|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:28 |
|
| |
"
כל הנ"ל כתבתי לבירורה של הלכה זו, ולמעשה הדבר תלוי בכוונת הרוצים לחדש מנהג זה של חגיגת הבת מצוה, אם הם מתכוונים לשם מצוה או חלילה לשם חיקוי המינים. אמנם לא נעלם ממני, שיש בין היראים אוסרים ומחמירים, שאינם שמים לב בשאלות של מנהגים דתיים לשיקולים הגיוניים ואף אינם נותנים דעתם לבירורים הלכותיים, אלא דנים עליהן עפ"י רגשות הלב בלבד, והלב היהודי הדבק במסורת הורים ומורים, נרתע מכל שינוי שהוא בנוהג הדתי, עליהם יש להמליץ מה שכתב הרמב"ם בפירושו למשנה גיטין פ"ה, מ"ח: ואלו דברים אמרו מפני דרכי שלום וכו', יעי"ש. אולם אין להם לשכוח כי גם המצדדים בהיתר של מנהג חדש זה של חגיגת בת מצוה, לבם דופק בחרדה לחיזוק החינוך הדתי של בנות ישראל, שבנסיבות של החיים בדור הזה הן זקוקות ביותר לחיסון רוחני ולעידוד מוסרי בהגיען לגיל המצות. ובמיוחד יש לזכור דברי הריב"ש בתשובתו הנ"ל, שאפילו בדבר שהוא איסור גמור כל שאין מקבלין אמרו חז"ל מוטב שיהי' שוגגים ואל יהי' מזידין ושאין לדקדק בדברים כאלה אם רוצים לחיות עמהם בשלום. והואיל וכת"ר כתב שרוב בני הקהלה רוצים דוקא להנהיג מנהג זה של חגיגת בת מצוה לבנות, אין לכת"ר לצאת במחלוקת נגדם, רק לדאוג לכך שמנהג זה ישמש באמת חיזוק וחוסן להשלטת רוח תורה ומצות בלב בנות ישראל.
יחיאל יעקב וויינברג
"
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:30 |
|
| |
קעלעמר,
אענה לך מפיו של ידידנו רב צעיר (איכָּה???? ), מתוך דיון על מיעוט הנשים המשתתפות בפורום (תופעה שהולכת ומשתנה?):
אצל הגברים אני נתקל שוב ושוב בעמי ארצות גמורים (בפורום ושלא בפורום) שלא חוששים כלל להביע את דעתם בנושאים שונים בהם הם פשוט לא מבינים כלום
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=3&topic_id=1165866
[עד כאן הסטית האשכול. קה-סרה, אני מבקשת את סליחתך.]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:46 |
|
| |
רק להדגמה כיצד זה יכול להיות גם אחרת, עם תוכן אמתי וללא הוצאה מרובה: לפני כשלושה חודשים נכחתי בחגיגת בת-מצוה יוצאת דופן. במקום חגיגה באולם, הוזמנו כמאה איש לחצרם של ידידים של ההורים, במרחק כקילומטר מביתה של הנערה. לאחר טעימת כיבוד קל, יצאה כל הקבוצה לסיור שהודרך על ידי בת המצוה. הסיור נמשך כשעה וחצי, ובמהלכו הפגינה הנערה שליטה מרשימה בהיסטוריה של שכונתה הירושלמית. הסיור הסתיים בביתה של הנערה, שם חיכה לאורחים כיבוד קל נוסף, ושם הסתבר לאורחים כי הנערה עסקה במהלך השנה האחרונה בפרויקט מיוחד במינו: היא למדה, בעזרת אביה, את ספר החינוך - מהמצוה הראשונה ועד התרי"ג, והדברים שאמרה בארוע היו מעין "סיום" של הספר. היא הסבירה עד כמה הלימוד נתן לה פרספקטיבה חדשה על משמעותן של מצוות ושל החיוב בהן.
להערכתי, ההוצאה הכוללת על הארוע לא חרגה מאלפיים שקל - וכל המוזמנים נהנו הנאה רבה, וחשוב יותר - הנערה לא רק זכתה בחגיגה משמחת, אלא בתמריץ לביצוע משימה בעלת משמעות רוחנית אמתית (וכבונוס, שפע זמן איכות עם אבא!). מה דעתך, מיימוני?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:49 |
|
| |
קעלעמר ואמשלום,
מדבריהם של הרבנים משמע שהיתה מגמה מסוימת לעידוד מסיבות בר מצוה מטעם התנועה המשכילה.
אין נדון זה כבול בחבלי המלחמה המתמשכת של האורוטודקסיה ברפורמה, אך הם בזמנם דנו לפי הלך רוח הזמן.
כיום אין טעם במסיבת בר מצוה שבה הרדיפה אחרי הנהנתנות מהבלי העולם הזה, מרחיקה מן המצוות יותר מאשר מעודדת את עשייתן.
אך הרפורמה או הנהנתנות הקיימת כיום בשמחות, אינן מהוות עילה הלכתית טהורה לכך שאין שמחה או סעודה לרגל בת מצוה.
"אצלנו בת לא נחשב" - הגשש
תוקן על ידי - semedia - 22/05/2005 19:52:34
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:56 |
|
| |
סמדיה.
הרב קלייןרבה של יסודות לא חי בתקופה המדוברת.
הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 19:58 |
|
| |
"והרי "חדש אסור מן התורה", כאימרת רשכבה"ג מרן החת"ס זצוק"ל"
(הרב קליין - יסודות)
מה זה אם לא רפורמופוביה?
גם אם הוא לא חי בזמן התפתחות התנועה הרי שהוא סבל מהסימפטומים.
תוקן על ידי - semedia - 22/05/2005 20:01:13
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:10 |
|
| |
לא הבנתי מה כ"כ קשה לבוא ולומר בריש גלי, "מעתה-בת מצוה לבנות" וכי יש למאן דהוא ספק כי כל הסיבה להימנעות מחגיגת בת מצוה, מקורה, מאפליה לא מתקנת, כדוגמת "שלא עשני אשה"??? הרי ברור לכולם שזו הסיבה, ולמה לנסות לחפש טעמים מטעמים שונים, אין סיבה אמיתית מלבד ערוות האפליה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:14 |
|
| |
גרגשי,
דבריך יוצאים מנקודת הנחה, שכולם מסכימים פה אחד לכך שאין לאפליה בין המינים, זכות קיום.
open your eyes my friend
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:17 |
|
| |
סמדיה, דבריי יוצאים מנקודת ההנחה שזו הסיבה לאי עשיית החגיגה. אפליה בין המינים? זכות אשכול בפני עצמו, והיו כאלו לרוב.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:32 |
|
| |
אני סבור שיש כאן לפחות שני נושאים. כפי שכתבתי לעיל.
הנושא האישי, שהועלה על ידי פותחת האשכול. ואליו כוונו סוף דברי.
והנושא העקרוני.
כפי שכבר העירו כאן, מתערבבים כאן לפחות שני נושאים חשובים:
א. האם צריך שויון בין המינים? ואולי יותר מזה, הפליה מתקנת? (בת מצוה צריכה להיות מושקעת עוד יותר מאשר בר מצוה?).
ב. האם ראוי לערוך בר מצוה או בת מצוה, בחוג המשפחה או בציבור, בהוצאות או לא, מתוך נהנתנות או מתוך יראת שמים.
כיון שאני נרתע מכל חשד לאפולוגטיקה, אני מבקש להבהיר:
לדעתי אין ראוי לעשות לא בר מצוה ולא בת מצוה כפי שהם נעשים היום.
אמנם, יש בוודאי צורך בטכס מעבר בין ילדות לבגרות, כפי שמבארים האנתרופולוגים באריכות. אולם צריך שטכס זה ייעשה בצורה צנועה, גם כספית וגם חברתית. כלומר, בחוג המשפחה או לכל היותר החברים הקרובים בלבד (אך האם זה אפשרי בלי להעליב? כבר הנו"ב עשה תקנה להזמין לשמחות רק קרובים פסולי עדות ולא עלתה בידו, כפי שהמנהג של היום יוכיח).
לכן, אילו היו שואלים אותי, הייתי אומר לעשות רק מסיבה משפחתית. בין לבן ובין לבת.
אם השאלה היא, כיון שעושים ממילא בר מצוה לבן, באולם מפואר, האם ראוי לעשות כן גם לבת - איני יודע מה לענות. איני רואה בכך ערך, אפילו מחמת העיקרון המופלג של "שויון בין המינים" (אבל אף פעם לא הייתי אשה, כפי שכבר נחשף באאוטינג משווע באחד האשכולות בעבר, סמיילי).
האם החברה החרדית מפלה בין גברים לנשים? מבחינות מסויימות, בהחלט כן. כפי שההלכה עצמה מפלה ביניהם, בהעניקה מצוות שהזמן גרמן רק לחברי המגדר ממין זכר.
והשאר הלא הוא כתוב על דפי הפורום הזה (ובעוד מקומות).
אולי עוד הערה אחרונה: ברור שההלכה ניתנה ונתעצבה, כפי שהיא מעוצבת בידי חכמים, בהקשרים היסטוריים ותרבותיים. השאלה מה צריך להיות העיצוב הנוכחי שלה, ואם הדבר בידינו, היא היא השאלה המרכזית כאן. ובזאת אין לי תשובה ברורה, לצערי.
כשיהיו לי דברים ברורים יותר, אשמח להביאם. בל"נ.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:34 |
|
| |
מיימוני, הייתי קורא לתגובתך, התחמקות. יש אפליה במצוות? כן. זה ראוי? או שכן או שלא. כעת ייאמר ברורות, יש סיבה שלא תהיה חגיגה לבת? כן או לא? לא צריך הרבה מחשבה לזה, תהיה כנה עם עצמך.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:39 |
|
| |
גרגשי
העובדה שראוי להעניק לבת כמו לבן אינה לדעתי השיקול היחיד כאן.
נניח שלפנינו חברה שמורגלת בחשיבה ובהתנהגות מסויימת. נניח שמגזר מסויים בחברה אינו חש כלל בחסרון. ולעומת זאת, יש כאלו שמנסים לכפות על החברה מבחוץ שויון ערכי בשם ערכים שאולי הם נכונים ואולי הם זרים לה.
מה אז?
אילו היתה לי תשובה ברורה, הייתי כותב אותה. אבל מדוע מפריע לך שלי אין תשובה ברורה? חפש אתה את התשובה שלך. כל אחד מוזמן ללמוד ולהסיק מסקנות. התורה ניתנה לכולם. אדרבה, כתוב את מסקנותיך ואלמד ממך.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:43 |
|
| |
בודאי שהערכים האלו זרים למגזר מסויים, סו וואט? לכן אסור להכניס להם שינוי? וכי אם יעשו את השינוי יבואו ויאמרו שהאשה צריכה לתת טבעת נשואין לגבר?
מה כל כך קשה לשנות דבר כזה? זה הלכתי? לא!
לא מפריע לי שאין לך תשובה, מפריע לי יותר שאתה מסופק בזה, ודעתי היא שיש לך תשובה. מובן?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:49 |
|
| |
מיימוני,
ממה שאתה אומר עולה הטענה, כאילו החברה החרדית אינה חשה כלל בחסרון או באפליה (במקרה המדובר), ומי שכן חשים זאת הרי הם "מנסים לכפות על החברה מבחוץ שויון ערכי בשם ערכים שאולי הם נכונים ואולי הם זרים לה".
כלומר, זהו הפתרון שלך: לומר שאין בעיה כלל.
מבחינתך, עצם הצגת הבעיה הרי היא הבעיה, שהרי יש בזה כדי לכפות ערכים ומודלים חיצונים על חברה שאינה זקוקה להם.
תודה, על גילוי הלב.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/5/2005 20:54 |
|
| |
אמשלום, אני קורא את מיימוני שמנסה "ליישב" את במגזר החרדי,במקום להפשיט את המגזר, ולמצוא, שרובם כבר לא יזדהו עם האפליה.
אבל, אייקון מיימוני על דברייך.
|
|
|
|
|