בית פורומים עצור כאן חושבים

פרשת מזוזה (התפתחות ההלכה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/7/2002 13:47 לינק ישיר 

אקדמאי,

מה באמת??? הכרת את החזו"א אישית ומספיק כדי לקבוע חד משמעית שלא היה קיים אצלו הנחת המבוקש???
איני שואל בציניות. הגעתי להכרה שאם אינך חי עם אדם אינך יכול להכיר את נפשו ובפרט כאשר אתה מסנוור מהפרסומת סביבו.

הנחת המבוקש נעשית גם על ידי אנשים צדיקים מתוך פחד שינוי האינדוקטרינציה שלהם. ישנם כמה וכמה קטעים בחזון איש המוכיחים שהניח את המבוקש עכ"פ במוצהר, בפרט כאשר קבע כאמת מוחלטת את חתימת התלמוד ואת הגר"א כמו בי"ד הגדול בלשכת הגזית [למרות שבספרו בדרך לימודו אין את אותו ה"דרך ארץ" הגדול כלפי הגר"א]. גם בסוגיות נדמה לי שראיתי אצלו הנחות המבוקש. אם תאלצני לחפש סביר שאמצא דוגמאות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2002 16:12 לינק ישיר 

ידידי שאלני לפי הטוענים [שאיני מסכים עמהם] שחשמל דרבנן, היכן ישבו רבנן כדי לגזור?

התשובה היא כפי שהאיר אחד מגדולי הדורות, שכל המובן לחכם, שבו משתקף הדאורייתא ושלכן הוא ראוי להיות "משמרת", אין צורך במושב בי"ד. זה דרבנן "טבעי". בארה"ב ראיתי ביסלי כשר בטעם חזיר, חשבתי אותו דבר על זה שודאי מדרבנן שלא לאכלו. בי"ד צריך רק לדרבנן שאינם "טבעיים" אלא רחוקים יותר כמו פתם משום בנותיהם וכד'. אלו אינם מתבטלים מאליהם כטבעיים [רמב"ם ממרים] מאחר ויש להם חותמת מושב בי"ד.
יסוד זה של דרבנן "טבעי" שמעתי [לאו בפירוש אלא מכללא] מהחזו"א על רכיבת אופניים בשבת.

תיאור לשם המחשה של "משמרת למשמרתי". התורה משמרת את האדם לאפשר לו להיות מוסרי, והדרבנן זה כמו המעיל שעל הס"ת שמשמר את התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2002 13:49 לינק ישיר 

עוד בענין "השוואת הקו".

משניות שלימות מובאות במנחות נ"ד לגבי היה כשיעור לאיסור ולטומאה ונצטמק או חמץ שנפסל מאכילת אדם לאחר שכבר היה אסור שהדין הוא שזה עדיין נכנס בקו, למרות שאם היה כך מתחילתו לא היה חל עליו הדין.

בכל הדברים הגבוליים שאינם חד משמעיים, מכריע נתון חיצוני את הכף. דבר זה הוא יסודי בדעת האדם הזקוק לקריטריוני הכרעה בנקודות הדקות של התחום האפור. מושג האמונה בפעולות האדם שהוא פועל לפי ניסיון העבר, הוא גם שהעבר מכריע את הכף.
חוק האינרציה הוא כי ה'שב ואל תעשה' הוא הקרוב לדעת הקבוע. כן קרובים לדעת, הנתונים המטים את השוואת הקו שלכן הם מכריעים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2002 15:33 לינק ישיר 

ווטו,
יישר כח על ההסבר. מצא חן בעיני.
גם אני שמעתי לא פעם שהחזו"א הגיע להגדרת החשמל כבונה מתוך שהניח שהוא אסור, ולא להיפך.
גם הגרש"ז אויערבך, כידוע, התחבט בשאלה מפני מה אסור להשתמש בחשמל. בצעירותו היתה לו דעה אחת, ולימים הוא חזר בו ואימץ דרך אחרת; אך מעולם לא היה לו ספק בעצם האיסור.
ההסבר שלך נותן בכך טעם.
לכאורה זו היא מחלוקת תנאים (שבת ע, א; עד, א; צז, ב), אם "שלשים ותשע מלאכות נאמרו למשה בסיני" (ואין איסור במלאכות אחרות) או ש"כל מילתא דהויא במשכן חשיב לה" (והמנין הוא טכני. וכך נפסק).
בכל אופן, לא נראית לי ההגדרה של ל"ט מלאכות כ"שקר קדוש". יש להגדרה הזו השלכות הלכתיות ברורות, כמו "חילוק מלאכות" לענין חטאת, ועוד.
מוטב לומר שקידוש מנין הל"ט כהחלטי וכתוחם הוא מוטעה.

כעין תשובתך למיימוני לגבי ליבון, שמעתי מפי הר"א וייס שליט"א, בשיעור בהלכות שבת. הוא הוכיח מדברי הרמב"ם (שבת פרק ט', הל' י-יא) ש"המלבן את הצמר או את הפשתן... חייב" ו"המכבס בגדים, הרי הוא *תולדת מלבן* וחייב", שהליבון במקורו אינו כיבוס הבגד אלא מלאכה הנעשית כחלק מעיבוד הצמר לקראת הכנת הבגד. הוא הסביר זאת בכך שאבות המלאכות הן רק מלאכות שיש בהן יצירה חדשה.
בכך מוסבר גם סדר המלאכות "הגוזז את הצמר, המלבנו והמנפצו והצובעו והטווה..." (שבת עג, א) - הליבון מופיע בתוך סדר יצירת הבגד ולא אחרי התפירה.

מקובל לבאר את הקריטריון של "יצירה" בכך שדם הקב"ה לא שבת ביום השביעי מעשייה גרידא, אלא מהיצירה והחידוש.
נותר רק להבין מדוע תולדות המלאכות יכולות להיות כאלו שאין בהן יצירה, כמו כיבוס בגד.
"השוואת הקו" היא הגדרה שכוחה יפה לאיסורים דרבנן. בניגוד לקו ה"דאורייתאי" התלוי במהות, גישת התנאים נתלית בהגדרות. ("...ועל דא אפקוהו לרבי ירמיה מבי מדרשא" - ב"ב כג, ב; ובר"ן שם: "שכל מדת חכמים כך הן, בארבעים סאה הוא טובל, בארבעים סאה חסר קורטוב אינו יכול לטבול.")

לסיום, ההגדרה של "דרבנן טבעי" לא נראית לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2002 16:09 לינק ישיר 

עוצו עצה ולא תופר,

ההגדרות שהבאת בסוגריים מוכיחות שאכן "השוואת הקו" היא גם בדאורייתא, אלא בדרבנן היא יותר גמישה [בישבי לפני המחשב מתעצל אנוכי לחפש את הראיות ועם מע"כ הסליחה].
אחזור על שאלה פשוטה כדי להוכיח את הנקודה. למה ראש חודש לא מתחיל מרגע המולד וראש השנה מיום תחילת תקופת תשרי? [ועוד לאין ספור]

גם אני כששמעתי לראשונה את מושג ה"דרבנן טבעי" היה קשה לעכלו, נוכח הרגל החשיבה שלי דאז, שהכל צריך חותמת חברתית. גם כשהייתי לומד משנת "שניים אוחזין בטלית יחלוקו" לא היה עולה על דעתי שמדובר בשני אנשים המבקשים בעצמם לדעת דין אמת, אלא ביריבים הבאים לפני בי"ד. על כגון דא אמרו "מה שלא הולך במוח, הולך בכוח".

"שקר קדוש" לגבי הל"ט. הכוונה שאין זה תנאי לכל הדורות שבהכרח תימצא אכסניה לכל מלאכה שתתפתח בעתיד, בתוך הל"ט, אלא שכך היה ראוי לחלק מחמת קושי התפיסה המופשטת של מושג המלאכה. וכיון שכן היה ראוי, אם כן נכון שיהיה לזה נפ"מ לגבי התראה וכו'. אך ראה בשבת צ"ה. בר גוריא איקלע וכו' חולב חייב משום חולב, וכן מחבץ ומגבן ובבי מדרשא הכו על קדקדו לסווגן לפי ל"ט, מפרק, בורר ובונה. אבל גם הם בפשטות יודו שלא נתיר מלאכה שמציאותית היא מלאכה משום חוסר אכסניה בל"ט.

תוקן על ידי - ווטו1 - 7/3/2002 4:43:50 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2002 00:16 לינק ישיר 

ווטו,
לגבי החזו"א לא אתווכח איתך עכשיו, יש לי קשר חזק למשנתו ולמשפחתו.

בנוגע ל'דרבנן הטבעי', מעניין מה דינו של האינטרנט על פי זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2002 00:51 לינק ישיר 

בנוגע לנקודה 1 עדיף בתיבה האישית, בנוגע ל 2 הייתי אומר שאינטרנט לילדים ללא פיקוח יש בעיה של דרבנן טבעי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2002 14:02 לינק ישיר 

ראיתי סיפור דומה לסיפור פדיון הבן של מיימוני, בפורום שכן..

shlom

נזכרתי בסיפור מעניין אודות השומרונים. סיפור שלא ניתנה לו חשיפה, ומעטים היו מעורבים בסודו;

היה זה בתקופת כהונתו של הרב הראשי לישראל, הרב... (נו, שכחתי, איך קראו לו לזה שהיה מתיר כל דבר). בחור מעדת השומרונים התאהב בבחורה יהודית, והשניים רצו להינשא.

אלא שהזוג נתקל בהתנגדות חריפה משני הצדדים, וזאת בגלל מה שנאמר בתורה אשר השומרונים לא יבואו בקהל ה'. גם השומרונים מאמינים בתנ"ך ולכן התנגדו גם הם ליוזמה.

כשרצה הבחור להתגייר, גם זה לא היה אפשרי, משום לא יבואו בקהל ה'.

וכך הגיעו לרב, שלאחר הרהור ממושך הגה פיתרון יצירתי: הבחור התאסלם בתהליך קצר, ולאחר שהתאסלם היה ליהודי. והכל בא על מקומו בשלום.

את הסיפור שמעתי מהמורה לנהיגה שלי, שאביו היה מעורב בכך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/9/2002 14:24 לינק ישיר 

חהחהחה

מזכיר לי מה שקראתי באחד מספרי אייזיק אסימוב.

אחד בא עם הצטננות לרופא והרופא לא ידע איך לרפאות אותו. אמר לו הרופא 'קח אמבטיה קרה, שהה בה למשך שעה ואחר כך תשוב אלי'.
'כבוד הרופא, השתגעת? אקבל דלקת ריאות!'
'בדיוק' חייך הרופא, 'דלקת ריאות אני יודע איך לרפא'.

אגב, איפה כתוב שלא יבואו השומרונים בקהל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/10/2002 03:19 לינק ישיר 

תשובה לשאלתך בוגי, מ- טציפ.

בזמן שמעון הצדיק, לאחר שהלכו הכותים (=שומרונים) והלשינו אצל אלכסנדר מוקדון על היהודים, אסרו חכמים להביאם בקהל השם.

כך שזה לא מדאוריתא, אבל זה מדרבנן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2003 09:40 לינק ישיר 

חשבתי שהכותים היו רק חלק מהשומרונים.

תקנו אותי בבקשה אם אני טועה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2003 18:04 לינק ישיר 

רק כעת לרגל הקפצתה שמתי לב לאשכול, ואני בער ולא אדע, הרי הלכה מפורשת שכבודו של כתבי קודש כשאר אין המלים גלויות,, ולכן נפסקה הלכה (שבשבת כאשר אי אפשר לטלטל כתבי קודש יש להפכו על הכתב (או"ח סי' שנב ממשנה בעירובין), ולכן מקפלים המזוזה, שהרי אם המזוזה נגלית לעין כל והרבה פעמים עוברים שם ערוות דבר וכיו"ב.

לחזו"א על חשמל,

האם יש כאן סברא בעלמא שהיא מדאורייתא ורק לשבר האזן הלביש לה דין בונה, או שהוא סבור של"ט לאן דוקא, אלא כל יצירה לאו דוקא.

האם מצינו שהחזו"א ביודעו בעוז רוחו השו"ע החמישי, גם התיר איסור דאורייתא? או רק יצא איסורי דאורייתא.

דא"ג יש הפנ"י הידוע בפר שישי דברכות, שסברא היא מדאורייתא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2003 18:32 לינק ישיר 

מסתברא

יישר כוח על הסברא הנאה. ומעתה יש לנו לעיין בדבריך: האם הדין שהבאת בכיסוי כתבי הקודש הוא סברא (שהיא מן התורה כדבריך), או שזה מדרבנן, או שזה גופא נלמד מפרשת מזוזה, שכפי שמזוזה בגלילה כך כל בגלילה?
מעתה, אם נאמר שזה "רק" מדרבנן, או שלמדנו כיסוי ממזוזה לשאר כתבי הקודש, עדיין צ"ב מנלן שזה עדיף.
וגם הסברא שלך טעונה בירור. מי יאמר שאחריות מי שעובר לפני ביתנו עלינו, ועלינו לחשוש שמא יעבור שם דבר טמא כחזיר או דבר ערווה. שמא כבוד שמים עדיף, וגילוי פרשת שמע לעיני כל הנכנס עדיף?

איני בא לומר שהסברא שלך אינה נכונה. להפך. אני סבור שקלעת לטעם שאנו נוהגים לקפל את המזוזה. אבל בוודאי שיש מקום לעיין ולהוכיח ולדייק בדברים, לאחר שהראית לנו את המקור ממנו ניתן ללמוד.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2003 19:48 לינק ישיר 

בהתבססות על הממצאים הארכיאולוגיים עולה, שהמזוזה התקינו בצורה מקופלת, ולא פתוחה. שהרי על מזוזה בבית שנבנה במאה השישית, גילו חריץ צר אלכסוני הנועד כנראה לתושבת של מזוזה. וכן בבתים נוספים בכפר אשתמוע איתרו חריצים מאונכים הנועדים למזוזה.

ראה על כך: י' הירשפלד, בית-המגורים הכפרי הקדום בתקופת המשנה והתלמוד, עבודת מ"א, האוניברסיטה העברית, ירושלים תשמ"א,עמ' 85; ד' שפרבר, מנהגי ישראל, א, ירושלים תש"ן, עמ' מו-נט (=הנ"ל, תרבות חומרית בארץ-ישראל בימי התלמוד, ירושלים תשנ"ד, עמ' 60-69); ע' בר, המזוזה בתקופת המשנה והתלמוד", עבודת מ"א, אוניברסיטת תל-אביב תשנ"א, עמ' 129-131.

תוקן על ידי - ממדבש - 6/8/2003 7:49:46 PM

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2003 20:48 לינק ישיר 

ווטו1
לא ירדתי לסוף דעתך בענין הביסלי שטעמו וכו
הרי כל מה שאסרה לנו תורה התירה כדוגמתו וכטעמו
ת"ח שבפורום בודאי יודעים באיזה מסכת הדברים כתובים אני ברוב עמלי לא זוכר
לענ"ד עיקרון זה אינו מיושב עם דרבנן טבעי כהגדרתך

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פרשת מזוזה (התפתחות ההלכה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.