בית פורומים עצור כאן חושבים

איפה יוסל 'ה ?!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/5/2005 15:35 לינק ישיר 

נאך,

מייציץ, אינני יודע מה אתה שח! מדוע אתה אומר שאין כאן מקור והכל סברות למדניות?
הצלת יהודי מעבירה אחת היא מצוות 'הוכח תוכיח' (ולא תישא עליו חטא!) וערבות, ואף השבת אבידה יש כאן (קו"ח מממונו וגופו). חובת הצלת יהודי משבי מלאה במקורות (אף שאין כל צורך לכך), והרי אנחנו עצמנו טוענים שזהו סוג של שבי, וכמושנ"ת.
על פי ההלכה אין להורים כל זכות לחנך את ילדיהם לחילוניות, ופשוט. אין לכך מקור, ולא תמצא מקור כזה.
אז מי מאיתנו מביא כאן מטא-הלכה מפוקפקת וספקולטיבית כנגד מקורות?
ואינני טורח להזכיר את המקור של בורופרקר מן ההיתר (ואף החובה) לחלל שבת על הצלה משבי אצל גויים (וכמובן אין שום הבדל מיהודים שמחנכים לחילוניות).
ושוב אינני טורח להביא את דין כפייה על המצוות (עד שתצא נפשו, או ע"י בי"ד או ע"י כל אחד. ראה במשובב סי' ג' אפילו על עשין).

שמא תאמר שכל זה הוא רק אם הדבר אינו כרוך בחטיפה מהוריו. ועל כך אשאלך: זאת מנין לך? מאיפה ההמצאה הזו?

ולגבי הערתך על מצוות חינוך שהיא רק על ההורים, הרי לרוב ככל הדעות בי"ד גם חייבים בזה אם ההורים לא עושים זאת (ויש דעות שהחיוב מוטל עליהם תמיד). והמילה 'בי"ד' בהקשר זה כוונתה לכל אחד מישראל כמובן (ראה בסוגיית קטן אוכל נבלות ביבמות קיג).
אמנם לגבי קטן יש לדון מצד מה דקי"ל קטן אוכל נבלות אין בי"ד מצווים להפרישו. אולם מה תאמר בילד גדול, או בקטן שהולך להיות גדול מן הסוג הזה? וסברא פפשוטה כביעתא בכותחא שאם הקטן לא עובר עבירה כלשהי אלא מתחנך לעבור על כל התורה כולה יש להצילו (והרי אף מחללים שבת על כך. ראה בורופרקר).

איזה מקורות צריך להביא לכל זה?...אנ לא מכיר הלכה פשוטה יותר (מבחינה הלכתית פורמלית. לא ברובד המוסרי).
הערתי לבורופרקר היתה שהמקורות שהוא הביא מדעת הרשב"א הם מיותרים. כעת אתה טוען שהם כלל לא מספיקים? אתמהה!

על כן, אנוכי על משמרתי אעמודה. אכן חוסר נחת יש כאן, וקשה עליי הדבר מאד. אולם מה אעשה, ולולא ההיתרים שהזכרתי (שלא ברור עד כמה הם תמיד בתוקף) אין עצה ואין תבונה נגד ה'.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:04 לינק ישיר 

רבינו, ונאך .

זה לא כל כך פשוט. לכאורה היה צריך להיות מוזכר הענין ,למשל ברמב"ם הלכות ממרים כשדן על הקראים. ומדבר על כך שמצוה להרגם ,ובסעיף אחר על היחס לבניהם. למה לא הזכיר את האפשרות ,שלדידך אינה רשות אלא חובה, להוציא את ילדיהם מידם. ופן תאמר בגלל הבעיה הטכנית ( איזה מילה קשה.) גם להרוג היתה אותה בעיה.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:10 לינק ישיר 

קעלעמר,
נו, אז מה באמת אתה מסביר? שהוא התכוין שאסור להוציא אותם מידי הוריהם, והרי גם את זה הוא לא כתב. את זה לא צריך לכתוב?
אין ספק שהוא לא כתב שיש להוציאם מפני שזה ברור מאליו. הוא עוסק במצב בו אין לנו אפשרות כזו.
וביותר, הרי אם אנו צריכים להרוג את הקראים, אז כיצד נותיר בידיהם את ילדיהם שיגדלו אותם כך שגם הם עצמם יתחייבו מיתה.

כעת עלתה במוחי התשובה הנכונה באמת (!) להערתך.
הרי אם צריך להרוג את הוריהם, כי אז ברור שהילדים נותרים אצלנו. אם כן, הרמב"ם כן כתב זאת.

עכשיו מייציץ בטח יאמר שיש עלינו על פי ההלכה חובה מוסרית לגדלם לפי דרך הוריהם המתים זצ"ל וזי"ע ועכי"א, כלומר למוסרם לבית עבודה זרה שילמדו לפעור לפעור כשם שעשו הוריהם לפני שמתו על קידוש שמו ית'.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:31 לינק ישיר 

הקושיא מהקראים אינו כמבואר לכל מעיין. בני הקראים אינם חייבים מיתה גם כשהם גדלים ולא מוזכר שיש לחטוף את נכדיהם.

ואחרי רוב הדברים אין כאן כלום .

מקור פירושו מקום שכתוב בו במפורש שיש לחטוף ילדים מהוריהם אם אינם הולכים בדרך התורה. דברים הרבה פחות עקרוניים נכתבים במפורש.

כל השאר הם בוקי סריקי , כי הלכה רווחת היא שקטן אינו חייב במצוות וממילא יש לדון אך ורק מצד חובת חינוך (כל זה לפי הפורמליסטים הטועים והתועים, אם תלכו עמי בקרי אף אני אלך עמכם בקרי). ועל זאת מילתי אמורה שיש לדון מהי היקף חובה זו , על מי הוא חל ומה הוא חייב לעשות במסגרת חובה זו (קודם נראה אם הוא ימכור ביתו לצורך זה , אחר כך נדון באמצעים חמורים יותר).

הדיוק במלת תינוק שנשבה אינו אלא רעות רוח , המילה "תינוק שנשבה" הוא משהו שמציין מצב אפשרי אחד שבו אדם נחשב אנוס בגלל אי ידיעתו , אין זה אומר שעל כל מצב שאנו מדמין אותו אליו חל הגדרה של שבי ואין זה צריך לפנים
.

לא כתוב בשום מקום שיש לעשות חשבונות מה יהיה עם אדם כשיגדל (למעט מה שנכנס למסגרת חובת חינוך וכנ"ל).

ועל כן אנוכי על משמרתי אעמודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:40 לינק ישיר 

מיכי.

קודם כל כתבתי שזה לא פשוט, לא הכרעתי לכאן או לכאן.ומיציץ צודק בהערתו מנכדי הקראים . לדעתי התשובה האמיתית(!!) היא שהרמב"ם כנראה לא חשב על האפשרות הזו. לא כל אפשרות מזויעה עלתה בדעתו או בדעת ראשונים אחרים. ונשארת השאלה מה היה פוסק אילו עלתה במוחו האפשרות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:40 לינק ישיר 

דרך אגב יש לדון אם צריך לחטוף ילדים מהחרדים לדבר ה' שאינם מלמדים בנם אומנות שהרי חז"ל העידו בהם שסופם מלסטמים את הבריות. ובכלל מאי אומיה דהאי מהאי כשם שהאב מחויב לחנך את בנו למצוות וללמדו תורה כך הוא מחוייב ללמדו אומנות והרי נתחדש כאן שזה דבר פשוט שכל חובה המוטלת על האב והוא אינו מקיימו יש לחטוף ממנו את בנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:50 לינק ישיר 

מציץ
לא נותר לי אלא לומר כאלו היה לי אייקון ירוק שזוקר אצבעו בהערכה.
על זה נאמר ויגזול את החנית מיד המצרי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 16:54 לינק ישיר 

הנה זה בא
הנה סיבה
כל כך טובה
למחשבה.

( מתוך שיר של אריק לביא. איש מתאים לחטיפת ילדיו לאור שמח)

הרי מילתי כבר נאמרה, שבסוף, בדיון מוסרי ממדרגה ראשונה,יוותר בידינו הריקות הפלפול ההלכתי ותו לא.
והנה מיציץ, בציניות כמובן, הוסיף עוד שו"ת על חטיפה ילדי החיידרים .
לא נראה לכם לפעמים (והאמת שבאשכול זה אף אני חטאתי בכך.) שאתם חיים בתוך בועה אנכרוניסטית? שאלות מוסריות אנושיות אתם מנסים לפתור באיזה פלפול או קוועטש באגודל. "זה לא כל כך פשוט. למה לא הזכיר את זה הרמב"ם?" כותב קלמר. איזה מזל שלא הזכיר זאת הרמב"ם אחרת היה זה פשוט מאד, וקעלמרים רבים היו מתרוצצים בביתו. "אי נחת" מחרה מחזיק מיכי. כמו היתה זו שאלה של התנהגות לא מכובדת, כאכילת פלאפל ברחוב והטחינה נוזלת על הבגדים.

(איקון משתופף ורץ לקנות שכפץ נגד ארטילריה.)

תוקן על ידי - נאךאמלנישט - 25/05/2005 16:58:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 17:04 לינק ישיר 

נאך,
ואלו היית חי בספרטה, זה היה נראה בעיניך מוסרי לחלוטין לקחת את כל הילדים מבית הוריהם, וכמדומני שגם אפלטון סבר כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 17:08 לינק ישיר 

ואילו ואילו... ואילו היית רומאי היית שורף את בית המקדש?

איזה מין שאלה זו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 17:23 לינק ישיר 

[מייציץ,

לולא חששתי שיש בכך כדי להפחית מעוצמת טיעוניך ולתת נשק בידי בני הפלוגתא שלך כאן, הייתי אומרת שאני מסכימה לכל מילה, בעניין ערכי המוסר היסודיים שהפכו פתאום בלתי רלוונטיים לדיון ההלכתי, ולטענתך על המתודולוגיה השגויה של לימוד מן החסר.
טובת הילד - ניתוק מן ההורים ומן הבית בו גדל, מעבר חד לעולם חדש ובלתי מוכר, טיפוח שנאה ובוז בליבו כלפי הוריו מולידיו (או אחד מהם, כפי שנזכר למעלה - במקרה של הורה ששינה דרכיו הדתיות) - הופכת באחת לבלתי רלוונטית. כאילו אין לנו עסק כאן בחייהם של בני ובנות אדם, אלא בפלפול ובפטפוט סתמיים, במגדל שן בית מדרשי.
יש מקרים, בהם (לענ"ד) הדיון ההלכתי בנוי על יסודות עקומים ורעועים כ"כ מבחינה ערכית ומוסרית, שכל טיעון מצד ה"מטא" נדמה כמבוזבז לריק. במקרים כגון אלו, אני מוצאת שההלכה מעניינת אותי כקליפת השום.
מכיוון שכך, לא אגיד דבר, ודע - שליבי איתך.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 18:44 לינק ישיר 

מיכי (סליחה להשאר -- אני פשוט לא יודע קוי היסוד שלכם--בהלכה)

למה לגרור סחף כזה על ידי הטענה של "אי נחת"?

האם בכלל שייך לעשות דבר כזה?

האם יש לנו (דתיים--חרדים--עצכחים--וכו' וכו') בכלל איזה משמעת בנידון שכזה, שנדון למה אנחנו באמת לא עושים את זה?

הנה בהיסטוריה הקצרצרה של ימות ה"פוסטשואה", היה לנו די כשלונות בענין הזאת לפני שאפילו נחלום עוד על זה, (פרשת יוסעלע שוכמאכער בארץ, ובארה"ב "הלברנץ" אשר בשעתו תמכו בו הרבנים בפעולתו -- לפי מה שחשבו אז מה בכוונתו).

לדעתי זה באמת הלכתא למשיחא, אבל במקרה שזה כן נוגע, בודאי לא דבר היחיד לשיקול יהיה חיי ה"פרט", אלא גם דיני חיי ה"כלל", הכלולים בדיני איבה וכו'

------------------------

מייציץ

סליחה על הבורות, אבל מה זה "עקום"?

אני פשוט זוכר בחיידר כשאמרתי שאולי הרבי לא כ"כ קדוש, אמרו לי "הנה העקום הזה" .

ולעצם טענתך, על אף שאני לא מרגיש שהתייחסת לזה ברצינות, אבל התשובה לשאלה, האם היינו חוטפים ילדים מהחיידר שלא מחנכים אותם לאיזהשהו אומנות,

התשובה ברורה: כן כן וכן.

בודאי היינו לפני זה מזהירים לההורים ומנסים לכוף אותם (אם ע"י מכות או עונשים אחרים).

ולגבי המוסריות שיש בזה, אז אם זה ראיה מספקת בשבילך, אספר לך שבדיוק כך עושים הגוים הנאורים במחוזותינו פה באמריקה המפוארת, ואם אינני טועה כך עושים גם כל הגוים השחורים והנאורים למיניהם בכל סוגי המדינות שהם בני תרבות.

אם גם זה עקום נא להודיענו באישי.

וחוץ מזה כתבת "לא כתוב בשום מקום שיש לעשות חשבונות מה יהיה עם אדם כשיגדל (למעט מה שנכנס למסגרת חובת חינוך וכנ"ל)"

איזה פרדוקס, באיזה מסגרת נחשוב על מה שיקרה כשהילד יתבגר?

בהוקרה,
דזשיד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 20:18 לינק ישיר 

ז'יד

לא יודע מה במה שכתבתי לא היה ברור שאתה מדבר על פרדוכס. יש בהלכה גדרים מסויימים של חובת חינוך ואני טוען שאותם גדרים מתמצתים את כל החשבונות שחובה לעשות בנוגע למה שיהיה עם אדם לכשיגדל וממילא הדיון חוזר לנושא חובת החינוך המוטל על אנשים זרים ששם מיכי מובס באופן מוחץ.

ואנצל הזדמנות זו כדי להבהיר ולחדד את דברי מלמעלה.

בהלכה לא קיים הקונצפט הזה של הליכה לבי"ס דתי ושל גדילה באווירה דתית וכו'. יש משהו מאד מוגדר שנקרא חינוך והוא כולל חובה על האב להרגיל את בנו במצוות כגון ציצית וארבע מינים , להתענות ביום כיפור ולהימנע ממאכלות אסורות(לשיטות מסוימות) וכו'. וכמו כן יש חוב על האב (או על בי"ד) ללמדו תורה.

הקטן עצמו אינו מחויב בכל זה ומנקודת ראות הלכתית אין בעיה בכך שקטן אינו מקיים מצוות (למעט עניין מאכלות אסורות שיש הסוברים שהם גורמים נזק לנפש, אבל זה אינו עניין הלכתי נטו).

באופן ראשוני החובה היא על האב ועליו בלבד . אם האב אינו מקיים חובתו זו בי"ד צריך למחות בו . כמו כן נפסק שאם האב אינו שוכר מלמד לבנו יורדים לנכסיו.

כלומר,אכן נתפרש בהלכה שיש לנקוט סנקציות מסוימות נגד אב שאינו מקיים את חובתו כאב . אבל בשום מקום לא נאמר , למיטב ידיעתי, שיש לפעול להוציא את הילד מחזקת אביו. זוהי המצאה שאין לה בסיס.

בין נקיטת סנקציות נגד אב שאינו מקיים את חובותיו כנהוג אצל האומות המתוקנות, לבין חטיפה נוסח הצאר ניקולאי המרחק הוא עצום. מי שאינו מבין את ההבדל , אני לא יכול לפתור את הבעייה שלו.

בשורה התחתונה אנו חוזרים לשאלת הכפייה הדתית. גם אם מצדדים בכפיה , יש בכל דבר דרגות ורק מטורפים מציעים לנקוט באמצעים הקיצוניים ביותר. יש כפייה ויש כפייה. אנו ישבנו בגלות במשך 2000 שנה בקרב עמים שלא סבלו אותנו ורדפו אותנו בכל מיני רדיפות בכדי להעבירנו על דתנו. ובכל זאת, מעצם העובדה ששרדנו, נראה שבמשך רוב הזמן לא חטפו מאתנו את ילדינו ובתוך כל ההגבלות השאירו לנו מרחב מסוים שעדיין אפשר לנו להמשיך להתקיים כקבוצה נפרדת ודת משלה. למרות הרצון לכפות עלינו דת זרה היתה כנראה הכרה מסוימת שיש מקום לקיומם של קבוצות שונות. בכל זאת לא ניסו בדרך כלל ללכת עד הסוף ולהשתמש באמצעים החמורים ביותר שלא היו משאירים לנו שריד ופליט.

אבל בשבילנו אין זה די לשאוף לרדת למדרגתם של הגרועים שבאומות, אלא צריך פשוט לחזר על כל אומה ולשון ולקחת מכל אחד מהם את הצורה המיוחדת של ברבריות שנהגה בה לתקופה מסוימת ולומר שזה מה שהתורה דורשת מאתנו שנעשה נגד אחינו עצמנו ובשרנו (וק"ו לאלה שאינם מאחינו). אין לעצור בפני שום דבר, כי המטרה הקדושה מקדשת את כל האמצעים והרי בשום מקום לא כתוב במפורש שיש להתחשב במשהו אחר זולת המטרה הקדושה. ואם לבו של מישהו נוקפו,הרי זה חלק מהנסיון , כדרך שנתנסה אאע"ה , להחניק כל רגש אנושי.

מוזר. על פניה התורה שלנו לא נראית עד כדי כך ברברית. אם מטרת התורה היא להעמידנו בנסיון זה, לכאורה עיקר חסר מן הספר.

הלוואי ולא נגיע לכך , אבל נראה שאם ח"ו קנאים קיצוניים יגיעו אי פעם לשלטון , נצטרך לעבור מחדש אלפי שנות היסטוריה עד שנלמד משהו שעמים אחרים כבר ידעו בימי הביניים, כי בפעם הקודמת עמדנו בצד ולא לקחנו חלק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 21:24 לינק ישיר 

מייציץ,

יצאתי מהסוגריים, רק כדי לומר לך - יישר כוח.
אשרינו שאתה כאן בינינו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/5/2005 21:40 לינק ישיר 

נאאמלנישט.

האם אתה מכיר את המושג לשיטתו? לא היה בדברי חלילה משום הסכמה, או חיפוש מקור לאיסור הגמור והרוע הטמון בחטיפת ילד מקינו החמים. חס וחלילה.
כל אשר אמרתי הוא לשיטתו של מיכי. אם כי אני בהחלט מבין ללבך וללב אמשלום אשר אינכם מבינים איך בדיון כזה לא נאמרת אמירה חדה . ובמקום זה התפלפלות בדברי הראשונים.
יש מקום לבקורת זו. ואני באופן אישי מקבלה, אך לא בטוח שאמנע בעתיד גם להתדיין,בעיקר עם אנשים שאין לי כלפיהם ולו צל צילו של ספק שהם רחוקים מן הכיעור הזה ומן הדומה לו.

השב את שכפצך בארון לא אני זה שירה בך.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איפה יוסל 'ה ?!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 7 8 9 לדף הבא סך הכל 9 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.