|
|
| נשלח ב-29/5/2005 15:39 |
|
| |
נמחקה לי כל המגילה שכתבתי. אנסה לשחזר.
המושג האוטופי של 'מדינת כל אזרחיה' לא קיים בשום מקום, פרט לדמיונם הפורה של כמה אוניברסליסטים תלושים. כוונתי היתה למדינה שנותנת מרווח שווה לכל סוגי האזרחים (מדינת כל קבוצותיה ולא כל אזרחיה). לשון אחר: שהיהדות של המדינה, או המודל של מדינת לאום, תיקבע על ידי הרוב החילוני, בלי השפעה שלנו שנדונה לכישלון (לא שהיא לא לגיטימית, אבל מבחינה פרקטית היא פשוט פאתטית).
אני חושב שזוהי טקטיקה מצויינת להעמיד את האוניברסליזם הפושה במחוזותינו במבחן המציאות. מהר מאד נגיע למצב שהרוב החילוני הוא אשר ידרוש יהדות במדינה. הקיבוצניקים שוחרי השעבוד של עובדיהם והקפיטליזם כלפי קוניהם, הם אלו שידרשו שביתה בשבת. אנחנו כל הזמן נלחמים עבור העולם ומפסידים במלחמה. הבה ניתן לרוב החילוני להילחם עבור עצמו, ונפסיק להתבזות במלחמות חסרות תוחלת.
אני מסכים שהתחושה הרווחת היא שיש משהו יהודי במדינה, אולם זה אינו מיתרגם לשום דבר מהותי (והיחס לאסנציאליזם בשער השני בספרי אינו רלוונטי. פרקטית במדינת ישראל אין ביטוי כמעט לשום דבר יהודי. גם הביטויים המעטים שישנם מרוקנים מתוכן מהותי: גיור, נישואין וגירושין וכדו'). לכן מהותית, דה-פקטו, זו מדינת כל אזרחיה.
אין הגיון לצפות מבג"ץ שיכיר בגיורים מסוג מסויים בלבד, או שיכיר בעליונות של זרם דתי כזה או אחר לעניין זכויות אזרח (צורות חיתון, מעמד אישי וכדו').
הדבר אפשרי רק אם תהיה תביעה ציבורית כללית בעניין זה, ולכן עדיף שזה יבוא, אם בכלל, מהרוב החילוני.
אנו מצויים בקרב מאסף ובו נגיע מהר מאד לקו האחרון, ובו לא ייוותר שום סממן יהודי למדינה. זה למעשה קיים כבר כיום, ורק מחוסר (=סמ"ך פתוחה) זמן. על כן כדאי לבצע זאת כהסכם מבוקר כל עוד לא הפסדנו סופית את המערכה.
אין כוונתי לאמנות נוסח כינרת או גביזון-מידן, שלהם אני מתנגד נמרצות. יש בהן משום מתן לגיטימציה לחילוניות כזרם ביהדות, מה שאני לא מוכן לעשות (אם מישהו רוצה בכלל לגיטימציה ממני).
אני מתכוין לקרוא לאמנה בדבר ניתוק המדינה מן התרבות, ולמעשה: חזרה אל המצב שלפני משבר ה'קולטורה' בקונגרס הציוני. זוהי קריאה למדינה 'רזה' מאד מבחינת תכניה, שמתמקדת בעיקר באספקת שירותים. אני חושב שעקרון השוויון מכתיב שאם אני אשלם עבור חינוך ילדיי תשלום מלא, לא ייתכן שמיסיי יממנו את החינוך של חברי החילוני. על כן כל אחד מאיתנו יקבע את חינוכו כראות עיניו. הוא הדין לגבי תרבות.
אני מניח שהסיכויים של אמנה כזו לעבור הם מתחת לאפס המוחלט, אולם הצעה כזו תעמיד את הרוב החילוני במצב שהוא יהיה זה שיתנגד. זה יהיה ניסוי עם השלכות מאלפות לכל הצדדים (כמובן עם אישור מוועדת הלסינקי לניסויים בבני אדם).
עלינו לתת למדינה להתרוקן מן הסממנים היהודיים שלה, ולתת לציבור לראות לאן התהליך הזה מוביל. כיום אנחנו מספקים את שק החבטות שעל גביו שורדת מדורת השבט המתעמעמת שלנו. אם לא היה קוטב דתי מיליטנטי במדינה לא היה נשאר שום סממן מלכד, שכן לא היה לרוב חילוני כנגד מה להילחם ומול מה להגדיר את עצמו.
לדעתי חשוב מאד להביא את המצב לכך כמה שיותר מהר. כל ניסיון להילחם נדון לכישלון, ורק אנחנו מפסידים ממנו. שום תביעה בעלת אופי פרטיקולרי לא תיענה במדינת ישראל לאורך זמן, ולכן חבל על הזמן. המוסדות הדתיים (ע"ע 'רבנות ראשית', 'מועצות דתיות', 'חברא קדישא', 'משרד הדתות') הם בזיון בינלאומי מושחת.
לדעתי מכיוון כזה תצא הרבה יותר יהדות מאשר ממלחמת המאסף שאנחנו מנהלים באופן כה פאתטי. יש להתרכז בהגברת היהדות של הפרטים, והיהדות של הקולקטיב תבוא מאליה. זהו היפוך כיוון לעומת המקובל, והוא מוצלח יותר מכל הבחינות.
הערה אחרונה לגו"ג.
כל דבריי אמורים לגבי המדינה כפי שהיא כיום. גו"ג העיר לגבי דבריי באשכול על חטיפת יוסל'ה, אולם שם אני עוסק בשאלה הלכתית שרלוונטית רק למדינת הלכה (וגם שם כנראה שלא באופן פרקטי).
הערבוב בין המדינה כפי שהיא לבין המדינה כפי שחלק מאיתנו היו רוצים לראות הוא הוא גוף הבעיה שבה עוסק מאמרי. כאמור, זוהי בעיה ששורשה אינו נעוץ דווקא בערכים אלא בהערכת המציאות.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 16:55 |
|
| |
הרב מיכי,
עיקר שכחתי.
1. לגבי הדרך השלישית שהגדרת, אינני מכיר אפילו בר-דעת אחד שאיננו חושב כמותה, בין במגזר החרדי ובין בדת"ל.
אם כי כדברי המשורר, יש שעדיין "איננו יודע שהוא מדבר בפרוזה".
2. כמובן בצירוף הידיעה כי קוב"ה גם מנהיג את העולם, ותו לא מידי.
3. עכ"פ, מובן שאין בעקרונות הללו כדי לשלול את הלגיטימיות האינהרנטית והחיצונית של מאבק על אופיה וצביונה של המדינה.
ר"מ
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 18:07 |
|
| |
הרב מיכאל,
תודה רבה על התשובה.
אני מניח שאינך חושב שכל מהותה של היהדות היא היות "דת" של פרטים, מעין הנצרות של ימינו. הלוא על כך התקיפו (ובמובן ידוע צדקו בדבריהם) את היהדות כל השפינוזות והקאנטים למיניהם. אם כן, מבחינה עקרונית-אוטופיסטית, יש דבר כזה, 'מדינה יהודית'; לאמור, הגוף המייצג של כלל ישראל והשולט עליו.
ואם אמירה זו נכונה, הרי שטענתך מסתכמת בכך שאין כל קשר בין אותו גוף אוטופי (שאליו אנו שואפים) לבין המצב כיום, ועל כן אין לנו להתנהג כאילו אכן קיים אותו גוף.
על כך יש להעיר שני דברים:
הראשון, הוא שאף אם אכן אין המדינה שבימינו מהווה אותו גוף, אל לנו לשכוח (וחייבים אנו להזכיר) שאנו שואפים לגוף כזה. חלילה ליהדות מלהיתפס כ"דת" של יחידים ולא כהנהגה של עם. יהיה זה סילוף ו'ניצור' היהדות, עד כמה שהבנתי משגת.
השני, הוא שיש לפקפק עד כמה באמת אין כל קשר בין המושג האוטופי של המדינה היהודית לבין המקרה הממשי העומד מולנו. אחרי ככלות הכול, הרי קיימת כאן הנהגה של העם היהודי בארץ ישראל. אמנם, זו אינה הנהגה קשוחה ודרקונית כמו המלכים של פעם, אך לא נראה שזהו חסרון "בעצם". אמנם, ההנהגה (וחלק ניכר מהעם התומך בה) אינה רואה את עצמה מחוייבת להלכה היהודית, אך גם זה לא אמור לשנות לכאורה מעצם המחוייבות. שכן אם נמשיל זאת ליהודי, גם הוא יכול לראות את עצמו כלא מחוייב להלכה היהודית, אך הדבר לא ישנה את הגדרתו כמחוייב במצוות. ראינו, שההתייחסות לאחאב כ'מלך ישראל' לא נפגעה בעקבות כך שלא ראה את עצמו כמחוייב למצוות ה'.
אם כן, מהו 'קו פרשת המים' הקובע שהמדינה כבר אינה אותו מייצג/שולט של עם ישראל? מסתבר, שקו זה (כפי שכתב לא מזמן הרב יעקב אריאל, מרבני ה'מיינסטרים' של הציונות הדתית) יעבור כאשר המדינה תהפוך באמת למדינת כל אזרחיה, במובן זה שהיא לא תראה את עצמה כ'מדינת העם היהודי'. יש מקום לדון בשאלה הזו, אמנם (אם אחאב היה מכריז על עצמו כ'מלך כל אזרחיו' האם היה הדבר משנה את הגדרתו ההלכתית כ'מלך ישראל'?), אך לא נראה שהגענו לכך.
אין זו שאלה של גירושין ונישואין, או רבנות ראשית, או פרטים שוליים כאלה ואחרים. זוהי שאלה של כיצד רואה המדינה - וכיצד רואים אזרחיה - את דמותה.
בהקשר זה, דומני שאכן המדינה היא מדינה יהודית, במובן שחלים עליה החיובים החלים על כלל ישראל (לדוגמה, לבנות את בית המקדש). עד כמה הדבר פרקטי ואפשרי לכפות עליה קיום מצוות שאינה רוצה בהן, והאם כדאי להעביר ב'טריק פרלמנטרי' עוד איזה חוק-דת שרק יגביר את האנטגוניזם ליהדות, זהו נושא אחר; אך על שאיפה, שהמדינה תקיים את חוקי התורה והמצווה, אין מוותרים כל כך בקלות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 20:59 |
|
| |
יישר כוחו וחילו של הרב מיכי, אשר כוונתו מתוך כנות ויושר, ולא חת מפני מתנגדים בחוסר יושר ועניין. חזק ואמץ!
אל תשכח, יש את האנשים שמוקירים אותך בגלל מגמת אישיותך, ולא תולים את ההערכה הגדולה אליך על פי משפט זה או אחר, כלפי אלו האחרונים כבר נאמר מחד תען ונאמר מאידך אל תען, ויהי ד' עמך להצלחתך בכל אשר תצעד בשם יושרך ושיקול דעתך, כערכך הרם.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 21:07 |
|
| |
אם מישהו חשד, ח"ו אין לי טרוניה כלפי הרב מיכאל, שאני מאוד מאוד מעריך אותו, את יושרו, חכמתו ואומץ לבו. למדתי ממנו (מספרו, יותר נכון...) רבות וטובות.
כל הדיון הוא ענייני לחלוטין.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 22:15 |
|
| |
יהוסף,
"התגייסותך" נראית קצת תמוהה.
הרב מיכי טען אי אילו טענות, לא לגמרי מוכחות.
העריך איזושהן הערכות לגבי כדאיות פוליטית כזו בפעילויות כאלו או אחרות (או בהימנעות מפעילויות) אך לא טרח לתת נימוק יסודי לשיטתו.
מלבד תיאורים כללים , ומעט דיכוטומים , שלא ממש יורדים לפרטי כל שאלה ובעיה לגופה.
לחלק את העם בישראל לחרדים חילונים , ציונים-דתים ולחילופין "דרך שלישית" , ואפילו הצעה פוליטית קסומה : "להקטין ראש". לא ממש נותנת פיתרון לאיזושהיא שאלה מהשאלות המסתתרות מאחרי השאלות לגבי הקיום ניהודי בארץ ישראל ויחסו למדינה, לענ"ד.
כמובן שאפשר לקבל את דבריו , לפחות לחלק מהענינים העומדים על הפרק (ולכך נוטה דעתי) אבל ה"תשובה" הכללית וגם הניתוח מעט פשטניים, ובהחלט יש מקום לביקורת עליהם.
עם כל חיבתי למיכי האיש, ולכך שהעמיד את עצמו בחזית שבמובן מה אני שותף לה, איני סבור שהדבר יכול "להציל" את דבריו והדיסציפלינה העומדת מאחריהם, מביקורת שלעיתים יכולה להיות נוקבת ביותר.
"לא תגורו מפני איש" יכולה להימצא בכל מיני צדדים של ויכוח, במקרה שלנו (אני מתכוין לדיון בתוך הפורום) אני לא בטוח שהרב מיכי נמצא בצד הזה. (שהרי בפורום הוא הוא הדמות הידועה המפורסמת והמוערכת, והמתנגדים/תוהים או לפחות רובם, פחות)
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 23:14 |
|
| |
מיכי,
קראתי את מאמרך ומצאתי עצמי מזדהה לחלוטין הן עם התוכן והן עם העוצמות. איכה כבר ביטא זאת היטב.
הערה לגו"ג (בכל זאת, רצינו דיון, לא?)
אתה כותב: "למדינה יש גם צד שני, והוא היותה הבטוי המאורגן - ומתוך כך, גם המארגן - של החברה (במקרה של מדינת לאום - של עם). בטוי מאורגן של חברה פירושו שעל המדינה לבטא, בדרך התנהלותה, את ערכיה של החברה."
בוא נבדוק אם אנו מצפים למצוא תואם בין רמת ההצהרה החגיגית הזו לבין מה שמשתמע ממנה בחיי המעשה.
באיזה אופן יכולה מדינה ללבטא את ערכי החברה? אנו מצפים מחברה הדוגלת בעקרונות ההומניזם והחירות לבנות מדינה דמוקרטית המושתתת על ערכים אלה. בדומה, נצפה מחברה פונדמנטליסטית, השוללת חירות הפרט, לבנות דיקטטורה טוטליטרית. אבל האם יש דבר כזה "מדינה יהודית"? ומה צורה תדמה לה?
האם במדינה יהודית ינהגו חוקי ההלכה? נניח שלא עד כדי ד' אמות של כל אזרח. אבל האם נצפה שבמדינה כזו, למשל, אסור יהיה להבעיר מדורה בחוץ בשבת? חזקה עלי שאינך מתכוון לכך.
רצוני לומר עוד: גם לא היה אי פעם יצור כזה, "מדינה יהודית לפי צווי השו"ע".
חוקי המדינה אינם צריכים לבטא תוכן אמוני. מדינה לא נועדה לכך. אתה יכול אמנם להצביע על מדינות במפרץ הפרסי שאינן מהססות להוציא להורג גם אזרחים זרים ששתו אלכוהול. אבל זה חריג, ואיש אינו שואף לכך. מדינה אינה קהילה סגורה: צריך להיות בה מקום לגר ולתושב - ל"אחר". "אחר" לא ביחס למה שהמדינה מגדירה כ"שייך": "אחר" זה תמיד ביחס אליך. מדינה במובן המערבי, בו אנו דנים, אינה מגדירה
מכסות לקבוצות המתקיימות בה, ולכן אינה יכולה להחליט שתשמר בצביונה את מנהגי קבוצה זו או אחרת. בשלוש מלים: מדינה אינה מוזיאון.
י. טלמון, בספרו "ראשיתה של הדמוקרטיה הטוטליטארית", מבחין בין מדינות שמטרתן היא עצם קיומן ככאלה, למדינות שרואות בקיומן אמצעי להשגת יעוד נוסף, ישוב יותר, פרטי לאותה מדינה. מסקנתו, כך נדמה לי, היא שמדינה מהסוג השני לעולם תהיה לא-בדיוק דמוקרטית.
הזכרת "זכות להגדרה עצמית". הדרך בה אני תופס מושג זה: אין כאן הצהרה שלעם ישנה הזכות להקים מדינה שתבטא את תרבותו/ צביונו/ ערכיו, אלא שלעם (או קבוצת אנשים המגדירה עצמה כך) ישנה הזכות לפתח את תרבותה/ צביונה/ ערכיה מבלי שתופרע ע"י קבוצות אחרות, ומדינה הינה אמצעי (אחד מכמה אפשריים) שנועד להקנות לה זכות זו (ידוע לי שבנקודה זו יחלקו עלי הוגי דעות מרכזיים בשמאל, אך זו דעתי האישית).
חייבים אנו להפרד מהרעיון להקים "מדינה יהודית" במובן השולל משהו מקבוצה מסויימת, או אוכף משהו על קבוצה אחרת. תהיה זו מדינה יהודית במובן שאודסה היתה פעם יהודית, ושבניו-יורק יום כיפור הוא יום חופשה. יהודית מצרוף נסיבות, לא מהתכוונות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 23:28 |
|
| |
לגבי מאמרו של הרב מיכי - הוא עוד טעון מחשבה אצלי. ולכן אינני מתייחס אליו, אלא לנקודה אחרת שראויה להתייחסות לפי דעתי.
ואקדים ש(א) אני מעריך את הרב מיכי (וזה לא מפריע לי לחלוק עליו בעת הצורך), ו(ב) אני תושב גוש קטיף מזה כשבע שנים ואשתי כעשרים שנה. ולשיטתי (ב) משנה, לשיטה המקובלת כאן (שאני מתכוון להקדיש אשכול לדיון ענייני בה) - זה לא. אז ככה.
חלק גדול מתחילת הדיון הוקדש לשאלה האם בכלל הדיון הזה הוא לגיטימי במסגרת פורום עצכח או לא. ובסופו של דבר חלק מהסיבה שהוא לא נמחק או נסגר היתה העובדה שהוא עסק בדמותו דעתו ודבריו של הרב מיכי, חבר מרכזי ומכובד בפורום. כך נשמע מדברי כמה דוברים.
ואני אתמהה.
אני מבין שאני כאן פותח דיון באחד מעיקריו של הפורום או לפחות הכללים האתיים הלא-כתובים. (לינקער?). ואני רוצה באמת לפתוח את זה לדיון.
האם ה"התנתקות" היא נושא פוליטי שראוי להידחות מהדיון אוטומטית (אלא אם כן מישהו יציל אותו)? ואני שואל ההיפך, האם יתכן שיעבור אירוע כזה על האומה/מדינה/האזור, אירוע שנוגע לחייהם של כעשרת אלפי אנשים באופן ישיר, ושל כל היושבים בציון באופן עקיף, בהיותו בעל השלכות מרחיקות לכת במישור הפוליטי, מדיני, חברתי, אידאולוגי, נפשי ורוחני - ובעצכח ידחו אותו בגלל היותו "פוליטי" מדי? קטונתי מלהבין מהו דיון פוליטי אולי, אבל לענ"ד ההיפך הוא הנכון, אם לאיערך דיון כזה, זוהי בעיני נקודת כשלון לפורום.
ולאן שהתגלגל הדיון הוא המחשה נאה לדברי. מכח הנושא של ההתנתקות הגיעו לשאלת מהות הציונות הדתית והיחס למדינה. והרי זו שאלה עניינית, מהותי, עמוקה ומעניינת, שיש הרבה מה לדון ולהתבונן בה. וכאלה יש עוד מלוא חופניים שאלות שתוכנית ההתנתקות ומימושה האפשרי (וכולי תקווה שה' יעצרנה ברוב חסדו) - מעלה.
ואנסה אולי להצביע על כמה.
תוכנית ההתנתקות היא בעצם מימוש של רעיון הטרנספר שהציע הרב מאיר כהנא ז"ל לפני כשלושים שנה. רק בהבדל אחד - שזהו טרנספר ליהודים ולא לערבים. אוכלוסיה של אנשים - אזרחי המדינה בהקשר זה (כערביי ישראל ולא כערביי יש"ע) -מועברת בעל כרחה ממקום מגוריה. אחדים דור שני ושלישי (למשל ביתי הקטנה הי"ו). האם סוגיית העברה בכח של אוכלוסיה היא סוגיה "פוליטית"? או מוסרית-דתית?
העברת התוכנית בצורה שבה העביר אותה שרון (מיכי - לעתים חשוב להקשיב לחדשות), בניגוד למצע מפלגתו, לדעת מתפקדי הליכוד, ולדעת שרי הממשלה, ובתמיכה מאסיבית של התקשורת, והעלמת עין מפרשיות שחיתות - היא נושא פוליטי? או מוסרי דתי?
ואני מוכרח לציין שאני מבין שאפשר לעסוק בשאלה הזו באופן פוליטי-רע וקטנוני. אבל השאלה האם יש לשאלה הזו אספקט דתי רוחני שאנו יכולים לדון פה עליו, ע"פ היושר המחשבתי ומתוך אמונה (שהיא להבנתי לפחות מוסכמה של הפורום ככלל אם כי לא נחלת כל משתתף). האם תנו לאלהים את אשר לאלוהים - למשל דיון בכתבי הרב מזבובוב או האם קיימים שדים, או במקורו של ל"ג בעומר - הם דיון אינטלקטואלי רוחני יאה, אבל "שריך שוררים וחברי גנבים כולו אוהב שוחד ורודף שלמונים... " זה פוליטיקע?... ובהקשר זה (שמינית ציניות כואבת) האם ישעיהו היה יכול לפתוח כאן אשכול, או השאלות שהפנה כלפי עם ישראל ומנהיגיו נגועות מדי בפוליטיקע?
האם השאלה של מלחמת אחים - האלימות שתופעל או לא תופעל מצד "כוחות הבטחון" המפנים, והאלימות שתופעל או לא תופעל בתגובה מצד העקורים - היא שאלה פוליטית או שאלה דתית מוסרית?
האם אמירת הלל וחגיגת יום העצמאות בנווה דקלים (בישיבה מסויימת לא - אבל יום ירושלים יחגג במקום... ובישיבה אחרת כן), היא שאלה פוליטית או דתית מוסרית?
האם ארץ ישראל היא ערך עליון שמצווה לההרג עליו ולא לוותר על סנטימטר אדמה או לא, ואיך ערך קדושת האדמה במדה והוא קיים עומד מול ערכים אחרים כמו שלמות העם, שמירת המסגרת הממלכתית הכללית, ושאר ירקות - הוא דיון פורה מבחינה מחשבתית, אמונית, דתית, אינטלקטואלית, או פוליטיקה לבני הנעורים?
האם היחס למנהיגים חילוניים, צבאיים ודתיים, כמי שלא יכולים לטעות, ו"מה שרואים משם לא רואים מכאן", לעומת יחס אליהם כבני אדם שמושפעים על ידי מדות רעות, אינטרסים, טעויות אנוש, ועלולים להוביל את עמם לאסון (וע"ע מצעד האיוולת של ברברה טוכמן) - הוא שאלה פוליטית מדינית חברתית (ל"ע) חילונית או שאלה שיש לה צדדים רוחניים דתיים ואינטלקאולים ראויים לתשומת לב?
ולסיום - האם השאלה האם אנו בתהליך הגאולה שתקומת מדינת ישראל ושיבת ציון הוא חלק משמעותי ממנו, או שהמדינה היא חסרת משמעות שתית (כפי שהבנתי באופן שטחי את הרב מיכי), או שהיא מעשה שטן ורשע ערב רבניקי - זו שאלה ראויה לשולחן חכמים או פטפוטי נערים בסעודת הצהריים?
בקיצור, האם המשבר שההתנתקות היא חלק - תוצאה - ממנו, וסיבה לגלגול נוסף ודרמטי שלו - אמורה לעניין את גולשי האתר הדין או שהיא אמורה לגרום ליושביו לזעוק זעקות בהלה ולברוח לכל הכיוונים למציאת מחסה אינטלקטואלי.
התחושה שלי היא שכאן מועמדת לשאלה עד כמה אנחנו (אם יורשה לי - זה מקרוב בא) מסוגלים לבוא עם הכלים של שכל ישר (מה שזה לא אומר...), הגיון, יושר אינטלקטואלי, סקרנות, אמונה דתית בתורת ישראל (באופן שכל הנ"ל מפרה ומרבה אותו) - אל המציאות הקונקרטית שבה אנו חיים ולדון באופן שקול ומושכל גם אם טעון מאד, או שכל ההתנהלות הנ"ל יפה רק למרחבים וירטואלים שאינם מופרעים על ידי המציאות.
מקווה שלא עברתי את המדה האתית ושדברי יפרו את הדיון המבורך הנ"ל.
אור נערב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2005 23:47 |
|
| |
עבדון,
ראשית, מכך שהמדינה אינה "מייצגת" את כלל ישראל עדיין אין הדת צריכה להפוך לדת של יחידים. יתכנו גם התארגנויות בתוך המדינה (או גם חוצות מדינות): קהילות, ערים, חצרות, עדות.
בנוגע ל"ניצור" של הדת היהודית, אני סבור שאם יש לכתות נוצריות כלשהן יכולת לפרוש מן ההוויה המדינית ולתעל את היצירה שלהן פנימה, לכיוון הקהילה, זוהי מעלה שירשו כתות אלה מן היהדות כפי שהיתה בימי בית שני.
כאשר ישו אומר, "תנו לקיסר את אשר לקיסר, ותנו לאלהים את אשר לאלהים", הוא מבטא למעשה מסורת יהודית עתיקת יומין, עוד מימי נביאים אחרונים. מסורת אשר רואה במלך בעל סמכות בנושאי מ מדינה בלבד, שאין שייך לייחס לו סמכות או סמליות דתית כלשהי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2005 00:00 |
|
| |
מאן דבעי,
לא השתכנעתי בדבריך שאכן יש ליהדות קשר עם ניתוק הפוליטיקה מהדת. לשיטתך, ישעיהו וירמיהו לא היו צריכים לצעוק על המנהיגים, וחז"ל לא היו צריכים להגדיר לנו את הלכות המלך והסנהדרין.
ובאמת, לכאורה הדברים מאוד פשוטים: ברור שאמורה להיות נציגות של כלל ישראל (וכבר נאמר ש"אין קהל בחוצה לארץ"), ועל נציגות זו הוטלו משימות רבות - כגון להעמיד להם מלך, ולמחות זרעו שלעמלק, ולבנות את בית הבחירה (עי' רמב"ם הל' מלכים א,א). ישנן מצוות רבות שמוטלות על אותה ישות מופשטת ששמה "כלל ישראל", ונראה שכל הנהגה מוסכמת של העם מהווה אותה ישות. אין זהות חד-חד ערכית של אותה הנהגה עם המלך (כלומר, לא בהכרח) שכן אותה יישות מצווה למנות את המלך.
אם כן, מדוע מדינת ישראל לא מהווה יישות זו (אף אם אינה מעוניינת בכך)?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2005 00:24 |
|
| |
ראשית ההברה: לשיטתי נביאים לא היו צריכים להוקיע מלכים? לא מיני ולא מקצתי. להיפך, בדיוק משום שלא ראו שום דבר קדוש במלך, יכלו להרשות לעצמם לבקרו ולהוקיעו. אכן, ביהדות המלך אינו קדוש (ומה שאומר אחאב לנבות, "בירכת אלהים ומלך" בדיוק מדגיש נקודה זו על דרך ההבדל).
שנית, מדינת ישראל אינה ולא תוכל להיות מייצגת את "כלל ישראל", היא נוסדה ע"י אספת העם, נציגי ציבור שלרגע לא שאלו את עצמם את השאלות שאתה שואל כאן, אפילו לא זרח ורהפטיג, האמן לי. הם חשבו יותר על קיומו הפיסי של העם כאן.
מדוע מדינת ישראל לא מהווה יישות זו? ובכן, בעיקר משום שאין (כרגע, עכ"פ) מי שיכפה דבר זה עליה , הר כגיגית.
תוקן על ידי - מאן_דבעי - 30/05/2005 0:33:04
תוקן על ידי - מאן_דבעי - 30/05/2005 0:44:08
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2005 00:40 |
|
| |
מאן דבעי,
מי דיבר על קדושה? אני מדבר על הגדרות הלכתיות ואנושיות פשוטות. השאלה היא האם מדינת ישראל מהווה את הישות של "מייצג כלל ישראל" שעליה חלות המצוות הכלליות או לא.
אגב, הגדרה זו יכולה גם להכיל "קדושה" מסויימת, כמו הקדושה העצמית של יהודי (לא שהיא חייבת); האם קדושתו של יהודי מפריעה לי לצעוק עליו "שאבעס"?
להיפך: אילו לא היה היהודי חייב במצוות, לא הייתה קיימת עליי שום חובה לצעוק עליו. כנ"ל לגבי המדינה. עצם העובדה שהנביאים התערבו בפוליטיקה, אומרת שהם ראו במדינה ובממשל כדבר שיש לתורה מה לומר עליו. והדבר אינו צריך לפנים.
להערתך, שלא שאלו את העם בהקמת מועצת העם: זה נכון כמעט בכל מדינה, דמוקרטית או לא. מדינה היא הנציג המקובל על העם, גם אם לא שאלו אותו לפני כן. עצם העובדה שהעם השתתף בבחירות פעמים רבות מאז שנבחרה, ובכלל, עצם העובדה שהעם לא זרק את חבורת הגנגסטרים שהשתלטה עליו והמשיל עליו מישהו יותר לרוחו, אלא להיפך - הזדהה עם מוסדות השלטון, מוכיחה שזוהי המדינה שלו, לפחות לפי דעת העם (והיא הקובעת).
אחרי ככלות הכול, הסמכות של המלך נובעת מן העם, אבל לרוב העם לא ממליך בפועל את המלך (וגם אם כן, זה שוב לרוב נציגים בלבד...). איך ההלכה יכולה לצוות על המלך את הדינים של כלל ישראל? התשובה היא פשוטה: כל הנהגה מקובלת, מספיקה כדי להוות נציג שלטוני. שוב, להבדיל מ"ליסטים מזויין" שהשתלט על המדינה - ויש לכך התייחסות נרחבת בספרות הפוסקים לגבי "דינא דמלכותא" (בהקשר שאינו ישראלי דווקא).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2005 01:05 |
|
| |
פרעתוני,
כתבת: אילו לא היה היהודי חייב במצוות, לא הייתה קיימת עליי שום חובה לצעוק עליו. כנ"ל לגבי המדינה.
כאן המעגליות! למדינה אין אם יהודיה, ולא רב מגייר. מה הופך אותה ליהודיה? הלא זה דברי מבראשונה!
כתבת: עצם העובדה שהנביאים התערבו בפוליטיקה, אומרת שהם ראו במדינה ובממשל כדבר שיש לתורה מה לומר עליו.
מדינה (שלא כממלכת כהנים) היא דבר חילוני, כאז כן היום. ירמיהו מבקר את צדקיהו ואחרים לאו דוקא בשם התורה, אלא בשם האחריות לעם, בתוקף תפקידם. נביא אינו מדבר דוקא בשם התורה, אלא את כל מה ששם האלהים בפיו.
|
|
|
|
|