|
|
| נשלח ב-13/3/2006 08:25 |
|
| |
תגובה של אחד מהגולשים: יש בשאלה חוסר דיוק מהותי וגם הצעות חמורות. ראשית חיוב הבעל
בכתובה אינו בטל אם האשה ביקשה גט. שנית חיוב האב במזונות ילדיו בהחלט לא תלוי בחזקה. מתן
האפשרות לבעלים ונשים, על ידי בתי המשפט ובתי הדין, לעכב גיטין עד לסיום המחלוקות הממוניות
היא רעה חולה שיש להעבירה מן העולם
תגובתי: יש אכזריות רבה בכך שמחייבים את הבעל לשלם כתובה רק משום שהאישה החליטה שהיא לא רוצה
לחיות איתו יותר (אלא-אם-כן זה באשמתו - כגון שהוא אלים וכד'). וגם בכך שמחייבים את הבעל לשלם
מזונות גבוהים, ובמקביל לא מאפשרים לו לגדל את ילדיו. ואם כבר מחפשים תקנות שמטרתן למנוע
אכזריות, אי אפשר להתעלם גם מהאכזריות הזאת.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2006 08:34 |
|
| |
אראל,
דומני, שמזונות לעולם אינם משולמים לאשה, אלא רק לילדים. מזונות לילדים הם מוצדקים בהחלט, במידה ואין חזקה משותפת עליהם - זו השתתפות כלכלית מינימלית (לאו דוקא בסכום, אלא באחוזים) בגידולם. במרבית המקרים אין חזקה משותפת על הילדים, לאחר הגירושין, ולמיטב ידיעתי, רוב האבות גם אינם מבקשים/דורשים/מסכימים לכך (אם איני טועה, התפרסם לא מזמן מחקר בנושא, ואני אנסה למצאו).
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2006 18:38 |
|
| |
יש כאן מדיניות של ערבוב כל העוולות ביחד אשר יוצר עוולה אחת גדולה.
יש בעייה שסוחטים את הבעל? צריך לתקן את העוולה הזאת בנפרד.
אז מה עושים? מערבבים את כל העוולות ביחד והבעל דופק את האשה כי היא דופקת אותוץ כולם נדפקים וכולם צודקים והגונים.
לגופו של עניין, אני חייב להודות שפרידה ביוזמת האישה בלי סיבה מוצדקת, נראית כגורמת עוול לבעל כאשר הוא ממשיך לפרנס את הילדים וצריך לחיות בנפרד וכו'.
אז מה הפיתרון במקרה של פרידה? לתת לשתי הצדדים את האופציה לטרטר את הצד השני עד שתצא נפשו? הרי בסוף זה לא מביא לצדק אלא להצלחת הצד עם יותר כוח ופחות לחץ של זמן? וזה כן יושר?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/3/2006 08:49 |
|
| |
אני באמת לא יודע מה הפתרון. רק אמרתי שאם כבר מארגנים מחאה, צריך שהיא תהיה הוגנת ותתייחס
לשני הצדדים של הבעיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 02:59 |
|
| |
צריך להילחם נגד כל העוולות בעולם. אבל אי אפשר לעשות הרבה דברים בבת אחת.
והעוול של המסורבי/ות גט הוא בולט ונוראי. והוא פוגע בשתי המינים כאחד.
חוצמזה אני מאמין שרק תיקון של עוול אחד גורר תיקון של שאר העוולות.
כאשר יש פחות עוולות, יש יטותר סיכוי ששאר העוולות יתוקנו גם הם. מה שאין כן כאשר יש מלא עיוותים, כולם מרגישים שזה בלתי אפשרי לתקן ויש מלא בלגן.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 07:56 |
|
| |
לא אמרתי שצריך לתקן את כל העוולות שבעולם ביחד. אבל במקרה זה מדובר בשתי עוולות שקשורות זו
לזו באופן הדוק. סרבנות הגט נובעת (לפחות בחלק מהמקרים) מתחושת מצוקה קשה של הסרבן/ית, שמנסים
לכפות עליו/ה הסכם לא הוגן. ולכן חייבים למחות על שני הדברים יחד, ולא לקחת דווקא צד אחד
ולהתעלם מהשני.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 09:08 |
|
| |
ולכן גם נראה לי, שאם יתקנו את העוולות שקשורות להסכמים הממוניים ולמשמורת הילדים, תהיה הרבה
פחות מוטיבציה לסרבנות גט, כך שהבעיה השניה תקטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 10:47 |
|
| |
תודה, אראל סגל. ולאמשלום - א. מזונות ילדים מוצדקים כאשר הם הגיוניים. צאי וראי בבתי משפט למשפחה, שברוב המקרים המזונות מופרזים במידה מבהילה ומובהקת, וכמעט תמיד הם הרבה יותר ממה שהבעל היה משלם לפני הגירושין! אין לי מושג מדוע הגענו לכך. אולי מתוך "עודף נאורות" של השופטים שדואגים לילדים גם על חשבון האבות, אולי מתוך כך שהשופטים מרוויחים סכומי עתק, ואולי מתוך כך שלדעת השופטים ראוי להפסיק את הנורמה שכל אחד מביא הרבה ילדים כאוות נפשו מבלי לדאוג שיהיה לו כמה אלפי ש"ח לכל ילד. במקרים רבים האב לא היה עשיר, ובכ"ז הביא מספר ילדים לעולם ונתן להם הרבה אהבה, וגורלו כגורלם. אולם בתי המשפט הופכים אותו לעבד מזונות והורסים את חייו. מה הפלא שגברים רבים משתמטים ובורחים. ב. בנוסף, אין שום בדיקה, אפילו מידגמית, כיצד משתמשת האשה במזונות הילדים - דבר שמרגיז ובצדק הרבה אבות שרואים איך הכסף שעמלו עליו הולך לביגוד ולבילויים לאשה, או לפחות חושדים כך, ואין בעולם מי שיעזור להם אפילו למראית עין! ג. אילו היו אוכפים את הסדרי הראיה כמו שאוכפים את תשלומי המזונות - ניחא. אולם המצב הוא שבהמוני מקרים הגברת מסיתה ומנכרת את הילדים נגד האב, האב אינו רואה את ילדיו כלל, הקשר שלו עימהם נפגע מאד בגלל הסתה קבועה, והוא ממשיך ומשלם כמו ילד טוב כי אין לו ברירה. ואחרי כל אלה, כאשר אשה שודדת מהאב את הדירה, את הילדים, ואת הכסף - עוד באים ומייללים על הנשים המסכנות שמעוכבות גט. והלא גם נשים יכולות לעכב גט, אלא שאין להן כל סיבה. הן מקבלות הכל, הכל, הכל, בלי בעיה. צאי ודמייני גבר מסור, אב אוהב, שהביא כמה ילדים לעולם, ופירנס אותם באהבה, והם כל חייו, ולפתע הגברת מצאה לה מאהב, והחליטה לפרק את החבילה, והנה הבעל והאב מושלך מביתו, אינו רואה את ילדיו (הכפויים לקרוא אבא לאדם זר), אין לו כל יכולת השפעה על ילדיו, רואה ועיניו כלות כיצד ילדיו גדלים בלי חינוך ראוי, או מוכים וכדומה ע"י האם (לשכות הרווחה לא עושות כמעט מאומה והדברים ידועים לזרא), רואה את ילדיו מוסתים נגדו, רואה שאין כל טיפול בניכור הילדים ממנו (ואין כל טיפול למעט הזהרות מינוריות ועלובות, וגם זה ידוע לזרא) - ומחוייב לשלם מזונות גבוהים, שאם לא כן ייעצר ויושלך לכלא כעבריין בזוי. צאו ובקרו במספר אתרים ואחר כך תבינו את עוצמת השקר המתועב שהשתלט על העולם, כאילו האמהות הן הצד האומלל בהליכי גירושין. http://www.horut-shava.org.il/ http://www.mishmoret.org.il/ http://www.mishmoret.org.il/wm/ http://forums.nrg.co.il/index.php?act=forum&do=forum&forum=118&
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 11:11 |
|
| |
מו"ל יקר,
האם יורשה ל לשאול מדוע אתה תוקף אותי בעוצמה גדולה כ"כ? כל שטענתי הוא שהמזונות מיועדים לילדים ולא לאשה, וכי בד"כ (למיטב ידיעתי) הילדים נמצאים במשמורת אצל אימותיהם. האם יש לך התנגדות לטענה הזו? האם בשקר יסודה? העובדה שיש עוול בעולם, כאב ורוע מצד אנשים ונשים ידועה ומוכרת. איני חושבת כי היה כאן מישהו באשכול שטען כי הנשים כולן צדיקות והגברים כולם רמאים, גנבים וחלאות. אתה מתפרץ לדלת פתוחה, ויותר מכך - מכה באגרופיך באלימות רבה, ומעמיד את הדברים כמאבק בין שחור ללבן.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/3/2006 15:55 |
|
| |
אראל סגל
מספר הערות: 1. האם המקרה היחיד שבו מוצדק לתבוע גט הוא כאשר הבעל מתנהג באלימות ? מה אם אחד מבני הזוג מציק/ה לבן הזוג השני, מזלזל/ת בו/ה , מתייחס/ת אליה/ו כשפחה/עבד וכו' ? מה אם הם רבים כל הזמן? מה אם סתם אין כימיה בין בני הזוג , האם הם נידונים לחיות ביחד? אמנם זה מצער שמגיעים למסקנה הזאת רק אחרי שכבר הביאו מספר ילדים לעולם וזה גם נכון לעיות דעתי שאחרי שהביאו ילדים לעולם אין לבני הזוג יותר זכות לחשוב רק על טובתם האישית , אבל האם עדיף שיחיו ביחד ויביאו עוד ילדים לעולם ? ומה אם האישה טוענת שהבעל מכה אותה לפעמים והבעל מכחיש?
באופן אישי אני מכיר יותר ממקרה גירושין אחד ונסיוני אומר לי שכשאתה שומע את טענות אחד צדדים אתה משתכנע שהוא הצודק , עד שאתה שומע את הטענות של הצד השני , שאז אתה רואה עד כמה בני אדם עיוורים ביחס למצוקות הצד השני ורואים רק את העוולות שנעשו להם. נדיר מאד לשמוע על מקרה שבו הצדק המוחלט נמצא רק בצד אחד . אז כיצד אתה רוצה שהדיינים יכריעו אם הדרישה לגט היתה צודקת ? לדברים אין הגדרות ברורות כי מדובר בעניינים רגשיים ובנקודות מבט סובייקטיביות שמתנגשות זו בזו.
2. הזכרת את העניין שעל פי ההלכה אין הבעל חייב לשלם מזונות לגרושתו . ובכן , איני בקי בחוק, אבל כבר ענתה לך אמשלום שגם החוק אינו מחייב אלא תשלום מזונות לילדים (למרות שאני חושב שלעתים יכול להיות שצודק לחייב את הבעל במזונות גם לאשתו , לפחות לתקופת הסתגלות מינימלית). כמדומני שגם בהלכה חובתו של האב לזון את ילדיו עד גיל 6 איננה קשורה בענייני משמורת . אלא שעל פי ההלכה אין אב מחויב לפרנס את ילדיו לאחר גיל שש , אבל אני בטוח שאתה מבין שאין זה רלוונטי במציאות ימינו , שבה ילד בן שש אינו מסוגל לפרנס את עצמו וגם יש הבדל גדול מבחינת ההצלחה בחיים , בין מי שיצא לעבוד כילד לבין מי שלמד באותו זמן בבית ספר. שורת הדין נותנת שמי שהביא ילד לעולם הרי הוא אחראי כלפיו ואינו יכול להתחמק מחובותיו אפילו אם באמת נעשה לו עוול שאין מאפשרים לו לראות את ילדיו. חובותיו כלפי ילדיו נגזרות מכך שהוא זה שהביאם לעולם.
3. טענת שהצדק הוא שמי שמחזיק בילדים הוא זה שצריך לשאת בעול המזונות. הנה אם גידול ילד היה כרוך רק בהוצאות כמו מזון ביגוד ושכר לימוד , הרי אין סיבה לטעון כן , אלא לכל היותר שההוצאות יתחלקו בשווה , שכן כמו שטענתי בסעיף הקודם , חובות ההורים נגזרות מעצם זה שהביאו את הילד לעולם ולא מכך שיש להם תועלת והנאה מזה שהם מחזיקים בילד. אלא שגידול ילדים כרוך בפגיעה ביכולת ההשתכרות , שכן גידול ילד דורש השקעה ניכרת של זמן , לכן זה יהיה בלתי סביר לטעון שמי שנושא בעול גידול הילד צריך לשאת בשווה גם בעול ההוצאות האחרות.
גישתך נגזרת מכך שאתה רואה בעצם הזכות להחזיק בילד סוג של ערך כלכלי שמי שמקבל אותו קיבל משהו שהוא שווה ערך למה שהוא נותן על ידי לקיחת העול של גידול הילד. אני מסכים עם זה (למרות שאני חושב שהקביעה שהערך כלכלי שבדבר שווה ערך בדיוק לערך הכלכלי של ההוצאות ועול גידול הילדים , הוא שרירותי , אולי זה פחות ואולי זה יותר , מה דעתך על חיוב מי שמחזיק בילד בתשלום פיצויים להורה השני?) , אבל סוף כל סוף ההסדר צריך להיות כזה שבו הילד מקבל את כל צרכיו והערך הזה שבהחזקת הילד , אינו יכול להיות מתורגם לכסף נזיל. אם מוכח שאחד ההורים אינו יכול לעמוד בהוצאות , הרי שההורה השני צריך לשאת בהם. החובה המוטלת על ההורים היא לא חובה המתחלק בין ההורים שעל כל אחד מוטל חצי . אלא זה בבחינת כי ליכא לאשתלומי מהאי לישתלם מהאי (עיין איפושהו בבא קמא :)) , הדבר היחיד שמגביל את חובת ההורים מלשאת בכל ההוצאות , הוא קיומו של הורה שני שנושא בחלק מההוצאות.
אז אם גם ההורה שקיבל את המשמורת מסוגל להשתכר מספיק , הרי שגם הוא צריך לקחת חלק בהוצאות ואולי צריך לתת גם משקל לעובדה שהוא זה שקיבל את המשמורת ולכן לחייבו לשלם יותר (כל זה מזמין שאלות נוספות , מה זה "להשתכר מספיק" האם מדובר בסכום אבסולוטי או שזה נמדד באופן יחסי וכן כיצד נבטיח שאדם ממצה את יכולת ההשתכרות שלו ועוד שאלות על הדרך וברור גם שכל מערכת של חוקים מוגבלת ואיננה יכולה להתייחס לייחודיות של כל מקרה ומן הנמנע שלא יווצרו עוולות אמיתיות פה ושם) . אבל אם זה לא המקרה , נניח אם למשפחה מרובת ילדים שלפני הגירושין היתה עקרת בית , הרי שזה לגמרי לא סביר להטיל עליה חלק שווה במזונות.
מוציא לאור
גם לך מספר הערות:
1. מדבריך ניתן להתרשם שיש רק מקרה טיפוסי אחד של גירושין: האישה מצאה לה מאהב , זרקה את הבעל האוהב , שדדה את הדירה , הסיתה את הילדים נגדו , מבזבזת את דמי המזונות שהוא נותן לה על בילויים וביגוד , מכה את הילדים ולא נותנת להם לראות את האבא ומאלצת אותם לקרוא לאדם זר אבא (מה שאין כן אם האב יקבל משמורת שאז אף פעם לא יאלץ את ילדיו לקרוא לאדם זר אימא). אבל אין צורך בהכללות מטופשות כאלה. אף אחד אינו עוסק בשאלה אם ברוב מקרי הגירושין הבעל הוא צודק או האישה , או מי משני המינים מתנהג בדרך כלל בצורה יותר צודקת כאשר יש ביניהם סכסוך. השאלה היא צדקת מערכת החוקים והצדקה לסוג הכוח שהיא נותנת בידי כל אחד מהצדדים.
אינני חולק עליך באשר לטענותיך בנוגע למזונות מופקעים או אי אכיפת הסדרי הראיה. אני לא מכיר מספיק את המציאות ויתכן שיש צדק בדבריך , אבל השקפה שמבוססת על הכללה כזאת שבדבריך (יתכן שהיה אפילו מקרה אחד שבו זה היה ממש כך) היא בהכרח מעוותת. האיש או האישה הסובלים מעוולות המערכת אינם נציגים של המגדר שאליו הם משתייכים והעובדה שאישה אחת עשתה עוולה אינו יכולה להצדיק עוולה כלפי אישה אחרת.
2. אני מבין שאתה רוצה לטעון שיש להשאיר בידי הבעלים את נשק הסירוב כמשקל נגד להטיה לטובת הנשים שלדעתך קיימת במערכת . אבל לענ"ד אין דמיון בין שני הדברים . עד כמה שבתי המשפט מוטים לדעתך לטובת הנשים , הרי מדובר בבית משפט שבו ניתנת לבעל הזדמנות להציג את עמדתו, להביא מסמכים ולשכנע .דבר זה אינו מבטיח מפני עוולות , שופטים הם לא יותר מאשר בשר ודם , אבל זה מגוחך לומר שלנשים יש את הכוח לדפוק את בעליהן עד הסוף תוך מניפולציה חופשית של מערכת המשפט. מאידך , נשק הסירוב הוא נשק עצום שכמעט ואינו מוגבל בכוחו. כל אחד יכול להשתמש בו , ללא קשר לשאלה אם גם למסתכל מבחוץ ברור שנעשתה לו עוול. כמשקל נגד למערכת שהיא אולי מוטית , אבל בכל זאת היא מהווה מערכת חוקים שיש בה סדר מסוים שנאכף על ידי אנשים בלתי מעורבים , אתה מציע בעצם היעדר כל חוק ומתן כוח כמעט מוחלט בידי אחד הצדדים.
אולי זה מתאים לתפיסה המכלילה שהגברים הם תמיד האבות האוהבים שנדפקים בידי נשותיהם שמצאו להן מאהב , אבל אני בטוח שגם אתה מבין שהמציאות יותר מורכבת וכנגד כל מקרה שבו הצדק המוחלט נמצא בצד הבעל יש מקרה שבו הצדק המוחלט נמצא בצד האישה ושבדרך כלל לשני הצדדים יש תביעות צודקות. מכיוון שזה המצב הרי שמתן כוח מוחלט בידי אחד הצדדים אינו מביא יותר צדק.
ומה שטענת שגם לנשים יש יכולת לעכב גט פשוט אינו תואם את המציאות. אישה יכולה אולי לעכב גט אם כל צופה מבחוץ יהיה משוכנע שהצדק המוחלט נמצא אתה (וגם לזה צריך רחמים מרובים) . בכל מקרה אחר כל מה שהבעל צריך לעשות הוא לשכנע כמה רבנים בחו"ל ולארגן לעצמו היתר מאה אברכים. וגם אם זה לא ימצא חן בעיני הרבנות דכאן , הרי אין לו כמעט שום בעיה לצפצף עליהם . מאידך , בכדי שהבעל יוכל לעכב גט הוא לא צריך שתביעתו תהיה סבירה וצודקת.
3. עיינתי בלינקים שהבאת . טענתם העיקרית היא שבתי המשפט מוטים לצד ההשקפה המיושנת שתפקיד הבעל לפרנס ותפקיד האישה לגדל את הילדים . אינני מכיר מספיק טוב את המציאות בחברה הכללית , מקום אשר דבר המהפכה הפמיניסטית ודתה מגיע , אבל בקרב שלומי אמוני ישראל , ההשקפה המיושנת הזאת היא המציאות , לבד מאצל אחינו בני התורה שם הגישה השלטת היא שתפקיד האישה גם לפרנס וגם לגדל את הילדים. דה פקטו, המציאות היא שהסדר הנישואין הוא הסדר של חלוקת עבודה שבו הבעל הוא המפרנס והאישה היא עקרת הבית הנושאת בעול גידול הילדים ושאר ענייני הבית. רוב הגברים אצלנו אינם יודעים אפילו כיצד מפעילים מכונת כביסה ובתור לטיפת חלב אתה מוצא כמעט רק נשים. מעניין מה תאמר על אישה שמסרבת לקחת על עצמה את העול הזה באופן בלעדי, קל וחומר לאישה שתדרוש להטיל את העול הזה באופן בלעדי על הבעל .
זה לא הוגן ולא סביר לומר שההסדר הזה צריך להיבטל ברגע שבו הוחלט על פירוק החבילה. אם בזמן שהבעל התביית על מקום עבודה וגם התקדם בה , האישה הקדישה את עצמה לענייני הבית , איה הצדק שבתביעה שהיא צריכה להתחיל מההתחלה ולשנות את תפקידה? בדרך כלל יש בכך גם משום הפקרות כלפי הילדים , כל הורה יודע שגידול ילד הוא עניין מורכב הדורש ניסיון ורוב הבעלים אצלנו חסרי ישע לחלוטין כאשר מסיבה כלשהי האישה אינה מתפקדת (בתור דוגמה קטנה , מעולם לא ראיתי שכאשר האבא נעדר מהבית לזמן מה ששולחים את הילדים מהבית לבני המשפחה האחרים , אבל פעמים רבות זה מה שעושים כאשר האימא נעדרת בגלל לידה וכדומה). אז אתה צודק אם אתה טוען רק שצריך לבחון כל מקרה לגופו , אם הבעל הוכיח את עצמו גם לפני הגט ונשא בעול גידול הילדים לא פחות ואפילו יותר מהאישה , שיש לו תביעה צודקת על משמורת , אבל אתה בעצמך יודע שברוב המקרים , לפחות אצלנו, יתברר שהאישה היתה זאת שנשאה בעול הזה.
לענ"ד , אינך יכול לדרוש שינוי גישה ביחס למשמורת מבלי לדרוש מהפכה מקיפה ביחס לתפקידי הבעל והאישה.
לסיכום 1) אני מסכים איתך שיש לתקן עוולות כמו הטלת דמי מזונות מופקעים או אי אכיפת הסדרי ראיה (כאמור איני מכיר את המציאות ואיני יודע אם אתה מתאר אותה כמות שהיא או לוקח בחשבון את כל הצדדים וכתבתי זאת בהנחה שאתה צודק בתיאורך).
2) עם זאת זה לא מצדיק לענ"ד מתן נשק חזק כל כך, כסירוב גט, בידי הבעל .
3) באשר לתפיסה המיושנת שנוטה להפקיד את המשמורת בידי האישה , לענ"ד היא מחויבת המציאות במצב החברתי הנוכחי בקרב שלומי אמוני ישראל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2006 01:11 |
|
| |
גו"ג, רק הערה קטנה. את הזכות לבעל להחליט אם ומתי ליתן גט, לא נותנים הדיינים, אלא התורה, כך שלא נראה שייך אצל שלומי אמוני ישראל (כלשונך) להעלות את השאלה כמה זה מוצדק או לא. (בודאי שלא כשאלה עם השלכות הלכה למעשה) מה שכן ראוי ונעשה במשך הדורות הוא מניעת ניצול חוקי התורה ע"י נבלים למינהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-17/3/2006 09:17 |
|
| |
האם המקרה היחיד שבו מוצדק לתבוע גט הוא כאשר הבעל מתנהג באלימות? לא אמרתי את
זה. אמרתי שבמקרה זה מוצדק לתבוע גט וגם לחייב את הבעל בכתובה. אבל אם האישה
סתם טוענת "מאיס עליי", ייתכן שיש הצדקה לתבוע גט, אבל לא נראה לי שיש הצדקה לחייב את הבעל
בתשלומים כלשהם. אני מתאר לעצמי שבמציאות יש הרבה מקרי ביניים מסובכים.
כמדומני שגם בהלכה חובתו של האב לזון את ילדיו עד גיל 6 איננה קשורה בענייני
משמורת - אני לא בטוח שבהלכה יש בכלל מצב שבו מוציאים את הילדים מרשות אביהם בעל כרחו,
כך שהמצב הקיים היום, של אבות שמשלמים על ילדים שאינם יכולים לראות, כלל לא נוצר.
שורת הדין נותנת שמי שהביא ילד לעולם הרי הוא אחראי כלפיו ואינו יכול להתחמק מחובותיו
אפילו אם באמת נעשה לו עוול שאין מאפשרים לו לראות את ילדיו. חובותיו כלפי ילדיו נגזרות מכך
שהוא זה שהביאם לעולם - זו אכן גישתו של החוק הישראלי, אבל לא ברור לי מדוע זה נראה לך
מוצדק. לי נראה שההיפך הוא הנכון - חובתו של הילד כלפי הוריו נובעת מכך שהוריו הביאו אותו לעולם.
חובתו של האב לפרנס את ילדיו הקטנים נובעת, עד כמה שהבנתי, מדיני צדקה, ומכך שהאב הוא הקרוב
ביותר אל הילדים, ובצדקה יש חובת קדימה לקרובים. אבל אם מרחיקים את האב מילדיו, איך אפשר
לדרוש ממנו לדאוג להם? ומדוע שידאג דווקא להם ולא (למשל) לילדיה של אשתו השניה, שהם קרובים
אליו יותר?
גישתך נגזרת מכך שאתה רואה בעצם הזכות להחזיק בילד סוג של ערך כלכלי שמי שמקבל אותו
קיבל משהו שהוא שווה ערך למה שהוא נותן על ידי לקיחת העול של גידול הילד. אני מסכים עם זה...
אבל סוף כל סוף ההסדר צריך להיות כזה שבו הילד מקבל את כל צרכיו והערך הזה שבהחזקת הילד, אינו
יכול להיות מתורגם לכסף נזיל - לדעתי אי אפשר להתעלם מהערך שבהחזקת הילד, שהרי כל
נכונותם של אנשים להוליד ילדים ולהשקיע כסף רב בגידולם נובעת אך ורק מערך זה. אין אף אדם
שיסכים מיוזמתו להוליד ילד, למסור אותו למשפחה אחרת לצמיתות, ולהמשיך לשלם על גידולו.
(ולגבי מהות הערך הזה, ייתכן שהוא נובע, בין השאר, ממה שהגמרא מכנה "חוטרא לידיה"; כל מי
שביקר פעם במחלקה גריאטרית, למשל, יודע שיש הבדל עצום בין מאושפז שיש לו ילדים הדואגים לשלומו
לבין מאושפז בודד; כך גם בבתי-הורים וגם מחוצה להם. אם כך, ההשקעה הרבה שהורים משקיעים
בילדיהם נועדה להקנות להם מעין ביטוח לעת זיקנה. כאשר מרחיקים את הילדים מן האב, לא נוצר קשר
ביניהם, והילדים לא ידאגו לאביהם לעת זקנתו, ולכן זה לא מוצדק לחייב אותו לשלם).
 |
|
|
|
|
|