בית פורומים עצור כאן חושבים

מסורבי/ות גט - הצד ה"הלכתי" והמעשי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/3/2006 10:43 לינק ישיר 

אראל

מה לדעתך חובותיו של אבא כלפי ילד שאינו יכול לראות מסיבות אחרות? נניח שאדם הביא ילד לעולם והוא סובל ממחלה נדירה ואי אפשר לראות אותו אלא  פעם בשבוע , האם האבא פטור מתשלומים?

הבה ואסביר לך למה האבא חייב לשלם בגלל עצם זה שהביא ילד לעולם. אני בטוח שגם אתה מבין שהחברה איננה יכולה לאפשר קיום מצב שבו אדם שאינו מסוגל לדאוג לעצמו , לא יהיה מי שידאוג בשבילו, אין מצב שבו החברה תוכל להפקיר מישהו למות מרעב , אם אין מי שיקח אחריות על אותו אדם , הרי שהמדינה והחברה בכללותה הם אלה שחייבים לשאת באחריות . ילד אינו יכול לספק לעצמו את צרכיו , לכן אם אין מי שיקח אחריות על הילד, החברה היא זו שתצטרך לשאת בעול , לכן החברה גם זכאית לדרוש שלא יטילו עליה עול כזה , אדם אינו יכול להביא ילד לעולם מבלי להיות האחראי הראשי לספק את צרכיו. אתה לא יכול להביא ילד לעולם ואחר כך להפקיר אותו , פשוט מאד. וכלשון הרמב"ם , אפילו עורבים מבינים את זה.

עכשיו האדם מרגיש שהוא נדפק , הוא התכוון לקבל על עצמו אחריות זו בגלל שהוא ציפה לתמורה ועכשיו אין לו את התמורה הזאת . ובכן יש הרבה מצבים כאלה , נניח אדם שלווה כסף והשקיע אותו ואיבד את המכנסיים, הרי גם הוא קיבל על עצמו את האחריות להחזיר מתוך ציפייה מסויימת ולא העלה על דעתו להפסיד. אבל זה פירוש המושג אחריות , אם יצרת בעיה אתה חייב לפתור אותה בעצמך, גם אם ציפית שהכל יראה אחרת. גם זה כלול בקבלת האחריות.

על פי ההלכה , החובה לזון עד גיל שש אינו מדיני צדקה , רק מגיל 6 ואילך חובה זו היא מדיני צדקה וגם אז אין ראיה שיש לזה קשר כלשהו עם משמורת.
http://www.daat.ac.il/daat/toshba/ishut/ishut7.htm

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 12:04 לינק ישיר 

מייציץ,
מדבריך ניכר טעם הגון, מדוע התורה נתנה את הרשות לתת גט לאיש ולא לאשתו, פשוט הוא נושא באחריות המשפחה כולה, גם כחוק כתוב בכתובה גם כתנאי בית דין, וגם  כמוסכמה אנושית-חברתית בסיסית ש"אפילו עורבים מכירים".
ממילא אין שום הגיון וצדק (למעט מקרים בהם האיש לא קיים את מחויבתו למשפחה) שהאשה שאחריותה בנידון משנית, תוכל לפרק את החבילה ,שהרי היא לא תוכל וכנראה גם לא תרצה לשאת באחריות של מעשיה ולדאוג להמשך קיום המשפחה אחרי שבעלה כבר לא יהיה חלק מהתא המשפחתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 12:55 לינק ישיר 

אישציפ,

קשה לעקוב אחרי תהליך הסקת המסקנות שלך.

האם מאחר שלאיש אחריות על משפחתו, זה אומר שלאשה אין אחריות כזאת? מדוע אחריותו של האחד מאיינת את זו של האחר?

אתה כותב: שהאשה "לא תוכל, וגם לא תרצה לשאת באחריות של מעשיה ולדאוג להמשך קיום המשפחה".

מאחר שברור שאין לכך אחיזה במציאות - נשים נפרדות ומתגרשות כל הזמן, ונושאות באחריות למעשיהן, שלא לומר על משפחתן, במקרים רבים ללא תמיכת הבעל - אני מוכרחה לשאול אותך אם אתה רציני...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 13:08 לינק ישיר 

חבצלת,

מה הבעיה?מדובר על ש 'אפילו העורבים מכירים' וזה לא כולל את ה'עורבות'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 13:27 לינק ישיר 

אישציפ

דיברתי על אחריות האבא , כי הנידון היה האבות , אבל כמו שכתבתי מקודם , לשני ההורים יש אחריות לדעתי וכי ליכא לאשתלומי מהאי לישתלם מהאי (=כאשר אין מספיק בשביל להיפרע מן האחד נפרעים מן השני).

בחלק גדול מהמקרים יש אכן חלוקת עבודה בין הבעל והאישה , שבה הבעל דואג לפרנסה והאישה דואגת לגידול הילדים , אבל גם אז אין תפקיד האישה משני . לא ברור למה האב יוכל להחליט על פירוק החבילה ולא האישה. למה הכוח האבסולוטי צריך להיות בידי הבעל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 14:55 לינק ישיר 

חבצלת,
רובן דורשות (ומקבלות) שהבעל ימשיך לממן את הילדים ואותן.

מייציץ,
הבעל יכול קודם כל כי זו גזירת התורה.
שנית (בהקשר המצומצם של הדיון שלנו) כי הוא זה שישא באחריות של פירוק החבילה, הוא יחיה בריחוק, יוכל להשפיע פחות אבל ימשיך לממן את ילדיו גם כשהמשפחה הגרעינית לא תתקים עוד, בעוד שהאשה שמטבע הדברים עפ"י רוב לוקחת (נכון יותר לומר כמעט גוזלת) איתה את המשפחה כולה, לא משלמת מחיר חוץ מעצם הפרידה מבעלה, וזה כנראה לא "מחיר" אם היא רוצה להתגרש, או בגלל שיש לה מישהו אחר, או מכל סיבה אחרת. (כל זה כמובן מלבד המקרים בהם יש לה סיבה מוצדקת וכפי שנידון בפוסקים לאורך הדורות)

תוקן על ידי - אישציפור - 17/03/2006 14:55:41 תוקן על ידי - אישציפור - 17/03/2006 14:56:36

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 15:45 לינק ישיר 

אישציפ

בעניין גזירת הכתוב , הרי יש פתרונות הלכתיים , שורש העניין הוא בתפיסה החברתית.

בעניין השני , אני טוען את מה שטענתי כלפי מוציא לאור שיש כאן חוסר איזון . הבעל יכול להתנהג כמו חלאה ולהחזיק בכל המשפחה כבני ערובה על ידי שימוש בנשק הסירוב ללא שיהיה על כך כמעט שום בקרה מצד גורמים בלתי מעורבים, בעוד הנשק שבידי האישה, קבלת משמורת , אינו דבר מובטח, במידה והיא איננה מתנהגת כמו שהחברה מצפה שאישה תתנהג , ויש גורמים בלתי מעורבים ששופטים זאת. הדבר משליך על כל מערכת היחסים גם אם הדברים אינם מגיעים לידי גירושין. 

והאם אתה באמת חושב שהאישה איננה מפסידה כלום מגירושין?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 16:16 לינק ישיר 

אישציפ, לא נכון, ולא משנה כמה פעמים תחזור על זה. הבעל אינו מממן את האשה אחרי גירושין, ולא משנה מי דרש את הגירושין, מי אשם, מי צודק. זה החוק, וזה הדין, והורחב על זה כאן הרבה על ידי אחרים. הוא מממן את הילדים, מפני שהוא אביהם, מפני שיש לו אחריות, מפני שלא הם אילו אשר מתגרשים ממנו, לא משנה אם אתה מסכים או לא - זה נכון. אך לא את האם, לא את גרושתו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 16:20 לינק ישיר 

חשוב לי להדגיש שאינני אומר שהנשים צודקות יותר מהגברים , אני חושב שהכללות הם מטופשות . אני אומר שנשק הסירוב הוא נשק חזק מדי ואבסולוטי מדי. מתוך מעט מקרי הגירושין שאני מכיר אני יודע על מקרה אחד שעונה לכאורה לתיאורו הקלאסי של מוציא לאור ושני מקרים הפוכים שבהם נשים נותרו עגונות וגידלו את ילדיהן בעוני מחפיר (לבד מהמקרים השכיחים יותר שאני מכיר שבהם הגיעו להסדר נורמלי פחות או יותר , לפעמים האבא קיבל משמורת ובמרים רבים יותר האמא, אבל תמיד נשמר הקשר בין הילדים להורים , למרות המשקעים).

במקרה של הגבר הוא אכן נותק מילדיו וגם הדירה נשדדה ממנו וגם לאישה היתה מאהב וכו' (אמנם למיטב ידיעתי הוא לא שילם מזונות) , אבל כשאני משווה את מה שקרה לו עם מה שקרה לנשים , פשוט אין דמיון. אותו איש השתקם, נישא מחדש, יש לו ילדים נוספים והוא מנסה עכשיו לחדש את הקשר עם ילדיו מנישואיו הקודמים. מאידך שתי הנשים האחרות נדפקו לחלוטין , להינשא מחדש לא היתה להם אפשרות , האחת מתה אחרי שנים של סבל וצער ואצל שניהם הילדים גדלו בעוני איום והחברה החרדית הרי גם יודעת כל כך טוב להתנקם בחלשים על זה שהם אינם מוצלחים כמו כולם .

תוקן על ידי - מציץ_ונפגע - 17/03/2006 16:20:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2006 16:23 לינק ישיר 

...ולהוסיף על דברי חבצלת -
אחריות אינה רק כלכלית. גם במקרה שאבי הילדים מממן חצי מן הסכום המוקדש לגידולם, הוא אינו אחראי עליהם בפועל (למגינת לב אבות גרושים רבים, ואולי בצדק) - הוא אינו קם אליהם בלילה כשהם בוכים, אינו יושב ליד מיטתם כשהם מתעוררים מחלום רע, לא עוזר להם יום יום בשיעורי הבית ולא הראשון שיפנו אליו בעת צורך במתן עצה והנחיה. כי הוא לא שם, אפילו שכספו אולי כן.  אם (או אב) המגדלים את ילדיהם בלא בן/בת זוג (גם אם הדבר נעשה מבחירה, וגם אם האופציות האחרות גרועות בהרבה, לדעתם), הם האחראים על המשפחה מבחינות רבות, והשותפות הכלכלית (בגידול הילדים) של הצד האיננו, היא סוג של פיצוי (בלתי מספיק, כנראה) על כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2006 21:37 לינק ישיר 

רציתי לענות לחבצלת אלא שקדמתני אמשלום,
זו בדיוק טענתי זה שהוא מורחק מילדיו, מחלום רע שלהם, ממגע איתם וכו', זה גופא עיקר המחיר, שהופך את התשלום עליהם למכוער במיוחד, לגדל ולחנך אותם אין לו זכות, אבל לשמש כספונסר של המשפחה (בחייך חבצלת את רוצה להגיד לי שהאמא קונה לחם וקוטג' מכספי המדונות לילדים והיא עצמה לא אוכלת מהם ? על מי את מנסה לעבוד פה?) , זו חובה פשוטה, זה יוצר אבסורד שדין התורה מונע מעיקרו.

מייציץ,
1. אני לא מקבל את טענתך שמדובר בענינים חברתיים, בכל חברה שמבוססת על משפחות (להוציא מ"שבטים" למינהם, קיבוצים לפחות כאלו של "פעם" וכיו"ב) יש חלוקה בסיסית בה האיש אחראי למשפחה ממונית ועקרונית והאשה מולידה מטפלת ובונה את המשפחה מבפנים.
2. אני לא מחפש "פתרונות הלכתיים" אני חושב שחזרה לעקרון שהתורה מנחילה פה היא עיקר הפתרון, התמודדות עם נבלים/ות ברשות התורה (ושלא ברשותה) היא ענין משני בסוגיא, הגם שלמעשה הוא חשוב לא פחות.

תוקן על ידי - אישציפור - 18/03/2006 21:42:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2006 21:59 לינק ישיר 

אישציפור,

א. אם האב/האם שאינם מגדלים את הילדים אינם שותפים בעול הגידול והחינוך, כספי המזונות הם שותפות כלכלית מינורית (או לפחות אמורה להיות כזו), שאמורה להוות פיצוי מסויים על כך שהם אינם נוכחים בגופם. לכך כוונו דברי לעיל, ואין לי מושג איך הגעת מהם למסקנתך ההפוכה.

ב. דבריך בעניין החלוקה הקיימת, לשיטתך, בכל חברה בעולם  -  "האיש אחראי למשפחה ממונית ועקרונית והאשה מולידה מטפלת ובונה את המשפחה מבפנים" - בעיתיים ובלתי מדוייקים בעיני בכל מקרה (מה זה בכלל "אחריות עקרונית"? האם להוליד/לטפל/לבנות זה פחות "עקרוני" מלפרנס? האם נשים אינן שותפות בפרנסת ביתן? הם גברים אינם שותפים בבניית המשפחה "מבפנים"?), ק"ו במקרים עליהם מדובר כאן, כשהמשפחה הופכת לחד-הורית.

ג. שאלה - 
למה אתה מתכוון, כשאתה מבקש לחזור לעקרון שהתורה מנסה להנחיל בעניין זה? מהו העקרון הזה, והאם ההלכה בימינו (בין זו האפשרית ובין זו הנוהגת בפועל) אינה מבטאת זאת? אשמח אם תסביר את דבריך בעניין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2006 22:18 לינק ישיר 

א. אני יודע שמסקנתך היתה שונה מזו שלי, כי את רואה את הילדים כנטל, אני רואה אותם כזכות, ממילא אני מנתח את המציאות שהבאת באופן הפוך.

ב. דיברתי על חברה שמבוססת על משפחות, ואת ענית לי בחברה בה המשפחה כמוסד הרוסה ומתפוררת.

ג. מסיבות כאלו ואחרות (בעיקר זה שרוב היהודים לא מקיימים את ההלכה כראוי לצערי) הלכה למעשה העקרון של התורה לא ממומש, ועצם קיומם של האשכול הזה ודומיו יוכיחו.

נ.ב. נראה שבקרוב לא יהיה מחשב בקרבתי לאיזה זמן, אז יכול להיות שתגובתי (אם תידרש) תגיע באיחור. (בע"ה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2006 22:25 לינק ישיר 

אישציפור,

א. אתה שם מילים בפי ומחשבות בראשי, ודבריך לא רק שאינם נכונים, יש בהם גם פגיעה גדולה. לו היית מנסה להתמודד עם הטענות ולא עם מי שאתה חושב שעומדים מאחריהן, היה אפשר לנהל כאן דיון.

ב. לא הבנתי. האם העובדה שגברים ונשים שותפים שניהם בפרנסת משפחתם ובבנית המשפחה "מבפנים" היא סימפטום של הרס והתפוררות?

ג. לא ענית על עיקר השאלה - מהו העקרון שאתה מבקש להנחיל ע"פ דעת התורה? ומה עם אלה שכן מקיימים את ההלכה? האם הם כן פועלים ע"פ העקרון העלום הזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/3/2006 22:32 לינק ישיר 

אישציפ

1. אינני מבין את דבריך , אמרתי שמה שמונע שימוש בפתרונות הלכתיים כדי לצמצם את בעיות מסורבות הגט , אינו גזירת הכתוב , אלא תפיסה חברתית (אולי כזו שאתה מחזיק בה) שאיננה רואה פגם גדול כל כך בהענקת כוח אבסולוטי בידי הבעל. תפיסות חברתיות הן לגיטימיות , גם אני מחזיק באחת , אני רק אומר שאל לך להסתתר מאחורי גזירת הכתוב.

אני מצטרף לתמיהתה של אמשלום באשר לבגדרת אחריות הבעל כ"עקרונית".

2. אתה מצדיק את העיקרון שהכוח האבסולוטי צריך להיות בידי הבעל , בגלל שזה מונע את האבסורד שבו הבעל מפרנס את הילדים על ידי תשלום מזונות , מבלי שתהא לו זכות לגדל אותם בביתו. אני לא חושב שזה אבסורד ואת טעמי ונימוקי כבר פירטתי, אבל אני מסכים שהמערכת עושה עוול להורה הזה , אלא שזה רע הכרחי. כדי למנוע את הרע הזה , אתה מציע משהו שיוצר לעניות דעתי רע עוד יותר גדול.  אתה , למעשה, מפקיד אפקטיביתי בידי הגרועים שבבעלים את הכלי לנקמה אינסופית נגד נשותיהם שהעזו לקחת את עצמן בידים. וכמו שאמרתי, הדבר משליך גם על כל אותם נשים הכלואות במסגרת נישואים מדכאה וחוששות להתקוממם. הדבר מנציח תפיסה לא הוגנת של תפקידי הבעל והאישה שמאפשרת לבעל לזלזל באשתו ולהתייחס אליה כשפחה. כידוע, כוח אבסולוטי פירושו השחתה אבסולוטית וזה משליך אפילו על התנהגותם של אנשים הגונים.

כנגד זה אפשר כמובן לטעון , שבמערכת שבה לבעל לא יהיה את הנשק הזה , המאזן ייטה לטובת האישה , מכיוון שהיא יודעת שבמקרה של גירושין , רוב הסיכויים שידו של הבעל תהיה על התחתונה בנוגע לילדים. האישה תוכל להחזיק בבעל כבן ערובה , בדיוק כמו שהבעל יכול היום להחזיק באישה כבת ערובה . אני לא יודע מה הפיתרון , אבל כמו שכבר כתבתי אין דמיון בין שני האמצעים , הן בגלל שזה לא נתון לבקרה חיצונית וזה כן והן בגלל שהנזק שזה עושה יכול להיות הרסני ומכאיב הרבה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מסורבי/ות גט - הצד ה"הלכתי" והמעשי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.