בית פורומים עצור כאן חושבים

הלימוד שהתרחק מהלקח (בלימוד התורני)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/6/2005 01:34 לינק ישיר 

יהוסף

אולי כדאי להביא דוגמא קטנה לסוגיה שאותה תפרש בסגנון שעליו אתה ממליץ.

אין צורך לעסוק בשאלה מה ל-א לעשות בלימוד, אלא כיצד יש ליישם את העקרונות שלך. זה יהיה המדריך הטוב ביותר לדעתי.

אולם לפני שאתה בוחר איזו סוגיה לפרש, שמא תציע רשימה קטנה של סוגיות שאותן ניתן לבאר באופן הזה, כדי שנוכל, הקוראים, לבחור סוגיה מוכרת ולא ארוכה מדי לשם המחשה.

תודה מראש.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 04:14 לינק ישיר 

ואני אוהב את דרכו של הרבי רבי זושא.

רבי זושא החל ללמוד את המשנה הראשונה, מאימתי... מאימתי... ומיד נפל בהתעלפות. כאשר התעורר ונשאל מה קרה? ענה, מיד כאשר הגה את מלת מאימתי והבינה מלשון אימה ופחד... מאימה ופחד יש לקרות קריאת שמע... והיראה והאימה והפחד מפני הדר גאונו הפילו אותה ארצה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 04:40 לינק ישיר 

זה לא קשור לאשכול על גבולות הפרשנות ?

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 22/06/2005 4:41:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 07:40 לינק ישיר 

זה לא פרשנות, זה חיים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 08:42 לינק ישיר 

מיימוני, בהתאם להצעתך, אציע בהמשך היום כמה סוגיות, לבחור מהן.

כדוגמא:

סוגיית "אי עביד לא מהני" או "מתנה על מה שכתוב בתורה"
סוגיה שהדיון בה, הוא בעצם על איך השילוב בין משפט האדם ומשפט התורה, כאשר הם נפגשים. מה שנותן הכרה על היחס של התורה בחיי ישראל.

סוגיית "מלאכת שבת"
לימוד מיסודות המצווה, יעבירו את חוט השני של ההכרה שהתורה חפצה שנמצה ביום זה דרך שזירתו בגדרי המלאכה.

סוגיית "בשר בחלב"
[או סוגיית "האכילה מהחי" בכללותה]
ההבנה של תוכן המצווה ושזירתה בהלכות שהסתעפו בה, תוך הפנמת המסר המנחה את הנושא.

וכעי"ז עוד רבים.

תוקן על ידי - יהוסף - 22/06/2005 8:44:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 10:03 לינק ישיר 

* סוגיית "רודף", במשמעו הכללי ובביטויו היום יומי.
* גדרי "נזקי שכנים" פרק לא יחפור.
* השינוי מהאמת, מדבר שקר וכו', עניינו וגדריו.
* החיוב האישי לעומת החיוב הכללי - "זקן ממרא".
* היחס אל גדרי "לא תחנם" והיחס לעכו"ם בכלל.
* הגדר של "הגיע להוראה", פ"א מהוריות.
* סוגיית "זה נהנה וזה חסר", המסתעף לכלל הדברים הגבוליים שאנו נהנים בהם מממון זולתנו.
* הגדרים בצדקה וחיוב הלוואה לאח מישראל.
* סוגיית ריבית.
* היחס בין המצוות לתוכן ולמסר בביטויין ההלכתי, ובחיוב כוונתן.
* היחס בין רמת האדם לרמת שמירת ההלכה "וירא שמיים..." וכו'.

כמעט כל סוגיה כללית הנלמדת בהקשר הנכון, מתאים ומועיל, תלוי איך ניגשים, ואיזה חלקים מזניחים ובמה אוחזים. גם משוני ופרטי הקרבנות יש הרבה מאד מה ללמוד, אך העניינים שם דקים ואינם תואמים כ"כ למתכונת הנוכחית כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 11:11 לינק ישיר 

בהקדמת חובות הלבבות שהביא מיימוני, יש המשך חד וחריף יותר המצביע על טענת האשכול.

"והנה אני נשבע, כי מחמש ושלשים שנה אני מתעסק במה שצריך לי ממצוות תורתי, ואתה יודע רוב טרחי בעיון ורוב הספרים אצלי, ולא פניתי לבי למה שפנית לבך לשאול עליו!
והאריך להוכיחו ולביישו על זה (ששאל שאלה סתם שאין בה לקח)...
"כי החכמה תקועה בתולדות האדם וטבעו ובכח הכרתו כמים הטמונים בלב הארץ, והנבון המשכיל ישתדל לחקור על מה שיש בכחו ובמצפוניו מן החכמה לגלותה ולהראותה וישאבנה מלבו, כאשר יחקור על המים אשר במעמקי הארץ...
"ואני שאלתי אחד מהנחשבים מחכמי התורה במקצת מה שזכרתי לך בחכמת המצפון, והשיב אותי כי הקבלה תעמוד במקום העיון בזה ובמה שדומה לו. אמרתי לו: אין זה ראוי אלא למי שאין בו יכולת לעיין מפני מיעוט הכרתו ורוחק הבנתו... אך מי שבכח שכלו והכרתו לעמוד על בירור מה שקבל, ועכבוהו מלעיין בו בשכלו העצלות והקלות במצוות האל ובתורתו, הוא נענש על זה ואשם על אשר התעלם ממנו... אם לא היית יכול להגיע אל ענין זה מדרך שכלך... היתה טענתך טענה בעמדך מחקור עליו... [ו]לא היית נענש על פשיעתך, ותהיה כנשים וכקטנים אשר הוא בידיהם דרך קבלה, אבל, אם אתה איש דעת ותבונה, שתוכל לעמוד בהן על ברור מה שקבלת מהחכמים בשם הנביאים משרשי הדת וקוטבי המעשים, אתה מצווה להשתמש בהן [עד שתעמוד על הענין], ויתברר לך מדרך הקבלה והשכל יחד, ואם תתעלם [ותפשע] בדבר, תהיה כמקצר במה שאתה חייב לבוראך יתברך."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2005 11:11 לינק ישיר 

אתנחתא -

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/5/2008 23:51 לינק ישיר 

שלום.
זו ההודעה הראשונה שלי בפורום (ברכו אותי ב"ברוך הבא").
נדמה לי שיש כאן בלבול מסויים של שתי סוגיות בתוך אשכול אחד.

א' - היחס בין עניינים מוסריים, רעיוניים וכד' שעומדים בבסיס המצוות המעשיות, לבין הלימוד המעשי (האם בבשר וחלב צריך ללמוד את הרעיונות המוסריים שפירשו המפרשים).

ב' - האם צריך ללמוד סוגיות מעשיות דווקא, או סוגיות לא מעשיות (כמו גיטין ע"י שליח, ונזקי בע"ח וכד').

ב' לא בהכרח קשור לא'. אפשר ללמוד סוגיה לא מעשית תוך כדי לימוד העניינים המוסריים והרעיוניים שעומדים בבסיסה.
כמו כן אפשר ללמוד סוגיה מעשית בלימוד "ליטאי".

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הלימוד שהתרחק מהלקח (בלימוד התורני)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.