בית פורומים עצור כאן חושבים

יחס היהדות למחלות נפש

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/10/2009 12:44 לינק ישיר 

ירוחם,
את עירבת פרשיות בצורה בולטת כמעט מחרידה, וגרוע מכך, בצורה מודעת.
הרמב"ם האומר שהעולם קיים בגלל המשוגעים, מתכוון לאנשים שאנו מגדירים כנורמלים.
זיהוי הנבואה עם חולי נפש, הוא כנראה דבר מאוחר יותר, אולי בגמ' שם בב"ב?

אבל, בכל אופן, עצם היכולת לזהות כל כך הרבה אנשים כ'משוגעים' מראה, את האי ההבנה בנושא הזה, ואנחנו שוב ושוב חוזרים לאותה הנקודה, שהיא 'הזרם האנטי פסיכאטרי' של שנות השישים והשבעים, שדגלו בביטול בתי משוגעים.

אגב, ירוחם אתה מכיר מישהו נורמלי לחלוטין?
אני באופן אישי, מכיר אחד כזה, והוא..... משעמם נורא, אגב, באופן לא נורמלי....

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 13:22 לינק ישיר 

אפשרי

האם זה אפשרי שאתה מאותם בחורי ישיבה שיודעים תנך מגמרא? כמה דוגמאות,

שמואל א פרק יט פסוק כד

וַיִּפְשַׁט גַּם הוּא בְּגָדָיו וַיִּתְנַבֵּא גַם הוּא לִפְנֵי שְׁמוּאֵל וַיִּפֹּל עָרֹם כָּל הַיּוֹם הַהוּא וְכָל הַלָּיְלָה עַל כֵּן יֹאמְרוּ הֲגַם שָׁאוּל בַּנְּבִיאִם: פ

הושע פרק ט פסוק ז

אוּ יְמֵי הַפְּקֻדָּה בָּאוּ יְמֵי הַשִּׁלֻּם יֵדְעוּ יִשְׂרָאֵל אֱוִיל הַנָּבִיא מְשֻׁגָּע אִישׁ הָרוּחַ עַל רֹב עֲוֹנְךָ וְרַבָּה מַשְׂטֵמָה

מיכה פרק א פסוק ח

עַל זֹאת אֶסְפְּדָה וְאֵילִילָה אֵילְכָה <שילל> שׁוֹלָל וְעָרוֹם אֶעֱשֶׂה מִסְפֵּד כַּתַּנִּים וְאֵבֶל כִּבְנוֹת יַעֲנָה:

אבן עזרא מיכה פרק א פסוק ח

שולל - כמו אדם ששללו בגדיו ונשאר ערום או הזכיר שולל כי משוגע שהוא מטורף מדעתו דרכו ללכת שולל וערום 

רמב"ן במדבר פרק יא פסוק כח

אמר לו "כלאם", כי אולי רוח שקר בפיהם או רוח רעה מבעתם, והנה צריכין לשומם בבית הכלא כאיש  משוגע ומתנבא

רד"ק מלכים ב פרק ט פסוק יא

היו קוראים לנביא משוגע לפי שפעמים בעת הנבואה היה מנהגם כמו המשוגע ושיצא מדעתו כמו שאמר ויפשט גם הוא בגדיו לפי שיש להם בטול ההרגשות והכחות הנפשיות ובני ישראל הרעים שהיה דעתם ולבם אחר הבעל היו קוראים לנביא ה' משוגע דרך בזיון:

אגב לא הבנתי מה אתה מלין עלי, הרי בסוף דבריך כתבת מה שהתכונתי?

אגב כבחור ישיבה הבקיא בגמרא.
 האם לענוד על הצוור עצם של ילד מת, מעיד על שפיות?
האם לשבת על האצבע עד זוב דם בקילוח, ולא להרגיש, זו שפיות?
האם ללכת בשוק בציפורי  והבגד נשרך אחריך ממקום אחר, זו שפיות?
האם לטפס על העץ לאחר איזו אשה דמיונית היא שפיות?

האם לשבת ליד המחשב ולהקליד הודעות, במקום לעשות דברים יותר פרודוקטיבים. זו שפיות?

הרמב"ם מדבר על המשוגעים, שמגלים את הקוטב הצפוני. את האורסט, ואת הכוכבים, אנשים לא שפויים בעליל.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 14:43 לינק ישיר 

לגבי המקורות בתנ"ך, ידעתי את חלקם, [אם כי בהחלט לא את כולם, ותודה]
אבל אני התכוונתי לזיהוי של כל השוטים כ'נביאים'. ולא על דימיון שישנו בין שוטה לנביא.
חוץ מזה, אני שמח לשמוע שבדברי מצאת את דבריך.
רק שאני לא כל כך מסכים עם המונח 'אנשים לא שפויים בעליל'
זו, אגב היתה הטענה שהעליתי בתגובתי הקודמת, שהשפיות ואי השפיות הן תחומים מאוד לא חד משמעיים, [גם אם ישנם בודדים כאלו שלגביהם ניתן לומר את זה 'בעליל', הם ודאי לא אלה הבוחרים לגלות יבשות, אם כי אני באופן אישי, לא מאמין שקיים אדם כזה בכלל..., וזה לא קשור לעובדה כי ישנם אנשים מסויימים שאנו לא יכולים לראות אותם כ'מודעים לגמרי' למעשיהם, ולהעמיד אותם למשפט וכיוצא בזה]
אגב, זו אולי הכוונה במאמרם (איני יודע מקורו) 'אין בין גן עדן לגיהנם אלא כחוט השערה בלבד'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 15:33 לינק ישיר 

השפיות הוא מונח המקובל להפרדה בין  אדם שאינו כזה, כלומר שלא נוהג כמנהג רוב האנשים.

אדם המטייל על שפת ים עם בגד ים נחשב לשפוי. אותו אדם עם ימשיך לטייל כך בחוצות קרייה - יחשב לבלתי שפוי בעליל, ואם יחשיך לחוצות -ב"ב, הוא יאושפז בכפייה.

כך חוקרי הקוטב ומגלי יבשות ומדבריות כדברי הרמב"ם- הם אנשים שפויים לכאורה, עד שהם עוזבים בית חם ונוסעים לקפוא בקרח ללא תנאי אנוש, ולפי זה אנו מגלים שהם לא שפויים.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 17:44 לינק ישיר 

ירוחם
לפי דבריך גם חרדי מצוי הפוסע ברחובות גאולה בנסיון נואש לקנות כסות לחג. וכן, עם כובע וחליפה בשתיים בצהרים הוא לא שפוי, ולא כל שכן ערימת אנשם מיוזעת הניצבת כל כולה רגל ישרה בצום  עטויה נעלי בד ושאר שיראין לבנין,
הלזה שפוי יקרא ??

נכון הדבר ששפויות תימדד ביחס לשאר האדם. אך ישנו אשר האדם המבין יקבל שינו אף כי יראה מוזר במושכל ראשון. אם תמצא סיבה ראויה לשמה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 17:45 לינק ישיר 

ירוחם
לפי דבריך גם חרדי מצוי הפוסע ברחובות גאולה בנסיון נואש לקנות כסות לחג. וכן, עם כובע וחליפה בשתיים בצהרים הוא לא שפוי, ולא כל שכן ערימת אנשם מיוזעת הניצבת כל כולה רגל ישרה בצום  עטויה נעלי בד ושאר שיראין לבנין,
הלזה שפוי יקרא ??

נכון הדבר ששפויות תימדד ביחס לשאר האדם. אך ישנו אשר האדם המבין יקבל שינו אף כי יראה מוזר במושכל ראשון. אם תמצא סיבה ראויה לשמה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 17:55 לינק ישיר 

ירוחם
הלזה שפוי יקרא ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 18:03 לינק ישיר 

ירוחם,
יכול להיות שאתה צודק, אבל דבריך מביעים 'אי הבנה עמוקה' בנוגע לכל מה שאמרתי עד עתה, שאגב, טענת שאתה מסכים עם דברי.
אחזור על דברי, ואשמח לשמוע את דעתך עליהם, טענתי היתה, כי ההגדרה לחולה נפש, או למשוגע, [אגב, עצם ריבוי המילים לתופעה אחת מלמד על העמימות והרבגוניות של המושג.] היא לא ברורה, ובעיקר, לא אובקייטבית. כתבתי על זה בעבר בנוגע ל'נבואה ניתנה לשוטים'   הנה העתקת הנאמר שם,

אני חושב שיש מקום לחשוב לפרש את הגמ' במונחים מודרניים, ברוח הזרם האנטי-פסיכאטרי שצמח בשנות השבעים, [בעיקר אחרי ספרו של פוקו 'תולדות השגעון בעידן התבונה'] שהעלה תודעה כי ההבדלים בין המשוגעים לאלו שאינם מוגדרים ככאלה הוא כמעט בלתי ניתן להגדרה פורמאלית, [מישהו ראה קן הקוקיה?] ייתכן בהחלט לאפיין את ה'משוגעים' כבעלי תבונה מסוג אחר, וייתכן כי יש להם יכולות אינטואטיביות מיוחדות, ההשוואה בין השוטים והקטנים גורמת לחיזוק כיוון זה, מכיוון שלילדים ישנם תובנות מעמיקות בהחלט רק בצורה מאוד לא ממוסדת ולא מסודרת, [ראה את האשכול על 'ויטגנשטיין בן שש'] כפי דיברו כבר הוגים רבים.[יש להוסיף דיוק מהגמ' בב"ק שאומרת כי השוטה הוא 'מין בן דעת']
רעיון זה אינו מפותח דיו, ואינו אלא בבחינת 'תן לחכם ויחכם עוד'

אישראלי,
כמו שניכר מן הדוגמאות שהבאת ה'שגעון' ו 'מחלת הנפש' הן אינם הגדרות מוחלטות, אלא, רק 'שיח'.
[אם זה עושה לך את זה אתה יכול לקרוא לי פוסטמודרני ]

תוקן על ידי אפשרי ב- 01/10/2009 18:04:04

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 18:45 לינק ישיר 

אפשרי,

תמהתני למה לא הכנסת את האשה לאותה רשימה השוואה שעשית בין השוטה והקטן. השוטה שעליו מדובר הוא 'מין בן דעת' שלא הגיע לדעת, או במילים אחרות הפוטנציאל האנושי שלו איננו ממומש. בין אם הוא מוגבל שכלית כפגום גנטית, או בין אם לא הגיע למיצוי שכלי בשל נסיבות חייו המצערות ולא נמצא לו אחראי מבוגר שלקח עליו אחריות ולימד אותו  - כמו למשל האשה שפטרו את אביה מללמד אותה. לעומת זאת הקטן בדרך כלל נמצא במסלול שיביא אותו להיות 'בר דעת', וכשיהיה בר מצווה יגיע לקצו הזמן שבו הוא נחשב לנחות כשמשווים אותו לאשה ולשוטה.

ראה התייחסות  הרמב"ם שמונה פרקים פ"ח,  שם הוא כותב שאם ילמדו את 'עב הטבע' (בעל פגם גנטי) ידע ויבין, יותר ממי שהוא 'בעל עצם מוח זך' (בעל הגנטיקה המושלמת) ולא למד כלל, שישאר סכל ללא ספק. 

תוקן על ידי riv ב- 01/10/2009 19:18:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 19:15 לינק ישיר 

http://www.kipa.co.il/family/show.asp?id=17676

אלחנן, בנו בן השמונה-עשרה של הרב פוירשטיין, לומד בישיבה התיכונית 'נועם' בירושלים. אלחנן סיים את ששת סדרי המשנה כבר כמה פעמים והמטרה הבאה היא לסיים לעבור על כל התנ"ך. המטרה החדשה היא בהשראת המדריך שלו בתנועת הנוער "עזרא", שהיה חתן חידון התנ"ך. אלחנן חניך בקבוצת נחליאל בסניף הר-נוף. הוא אוהב מאוד לשמוע מוזיקה (במיוחד את שיריה של נעמי שמר), לנגן באורגנית ולקרוא ספרים (את כל סדרת ג'ינג'י), ובזמן האחרון הוא גילה את רשת האינטרנט ולמד לגלוש בה. ויש לו תסמונת דאון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/10/2009 19:34 לינק ישיר 

אפשרי

כנראה שלא הצלחתי להסביר את עצמי, או שמסרבים להבין מה שכתבתי, הרי בעמוד הקודם אני כותב די בצורה חיובית על אלו הנקראים על ידי הכלל כמשוגעים,,
אני בהחלט רואה את התקדמות העולם  והאנושות בזכות אותם "משוגעים" אז באמת לא מבין במה בדיוק אני טועה,
כתבתי די בצורה ברורה, שכולנו בצורה זו או אחרת הוא משוגע, היום מחר ואתמול, הבעיה היא המינון העצמה והמקום.

מה שאני בהחלט לא מסכים אתך פרושך והבנתך בגמרא בב"ב על הנבואה שנמסרה לשוטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2009 08:50 לינק ישיר 

ריב,
השקפתו של הרמב"ם היא מודרנית בעליל, הוא אפילו היה מסוגל להגדיר את השחורים כ'כמעט קופים'. הוא מכיר באופן חד משמעי בעליונותו של השכל [ה'לוגוס'], וממילא יכול לטעון שרבים אינם מוכשרים להשיג בשום אופן, חכמות מסוימות, בעיקר את זו הפילוסופית. [לדעתו, כעסנים, צעירים, וכיו"ב' אינם כשירים, ראה את כל פרק לד' מחלק א' של מורה נבוכים, בסיבות המעכבות את החכמה]
מבחינה עקרונית, אני יכול להסכים עם הרמב"ם במסגרת ה'שיח' שלו, שהוא בד"כ עוסק ביכולת לברר שאלות כאלה ואחרות, בכלים מאוד ספציפיים, שכולם משוייכם ל'לוגוס'.
אך בכל אופן, אני סבור, שישנם מינים אחרים של 'דעת', בין היתר. (טרם בדקתי את המקור מיומא מג, עכשיו אני רואה שהוא הושמט)
לגבי השאלה מה 'מקומם' של הנשים בכל התמונה הזו, אני בהחלט סבור שנשים הן 'מין' שונה של דעת מן הגברים. אבל החלוקה היא שונה לגמרי, מחלוקת השוטים והקטנים לבין שאר אדם. ולכן מן הדין לייחס לה דיון נפרד, ובודאי שאין לתמוה מפני מה לא שלבתי אותה [את החלוקה בין שכל האשה לשכל הגבר] במסגרת החרשים והשוטים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2009 09:52 לינק ישיר 

אפשרי,

מה פירוש שהרמב"ם מכיר בעליונותו של השכל?  וכי אתה מכיר חכמים אחרים שלא פירשו את צלם ה' , כשכל אשר בו האדם נבדל מכל שאר היצורים בעולם? ומה פירוש שרבים אינם מוכשרים להשיג חכמות מסויימות בעיקר את הפילוסופיות - האם המוגבלות הזו היא פועל יוצא של המוגבלות השכלית שלהם ? לא! אלא שהחוכמות האלה נרכשות בעמל על ידי תלמוד תורה שהוא לא עניין לימוד בלבד אלא יש לו השלכות מעשיות בחיי היום יום, ורב בני האדם אינם מעוניינים להשקיע מאמץ בזה, הסיבות המעכבות את החוכמה הן המחיצות הייצריות תאוות כמו ממון כבוד וכו' והמידות הרעות ( =כעסנים) המונעות ממנו לחשוב כראוי - 

( השמטתי את המקור כיוון שלא רציתי להטות את נושא הדיון בהרחבות המצויות שם וכוונתי היתה להתייחס לעצם ההשוואה בין השוטה לקטן -)

יש לך טעות בהבנת הביטוי 'מין בן דעת' שאתה מפרשו כמינים של דעת, בעוד שהביטוי הזה אינו אלא להצביע על כך שגם השוטה הוא בן המין האנושי שיתכן שאם ישקיעו בו כפי שהשקיעו האחראים המבוגרים באלחנן שנולד עם תסמונת דאון -  יגיע להשגים נאותים

אגב, הוא לא כינה את השחורים כ'כמעט קופים' אלא שהם 'למעלה ממדרגת הקוף' והא ראיה שהם קיבלו עליהם את אמונת הייחוד של הערבים וגם את הכתב ונעשו בני תרבות.( קח את הדברים והשלך אותם על מעמדו של השוטה באותם הימים ביחס למעמדו של השוטה אלחנן פויירשטיין בימינו)
הוא אינו אומר שהם נכללים ב'מין הקופים' אלא שנודעו באותם זמנים קדומים כשבטים פראיים עובדי אלילים אנאלפביתיים חסרי תרבות. ולכן אי אפשר לומר עליהם שהם בדרגת בני אדם שנבדלים בשכלם.

תוקן על ידי riv ב- 02/10/2009 10:07:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2009 11:40 לינק ישיר 

ריב,
אני התכוונתי לביקורת הפוסטמודרניסטית על ה'לוגוס' שודאי ידועה לך, [אם לא, תעשי ויקיפדיה]
הרמב"ם מדבר במפורש שם, גם על מגבלות שכליות מובנות, ראה את סוף הפרק בעניין 'יועץ' וכיוצא בזה. [האמת שם הרמב"ם מבדיל בין סוגי חכמה, מה שמקרב את עמדתי לעמדתו במידת מה]
הנה ציטוט לדוגמא [חלק א' לד],
ויש מהם מי שהוא בעל דעה נכונה ומיטיב להנהיג את ענייני המדינה, הוא הנקרא יועץ; אך הוא לא יבין מושכל, אפילו אם זה קרוב למושכלות הראשונים36 אלא יהיה טיפש מאוד ללא תקנה

השימוש שאני עושה בביטוי 'מין בן דעת' הוא שימוש אילוסטרטיבי,מובהק, ולא בבחינת 'תורה' של ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/10/2009 12:07 לינק ישיר 

אפשרי,
ויש מהם מי שהוא בעל דעה נכונה ומיטיב להנהיג את ענייני המדינה, הוא הנקרא יועץ; אך הוא לא יבין מושכל, אפילו אם זה קרוב למושכלות הראשונים36 אלא יהיה טיפש מאוד ללא תקנה

איפה אתה רואה בדברים  רמז למוגבלויות שכליות לכתחילה? על הביטוי בגמרא 'תלמיד חכם שאין בו דעת' שמעת? כיצד יתכן שאדם שלמד תורה יהיה כזה שאין בו דעת? זו מוגבלות שכלית? לא יתכן! כי אז כיצד מכנים אותו תלמיד חכם?

אתה מפרש את הביטוי 'מין בן דעת' בצורה שגוייה וזה לא משנה מאיזה טעמים אתה משתמש בו -

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > יחס היהדות למחלות נפש
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.