המסתפק כמדומני שגם בתקופות קדומות יותר הבחינו בין לימוד פלפול לבין לימוד הלכה למעשה.
אני מבין ששאלתך על ראשי הישיבות היא בעצם שאלה על שיטת הלימוד.
נשלח ב-7/4/2010 00:16
בנוגע להבחנה שנעשתה בעבר בין הלימוד הפלפולי לבין המעשה ,הוא היה בשוליים כאשר המפרש בעצמו היה יכול לכתוב כתבתי זאת רק למטרת פלפול התלמידים.אולם לא היו קיימים שני סוגי רבנים שונים, כמו שקיימים היום.
שאלתי לא התעסקה בשיטת הלימוד האם היא נכונה או לא שזה נוכל להשאיר לזמן אחר. אני התעסקתי ברבנים בעצמם ,האם גם הם בתוך תוכם מפקפקים בכל מה שהם עושים. כלומר האלה שכביכול מאמינים בדרך הלימוד , כאשר מגיעים לרגע האמת נסוגים ומשאירים את ההלכה לטכנוקרטים יותר.ולכאורה עד כמה שהם מאמינים שההסבר שלהם נכון מדוע גם אינם פוסקים כך את ההלכה.האם זה סוג של טמינת הראש בחול.
בתור מסתכל מהצד מעניין גם לדעת מדוע התפתח שיטת לימוד שכזו.האם זאת התפתחות טבעית של הדברים שבכל דור מנסים להוסיף ולחדש. או שיש השפעה של שיטת חשיבה שמקובלת בעולם, על עולם הישיבות. שכיום אדם שמנסה לחשוב על סוגיה, הוא מנסה להתמודד עם המחשבה המקובלת בעולם על הדברים, וכיצד הוא יוכל להסביר את זה לאדם שמבחוץ.
נשלח ב-7/4/2010 09:10
המסתפק אולי חדשן במחשבה מתירא לחדש במעשה.
נשלח ב-7/4/2010 23:58
זה נשמע כמו התחמקות. שיטת לימוד שכבר קיימת מאה שנה כבר אינה נקרית חדשן במחשבה .גם המיושן והשמרני ביותר לומד כך היום. מלבד זאת לחנך דורות ותלמידים כיצד ללמוד ובעצם לשנות את הגישה לתלמוד זה כן אולם לפסוק למעשה לא ?
נשלח ב-8/4/2010 08:26
המסתפק הראשון שחידש את השיטה התירא לפסוק על פיה, ומכאן אנחנו משמרים את מסורתו. כמדומה לי שתופעה דומה היתה גם בפלפול של המאה החמש עשרה ואיני זוכר כעת יותר.
נראה לי שראוי היה להקדיש אשכול לר' עדס ושיטתו. ספק גדול בעיני אם הקונטרס של עדס משקף את הגר"א או את פרשנותו האישית של עדס. (גילוי נאות: איני מחבבו. ובעצם, האם יש מקובלים שאני כן מחבב ומעריך? מסתבר שלא).
מיימוני, תמיהני אם עיינת בדברים שבקישור. קונטרסו של הרב עדס בא בסך הכל לסדר את דברי תלמידו הגדול של הגר"א, הגר"ח מוואלוז'ין לפי נושאים, למען ירוץ בו הקורא. הגר"ח הוא כמעט העד היחיד על אישיותו של הגר"א, עד כמה שבכלל ניתן לגבש לגביה תמונה לאנשים כערכנו. (וע"ע במובא מרבך הג"ן בדף הראשון של האשכול)
תוקן על ידי ספרן ב- 17/10/2011 07:17:03
נשלח ב-12/6/2012 14:17
מיימוני כתב:
נראה לי שראוי היה להקדיש אשכול לר' עדס ושיטתו. ספק גדול בעיני אם הקונטרס של עדס משקף את הגר"א או את פרשנותו האישית של עדס. (גילוי נאות: איני מחבבו. ובעצם, האם יש מקובלים שאני כן מחבב ומעריך? מסתבר שלא).