|
|
| נשלח ב-18/7/2005 02:08 |
|
| |
בני הקטן שאל אותי: מהיכן בא הלחם.
השבתי: מהחנות.
שוב שאל: ומהיכן בא לחנות.
עניתי: מהמאפיה.
יותר לא שאל.
אני חושב אולי טעיתי, הייתי צריך לומר: חורשים את השדה, כדי שיוכל לקבל זרע, אח"כ זורים זרעים, ומחכים לגשם, או לממטרה, ואח"כ הזרע נובל וצומח במקומו חטים. וכשגדלים החטים קוצרים אותם. ואח"כ דשים אותם ע"י פרות, או מכונות. וכך הייתי צריך להסביר לו את כל ל"ט המלאכות שעושים בלחם - עד שבא למאפיה, ומשם לחנות. ומשם הביא אמא לבית.
חבל, פיפסתי. אולי כשהייתי מסביר לו לא היו לו שאלות והיה מבין הכל.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2005 09:14 |
|
| |
שאלו והעירו דברים גדולים, ואענה כפי כוחי ומסת הזמן.
הלבן
איקון ירוק מאד. במשל אחד קצר הבעת כל מה שניסיתי להגיד במילים ארוכות.
בניסוח שלי: עונים על השאלה לפי גבול הבנתו וצרכיו של השואל.
וטו
יש כאן ארבעה מניעים שונים, ברמות שונות, שאני מזהה בתכנון תשובה, ולמעשה אנו חורגים מהנושא המסויים שלנו ועוברים למתודולוגיה של הוראה.
מצד הענין:
א. העברת מידע מדוייק ככל האפשר.
ב. שמירה שלא להטעות ושלא לתת מקום למיתוסים.
מצד השואל:
ג. התחשבות בצרכיו. לראות מה השאלה שהוא שואל, מה התשובה שהוא זקוק לה, ומה אסור לענות לו (ראה גם ב').
מצד החינוך הכללי:
ד. לסייע לפיתוח ענין בריא בנושא. זה כולל גם פיתוח תשתית מחשבתית שתהיה דרושה בעתיד.
אם ננתח את המצב שלנו, נראה כי הילד שואל במטרה להבין, ברמה שלו, כיצד נולדים ילדים. זו חובתנו לספק לו מידע שיהיה מובן, שלא יבלבל ושלא יפחיד, וזו גם ההזדמנות שלנו - ולכן החובה שלנו - להעביר גם מסרים שיכולים להיות חשובים.
אני סבור שמה שעניתי לגבי "ילדים נוצרים בבטן" וכו' עונה על הצורך הראשון של השואל.
הטענה של אמשלום היתה שמן הראוי להבהיר גם את חלקו של האב. הוזכרה גם האפשרות להשתמש בזה כדי להזהיר מפני הטרדה מינית.
הנושא השני נראה לי לא דרוש ומסוכן בהקשר זה. לעומת זה, הנושא הראשון, גם אם הוא לא נצרך כרגע, האם הוא לא חשוב מפני נימוק ד'?
הודיתי לאמשלום שיתכן שזה כך. אבל בהתחשב במיגבלה של ג' ו-ב', ובהתחשב גם ביכולתי המוגבלת, אין לי תשובה לכך.
אתה וטו הצעת להשתמש ברעיון של "האב נותן זרע", ואילו אני העדפתי לדבר על "כך עשה ה'". החשש שלי היה שמשפט כמו "האב נותן זרע" מבלבל ומעורר תמיהות. יתכן שזה תלוי בילד, או בכשרון ההסברה של האבא. לכן איני יכול להמליץ על זה, אבל גם לשלול זאת (במיוחד שאתה הממליץ...).
לגבי השיטה של לענות לפי הענין ולא לפי השואל - גם אם כך נהג רבנו, איני יכול להמליץ על זה. אני סבור שהתורה מלמדת אותנו לענות לפי צורך השואל. כולל מיתוסים הכרחיים.
ולמעשה, כפי שהראה בשעתו קולקובסקי - נושא לאשכול בפני עצמו - אי אפשר להימלט ממיתוסים. ולכן איני חושש, בהקשר זה, מפני "כך עשה ה'".
תיכנון תשובה לשאלה התמימה על "איך נולדים ילדים" מחייב אם כן, מעבר לנושא הבעייתי שהוא, בחלקים שלו, טאבו חברתי וסכנה חינוכית, וגם מטרד לפעמים להורים חסרי הנסיון והחוששים מפגיעה במוסכמות - הוא גם ענין של איזון עדין בין יכולתו של הילד לשאת ולסבול תשובה לבין רצונו של המחנך להעביר את הידע המירבי האפשרי. אני מזכיר את דברי חז"ל: כשם שמצוה לומר דבר הנשמע, כך מצוה שלא לומר דבר שאינו נשמע.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2005 18:40 |
|
| |
אחרי שובי נחמתי; וכי מה הדמיון?
כאשר הבן שואל אודות מקור הלחם, מספיקה לו התשובה שהלחם בא מהמאפיה. יותר מזה אין הילד מוכן לקבל. אם אתחיל לספר לו על חרישת השדה הוא לא ידע מה אני רוצה ממנו בכלל, ויעזוב אותי לנפשי.
מה שאין כן כאשר הבת שואלת אודות מקור הילד, הרי אפילו אם היא תסתפק במענה קצר, ואפילו אם היא לא תשאל יותר, הרי לא בחנם אנו אומרים בהגדה: את פתח לו, והגדת לבנך. ואם היא לא תבין כעת, הרי זה יעזור לה להבין אחר כך כשתתבגר,
כאן, המעצור למענה מפורט היא רק הסגירות החברתית שהשטלתה על החברה החרדית, סגירות שהורסת את החיים של הילדים ושל המבוגרים. בתופעה שלילית זו חייבים ללחום בכל הדרכים.
זו דעתי, ומה דעתכם?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 15:06 |
|
| |
בעניין תשובות ע"פ רמת השאלה והשואל/ת:
An 8-year-old girl went to her grandfather, who was working in the yard, and asked him, "Zayde, what is sex?"
The grandfather was surprised that she would ask such a question, but he decided that if she is old enough to ask, then she is old enough to get a straight answer.
He steeled himself to leave nothing out and proceeded to tell her all about human reproduction, its joys and responsibilities.
When he had finished the little girl was looking at him with her mouth hanging open, eyes wide with amazement.
Seeing the look on her face, the grandfather asked, "Why did you ask that question?"
The youngster replied, Bobbe says dinner will be ready in just a couple of secs
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:11 |
|
| |
עולם הפוך אני רואה כאן. אמשלום נוקטת בדעתי ובדעת הלבן, והלבן נוקט בגישת אמשלום.
ראשית, איקון ירוק לאמשלום. נראה מהבדיחה שלה שגם היא מסכימה שקודם כל צריך לברר מה הילד שואל לפני שממהרים לענות.
שנית, הערה של אי הסכמה לדברי הלבן. הלבן כתב:
"מה שאין כן כאשר הבת שואלת אודות מקור הילד, הרי אפילו אם היא תסתפק במענה קצר, ואפילו אם היא לא תשאל יותר, הרי לא בחנם אנו אומרים בהגדה: את פתח לו, והגדת לבנך. ואם היא לא תבין כעת, הרי זה יעזור לה להבין אחר כך כשתתבגר,
כאן, המעצור למענה מפורט היא רק הסגירות החברתית שהשטלתה על החברה החרדית, סגירות שהורסת את החיים של הילדים ושל המבוגרים. בתופעה שלילית זו חייבים ללחום בכל הדרכים".
והנה, למרות שאני מסכים שראוי לקיים "את פתח לו", וזה כלל גדול מאד בחינוך ובלימוד, ואנו למעשה עושים זאת כל הזמן, הרי כפי שיש מצוה לפתח ולהכין תשתית, יש גם מקום שבו הגזמה בדבר אינה טובה. וזה לא רק בנושא הרגיש שלנו אלא בכלל.
ושנית, איני מסכים שהבעיה והמיגבלה היחידה כאן היא סגירות חברתית. זה קיים, ועל זה אני מבכה, כגון באי היכולת שלנו להשתמש בביטוי "הריון" אלא "במצב" וכל הדומה לזה לאין שיעור וגבול. אבל יש גבול עד כמה יש מקום להסביר - לפי צורכו וחכמתו של השואל (וכמובן גם לפי הנשאל).
איני זוכר לינקים, אך היה בזמנו אשכול שבו כתבתי בח"ח, ובו תארתי את הספר החדש של "ילדי שי". סדרה מעולה של סופרת ירושלמית, בקרמן, שמשלבת סיפור מרתק עם תיאורים הומוריסטיים, וערכים יהודיים אורתודוכסיים חרדיים.
והנה, בספר האחרון, מופיעה משפחה (של בעלי תשובה, אבל לא זו הנקודה), שבה האם מבקשת פתאום מחברתה הטובה, אמו של גיבור הסדרה שייקו, להשגיח על בנה הקטון. ואז, כפי שהקורא הנבון ניחש מזמן, היא יוצאת לבית החולים - ובינגו, יש לה ילד קטן חדש.
הקפיצה הזו כל כך ברורה בסיפור עד שניחשתי שהסיפור המקורי שכתבה הכיל אולי התייחסות לעובדה שהיא הולכת ללדת, אך עורך ספרותי או המוציא לאור תבע ממנה להשמיט כל זכר לדבר "מטעמי חינוך" - כלומר, סוציולוגיה.
זו הסגירות החברתית שעליה דיבר הלבן, והיא בעוכרינו. אך כפי שאני ממליץ להתרחק ממנה ולא להיות מוגבל על ידה (באופן שלא יביא להחרמת ילדינו אצל השכנים), כך עלינו לחפש את הגבול בצד השני, כי גם שם יש גבול והגיון.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:21 |
|
| |
מיימוני,
אל תמהר להפכני למשת"פית שלך, השכנים עלולים להחרימני...
הסכמתי לכתחילה שיש לענות לשואל/ת ע"פ מידת ההבנה והמוכנות, אבל לא הסכמתי להסתרה המכוונת שבהסברך, וכבר דנו בזה.
הלבן,
אך זה עתה קראתי דבריך לעיל, ואני תוהה מדוע יש הבדל כה תהומי, לדעתך, בין התשובה לבן והתשובה לבת. בסופו של דבר, שניהם יהיו אחראים בבוא היום להולדת ילדים, ושניהם זקוקים למידע כמו גם להדרכה ערכית ודתית בעניין זה. מדוע אתה מבקש לתת הדרכה כזו (שהיא חשובה מאוד לדעתי) רק לבת ולא לבן? האם אין בכך הנצחה של ההבנה המוטעית, לפיה הולדה וחינוך ילדים הם עניין לנשים בלבד? במובן מסוים, אתה מדגים בזה בדיוק את המסר שהעביר מיימוני לתושיה (שם בדוי) כשסיפר לה שתינוקות נולדים מקשר בין א-להים ואמא, ולאבא אין תפקיד בזה כלל...
תוקן על ידי - אמשלום - 31/07/2005 18:21:53
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:25 |
|
| |
אמשלום,
הלבן התיחס לשאלת הילד על מקור הלחם ושאלת הילדה על מקור התינוק. הוא לא הציע לתת לשניהם תשובות שונות לשאלה זהה.
כמובן, יתכן שהילד חכם כל כך שהוא משתמש בלשון הכתוב, "כי אם הלחם אשר הוא אוכל" על פי רש"י במקום - ותחזור קושיתך למקומה... 
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:29 |
|
| |
גו"ג,
אופס. יש לי קשיי הבנת הנקרא. חשבתי שהכל הוא מטאפורי...
אם כך, אני חוזרת בי משאלתי, ומוסיפה - ללבן.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:52 |
|
| |
מכל האשכול הארוך הזה לא הבנתי דבר אחד -
אז איך באמת באים ילדים לעולם?

|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:56 |
|
| |
הפרעותני.
האמת? איך הם באים לעולם לא הבנתי אך איך הם באים לפורום הבנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 18:58 |
|
| |
הפרעתוני,
איך זה עובד עם הציפורים והדבורים אתה יודע?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 19:00 |
|
| |
ולעניין:
אני מתפלא על שרק אחד כאן הטריח את עצמו לחפור בזכרונותיו ולשאול איך הוא נחשף לנושא בילדותו. האומנם כולם כאן זקנים מופלגים, ושכחו את ילדותם?
אני זוכר, שכילד, הנושא היה אפוף מסתורין, וכתוצאה מכך גם באמת לא התעניינתי יותר מדי לעומק "מה קורה שם". למרות שהייתי ילד מאוד סקרן ו"בולע ספרים", הספיק לי שהריון קורה אחרי חתונה, ושאמא אחר כך יולדת את התינוק שגדל לה בבטן. גם כשכל מיני חברים שלי רמזו לי רמזים, לא טרחתי להתעניין יותר מדי, אם כי שמרתי את הרמזים האלה אי-שם בתוככי תודעתי.
כן, זה היה טאבו, ואני חושב שדווקא לצד החיובי. איני חושב שהייתי שמח לו היו אבי או אמי יושבים ומסבירים לי את כל העניין. זה היה מביך אותי. התוודעתי לעניין תוך כדי רמזים ומפה ומשם, וגם אם לא תמיד הבנתי כמה פרשיות בתורה - זה לא היה כזה נורא. היה ברור שיש שם "משהו", אבל אף פעם לא טרחתי לשאול.
לכן, אני דוגל בגישה שהתוו כאן כמה: ענה לילד, עד מקום שהשאלה הגיעה. איני מבין מדוע יש חובה להסבר ביולוגי מפורט כבר בגיל צעיר. אפשר לחשוף לאט, ובטפטופים. לענ"ד הענייה (וגם לי אין ילדים...).
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 19:02 |
|
| |
הפרעתוני,
אני אסביר לך:
חורשים את השדה, כדי שיוכל לקבל זרע, אח"כ זורעים זרעים, ומחכים לגשם, או לממטרה, ואח"כ הזרע נובל וצומח במקומו חטים. וכשגדלים החטים קוצרים אותם...
כל זה כמובן, רק אחרי שמתחתנים (זה קשור איכשהו ליכולת הכלכלית לקנות מחרשה, אני חושבת.) ובכל מקרה - פרטים אתה יכול לקבל אצל מיימוני.
תוקן על ידי - אמשלום - 31/07/2005 19:04:58
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 19:06 |
|
| |
...ואז כשהחסידה רוצה לאכול כמה זרעים, היא מביאה בתמורה תינוק לאשת החקלאי.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2005 19:07 |
|
| |
כמובן שגו"ג הבין נכון, ורק לשם שינוי מהסיפור של מיימוני בא הבן.
אמנם לגופו של דבר, יש קשת רחבה של אפשרויות, ואני לא באתי אלא לפרש פשוטו של מקרא, כפי שנהוג בחב"ד.
ממעטים לדבר בזה עם הילדים ככל האפשר.
לומדים חומש עם פירוש רש"י כרגיל, ומסתפקים במינימום הסברים.
כשהילדים שואלים עונים להם את המינימום כדי לענות לשאלותיהם.
אין חינוך בנושאי מין.
|
|
|
|
|