בית פורומים עצור כאן חושבים

כוחות המקובל במבחן ההסתברות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/12/2005 11:13 לינק ישיר 

בלבם

למה 'עובד עליו'? אלך בתמימות לשאול אם הוא יכול לעזור לי בשיפורים שדרושים לכל אדם בחייו. גם אהיה מוכן לשלם אם יעמוד במבחן התוצאות. אפילו אם לא אזהה איך 'תפס' כמה דברים, רק אלמד שישנו עוד תחום שעל המדע לחקור בתקוה לדעת איך הוא פועל. אבל בכלל אינני מבין איך זה אמור להשפיע על השתתפות בפורום. אתה מתכוין שהצלחת קסם מפחיתה מהיות המחשבה הכלי היחיד להתקדמות האדם? (או שמא בלאו הכי לא המאנת בכך מעולם?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2005 12:55 לינק ישיר 

לפני כמה שנים היתה לי שותפות עיסקית עם אדם שהיה מקורב לרבי אלעזר .

הינו צריכים לקבל החלטה ושותפי דרש שניסע לר' אלעזר לב"ש לשמוע את עצתו.

מאחר והשותף שלי היה מקורב נתקבלנו ללא המתנה מרובה .

ישבנו שנינו מולו . ראשו היה מכוסה בגלימתו השחורה . הוא הרים את קצה הגלימה כדי לראות אותי .
לאחר ששמע את כל הפרטים וכל הצדדים אמר מה שאמר .

לאחר זמן התברר לשנינו שהרב פישל בגדול . כאשר שאלתי את השותף איך יתכן שהרב נתן עצה לא נכונה . והוא ענה:

" הנתונים לא היו נכונים "!!. הבנת את זה ברוך ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2005 13:31 לינק ישיר 

לידידי ששאל את ר"א עצמו לאחר מקרה דומה , נתקבלה התשובה : שמא יגרום החטא ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2005 13:40 לינק ישיר 

גם אותי פעם שאלו... ופישלתי בגדול.... מה זה אמור להוכיח לגבי הרנטגן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2005 14:53 לינק ישיר 

chouteng:
מה זה אומר? שיש לך כוחות מופלאים ואולי גם אוזני רנטגן! אשרינו שזכינו שאתה מבאי בית מדרשנו הצנוע!

תוקן על ידי - רב_ניק - 26/12/2005 14:52:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/7/2006 21:22 לינק ישיר 

נניח שהבאבא היה נביא לכל דבר.
לאיזו רמה של פישולים צריך להגיע כדי לצאת מחזקת נביא אמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 14:10 לינק ישיר 

בעל בעמיו

גם אני לא האמנתי. ועדיין איני מאמין.

אז אולי תבהיר

א. מה הפוסט מודרניות שמצאת אצלי.

ב. מדוע זה פסול.

(אני מסכים שהביטוי "פוסט מודרני" נשמע גרוע אפילו יותר מ"מודרני".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 14:49 לינק ישיר 

שאתה טוען שאין קריטריון של אמת לנבואה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 15:01 לינק ישיר 

בעל בעמיו.
כך מקובלני מבית אבי אבא:על נביא שיקום בקרבך נאמר               ונתן לך אות או מופת. למה הכפילות אות ומופת?  אלא                    מי שיודע אות אינו יודע מופת
ומי שיודע מופת אינו יודע אות מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 15:14 לינק ישיר 

בעל בעמיו

האם כך הבנת אותי?

כנראה לא הסברתי את עצמי היטב.

טענתי כמה טענות.

א. אין קריטריון ברור שעולה מן המקרא להבדיל בין נבואת אמת לשקר.

ב. יש קריטריון שמקובל כ"הלכה", אבל הקריטריון הזה מתערער לפי שיטת התוס' הלייבויציאנית.

ג. כיון שדברי נבואה ניתנים לפירוש אינסופי, לאחר שהם התקדשו ונחשבים כדברי נבואה, שוב אי אפשר להפריכם אלא רק את הפרשנויות שלהם.

אמנם, דברים אלו מיוסדים על כך שהשם "דברי נבואה" או "נבואות" הוא משותף. והוא כולל תחתיו כמה סוגים של נבואות. לא סוגים של נבואות כלפי מי ששילח את הנביא, אלא כלפינו אנו, השומעים והמבקשים להבין ולזהות.

מה שכבר באה עליו ההסכמה של חז"ל, מקובל עלינו כנבואה. ואז חל עליו הכלל השלישי.

אבל מה שעדיין לא הוכח ככזה, ניתן כנראה לבחינה.

השאלה ממילא אינה מעשית, כי יש לנו כלל עזר נוסף, כי תקופת הנבואה הסתיימה ולא יהיו עוד נבואות. לא בעתיד הטבעי הנראה לעין, להבדיל אולי מימות המשיח, שהם זמן אוטופי.

עם איזה חלק בדברי אינך מסכים? לאיזה חלק אתה קורא "פוסט מודרניסטי?"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/7/2006 16:09 לינק ישיר 

לשום חלק.
בעיקר למה שאתה טוען שתקופת הנבואה הסתימה. מדוע?
הרמב"ם מדגיש בפירוש שהנבואה תחזור (והוכח כבר שהוא התיחס ברצינות מלאה למסורת שבאיגרת תימן) ושהסבות שאין היום נבואה הינן טכניות וכמו שכתב במו"נ ח"ב פל"ו (תרגום שוורץ, אתר האינטרנט של אניברסיטת תל אביב):
<זאת היא ללא ספק הסיבה העצמוּתית והמיידית להסתלקות הנבואה בזמן הגלות. איזו עצלות או עצבות עשׂויה להיות לאדם במצב קשה יותר מהיותו עבד קנוי ומשועבד לבורים40 העבריינים המצרפים הֶעְדֵּר שׂכל אמיתי עם שלמות התאוות הבהמיות. [בניך ובנֹתיך נתֻנים לעם אחר ועיניך רֹאות וכלות אליהם כל היום], ואין לאל ידך (דברים כ"ח, 32). בזאת הוא איים עלינו ולכך הוא התכוון באומרו ישוטטו לבקש את דבר ה' ולא ימצאו (עמוס ח', 12)41. וכן אמר: מלכה ושֹריה בגוים אין תורה גם נביאיה לא מצאו חזון מה' (איכה ב', 9). זה נכון וטעמו ברור, כי הכלי שֻתַּק. וזאת גם הסיבה לחזרת הנבואה אלינו לימות המשיח מהרה יגלה, כאשר הבטיח42>

מכייון שאינך מקבל לא את הקריטריון המציואתי ולא את הקריטריון ההלכתי אתה הופך את דברי הנבואה לנראטיב בלבד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2010 08:09 לינק ישיר 

http://www.dailyfinance.com/story/the-mysterious-rabbi-who-gives-lebron-james-business-advice/19588376/

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2010 17:13 לינק ישיר 

מיימוני
לא הבנתי אותך.
קודם כל מופיע במספר מקומות הוראות ברורות על איך יודעים שנבואה היא נבואת שקר.
בתורה יש במפורש על מי שאומר לעבוד עבודה זרה, והראשונים הביאו קריטריונים שונים על איך אפשר לדעת.
בכל מקרה, מבחינה מחשבתית, צריכה להיות איזו שהיא דרך לבחון נביא, הרי אנחנו מצופים לשמוע לו ולעשות מה שהוא אומר, איך התורה מצפה שנדע להבדיל בין נביאים שונים?
האם גם בתקופה שהנבואה היתה קיימת,לשיטתך, לא היה אפשרות להבדיל?

(אני לא מכיר את שיטת התוס' שציינת, אם אפשר הפנייה..)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 00:17 לינק ישיר 

קוצו של י

ברוך הבא אל הפורום (וטול איקון ירוק - שכוייח - על השם הנאה שבחרת).

יש להביא בחשבון שחולף זמן בין תגובה לתגובה. הצצתי בדברי לעיל ואשתדל לנמק את עצמי.

א. כדי לציין ולסכם את המקומות שבהם נאמר בתורה כיצד מזהים נביא שקר. הרושם שלי הוא שאין קריטריון ברור, מלבד זה שהנבואה לא תתקיים. אבל זה מועיל לכאורה רק לנבואה חיובית, כי אם נבואה שלילית אינה מתקיימת, יתכן שזה בגלל שהעם עשה תשובה.

ב. אכן נביא הקורא לעבודה זרה הוא נביא שקר. אבל זה קריטריון אחד ובאמצעותו לא ניתן לזהות מקרים רבים המסופקים בעינינו. מה נעשה עם חנניה בן עזור, או הנביא שהכשיל את רעהו שחזר מהנבואה למלך ישראל, וסופו שנטרף בדרך?  (איש הא-לוהים שרומה בידי הזקן בשובו מן הנבואה לירבעם, מלכים א יג)? צא וראה כי הוא עצמו נכשל והאמין לו. ומה נאמר אנחנו?

ג. השאלה מה התורה מצפה שנחשוב אם אין לנו תשובה מפריעה גם לי. אבל שאלה יש לי ותשובה מן המקורות עדיין אין לי.

ד. שאלת אם בימים שהיתה נבואה (נניח משמואל ועד ירמיהו) ידעו להבדיל. נראה לי שלא. האם לא נלחמו הנביאים כמו ישעיהו וירמיהו נגד נביאי שקר? והאם נביאי שקר אלו התנבאו רק בשם עבודה זרה או גם בשם ה'? אני מפנה שוב לסיפור בן עזור.

מייד בהודעה נפרדת אביא את הסיפור ואנתחו במקצת. לשם כך עלי להחליף דפדפן...

ה. התוס' שאתה מציין הוא כמסתבר התוס' שאהב לייבוביץ לצטט, שכתב כי דברי נבואה לא תמיד הם מה שהתקיים או יתקיים אלא מה שהיה ראוי שיהיה. וזה מנטרל את הציפיה שנבואה אמורה תמיד להתרחש. איני יודע איך ליישם את העיקרון הזה בפועל. איני יודע איך לייבוביץ חשב להשתמש בעיקרון הזה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/8/2010 00:31 לינק ישיר 

קוצו של י

הנה כיצד ירמיהו עצמו התקשה לזהות נביא שקר.

ירמיהו פרק כח 

(א) וַיְהִי בַּשָּׁנָה הַהִיא בְּרֵאשִׁית מַמְלֶכֶת צִדְקִיָּה מֶלֶךְ יְהוּדָה בשנת בַּשָּׁנָה הָרְבִעִית בַּחֹדֶשׁ הַחֲמִישִׁי אָמַר אֵלַי חֲנַנְיָה בֶן עַזּוּר הַנָּבִיא אֲשֶׁר מִגִּבְעוֹן בְּבֵית יְקֹוָק לְעֵינֵי הַכֹּהֲנִים וְכָל הָעָם לֵאמֹר:
(ב) כֹּה אָמַר יְקֹוָק צְבָאוֹת אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר שָׁבַרְתִּי אֶת עֹל מֶלֶךְ בָּבֶל:
(ג) בְּעוֹד שְׁנָתַיִם יָמִים אֲנִי מֵשִׁיב אֶל הַמָּקוֹם הַזֶּה אֶת כָּל כְּלֵי בֵּית יְקֹוָק אֲשֶׁר לָקַח נְבוּכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל מִן הַמָּקוֹם הַזֶּה וַיְבִיאֵם בָּבֶל:
(ד) וְאֶת יְכָנְיָה בֶן יְהוֹיָקִים מֶלֶךְ יְהוּדָה וְאֶת כָּל גָּלוּת יְהוּדָה הַבָּאִים בָּבֶלָה אֲנִי מֵשִׁיב אֶל הַמָּקוֹם הַזֶּה נְאֻם יְקֹוָק כִּי אֶשְׁבֹּר אֶת עֹל מֶלֶךְ בָּבֶל:

למרות מיעוט המידע שיש בידינו, הסיפור די ברור בנקודות שנראות לי משמעותיות.
1. חנניה מתנבא בשם ה'.
2. הוא מבטיח נבואה חיובית.
3. ירמיהו אינו יודע להבדיל אם זו אמת או שקר! כדלקמן.

(ה) וַיֹּאמֶר יִרְמְיָה הַנָּבִיא אֶל חֲנַנְיָה הַנָּבִיא לְעֵינֵי הַכֹּהֲנִים וּלְעֵינֵי כָל הָעָם הָעֹמְדִים בְּבֵית יְקֹוָק:
(ו) וַיֹּאמֶר יִרְמְיָה הַנָּבִיא אָמֵן כֵּן יַעֲשֶׂה יְקֹוָק יָקֵם יְקֹוָק אֶת דְּבָרֶיךָ אֲשֶׁר נִבֵּאתָ לְהָשִׁיב כְּלֵי בֵית יְקֹוָק וְכָל הַגּוֹלָה מִבָּבֶל אֶל הַמָּקוֹם הַזֶּה:
(ז) אַךְ שְׁמַע נָא הַדָּבָר הַזֶּה אֲשֶׁר אָנֹכִי דֹּבֵר בְּאָזְנֶיךָ וּבְאָזְנֵי כָּל הָעָם:
(ח) הַנְּבִיאִים אֲשֶׁר הָיוּ לְפָנַי וּלְפָנֶיךָ מִן הָעוֹלָם וַיִּנָּבְאוּ אֶל אֲרָצוֹת רַבּוֹת וְעַל מַמְלָכוֹת גְּדֹלוֹת לְמִלְחָמָה וּלְרָעָה וּלְדָבֶר:
(ט) הַנָּבִיא אֲשֶׁר יִנָּבֵא לְשָׁלוֹם בְּבֹא דְּבַר הַנָּבִיא יִוָּדַע הַנָּבִיא אֲשֶׁר שְׁלָחוֹ יְקֹוָק בֶּאֱמֶת:

כפי שכתבתי לעיל, ירמיהו מלמד אותנו כלל. למרות שחנניה מדבר בשם ה', רק בשעה ש"יבוא דבר הנביא יוודע ששלחו ה' באמת".

מכאן דומה בעיני שחנניה לא שיקר ביודעין. אם אתרגם זאת לזמננו, אילו היינו מחברים לו מכונת אמת, לחנניה, המכונה היתה מראה כי הוא מאמין בלב שלם במה שהוא אומר. מסתבר לי (אבל זו דעתי שלי אם גם אני מסתמך על תפיסה מסויימת של הנבואה ועל מחקרים בתחום החויה המיסטית והאקסטטית להבדיל) שהוא חוה מה שחוה ותירגם זאת לתקוה שהפכה בפיו לנבואה והבטחה בשם ה'.

תגובתו של ירמיהו הרתיחה את חנניה, וניתן להבין לליבו. אם גם הוא הרשע בסיפור שלנו.

(י) וַיִּקַּח חֲנַנְיָה הַנָּבִיא אֶת הַמּוֹטָה מֵעַל צַוַּאר יִרְמְיָה הַנָּבִיא וַיִּשְׁבְּרֵהוּ:
(יא) וַיֹּאמֶר חֲנַנְיָה לְעֵינֵי כָל הָעָם לֵאמֹר כֹּה אָמַר יְקֹוָק כָּכָה אֶשְׁבֹּר אֶת עֹל נְבֻכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל בְּעוֹד שְׁנָתַיִם יָמִים מֵעַל צַוַּאר כָּל הַגּוֹיִם וַיֵּלֶךְ יִרְמְיָה הַנָּבִיא לְדַרְכּוֹ: פ

בשל התנגדותי לשיטת הרמב"ן על הצורך של הנביא לתרגם את הנבואה שלו למעשים סמליים כדי שתתרחש, אני נהנה לציין כי חנניה נוהג כאן ממש לפי הרמב"ן. אם הוא האמין, כרמב"ן, שהמעשה שלו יגרום ל"נבואה" שלו להתרחש ביתר וודאות או ביתר מהירות, או שרק ביקש להמחיש את תוקף דבריו וזלזולו בירמיהו לעיני העם, זאת איני יודע.

שים לב לתגובה. כלומר להעדרה. אין לנו תגובה מיידית של ירמיהו לחנניה. ירמיהו מחכה להתגלות חדשה ורק אז הוא יכול להגיב!

(יב) וַיְהִי דְבַר יְקֹוָק אֶל יִרְמְיָה אַחֲרֵי שְׁבוֹר חֲנַנְיָה הַנָּבִיא אֶת הַמּוֹטָה מֵעַל צַוַּאר יִרְמְיָה הַנָּבִיא לֵאמֹר:
(יג) הָלוֹךְ וְאָמַרְתָּ אֶל חֲנַנְיָה לֵאמֹר כֹּה אָמַר יְקֹוָק מוֹטֹת עֵץ שָׁבָרְתָּ וְעָשִׂיתָ תַחְתֵּיהֶן מֹטוֹת בַּרְזֶל:
(יד) כִּי כֹה אָמַר יְקֹוָק צְבָאוֹת אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל עֹל בַּרְזֶל נָתַתִּי עַל צַוַּאר כָּל הַגּוֹיִם הָאֵלֶּה לַעֲבֹד אֶת נְבֻכַדְנֶאצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל וַעֲבָדֻהוּ וְגַם אֶת חַיַּת הַשָּׂדֶה נָתַתִּי לוֹ:

עכשו, מצוייד בהתגלות החדשה, ירמיהו יכול לענות לחנניה ולחשוף את שקרו.

(טו) וַיֹּאמֶר יִרְמְיָה הַנָּבִיא אֶל חֲנַנְיָה הַנָּבִיא שְׁמַע נָא חֲנַנְיָה לֹא שְׁלָחֲךָ יְקֹוָק וְאַתָּה הִבְטַחְתָּ אֶת הָעָם הַזֶּה עַל שָׁקֶר:
(טז) לָכֵן כֹּה אָמַר יְקֹוָק הִנְנִי מְשַׁלֵּחֲךָ מֵעַל פְּנֵי הָאֲדָמָה הַשָּׁנָה אַתָּה מֵת כִּי סָרָה דִבַּרְתָּ אֶל יְקֹוָק:

כאן הצופה מהצד שואל. אנו עומדים מול הויכוח בין שני נביאים. שניהם כריזמטיים, שניהם מדברים בהתרגשות, שניהם מוחזקים כצדיקים, שניהם ידועים בנבואות (שמן הסתם התקיימו, וזה לא קשה להשמיע "נבואה" שתתקיים, כפי שעושה כל באבא, ואת הטכניקה אסביר פעם אחרת אם היא לא הוסברה באשכול זה. יש כבר דיונים על זה...)

איך יודעים מי אומר אמת? מנקודת הזמן שלנו, אנו יודעים שירמיהו היה נביא האמת. (ואשתמט מן השאלה המתבקשת אם אנו יודעים זאת וכיצד. מספיק לעת עתה ששנינו מקבלים זאת). אבל הצופים של אז, איך יכלו להכריע?

התשובה הגיעה בכל אופן ברגע שהאירוע שהבטיח ירמיהו קרה.

(יז) וַיָּמָת חֲנַנְיָה הַנָּבִיא בַּשָּׁנָה הַהִיא בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי: 

אז לפני כן לא אפשר היה לדעת. ולמעשה, מי שרצה להתעקש, יכול היה לטעון שחנניה מת מסיבות אחרות, והיה עליו לפתח דיאלקטיקה (=פרשנות מורכבת) כדי לעשות זאת.

סבורני שפרק זה ממחיש לנו יפה עד כמה קשה לזהות נביא אמת גם כאשר צריך לבחור ב"זמן אמת" בין ירמיהו לחנניה בן עזור.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כוחות המקובל במבחן ההסתברות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.