בית פורומים עצור כאן חושבים

מה מחייב לשמוע בקולו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/7/2005 13:10 לינק ישיר 

מיכי,

השאלות כאן כרוכות אחת בשניה ואין להפרידן, ז"א שבשורה התחתונה המצוות ניתנו מאת ה' כדי שהאדם יתקרב אליו -(ובהלכות עבודה זרה פרק א מסביר הרמב"ם את תהליך החלטתו של ה' לתת ביד משה את התורה, לאור הנסיון של השתלשלות עבודה הזרה ונסיבותיה) ואמנם האגדתא על יצר הרע שבוטל הוא רק סמלי לבטא את הסטטוס קוו שהתקבל על רב העולם בדבר המונותיאזם - תסכים איתי שחלקים גדולים באנושות בכללם יהודים עוסקים בפולחנים עד היום,או כפי שהרמב"ם כותב במו"נ שאילולי מצוות התורה העולם היה במצב הרבה יותר גרוע ממנהגיו בזמנים הקדומים.

טבע האדם לא השתנה,והיצר נשאר אותו יצר וכדבריך הוא מסובך, ולכן הרמב"ם מסביר סוגיא זו לפרטיה בהקדמה למסכת אבות. מצד אחד השכל שנועד לחשוב מחשבות עיוניות, ולהגיע בעזרתו ל'אהבה' להכרת ה', ולעומתו הדמיון שפועל באדם ללא יכולת שליטה עליו, והוא כלהט החרב המתהפכת שמפריע למהלך התקין של גלגל השכל. ואם ברמב"ם עיסקנן אצלו אין מושג פטור מעונש 'אלוקי' בדעות.ועיין ש"פ פ"ב.

ולדברי הסיכום שלך - הרמב"ם יאמר לך שאין פה שום פרדוכסאליות באם אתה עושה שימוש נכון בשכלך,וכדברי פסקל שאומר שתפקידו של האדם הוא לחשוב כראוי, האדם תמיד יכול להיות מודע ולהתגבר ברצונו (= החלק בו נעשות כל העברות והמצוות)על המכשולים בדרכו,והאפשרות הזו של היכולת להגיע למודעות שמה שהוא עושה הוא לא נכון היא ברת תיקון, וזו מהות התשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 15:50 לינק ישיר 

מיכי

בקשר לדבריך בנוגע ל"ככה"

נראה לי שזהו הפשט לתוספת[למזמור קמה בתהילים] הנאמרת שלוש פעמים ביום-

"אשרי יושבי ביתך...אשרי העם שככה לו אשרי העם שה' אלוקיו"[תהלים קמד].

כך יוצא שה"ככה" אינו רק ליחיד-"שהאיכות של הככה יושבת אצל כל אדם לבדד ובנפרד".

אלא גם לעם ישראל-"אשרי העם שככה לו"

[ למיכי על הככה, ולאוסו על הלמה? - תודה שעזרתם לי להבין את הפסוק "אשרי העם שככה לו אשרי העם שה' אלוקיו"]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 16:23 לינק ישיר 

לפי הנימוק של שכר ועונש, שאלו כאן קלעמער ועוד, הרי יכול אדם לטעון אינני רוצה לא הן ולא שכרן ולא ענשן

שמעתי פעם בשם *** <לא זוכר את שמו, מקווה שאני לא מעכב את הגאולה>

שהתחמקות הזו הוא שיקרי במקצת, כי טבע האדם לרצות בטובתו, ואם היה מאמין שציות לתורה יביא לו טוב ללא ספק היה מציית.
למה להאמין שהתורה היא תביא לך את הטוב זה עוד שאלה.

בכל מקרה, שום תשובה עדיין לא ענתה באמת על השאלה

תוקן על ידי - האזיני_ארץ - 19/07/2005 16:24:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 16:56 לינק ישיר 

מיכי.

אתה ודגים מתנבאים בקול אחד?

הנטיה לאמונה הטבעית היא זו שמובילה אתכם? אולי קצת גן האוקסיטוצין יעזור? ולמה זה מוביל אתכם לאלוהי היהודים למה לא, למשל, לבודהה?

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1404660

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 17:40 לינק ישיר 

נאך,
לא הבנתי את השאלה. הרי זה גופא אשר אמרתי. זהו פוסטולט, ואינך יכול לשאול מדוע אני מקבל אותו לא משהו אחר. ככה אני מרגיש ומבין.
האם ניתן לשאול מדוע לעשות את הטוב? ניתן לשאול באופן עקרוני. אולם אם יבוא מישהו ויאמר שמבחינתו זה מושכל ראשון, כי אז לא תוכל לשאול אותו מדוע שלא יעשה טוב אחר, או רע, או כל דבר אחר.
תמיד ישנו מושכל ראשון, שעליו לא ניתן לשאול 'למה', ולצפות לתשובה אחרת מאשר 'ככה'.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 17:57 לינק ישיר 

מיכי :

אתה כותב
< מה אינך מבין בשאלתו? הטענה שיש אלוקים ושהוא רוצה מאיתנו משהו, היא טענה עובדתית. הטענה שאנחנו חייבים לעשות משהו, היא טענה נורמטיבית. נורמות אינן נגזרות מעובדות (=הכשל הנטורליסטי של דייוויד יום). צריך להיות עיקרון מגשר בין העובדות לבין הנורמות.
למשל, אם השמים הם כחולים (=טענה עובדתית), לא ניתן להסיק מכך שהם יפים (=טענה ערכית, אסתטית). חייב להיות עיקרון מגשר בין המישור הנורמטיבי לעובדתי, כמו: כל מה שכחול הוא יפה.
אוסו יודע שיש אלוקים, ויודע שהוא ציווה. אולם אלו אינן אלא עובדות. מנין יוצאת הנורמה שאנו חייבים? אוסו מחפש את העיקרון המגשר הזה.>

ההבדל בין הטענה העובדתית לטענה הנורמטיבית כבר הועלתה ע"י הרמב"ם במורה ביחס לאדם יודעי "טוב ורע" ויודעי "אמת ושקר" .
אולם אני טוען שאם הטענה שיש אלוהים והוא רוצה מאיתנו משהו – היא טענה עובדתית הרי שגם הטענה שעלינו לעשות את מה שהוא רוצה היא עובדה. ( כאשר אנו מתיחסים לאותו האלוהים שאנו מתכוונים )
הבעיה תמיד היא כי אין אנו מתיחסים למציאותו של אלוהים כעובדה ואין אנו יודעים בברור ובמוחלט מה רוצה מאיתנו אותו האלוהים.
קל מאד להאמין באלוהים שאפשר לבקש ממנו סיוע , אולם אין מי שמאמין באמת באלוהים שרק דורש ממנו הקרבה וויתור.

מואדיב :
< אני חייב לקיים את דבריו, שכן הוא ציווה עלי לקיימם.
(כן, אני יודע שזו טאוטולוגיה, ובכל זאת... ) >

אם אני מקבל את קיומו של אלוהים וכן שהוא ציוה עלי לקיים דברים מסוימים . ודאי שאני חייב לקיים דבריו . וכי אני יכול בכלל שלא לקיים את דברי אלוהים. ?

" ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב את המוות ואת הרע – ובחרת בחיים " האם זו בכלל זכות בחירה ? זה ציווי לעשות מה שמוגדר ע"י האלוהים "טוב = חיים= מצוות"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/7/2005 18:00 לינק ישיר 

דומני, ידידי, שפוסטולט מסוג זה חייב להיות מקובל על האנושות ,כדוגמת הזכות הבסיסית לחיים ,והאיסור ליטול חיים, כדי לקבל מעמד אקסיומתי. אתה לא יכול לכנות כל גחמא כפוסטולט. אתה יכול בעצם, אבל זה חסר משמעות. חייב גם להיות איזה בסיס לוגי. שהמשפט הפוסטולטי יהיה מנוסח לפחות באופן לוגי. דומני ש ה"ככה" אינו כזה. הוא רק מעקר את הדיון.

בכל אופן לא הבנתי שגם אצלך זה נובע מהצורך הטבעי של נתינת אימון במשהו כפי שהסביר דגים, ועל כך שאלתי האם אתה חושב כמוהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 00:15 לינק ישיר 

להעיר רק, בנוגע לחלוקה שנעשתה לעיל בין החיוב לקיום מצוות התורה, לבין החיוב לשמוע בקול ה', שככל הנראה גם חז"ל אחזו מחילוק זה.

שהרי הגמרא בשבת כותבת ש"מכאן מודעא רבה לאורייתא", וכן מבואר בהרבה מקומות שחיוב קיום המצוות הוא מחמת השבועות שנשבעו הכלל - כלל ישראל (וראה ערך קולקטיב) - במדבר סיני לקיים את המצוות, ועד כדי שכשיש מודעא על שבועה וקבלה זו אין חיוב לשמור אותן,

ומאידך, על שבע מצוות בני נח לא מצאנו מעולם שנשבעו, וחיוב קיומן אינו מחמת השבועה.

הרי שחיוב קיום המצוות הבסיסיות, הכלולות בשבע מצוות בני נח, הוא מחמת "ככה", או חוק המוסר, או על דרך זה. אך קיום כל מצוות התורה דנצטוו בהם ישראל, הוא רק מחמת השבועה העתיקה.

מהו המחייב לשמור שבועה, גם לולא דין התורה? האריכו בזה האחרונים. ובפשטות, הענין בזה הוא להיות בן אדם, ולקיים את מה שהתחייבו לקיים, ובפרט אם ההתחייבות לוותה במעמד בעל תוקף מיוחד.

אני רק תוהה, אם דברי הבה"ל הנודעים (שלעת עתה לא מצאתי להם חבר), על חיוב קיום מצוות התורה רק בגלל שהם נכתבו בתורה וכו', מחייב גם שיהודי אינו חייב בשמירת שבע מצוות בני נח אלא רק בגלל השבועה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 04:57 לינק ישיר 

תלמיד כתבת:

אם אני מקבל את קיומו של אלוהים וכן שהוא ציוה עלי לקיים דברים מסוימים . ודאי שאני חייב לקיים דבריו . וכי אני יכול בכלל שלא לקיים את דברי אלוהים. ?

מענין, לי נראה היה שעל זה נסוב כל האשכול. וזו היתה שאלתו של אוסו_בוקו. ומה תשובתך? שודאי חייב..

ומה פירוש "וכי אני יכול בכלל שלא לקיים את דברי אלוהים. ? " למה לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 08:59 לינק ישיר 

קעלעמר

וכי יעלה על דעתך שמי שיודע - ידיעה מוחלטת כי האלוהים מצווה אותו לעשות כל דבר. האם בכלל יתכן שיש לו אפשרות לא לעשות את זה - אני לא מדבר על אפשרות טכנית- שיתכן שהאלוהים מאפשר לו להחליט אם לעשות או לא. אלא על כך שלמעשה אין לו בחירה ואינו יכול לא לבצע את מה שהאלוהים אומר לו לעשות.
ראה את דברי המורה על העקידה - שלטענתו ההוראה שקיבל אברהם מאלוהים לא היתה דיבור ישיר אלא נבואה - חלום - הזיה - שאילו רצה אברהם היה מפרש את ההוראה - בדרך שלא יצטרך להקריב את יצחק - והמעלה של אברהם היתה שהוא הבין את ציווי ה' ללא עירוב רצונותיו ורגשותיו האבהיים

השאלה שנידונה כאן אינה שאלה זו.

אלא - מה מחייב אותנו -או כמה שווה עבורינו - לקיים את דברי התורה ומצוותיה - לפי ידיעתינו את מציאות הבורא , ואמונתינו באמיתות נתינת התורה ע"י האלוהים למשה.

ברור לי כי אין אדם בעולם שימסור את נפשו ליהרג על אחת ממצוות התורה - אפילו על 3 המצוות שהדין הוא שיהרג ואל יעבור - מתוך אמונה ומתוך שיקול דעת נורמלי. ( ואל תביא לי ראיות מהמתאבדים השיעים - גם הם לא מתפוצצים מתוך אמונה כי יקבלו בתמורה 70 בתולות ) .
כמו כן ברור כי חלק גדול מאד מקיימים תורה ומצוות מתוך נוחות להשתייך לחברה תומכת ,
השאלה היא א"כ , כמה אדם מוכן להקריב עבור אמונתו זו. או במילים אחרות מה המחיר שלו?

מיכי כתב כי האמונה היא " פוסטולט " ונאך כותב לו כי פוסטולט יכול להיות רק דבר המקובל ומסכם על כל האנושות כמו הזכות לחיים .
גם הזכות לחיים - יש לה מחיר. יש מקומות שהזכות לחיים שווה 5 דולר , ויש מקומות שכבוד המשפחה - חשוב יותר מזכות הבת לחיים .

ולכן כאשר השאלה נשאלה " מה מחייב אותנו " צריכה היתה להישאל :

" כמה שווה לי לקיים מצוות ".

והתשובה היא :

" לכל אחד סידרי עדיפויות משלו ושיקולים סוביקטיביים שלפיהם הוא מחליט כמה שיקול זה או אחר שווה עבורו. "

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 13:09 לינק ישיר 

רבינו מיכי,

לצקת מים על ידיך באתי ולאסוף את השיריים שנפלו תחת שולחנך. כתבת לעיל:
לא הבנתי את השאלה. הרי זה גופא אשר אמרתי. זהו פוסטולט, ואינך יכול לשאול מדוע אני מקבל אותו לא משהו אחר. ככה אני מרגיש ומבין. .
למען קוראי הפורום אשר זה מקרוב באו ולא התעמקו במשנתך, אוסיף את מה שמובלע בדברים: הפוסטולט הזה מוכתב על ידי ההגיון הבריא, בשני הא הידיעה. מערכות היסק אחרות, אשר אינם אוחזות בפוסטולט הזה, אינן הגיוניות ומכל מקום אינן בריאות ונאחל להן רפואה שלמה במהרה בימינו אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 13:14 לינק ישיר 

אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 13:39 לינק ישיר 

תלמיד,
אתה פשוט חוזר על ה'ככה' שלי. אינך יכול לטעון שנורמה יוצאת מטענה עובדתית באופן לוגי ללא כל עקרון גשר. אפילו הקב"ה, ובודאי המחוייבות אליו, אינם פטורים מחוקי הלוגיקה. דומני כי אתה פשוט חש את אותו 'ככה' שאני מדבר עליו.
ההבחנה בין אלוקים שדורש הקרבה לבין אלוקים אחר, היא חסרת רלוונטיות לחילוק של יום. אני מאמין באלוקים שאתה מתאר, ובכ"ז האמונה הזו אינה מחייבת מבחינה לוגית את קיום המצוות.

נאך,
אני כופר בכך שכל פוסטולט חייב להיות מקובל על כל האנושות. האם לא ייתכן שרוב האנושות טועה בכך שאין לה את הפוסטולט הצודק שלי? אינני רואה את הבסיס לקונפורמיזם שאתה מטיף אליו. בעיניי זהו עיקרון בסיסי וברור מאליו, ודי לי בכך.
האם במצב בו רוב האנושות, או רוב של חברה מסויימת, לא תהיה מחוייבת לערך החיים (וכבר היו דברים מעולם), העיקרון הזה מאבד מתוקפו הנורמטיבי? אתמהה!

כפי שכבר אמרתי, ברור שאינני יכול לשכנע באמצעותו מישהו אחר, אם אין בתוכו את ה'ככה' הזה. אולם עבורי זה מספיק, ואמרתי לאוסו שנדמה לי כי גם בתוכו יש עיקרון כזה, לפחות לפי תיאורו את עצמו. ולכן אמרתי שאל לו להסתבך עם חיפוש הנמקה לפוסטולט בסיסי שלו. לא ניתן למצוא על שאלה כזו תשובה.
העובדה שזה מעקר את הדיון אינה נכונה (וגם אם היא היתה נכונה זה לא רולוונטי. מטרתי אינה להפרות את הדיון אלא לברר את האמת). היא ממקדת אותו לאלו שחשים את הפוסטולט שלי, ולדעתי נראה שאוסו שייך אליהם. אכן, למי שאינו חש כך, הטענה שלי אינה רלוונטית.

יבוסי,
אני מבין שאתה פוסק כב"ש, שכן אתה נוטל לידיים ורק אח"כ מלקט פירורים מתחת לשולחן. בכל אופן, אשריך שזכית ללקט כמה פירורים משולחן גבוה.
אוסיף רק נקודה אחת שאולי לא נשמטה אל מתחת לשולחני, ולכן אולי לא שמת אליה את ליבך: אני לא מציע מערכת היסק אלא פוסטולט, ולכן 'מערכות היסק אחרות', כלשונך, אינן אלטרנטיבה למה שאני מציע. כדי להשוות יש לבחון את הפוסטולטים שמונחים ביסוד המערכות האחרות שעליהן אתה מדבר, ולא את ההיסקים שנעשים על בסיסן.
'ההגיון הבריא' שלי אינו מערכת היסק אלא מערכת הנחות (פוסטולטים) עבור היסקים.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 14:14 לינק ישיר 

מיכי מורי ורבי,

הנה המשפט הרלוונטי מהודעתי הקודמת:
מערכות היסק אחרות, אשר אינן אוחזות בפוסטולט הזה.
לשון אחרת: בני אדם אחרים שאינם מחזיקים בהנחות היסוד שלך.
לא רמזתי לשיטות היסק שונות. אשתדל להתנסח ביתר בהירות בעתיד.

באשר לעצם התשובה: זכותו של כל אחד למערכת האקסיומות שלו (זו, אגב, אקסיומה שלי). מה עיקר הקושי כאן? בכך ששבני אדם רבים, הן בתוך היהדות והן מחוצה לה, משוכנעים שהתהום הפעורה בין העולמות, מגושרת רק על ידי ההכרה בקיומו של הבורא המסוים של הדת הזו. די בכך שיחצה אדם את הגשר הזה, כדי שיקבל עול תו"מ. ולא היא. גם מן העבר השני, מסתבר שהנימוק הקונקרטי היחיד לקיום מצוות הדת הוא שכר ועונש, כאשר שניהם נסתרים מן העין.

תוקן על ידי - יבוסי - 20/07/2005 14:17:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 14:18 לינק ישיר 

מיכי

אתה כותב :
<אתה פשוט חוזר על ה'ככה' שלי.>
לא. איני מאמין ב"ככה " סתם.
ה"ככה" היחידי שאני מאמין בו הוא ההחלטה שלי לעשות רק מה שאני חושב שזה המעשה הטוב ביותר עבורי .

< אינך יכול לטעון שנורמה יוצאת מטענה עובדתית באופן לוגי ללא כל עקרון גשר.>
נורמה אינה יוצאת מטענה עובדתית , הנורמה גם אינה תוצאה של לוגיקה.

< אפילו הקב"ה, ובודאי המחוייבות אליו, אינם פטורים מחוקי הלוגיקה.>
כן זה נכון . אלא שהמחוייבות לאלוהים ( שעליו אני מדבר ) הינה מחוייבות לוגית – שאינה מותירה ברירה אחרת.
ואילו המחוייבות לאלוהים (שאתה מדבר עליו ) הינה מחוייבות לוגית לעצמי .ושם אני קובע עד כמה שווה לי המחוייבות הזו.

< דומני כי אתה פשוט חש את אותו 'ככה' שאני מדבר עליו.
ההבחנה בין אלוקים שדורש הקרבה לבין אלוקים אחר, היא חסרת רלוונטיות לחילוק של יום. אני מאמין באלוקים שאתה מתאר, ובכ"ז האמונה הזו אינה מחייבת מבחינה לוגית את קיום המצוות.>
אתה אינך מדבר על האלוהים שאני מדבר , אתה מדבר על אלוהים שבמסגרת האמונית ואני מדבר על אלוהים שבסגרת הידיעה המוחלטת .
לגבי האלוהים שאתה מדבר עליו – שם יש הבחנה איזה אלוהים זה. ועד כמה אני מוכן לתרום כדי לעשות מה שאיני בטוח שהוא רוצה . – שם אין " ככה". יש רק או שווה לי או לא שווה לי . !!!
לגבי האלוהים שאני מדבר עליו שם ה"ככה " הוא ההנמקה הלוגית .

אההה .
אין כזה אלוהים כמו שאני מדבר עליו ?
אז אין גם "ככה" !!!

תוקן על ידי - talmid - 20/07/2005 14:21:20

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מה מחייב לשמוע בקולו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 8 9 10 לדף הבא סך הכל 10 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.