|
|
| נשלח ב-29/7/2005 15:24 |
|
| |
סיכום השאלות מ-וניטי וכו'
כתבתי דברים ארוכים ואני רוצה לסכם את הנקודות שהייתי שמח לשמוע תגובה עליהם.
1) מהם הנחות היסוד שאיתן אתה אישית בא לדיון.
מה המטרה שלך בדיון.
2) היחס בין מערכת חוקים שמטרתה כינון חברה צודקת כחלק מהקשר עם אלוהים, לבין מערכת חוקים שמטרתה הבלעדית היא חברתית.
3) התורה שבכתב והתורה שבע"פ כחלק ממכלול שלם.
4) התורה שבכתב כשלעצמה – כמכלול. (4-א) המטרות של מערכת החוקים (בבראשית ובכלל), (4-ב) החוקים שמשלימים אחד את השני. (4-ג) דברי הנביאים – כחלק משלים לטקסט.
5) האם חמורבי חוקק תפקיד של "נביא"; אדם שתפקידו לבקר ולעתים להוקיע את המלך עצמו, כהני האל, השופטים והעם, אל מול הצדק והרצון האלוהי/מוסרי.
6) האם למערכת המשפט של חמורבי היתה אוטונומיה מול המלך.
7) האם לחמורבי היתה יומרה ליצור שינוי באנושות כולה, ויצירת חברה שתוביל את המהלך הזה?
8) האם לחמורבי היתה "שבת", יום מנוחה מעבודה, שכולל גם את העבדים והחיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2005 15:44 |
|
| |
אור,
הודעותיך האחרונות הזכירו לי את שקיבלתי במייל לא מזמן:
בהתחלה, הייתי נגד ההתנתקות, אז תליתי על האוטו סרט כתום, אח"כ רציתי למחות על זיהום האויר ותליתי סרט ירוק, לאות הזדהות עם המאבק במחלת הסרטן הוספתי סרט צהוב, ואז נזכרתי שאני ישראלי פטריוט וקשרתי סרטים בכחול ולבן.
עכשיו כולם חושבים שאני הומו.
תוקן על ידי - אמשלום - 29/07/2005 15:51:28
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2005 19:25 |
|
| |
סליחה?....
ממש לא הבנתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/8/2005 22:32 |
|
| |
וניטי -
מה קורה? נמאס לך מהנושא?...
ביקשת דיון ענייני והשתדלתי לתת!...
אז אשמח לשמוע/לראות התייחסות.
אמשלום -
לא הבנתי מה בדיוק אתה רוצה.
סתם בשביל הקטע, אני שם כמה סרטים כתומים וסרט אחד כחול. כדי להביע את התנגדותי להתנתקות ויחד עם זאת אני מאמין בקולקטיה הישראלי/היהודי, בעם שלנו, בשינוי שיקרה מתוך היחד ולא בהבדלות וברוגז.
מה זה שייך לתגובה שלי בעניין חמורבי ומשה לא כ"כ הבנתי. אשמח לקבל הסבר במלים פשוטות מה יש לך לומר ביחס למה שכתבתי.
אור נערב
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 07:02 |
|
| |
אור,
אני מתנצלת.
זה לא קשור לתוכן, רק לצורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2005 16:03 |
|
| |
אמשלום -
עדיין, אני מבין שמשהו בצורה נראה לך מוזר / משונה / לא ראוי / אחר... אשמח לשמוע מה העניין
וניטי -
אני קצת מאוכזב מזה שאין ממך קול ועונה. הרי קראת לדיון ענייני לגופו של הנושא - היחס בין המוסריות שבחוקי חמורבי לזו שבחוקי תורת משה. ובאמת השתדלתי ואין שום התייחסות ממך.
חבל.
האם זה בגלל שאין לך כ"כ מה לומר?...
גם זה ראוי לומר.
;-]
ומצאתי קטע נאה הדן באחד הסעיפים שהעלתי - המקום של נביאי ה'. (מתוך המבוא לספר ירמיהו בפרוש דעת מקרא עמ' 31-2)
"כשם שנשתנה עם ישראל על ידי תורת ה' מכל שאר האומות, כך נשתנתה אף המלכות בישראל מכל מלכות שבאומות העולם, בימים קדומים, היה שליט יחיד במדינתו, והוא היה המחוקק, הכהן הגדול, השופט העליון והמצביא; ולעמתו מלך בישראל היה כפוף לברית שבין ה' לישראל לחוקותיה ולמצוותיה, ככתוב בתורה: למען ילמד ליראה את ה' אלוהיו לשמור את כל דברי התורה הזאת ואת החוקים האלה לעשותם, לבלתי רום לבבו מאחיו ולבלתי סור מן המצוה ימין ושמאל (דב' יז יט-כ).
כשהמליך שמואל הנביא את שאול, אמר למלך ולעם: אם תיראו את ה' ועבדתם אותו ושמעתם בקולו, ולא תמרו את פי ה', והייתם גם אתם וגם המלך אשר מלך עליכם אחר ה' אלוהיכם. ואם לא תשמעו בקול ה' ומריתם את פי ה' והיתה יד ה' בכם ובאבותיכם (ש"א יב יד-טו). ומשפט המלוכה שקבע שמואל (שם י כה) לא גרע מאומה מן התנאי, שחייב המלך להיות כפוף לדיני התורה. ושמואל, שחדל באותה שעה להיות 'שופט', כלומר המנהיג המדיני של ישראל, הדגיש באותו מעמד ואמר: והוריתי אתכם בדרך הטובה והישרה (שם יב כג) - לאמור: גם להבא אהיה לכם מורה דרך, כלומר נביאכם ומנהיגכם הרוחני. ביד נביאי ה' היה אפוא הפיקוח על מעשי המלך - דבר שלא שמענו כיוצא בו בשום אומה ולשון... {בהערה מובאות דוגמאות למלכי ישראל שקיבלו את תוכחת הנביאים ובהמשך תיאור של רדיפת נביאי ה' ע"י המלכים הרשעים}
ודברים דומים התרחשו גם במלכות יהודה. גם במלכות יהודה דחקו מלכים רבים את רגלי נביאי ה', ולא היו נכונים להיות מודרכים על פיהם, ואף התנקשו בחייהם. אך נביאי ה' הרהיבו עוז בנפשם לבקר, ואפילו בפומבי, את מעשי המלך, ולא פחדו ממה שהיו המלך ופמליתו יכולים לעשות להם, כשהיו דבריהם עשויים להפריע אותם ממימוש תכניותיהם.בשום מלכות בעולם העתיק לא מצאנו מעמד של נביאים, שהעזו לומר למלך דברי תוכחה. אילו קם איש במלכות אחרת ומוכיח את המלך על פניו, ודאי היה נהרג מיד כמורד במלכות. נכונותם של הנביאים למלא את שליחותם בעם ישראל ולומר את תוחכתם באזני המלך והעם היתה בזכות המסורת מימי שמואל הנביא ודוד המלך, שהשמיעה בקול ה' היא צו עליון במלכות, ומשום כך אי אפשר למנוע נביא אמת לומר את דבר ה'"
ובכן וניטי - האם לחמורבי היה מנגנון כזה?
והאם אתה חושב שמנגנון כזה - של מעמד מובנה של אנשים שיכולים להוכיח ולבקר גם את המלך - וגם את הסנהדרין והכהנים - ואינם כפופים אליו בשום אופן, שכאמור הינו מנגנון שתורת משה חידשה, הינו טוב או לא?
האם היית מעדיך לחיות תחת שלטון אבסולוטי של חמורבי הנאור וממשיכיו הנאורים - ללא נביאים, או במשטר המכונן על תורת משה בו יש נביאים כאלה?
איזה מצב מאפשר יותר מוסריות ופחות שחיתות שלטונית וחברתית (עם נביאים או בלי)?
אשמח לשמוע את התייחסותך.
אור נערב
תוקן על ידי - אור_נערב - 03/08/2005 16:04:48
תוקן על ידי - אור_נערב - 03/08/2005 16:10:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/8/2005 17:01 |
|
| |
אור,
לא מוזר, לא לא ראוי, לא משונה. פשוט צבעוני.
תוקן על ידי - אמשלום - 03/08/2005 17:01:20
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2005 14:15 |
|
| |
שלום רב לכולכם
רק לאחרונה נתוודעתי לפורום הזה. והאמת שדי מפתיע לראות באינטרנט אתר שהדיונים בו יכולים לעות לרמות גבוהות.
בכל מקרה מפתיע כייצד בנושא זה לא הובאו דברי הרב קוק (כן כן שמתי לב שהוא לא מרא דאתרא הדין) באגרות. שאומר שלא ייתכן שחלק מן החסדים והצדיקים כגון שם נח וחנוך השפיעו קצת על בני דורם.
וייתכן שהדמיון נובע מן ההשפעה שלהם על המחוקקים המקומיים.
בנוסף יתכן שהיו צדיקים נוספים שלא זכינו לשמוע אודותם.
אם למישהו יש את האגרת הזו בקובץ אודה לו אם יביא את הדברים כלשונם.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/8/2005 16:42 |
|
| |
חסד,
אם תאמר לי מתי והיכן חיו שם, נח וחנוך, אוכל לבדוק כיצד ואם בכלל השפיעו על סביבתם...
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2005 08:24 |
|
| |
חסד.
ניתן לומר גם ההפך, שכל אותם חוקים בבראשית - שלא מתאימים לחוקי התורה אחר מעמד הר סיני- הם השפעות סביבתיות . ואפילו רש"י אומר שברית בין הבתרים היה נוהג של התרבות השלטת אז.
תוקן על ידי - נאךאמלנישט - 07/08/2005 8:24:56
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2005 14:22 |
|
| |
טוב, אומר זאת פעם אחרונה.
תמוה מאד בעיני חוסר ההתייחסות הענייני לנושא.
ואיך שהוא הרושם שלי הוא שכל עוד הדיון היה במקום הכללי והשטחי, קרי, ברמת הכותרת הקצת פרובוקטיבית ומושכת תשומת לב, היה קצת רעש. והתחושה שלי שהעלתי כמה שאלות ענייניות לגוף הנושא - והדיון דעך ווניטי נאלם. אתמהה. וגם אמשלום - קצת מוזר בעיני דווקא לאור השתתפותך בדיון זה, בלא מעט הערות - שאין שום התייחסות לגופו של הנושא, והכל הוא סביב שאלות משניים מעט.
אמשלום - אשמח לשמוע ממך דברי טעם!
אור נערב
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2005 15:01 |
|
| |
אור נערב
קראתי את תגובתך המקיפה - שמציעה להתבונן בהקשר הכללי כדי לקבוע תועלת ומוסריות -
איני יודע לאן נעלם וניטי. מסתבר שישוב ויסביר לנו מה קרה, הרי יש חיים מחוץ לעולם הוירטואלי.
כדאי לשמור בינתים את הלינק, לכשיבוא.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/8/2005 19:47 |
|
| |
אור נערב, ראשית הרשה נא לי לבקש את סליחתך, נסעתי לחופשה ,ובשובי הייתי צריך לטפל בהצטברות העבודה. לכן לא הגבתי על דבריך. אי הנעימות גורמת לי להגיב בקיצור,למרות הקושי. בתקוה שכשאתפנה אאריך.
אנסה לבנות ,ואם תרצה יחד איתך, את התיזה שלי . בעצם אני חושב שהמתולוגיה כבר הוסברה על ידי בתגובתי ליהוסף.
אסכמה בקיצור ומשם נפליג. ( הו,טעמה של ההפלגה עדיין בפי!)
הדמיון:
1.1] גם משה וגם חמורבי טענו שמקור חוקיהם הוא אלוהי.
1.2] שניהם טענו שהחוקים אמורים להביא צדק ויושר לעולם.
1.3] שניהם כתבו חוקים שפטרו מצוקות קיומיות אשר היו קיימות בתקופתם.
ההבדלים :
2.1] חמורבי התעסק בעיקר בתקנה חברתית. משה גם בהנחלת דת.
2.2]כתצאה מהענין הדתי, אצל משה לפעמים לא נראה הבדל בין השניים. כלומר אין גבולות ברורים בין האדם למקום לאדם לחברו.
2.3] חמורבי "יבש" ומשפטי. משה דרמטי ומלא בפאתוס.
הדיון:
3.1] שאלת המוסר אינה נושא האשכול כאן!
3.2] כל טענתי יכולה להתקיים אל מול הטענה שמשה היה מוסרי יותר מחמורבי. (ואכן נראה שאתה שייך לאסכולה זו)
3.3] ההצמדות לטקסט! באותה מידה שבה נשפוט את חמורבי נשפוט את הטקסקט התורני.
3.4] חייב להיות מוסכם שמוסר וחוק טוב אם כל כולו הוא רק לקבוצה קטנה בעולם לא יכול להחשב כפיסגה מוסרית. וכפי שמשלתי ליהוסף , הדבר דומה לאב שמחנך את ילדיו לא להכות את אחיהם אך להכות את שכנם.
זהו הסיכום הקצרצר שלי.
עכשיו לטענותיך.למרות שהעדפת להתעלם מהדוגמאות שלי.
מכיון שאנו מקבלים את הטקסט כפשוטו ולא כפי שפרשנוהו חז"ל. לא נוכל בכלל להביא אותם לשולחן הדיונים.
כל מקום שבו אתה מביא את נפלאות חוקי התורה אתה צריך לשאול את עצמך האם זהו חוק אוניברסלי או דתי מצומצם לעם אחד. למשל אתה מאד מתרשם מחוק המנוחה בשבת.(ואני מניח לרגע את העובדה שהשבת היתה מקובלת בעמי האזור לפני משה.) האם החוק הזה הוא כלל אנושי? לא! גם מנוחת העבדים,שלכאורה הייתה אמורה לזהור בזוהר מוסרי מאין כמהו, היא מיוחדת רק לעבדי היהודים ,וכפי שאתה עצמך ציינת שמדובר בסוג של גיור חלקי לעבדי הגויים. ואני לא מבטל את זה שנכון שזה מאד יפה ואפילו מרגש. אך זה בדיוק כמשל שהבאתי למעלה. משה לא חשב על עבדי עמי האזור.
ואם כבר אתה משתמש בחלק הדתי של משה. למה אתה מתעלם שאותו חוק סוציאלי של מנוחת השבת נאכף בעיוותים מוסריים של סקילת כל מי שאינו נח בשבת.
באשר למלך. אני מסכים שאכן יש שנוי. אך למרבה הצער השנוי לא היה למעשה למען הדמוקרטיה. אלא במקום לתת למלך לנהל את החיים, לתת משקל רב לכהונה שהיא בעצם העמדה הדתית. באותה מידה ניתן להמשיל זאת למעמדו של האפיפיור בימי הבניים. לא מי יודע מה!
העובדה שמשה בגלל התערובת הדתית עם החוק היבש. מדבר רבות על ערכי הטוב והישר לא יכולה להזקף לזכותו . כמעט ברוב המקרים זה מיועד אל העם פנימה. בו ברגע שמדובר בעם שכן אזי ההרג והרצח של אנשים נשים וטף מתפרץ החוצה באופן בלתי נשלט.
לכן השאלה היא, חוק משפטי מול חוק משפטי,ותו לא! אני חושב שאילו ניקח את מאתים ומשהו חוקי חמורבי ונשוה אותם אחת לאחת לחוקי משה המקבילים נגלה ,להוותינו, שחוקיו הגיונים יותר ולו משום הסיבה הפשוטה שיעדם לא היה רק עם אחד. ולא הוזכר חזור ושנה שהכוונה רק לעמו של חמורבי. אגב, יתכן שהסיבה היא כי חמורבי שלט על הרבה עמים. לא כל כך משנה ,עובדה שמימד ההפליה כמעט לא קיים בחוקי חמורבי. מה שבולט במקבילתו התורתית. וחמורבי לא הכניס את כל חוקי הדת. כך שבמאזן הסופי הנטייה היא לטובתו. ושוב שלא תהיה טעות שתי מערכות המשפט הללו אינן מוסריות בעיני. אך השאלה היא מי מהן טובה יותר אפילו היום, אם נניח שלא תהיה ברירה אלא לקבל אחת מהן.
ושוב סליחה אם תאלץ להמתין מעט עד לתגובתי הבאה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/8/2005 07:17 |
|
| |
אור נערב,
אמנם, עבר זמן מאז שילמת את משכורתי (כמעט תשס"ו שנים, להערכתי), ואת חופשתי אני נוהגת לחגוג בדרכי, ולא ע"פ הנחיות אחרים, ובכ"ז - מצוקה מסויימת נשמעה מדבריך, וכרחמנית בת רחמנים, קשה לי להתעלם.
אתייחס לשאלותיך לעיל (אני מתנצלת על התייחסותי רק אל השאלות בנוסחן המקוצר - את הנוסח הארוך לא ממש הצלחתי לקרוא...):
1) מהם הנחות היסוד שאיתן אתה אישית בא לדיון? מה המטרה שלך בדיון? הנחת היסוד שלי היא שיש קרבה היסטורית (מקום וזמן) בין חוקי התורה לבין חוקי חמורבי. המטרה שלי היא לבדוק את הדמיון והשוני בין שתי השיטות ולבחון מי מהן קרובה יותר להגדרה "מוסרית" (ההגדרה הזו, כשלעצמה, בנויה על מה שאני מכנה "מוסר", ויש לה כמובן מגבלות).
2) היחס בין מערכת חוקים שמטרתה כינון חברה צודקת כחלק מהקשר עם אלוהים, לבין מערכת חוקים שמטרתה הבלעדית היא חברתית. להבנתי, כל חברה בעולם העתיק הבינה את עצמה כממלאת תפקיד א-להי כלשהו, כאשר המלך היה הרבה פעמים האל בעצמו. ההפרדה שעשית אתה אינה רלוונטית כאן, לטעמי.
3) התורה שבכתב והתורה שבע"פ כחלק ממכלול שלם.
ממש לא. אין שום סיבה להניח כך, לבד מזו שנתנו לנו חז"ל עצמם (והרי היתה להם אג'נדה די בלתי נסתרת בכך, לא?). אני מקבלת את הבנתו של בוגי לעיל (עם הסברו של אתנחתא), אבל איני מאמינה שהיא קיימת לכתחילה, אלא רק בדיעבד, כחלק מן החיפוש שלי היום אחרי המשמעות שבמחוייבות. בנוסף - ייתכן ואם היה המשך לתרבותו של חמורבי, היה מתפתח גם שם מארג טקסטואלי של פירושים ומדרשים, ואז היית צריך להתחשב גם בו. כל עוד אנחנו בודקים את התורה עצמה ואת חוקי חמורבי עצמם, אין לנו אלא להניח ש"עין תחת עין" שבתורה, מכוון לעין תחת עין כפשוטו.
4) התורה שבכתב כשלעצמה – כמכלול. (4-א) המטרות של מערכת החוקים (בבראשית ובכלל), (4-ב) החוקים שמשלימים אחד את השני. (4-ג) דברי הנביאים – כחלק משלים לטקסט.
אפשר להתייחס אל התורה עצמה כמכלול, אם כי גם בה יש סתירות פנימיות, וגילוי של התפתחות, והמחקר מניח שלא נכתבה כולה כאחת, אלא לאורך זמן. הטקסט של חמורבי, לעומת זאת, הוא אחיד. (4-א) היכן מצאת חוקים בבראשית? (4-ב) בהחלט ישנם חוקים שמשלימים זה את זה. ישנם גם כאלה הסותרים לחלוטין זה את זה. האם אתה מוכן לקבל זאת? (4-ג) דברי הנביאים אינם חלק מן התורה (ר' תשובה 3), גם אם הם חלק ממה שמחייב אותי כיהודיה.
5) האם חמורבי חוקק תפקיד של "נביא"; אדם שתפקידו לבקר ולעתים להוקיע את המלך עצמו, כהני האל, השופטים והעם, אל מול הצדק והרצון האלוהי/מוסרי. גם התורה לא חוקקה תפקיד של נביא, אם כי היא קבעה שהמלך חייב לציית לתורה, והדגישה שהוא אינו האל, ויש א-להים מעליו. בכך יש חידוש מוסרי לעומת רוב העולם העתיק.
6) האם למערכת המשפט של חמורבי היתה אוטונומיה מול המלך? אני מניחה שלא. ר' מה שכתבתי בתשובה 3. בכך, לטעמי, טמון אחד ההבדלים העיקריים בין מערכות המשפט, גם ברמה המוסרית. אם אפילו המלך כפוף לכוח עליון כמו אחרון העבדים, הרי שיש כאן בבסיס המערכת החוקית של התורה, הבנה של שוויון יסודי בין בני האדם. לפחות בכל הנוגע ליחס א-להים אליהם.
7) האם לחמורבי היתה יומרה ליצור שינוי באנושות כולה, ויצירת חברה שתוביל את המהלך הזה? איני יודעת. אני גם לא בטוחה שלתורה היתה יומרה כזו. לפחות לא ככלל, ויש בתוכה סתירות בעניין זה.
8) האם לחמורבי היתה "שבת", יום מנוחה מעבודה, שכולל גם את העבדים והחיות. לא. וזו אן יצירה מוסרית מופלאה, שלמיטב ידיעתי (וכאן אני חולקת על וניטי) אין לה תקדים.
 |
|
|
|
|
|