|
|
| נשלח ב-2/8/2005 09:09 |
|
| |
כצפוי, האשכול התפתח לכלל הדיון הרגיל על "למי אפשר לקרוא בשם הקדוש 'דתי'", אלא שיצחק יונתן משום מה לא עלה למגרש, ואת מקומו ממלא מיכי.
לא עדיף לדון בתופעות החברתיות הבאות לידי בטוי במאמרה (הרדוד למדי כשלעצמו, לדעתי) של משעלי, במקום בסמנטיקה הזאת שכבר דשנו בה שבע פעמים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 11:17 |
|
| |
נדמה לי שרוב הכותבים שכחו על מה הכול התחיל - לא על יחסי מין לפני הנישואין או על חיתוך נייר טואלט בשבת, אלא על חוצפתם של מפגיני הימין להגיד לחיילים או שוטרים דתיים להוריד את הכיפה, כי הם לא דתיים מספיק לטעמם, רק בגלל שהם לא חושבים כמותם בעניין חולות עזה, או בגלל שהם מעדיפים למלא פקודה שהתקבלה כחוק.
זאת השאלה - מי שמם לקבוע שרק מי שנשמע לרבני יש"ע הוא דתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 11:57 |
|
| |
דווקא יחסי מין לפני הנישואין הם נושא שמבחינת חומרתו הדתית בוודאי אינה עילה להוציא מישהו מגדר "דתי". למעשה, לפי אחת הדעות בשו"ע הדבר מותר (בהנחה כמובן שהייתה טבילה במקווה).
העובדה שהנושא הזה הוא שמסמן מה דתי או לא נובעת מחדירתם של ערכים שמרניים מערביים, שהמערכת הזוגית היחידה הכשרה מבחינתם היא מונוגמיה בין בני זוג אחרי שנישאו. אין לגישה זו זכר בתנ"ך שבו אפילו לאבות האומה הייתה יותר מאישה אחת ושלמלכים היו נשים ואף פילגשים לרוב. בלשון אחרת, בתנ"ך אין "ערכי משפחה".
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 12:26 |
|
| |
אי חבישת כיפה היא חמורה עוד פחות, וגם בה די להוציא אדם מגדר "דתי". הקשר בין המושג החברתי "דתי" לבין המושג הדתי "שומר מצוות" הוא רופף למדי. יחסי אישות ללא נשואין, אגב, אינם מהוים עילה להוציא אף אחד החוצה, מהסיבה הפשוטה שבדרך כלל יודעים עליהם רק שני בני אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 12:51 |
|
| |
קיימת מערכת של הזדהויות שבין אם נרצה ובין אם לא, קובעות את המושג דתי. אפילו בהלכה המושג מעוגן במושג פורש מדרכי צבור.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 13:16 |
|
| |
זריחת עץ. בטהובן 
כמי שמתבוננת בעניין מחוץ למחנה, אני סבורה שיהודים שרדו כל כך הרבה שנים משום שתמיד התקדמו עם רוח העיתים ולא התאבנו על מקומם, בניגוד למצרים או הבבלים או שאר עמי קדם המפוארים. היהודים דווקא הבינו תמיד כי טבעם של חיים - שהם מכילים שינוי והתפתחות, יוצרים שינוי והתקדמות. רק דבר מת עומד על מקומו ואינו משתנה.
הסוגיה הזאת שהבאתם מעלה את הסוגיה הגדולה ממנה - מדוע בכלל הוקמה מדינת ישראל - מדינה ליהודים הנקראת ע"ש יעקב אבי האומה - בידי חילוניים רחוקים ומנותקים מכל זיקה דתית? מדינה ליהודים - לא דתית - מה משמעותה בכלל?
שאלה שנייה היא - מדוע יש מאות, אם לא אלפי זרמים בתוך המחנה הדתי, שמונה כולו כמה - שני מיליון? שניים וחצי? פרומיל מכלל האוכלוסיה הנוצרית או האיסלמית, ושם ניתן למצוא רק כמה עשרות בודדות של זרמים?
אולי מן הראוי שיוכל כל אדם להגדיר לעצמו עד כמה הוא חפץ בשייכות יהודית, ודתית בכלל זה? ואולי זה קשור באופן כללי ביכולתו של <הפרט> ורצונו של <הפרט> להאמין באלוהים בכלל? להאמין באלוהים שאינו דווקא חנוט בספר, מוגדר ומוגבל, אלא קיים בבריאה ובכל מקום, חי וקרוב.
אישית אני חושבת שאלוהים איננו יהודי, ובוודאי איננו דתי. ולא הייתי מגיעה למסקנה הזאת לעולם - אלמלא היתה זו רוח העיתים, רוח התקופה.
שורה תחתונה, מה שניסיתי לומר פה הוא שמשאלי הזאת מסמלת את רוח התקופה - ההינו - אדם אחראי לבדו על אמונתו, סגנונה, עומקה ורוחבה - ולא החברה.
(שמעתי ברוכים הבאים, מגי? ברוכים הנמצאים. )
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 14:39 |
|
| |
.
ברוכה הבאה מגי, לצל קורתנו הוירטואלית שהכחילה בזמן האחרון.
===============
אני רואה כמה סוגיות במאמר של משאלי, ואנא סילחו לי אם אני מעדיף להתייחס לתוכנו בלבד, ולא למחברת אותו. לפניכן, רק אומר כי לדעתי מדובר בשליפה מהבטן של מה, שאם היה מנוסח בספר, אולי היה זוכה לכינוי "המניפסט המסורתי", ודמות של כבוד היה מקבל בו הרב בכר המיתולוגי מיפו, שהיה נוסע בשבת מבית הכנסת למשחקים של קבוצת הכדורגל אותה אהד.
1
מיהו דתי? האם ההגדרה היא דתית, סוציולוגית, חברתית-קיבוצית או פרטית-אישית.
2
הכיפה היא הצהרה של שייכות חברתית.
3
התייחסות מתנשאת בין-מגזרית בתוך החברה הדתית על גווניה ותת-גווניה.
ודאי שההגדרה "דתי" איננה הגדרה הלכתית, שאם כן, הרינו שולף את העכבר, ובהמשך למחשבון הגדול בתורה הזכור, אני מראה לכם כאן את מכשיר הדוסומטר שהמצאתי מזמן (פטנט רשום מס'...) ובאמצעותו ניתן למדוד את מידת הדתיות של הנבדק.
"דתי חברתי" הוא חיה ידועה, ולכל אחד מהמגזרים יש את הדתיים החברתיים שלו, את אלו שרוצים להמשיך ולהשתייך למגזר/חברה שלהם גם אם אינם סוברים כדעה הרווחת אפילו בסוגיות מהותיות בה.
גם ההנחה כי הכיפה מהווה גם הצהרה חברתית, אינה מפתיעה, ומי מאתנו אינו מסווג את הראש שמתחתיה בהתאם לה? סרוגה-קטנה-שמוטה-הצידה מול סרוגת-רבי-נחמן, לעומת סרוגה-סיר או עור-חולניקית או שחורה ממשי לעומת קטיפה, עם בטנה ובלי, עם סיכה או בלי, וכן הלאה (רק את זו הסרוגה מחוטי DMC או MOLINE דק ושחור טרם פיענחתי, אך לאחר הבוכרית, אתפנה אליה).
ולגבי ההתנשאות, רעה חולה זו הרי פושה בכל מקום, ומיהו שיגיד כי הקדושית שלו נקיה הימנה?
==============
לענ"ד, הבדל גדול עד מאד קיים בין מי שהוא 'חפיפניק' ומנפנף בכך כאידאולוגיה, לבין מי שהוא כזה מטעמי נוחות, אך בכך נחזור לויכוח הישן על לתאבון ולהכעיס, וד"ל.
==============
בטהובן:
כאן לא דנים ב"מיהו יהודי" או במהי יהדות, אלא יותר ב"מי מורשה לקרוא לעצמו דתי", שהתשובה לכך, בד"כ היא "זה שנשקף מפני במראה".
==============
מיכי - אפילו רוטשילד לא מנגב בשירותים עם ניירות ערך...
==============
זריחה: ההתייחסות החמורה לגבי יחסי אישות בין רווקים נובעת, לענ"ד, משום שהיצר חזק בנושאים אלו. מה לעשות, עריות מושכות את הלב והיצר יותר מאשר סטייק עין עם גבינה. וככאלו, גם המדרון החלקלק לכיוון של נטישת כל המצוות, זמין ומסוכן יותר.
==============
מגי: שוב ברוכה הבאה.
מול "התאמה לרוח הזמן" (שיבוא אחד מדוברי הגרמנית וירשום כאן את הצייט-משהו הכל כך מתאים) עומדים גם ערכים שמעבר לזמן ולרוחו. אם רוח הזמן תהיה שיש לנטוש את הזקנים כדרך האסקימוסים, האם תצפי מאדם יהודי ערכי להמשך אחרי רוח הזמן?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 15:02 |
|
| |
מגי
ברוכה הבאה (או שמא ברוחה השבה?)
מואדיב, אני בטוח שמגי לא התכונה ל'רוח הזמן' במובן השימוש לרעה בהתפתחות האנושית, אלא ב'רוח הזמן' המלמדת לאנוש בינה ודרכי התיחסות לזולת, המתקדמים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 15:25 |
|
| |
באחד מכרכי "תחומין" (יח אולי?) ישנו דיון בנושא של "מיהו דתי". תושבי שכונה חדשה, שהובטח להם כי תהא נושאת אופי דתי, התלוננו על כך ששכניהם אינם דתיים. מעבר לעיון בשאלת "מקח טעות", ישנו גם דיון מעניין בשאלת הגדרת הדתיות, ואחת התשובות המאלפות שם היא זו של הרב ח"ד הלוי. אם יוכל מישהו מן הנגישים לכך, להעלות תשובתו כאן, נראה לי כי תהיה בכך ברכה להמשך הדיון.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 16:34 |
|
| |
בהקשר דברייך התפרסמה היום כתבה על המתרחש בישוב ניצן:
ויכוח בניצן: האם יש יותר מדי חילונים?
היישוב ניצן אמור לקלוט מאות משפחות, ועל פי התכנון צביונו אמור היה להיות דתי, אך כבר 100 משפחות חילוניות נקלטו בו. ועדת השרים לענייני התנתקות נדרשה לסוגייה, כמו גם לסוגיית הפיצוי המוקטן למאחרים להתפנות ובמענקים לחקלאים
דיאנה בחור-ניר
עתידו של היישוב ניצן, אליו מפונות משפחות רבות של מתנחלי גוש קטיף בימים אלה, לא ברור: האם יהיה זה יישוב חילוני עם מיעוט דתי או להיפך? יונתן בשיא, ראש מינהלת סל"ע, סקר בפני השרים את המצב שנוצר בניצן בוועדת השרים המיוחדת לעניין ההתנתקות שהתכנסה היום (ב'). לדבריו, "לפני שלושה שבועות המינהלת העריכה שיהיו בין 30 ל-50 משפחות חילוניות בניצן. נכון להיום 102 משפחות חילוניות מתגוררות במקום. תושבים החלו להתלונן בפני המינהלת על כך שצביון היישוב יתערער, בניגוד להחלטות קודמות". ביישוב אמורות להיקלט כ-900 משפחות בסך הכל.
כדי לפתור את הבעיה העלו אפשרות להוציא את החילוניים מרצון, או להוסיף יחידות דיור ולשמור על האיזון המקורי. כמו כן הציעו להותיר את המצב כפי שהוא.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אילן כהן, אמר בדיון: "אם חילונים רוצים לגור בניצן צריך לאפשר להם זאת. מראש שמו את הדתיים במקום שאין בו כביש".
שר הפנים, אופיר פינס, הסביר: "עם כל הכבוד, ניתן לגור יחד. יש מקומות שבהם עושים זאת. היישוב גם נבנה באופן מתאים".
בסופו של דבר הוחלט שצוות של מינהלת סל"ע ומשרד השיכון יטפל בקביעת הפרדה ראויה בין המתחמים ביישוב, עקב המתח שיכול להווצר בין הקהילות. כך שלמעשה יתנהל היישוב כשכונה דתית גדולה ובה שכונה חילונית קטנה יותר, שקרובה לכביש. זאת על מנת לאפשר יציאה בשבתות מבלי להפריע את מנוחת השבת של הדתיים.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3121099,00.html
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 16:51 |
|
| |
גו"ג,
הדיון אליו הפניתי עוסק באנשים שמגדירים עצמם דתיים, ולכן גם קנו דירה בשכונה דתית. הבעיה התעוררה, כאשר חלק מתושבי השכונה התלוננו ששכניהם אינם דתיים כלל (נדמה לי, שאחת הדוגמאות היתה, שהנשים הולכות בלא כיסוי ראש).
אנקדוטה:
חברי ביקשו לרשום את בנם לכיתה א' בבי"ס בו לומדים "דתיים" ו"חילוניים", כאשר ביה"ס מוודא שמספר התלמידים מכל "עדה" יהיה שווה. בראיון הקבלה, נשאלו ההורים האם הם נוסעים בשבת, וענו שלא. בכך, הם פסלו עצמם מלהשתייך ל"עדת החילונים" של ביה"ס. כשענו בחיוב על השאלה אם הם מדליקים אור בשבת, פסלו עצמם מלהשתייך ל"עדת הדתיים", ואחרי התלבטות והתחבטות של הצוות המראיין, הוחלט שלא יהיה לבנם מקום בביה"ס.
לו היה מקום בביה"ס ל"עדת המסורתיים", היו הורים אלה ובנם המקסים נקלטים בו באופן משביע רצון (וכך גם ילדים רבים יותר מן השכונה בה הוא נמצא - ובהחלט לא בלתי סביר בעיני, שזו אחת הסיבות מדוע אין זה כך, וד"ל ואכמ"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 17:11 |
|
| |
משאלי כביכול מבקרת את ה'הם' מזוית ראיה ליברלית, אבל למעשה הזוית שלה היא היא חוסר הליברליות ופסילת האחר בהתגלמותה.
מישאלי לא רוצה להיות כפופה להלכה. זכותה. האם מישאלי היא היהודיה הראשונה שאינה חפצה בכפיפות להלכה? לא. דומני שכבר קדמוה כמה.
אם מישאלי אינה מעוניינת להיות "סתם" יהודיה חילונית, ר"ל, אלא חפצה בקשר עמוק למורשת היהודית מבלי להיות כפופה להלכה היא יכולה להצטרף לתנועה הרפורמית/קונסרבטיבית/רקו...איך שכותבים את זה, להצטרף למעגל החילונים העוסקים ביהדות כמו תלמידי עלמא וכיו"ב, או אפילו "סתם" להיות יהודיה מסורתית עם שני כיורים במטבח, בית כנסת בשבת וכיו"ב. משאלי לא מהרהרת באפשרויות כאלו. אדרבה, היא טורחת להצהיר שאין בה ולא "גיד חילוני" אחד (!). חוץ מה'אותנטיות' וה'אמינות' של ההצהרה הזו (אני למשל חושב שבכל אדם דתי בימינו יש כמה וכמה גידים כאלו, וזו לא בושה בעיני) אני חושב שהיא מבטאת חוסר סובלנות ופסילה של האחר במדה רבה מאשר זו של אלו שהיא יוצאת נגדם. מה כל כך מפריע למשאלי ול'אנחנו' שלה להגדיר את עצמם במגזר אחר?
וכמה מילים על הלעג - אני בהחלט רואה בו כלי ראוי לנגח אנשים שכל פרנסתם והגיגיהם הם פסילת האחר, מבלי להציע כל אלטרנטיבה או לבטא אמירה פוזיטיבית כלשהי (יסלח לי הסקס לפני הנישואין שלא התייחסתי אליו כאל אמירה פוזיטיבית כלשהי).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 17:16 |
|
| |
מיכי, אמנם קיצרתי בשאלתי אך רציתי מאד שדווקא אתה תתייחס אליה והתעלמת.
האם רפורמי הוא דתי?
אגב, כמי שאחת מאחיותיו התחרדה, הרי יש לי היום מקורות מוסמכים לשאלות מסויימות. על פי רבני תנועת החסידות המונח דתי אינו קיים כלל. יש יהודי שומר מצוות יותר ופחות. זהו. על פיהם כל דבר יהודי (יהודי על פי שיטתם, כמובן) שעושה יהודי כבר מקדם את כל עם ישראל.
אז אתה יכול ללעוג, כמובן, אבל כזכור על פי תפישת חז"ל (אחרי רבים להטות) אתה נמצא במיעוט.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/8/2005 17:17 |
|
| |
לאחר קריאה של שני דפים רצופים בהערות מחכימות ובהערות עוקצניות משהו, דומה שניתן לסכם את הדברים בצורה הבאה, אם גם הידועה מראש, וכדי להקל על עצמי, אשתדל להשתמש במילים במובן המילוני הנפוץ יותר שלהן, ולא זה שהינו חדש, חריג, או נתון במחלוקת.
יש כאן כמה רמות, כפי שציין מואדיב:
א. הלכה - האם ההלכה מאשרת או דוחה את בקשתה של כותבת המאמר.
ב. סוציולוגיה. איך יש להתייחס אליה בכלי מחקר חברתי (איפה סיינפלד?).
ג. מילונאות. מה המובן המילוני של "יהודי", "דתי", ומי בעל סמכות לקבוע שימושים לשוניים כאלו.
כמדומה שמה שנאמר ממצה את מה שניתן להאמר, וכבר דנו בזאת בעבר.
אולם אני שומע משהו נוסף בתוך המאמר, או דרכו. ותמוה לי שהדבר הזה לא עלה עד כה באשכול.
אני שומע בתוכו קריאה של מישהי שמרגישה עצמה, ושגורמים לה להרגיש, שהיא בשולי המחנה, או מחוצה לו - והיא רוצה דווקא להשתייך.
יתכן שזה בלתי אפשרי מבחינה הלכתית. מעמדה של משעלי, לפי המאמר, הוא, כפי שצויין, מומרת לתאבון ביחס למצוות מסויימות ואולי גם אפיקורסית, אם היא נכשלה, כדברי מיכי, ב"מאי אהנו לי רבנן" (מה התועלת שיש לי בחכמים).
אבל, אולי בנימה חסידית, האם אין זה בולט שהמחברת מבקשת שלא יגזרו עליה נידוי? שלא ימנעו ממנה את מקומה בדת היהודית - שהיא מאד יקרה לליבה?
ברור שמה שהיא מבקשת הוא בלתי אפשרי. בלתי אפשרי הלכתית, כי ההלכה אינה יכולה להתיר מה שהיא מבקשת. וקשה מאד מבחינה סוציולוגית, מפני שהיחס המתבקש של אדם דתי ושומר הלכה למי שמציג עמדה משעלית כזו אינו אוהד. וכן ראוי להיות - כדי להגן על ההלכה ועל הנאמנות לה.
אבל בעיני דומה שאני שומע את מה שבחסידות מכנים "הניצוץ היהודי". את ה"גם אני רוצה להיות בפנים". ו"גם" זה הינו כה כואב, עד שלשמו היא מוכנה לתקוף את מה שמצטייר לה כצרות אופקים של מי שכן נמצא במסגרת.
נכון, ה"גם אני בפנים" הזה יכול לנבוע לא רק מחמת השתוקקות פנימית של הנפש להשתייך לחוג שומרי המצוות. זה גם יכול לנבוע מסיבות ביוגרפיות, פסיכולוגיות, סוציולוגיות ואחרות.
אבל אני נוטה לדון לכף זכות, וסבור שהכותבת רוצה מאד להיות אורתודוכסית, גם אם לא בעיקר בשל המניע היהודי שבנפש.
לפיכך, אולי התשובה הראויה לה, היא להסביר לה מדוע ההלכה ואורח החיים שהיא חפצה בו אינם עולים בקנה אחד. כלומר - להתייחס לטרוניה שלה באופן קוגניטיבי.
מגי אדם
ברוכה הבאה אל הפורום! וכמה טוב שאת יודעת לקדם את עצמך!
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
|