בית פורומים עצור כאן חושבים

אא"ס: האמנם התנתקות חברתית ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/8/2005 19:13 לינק ישיר 

אישציפור,

כיבוש הוא מילה אחת לשלל תופעות לא מוסריות שכולן אילוץ הנובע מהחלטת מדינת ישראל לשלוט בלמעלה משני מיליון פלשתינאים עויינים מבלי להעיק להם זכויות אזרח בסיסיות שיש לי ולך וגם לבעל התשובה משפרעם.

כך למשל, משפחות של רוצח פלשתינאי זוכות לטיפול הגון קבוע לאחר פיגוע, ביתן נהרס/נאטם לעתים בלי כל מנגנון של הליך שיפוטי כלשהו רק בגלל שהם הורי המחבל. כשמדובר מאידך ברוצח יהודי אף משפחה לא תיזרק לרחוב בגלל זה. זוהי דוגמא אחת למשמעות של כיבוש - החזקת אנשים ללא זכויות אזרח בסיסיות. נעים מאוד.

העובדה שאתה לא מסוגל להבחין בכך היא בדיוק אותה כהות חושים מוסרית שמרחיקה את המגזר המתנחלי מהעם.

אגב, אני משוכנע שגם לו היה נערך משאל עם והתהליך היה מאושר - המאבק ותחושות הזעם לא היו פחותות, ואני בהחלט מסוגל להבין את זה כשמדובר במי שהוא קורבן לתהליך ו/או כשחזונו הרוחני נסתר לפתע מיניה וביה. העובדה היא שדרך קבלת ההחלטה לא הביאה לגלי תמיכה במתנחלים במעגלים החיצוניים להם.

בכל מקרה, אני משוכנע שיצמחו לציבור הד"ל טובות לא מעטות מהשבר. אני סבור שחלק מתהליכי השינוי העמוק שעוברים עליו בשנים האחרונות (שיח ציבורי פתוח בבעיות שבעבר היו מטוייחות, מעמד האשה, השתלבות בתקשורת ובתרבות וכו') הן במידה לא מעטה ריקושטים של השבר הקודם - הסכמי אוסלו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2005 21:18 לינק ישיר 

הנושאים הנידונים חשובים עד מאוד, אך אבקש לדון בהם במנותק מההקשר הפוליטי ככל האפשר

----

איש ציפור

נושא האשכול הוא המשבר הרעיוני בקרב רבים הדוגלים באגד העמדות המכונה האידואולוגיה הדתית לאומית

לכאורה יש כאן משבר אידואולוגי חמור בשני מישורים:

1) הצהרות נסיגה מעמדות קודמות (אכזבה מהשותפות עם החילונים ו''החרדים צדקו'')

2) נקיטה בשיטות פעולה ועמדות שלכאורה סותרות עמדות יסוד (ממלכתיות, העלמת העין מפושעי ישראל בעלי הנשמה הגבוהה, ופרשנות תהליך החילוניות כמרידה נגד הגלותיות)

תורף טענתי היה כי לא מדובר במשבר אידואולוגי ושום ערוות ונקודות כשל לא נחשפו - שכן רוב המצטופפים תחת הדגל מעולם לא הפנימו את המשמעות הפנימית של הדוקטרינה - אלא השתמשו באידואולוגיה כפלטפורמה למגמות חברתיות ותרבותיות (והדבר אמור במידה שווה לגבי האנטי-ציוניות הן זו הנטורי קרתאית וק'ו בן בנו של ק'ו באנטי ציוניות האגודאית).

אין ספק שהמאורעות הפוליטים חושפים את עקב האכילס הרעיוני של הצדדים המעורבים בויכוח הפוליטי - שכן ברגעי שיא קל לזהות כי האידאולוגיה המוצהרת אינה מכתיבה את העמדות המעשיות אלא ''זרמי המעמקים'' (כלשונו של אמנון לורד בספרו ''איבדנו כל אשר יקר היה - על שורשיו של השמאל הפוסט-יהודי). עמדות פוליטיות \ רעיוניות משקפות מארג מורכב של מגמות חברתיות ותרבותיות התופסות טרמפ על משנה אידואולוגית. המגמה חברתית \ תרבותית האמורה, אינה מפנימה בקרב חבריה את המשמעות העמוקה של האידאולוגיה אלא שואלת ממנה מינוחים וסמלים.

הכשל שהנך מזהה בגישת השמאל אמנם מעלה תהיות על עקביות השימוש במונחים מסויימים על ידי תומכי ההתנתקות. מבלי לנקוט בעמדה פוליטית ומבלי לגרור את הדיון ל''פוליטיקע הארורה'' כלשונו הזהב של השכן, אציין שני נקודות שוני מהותיות:

1) הסתירה הרעיונית השמאלית ניתנת לישוב על ידי פלפולים לא בהכרח עקומים על ''איזון בין ערכים מתנגשים'' והאילוצים הפרקטים הדורשים גמישות וכו'. מה שאין כן בשיטה הדתית לאומית מבית מדרשו של הרב קוק שאינה יכולה לגשר בין הפערים בעמדות שננקטו בעבר לבין המציאות ותבניות התגובה שהיא מכתיבה. מבחינה צורנית כל הדיבורים של הרב טל, הרב שאר ישוב, ועוד מצביעים על סתירה בלתי ניתנת לישוב על ידי פלפול ישיבתי מצוי. ע''כ ההפניה לערוות השמאל אינה במקומה (ולא שאין לי השגות על גישת השמאל - אך כאמור ''קיין פוליטיקע'').

2) עובדת המשבר האידואולוגי הדת''ל היא לא תולדת פרשנות לפי קריטוריונים חיצונים, אלא בא לידי ביטוי בהצהרות מתוך המחנה. מחנה תומכי ההתנתקות אינו מבטא משבר אידאולוגי והסתירה המובנית שעליה הנך מצביע אינו ברור כשמש.

עכ''פ, נראה לי שמואדיב לא פתח את האשכול לשם דיון על סתירות אידאולוגיות באשר הם שם, אלא במשבר הפוקד את האידואולוגיה הדתית לאומית. הבה נתמקד בנושא האשכול, ואח''כ נפתח אשכולות נוספים שיעסקו בשמאל.

נכתב בעש''ק מחו''ל

תוקן על ידי - רב_סיינפלד - 05/08/2005 21:26:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 01:45 לינק ישיר 

ממללא,
יישר כוחך שאתה גורם לי להתאמץ, ולחדד יותר את אבחנותי והערכותי.

השאלה הנידונה באשכול הזה היא ההתנתקות החברתית מהמדינה, מהחברה החילונית או מחלק ממנה, של הצבור הדתי בעקבות ההתנתקות, המהלכים שהובילו אליה ואופן מימושה. שאלה צדדית היא הופעתו של משבר אמוני או אידאולוגי בעקבות מימוש התכנית.

היסטורית, הצבור הדתי-ציוני היה חלק בלתי נפרד מכל מערכות המדינה החברתיות, התרבותיות והכלכליות, גם אם לא זכה לייצוג הולם בחלק מהן. עם זאת, זה זמן רב אנו עדים לתהליכים המכרסמים בשותפות זו. מצד אחד, מגמה של התבדלות חברתית, המתבטאת במגורים בישובים ובשכונות לדתיים-בלבד, בהקמתם של מוסדות חינוך סלקטיביים שאחת ממטרותיהם המוצהרות היא הניתוק מאוכלוסיה שמחויבותה ההלכתית רופפת, ועוד. מצד שני, בקורת הולכת ומחריפה על מערכות שונות במדינה, במיוחד מערכות המשפט והתקשורת אך גם אחרות. לכך נוספה בקורת גוברת על החברה החילונית עצמה, הצגתה כנהנתנית, ריקה, מתירנית וכו', ותחושות עלבון מהתיחסותה של האחרונה אל החברה הדתית - בפרט בעקבות רצח רבין. אחת התוצאות של שתי המגמות גם יחד היא עלייתם של כלי-תקשורת דתיים, והקטנת חשיפתם של צרכני-תקשורת דתיים לתקשורת הכללית (נכון יותר - חילונית). כאן נוצר משוב חיובי (פיד-בק בלע"ז): כלי התקשורת הדתיים מבקרים את מערכות המדינה ואת התקשורת החילונית; הקהל, בתגובה, מצמצם את חשיפתו לתקשורת החילונית, ומגביר את חשיפתו לתקשורת הדתית, וחוזר חלילה.

הקשר הנפשי של אדם לחברה בה הוא חי יכול להסתייע באידאולוגיה, אבל אינו יכול להיות בנוי רק עליה. אדם שרואה את האחרים כמי שאין לו על מה לדבר איתם, שהולך ומתבצר בתרבותו ונוטל חלק קטן והולך בתרבותם של אחרים, שרואה אותם כעוינים לכל היקר לו וכריקים מכל ערך החשוב בעיניו, לא יוכל לראות עצמו כחלק מאותה חברה לאורך זמן - גם אם ברמת האידאולוגיה התאורטית הוא יודע שאלה אמורים להיות אחיו.

כל המגמות האמורות לעיל נכונות הרבה יותר לאותו חלק של החברה הדתית המכונה "חרד"לים" מאשר לאלה שבהעדר מונח אחר, נכנה אותם בשם הגורף אורתודוקסים-מודרנים (לצורך הענין - כל מי שאינו חרד"לי). הא"מים צופים בטלביזיה ובקולנוע, שומעים מוסיקה חילונית ונחשפים לתקשורת חילונית הרבה יותר מאשר החרד"לים; הם גם נוטים פחות לגור בשכונות או ישובים סגורים, מחנכים את ילדיהם במוסדות ממ"דים או פתוחים יותר, ולומדים באוניברסיטה. הא"מים גם נוטים פחות להתגייס במסגרות סגורות, ומשרתים משך זמן ארוך יותר. הערה אחרונה זו נכונה מעט פחות בעשר השנים האחרונות, בגלל עליית המכינות; עדיין, דומני כי חלק לא קטן מבני החרד"לים מגיע לישיבות הסדר או ישיבות גבוהות. בנותיהם של החרד"לים משרתות בשרות לאומי, בעוד חלק גדל והולך מבנותיהם של הא"מים מתגייסות לצה"ל. יש גם יסוד להניח שרבים בהרבה מן החרד"לים עובדים במסגרות דתיות מאשר הא"מים. בקיצור: כל היסודות הלא-אידאולוגיים של הקשר הנפשי עם החברה החילונית, השותפות והמעורבות, חזקים בהרבה בקרב הא"מים, ולכן הכרסום בקשר הזה הוא חזק בהרבה בקרב החרד"לים.

עד כאן לא אמרנו דבר וחצי דבר בשאלת השטחים. נכון, אמנם, כי גם בקרב הא"מים יש רבים שעמדותיהם בשאלה זו קיצוניות, אך, בממוצע, אין ספק כי הא"מים נוטים ימינה פחות מהחרד"לים, והעמדה הימנית שלהם היא פחות אידאולוגית ויותר פרגמטית. מכאן נובע שכקבוצה, הפגיעה בהם בעקבות מהלכים מדיניים היא קלה יותר מאשר בחרד"לים, וממילא - הנטיה לתגובה חריפה כגון התנתקות חברתית תהיה קטנה יותר. כאשר מחברים את הקשר הראשוני החזק יותר של הא"מים לחברה החילונית עם הפגיעה הקלה יותר שהם סופגים, המסקנה היא שאם יהיו כאלה שיתנתקו חברתית הם יהיו מעטים בהרבה בקרב הא"מים מאשר בקרב החרד"לים.

כל זאת, כמובן, אינו שולל תגובות חריפות של יחידים מבין הא"מים, כשם שאינו שולל תגובות מתונות של יחידים מבין החרד"לים. המציאות אינה שחורה ולבנה, ההגדרות הקבוצתיות הן מעורפלות ומחולקות גם לתת-קבוצות, ובאופן כללי, מאפיינים קבוציים משליכים רק מעט על הפרט. קיים מתאם (קורלציה), אך לא זהות. לכן, יתכן בהחלט שרבנים כמו טאו ואבינר יגיבו באופן מתון, ואילו הרב מדן יגיב בחריפות. איני יודע מה יש בשאלת השטחים דווקא, שמוציא מאנשים נבונים דברים שגורמים לך לקוות שיום אחד, בעוד שנים, הם יטפחו על המצח וישאלו את עצמם "איך אמרתי דברים כאלה"; כאלה היו דבריו של הרב רבינוביץ', בזמנו, על מיקוש דרכי הגישה כדי למנוע מחיילי צה"ל לבצע פינוי, וכאלה היו דבריו של הרב רוזן, בזמנו, שהטיל את האשמה בתאונות הדרכים על הסכם אוסלו. קשה לי לשייך אנשים שאומרים דברים כאלה לאיזושהי קבוצה (בלי קשר לעמדתם בנושאי גיור או מעמד האשה). לגבי הרב מדן, מקריאת הכתבה דומה שדבריו נובעים במדה לא קטנה מעלבון אישי מהתנהגותם של שותפיו לשיח. כך או אחרת, המבחן, בעיני, אינו בהצהרות בכתבה עיתונאית או במאמר בעלון פרשת שבוע. המבחן הוא מבחן המעשה. אילו הרב מדן היה קורא לתלמידיו לסרב פקודה, היתה בזה הצהרה על התנתקות. הרב מדן מבהיר וחוזר ומבהיר כי הוא מתנגד בתכלית לסרבנות. זהו, מבחינתי, הקו המפריד: מי שקורא לסרבנות, מכריז על התנתקות; מי שקובע שלמדינה יש זכות לקבל החלטה כזו ולדרוש מהחיילים לבצע אותה, אינו מתנתק, גם אם הקשר הנפשי שלו נחלש. ההבחנה בין לקרוא לסרבנות לבין לומר "איני יכול" היא הבחנה חשובה, שכלי התקשורת נוטים לזלזל בערכה שלא בצדק. אין כוונתי, כמובן, לאלה שנוקטים בדרך זו כצעד טקטי ומבהירים בקריצה את כוונתם האמתית, אלא לאלה כמו הרבנים מדן או אבינר, שהקרע בליבם הוא כה קשה עד שהם באמת ובתמים אינם רואים כיצד יוכל חייל בעל אותם ערכים להשתתף בפינוי. למיטב ידיעתי, כמעט כל מי שקראו לסרבנות אקטיבית הם חרד"לניקים מובהקים (נקטתי "כמעט" רק כי איני בטוח שאני מכיר את כולם). הואיל והזכרת את ישיבת "הר עציון", הרי היא דוגמה טובה: לא רק ראשי הישיבה, שאינם ידועים כימניים פוליטית, מדגישים מעל כל במה אפשרית את חומרתה של הסרבנות, ולא רק רבנים כמו הרב עזרא ביק (שאיני יודע מהן עמדותיו) פונים אל התלמידים וחוזרים ומדגישים זאת, אלא גם הרב מדן, המתנגד בחריפות לנסיגה, כשם שהתנגד להסכם אוסלו - אינו מוכן לוותר על הקשר עם החברה והמדינה, וגם הוא יוצא כנגד הסרבנות.

ושאלה (לא קשורה לדברי לעיל) לסיום: מתי כתב הרב ליכטנשטיין את הדברים הבאים?
"קיימת סכנה, שמדברים עליה רבות, שאנשים מסויימים – וצעירים במיוחד – ימצאו עצמם ביום שאחרי הנסיגה במשבר רוחני עמוק. תופעה זו פקדה חלק מהציבור לאחר פינוי ימית, ועלולה ח"ו לחזור על עצמה שוב. עלינו להצהיר באופן חד משמעי: אמונתנו בקב"ה ובעתידו ובחזונו של עם ישראל לא תתערער ולא תיִפגם, ללא קשר לנסיבות הפוליטיות. כנגד סכנה זו, בין אם היא בתוכנו או בסביבתנו, על כל אחד מאיתנו להתקומם ולעמוד במלוא קומתו. גם אחרי י"ז בתמוז, ואפילו לאחר תשעה באב, שמרו שלומי אמוני ישראל על אמונתם, והתלמוד הבבלי – שיא היצירה התורנית – נכתב ברובו לאחר החורבן על אדמת נכר. על אחת כמה וכמה שבזמנינו, כאשר הנסיגה נשקלת במסגרת מהלכים של תקומה והצלה, ואינה מהווה שלב בהחרבת ירושלים ע"י האויב, אל לנו להיכנע ליאוש. אסור לנו לשכוח את המסגרת וההקשר שעליהם מדובר, וגם אם נמצא עצמנו במועקה ובמצוקה – אל נאבד את העשתונות ואל נגרר לשימוש במונחים אפוקליפטיים."

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 01:46 לינק ישיר 

האם יש משבר בחברה הדת"לית?

כדי להכריע בשאלה כזו, יש קודם כל להגדיר את מאפייניה של אותה חברה. נראה לי, שהן עומדות על שלוש רגליים, או אולי שלוש קומות (כל זאת ביחס ל'חברה החרדית'):

א. פתיחות (מחשבתית ואחרת). זה כולל גם מעורבות עם הקורה בכלל עם ישראל והעולם, קליטה מודעת של רעיונות 'מבחוץ', יתר מעורבות בחיי המעשה, וכולי. זה גם קשור ל'חפיפניקיות' ואי ההקפדה במצוות, שמאפיינת חלקים מהזרם הדת"לי. שכן פתיחות כוללת גם עירעור על מוסכמות ישנות, ובחינה מחדש של המעשים. וברגע שננטשה השמרנות הקיצונית (שכללה גם שמירה על כל קוץ של ספק-מנהג), נפרצה הדרך גם לנטישת מצוות יותר מהותיות. ערכים ומצוות שהועלו לרמה גבוהה בהקשר זה: 'יפה תלמוד תורה עם דרך ארץ'; 'דרך ארץ קדמה לתורה'; 'עתיד אדם ליתן את הדין על מה שראו עיניו ולא נהנה בו'; 'קבל האמת ממי שאמרה'; 'אין לך אדם שאין לו שעה ואין לך דבר שאין לו מקום'; 'מן הזהירות שלא להיזהר יותר מדאי'; 'כוחא דהיתרא עדיף'; ועוד ועוד.
ב. מתן ערך לכלל ישראל. דבר זה קשור לנקודה הראשונה בקשר דו-כיווני: מחד, הפתיחות לרעיונות כוללת הקשבה לנאמר 'בעולם' בכלל ובישראל בפרט, ומתוך כך, מתן כבוד והערכה גם לאנשים שאינם שומרי תורה ומצוות; מאידך, המעורבות עם כלל ישראל מביאה, כמובן לפתיחות לרעיונותיהם. מתוך כך מותנו הלכות ואגדות רבות הקוראות לשנאת הרשעים (תופעה זו קרתה גם אצל החרדים - החזון איש המפורסם - אבל במינון מופחת), וניתן דגש למאמרים הרואים גם ברשעים את הטוב. הדבר נבע גם משיתוף הפעולה ההדוק עם החילונים בנושא הציונות (שקשור לשלושת היסודות המדוברים), מה שהכריח מציאת צידוקים לשיתוף פעולה מעין זה. דוגמות למאמרים שהובלטו בהקשר זה: 'חוטאים לא נאמר אלא חטאים'; בעל התניא על שנאת הרע שברשע ואהבת הטוב שבו; בעל התניא על 'נשמה אחת בגופים מחולקים'; 'אפילו ריקנין שבך מלאים מצוות כרימון'; 'נושא בעול עם חברו'; 'ישראל אף על פי שחטא ישראל הוא'; 'מוטב שניכשל באהבת חינם משניכשל בשנאת חינם'; ועוד.
ג. הנושא הגאולי. נושא זה קשור (אם כי לא בהכרח) לשניים הקודמים. הרעיון של גאולה בדרך הטבע לא יכול היה לבוא לידי ביטוי ללא השפעת הרציונליזם של המאות האחרונות, וללא הלגיטימציה לפעולה עם מנהיגי הציונות החילונית. דוגמה מעניינת היא תלמידי הגר"א, שלא היו צריכים להתמודד עם שיתוף פעולה עם ציבור חילוני - ואכן לא מודגשת אצלם הנקודה השנייה - אך אכן היו פתוחים יותר ללימוד חכמות חיצוניות ושאר נושאים מעין זה, במקביל לגישתם על הגאולה בדרך הטבע. בכל אופן, ברור שאדם הפתוח לעולם הסובב אותו, ומוכן לקבל פעולות הנעשות על ידי חילונים, לא יימנע מלראות את חזרת עם ישראל לארצו כמימוש תהליך הגאולה. דבר זה כמובן יחזק אצלו עם שני היסודות האחרים, וחוזר חלילה. מתוך כך (כאשר הגאולה נהיית ממשית ולא ערטילאית) מחוזק הערך של ארץ ישראל. וכן להיפך: מי שהיה חזק אצלו הנושא של ארץ ישראל (הממשית!), ממילא נפתח גם לשיתוף פעולה עם בוני הארץ ולפתיחות לרעיונתיהם החדשים. ערכים בולטים בהקשר זה: מצוות יישוב הארץ; הדגשת המדרשים המראים את ערכה של ארץ ישראל; 'אין לך קץ מגולה מזה'; קיבוץ גלויות; ועוד ועוד.

-------------
אם כן, נהדר לבעיין: האם יש משבר, ואם כן, מהם יסודותיו?
לעניות דעתי, מהניתוח החלקי שלמעלה עולה, שאכן יש משבר, והוא כתוצאה מסתירה שנוצרה בין היסוד השני לשלישי. מי שפעל כל הזמן עם כלל ישראל (יסוד ב') כדי לבנות את הארץ (יסוד ג'), והנה עכשיו אותו עם ישראל פונה בכיוון ההפוך - נמצא במשבר עמוק, שבו הוא צריך להחליט איזה מהיסודות חשוב יותר ('עם ישראל או ארץ ישראל?'), או לבנות איזושהי הרמוניזציה ביניהם (שזהו פתרון אפשרי למשבר, אך לא ביטולו מראש). נשים לב שמי ששם את כובד משקלו האידיאולוגי על יסוד א' בלבד ('מודרן אורתודוקס' מימדניק, או שחי באמירקע וכו') לא נמצא כלל במשבר. כנ"ל בעלי יסוד ב' בלבד (משי-זהבים למיניהם; באמת אין הרבה, נראה לי) ובעלי יסוד ג' בלבד (נוער הגבעות למינהו). גם מי שמשתית את השקפתו על יסוד א' וב' (נגיד, כמו ידידנו הרב מיכי, אם אני מבינו נכונה) או על יסודות א' וג' (כמו חלק מהזרמים החרד"ליים, שלאחרונה מניף את דגלם הרב שמואל טל) לא נמצא ממש במשבר (אם ייתכן שעמדתו הנוכחית היא תוצאה של המשבר, והכרה שיש לבחור באחד משני היסודות).
מי שאכן במשבר עמוק, הוא מי שלא מוכן לוותר לא על יסוד ב' ולא על יסוד ג'. דוגמה מצויינת היא זרם 'הקו' בראשות הרב טאו (הר המור ובנותיה), שזנח את יסוד א' (ובכך הפך ל'חרדי לאומי' מובהק), אך מבחינתו אין אפשרות לנטוש את דרך הגאולה, וגם לא את השותפות עם כלל ישראל (שנובעת ממנה גם ראיית הריבונות היהודית כיסוד מכריע בגאולה, מה שמקשר בין שני היסודות בקשר גורדי). מכיוונים אלה אנו שומעים את ההכחשות שבעצם אין משבר, אלא רק סיבוכים בתהליך הגאולה, או שלא יכולה להיות סתירה בין עם ישראל וארץ ישראל, וכו'. כאן המשבר הוא במלואו, מכיון שאפילו לא קיים יסוד א' כדי להשאיר איזושהי 'חלוקת נטל'.
נראה לי שאמנם בעלי ההשקפה הזו לא יערערו את אמונתם, שכן זו בעצם בלתי ניתנת לערעור בהגדרה; אך עם זאת, נראה שהמשבר (במובן ה'קוניאני' של המילה) יגרום לכך שהזרם הזה פחות ופחות יוביל, ואנשים ייפלטו להכרעה בכיוון של אחד מהזרמים האחרים. כמובן, כל זאת רק אם יימשך מצב העניינים הנוכחי במציאות.

- אציין שוב, שזהו ניתוח די סכמטי, וברור שרבים מהציבור הדת"לי (גם לא תלמידי הר המור) עוברים רגעים קשים, שכן אצל רובם קיימים אותם יסודות דלעיל. אבל באופן כללי, אני חושב שיש ממש בדברים שנאמרו לעיל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 10:24 לינק ישיר 

ברשותו של הפרעתוני, אני מביא כאן דיון שקיימנו בתיבה האישית בהמשך להודעות האחרונות של שנינוץ

הפרעתוני:
ראיתי שהדברים שעמלתי זמן רב לחשוב עליהם ולכותבם, דומים מאוד לדברים שאתה עצמך השקעת כנ"ל. וברוך שכיוונתי.

שתי נקודות: לא התייחסת כל כך לאלמנט הגאולי (מרכיב ג' אצלי) שלענ"ד הוא מרכזי ביותר. שנית, לא נראה לי שנושא הסירוב לפקודה הוא אבן הבוחן. סירוב לפקודה אמנם קשור בשאלה עד כמה אתה רואה את עצמך קשור למדינה (מרכיב ב' אצלי) אבל גם עד כמה אתה רואה חשיבות במצוות יישוב הארץ (מרכיב ג'), כמצוה שאין לעבור עליה, ושוודאי שאין לעקור יהודי מביתו, 'בכל מקום שהם'. זאת, לעומת החשש להתפרקות הצבא, ושאר חששות. כך שהנושא אינו כה פשוט.

גם_וגם:
אכן, גם אני נהניתי לקרוא את דבריך, ודברי טעם הם. נראה לי שאין בינינו מחלוקת, אלא הניתוחים שלנו משלימים זה את זה. אתה התיחסת בעיקר לפן האידאולוגי, ואילו אני התיחסתי יותר לפן החברתי ולאספקט הרגשי של היחס לחברה ולמדינה. אצל אנשים שונים הדברים משפיעים במדה שונה; סביר להניח שאצל הרבנים ומנהיגי הצבור הפן האידאולוגי הוא משמעותי יותר, ואילו בשדרות הרחבות של הצבור (ובכך דומני שדעתי כדעתו של סיינפלד) הקשר הנפשי והרגשי, המושפע, במדה רבה, מתהליכים חברתיים, הוא מרכזי.

שתי הנקודות שאתה מציין הן, ללא ספק, משמעותיות. תפישת המדינה כמרכיב מרכזי בתהליך הגאולי היא אבן יסוד במשנת הזרם הקוקיסטי הקלאסי; למרות זאת, סטיה מתפישה זו החלה, בקרב חוגים מסוימים, כבר לפני עשרות שנים, ובאה לידי בטוי בחוג שהקים את המחתרת היהודית, תלמידיו של שבתי בן-דב. מאוחר יותר מצאה לה תפישה זו בית בחלק מחוגי "מנהיגות יהודית" וגורמים קרובים, המודים בגלוי בכך שהם פוסט-ציונים. אין ספק שמי שאוחז בגישה זו הוא מנותק, אידאולוגית, ממדינה המפנה ישובים, וגם אלה שאינם אוחזים בה מושפעים ממנה במדה כזו או אחרת.

לגבי מצוות ישוב הארץ, דומני שהצד ההלכתי בסרבנות התלויה במצוה זו הוא חלש למדי, ומעטים מאד יהיו אלה שיסרבו פקודה רק בגלל פסק של הרב שפירא או רבנים אחרים כאשר הם בטוחים שהדבר מביא לנזק חמור לצבא ולקרע בין הצבור הדתי לבין המדינה; אלה שיסרבו בגלל פסק הרב שפירא יהיו כאלה שממילא יחסם הנפשי לקשר עם המדינה המונהגת בידי "שרון הדיקטטור" ולצבא "ששכח מה תפקידו" הוא חלש.

ושאלה לי אליך: ציינת את הרב שמואל טל כמי שמניף את הדגל של מרכיבים א' ו-ג' ללא ב', ע"פ הניתוח שלך. איני מכיר מספיק את הרב טל ואת שיטתו, אולם הרושם שקיבלתי הוא שפתיחות לתרבות החילונית, לרעיונותיה ולהשכלתה אינם חלק ממה שהוא מנחיל לתלמידיו. האם טעיתי בכך?

עוד נקודה (שכל הניתוחים באשכול עד כה לא התיחסו אליה): הזרמים הרוחניים החדשים, שאינם נכנסים למסגרות האידאולוגיות הקלאסיות: חבקו"קים, תלמידי הרב גינצבורג וכיוצא בהם. אלה עדיין אינם מוכרים או מובנים מספיק - לי, לפחות.

הפרעתוני:
לעניין הסירוב לפקודה: נותרתי חלוק עליך. יש כאן הרבה סימני שאלה בהערכת המציאות, בין היתר בשאלה האם באמת הדבר יביא לחורבן הצבא (אני אישית מסופק בכך), והאם אנו צריכים להיות מריונטות שממלאות פקודות בלי לשאול, וכו' וכו'. כך שלא נראה לי שזהו קריטריון מכריע.

לגבי הרב טל - באמת, הנושא הוא קצת סבוך. הוא אכן נגד השפעה רוחנית כלשהי מהציבור החילוני ('תורה בגויים אל תאמין'), אבל בעד לימוד חכמות הטבע ('חכמה בגויים תאמין') - שוב, בדומה לתלמידי הגר"א. בנוסף, הוא בעד השתלבות ומעש בכל תחומי החיים (זו המשמעות, בין השאר, של שם ישיבתו, 'תורת החיים'), ובזה הוא רואה את עצמו כנבדל מהחרדיות הקלאסית, בנוסף על השקפתו הגאולית.
מה שאומר, אולי, שהניתוח שלי אינו שלם, בכך שכרכתי בד בבד את הפתיחות להשקפות חילוניות לפתיחות בכלל. אבל אני חושב שאכן יש קשר בין השתיים, ומי שעוקב אחרי הרב טל בשנים האחרונות רואה אכן יותר ויותר נסיגה מהקו ההצהרתי של מעש בכל תחומי החיים, גם אם הוא אכן מאמין בכך. וגם לרמה ההצהרתית יש משמעות רבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 12:25 לינק ישיר 

ממללא,מעולם לא אמרתי שאני לא מבין מה בעייתי במצב בשטחים.

טענתי רק שמי שלא רואה בעיה חמורה כפל כפלים , בגירוש כפוי ואלים של אלפי אנשים , ונישולם מרכושם פרנסתם בתי הספר שלהם. (למי שתהה , הדיווחים מהשטח ברורים ואין שום פתרונות ממשים למגורשים...)

אני ורבים מאנשי הימין (כולל מתנחלים) מבינים היטב את בעיתיות המצב גם במובן המוסרי, מי שלא מבין מה בעייתי בגירוש של אלפי אנשים מביתם ומפרנסתם, וכמעט מכל דבר אחר. הם אנשי השמאל וממסד המדינה. (ומסתבר שגם אתה בעצמך)

להערכתי זו פגיע עצומה בטענה המוסרית של השמאל שמאבדת את תוקפה לחלוטין.

סיינפלד,
לגבי נתוחים סוציולוגים , ושאר נתוחים תאורטיים (פסוודו) אינטלקטואלים, צר לי אבל לא אוכל להשתתף בהם כל עוד לא תהיה הכרה והצהרה ברורה כנגד העוול המוסרי שמתוכנן לשבוע הבא.

אם אין הבחנה בין קרבן למקריב, ובין רודף לנרדף , לי אין מה להוסיף לדיון. גם אם תאורטית הוא "מאוזן". (שהרי מציאותית אין שום איזון)
מעבר לכך את טענתי דלעיל הסברתי כבר למר ממללא עיי"ש.
ניתוחים סוציולוגים על הציבור הדתל"מי ובכלל עשיתי כבר באשכולות מן העבר, ואין הרבה חדש תחת השמש. (בטח לא משהו ששייך לדון בו נכון לעכשיו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 12:42 לינק ישיר 

תזכורת: נושא האשכול אינו מוסריותה של תכנית ההתנתקות (או של פעולות צה"ל בשטחים, הירי על האלטלנה, הקיצוצים בקצבאות הילדים או זכייתה של נבחרת ברית המועצות בכדורסל באולימפיאדת מינכן), אלא ההשלכות החברתיות והאידאולוגיות שתהיינה לה על הצבור הציוני-דתי. הדיון הזה לא יוסט לתחומים שציינתי לעיל. מי שאינו מוכן להשתתף בדיון בתנאים אלה, נוותר בצער על השתתפותו, והוא מוזמן לחפש דיונים קודמים שעסקו בנושאים הנ"ל, שם יוכל להביע את דעותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 18:22 לינק ישיר 

גו"ג,

לדעתי אחת מנקודות החיכוך הבעייתיות ביותר היא סביב השירות של חיילים דתיים בצה"ל. אין ספק שהעיסוק בסרבנות ימנית-דתית העצים את העימות שקיים בשנים האחרונות אך אינו עילתו היחידה. במספר ראיונות עיתונאיים שהעניק הרמטכ"ל לעיתונות בימים האחרונים, הוא הדגיש את הצורך לבחון מחדש את המסגרות השונות של שירות צבאי 'דתי' לאחר שיושלם תהליך ההתנתקות ושלשיטתו אי אפשר להמשיך במצב הקיים (הוא אף הדגיש את אכזבתו מהמכינות הקדם צבאיות - שהן בעיני ביטוי לטשטוש התחומים בין מה שאתה מכנה חרד"ל לבין א"מ - באשר אני סבור שחלק ניכר מבוגרי המכינות הללו משלבים אורח חיים מיזרוחניקי עד דתי-לייט ותפיסת עולם גאולית הר-המורניקית, ואכמ"ל).

כך למשל, נתגלו בשנים האחרונות עימותים סביב מסגרת ההסדר, שירות בנות ביחידות שבן משרתים בחורים דתיים וכיו"ב (אגב, לא מהיום. בתקופת שירותי הסדיר במסגרת ההסדר הייתי עד למספר חיכוכים של הישיבות והצבא על רקע זלזול, לדעת הישיבות, בצרכי החיילים הדתיים, למשל בענייני שבת, מה שיוחס להשפעת 'ממשלת אוסלו' ויצר מספר שאילתות בכנסת - כאשר מעוררי המהומות היו דוקא נציגי המפד"ל הזבולון אורלבית).

ראה לדוגמא את מכתבו של הרב ליכטנשטיין http://www.hazofe.co.il/web/katava6.asp?Modul=24&id=33320&Word=&gilayon=2380&mador=

אף בעימותים השונים סביב בעיית ('בעיית'?) שירות בנות התייצבו כאיש אחד כל רבני הישיבות והמכינות (לרבות אלו המכונים א"מ) והעימות הצבאי-דתי נמשך בעניין זה עד היום.

אגב, זכורני שבזמנו ערב הפגנת החרדים נגד ביהמ"ש העליון נשאל הרב ליכטנשטיין עליה והשיב שאם כל גדולי ישראל מכל החוגים מתכנסים להפגין אז...אם כי לא קרא מפורשות לתלמידיו ללכת (מה שמזכיר את דבריו לגבי ההתנתקות).

לעניין הברית החסידית-מתנחלית,

בפורום השכן נידבו עוד דוגמא.

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1507496

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 09:57 לינק ישיר 

רק לשם ההבהרה,
אני סבור שמעולם הברית בין הציונטות החילונית והדתית,
היתה אינטרסנטית מצד אחד (החילוני) , ומהותית מצד אחר. (לפחות מחלקים מסוימים מהצד ה"אחר" כלומר הדתי)
מה שגרם בסופו של דבר ניצול.

הגלישה לנושא האי מוסריות גלשה מהנקודה הזו, תוך ניסיון להבהיר שזו סיבה לכך שבעתיד כנות כוונת השמאל (שספק אם יש כזו) תיבחן באופן מציאותי יותר ו"חלומי-אוטופי" פחות.

אמנם אני מאוד משוכנע שלגבי חלקים מהציבור וההנהגה הדתל"מית שום דבר לא יפריע, כדי להמשיך לקבל טיפת הערכה מה"אדונים" בארץ.
אבל נראה לי שיש לא מעט שיש להם מעט כבוד עצמי.
לגבי שאר הנושא, (וגם דברים שיצאו מההקשר) כבר כתבתי את דברי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2005 13:19 לינק ישיר 

שאלה גדולה אם הפעולות שלנו בחיי המעשה ומעשי הממשלה צריכים להיות מודרכות מהקליפות והניצוצות. בפעמים הקודמות שנהגו כך התוצאה היתה מפח נפש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2005 13:24 לינק ישיר 

מי שמדבר בשם המוסר, צריך לזכור שמטרה אינה מקדשת את האמצעים,, וקבלת החלטה שנעשתה ע"י גנבת קולות בוחרים, אי עמידה בהתחיבות לקבל את תוצאות משאל הלכוד והונאת הבוחר, אינה מצדיקה את המטרה של אי שליטה על עם זר, גם למי שרואה בכך בעיה מוסרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2005 15:55 לינק ישיר 

אריק,
עמד לי על קצה הלשון לענות לך, אבל נזכרתי שכתבתי לעיל שהנושא אינו מוסריותה של התכנית ואין להטות הדיון בכיוון זה, ונמנעתי מכך. אנא, אל תטה את הדיון. הדבר נכון גם לגבי שני המגיבים הקודמים: הנושא של האשכול הזה הוא צר ותחום היטב, ואין לחרוג ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2005 14:39 לינק ישיר 

.

הירושימה תרדוף אותו

זה שיאה של מלחמת תרבות לאומית בין ערכי נצח לקומבינות קצרת טווח. המגלומן שאחראי לכך יפול על חודו של קול

הכל דשים ושואלים שוב ושוב: מה כל זה עושה/יעשה לנו? מהי תמונת המצב הלאומית בשעה זו של חורבן יישובי חבל עזה? תשובתי הנחרצת: אנחנו בעיצומה של "מלחמת אחים". ההתגוששות בשטח הוכרעה בבתי הכנסת בגוש קטיף, אך שם לא תמה ה"מלחמה"; שם היא רק התעצמה. אין כוונתי חלילה למלחמה בין מתנגדי ההתנתקות ובין החיילים והשוטרים שפינו בדמע. אנו מצויים בעיצומה של מלחמת תרבות לאומית, קשה ומרה, על דמותה של המדינה; מלחמה בין לאומיות אמונית לבין דת הדמוקרטיה הליברלית; מלחמה בין ערכי נצח לבין קומבינות קצרות טווח.

כתבתי מלחמת אחים, אך האמנם אחים אנו? בפינוי היישובים הרבו להשתמש במילים "אחים", "אחי" וכיוצא בהן, המציינות קירבה בין הצדדים הניצים. מאידך, כלפי מקבל ההחלטות, יועצי האחיתופל הסובבים אותו, כת עוטפי האתרוגים וכל התומכים הקולניים בהתנתקות בדרך המזוגזגת אשר בה הונחתה, כלפי כל אלו אכריז: לא אחים אנחנו! כאשר חלק מהעם משפד את משנהו בחרב הדמוקרטיה, כאשר השליט נמנע מלהתייצב לפני הנעקרים ולהישיר אליהם מבט, ואף חושש משאלות עיתונאים ומשדר נאום מוקפא לאומה, כאשר הוא נמנע מלפרט - ובוודאי לא לפתוח לדיון - מה נרוויח מברוטאליות זו, כאשר השמאל הפוליטי מוכן למרוח כל עיסוק בשחיתות למען המטרה הקדושה, כאשר איש מאלו לא העלה על בדל-שפתיו, או דל-רעיונו, לבקש סליחה רבתי מחלוצי דורנו, כאשר זו תמונת המצב - בטלה לדידי האחווה בינינו, לפחות זמנית.

אנו נתונים בקרע לאומי עמוק שנגרם לא על-ידי הרבנים, אשר במבט לאחור היו דווקא הגורם המרגיע ביותר. הקרע נוצר בעקבות תהליך קבלת הגזירות המנוכר. קרע זה מחייב 22 קריעות, כמניין ישובי חבל עזה. המושג התלמודי "קרעים שאינם מתאחים" פירושו קריעה עמוקה, שסע שאינו בר-תיקון. אך כבר הקדמונים פירשוהו: "אינם מתאחים" - אינם שבים להיות אחים.

חיצי מופנים כלפי האיש אשר הכריז על עצמו בלשון יחיד: "החלטתי", "הגעתי למסקנה", "האמינו לי", "אני רואה מה שאינכם רואים". מגלומניות זו - אחת דינה ליפול! היא חייבת להימוט, שהרי שקר אין לו רגלים. והשקר מתבטא במעטפת ה"דמוקרטית" שהולבשה לגזירה זו, אשר נכתבה ונחתמה בטבעת המלך בטרקלינו, במעמד יועציו בלבד, וכל השאר נאנסו להצטרף. אני מצפה וצופה את מפלתו הפוליטית של ראש הממשלה על חודו של קול, מידה כנגד מידה.

אין ספק בלבי כי סופו הפוליטי של ראש הממשלה יהיה בשדה בוקר, או - אם יתעקש להישאר בפוליטיקה - ברחוב צמח, כפי שאירע לקודמיו. אין ספק בלבי כי מראות הירושימה שחולל במו ידיו ירדפוהו כל ימי חייו, גם ללא טקסי פולסא דנורא הזויים. אש הנורא היא הלַבָּה הבוקעת מסדקי השבר הלאומי אשר חולל. זו האש אשר האגדות מספרות כי הבעיר בה נירון קיסר את רומי ופניו חתומות, ויש אומרים: מביעות סיפוק.

הרב ישראל רוזן, מרבני יש"ע, ראש מכון צומת באלון שבות

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3131341,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2005 15:23 לינק ישיר 

כל תגובה לחיוב \ שלילת ההתנתקות תמחק לאלתר

נושא הדיון הוא התופעה החברתית של ביטוי רגשי התנתקות בקרב בני הציונות הדתית מהציונות החילונית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2005 15:25 לינק ישיר 

מסקר קצר שעשיתי בין מכרי (שאינו מייצג שכן כל משתתפיו היו ''אמריקענערס'' מאלון שבות ואפרת) הופתעתי למדי לנוכח התגובות החריפות שהביעו ניתוק גמור מהציונות החילונית.

רג''ס

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אא"ס: האמנם התנתקות חברתית ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.