בית פורומים עצור כאן חושבים

קדמות הזוהר (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/3/2005 00:24 לינק ישיר 

הגשמה בכתבי הרב קוק

שי יקירי, חוששני שלא הבנתי את ההוכחה שלך מכתבי הרב קוק לנכונות אמונות הקבלה וטהרתן. אני מעתיק מחדש את דבריך, עם מעט פיסוק והפרדה, ומעיר עליהם כדי להראות במה אני מתקשה.

השאלה:

'ואם נבוא לדון על הבטויים איך שהם נראים בלא העמקת-הענין,האל (?) זאת היא טענה ג"כ נוגעת בעניין בטויי הגשמות,שנשתמשו בהם התורה והנביאים והחכמים, ולדעת הרמב"ם (בפ"ג מהלכות תשובה)הלא היא מינות גמורה ,אפי' כשהוא אומר שיש רבון אחד אלא שהוא גוף ובעל תמונה,אלא שהראב"ד התנצל על הטועים הללו מפני שהטעו אותם המקראות,ויותר ממה שראו באגדות המשבשות את הדעות, ותקשה עלינו למה דברה תורה וכן חכמים בסגנון כזה שעלול לשבש את הדעות ,

בשפה מודרנית וקצרה יותר: כיצד מדברת התורה בלשון שפירושה גשמי ומציעה ציורים ותמונות ביחס לאלקים?

ובע"כ צריכים אנו לאמר שאם יש הכרח לבאר לנבונים,או להמונים,דברים יסודיים,משתמשים בכל לשון שבעל הלמוד הזה מוצא אותו ראוי,וסומך שיבואו חכמים ויבררו הדברים,ויפרשו לראויים,וההמון כולו ימשך ע"י הדברים ליראת שמים ולמוסר טוב ,ונמצא ששני הסוגים יקבלו תועלת

התשובה: כאשר צריך לבאר להמון או אפילו לנבוני דבר משהו חשוב מספיק, משתמשים בכל לשון אפשרית, ואם יש חשש, אזי יבואו החכמים ויבררו את הדבר. אמנם ההסבר הזה יופנה רק למי שיבין, אבל בכל זאת ההמון יפיק מזה תועלת אחרת, שתתחזק אצלו יראת השמים שלו.
מסקנה מדהימה: ההמון באמת יאמין בדברים בצורה שטחית של עבודה זרה, אבל זה לא אכפת לנו כל עוד החכמים יודעים את האמת וההמון מפתח את יראת השמים שלו!!

,והרי הרמב"ם במו"נ (בפל"ו מראשון)כ',שמי שיאמר ה' ית' גשם או בעל הפעליות הוא בלא ספק יותר רע מעובד ע"ז,ומ"מ סמכה התורה והנביאים .וחז"ל אחריהם ,לדבר בחופש כ"כ,בלשונות הנראים כהגשמה והפעליות,וק"ו שאין שום חשש במקום הדרוש לבאור הענינים האלוקיים בטהרת-ההשגה שהשפה אינה יכולה לבטאם בשום אופן,להסבירם גם בסגנון כזה שנראה ח"ו כמו רבוי וכיוצ"ב .והמבין יבין את התוכן הפנימי,והאדם הפשוט יזדעזע בחרדה שיש כאן ענין מופלא,ותתוסף לו יראת-שמים

יישום נוסף של העיקרון: זה נכון לא רק בביטויים שמצאנו בתורה עצמה, אלא גם אחר כך בקבלה. (למרות שהם גרועים יותר?).

וכמ"ש בחובה"ל (בפ"ב משער היחוד),בשם הפילוסוף ,"שלא יוכל לעבוד עילת-העילות ותחילת-ההתחלות אלא נביא -הדור בטבעו או הפילוסוף המובהק במה שקנהו מן החכמה",ומ"מ חסד ה' על כל יצוריו,ובפרט בני ישראל עם קרובו,הוא שמאחר שמקבלים יחוד השי"ת ע"פ התורה ,אז כל המושגים שלהם,אפי' הבלתי ברורים,מזדככים בפנימיות נשמתם,שסו"ס יודעים הם שהאמיתיות בעניני האלקות היא רחוקה מבינת-אדם,ואחר כל הציורים סומכין הן שהענין הוא כמו שהתוה"ק מכוונת אליו" וכו' עכ"ל הנצרך לענייננו.

הקטע הזה אינו קשור לוגית לקודמים, ואינו מהווה רצף מחשבתי, עד כמה שיכולתי להבין (מכשלה ידועה אצל הרב קוק, שלא כתב בצורה ברורה במיוחד). אך יתכן שהוא מהווה תשתית שלהם: יש חלוקה יסודית בין ההמון לבין היחיד. רק יחיד סגולה מסוגל באמת לעבודת ה'. אך גם ההמון אינו הולך לאיבוד. יש להם מושגים "בלתי ברורים" אבל זה לא נורא. כי הם "מזדככים בפנימיות נשמתם". איני יודע מה אומר המשפט הזה, הרי הם אינם יודעים באמת שהם טועים באמונתם. אולי הרעיון הוא שכיון שהם יודעים שלא יתכנו גשמיות וריבוי בתיאור האלקים, הם מבינים שזה בסך הכל משל, אך אם התורה אמרה זאת זה מספיק טוב.

יש להעיר הרבה על הגישה האליטיסטית הזו, שרק היחיד מסוגל לעבודת ה'. (האם הרב קוק הושפע מהרמב"ם או מבעל התניא, או מחובת הלבבות, או מכולם? בכל אופן, נראה לי שעבודת ה' נתפסת באופן שונה לגמרי אצל הרמב"ם, חובת הלבבות והתניא...).

על כל זה כתבת אתה:

מכאן אנו רואים את חשיבותה ואמיתותה של חכמת האמת ושאין בה שום שמץ של רבוי באלקות חלילה וחס וענין הספירות הוא יסוד אמיתי ואין עלין עוררין .ואלו דברי אלקים חיים ואין בם נפתול ועיקש ,'כי ישרים דרכי הוי"ה צדקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם".

שי היקר, צר לי, אבל לאחר שקראתי בעיון ככל שיכולתי את דברי הרב קוק לא מצאתי בהם את התשובה שהבטחת. לא רואים מכאן את "חשיבותה ואמיתותה של תורת האמת". לא רואים ש"ענין הספירות הוא יסוד אמיתי". ובוודאי אין רואים כאן ש"אין עליהן עוררין". מה שכן רואים כאן הוא שהרב קוק היה אדם מספיק גדול כדי לחוש בבעייתיות העצומה שיש כאן, והוא מצא לכך שתי תשובות. תשובה אחת בסגנון מסתברא היקר שלנו, לאמור שגם התורה עצמה משתמשת בציורים, וכיון שהתרנו להשתמש בציורים הרי גם ציורי הקבלה בכלל (מסתברא חיבר אשכול חשוב מאד בנושא זה, ומקומו במועדפים). והשניה שלמרות הקושי הגדול בציורים אלו, יש לקוות שכיון שהעם הפשוט סומך על הבנת החכמים, ומאמין גם כן שלמרות הסתירה הגלויה אין באמת ריבוי וגשמיות באלקות, לכן זה בכל זאת בסדר.

ובכן, זה מלמד אותנו על אמונת הרב קוק. אבל איך זה מהווה הוכחה ותשובה לספקנים למיניהם?

כמדומה שצריך להביא מקורות נוספים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 02:50 לינק ישיר 

בס"ד המאמר שם ארוך משתרע על כ-4 דפים היית רוצה
עוד חלקים מהמאמר הנ"ל עם קצת ביאור.
בברכה הצ' שי בוארון

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 03:01 לינק ישיר 

בס"ד רבנו הראי"ה קוק הושפע מכל הספרים שלמד והעמיק
את עיונו הרחב ,שפתו של הראי"ה קוק שפה עשירה מאד
הלקוחה מסגנון קבלי-פילוסופי,ודאי שישנן בתוך המאמר
הנ"ל עוד המון הוכחות חותכות על אמיתותה של חכמת הקבלה
הרעיון הוא לפשט את הדברים האלקיים כדי שיהיו מובנים בשכל פשוט, שזה נקרא הפשטת הענין מלשון 'פשטתי את כתנתני איככה אלבשנה',ראייתו העיקרית של רבנו הראי"ה קוק שהאחרונים קיבלו את חכמת הזוהר והקבלה ולא ערערו עליה,היא ההוכחה העיקרית שמדובר בחכמה קדושה ונפלאה
המעוררת את האדם לעבודת ה' מתוך ידיעת ה' כמ"ש
'דע את אלד'י אביך ועבדהו בנפש חפצה ובלבב שלם'.
שזה נקרא יראת הרוממות ויעויין בהקדמת הרמח"ל לס'
מסלת ישרים ויובן הענין שאי אפשר לעבוד את ה' מבלי
שנדע אותו מה רצונו מבריותיו.וד למבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 03:15 לינק ישיר 

בס"ד העקרון הפשוט הוא שרבנו הרמב"ם פותח את ספרו
בהלכות יסודי התורה פ"א ה"א :יסוד היסודות ועמוד החכמות לידע שיש שם מצוי ,זאת אומרת לדעת רמב"ם ישנה מצות ידיעת ה',ונודע בשערים כמ"ש הרמ"ק ומוהרח"ו והשל"ה הקדוש
שמי שלמד את חכמת האמת לא טעם טעם חטא מימיו ואינו יודע מהי יראת ה' ,וכל תורתו היא משפה ולחוץ כמו דואג האדומי שאין תוכו כברו,הספק גמטריא עמלק ,ועיקר מפלת המן עמלק
היא ע"י ההתעסקות בזאת החכמה האלוקית אשר 'עיר וקדיש מן שמיא נחית 'ר"ת שמעו"ן כתבה והנחילה לדורנו זה .
'ומלאה הארץ דיעה את ה' כים לים מכסים' .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 07:20 לינק ישיר 

בר_בי_רב

והרי מה שכתב הר"ח קנייבסקי, בענין המקורות לרמב"ם ב"זוהר", בסוף הספר "קרית מלך", (הוצאה רביעית עמוד רפח, סוף טור א):

"ציינתי ג"כ לזוה"ק, אף שרבינו לא ראהו, כמו שראיתי שגם רבנו הגר"א מציין כן, (עיין פ"ד מיבום ה"ו ובכ"ד), וגם אפשר שרבינו הביאו מדברי הגאונים, שהם ראו הזוה"ק כידוע...".

הגאונים ראו את הזוה"ק, או שבזוהר מופיעים דברים, שהיו למראה עיני הגאונים?

"הזוהר"
הרב מנחם מ. כשר

http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/sinay/hazohar-2.htm

תוקן על ידי - נישטאיך - 17/03/2005 7:45:17

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 10:10 לינק ישיר 

שי היקר

אני קורא את דבריך, ואכתוב את מה שאני מבין מהם.

א. בעצם הציטוט שהבאת אינו מוכיח כלום לגבי הנידון שלנו. אז למה הבאת אותו?

אילו היה זה אדם אחר, הייתי אומר לו שעליו לעיין לפני שהוא מעתיק. אבל אדם חכם כמוך...

ב. אתה כותב שמסקנתך שהראיה הגדולה של הראי"ה היא שהאחרונים קיבלו את הזוהר. זה מאד יפה. אבל מה נעשה למי שיטען ש"ערבך ערב צריך" ומי אומר שהאחרונים לא טעו בזה? אנו זקוקים לראיות שמתחילות קודם. ומה נעשה גם לקושיות העצומות שיש על קדמות הזוהר. ומה נעשה לקושיות העניניות שיש על תכני הקבלה.

לפיכך, חוששני שעדיין אין בידינו תשובה מספקת. ואולי כדאי שתעיין שוב בדברי הרב קוק עד שתדלה משם הוכחות ברורות כאלו שיספיקו גם למי שאינו מבין ומפקפק. ורק אז כדאי לכתוב. כי אין לקוראים כאן ענין בהצהרות אמונתך, עד כמה שהן נובעות מלב טהור, אלא בראיות שניתנות לבדיקה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 12:57 לינק ישיר 

נישטאיך

"הגאונים ראו את הזוה"ק, או שבזוהר מופיעים דברים, שהיו למראה עיני הגאונים?"

הוא מותיב לה והוא מפרק לה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 13:00 לינק ישיר 

נישטאיך,

לדברים אלו של הגרח"ק נתכוונתי בהודעה הקודמת.

ומה שכתב שהגאונים ראו הזוהר כידוע.נראה כי זהו לפי המובא בשם הגר"א בספר תולדות הגר"א שיצא לאור לפני שנים מועטות,ששם הביא באחת ההערות,כי הגר"א כתב שהזוהר נתחבר בתקופת הגאונים.וכיו"ב כתב הרמ"ק לגבי עריכה.והרי"א בזוהר חי לגבי רעיא מהימנא.ואני משער שכוונת הגר"א על חלק בלבד מהזוהר ולא על כולו.

לגבי מה שכתבתי שהרמב"ן לא אה את הזוהר,כעת נזכרתי שרבותיו בקבלה,מציינים את מעבירי מסורת סתרי התורה ,ולא העלו על דל שפתיהם את שמות חכמי הזוהר ואף לא את רשב"י עצמו!!!ואילו היה בידיהם הספר לבטח היו מציינים אותו.מכאן שלפחות לא קבל הרמב"ן את הספר מרבותיו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 17:28 לינק ישיר 

בס"ד אענה על טענותיך אחת לאחת אתה טוען בעצם
כי מניין לנו שהאחרונים לא טעו בעניין הקבלה ,ידוע
שכל האחרונים האלו היו בעלי רוח הקדש ודבריהם דברי אמת
במיוחד רבנו הרמ"ק והאר"י הקדוש שנודעה חכמתם העצומה.
דבר שני הוא לגבי התכנים שבזוהר ייתכן שנכנסו מאמרים
מתקופה יותר מאוחרת לרשב"י,כי ידוע לי לפחות על כמה
מאמרים בזהר שנכתבו אחרי פטירת הרשב"י לדוגמא מאמר של
ר' חייא בהקדמת ס' הזהר וכן לגבי הנפש השכלית שמושג
זה מוזכר בדברי הפילוסופים והזהר מזכירו פעמים רבות.
אומר לך כי אין סותר את קדמותו של ס' הזהר ,
אכן הוכנסו מאמרים ע"י תלמידי הרשב"י אחרי פטירתו או
אף אחרי כן במאות שנים.עכ"פ אין זה סותר כלל שכל אלו
המבינים את מה שכתוב בס' הזהר מייחסים אותו לרשב"י
ולא לר' משה דיליאון ז"ל ואם הייתי מוצא שר' משה דילאון
כתבו אז היתה עולה בעיניי מעלתו יותר מכל התנאים וגם
הרשב"י בכללם כמ"ש רבנו האר"י אשלג בהקדמתו לס' הזהר
והרי מי שלא רוצה להאמין גם אם יביאו לו את כל ההוכחות
שבעולם לא יועיל.ונא' 'אל תוכיח לץ פן ישנאך הוכח
לחכם ויאהבך'.וכבר אמר רבנו הרמב"ם קבל את האמת ממי
שאמרה ,ולכן מסקנתי היא אחת כמ"ש בס' הכוזרי אם קבלה נקבל ואם לדין יש תשובה.

תוקן על ידי - shay98 - 17/03/2005 17:51:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 18:07 לינק ישיר 

שי היקר

שאלה קטנה.

ואיך זה ידוע שהיה להם רוח הקודש?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 18:33 לינק ישיר 

מה פירוש מהיכן? זו המסורת שלנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 19:12 לינק ישיר 

האם בעל "רוח הקודש" אינו יכול לטעות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 19:21 לינק ישיר 

לעיון נוסף:

http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=207880

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/3/2005 19:28 לינק ישיר 

מיימוני
הנה אעשה קצת סך הכל לענין הוויכוח כדי שידעו אלו שרוצים להתווכח, על מה להתווכח, ולא לילך סתם בעיגולים.

יש הרבה מהכותבים כאן השוללים קדמות ואמיתית הקבלה. אכתוב לפי"מ שראיתי טענות מיימוני.

א. הזוהר הוא מאוחר, ולכן יש לנו רשות לחלוק עליה.
ב. חכמת הקבלה הוא גם כן מאוחר, ולכן כל שלדעתו הוא נגד התורה הנגלית, אין שום ענין ליישב הדבר שיתאים עם הנגלה.
ג. הקבלה עוסקת בפורנגרפי', ומזה יש ראי' כי כל כולה אינה אמיתית.
ד. כל גדולי ישראל שהאמינו בקבלה, נתפסו בעון עבודה זרה. כי לא שייך לומר ריבוי על אלהות.

על טענה א.
למה אם הזוהר מאוחר מותר לחלוק עלי'? למעשה הזוהר נתגלה בימי הראשונים, למה לא היו יותר מהראשונים שחלקו עלי' אם אמנם יש בו דברים שהם נגד יסודות הדת? למה אין מוצאים בדברי הראשונים דברים נגד הזוהר? אני לא מדבר משרידים (כמדומני שציינו כאן באיזשהו מקום לאחד שחלק על אמיתית הזוהר - אבל הא גופא למה רק אחד?). למה על חכמת הפילסופי' של הרמב"ם במורה, עמדו עלי' עוררים רבים ונכבדים, ובקושי נכנס הספר לספרות כלל ישראל למרות שיש בה דברים מחודשים שלא היו ידועים עד הזמן ההוא, ולעומת זה הזוהר נתקבל על פני כל בסקירה אחת?

המעשה של ר' יצחק דמן עכו, כל המעשה לדעתי הוא בדותא גדולה. המעשה לא מצויין בכתבי ר' יצחק דמן עכו, אלא מצאו אותו כתוב על "קלף". ויהיה מה שיהיה, אם אני הייתי ר' יצחק דמן עכו לא הייתי מקבל הזוהר לאחר ששמעתי מאשתו שכתבם מלבו, אפילו אם הי' לי ראיות אחרות נגדה, ובוודאי שלא הייתי מכנהו "מדרשו של רשב"י" כמו שמכנהו ר' יצחק דמן עכו בספרים שנכתבו לאחר ש"נכתב" המעשה של הקלף שהביא היוחסין.

ואם כן, שהראשונים הכריעו בדבר בזמנם, כלום אין כאן משום לא תסיג גבול שגבלו ראשונים? וכי אין לנו לומר שהם שהיו קרוב לזמן ההוא ידעו יותר מאמיתית הדבר, אם שייך הוא שאמנם כל הספר יכתב על ידי ר' משה דיליאון?
אני דוקא מתייחס להטענה שר' משה דליאון כתבו כולו, מפני שראיתי הרבה פעמים שזהו דעת מיימוני שר' משה דיליאון כתבו.

האם אתה חולק בשאר דברים נגד הכרעת רוב מנין ובנין של הראשונים? האם מצאת עוד דבר כזה שיטעו כל בית ישראל רוב ראשונים ואחרונים, חוץ מאיזה פיליסופים ומשחק בקוביא ומבקרי המקרא?

אני מצהיר כי אני לא טוען כאן כי הזוהר נכתב ע"י רשב"י, אני טוען כי אם הראשונים קיבלו הספר כאמיתי, יכתב על ידי מי שכתבו, אין לך רשות לומר כי הספר הוא ספר של טעות.

אני משער כי עיקר הבעי' שלך הוא כי א"א לך להסכים שיש דבר כזה, שאחד יכתוב דברים שרשב"י או אחר אמרם, ושיתגלה לו במחזה דברים הללו.
על זה אני משיב ובא, כלום לא הי' כאן וויכוח בענין זה? ראה אשכול של ריב בענין המגיד של הב"י, שהוכיחה שם ריב במישרים כי גם אליבא דהרמב"ם אפשר ל"הזות" ולומר עתידות ולגלות דברים של סוד אחר ההכנה הראוי', וא"כ למה לא נקבל הספר בצורה כזה? למה לא נאמר שהיו ראשונים שאחר ההכנה הראוי' גילו סודות שרשב"י ור"א בנו אמרו?
אני לא אומר כל ספר הזוהר נכתב בדרך כזה, אבל חלק ממנו וודאי, ולא אני אומר כן אלא אחד מגדולי החסידות שהי' מקובל גדול.
אבל על האידרא למשל אין שום ראי' שלא נכתב באמת על ידי ר' אבא, וכן על ספרא דצניעותא, וכן חלקים שונים מן הזוהר שרק נקבצו ובאו בספר אחד שקראו לו "זוהר" אבל באמת יכול באמת להיות שהם מדרשים קדומים. מי נתן לך רשות לפסול כל הספר מפני שנדפס בשם אחד?

ב. על טענה זה הי' לנו וויכוח באשכול אחר, ועדיין לא ענית שם. שם כתבת כי הקבלה הקדומה הוא על דבר סודות המרכבה, משא"כ הקבלה המאוחרת. לדעתי הוא טעות, ספר יצירה הוא ספק קדום, וגם שם מוזכר סודות מעשי בראשית, וכן תמצא בקבלת ר' אלעזר מגרמיזא.
חכמת הקבלה אינה מאוחרת, נקודה. מי שטוען שקבלת האר"י מאוחרת יותר מן הזוהר, הוא כמו מי שטוען כי אינו לומד חדושי הגר"ח והגרנ"ט ור' ראובן, וכן חידושי הקצה"ח והנתיבות, מפני שדבריהם הם מאוחרים. טענה זו הוא כ"כ נחותה, שאין להשיב עלי' אפילו. אבל מה נעשה, צריך להסביר כמו לבעל תשובה.

ג. על טענה זו כבר השבתי, והודית כי אין לך תירוץ על הכרובים.
ולמה אינך מודה כיון שאין לך תירוץ? אולי התירוץ ידוע לך אלא שאינך מודה בהתירוץ.

ד. וודאי שחוצפה ועזות הוא לומר כן על גדולי ישראל. באשכול אחד כתבתי נגד המורה ושפכו חמין על ראשי בצועקם "אפיקורס".
הקבלה אינה ריבוי אלקית, כמו שהרמב"ם יכול ליקח כל התוארים בתורה "ולפרשם", כן תעשה גם בקבלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/3/2005 11:19 לינק ישיר 

שי יקירי.
שים לנגד עיניך דברי הריב"ש (שו"ת סי' קנ"ז) – ".. וכן הודעתיך מה שאמר אלי ביחוד מורי הרב רבנו נסים ז"ל כי הרבה יותר מדאי תקע עצמו הרמב"ן ז"ל להאמין בענין הקבלה ההיא, ולזה איני תוקע עצמי באותה חכמה אחר שלא קבלתיה מפי מקובל חכם ואם ראיתי באורים על סודות הרמב"ן ז"ל וגם הם אינם מגלים שרשי החכמה ההיא ומגלים טפח ומכסים כמה טפחים, וקרוב לטעות בדבר מהם ולכן בחרתי לבל יהיה לי עסק בנסתרות - ולזה אני אומר שאין לסמוך בדברים כאלו אלא מפי חכם מקובל ועדיין אולי!!...".

וראה עוד מש"כ הרמ"א (תורת העולה ח"ג פ"ד), שהיה בן דורו של האריז"ל וגוריו – "כי בעוונותי הדור נתמעט כ"כ שלא ראיתי מימי איש מקובל יודע הדבר על בוריו מצד הקבלה האמתית. ורבים מהמון עם כל אחד קופץ ללמוד ענין הקבלה כי היא תאוה לעיניים ובפרט בדברי האחרונים אשר גלו דבריהם בספריהם בביאור. וכל שכן בזמן הזה שנדפסו ספרי הקבלה כגון הזוהר והרקנט ושערי אורה, אשר כל מעיין מתבונן בהם והכל הוא מבואר לדעת המעיין בהם אע"פ שדבריהם אינן מובנים על פי האמת מאחר שאין מקובל מפי מקובל. ולא זה בלבד שהמשכילים יבינו בה, אלא אפילו בעלי בתים, שאינן יודעין בין ימינם לשמאלם, בחשיכה יתהלכו, אינן יודעין לפרש סדרה או פרשה בפירוש רש"י קופצין ללמוד קבלה, וכל זה גורם להם שהדור יתום בעוונות נתמעט כ"כ שאסתרא בלגינא קיש קיש קריא, וכל אחד שראה בה מעט מתפאר בה ודורש ברבים, ועתיד ליתן את הדין. ובאמת שחסרון ידיעתן היא תקנתן, וכמה לא חלי ולא מרגיש הסכל הערום מכל, בטבע הנמנעות, ולא יקשה עליו מאומה. אבל המשכילים ידעו שהמחשבה בה היא רבת הנזק, וכמו שכתב הרמב"ן בהקדמתו לפירוש התורה, וכן כתבו שאר המקובלים הראשונים ז"ל. ...".
וכתב עוד בשו"ת (סי' ז') – " ...ולכן גם אני אומר שמנוקה אני מעון זה. כי אף שהבאתי מקצת דברי אריסטו, מעידני עלי שמים וארץ שכל ימי לא עסקתי בשום ספר מספריו רק מה שעסקתי בספר המורה שיגעתי בו ומצאתי ת"ל, ושאר ספרי הטבע כשער השמים וכדומיהן, ....אך אומר שאני אם אברח אברח יותר מלעסוק בקבלה להבין מעצמי בדבריהם ממה שאברח לעסוק בפילוסופיא, כי יותר יש לחוש שלא יטעה...".
וכ"כ הרש"ל בשו"ת (סי' צח)
"...דע אהובי, חדשים מקרוב באו ורוצים להיות מכת המקובלים וממדרשי הנעלמים ומחלשי הראות, לא יביטו באור הזהר ולא ידעו מוצאו ומבואו וכוונתו אלא שכך מצאו בספרי רשב"י - אבל האמת תורה דרכה במי שלא ידע להשיג סודות על הנכון בקל יבא לקצץ בנטיעות - לכן אהובי אל תלך בדרך אתם ואין לך עסק בנסתרות המתיהרים בחידושים כאילו הם יודעים ומבינים רזי תורה וצפוניה הלואי שידעו הגלויים. מה יפה כח של ר' שמעון מקונין אחר שלמד סתרי הקבלה אמר שהוא מתפלל כתינוק בן יומו וד"ל - ע"כ נהוג כדרכך ויהיה להם מה שלהם, אבל דע שכל המשנה ידו על התחתונה וידינו על העליונה. ...". והרש"ל דוקא האמין בקדמות הזהר.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדמות הזוהר (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 ... 54 55 56 לדף הבא סך הכל 56 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.