בית פורומים עצור כאן חושבים

קדמות הזוהר (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-5/5/2008 18:06 לינק ישיר 
"נפש השכלית" ו"נפש הבהמית" שבזוהר

המשך מהודעה זו.

כאמור שם, זהו ניסיון לאתר את המקור, והקב"ה יצילני משגיאות.

ראשית, רצוני להדגיש ששני מונחים עבריים אלו אינם מופיעים בספר הזוהר העיקרי, כי אם בזוהר חדש/תיקונים/סתרי תורה/רעיא מהימנא, שהם מדרשים נספחים לעיקרי, ובהם קטעים עבריים גדולים - להבדיל מן העיקרי שבו מעט קטעים כאלו (כמעט שאין).

א. נפש השכלית.

מונח ארמי: נפשא סוכלתנתא.

תרגום מדוייק: נפש תבונית/מתבוננת. (עי' תרגום אונקלוס שמות לא,לב ועוד).

ההבדל: נפש השכלית היא כח ההשכלה שטבוע בנפש. הנפש התבונית היא חלק מחלקי הנפש, שעל ידו משכילים (עי' ז"ח יתרו נז:), ומושך האדם לעניינים השכליים (=יצר טוב, עי' סתרי תורה לך לך עט:).

ב. נפש הבהמית.

כאן המונח המקורי שהוא כנראה "נפשא בעירתא" מיתרגם יפה "נפש הבהמית".

ההבדל בין המונח במשמעותו הפילוסופית למונח במשמעותו הקבלית הוא:
"נפש הבהמית" הפילוסופי הוא כח החיות שבנפש, שגם יש אותו לשאר בעלי חיים.
"נפש הבהמית" הקבלי הוא חלק מחלקי הנפש שמושך האדם לעניינים הארציים (=יצר הרע, עי' סתרי תורה לך לך עט:), ונמצא רק באדם.

(נוספה כותרת)_________________

כי אולם כל דבר, אם יילקח שלא בגבולו, או אם ייוחס לנושא בלתי הגון לו - ישוב כוזב. (הקדמת רמח"ל לדרך ה')

תוקן על ידי לוצאטי ב- 05/05/2008 18:08:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/5/2008 21:13 לינק ישיר 
פרישה זמנית וסיכום ביניים

בהודעתי הראשונה בפורום, הודעתי שהגישה שלי לאינטרנט מוגבלת כמעט רק לימי "בין הזמנים".

לפיכך אני נפרד מכם, וחוזר לבית המדרש, שם מקומי. נתראה שוב בע"ה לאחר ט' באב, אז אדון אי"ה בספר "מטפחת ספרים" של ר"י עמדין.

א. אני מסכם את תוצאות הדיון עד כעת:

1. לעת עתה כל הטענות והראיות שהובאו כאן כנגד קדמות הזוהר, נדונו כבלתי מוכיחות.

2. מתחילה להצטייר תמונה שקשה יותר ויותר להעמיד אותה כפיקציה מן המאה ה-13. ראו את מאמרו של פרופ' ליבס שמנסה להתמודד עם חלק מן הטענות שטענתי (למשל: כיצד הגיעו לידיעת קבוצת המחברים מנהגים אשכנזיים וספרדיים במובהק). אתם מוזמנים לראות כיצד הוא עצמו מסתבך בדבריו שלו. (אולי אכתוב עליו מאמר תגובה).

ב. הערה חשובה לכל מבקש דעת:

אנשים אינטליגנטיים נוטים להתפעל ממאמרים מלומדים של חוקרים במדעי הרוח. כמות ההפניות והציטאטות מרשימה מאוד, וכך גם הבלבול - הנוצר מכך שלרוב הם אינם כותבים את ראיותיהם ומסקנותיהם בלשון בהירה, תמציתית ומדוייקת, ובשפה שמובנת לאדם מן השורה. המאמרים הם כעין שיחה על הנושא המדובר, שבסופה מצטיירת כעין מסקנה מעורפלת על הענין. מאמרו הנ"ל של פרופ' ליבס הוא דוגמה נאה לדברי.

הסתמכות עליהם מבלי בדיקת עומק היא שגיאה - ויוכיח אשכול זה.

כל החפץ לחקור עניין מסויים באובייקטיביות, עליו להתנתק מדברי החוקרים, ולבדוק שלושה דברים:

1. את המקורות שעליהם הם מסתמכים.

2. האם המסקנות שאליהן הם הגיעו - מוכחות לחלוטין מן המקורות.

3. האם אפשר להציע מסקנות שונות.

ג. חזרה מהבטחתי לטפל בטענות על תוכנו של הזוהר.

לאחר מחשבה חוזרת, החלטתי שלא להכנס לנושא זה, מאחר ואהיה מוכרח לגלות משמעותם האמיתית של מושגים שהם סודות התורה.

כיוון שחז"ל הפליגו מאוד באיסור מסירת סודות התורה לרבים, ובעונשו של המוסר, וכיוון שיש חזקה ורוב על הקוראים שהם אינם בגדר "חכם ומבין מדעתו" - וגם לזה התירו רק ביחידות, חוזרני בי מכוונתי להכנס בתגר זה.

אסתפק בהפנייה ובציטוט.

אני מפנה אתכם לשני ספריו היסודיים של רמח"ל בענין:

1. קנאת ה' צבקות (בתוך "גנזי רמח"ל"). חלקו הראשון של הספר הוא כנגד הספר "ארי נוהם" וכנגד דבריו של פיקו דלה מירנדולה על הדמיון כביכול שבין אמונת השילוש הנוצרית לקבלה. חלקו השני הוא כנגד השבתאים.

2. מאמר הויכוח (בתוך "שערי רמח"ל"). ספר מזמן מאוחר יותר ומפורט. כנגד "ארי נוהם".

ציטוט (מאמר הויכוח, אות כ"ו):

אמר המקובל (אל החוקר): אתה טועה בכל מכל כל.

ד. תודות.

לולא פרוייקט השו"ת של אונ' בר אילן, ומנוע החיפוש המורפולוגי המשוכלל והנוח להפליא שלו - כמעט נטיו רגלי שופכו אשורי.

אני מודה גם לכל המשתתפים בויכוח, שבזכותם - במתכוון או שלא - למדתי רבות.

אמר לוצאטי:

מהודא ומשבח אנא למלכא דעלמא די יהב לי תוקפא וחילא חוכמתא וסוכלתנותא לאתנצאה עם בעלי דבבו דשוויאו תסקופי מילין כדיבין ושחיתין ואפיקו שום ביש עלה דאורייתיה קדישתא. ולא ארטשני ושבקני אנא זעירא מרירא וריקנא, למדחל ולמימט מכל אילין ארייוותא במיפקי לאגחא קרבא עמהון.

יהא רעווא מן קדמך קודשא בריך הוא, דתפתח ליבאי באורייתך לאסתכלא ברזא דמהימנותא, ולבנין דעבדין רעותך ומשתדלי באורייתא תדירא, ולמיחמי מלכא משיחא דייתי ב"ב, אכי"ר.

תודה לכם על הקריאה ולהתראות, תם ולא נשלם.

לוצאטי

כי אולם כל דבר, אם יילקח שלא בגבולו, או אם ייוחס לנושא בלתי הגון לו - ישוב כוזב. (הקדמת רמח"ל לדרך ה')

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 12:07 לינק ישיר 

לוצאטי

לגבי מה שהבאת
"..ולא מפני ששננתי אותה זמן רב עד שהפכה בתודעתי לאמת, אלא גם "כיהודה ועוד" מסורת קדומים בידינו .."

קצת לא ברור לי הנוסח מפני שיש פה שגיאה תחבירית..
מצד אחד הוא אומר "ולא מפני" הוא לא כותב "ולא רק מפני"  ואח"כ הוא כותב "אלא גם"

דרום חוקר בתור אחד שלמד מפיו אשמח אם תבהיר את העניין מה בדיוק כוונתו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/5/2008 20:16 לינק ישיר 

אור הרעיון,
דרום חוקר ענה לך כאן: http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?whichpage=12&topic_id=1125977&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/5/2008 16:36 לינק ישיר 

לוצאטי.

אע"פ שאני לומד את ספר הזהר ומברך עליו ברכות התורה, הטענות שהוא נכתב באמת ע"י רשב"י לא כ"כ מתיישבות עם השכל.

דבר ראשון - השפה

הארמית בזהר משובשת במקומות רבים, קטעים נרחבים מספר הזה מלאים בארמית משובשת מאד. דבר זה לא ייתכן לגבי מנא שודאי דיבר ארמית שוטפת.

הזהר הוא ספר רחב, הסגנונות בו כ"כ שונים, שמכט לא ייתכן שאדם אחד חיברו, למעשה לא ייתכן, כיוון שחלקים מהזהר כתובים בארמית מצויינת, ולמה שהמחבר ישבש במקומות אחרים?

מילים בספרדית - בפרשיות מקץ, ויחי, פקודי, ויקרא ואחי מות מופיעה מילה בספרדית.
בכולן מופיעה המילה גרדינין במובן של שומרים, זוהי מילה בספרדית, כמו המילה גארד, שומר באנגלית.

(אגב יש לשאול גם על שיר השירים - מופיעה בו המילה פרדס, מילה שמקורה בפרסית, שפה בקושי נודעת בימין של שלמה, אם כי ניתן ליישב ולומר שבסגנון השירי היה נהוג להשאיל מילים משפות רבות וודאי ששלמה המלך ידע פרסית, וצ"ע)

דבר שני - האידיאה של הזהר.

הזהר מאדיר את שמו של רשב"י ומקביל אותו למשה רבינו, ואף מעלה אותו עליו, בעוד שהחיבור 'רעיא מהימנא' עושה בדיוק הפוך, הוא מאדיר את משה הרועה הנאמן, בניגוד לשאר הזהר  הנוטה להמעיט דמותו לעומת דמותו של רשב"י (דברי אלו לקוחים מתוך מאמר של פרופ' יהודה ליבס)

דבר שלישי - תיקוני זהר.

הקדמת תיקוני זהר דף ט' עמוד א' "ובגין דא אוקמוה מארי דתלמודא ירושלמי".

אתה מבין? בעל התיקונים הכיר את התלמוד הירושלמי! שזה מצויין, זה אומר שהוא היה בקיא גם בנגלה, אבל זה אומר שהוא חיי שנים רבות אחרי שרשב"י נפטר.

בראיה המסורתית תיקוני זהר הם חלק מהזהר שהוא מרשב"י לכאורה, אני מאמין שאת הסתירה הזו כבר אי אפשר ליישב. צר לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/5/2008 22:46 לינק ישיר 

ריעב"ץ במטפחת גרס שהתיקונים ודאי מזויפים, ואילו הזוהר מסוף ימי האמוראים.
מה שפוטר את שני הבעיות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2008 09:32 לינק ישיר 

חכםבעיניו

רוב ישראל לא קיבלו את עמדת היעב"ץ. כך שזה לא ממש עוזר.

ומזתומרת שהתיקונים מזוייפים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2008 13:21 לינק ישיר 

דוזר_הראשו

חלק מטענותיך כבר נידונו כאן. מומלץ לקרוא את כל האשכול לפני שמגיבים.

א.

אני חוזר בפעם הרביעית: לא אוכל לדון בטענות ללא מקורות. מקורות - ולא דברי חוקרים.

עליך להביא מקורות:

1. לארמית המשובשת שבזוהר.

2. להמעטת דמותו של משה רבינו לעומת רשב"י - בזוהר.

3. להמעטת דמותו של רשב"י לעומת משה רבינו - ברעיא מהימנא.

ב. מיהו מחבר הזוהר.

בזה כבר דנתי לעיל. עיקרי הדברים בקצרה:

1. רשב"י אינו המחבר אלא הספר נקרא על שמו מפני שנבנה על יסוד דבריו. כמו שמצוי במדרשים.

2. הספר היה מצוי בידי חלק מן החכמים בדורות הבאים, שהוסיפו בו. כמו שמצוי במדרשים.

ג. סגנונות שונים בזוהר.

גם בזה כבר דנתי. עיקרי הדברים:

1. רוב מוחלט של הספר העיקרי נכתב בארמית ארצישראלית (יותר מדוייק: סורית) טהורה.

2. המדרשים הנספחים תורגמו בחלקם לעברית ימי-ביניימית - לעתים בשגיאות.

3. גם במדרש העיקרי תורגמו מונחים מסויימים לעברית, באופן שמעוות את משמעותם האמיתית.

דוגמאות והסברים תמצא לעיל.

ד. המילה גרדינין.

1. פירוש המילה אינו שומרים - אלא שלוחי הדיינים הממונים לשמור על הסדר והנוהג.

2. בארמית בבלית צורת המילה היא "אגרדמין":

"מעמידין אגרדמין למדות, ואין מעמידין אגרדמין לשערים". אגרדמין: ממונים להלקות ולענוש מעוותי המדות. (בבא בתרא פט. ורשב"ם שם).

בארמית ארצישראלית צורת המילה היא "גרדינין", כדרכו של הירושלמי להשמיט האות א' בתחילת מילה (בון=אבון), ואותיות מ' ונ' מתחלפות. האות י' שאחרי הד' משמשת במקום ניקוד סגול.

[כל אלו כמובן אינן המצאות שלי. הדברים ידועים לכל העוסק בפילולוגיה].

3. מקור המילה אינו בספרדית - אלא ביוונית. בספרות חז"ל ובפרט במדרשים מצויות אינספור מילים יווניות, לטיניות (-רומיות), ומעוד שפות. (ר' בהקדמה ל"ערוך השלם" מאת ח. קאהוט עמ' 6-7, ושם ערך אגרדמין).

כל השפות ההודו-אירופיות הן אחיות, ומצויות בהן מקבילות רבות.

[4. הערה צדדית: מנין לך שמקור המילה פרדס הוא בפרסית ומשם לעברית - ולא להיפך?]

ה. מארי דתלמודא ירושלמי.

1. לפי מה שנתבאר באות ב' אין בכך כל קושיא.

2. לגופו של ענין, זהו הציטוט המלא: ובגין דא אוקמוהו מארי דתלמודא ירושלמי הויו"ת באמצע.

בתלמוד ירושלמי המצוי בידינו אין כזה דבר.

ייתכן שהכוונה לחכמי התלמוד, שכך היתה מסורת בידם (עי' בארוכה בשו"ת מן השמים סי' ג' ובהגהות שם).

ייתכן גם שהמילה "ירושלמי" היא הוספה מהסופר - שידע שאין בבבלי כזה דבר, והגירסא המקורית היא "מארי דתלמודא".

נ.ב. לצערי כנראה שלא אוכל להמשיך להתכתב אתך בשבועות הקרובים, כפי שכתבתי לעיל באשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2008 22:13 לינק ישיר 

לוצאטי היקר.

צר לי אם לא דקדקתי בכל האשכול - על כך אני מתנצל.

מכיוון שלא קניתי את פרוייקט השו"ת (הם גזלנים! אין אפילו בגרסא 15+ את תורת הבית לרשב"א, ספר יסוד באיסור והיתר בעיקר ע"מ שנקנה את הגרסא הבאה) אין בידי תמיד לצטט מקורות.
רק מה שאני זוכר (בישיבה יש לי פרוייקט השו"ת).

אין צורך להמציא את הגלגל, ולהאבד במים שאין להם סוף, לגבי הארמית בזהר,  הארמית המשובשת היא ידועה ובדוקה, ואין טעם לחזר אחר כל ההנחות של המחקר.

אביא רק את דבריו של מנחם צבי קדרי בספרו "לשון הארמית של ספר הזהר".

"המסקנות המתקבלות מניתוח תופעות הדקדוק ומקביעת המקורות ההלשוניים, נושאות בחובן כפי שאפשר לצפות תוצאות לכלל בעיות הזהר. העובדה שלשון הספר מורכבת היא מארמית ועברית, ולא עוד אלא שגם בחלקים הארמיים מעורבים דיאקלקטיים שונים של הארמית מוכיחה שאין זו לשון טבעית, של דיבור חי, אלא לשון מלאכותית היונקת ממקורות ספרותיים, שדרכי לשונם שונות הן ואינן עולות בקנה אחד.
חלקה הגדול של הארמית הבבלית ומיעוט חלקה של הארמית הגלילית בין היסודות הלשוניים של הזהר מטילים בספק את אפשרות חיבורו של הספר בגליל.
מקומה המרכזי של הלשון העברית בחלק מסויים של הזוהר ויתרה מזו: התכונות הלשוניות של העברית המתגלות דרך לבושן הארמי, וכן תרגומי שאילה ברורים מעברית מלמדים, שלשון החיבור עברית הייתה. המחבר חשב את מחשבותיו בלשון עברית, ותירגמן - במידות הצלחה שונות - לארמית הספרותית שלו. במדרש הנעלם אפשר אפילו לעקוב אחרי שלבי ההתקדמות במאמצי ניסוח ותרגום אלו.
העובדה שדרכי הלשון העברית של ימי הביניים מתגלות במידה שווה בחלקי הזוהר, וכן מציאת מונחים המיוחדים לכחמי ספרד (ביחוד במאה השלוש עשרה) בלשונו של הספר עשויים לצמצם את זמן חיבורו ואת מקום כתיבתו של הזוהר למאה השלוש משרה (הטעות במקור!) בספרד."
(הספר הנזכר, הקדמה, עמ' 16 הערה 6.)

(בספר הוא מתייחס רק לגוף הזהר מכיוון שלכו"ע רעמ"ה ותק"ז הם יחידות נפרדות לשונית)

אביא דוגמא שמצויוה לי, המילה 'בוסיטא' ואף בעל הסולם אינו יודע לפרשה.
שמצויה רק באדרא.

עוד דגמאות - מספרו של פרופ' יהודה ליבס " פרקים במילון ספר הזוהר":

סוספיחא - סיגי הזהב.

טיקלא - בית הדין העליון.

קוספיחא - מילה מחודשת שמשמעותה "כף הקלע".

קטפורא - לא תמיד ברורה המשמעות.

בפרשת עקב אם אני לא טועה מופיע ציטוט שלם מספר שולחן של ארבע של ר' בחיי אבן פקודה.
אין בידי להביאו מהטעמים שהזכרתי.

לגבי הקדמת תיקוני זהר, אחזק את מגמתך, במדרש תנאים, בספרי דברים, ובבראשית רבה, כולם מקורות תנאיים מופיע הביטוי בעלי תלמוד - במובן של בעלי סברא.

אולם סברתך בעניין המילה ירושלמי היא בגדר ספקולציה בעלמא.
ולמה אתה נדחק לפרש כך, טעות סופר וכו' יש לך ראיה חיובית שמייחסת הסטורית את הספר לרשב"י?

אמור לי ביושר, האם האמונה בקדמות הזהר היא אצלך בגדר עקרון שאין לסטות ממנו?
אם כן - על מה אנו דנים, שערי פירוש לא ננעלו, והכל תלוי בכמה אתה מוכן להדחק.

אנא הבא ראיה, אפילו רק אסמכתא מבחינה היסטורית לקדמות הזהר.

ונניח שמכל ראיה תצא בעור שיניך, או בהדחקויות עד כדי טעות סופר, או שמעתיק מאוחר הוסיף מדעתו.
למה לך לסבור כך?

האם מקור קדושתו של ספר הזהר היא ייחוסו לרשב"י? 

בעיני אגב לא- ספר הזהר קדוש גם אם נכתב בידי חלק ממקובלי גירונה. או רק בידי רמד"ל.
למה? מכיוון שהוא אוצר של קדושה, ומלא דעה את ה' כמים לים מכסים.

רשב"י הוא בעל הסוד הקדום, כפי שאמר ר"ע "דייך שאני ובוראך מכירין כוחך" וכפי שאומר הבבלי בסוכה מה: " אמר חזקיה אמר ר' ירמיה אמר רבי שמעון בר יוחאי ראיתי בני עליה והן מועטין.... לא קשיא הא דמסתכלי באספקלריא המאירה הא דלא מסתכלי באספקלריא המאירה". 
(המקורות באדיבות אאמו"ר)

ובעניין אחר:

לגבי פרשת התפילין בתיקונים -
(יש לי כמה השערות למה יש בתיקונים רק 3 פרשיות, הרי תפילין הם הארת המוחין, וכיוון שכן בא"א הם כנגד תלת רישין, ובז"א הם ארבע כנגד מוח הדעת שהוא מה"ח וה"ג ולכן אפשר לומר שזהו באריך ועלי לעיין בטרם אפרש כך, ויש כמה קשיים על הסבר זה ואכמ"ל)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 11:48 לינק ישיר 
שיבושים קשים ביחוסי הדורות

לפני כמה שנים, בא אלי חברי הטוב ובפיו בשורה, הנה מצאתי ספר חדש העוסק בפולמוס על ספר הזוהר, האם הוא לרשב"י או לא, האם כתובים בו סודות או לא, ועוד נושאים שונים הקשורים לספר הזוהר. 

שם הספר הוא "המפתח", הספר הופיע בעילום שם, וקיבלתי אותו בצילום מטושטש. 

בהודעה הבאה נעתיק מעמ' 90 , המחבר צייר טבלה מפורטת, שמות התנאים והאמוראים שהופיעו ב"זוהר חדש", ובעזרת אותה טבלה נראה בעליל איזה שיבושים קשים יש ביחוסי הדורות של זוהר חדש, הסטוריה שקרית לחלוטין.

כעת נכתוב ציטוטים מזוהר חדש בנוגע ליחוסי השמות, ונסמיך לכך את יחוסו האמיתי של אותו חכם, כפי איך שמופיע בספרים האמיתיים של חז"ל, בדברנו נתמקד רק בייחוסים הבעייתיים והמוטעים שהופיעו בזוהר חדש. 

זוהר חדש כרך א (תורה) פרשת בראשית דף לג עמוד א
א"ר עקיבא האי טעמא חוזר על מה דא"ר אבהו זובח לאלהים יחרם. 

הזוהר מביא שמועה של ר' עקיבא בשם ר' אבהו, אבל ר' עקיבא היה תנא בדור השלישי, ואילו ר' אבהו היה אמורא בדור השלישי, והם מימיהם לא ראו זה את זה.

זוהר חדש כרך א (תורה) פרשת בראשית דף טז עמוד ב
ר' יוסי בר חלפתא ור' יהודה בן פזי ור' יצחק הוו אכלי בסעודתא בהילולא דרבי אלעזר ברבי שמעון

לפי הזוהר ר' יהודה בן פזי אכל עם רשב"י בסעודת בנו, אבל ר' יהודה בן פזי הוא ר' יהודה בן ר' שמעון בן פזי, והוא היה אמורא בדור השלישי והרביעי, ומימיו לא ראה את רשב"י התנא.

זוהר חדש כרך א (תורה) פרשת בראשית דף כו עמוד א
רבי אבהו ור' חייא ור' נתן הוו אזלי א"ר נתן לא תהיתון על אלין מאריהון דמתניתא דגזירה פומהון כגזרת מלאכין קדישין ואנא דכירנא מה דאמרו דהא שמשא אתאצל נהירותיה מזיוא דאספקלריא דלעילא והאי נהירותא לאו דיליה הוא משמע דכתיב יהי מאורות הול"ל יהי אורות מאי מאורות א"ר זירא מן אורות מ' תוספת לשמשא כלומר מן אורות ותיבותא הוא אורות. 

ר' אבהו הוא אמורא בדור השלישי, ר' חייא הוא דור אחרון לתנאים דור ראשון לאמוראים, ר' זירא הוא דור שני לאמוראים, אבל מחבר הזוהר מחבב נמנעות, והוא שידך ביניהם והביא אותם ללכת יחדיו בדרך.

ר' זירא האמורא מהדור השני, ור' אלעזר בן ערך התנא מהדור השני, זומנו יחדיו להיפגש בספר הזוהר, וכבר נתבאר.

יש עוד הרבה שיבושים בהיסטוריה של ייחוסי הזוהר חדש, אבל נמנע מלאסוף אותם עוד ועוד, ומי שירצה יעשה זאת בעצמו.
לתועלת הלומדים נעתיק כאן את המקורות לטבלה שכתבנו, זוהר חדש, חלק א' או ב' ,דף ועמ', ומי שירצה לבלוש בעצמו אחר הייחוסים יעשה זאת בעצמו.   

1- ח"א ל,ב
2- ח"א כב,א
3- ח"א ל,ב
4- ח"א יב,ב
5- ח"א יב,ב
6- ח"א כא,ב
7- ח"א יח,א
8- ח"א י,א
9- ח"א לג,ב
10- ח"א לט,ב
11- ח"א ל,ב
12- ח"א כח,א
13- ח"א לו,ב
14- ח"ב ל,ב
15- ח"א כו,א
16- ח"א לח,ב
17- ח"א לג,א
18- ח"א ט,ב
19- ח"ב לז,ב
20- ח"ב ל,ב
21- ח"א לד,א
22- ח"א מז,א
23- ח"א כח,א
24- ח"ב ל,ב
25- ח"ב לו,ב
26- ח"ב ל,ב
27- ח"א טז,ב
28- ח"ב ל,ב
29- ח"ב ל,ב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 18:34 לינק ישיר 

דרום חוקר.

החילופים הללו בדורות קיימים גם בבלי.

וכן חכמים שלא בטוח אם הם התקיימו, עקב העריכות של הבבלי בידי הסבוראים וי"א גם בידי הגאונים.

למשל בחולין יש מימרה של חזקיה בשם אביי, והב"י מצטט אותה, ומשמיט את שמו של אביי, כי כבר הוא שם לב שלפי סדר הדורות זה לא הגיוני.

לגבי ר' יהודה בר' שמעון בן פזי, אם אינני טועה, במסכת מגילה דף יט: יש מימרה בשמו הנפתחת ב"תנא". ע"ש.

לגבי המילה "שקריות" זוהי מילה קצת חריפה, באותה מידה "חסורי מחסרא" הוא גם שקר. לחכמים שחיים בתודעה של תורה, שבה חידושי תורה הם ממש רוח הקודש שמתגלה בחכמים, כתיבה פסאודו אפיגרפית, היא לא שקר.

למשל ספר יצירה יוחס לאדה"ר, ברור לכו"ע שלא הוא כתב אותו, אלא ששורשו שייך לאדם הראשון (יצירה וכו'), והדברים ברורים.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2008 20:52 לינק ישיר 

דוזר הראשו

מנין לך שחזקיה לא יכול למסור שמועה בשם אביי, כי העולם הוא לא הפקר, וכל ספר מלמד על יחוסי הדורות שבו.

כעת אם נמצא בספרות חז"ל האותנטית יחוסי דורות מסוימים, ולפתע יופיע ספר שבו יהיו שיבושים קשים בנוגע ליחוסי הדורות, הדבר ילמד על 2 דברים.

1- יחוסי הדורות של ספר זה הם שקריים, כאשר הוא מספר שפלוני ואלמוני הלכו בדרך, הם לא הלכו בדרך ולא ראו זה את זה.
כאשר הוא מספר שפלוני ואלמוני נפגשו, הם לא נפגשו ולא ראו זה את זה.

2- אותו ספר נכתב לאחר שמתו כל אותם חכמים, וכעת הכותב מפגיש בין אנשים, ומספר על הווי חיים עשיר שלא היה ולא נברא.

כל מה שכתבתי עד כעת מוסכם גם עליך.

בנקודה זו מתפצלות דרכינו, אתה סובר שמחבר הזוהר יצר מפגשים בעולם הנשמות, ובאותם מפגשים התגלו סודות היקום, ופלוני ואלמוני נפגשו זה עם זה ושוחחו זה עם זה.

ואני סובר, כשם שיחוסי הדורות שקריים ולא קרו מעולם, כך הפילוסופיה שעליה בנוי ספר זה מוטעית מיסודה, וכבר עבר עליה הקלח, ואולי רק לשעתה היא נחשבה, אבל יש דרך אחרת לבאר את האמונה הישראלית בצורה פשוטה קלה ונכונה, בלי פילוסופיות מוטעות (זאת היא דעתי), וגם בתקופת חיבור ספר הזוהר היו פילוסופיות הרבה יותר רציונאליות לביאור האמונה הישראלית.

בנוגע לנוהג הנפסד שהיה בימי הביניים ליחס ספרים לאנשים שלא כתבום, מומלץ לעיין ב"אוצר הגאונים" מסכת ברכות דף טו, שם הובא בשם אחד הגאונים (כמדומני רס"ג) מנהג מגונה, שהרבה אנשים כותבים ספר ומיחסים אותו לקדמונים בכדי שיתקבלו דבריהם, אוצר הגאונים אינו תחת ידי להעתיק את הציטוט, אבל דברי רס"ג מופיעים שם בדף טו, והמהדירים הרחיבו את הרווח בין האותיות, כך שציטוט זה בולט ונראה היטב בספר. 

כל הדברים שכתבתי אודות יחוסי התנאים והאמוראים, מתבססים על "אנציקלופדיה לחכמי התלמוד והגאונים" בעריכת ד"ר מרדכי מרגליות, מהדורה מחודשת בידי ד"ר יהודה איזנברג. הוצאת ספרים יבנה וספרי חמד.

כדאי קודם להכיר את יחוסי התנאים והאמוראים בצורה מסודרת, ולא לבנות יחוסי דורות על סמך השערות או ציטוטים בודדים מספרות חז"ל, בלי בדיקה יסודית של כל מגוון החומר הקיים אודות היחוסים. אם תעיין באנציקלופדיה הנ"ל, תמצא חומר הגון אודות ר' יהודה בר' שמעון בן פזי.

בנוגע למה שכתבת, כי "חסורי מחסרא" הוא גם שקר, אכן אתה צודק, כל מימרה שהקורא מעמיס עליה פרשנויות שלא התכוון אליהם בעל המימרה היא שקר גס, ויש לדעה זו השלכות מרחיקות לכת, בין בפרשנות התלמוד ובין בפרשנות המקרא, אבל לא משום כך נתחיל להמציא המצאות על כל מי שיכתוב מימרה בספר.

דוזר הראשו
יש ביננו הבדלים מהותיים בסגנון החשיבה, ודבר שלאחד נדמה כשקר גס, לשני הוא נדמה כסוד נשגב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2008 16:14 לינק ישיר 

דרום חוקר היקר.

אני אכן לא חולק עליך במישור ההיסטורי - עובדתי.
ואני מקבל את ביקורתך בעניין ר' יהודה ב"ר שמעון בן פזי.

רק ציינתי שטעויות ייחוס יש גם בבלי, אם כי אתה צודק, בבלי אלו אנקדוטות ובזהר זהו דבר נרחב.

אני לא מקבל את ההנחה בדבר הפילוסופיה של הספר, זהו דבר שאינו ממין העניין לטעמי.
ואין הנידון דומה לראיה.

לגבי אוקימתות חסורי מחסרא וכו'.

יש להבין שהטקסט היהודי שונה מכל טקסט אחר, זהו טקסט דינמי הפונה אל הלומד, האם את אלף ואחד הלימודים השונים בבלי היית עושה במחקר אקדמי? ודאי שלא.
ביכולת הפירוש הנרחבת סוד כוחו של הבבלי (וכמעט כל טקסט יהודי אחר עד התגבשות ההלכה), לא בקפדנות אינטלקטואלית פרשנית.

אני לא מפליג בדעתי לקרוא לאמוראים שקרנים, למרות שהגר"א אומר במפורש שהחסורי מחסרא הם לא מבטאות את המשנה כפי שרבי ראה אותה אלא את דרך ראיית האמורא.

בעיני האמוראים הם תלמידי חכמים שונאי שקר, אלא שזוהי דרך הדיון בבית המדרש.

אני מסכים איתך לגבי המשפט האחרון, ואני מאוד מעריך את דעתך.
היה נדמה לי שיש במילים "סוד נשגב" נימה צינית במעט, או שאולי אני רגיש מעט מעבר למידה.
בכולופן אני מעריך את חכמתך ואת דרך חשיבתך, ואני אשמח להישאר בר פלוגתא שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 01:53 לינק ישיר 
רשב"י של הזוהר חולק על רשב"י של חז"ל

בהודעה הבאה נכתוב כמה דוגמאות, בהם רשב"י של הזוהר חולק על רשב"י של חז"ל, כל הדברים מועתקים מספר המפתח עמ' 84-85.

ספרא אמור פרשה יג ד"ה פרשה יג

פרשה יג צו אין צו אלא זירוז מיד ולדורות, אמר ר' שמעון ביותר כל מקום שיש בו חסרון כיס,

זוהר - רעיא מהימנא כרך ג (ויקרא) פרשת בהר דף קיא עמוד ב

ובגין דא חובא דאדם עבר על (בראשית ב) ויצו יי' אלהים ואוקמוה אין צו אלא ע"ז,

רשב"י של  חז"ל אמר אין צו אלא במקום שיש חסרון כיס, רשב"י של הזוהר אמר אין צו אלא כנגד עבו"ז.

תלמוד ירושלמי מסכת שבת פרק טז דף טו טור ג /ה"א

דתני רבי שמעון בן יוחי העוסק במקרא מידה שאינה מידה העוסק במשנה מדה שנוטלין ממנה שכר העוסק בתלמוד אין לך מידה גדולה מזו לעולם הוי רץ אחר המשנה יותר מן התלמוד.

זוהר - רעיא מהימנא כרך ג (דברים) פרשת כי תצא דף רעח עמוד ב

תנינא (נ"א תנאין) דמתניתין דבה אתרבו תניני ימא ואי אינון ביבשתא יעלון (נ"א יפלון) למיא ולא ידעין לשטטא אינון מייתין אבל אדם דאינון מארי קבלה אינון לעילא מכלהו בהו אתמר (בראשית א) וירדו בדגת הים ובעוף השמים דאינון מארי מתניתין תניניא התנין הגדול נחש בריח לקבל (שמות כו) הבריח התיכון בתוך הקרשים בזמנא דתנינן מארי משנה אית בהון מחלוקת ומקשין דא לדא בלע לחבריה, והאי איהו תלמיד זעיר שלא הגיע להוראה ומורה חייב מיתה, ואי אינון שוין דא לדא ואית בהון מחלוקת וקושיא אתמר בהון לסוף (במדבר כא) את והב בסופה ואוקמוה אהבה בסופה:

רשב"י של הירושלמי סבר שהמידה שאין למעלה ממנה היא העוסק בתלמוד, ואילו רשב"י של הזוהר סבר שהמידה שאין למעלה ממנה היא העוסק בקבלה.

בראשית רבה פרשה כו ד"ה ה ויראו בני

ה ויראו בני האלהים, רבי שמעון בן יוחאי קרא להון בני דייניא רבי שמעון בן יוחאי מקלל לכל מאן דקרא להון בני אלהיא,

זוהר כרך א (בראשית) פרשת בראשית דף כג עמוד א

ולא עוד אלא דעזא ועזאל הוו מקטרגי עליה בזמנא דאמר שכינתא לקודשא בריך הוא נעשה אדם אמרו מה אדם ותדעהו מה את בעי למברי אדם ותדעהו דעתיד למחטי קמך באתתא דיליה דאיהי חשך דאור (מ"י דף כ"ח) איהו דכורא וחשך נוקבא שמאלא חשך דבריאה, בההוא זמנא שכינתא אמרת לון בהאי דאתון מקטרגין אתון עתידים למנפל כדכתיב ויראו בני האלהים את בנות האדם כי טובות הנה וגו', (חשקו בהון) וטעו בהון ואפיל לון שכינתא מקדושה דלהון, אמרו חברייא רבי ר' אדהכי (נ"א אי הכי) עזא ועזאל לא הוו משקרין במלולייהו דודאי בנוקבא עתיד אדם למחטי אמר להו הכי אמרה שכינתא אתון אזדמנתון לקטרגא קדמי יתיר מחילא דמרומא אי אתון הויתון שפירין מאדם בעובדייכו יאות לכו לקטרגא עליה, אבל איהו עתיד למחטי באתתא חדא, אתון [עזא ועזאל] בנשין סגיאין חבתיכון יתיר מבני נשא כמה דכתיב ויראו בני האלהים את בנות האדם וגו' את בת האדם לא נאמר אלא את בנות האדם ולא עוד אלא אם אדם חב הא אקדים ליה תשובה לאהדרא למאריה לאתקנא במה דחב,

רשב"י של חז"ל מפרש את ויראו בני האלהים, שהם בני הדיינים, ואילו רשב"י של הזוהר מפרש בני האלהים, בני המלאכים, וכבר ידענו כי רשב"י האמיתי מקלל למי שמפרש כך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2008 04:12 לינק ישיר 
שיבושי דורות בספר הזוהר עצמו

בהודעה הבאה נכתוב שמות של חכמים שלא יכלו להימצא בזמן רשב"י, ולמרות זאת הם נזכרו בזוהר, היחוד שיהיה בהודעה כאן, שנתמקד בספר הזוהר עצמו, ולא בזוהר חדש או בשאר ספרים.

רבן יוחנן בן זכאי

זוהר כרך א (בראשית) פרשת תולדות דף קמה עמוד ב

תא חזי דהא רבי יוחנן בן זכאי הוה אמר תלת מאה הלכות פסוקות ברזא דחכמתא עלאה בפסוק (בראשית ל"ו) ושם אשתו מהיטבאל בת מטרד מי זהב,

ר' יוחנן בן זכאי היה תנא בדור השני, הוא היה רבו של ר' אלעזר בן ערך ור' אליעזר בן הורקנוס, ר"ע היה תלמידו של ר' אליעזר בן הורקנוס, ורשב"י היה תלמידו של ר"ע.

וכבר היזכרו את התוספתא בנדרים ו,ה שר"ע לא זכה לראות את ר' אלעזר בן ערך, כך שרשב"י תלמידו בודאי לא זכה לראות לא את ר' אלעזר בן ערך, ובודאי שהוא גם לא ראה את ר' יוחנן בן זכאי, אבל בספר הזוהר 2 חכמים אלה מוזכרים.

ר' אלעזר בן ערך

זוהר כרך ב (שמות) פרשת שמות דף טז עמוד א

ותא חזי רבי אלעזר בן ערך כד הוה מטי להאי פסוק הוה בכי דתניא א"ר אלעזר בן ערך בשעתא דאזלי ישראל בגלותא אתכנשו כלהו נשמתהון דשבטין למערתא דכפלתא צווחו ואמרו

כבר נתבאר למעלה שר"ע לא ראהו, ובודאי שרשב"י לא ראהו.

ר' יוחנן, ר' שמעון ברבי יוסי.

זוהר כרך ב (שמות) פרשת שמות דף יח עמוד ב

אמר רבי אבא הא דר' יוחנן דייקא ופשיטא משום דאלהיהם נלקים בתחלה ואח"כ האומה, וכן נילוס נלקה בתחלה והעצים והאבנים הדא הוא דכתיב (שמות ז) ויהי הדם בכל ארץ מצרים ובעצים ובאבנים שהיו להם אלהות ממש, ואמר רבי יצחק על צבא המרום במרום כתיב ונילוס לא היה במרום, א"ר יוחנן רוב מימיו כדוגמתן במרום, אמר רבי יצחק שר שלהם נלקה בתחלה ואח"כ שאר אלהיהם, רבי שמעון ברבי יוסי אומר לקות אומה של מצרים ממש לא היה אלא בים דכתיב (שם יד) לא נשאר בהם עד אחד, וקודם זה נעשה שפטים באלהיהם ועל דא כתיב הבה נתחכמה לו פן ירבה והיה כי תקראנה ונתנבאו על העתיד כפי מה שאירע להם, ונוסף גם הוא על שונאינו נבאו על מחנות עליונים שיהיו שרויים בתוכם, ונלחם בנו נבאו על מה דכתיב ה' ילחם לכם וגו', ועלה מן הארץ כמה דאת אמר ובני ישראל יוצאים ביד רמה:

ר' יוחנן היה אמורא בדור השני, רשב"י היה תנא בדור הרביעי, ביניהם היו 100 שנים הפרש, גם אם נאריך את שנות חייו של רשב"י, ונמתח את הולדתו של ר' יוחנן לכיוון מעלה.

ר' שמעון בר' יוסי הוא תנא בדור החמישי, חותנו של בנו של רשב"י, ר' אלעזר, כך שהוא תואם לתקופת רשב"י, אבל סמיכות שמו לר' יוחנן היא בעייתית בעליל.

ר' אבא הוא שם כללי להרבה חכמים, והוא יכול להימצא בכל התקופות.

ר' יצחק היה תנא בתקופת רשב"י או אמורא בתקופת ר' יוחנן, כך ששם זה כללי מדי.

ר' אבהו

זוהר כרך ב (שמות) פרשת שמות דף יט עמוד א

רבי יהודה אמר בשם רבי אבהו מפני שבצנעא הלך ובצנעא חזר לאשתו כדי שלא יכירו בו הדא הוא דכתיב וילך איש ולא נאמר וילך עמרם בפרהסיא, ויקח את בת לוי אף היא בצנעא חזרה ולא נזכרה שמה:

ר' אבהו הוא אמורא בן הדור השלישי, תלמיד ר' יוחנן, ואם רבו לא ראה את רשב"י, בודאי שתלמידו ר' אבהו לא פגשו.

ר' יהודה הוא שם כללי הקיים בכל התקופות.

ר' יהושע בן לוי

זוהר כרך א (בראשית) פרשת וישלח דף קע עמוד א

ויאבק איש עמו, מאי ויאבק (גליון דאמר רבי יהושע בן לוי מלמד דסליקו אבק ברגליהון עד כורסי יקרא

ר' יהושע בן לוי הוא אמורא בדור הראשון, תלמידו של ר' חנינא בר חמא שגם הוא היה אמורא בדור הראשון, בין תקופתו לתקופת רשב"י היה 50 שנה, ובמקורות חז"ל מעולם לא מצאנו אותו בסמיכות לרשב"י.

ר' זירא בר רב, ור' אבא.

זוהר כרך ג (במדבר) פרשת נשא דף קמח עמוד א

רבי אבא הוה אזיל ללוד, פגע ביה ר' זירא בר רב א"ל הא חמינא אפי שכינתא ומאן דחמי אפי שכינתא בעי למיזל ולרהטא בתראה הדא הוא דכתיב (הושע ו) ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתיב (ישעיה ב) והלכו עמים רבים ואמרו לכו ונעלה אל הר יי' וגו', כי מציון תצא תורה וגו',

זירא וזעירא הם שוים, ר' זירא המפורסם הוא אמורא בדור השני, היה עוד ר' זירא אמורא בדור הרביעי, היה ר' זעירא בר ר' אבהו אמורא בדור הרביעי, ר' זעירא בר חיננא אמורא בדור השני, זעירא בר חמא בתקופת ריב"ל בדור הראשון לאמוראים, וזעירי תלמידו של רב בדור השני לאמוראים.

אם רב הוא רב האמורא המפורסם בדור הראשון, אם כן ר' זירא זה הוא בנו, אלא שלא ידוע לנו שהיה לו בן בשם ר' זירא בכל התלמוד.

יהיה אשר יהיה, ר' אבא כאן נפגש עם ר' זירא בן רב, ולמעלה הוא אומר שמועה בשם ר' יוחנן, ובכל הזוהר ר' אבא הוא מחבורתו הקרובה של רשב"י, נמצא שמידי אנדרלמוסיה לא ניצלנו, אם ר' אבא היה בתקופת רשב"י איך הוא דן על דברי ר' יוחנן, כאשר הוא מת 50 שנה לפני לידתו של ר' יוחנן האמורא בן הדור השני.

סוף דבר

בהודעה כאן התייחסנו רק לספר הזוהר, וניסינו לראות האם הוא יכל לצאת מידי רשב"י בצורתו הנוכחית, והנה לאחר עיון קל נמצאו בו פרצות, הוזכרו בו שמות של תנאים ואמוראים יחדיו, אמנם לא בצורה המונית וגורפת כמו זוהר חדש, אבל עד דיוקו של התלמוד ושאר כתבי חז"ל האותנטיים הוא לא הגיע.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדמות הזוהר (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 21 22 23 ... 54 55 56 לדף הבא סך הכל 56 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.