בית פורומים עצור כאן חושבים

קדמות הזוהר (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/6/2010 11:56 לינק ישיר 

אני צנוע יותר.
אני רק משער.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 13:29 לינק ישיר 

[בע"ב,

איני בטוחה שאני מבינה את דבריך - האם לדעתך סיפור המערה (שבת לג ע"ב - לד ע"א) משבח את רשב"י?]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 13:40 לינק ישיר 

אמשלום

איקון ירוק. (כרגיל) את מציגה נקודת מבט שלפעמים נעלמת מעיני אחרים. לפחות מעיני שלי. אני רואה שעיון בדמותו של רשב"י ממש יהיה מועיל. אשתדל היום אם אוכל בל"נ.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 13:40 לינק ישיר 

אמשלום
בהחלט, אך בחינת עשו כרשב"י ולא עלתה בידם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 15:14 לינק ישיר 

במקום לדון בהוכחות נסיבתיות על הקבלה

כדאי לכם לדון בעצם מושג הספירות , ומה הם בעצם חידשו מידע על העולם ועל הבריאה , תראו לאיפה תגיעו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 15:29 לינק ישיר 

בעל
הרבה עשו כרשבי ולא עלתה בידם- אפילו רשב"י בכבודו ובעצמו לא עלתה בידו. הוא חזר בו מדבריו, ראה מנחות צט.
 וראה מעשה פינוי הקברים וטהורה של טברייה, דבר שאם היה קורה היום היה גורר הפגנות סוערות של כל אלו שמתימרים לדבר בשמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 16:51 לינק ישיר 

יוחנן פ.

ברוך הבא אל הפורום

יש המו-ן אשכולות על קבלה, וגם על הספירות. צריך רק לחפש. חלק מופיעים ברשימת המומלצים או המפתח, שלא עודכנו זמן רב. אבל יש.

אחד מני רבים ולאו דווקא ממצה.

http://bhol-forums.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=345691&forum_id=1364  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 21:45 לינק ישיר 

מאחר שכל גדולי הדורות קבלו את הזוהר והם היו גדולים מאיתנו בתורה וביראת שמים וכל החוקרים השוטים כאין וכאפס לעומתם רק טפשים ורשעים יעיזו לחלוק על אמיתות ספר הזוהר וחכמת האמת!!! (ושמה מעיד עליה!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 00:27 לינק ישיר 

אהרן מנס

יש שני סוגי הוכחות.

א. הוכחה לפי הענין. איך יודעים ששתיים ועוד שתיים הן ארבע? לומדים מתמטיקה ורואים כיצד המסקנה נובעת מן ההנחות (לא שזה פשוט כלל וכלל).

ב. הוכחה מן האומר. היות שחכם פלוני אמר דבר מסויים, יש לציית לו.

ההוכחה שהבאת היא מסוג ב'. אבל אולי תרצה גם להסביר כיצד עונים אותם חכמים על השאלות השונות שהועלו נגד הזוהר? זה שיש להם, אולי, תשובות, עדיין אינו מגלה לי ולאחרים מה הן התשובות האלו.

וכפי שהתבאר בכמה מקומות, במקום שבו יש סתירות וטעויות, האם יש חובה לחלוק כבוד לרב ולקבל דעתו נגד הראיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 01:22 לינק ישיר 

מבלי לבאר מהם עקרונות הקבלה זה נראה לי וויכוח עקר לדון במשהו שלא ברור מהותו. אם מישהו אחז בו או לא.
מישהו יכול לבאר מהם עקרונות הקבלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 15:15 לינק ישיר 

זה שאתה לא יודע, אינו אומר שאף אחד אחר מן המדברים כאן לא יודע. כנראה יש כאלו שיודעים. (קיבלתי באישי)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 15:19 לינק ישיר 

אם כך אולי מישהו יביא את העיקרים של הקבלה בקיצור לתועלת כל השואלים?

מה היא חידשה
מה ידעו לפניה ומה יודעים עכשיו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 23:10 לינק ישיר 

מכיון שעלה אשכול בעניני קבלה, אעתיק מה שציינתי לעצמי על ענין 'עילת העילות'.

הביטוי 'עילת העלות' נמצא רק בזוהר (31 פעמים)[1] ולא בשום ספר אחר מספרות חז"ל. זו כשלעצמה אינה טענה שכן התוכן של ה'זוהר' מצריך שימוש בביטויים כאלו – מה שאין כן בשאר ספרות חז"ל. אמנם המחשיד הוא שהמלה 'עילה' במשמעות 'סיבה' נראה שהתחדש רק בימי הביניים בספרות הפילוסופיה היהודית. בארמית של דניאל (ו ה) מופיעה המלה 'עילה' בהוראת 'עלילה' – מקביל לעברית: אֱדַיִן סָרְכַיָּא וַאֲחַשְׁדַּרְפְּנַיָּא הֲווֹ בָעַיִן עִלָּה לְהַשְׁכָּחָה לְדָנִיֵּאל מִצַּד מַלְכוּתָא וְכָל עִלָּה וּשְׁחִיתָה לָא יָכְלִין לְהַשְׁכָּחָה; לָא נְהַשְׁכַּח לְדָנִיֵּאל דְּנָה כָּל עִלָּא. הלמ"ד של עִלָּה דגושה, משום ששרשה על"ל, והוראתה כהוראת עלילה בעברית שגם היא שרשה עלל. כל המפרשים שם מפרשים ש'עלה' היא עלילה וכן רד"ק בסה"ש (בסוף הספר, בפירוש המלות הארמיות - דניאל שם). וכן בלשון חז"ל (כתובות כ:) עילה מצאו וטהרו ארץ ישראל – וברש"י שם: "עלילה בעלמא מצאו חכמים והחזיקו בה לתלות עליה ולטהר את ארץ ישראל". אם נפרש את 'עילה' במובנה הביניימי – תתהפך כוונת הגמרא; כי 'עילה מצאו' היינו שאין כאן סיבה מספקת אלא 'עלילה בעלמא' כלשון רש"י, ואילו 'עילה' במשמעות המאוחרת יותר היא סיבה אמיתית, שהרי הקב"ה עצמו מכונה 'עילת העילות'. [גם הביטוי 'סיבת הסיבות' המופיע בתיקוני זוהר בקטע 'פתח אליהו' שהוא בעצם מקביל ל'עילת העילות' – נראה עברית מאוחרת.] יתכן ש'עילה' במשמעות 'סיבה' לקוחה מן הערבית, שם יש באמת מילה כזו ששרשה על"ל[2], אבל אין זו 'עילה' העברית. וקרוב לודאי שהספרות הפילוסופית של ימי הביניים ששאבה הרבה מילים מן הערבית – היא זו שהחדירה את 'עילה' במובן זה.

המדהים הוא שיש קטע בזוהר (בראשית דף כב:) שם מחלק הזוהר בשם רבי שמעון בין 'עלת העלות' ל'עלת על כל עלות'. ומקטע זה מתברר שבעל הזוהר תפס את הביטוי 'עלת העלות' בהוראת 'עליון העליונים' וכלל לא בהוראת סיבה! הנה הקטע:

פתח עוד ר' שמעון ואמר (דברים ל"ב) ראו עתה כי אני אני הוא ואין אלהים עמדי וגו', אמר חברייא שמעו מלין עתיקין דבעינא לגלאה בתר דאתיהיב רשו עלאה למימר, מאי ניהו דאמר ראו עתה כי אני אני הוא אלא דא הוא עלת על כל עלאין[3] ההוא דאתקרי עלת העלות עלת מאלין עלות[4] דלא יעביד חד מאלין עלות שום עובדא עד דנטיל רשות מההוא דעליה כמה דאוקימנא לעילא בנעשה אדם נעשה ודאי על תרין אתמר דאמר דא לההוא דלעילא מניה נעשה ולא עביד מדעם אלא ברשו ואמירה מהוא דלעילא מיניה וההוא דלעילא מיניה לא עביד מדעם עד דנטיל עצה מחבריה. אבל ההוא דאתקרי עלת על כל עלות[5] דלית לעילא מניה ולא לתתא שוה ליה כמה דאת אמר (ישעיה מ') ואל מי תדמיוני ואשוה יאמר קדוש, אמר ראו עתה כי אני אני הוא ואין אלהים עמדי דנטיל עצה מניה כגוונא דההוא דאמר ויאמר אלהים נעשה אדם. קמו כלהו חברייא ואמרו רבי הב לנו רשו למללא בהאי אתר, אמרו והא לא אוקמת לעילא דעלות העלות אמר לכת"ר נעשה אדם[6], אמר לון הוו שמעין אודנייכו מה דפומכון ממללן[7], והא לא אמרית לכו השתא דאית דאתקרי עלת העלות ולאו איהו ההוא דאתקרי עלת על כל עלות דלעלת על כל עלות לית ליה תניינא דנטיל עצה מניה דאיהו יחיד קדם כלא ולית ליה שותפא, ובגין דא אמר ראו עתה כי אני אני הוא ואין אלהים עמדי דנטיל עצה מניה דלא אית ליה תניינא ולא שותפא ולאו חושבנא דאית אחד בשתוף כגון דבר ונוקבא ואתמר בהון (שם נ"א) כי אחד קראתיו. אבל איהו חד בלא חושבן ולא שתוף, ובגין דא אמר ואין אלהים עמד)י. [הקטע הזה חוזר על עצמו בתיקוני זוהר (כרך ב דף פט:) בשינויי לשון קלים].

בעל הסולם מרגיש בתמיהה זו ועל כן הוא מנסה לטשטש את הסתירה וכותב: "פירוש, המדרגות משתלשלות זו מזו בסוד[8] עלה ועלול, שכל תחתון כלול ומסובב מהעליון שלו. עלה – פירושו פועל, עלול – פירושו נפעל." כמדומני שנראה ברורות שהניסוח הזה בא לנסות ולהרכיב את הפירוש הנכון של המלה 'עלה' [במשמעותה הפילוסופית] עם הפירוש שהזוהר נותן לה כאן – עליון.

הביטוי 'עילת על כל עילאין' מופיע פעמים נוספות בזוהר[9], או 'עילת על כל עילות', ותמיד עם ההדגשה שאין למעלה ממנו.

[1] זה בצורה העברית, זולת זאת יש פעמים רבות את הביטוי בצורות ארמיות כמו 'עלת כל עילאין'. וכדומה.

[2] וזה לשון מילון איילון שנער:

عِلَّة רבים عِلَل ، عِلَّات [שורש: علل]

1. עִלָּה, סִבָּה

2. נִמּוּק

3. תֵּרוּץ, אֲמַתְלָא

[3] כבר מכאן אפשר לראות זאת: ראשית – הביטוי 'עלת על כל' שאינו מתאים כלל אם 'עלה' היא סיבה. ושנית 'עלאין' פירושו עליונים ללא ספק.

[4] כלומר: למרות שהוא נקרא 'עלת העלות' הוא עלה בין שאר העלות ואינו גבוה מהן, וכל אחד מעילות אלו לא יעשה שום דבר עד שיטול רשות מזה שעליו. וזהו הביאור ב'נעשה אדם' – לשון רבים – כי מי שאמר זאת היה רק בדרגת 'עלה' שיש למעלה ממנו.

[5] דהיינו עליון על כל העליונים שאין דרגא עליונה מעליו, ואין למטה שוה לו [דהיינו: כמותו].

[6] דרגת עלת העלות אמרה לדרגת הכתר [שלמעלה ממנה] נעשה אדם, בלשון רבים.

[7] תרגום לא מוצלח של הביטוי 'ישמעו אזניך מה שפיך מדבר' (ירושלמי ברכות פ"ב ה"ד). שכן 'הוו שמעין אודנייכו' = הֱיוּ שומעים אזניכם

[8] לא הבנתי מדוע זה סוד: עלה ועלול הם מושגים מוכרים בעולם המחשבה של ימי הביניים. גם אדם הכותב בעט, הרי הוא העלה של הנכתב והעט והנכתב הם העלולים.

[9] רעיא מהימנא פינחס כרך ג' דף רמד: תיקונים תיקונא שבעין דף קלה: וכן תיקונים כרך ב' דף סח.: עא: עב. פט: צג:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2010 23:52 לינק ישיר 

שלום רב, ירוק11

ברוך בואך לפורום , אנו זקוקים פה לאנשים מביני ענין.

מקור המושג עילת העילות. הוא אכן בימי הביניים (משלהי הגאונים, ככל הידוע כיום)
http://www.temani.net/el-fayumi.htm
מצורף כאן מאמר מענין בנושא (נתנאל אל פיומי חי כ150 שנה לפני חיבור הזהר)

ובכלל המאמר שציינת, הוא די סותר לרעיון הספירות. הוא מבטא רעיון קבלי קדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2010 06:34 לינק ישיר 

בענין 'עילת העילות' כבר כתבתי לעיל שזהו תרגום קלוקל מארמית, והבאתי שתי ראיות לכך. ראו כאן:

http://bhol-forums.co.il/topic.asp?topic_id=150702&whichpage=18#R_10
ובהודעותי הבאות שם.

(כבר הודעתי במק"א על פרישתי מדיון אינטרנטי בנושא. זהו רק ציון)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדמות הזוהר (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 25 26 27 ... 54 55 56 לדף הבא סך הכל 56 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.