בית פורומים עצור כאן חושבים

קדמות הזוהר (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/7/2010 00:31 לינק ישיר 

מחברי הזמירות שהזכרת הרי הם וזמנם ידועים , והם מעולם לא התיימרו לומר שלשונם היתה ארמית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 08:44 לינק ישיר 

למרות זאת, הארמית של הזמירות משובחת הרבה יותר מאשר זו של הזוהר. יתכנו כמה הסברים: ראשית, הזוהר הוא טקסט רב מאוד בכמותו, פי אלפים מהזמירות. יתכן שאם מחברי הזמירות היו כותבים טקסט בכמויות כאלו היו מוצאים אצלם גם טעויות רבות.
שנית, הרעיון של העמדת פני ארמית התחיל בזוהר, לאחר מכן זה הפך לאופנה. רמח"ל כתב טקסטים שלמים בארמית, וגם התיקונים למשל הם חיקוי [נלעג יותר] של ארמית הזוהר. מסתבר שבמשך הזמן השתכללו הכותבים והיטיבו לדייק, כמו כל מקצוע שככל שעוברות יותר שנות לימוד, ויותר דורות, הענין משתכלל.
[אגב, היעב"ץ שחקר היטב את ארמית הזוהר, כתב על הארמית של רמח"ל שבהשוואה לזו של הזוהר הרי היא 'כקוף בפני אדם'.].
ושוב נסיים בפנינה מלשון הזוהר, הפעם דבר מעניין במיוחד.
מי שקרא קצת זוהר, יכול להרגיש עם מעט שימת לב שיש בו הרבה מילים חדשות ומוזרות שלא מופיעות בשום מקום אחר, כגון 'קירטא' וכדומה. קיבלתי פעם מידיד שהענין משך את תשומת ליבו, והוא שם לב שהאותיות ק"ט מופיעות בעיקר במילים אלו [וגם ס', אבל בעיקר ק"ט]. הוא ערך חיפוש על מילים שבהם מופיעות ק' וט', וקיבל רשימה משובבת נפש של מילים המופיעות אך ורק בזוהר, וכולן מכילות ק"ט. מעניין יהיה למצוא הסבר מדוע אהב מחבר הזוהר דווקא אותיות אלו, הנה:

קוזמיטא, קטפירא / קופטירא / קופטרא, קיטא, זקיטא, קליטין, קסטימון, קסטירא / קיסטרא, קולטא, קוסטא, קוסטרא / קסטורא דקופטרא, קולטרא, קפטירא, קוטפא / קופטא, קיזטופא / קוזטיפא / קוזטפא / קוטפיזא, קושטיזא, קוזדיטא דאהירנא, קלדיטא, קנדיטא, קרדיטא, קונטא, קסטייהו, קוסטונא, קוסטפא, קסיטרא, קסטרירא, קסטיטורא, מקסטר בקוספוי, קורדיטא, קרטופא, קומטרא, קוטיפא דקרנטי, קפיטין, אכלוסין וקוזתורנטין וקונטיריסין וקלטירולסין דאדום, קזפיטן דקורדיטי, דקונטירא קונטרוי אנקטרתון, קרניטי, טטקוטא מסינטן, קטטריהא"ל (שם של מלאך), סקפורטיא, סקטופה, פרקטא, קפטר, קינטא דדובשא, לקינטא דקוסטא, קסטין דבלסטראי, קלטינא, קפתורא (ס"א קטעורא), קרטיפא, קרטנא, קרטינאה, קלטופין, קלודטי, קרטוניא, קיטטא דיקטטא, קנטופא.

טינקין, טקלא / טיקלא / טקולא, טסטוקא, טופסקא דמלכא, חבילי טריקין, טורסקא עלאה, טסקיפא, פוטקרא דקיטפא, טורקה', סטקורי קמיטין, צורטק (שם של מלאך), טבקרא דגושפנקא, סטקורא.

אפשר לומר שרק קטטר חסר. 

עוד נקודה מעניינת: איתקטר בבנין התפעל קיים רק בזוהר [הוא מופיע פעם אחת בתוס' יומא כט. (ד"ה אלא אפילו) בהוראה של הקטרת אימורים, אבל הזוהר מתכוון במשמעות קשר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 08:52 לינק ישיר 

שיטת ליבס על חיבור הזהר

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1912270&forum_id=6410

וחלק ממאמריו
http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/review.html

קצת על פיוטים (ליבס)

http://www.piyut.org.il/articles/478.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 09:08 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 11:09 לינק ישיר 

אני כן הייתי מצפה מאישיות דוגמת האר"י חניך הזוהר שיטעה במקום שטעה הזוהר עצמו. אלא שההסבר הוא שכל שיר הוא ניסוח זהיר יותר ואינו מקבל שיגרא דלישנא, מה שאין כן חיבור כמו הזוהר. ואכן נמצאו פגמים דומים אף בתלמוד, כי ייעודו הוא לציבור ואיננו אמור להתנתק מהעיוותים שנוצרו בפי העם בהשפעת העברית.
בדרך זה אפשר למצוא בתלמוד ליקום ליעול לסחוף ליגמר ליסבר בהשמטת מ' המקור במקום למיקום למיעול למסחף למגמר למסבר ועוד רבות אחרות. כאן ניתן להצביע בבירור על השפעת העברית על הארמית שבפי היהודים בימות התלמוד.

מי שמשוכנע שהזוהר חובר בימים קדומים מאד, יוכל להסתמך על הסטיות האלה שבתלמוד, הלוא כן?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 11:19 לינק ישיר 

בקשר למה שכתב ירוק על שימושו של הזוהר ב'אוזיף' במשמעות של 'ליוה' וכו' , אביא את דברי ליבס (מתוך הרצאתו שהפנה אליה הגוילם).

החוקרים הצביעו על מלים זוהריות שנשאבו לשפה זו מתוך אי הבנה של מקורות ספרותיים, כגון 'תוקפא'  במשמעות 'חֵיק, 'אחמתא' במשמעות 'אוצר ספרים'   וכן על מלים ארמיות שקיבלו משמעות בהשפעת העברית, כגון 'אוזפוהו בתלת פרסאי  'במשמעות 'ליווהו'  בהרחבה של השורש הארמי 'אזף'  שעניינו הלוואה כספים.  אך אני אינני רואה בכך סימן ל'מלאכותיות'  דווקא. הספרות והתרבות  (וגם  'אי ההבנה(' הנן ממקורות השאיבה של רוב הלשונות,  כולל  'החיות'  ביותר.  בוודאי כך בעברית החדשה,  שפת אמי ורוב החברים כאן ) ומי יגיד שאנו מדברים בלשון מלאכותית (? אפילו ביטויים שהם מהשלד הדקדוקי של הלשון נגזרו לפעמים מ'טעויות' פרשניות, או שגיאות כתיב,  כגון 'למרות'  או  'הכי' ולא כל שכן סתם מלים כגון 'לפענח','צקלון', 'ליסטים', 'אתונה'   ועוד ועוד.

טבעיותה של שפה עולה מתוכה בתיאור סינכרוני בלי להתחשב באילן היוחסין שלה  אם השפה נוחה ושוטפת בפי דובריה,  ומתאימה למטרתם יותר מכל שפה אחרת  צריכה היא להיחשב כטבעית למהדרין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 12:45 לינק ישיר 

ירוק
לא הבנת מה שכתבתי על עילת העילות. לדעתי מדובר בתרגום מאוחר של המקור הארמי 'עילאה דעילאן', והמתרגם הוא ששיבש. תרגומים מארמית קיימים בפרט במדרש הנעלם.

אין טעם להעלות מחדש נושאים שנידושו לעייפה בעמודים הקודמים, כגון השורש 'יזף'. ובזאת סיימתי ולא אגיב עוד.

כתבת "אפשר לומר שרק קטטר חסר". חבל להוריד את הדיון לרמת בית הכסא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 13:25 לינק ישיר 

פרופ'  ישעיהו ליבוביץ לגרשם שלום

מכתב לפרופ' גרשם שלום                        

יולי 1941

פרופ' שלום הנכבד,                                  

ברצוני להרצות לפניך בכתב את שאלותי והשגותי אשר עליהן רמזתי בשיחתנו החטופה אתמול באוטובוס. ביניהן שאלות אחדות אשר עליהן בוודאי תענה מחר, ויתר הדברים יהיו נא בעיניך סתם שיחת הדיוט המתעניין מאוד בתורתך.    

באיזו מידה לא הצלחתי להסביר לך את כוונתי בדברי המעטים בע"פ - התברר לי ממסירת הדברים על ידיך בהרצאתך כשאמרת שמישהו טען נגדך שלפי הסברתך נמצאים המקובלים עומדים על עברי פי-פחת. ולא היא - אני לא טענתי כלל נגדך ולא התכוונתי כלל לעמדה הדתית של המקובל: שהרי הסכנה הכרוכה בעקבות הגישה המיסטית היא גלויה וברורה, ולא אתה חידשת אותה, והמיסטיקאים בכל הזמנים הכירוה והדגישוה (ארבעה נכנסו לפרדס וכו'), ואין בזה שום טענה - לא פילוסופית ולא מוסרית - נגד עצם הגישה ההיא : כל רעיון כבד משקל ורב-ערך עלול לצפון בקרבו חתחתים ומוקשים. אני נתכוונתי - לדבר אחר לגמרי: נראה לי שהחידוש הרעיוני העיקרי של היהדות הקלסית הוא שכל עצמה של השקפה דתית והרגשה דתית היא לעולם עמידה על עברי פי פחת, והחפץ קרבת אלהים בכל נפשו ובכל מאודו לעולם תלוי ועומד בין אלוהים ובין עבודה זדה. בנידון זה אין בעולם המחשבה הדתית סמל עז ונועז יותר מאשר מעשה העגל בידי האנשים שזכו למעמד הר סיני ואמרו נעשה ונשמע. זהו הרקע הרעיוני לדיון ההיסטורי שאליו אני מתכוון ברגע זה.

אני מדגיש שהנידון הוא דיון היסטורי, לא תיאולוגי, פילוסופי או מוסרי. אתה עשית דבר גדול ששיחררת את מחקר הקבלה מנטל ההערכות התיאולוגיות, הפילוסופיות, והמוסריות וסללת את הדרך לטפל בה כבאחת התופעות ההיסטוריות הגדולות שבדברי ימינו. אני אשתדל ללמוד ממך וללכת בעקבותיך ולא לשאול אם תורת הקבלה "נכונה" או "טובה" לפי איזו בחינה שהיא, כי אם על מקומה ותפקידה בהיסטוריה. ז.א. אני מתכוון לשאלתך שהעמדת בראש הרצאותיך : מה גרם לקבלה להשתלט על מוחותיהם ונפשותיהם של המוני ישראל במשך תקופה ממושכה ולהפך לגורם היסטורי חי, בו בזמן שהפילוסופיה הרציונליסטית נשארה דבר שבעיון לציבור מצומצם בלבד ועקבותיה כמעט לא נודעו כעבור דורות מועטים. תשובתך היתה שהקבלה קרובה יותר ליהדות הקלסית והפיחה חיים חדשים באינסטיטוציות הדתיות - המצוות המעשיות והתפילה, בו בזמן שהפילוסופיה היתה מחוסרת יחס חי ופרודוקטיבי לאינסטיטוציות הנ"ל. נדמה לי שאתה בעצמך בהמשך דבריך ובפרטי תשובתך סתרת את התיזה הזאת. אני שואלך: לאיזו יהדות קלסית אתה מתכוון? האם לאותה היהדות הספציפית והמהווה חטיבה בפני עצמה בעולם הדתות שהתגבשה במפעלה הספרותי - התלמוד ואבזרייהו – ובאינסטיטוציות הקבועות של ההלכה והתפלה, או ליהדות האנונימית העממית של אותה התקופה הקלסית, יהדות של דתיות אינדיבידואלית הנובעת מרחשי לב ומתסביכי נפש דתיים המקננים כמובן בלבו של היהודי הדתי כשם שהם מקננים בכל אדם דתי העובד עבודה זרה? נדמה לי שכל עצמה של היהדות הקלסית אינה אלא האבקות איתנים בין שתי דתיות (Religiostaten) הללו, ומפעלה הכביר והיחיד במינו של היהדות התלמודית-הרבנית (שבו היא ממשיכה את קו התורה והנביאים) הוא דיכוי יסודות המיתוס וריסון הדתיות האינדיבידואלית החופשית הפרועה שאינה אלא ביטוי ליצרים ותאוות ("יודעים היו ישראל בעבודה זרה שאין בה ממש אלא שביקשו להתיר להם עריות בפרהסיה", סנהדרין) והטייתה למסלול של כיבוש היצר ושל הטלת חובות ופיתוח הרגשת החובה ("גדול מצווה ועושה משאינו מצווה ועושה !") במובן זה דווקא הפילוסופיה הרציונליסטית, על אף כליה השאולים מהנכר, היא היא הממשיכה את הקו של היהדות המקורית, ז.א. של הצד המיוחד והספציפי שביהדות, בעוד שהקבלה, על אף המקוריות המדומה של סמליה וכוונותיה, אינה אלא התפרצות של אותה הדתיות האנושית-כללית, ז.א. אלילית, אשר היהדות הקלסית השתדלה לדכאה, עם כל ה-psychopathia sexualis  הכרוכה בה (עיין ספר החסידים). אני חושב שזהו מה שרצה הרב קוק להביע באותו המשפט שהזכרתי לך אתמול.                       

אני אשתמש בדוגמא אחת בלבד ואתה כנבון המבין דבר מתוך דבר תרד ללא ספק לסוף כוונתי, אתה הסברת את החידוש הגדול שחידשה הקבלה בשטח התפילה ביצירת הכוונות והייחודים. והנה סידור התפילה שנוצר על ידי היהדות הקלסית, אותה התפילה במטבע שטבעו החכמים, מעולם לא נתכוונה לשמש מוצא לרגש הדתי האינדיבידואלי ולהשתפכות הנפש של היחיד, התפילה באה במקום קרבנות כאינסטיטוציה ציבורית. דווקא לזה מתאים ההסבר הפילוסופי שבטעמי המצוות שלפיו התפילה היא טכס שבאמצעותו המתפלל כולל את עצמו בקהל המאמינים. וכנגד זה מושג התפילה המיסטי הוא מהפכה גמורה, אמנם מהפכה כבירה ובעלת חשיבות היסטורית גדולה, אבל בשום פנים לא המשך הקו ההיסטורי שקדם לו ולא החיאתה של אינסטיטוצית התפילה הקלסית. אגב: המהפכה הזאת נגד רוח היהדות הקלסית באה לידי ביטוי בעצם מושג הכוונה המיסטי, כי כוחה וגבורתה של היהדות הרבנית והתלמודית אינם מתגלים בשום מקום באותו עוז כבשעה שהיא פוסקת שמצוות אינן צריכות כוונה.                          

לא אוכל להימנע מהערה ביקורתית אחת אשר אתה תסלח לי עליה. בה במידה שנתרשמתי רושם רב מהתיאור החי והפלסטי שאתה נותן הן בדבריך בע"פ והן בדבריך בכתב לעולמם הנפשי של המקובלים, בה מידה נתאכזבתי מהחיוורון שבתיאורך את עולמם הנפשי של הפילוסופים. כאן הלכת כנראה בעקבותיו של שלטון השכל של אחד העם עם הרמב"ם הג'ון-סטיוארט-מילי והרברט-ספנסרי שלו. גם כאן אסתפק בדוגמא אחת : האם באמת מושג הרע אצל הרמב"ם אינו אלא אותה הפשטה חיוורת שאתה תיארת? האם לא הכיר הרמב"ם הכרה עמוקה עד למאוד את האימה שברע שאין האדם יכול להימלט ממנו גם בהתעלותו השכלית הגדולה ביותר? האם לא אצל הרמב"ם עומד במרכז רעיונותיו המאמר התלמודי הנוקב ויורד עד תהום "כל הגדול מחברו יצרו גדול הימנו"? אמנם הפילוסופים, בכדי להכיר את הרע ולהבינו ולחוש בו, לא היו זקוקים לקונסטרוקציה האלילית של סטרא דמסאבותא אשר בה אתה רואה כנראה העמקה יתרה.                       

סוף דבר: לעומת התיזה שלך אני מעיז להעמיד את התיזה הזאת: הקבלה ניצחה בעם ישראל, מפני שהיא היתה קרובה יותר לאותם האינסטינקטים האליליים אשר היהדות הקלסית נלחמה נגדם ולא הצליחה לעקרם. הפילוסופיה של הרמב"ם לא ניצחה, מפני שהיא ממשיכה את קו אותה היהדות הקלסית שתמיד היתה ותמיד נשארה נחלתם של בני עלייה מועטים. ולא לחינם אומר הרמב"ם עצמו כשהוא מתאר את אהבת ה' הצרופה "שלא כל חכם ולא כל חסיד זוכה לה ואין היא אלא מדרגתו של אברהם אבינו", ואלה הם ממש גם דברי שפינוזה omina praeclara tam difficilia quam rara sunt (סיום האתיקה).

תוקן על ידי פוסטליבובץ ב- 07/07/2010 13:26:55

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 13:36 לינק ישיר 

כמדומני שהשו"ע פסק מצוות צריכות כוונה.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 07/07/2010 13:36:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 13:44 לינק ישיר 

אתעלם מדברי ההבל של ליבוביץ שבישל את היהדות כמו שהכינו ברוז'ין תכלת (הניחו דיונון בסיר, הוסיפו צבע כחול של טמבור, הוציאו את הדיונון, ונהיה תכלת).

חכם לוצאטי

מצער אותי שאתה פורש מן הויכוח, (ובודאי לא משום ש"ירוק11" פלט משפט כזה או אחר, או חששות כאלו). הנימוק שהעלית במקום אליו שלחת הוא שצריך מחקר שלם ואין לך זמן.

אמנם, סבורני שאם יש אפשרות להגן על חכמת הקבלה מטענה חזקה זו של ערך הזוהר, זכות הציבור לדעת אותה. כיום אין לציבור שום אפשרות לממש את זכותו זאת, אני לא מכיר שום מאמר שנכתב ע"י אדם רציני ומגן על הזהר בצורה רצינית. וכאמור זה עצוב מאד, כי זה גורם שבאופן טבעי אף אדם משכיל לא נותן לקבלה ליהנות מהספק, כל עוד החיבור המרכזי עליו הסתמכו האר"י והגר"א נראה לכאורה כחיבור של הוזה מבולבל אף כי גאון.

ואדגיש שוב, איני מתכוין לשאלת זמן כתיבת הזהר, ושהעורך דמהדורא בתרא הכניס בו דברים מזמנו או דברי חזון. אלא על עצם התוכן של הזהר, האם ניתן להזים את ההאשמה שהזוהר כולו נכתב על ידי הוזה שנכשל ביצירת שפה מלאכותית ועולם מושגים מלאכותי מבלי שיהיה מספיק מוסמך ורציני כפי שמראים המקומות הרבים בהם נכשל במשימת יצירת השפה ועולם המושגים?

נכונים מאד בעיני דבריך האחרונים, שרוב המהתלות הטפלות ודברי הזרות והלזות שבספרות הזהר אין מקורם בגוף ספר הזהר עצמו. אבל בכל אופן הרי חובת ההוכחה היא על המאמינים בערך הזוהר. שכן אחרי שהתברר לנו שספרות הזהר היא מלאכת ידי גאונים הוזים חובבים מן המאה ה13, למה שנניח שהזהר עצמו נוצר בצורה שונה לגמרי. ולא נניח שהוא נוצר על ידי גאון הוזה מקצוען מן המאה ה12.

בשביל לבסס אמונה בערך הזהר, צריכים ראשית לברר שאין בו מהתלות ודברי זרות המתאימים רק לאנשים שאינם מוסמכים. ולאחר מכן, להסביר איך נוצר ומתי והיכן היה עד פרסומו. ואיך אפשר לבסס זאת. שהרי לא נוכל לבסס דבר כזה רק על סמך הערכה עיוורת לאר"י, שגם על גאונותו המופלגת אין ספק. ובכל זאת.

מקוה שהבהרתי את הבעיה שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 14:44 לינק ישיר 

ואמאי, איני מבין מדוע אתה עושה מזה בעיה כל כך רצינית, בעיה של מסורת. האם העובדה שהאר"י והגר"א האמינו בדברים בלתי מבוססים מחלישה את המסורת? הלוא אם רק הבעל שם טוב והמגיד ממזריטש והחסידים היו מאמינים בזוהר לא היה לך שום בעיה עם זה שהזוהר איננו מבוסס, והא ראיה שבכל הודעותיך הנך מזכיר רק את הגר"א וכמס שפתיים גם את האר"י.
אני לא רואה שום בעיה אם יתברר שהזוהר מזויף. אין זה מעיקרי היהדות להאמין ב'מדרש' שנמצא ביום מן הימים, מה גם כי עד היום אין 'כיסוי' כלשהו לסיפור 'התגלות' הזוהר. העובדה שרוב כלל ישראל מאמין בו אינה מכלילה אותו תחת מטריית המסורת. להיפך, המסורת בת השש מאות שנה מספרת שאין מסורת קדומה לזוהר. האמונה בו מסתמכת אך ורק על עדות מפיציו חלק מחכמי ישראל ולא על מסורת.
הבהרה: אני מאמין בח"ן ובזוהר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 15:00 לינק ישיר 

איני רואה שום בעיה אם הקבלה כולה שקר, אם זו האמת, האמת לא תהווה לעולם בעיה.
הבעיה שלי היא, שייתכן שהקבלה היא לא רק פילוסופיה מעניינת, אלא גם מסורת יהודית רבת שנים, בעוד ידיעה זו נסתרת מעיני עקב העובדה שאני קורא רק כתבים של תשבי וגרשום שלום ועוד אנשים שלא בחנו כלל את השאלה הזו. אשמח אם מישהו בעל הבנה כדוגמת לוצאטי יבהיר לי סוף סוף אחד מהשתיים 1) אני טועה, והקבלה היא מסורת יהודית רבת שנים ולא רעיונות מקוריים של מקובלים ספרדיים הוזים, 2) אני צודק, והקבלה היא עוד גילוי חביב של תעתועי ההיסטוריה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 15:03 לינק ישיר 

[אני לא טוען שמסורת יהודית רבת שנים היא ערובה לאמת, אבל יש משמעות לעובדה כזו מבחינות רבות ושונות].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 15:04 לינק ישיר 

מצטרף, אלא שהייתי מתנסח הפוך: 1 אני צודק וכו', 2 אני טועה וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/7/2010 15:07 לינק ישיר 

1) אתה צודק, 2) אני טועה..

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קדמות הזוהר (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 27 28 29 ... 54 55 56 לדף הבא סך הכל 56 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.