בית פורומים עצור כאן חושבים

ט' באב - בנין בית שלישי בימינו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/8/2005 22:47 לינק ישיר 

הפרעתוני

דבריך מפריעים את מנוחת נפשי .

האם לדעתך העילה להשמיד את העמים שישבו בארץ תחת גפנם ותחת תאנתם - בגלל שהיו רשעים/ חטאים/ וכו' הינה עילה מספקת ? מוסרית ? .

האם לדעתך נכון לצוות על עם ישראל לערוך ג'נוסייד בעמי הארץ - אפילו אם היו רשעים/ חטאים, אם התנהגותם אינה מוצאת חן בעיני ה', וחפץ ה' להשמידם שיעשה זאת בעצמו

האם הסיבה שאלוהים שלי מצווה עלי להשמיד 7 עמים הינה יותר מוסרית מהסיבה שהוגה הדעות / הפילוסוף הנאצי מצווה על עמו להשמיד עם אחר ?

ומנין לך שהמשיח לא יוכל להראות לנו מי הם עמלקים - וכל האדמורי"ם/ראשי הישיבות / ותלמידיהם / חסידיהם , יעמדו בתור לקיים מצוות עשה של מחיית עמלק ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 23:05 לינק ישיר 

בן איש אחד

איקון גדול וירוק על דבריך.

בעיקר, על שהמחשת לי את התיאוריה - החבדניקית, החסידית? - על שתי הנפשות, זו שמופיעה לראשונה בביוגרפיה האנושית, הנה"ב, והמעולה יותר, הנה"א.

ואגב מחתא (=ובאותה פעולה) כבר קישרת זאת לשני סוגי הגיון, כי יש הגיון מודרני ופסול, ויש הגיון בריא שנעלם מאיתנו עד שישוב העולם לתקנו.

(ובזאת הרווחנו גם את ההבדל בין דורות הראשונים של חכמים לדורנו. כי אז ההגיון באמת היה בריא, יותר של נה"א, ושלנו, או לפחות שלי - אינו כזה. וממילא, איך יחלקו אחרונים על ראשונים?).

זו תיאוריה שהיא, אני משער, עקבית. אני מוסיף ומשער כי יש כאלו שסבורים שהיא חלק מהתורה שקיבל משה מסיני.

לי לא ידוע שהיא מסיני. ואני זקוק לזה להוכחה.

ומלבד זה, אני יודע כי תיאוריה מטפיזית זו אינה היחידה בעולם המחשבה היהודי.

כל זה אינו קשור בהכרח ליחס לקרבנות. אין הכרח לוגי שמחייב מי שמאמין בנה"א ובנה"ב להאמין שראוי שהקרבנות ישובו, ולהפך, גם מי שאינו מאמין בשתי נפשות כאלו יכול להאמין בנחיצות הקרבנות ואולי אפילו להיות מקובל (כמדומה לי שהחילוק נה"א-נה"ב אינו בשר מבשרה של הקבלה, אבל כידוע אני בור בתחום זה).

יש משהו משותף לשתי הגישות, שלי ושלך. נאמר: החסידית והמיימוניסטית. שתיהן סבורות שהאדם צריך להשתפר. אלא שהשיפור שהגישה החסידית שואפת אליו שונה בתכניו ובהקשרו השיטתי מזה שלי.

ולענין האשכול עצמו, הקרבנות -

אתנחתא, כרגיל, היטיב למקד את הקושיה: מה בין שחיטת בהמות לשחיטת קרבנות? והמשיכו אחריו: מה בין תקיעת שופר והרטט שבלב שבעקבותיה לבין שחיטת קרבנות?

אמנם, אני מתפלא על השאלה. ברור שאם נתבונן במצוות מצד ההטרונומיה שלהן, אין בין הדברים הבדל. אבל אם אנו רואים במצוות מאמץ לחינוך האדם, יש ויש הבדל ביניהן.

כפי שכבר כתבתי בעבר, היה היו מצוות כמו בן סורר ומורה (שלרוב הדעות בגמרא אינו יכול להתממש), גואל הדם, מכירת הבת לאמה ועוד. אני משער כי גם אם אמר רבי טרפון: תאבני מתי תבוא צרת הבת לידי ואשיאנה, אתנחתא ובן איש אחד לא יאמרו: תאבני מתי יבואו לידי גאולת דם, אמה העבריה ואקיימם.

כמובן, יתכן שהם כן ישמחו על מצוות אלו ויקיימון בהידור רב. ומסתבר שאף אני אעשה כן - אם יגיעו הנסיבות המתאימות. אבל אני איני בין המייחלים לזה.

האם אתנחתא כן מייחל לזה?

אם מקבלים את ההנחה כי יש מצוות שניתנו אך ורק מטעמים חינוכיים, כי אחרת היו בני ישראל של המדבר נכשלים יותר, וטעם הקרבנות אינו בגלל סודות עילאיים ונפלאים אלא כדי להרחיק את בני ישראל מעבודה זרה, אזי אפשר לצרף את סדר הקרבנות לגאולת הדם, באותה רשימה של מצוות שחלפו להן ואין אנו מצטערים על אבדנן.

שמא ישאל השואל: והרי חז"ל דיברו בשבח הקרבנות, ובזה חייב להודות גם מי שמפקפק בקבלה?

התשובה היא כפולה. ראשית, אפשר שחז"ל דיברו לפי אמונת ההמון, ושנית, אפשר שגם הם, בחלקם, האמינו במעלת הקרבנות.

יתכן כמובן שאני שוגג ביחסי לקרבנות, ועלי להביא כפרה המתאימה (נראה לי שעולה, הבאה על המחשבה, מתאימה יותר מחטאת, או שמא דרש אתנחתא, "כי דבר ה' בזה" - זה הכותב בעצור חושבים, סמיילי), אך אני סבור שגישה זו היא עקבית לא פחות מחברתה שהתבארה לעיל כה היטב בדברי בן איש אחד.

לפיכך,

יכולים מיכי, אנוכי, וכל המיימוניסטים להקשיב לקול תקיעת שופר בחרדת קודש, עד בא לציון גואל.

(חוששני שלא התייחסתי לכל הנקודות הרבות והחשובות שהועלו כאן, ואשתדל לדון בהן בהמשך, בל"נ).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 23:11 לינק ישיר 

מיימוני,

אייקון מצטנע בענוות חן מקבל בהכנעה את האייקון הגדול והירוק, עם שאר ההטבות שהיטבת עימי לאחרונה.

אכן, היטבת להבין שזו גישה מטפיזית וגם עקבית. גם הקשר ל"ראשונים כמלאכים", הבאתיו בעבר, והוא שימש לי כטיעון בויכוח עם ידען באשכולו.

אך את דרישתך להוכחה לא הבנתי. באתי לשכנע אותך? באתי להציג תיזה שמסבירה באופן נפלא את אמונותי! לצטט את שכתבת באשכול הטריקיזם?

האם אין מקום לאדם להצהיר על מערכת האמונות שלו, שהיא פרי מחקר בן שנים, ונעשה כל נסיון לבנותה באופן קוהרנטי, לכיד, עקבי? אני סבור שיש משמעות לשתף אחרים במחשבות. זה מה שאני מנסה לעשות כל העת. זה מה שכולנו מנסים לעשות, מתוך ההנחה שאחרים רוצים לקרוא, לשמוע, לבחון, אולי לאמץ.

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1386426

תוקן על ידי - בןאישאחד - 07/08/2005 23:21:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2005 23:54 לינק ישיר 

תלמיד,

אכן ראויים הם הדברים שיטרדו את שלוות נפשו של כל אדם (כדברי נילס בוהר: אם לא כואב לך הראש מתיאוריית הקוונטים, סימן שלא הבנת אותה), אך עדיין צריכים הם לימוד.

טענת, שלו חפץ ה' להשמיד את הפושעים, שיתכבד ויעשה זאת בעצמו. אתמהא. התאמר זאת גם על כל מערכת המשפט, שנקיים בה 'ישפט ה' ביני ובינך'? האם לא נעמיד לדין פושעים, רוצחים, גנבים ואנסים? אדרבה, קיום הצדק נתון בידינו אנו, מטעמים רבים; האחד מהם, הוא לחנך אותנו עצמנו לעשות את הצדק. טעם נוסף נוגע בשאלה הכללית של אי-רצונו של הקב"ה להתערב בעולמו יותר מדי בשיטת 'העונש המיידי', והדברים ארוכים. על כל פנים, ודאי שאם אנשים אלו פושעים וחטאים וראויים הם שיושמדו (או על כל פנים שיחזרו בתשובה או שיילכו מן הארץ), היחידים שמצווים לעשות זאת הם אנחנו עצמנו. כמובן, שלא לדבר על בחינת השאלה האם באמת אנו הולכים בכל לבבנו אחרי אלהינו, והאם באמת עבודה זרה מפריעה לנו. וכולי.

לגבי הוגה הדעות הנאצי: ראשית, התיאוריה הנאצית אינה מושתתת על מוסריות, אלא על אנטי-מוסריות. העם שהביא לעולם את המוסריות, חייב להיות מושמד. התורה מצווה בדיוק לאידך גיסא. והלוא דבר הוא. הדבר מזכיר לי את ההבדל בין סיפור המבול בתורה, שבא בגלל שמלאה הארץ חמס, לבין המיתוס הבבלי על המבול, שהובא על ידי אנליל מכיון שהרעש מחמש הערים של האדם הפריע לו לישון.
לחידוד: אם יבוא אדם ויאמר לך שיש להוציא להורג פושעים, האם תשווה זאת לטרוריסט הוצח לחינם? 'רצח הוא רצח הוא רצח' הוא משפט שלא רק שאינו נכון דקדוקית, הוא גם לא נכון מוסרית.

מיימוני,

אינני מבין מדוע כה ברור לך שהשיטה המיימונית בעניין הקרבנות היא האמת, או לחלופין שיש להעמיד מולה את הקבלה.
על שיטת הרמב"ם בנושא הקרבנות נשפכו קולמוסים רבים ונשברו מקלדות לא מעטות (אני מניח שלא מעט גם בפורום זה), ואת קשייה הרבים אין צורך לפרט. נקודה מאוד קטנה היא קרבנותיהם של קין והבל, נח, וכו', שלא באו כעבודה זרה, אבל גם לא כתגובה לה.
על כל פנים, אפשר להחזיק בגישת הרמב"ם, אבל להתייחס אליה כאל הדעה הפשוטה והרווחת - דומני שקצת קשים הדברים.
ובכל מקרה, כל זה לטעמן של מצוות. אבל כפי שידועים דברי הרמב"ם בהלכות מעילה, אל ייקלו בעינינו החוקים, גם לאחר שלא ידוע לנו טעמם (אם הוא בכלל קיים). וכפי שהצביעו כבר הפרופסורים רוזנברג והנשקה (וקדמם הרב קוק בערפלי טהר), הדימוי הוא לעצים ואבנים המקבלים קדושה עולמית, על אף שאין בהם דבר מצד עצמם. כך מצוות התורה מקבלות קדושה עולמית, מעצם העובדה שניתנו ממרום, גם אם נגיד שבטל טעמם (ודבר זה כמובן צ"ע). אם כן, מאיפה ההתלהבות? מאיפה שבאה ההתלהבות לשאר המצוות, באשר הן דבר ה', אשר נקרא שמו עליו. וכל זה לשיטת הרמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 01:07 לינק ישיר 

על מחית עמלק היו אשכולות אין ספור, ואין כאן מקומם.

נשאלה שאלה פשוטה ע"י תלמיד. כל מה שהצלחתי לראות היה מלל רב, הבאת מושגים רחוקים,וככל שיהיו רחוקים יותר כן יטב, פניה ימינה פניה שמאלה. אך תשובה פשוטה ברורה אין! ומאיפה באה השאיפה לחשיבה פרימיטיבית? הרצון להתקדם לאפס? לקידוש הרוע? במלל שוא של העלת ניצוצות פרימיטיביות? הלא דברים אלה הם דברי קבלה -במובנם השלילי ביותר. במקום לשאוף לתורותי בקרבם או לתורה חדשה מאתי תצא. במקום להאמין אולי יבא יום וגר זאב עם כבש .אז שואפים לפרימיטיביות קדושה? להתבוסס בהבל?

וסילחו לי על החריפות .

תוקן על ידי - קעלעמר - 08/08/2005 1:15:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 01:10 לינק ישיר 

מיימוני ובן איש אחד..

כדבריכם בענין ראשונים כמלאכים,ואחרונים....
ביאר במכתב מאליהו חלק חמישי.. (שהתגברות החומריות ביטלה ההשגה ...)
ומושגי הרב דסלר בענין חומריות ורוחניות הן הן מושגי חב"ד ביחס לנפשות האלוקית והבהמית.
וכוונתכם בחשיבה הסינטטית לדבריכם אולי כוונתכם להסתכלות באספקלריא המאירה ..שהדברים והמושגים נתפסים בבירור..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 01:57 לינק ישיר 

קעלעמר,

על איזו שאלה בדיוק אתה רוצה תשובה:

א. כיצד ניתן ליישב את גישת "תורתי בקרבם" עם השאיפה לחידוש הקרבנות?

ב. כיצד אנחנו, כעצכ"חים נאורים, שואפים לחידוש הקרבנות?

ג. כיצד עם ישראל בכללותו, שואף לחידוש הקרבנות?

הדיון כאן ניסה לענות על השאלה השניה, וכנראה שבהצלחה. דומה ולך כואבת השאלה הראשונה או השלישית.

ובכן, באשר לשאלה הראשונה אודה אומר, שאין לי מה לומר. שאלה זו יש להפנות לאנשים דוגמת ר' לייב מינצברג, שדומה וספריו ושיטתו נקראים בשם זה, ולדעתם כל התורה כולה יכולה להתפרש בגישה כזו.

באשר לשאלה השלישית אומר, שהעם בכללותו נוטה לראות בכל מה שקדום ומופיע בתורה, ערך מקודש, גם בלי קשר להבנתו שלו ול"תורתי בקרבם" שלו.

אורח, ברוך הבא. אך דברים רחבים אלו, שהתבארו באריכות באשכולות אחרים, מסופקני אם הם נקנים בגישה של אורח. שבה עימנו והיטבנו לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:15 לינק ישיר 

קודם כל לא הצגתי את שאלתי. הרשה לי להיות אוטונמי ולשאול ולענות באופן שונה לגמרי ממה שאתה הצגת. השאלה היתה של תלמיד. ועליה אני חש לא ניתנה תשובה. כתיבת פוסט בנושא מסוים לא יכולה להוות תשובה. ודאי לא מלל חסר פשר על שאיפה לשינוי טוטאלי של החשיבה האנושית הנורמלית, שתחיה בשלום עם חשיבה פרימיטיבית. אין לי ספק שבמקום מסוים, לכשתשאל השאלה, אתה תסביר שהתורה באה להפקיע מהפרימיטיביות שקדמה לה . וכאן נשמע לי איזה שהיא פוסטיות, שאיפה לרטרו אולי לתקופה לפני מתן תורה?.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:17 לינק ישיר 

לכיסוי הגוף בעלי תאנה, כוונתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:26 לינק ישיר 

הפרעתוני וכולם

אני חושש שלא בארתי עצמי די הצורך.

אין אני משעין את עצמי על דברי הרמב"ם, אם כי ודאי למדתי ממנו. אין אני מציע טיעונים מסמכות - כה אמר רבנו הרמב"ם ולכן ראה וקדש. לא זו דרכי.

אם יש לי טענות נגד הקרבנות, הרי הן הולכות בשיטת הרמב"ם, אך באופן שונה.

שלא כמו נאךמלנישט, למשל, אין לי הסתייגות משפיכת דם בהמה (אפילו לדעת הרמב"ם, סבורני שהוא אינו רואה במניעת צער בעלי חיים ערך. במו"נ הוא מסביר שזה נועד לחנך את האדם להתחשב באדם אחר).

בעיני, אם יש חסרון בקרבנות, הרי זה מפני שהם התחשבות "אלקית", אם ניתן לומר זאת כך, בפסיכולוגיה האנושית. הקרבנות ניתנו, כפי הידוע וכפי שנתבאר באשכולות שונים, לאחר חטא העגל, כדי שעם ישראל לא יעבדו לשעירים. (ויש גישה שונה, גישת הרמב"ן, לפיה הקרבנות כן ממלאים צורך, ואפילו צורך גבוה).

הקרבנות ממלאים כמה צרכים בפסיכולוגיה האנושית:

א. מגיה - לספק את רצון האל כדי שימלא את רצון האדם.
ב. צורך גבוה - תפיסה שהיא דומה ל-א' או שהיא עבודה זרה.
ג. כפרה - כתוצאה מחוסר היכולת האנושית להתפטר מרגשות אשמה בלא נתינה כלשהי.

אם יש לי טרוניה נגד הקרבנות, הרי זו שכתבתי כאן (ויש אשכול מיוחד על חטא ועונש וההתמודדות עם הנושא בחשיבת המקרא - ראה באשכול המומלצים על ספרו של מופס).

זה שסיכמתי את שיטת לוינגר, אינו אומר בהכרח שאני מסכים עמו.

אם נראה את המקום שאמירת הקרבנות, ותחליפי הקרבנות שהתפתחו, בין אלו שתיקנו חז"ל, בין אלו שהתפתחו בימי הגאונים, ובין אלו שסיפקה הקבלה - הרי שהקרבת קרבנות במקדש בלבד תבטל חלק ניכר מן הסידור...

אם לי אישית יש משהו שקשה בעבודת המקדש, זה אינו הפן של שפיכות הדמים. מסתבר שזה ייראה לי מוזר, אפילו "פרימיטיבי", אבל אני משער שכך רובנו. אלא שידיעתנו כי זה המקדש בו בחר ה' תחפה על זה ותאפשר לנו להתרגל ואפילו לייחס לכך קדושה.

מה שמפריע לי הוא כנראה אותו פן פנימי. עבודת הקרבנות היא עבודה המונית. ועבודת ה', בעיני, היא לעולם עבודה פרטית.

כמובן, איני מצפה שמה שכתבתי כאן יעניין מישהו באופן מיוחד, אלא אם כן הוא דומה לי בנטיות מחשבה ורגש אלו. ולא הזכרתי את הדברים אלא כדי להבהיר עם מה אני שלם ועם מה איני שלם בביקורתו של לוינגר.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:27 לינק ישיר 

אולי עוד לפני זה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:28 לינק ישיר 

ואם יותר לי להוסיף ולשאול מה יהיה על התפילה שתפסה את מקומם של הקורבנות, ומשמשת להם כתחליף מאז החורבן, האם התחליף אינו מושלם ו'הוצע' כברירת מחדל? האם 'תפילת החובה\הקבע' תתבטל, או אולי תהה בבחינת תוספת מיותרת?

תוקן על ידי - riv - 08/08/2005 3:07:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:29 לינק ישיר 

היה על התפילה אשכול יפה של יהוסף. (לינקי?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 02:32 לינק ישיר 

היעלמות הצורך והאופנה בהקרבת עיזים לא-ל לא היו מיידים. אני מניח שהם לקחו הרבה שנים ויתקנו אותי ההיסטוריונים דפה. כך שבשעתו התפילה והבקשה ל'השב העבודה לירושלים' היו אמיתיים מאוד. לקח הרבה שנים עד שהם איבדו ממשמעותם המקורית. אבל במהלך השנים הם קיבלו חיים משלהם. הם הפכו מבקשה מעשית לגעגוע. געגוע שמקיים עם שנותן לו על מה להתרפק, שמאפשר לו תחושת גיל של אלפי שנים .
געגוע לקירבת אלוהים. כמו שאומרים בתפילה "גלה כבוד מלכותך עלינו והופע והנשא "
בית המקדש כמושג, הוא מושג של גילוי שכינה. הניגוד המוחלט לגלות \ הסתר פנים . ולכן כבר לא ממש משנה האם ישחטו כבשים, או מה בדיוק יעשו בבית המקדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2005 03:44 לינק ישיר 

קלמר,

במקום חשיפת עצבים, תטיב לעשות אם תסביר ותחדד השאלה לדלי שכל כמוני, שאיני מבין מה בין תפלין לקרבנות? או כל מצוה אחרת, ואם השאלה למה דוקא הקרבנות מגלה את השכינה, אז הרי"ז שאלה כללית למפרע. ואינה שאלה על העתיד דוקא. הבית מקדש הוא למען גילוי השכינה.

ומעניין מחלוקת הרמב"ן והרמב"ם במטרת המקדש, שהלא הרמב"ן סבור שעיקר המקדש הוא עבור הארון וגילוי השכינה, והוא הרי סבור שקרבנות מעלותיה גדולות, ואילו הרמב"ם סבור שעיקר המקדש הוא הקרבנות, והרי טעמו בקרבנות ידוע.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ט' באב - בנין בית שלישי בימינו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.