חדשות המוזיקה החסידית- גליון 47- מנחם אב
בס"ד | חדשות המוסיקה החסידית | גליון 47 י' מנחם אב תשס"ה | www.chasidinews.com | [email protected]
חודש טוב!
שמוליק אינדיג, בן 23 ונשוי טרי מוציא בימים אלו את אלבומו השני - "חוזר הביתה" ובמקביל עוסק בפרוייקט הלחנה של "שיר השירים" - ראיון בלעדי ומרתק, חני מסקרת את האלבום החדש של ירחמיאל ביגן ופרחי מיאמי "רווח", ודוד פרוידיגר מסקר את אלבומם החדש של להקת המושב - "מלאכים", דיסקים חדשים שיצאו לאחרונה, מיטב ההופעות של הקיץ, דיסקים לצפיה, אתר מומלץ ועוד. מקווים שתהנו מהעיתון. אל תשכחו את הפורום שלנו. ניתן להכנס אליו דרך האתר או פשוט ללחוץ כאן. אתם מוזמנים להכנס ולכתוב.
חידושים, רעיונות, מאמרים, הערות, תגובות, וכל מה שעולה לכם בראש לשלוח ל: [email protected] . מנויים לשלוח ל: [email protected].
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית"
--------------------------------------------------------------------------------
מקבץ חדשות
בשיתוף עם "מוצ"ש חסידי חי עם מנחם טוקר" ברדיו קול חי
◄ איציק מצרפי מגיש את "אנוניומוס" – אלבום הבכורה עם הסולן רובי ריס. זמר אורח: שמואל גלבר. סולני ראפ: מנחם טוקר ("יחד") ישראל לובין-ישראפר ("מודים") ומנחם פיינשטיין ("צורב לי בלב" ו"הלוואי"). באלבום עשרה שירים בהם מילים מהמקורות ומילים מקוריות. בין השירים: מהרה, כל המשמח, אם אשכחך, המלאך, צורב לי בלב, עוד יבנה, בוא נרקוד ועוד. עיבודים והפקה מוסיקלית: יוסי ורסאנו. הפצה: גרינטק.
◄ דוד הולשטיין מגיש: "בצוותא 3" – מיקי רוזנבאום מארח את אייל סלע בניגונים לעיבוד קלרינט וחלילים. אייל סלע הוא אמן קלרינט וחלילים המתמחה בנגינה על מבחר רב של כלי נשיפה מרחבי העולם, מופיע בארץ ובחו"ל במוסיקת עולם עם הרכב משלו ועם הרכבים אתניים שונים לצד גדולי האמנים בחו"ל בתחום זה. בין הניגונים באלבום: מארש גור, ניגון חיג'אז, ניגון קראקוב, ניגוני של מוישל'ה (מרטין דוידסון), ניגון אודסה ועוד. הפקה מוסיקלית: מיקי רוזנבאום. הפצה: נועם הפקות.
◄ מיכאל שניצלער יוצא בימים אלה באלבום חדש בסדרת "נשמה פלאם" - שירים באידיש. והפעם בסדרה חדשה "שבת פלאם" - שירים על שבת קודש באידיש, שם האלבום – "ברכת הבנים". האלבום בעיבודו של ישראל לאם ותזמורת נגינה בהנהלת ארי טייטעלבוים בשירים של ליפא שמעלצער, פינקי וובר ור' משה גולדמאן. הפקה: יונתן שווארץ.
◄ ר' משה גולדמן מוציא כמיטב המסורת את האלבום ה-17 של קעמפ שלווה של באבוב - "שומרים". החידוש באלבום הוא שהעיבודים הם של משה לאופר. הלחנים של ר' משה גולדמן.
◄ אביחי ראם מגיש את "פרוייקט האמנים – כולנו יחד" בביצוע מיטב אמני הזמר החסידי: דדי גראוכר, משיח אביבי, ישראל אדרי, אודי אולמן, שמוליק אינדיג, איתי עמרן, אבי בן ישראל, אביעד גיל, שמשון דלפקוביץ', יוסי הופמן, שאול חיון, מלכיאל אברהם, נועם מיכאל, אסף נגל, ישראל פרנס, שמואל קרישר ואחיה רובין. עוד באלבום מיטב השירים של הזמרים המשתתפים. הפצה: גרינטק.
◄ "ניגוני בית קוז'ניץ" – אלבום חדש בעיבודו של דודי קאליש. האלבום הופק ע"י מוסדות בית קוז'ניץ בארץ ישראל. באלבום אחד עשרה ניגונים, בניהם: אשרי מי שראה פניו, אין קצבה- ניגון המלאכים, אומץ גבורתך, אל אדון, אליהו הנביא – דער הליגער ניגון ועוד.
◄ ישראל אדרי יוצא באלבום חדש – "יונת שלום". באלבום תשעה שירים, בינהם: בואו נשיר, שחר חדש ,חי וקיים, אני מאמין (במילים ולחן של מלכיאל אברהם), בחזרה לקזבלנקה (שכתב חנן אביטל), רוצה אני (שכתבה שלומית דרעי והלחין עדי לאון) ועוד. עיבודים: ג'ף הורביץ.
◄ זמר חדש בשם איציק אורלב יוצא באלבום בכורה – "מעגלים". עיבודים: רון תיכון, שלמה ברונר, עמי כהן, רמי רבא ואברהם מויאל. הפקה: אבינועם יוגב ורועי יעקב. הפצה: גרינטק.
◄ "הניגון היהודי" – אלבום חדש של מוסיקה יהודית עם אמן הקלירינט נתן קורל. באלבום 12 רצועות בינהם: בצפת, ניגון רומני, במסורת מירון, דבקה, קדצ'קה, ניגון צועני ועוד. הפצה: גל-פז.
◄ אבישי עמיצור ולהקת לכתחילה יוצאים עם "חתונה מלכתחילה 3". באלבום 24 רצועות, בין השירים: בואי בשלום, ובכן צדיקים, אסדר לסעודתא, הללו הללו, בר יוחאי, הוא יפתח ליבנו, ניגון שירת הים ועוד.
◄ "חנן אביטל ופרחי ירושלים שרים חסידי" אלבום חדש לרגל 30 שנה למקהלה. באלבום 15 רצועות, בינהם: מחרוזת קרליבך, מחרוזת בן דוד, מחרוזת פריד ,המלאך, מאמינים, רחם, ממקומך, ועוד. ניהול מוסיקלי וניצוח: חיים אסנר. עיבודים: חיים אסנר ועופר המרמן. הפקה: אושרי חזיזה ובנצי שם טוב.
◄ "משירי אהודנו" – אוסף חדש של 16 שירי קודש בלחנים מוכדרים ואהובים מאת הרב שבתי סבתו בביצוע החזנים יהודה נפתלי ור' ניסים אדרי. לכל דיסק מצורפת חוברת שירים. הפצה: גל-פז.
◄מקהלת ילדים חדשה בשם "פיציקאליש" בניצוחו של ר' דודי קאליש יוצאת בקרוב באלבום חדש בשם "התרגשות" - אלבום ובו מיטב הלהיטים של פינקי וובר.
◄ "חנן אביטל ופרחי ירושלים שרים מזרחי" עוד אלבום חדש לרגל 30 שנה למקהלה. באלבום 15 רצועות, בינהם: בן פורת יוסף, הנה ימים, אשורר שירה, ימלא פי, אליהו הנביא, ליבי במזרח ועוד. ניהול מוסיקלי וניצוח: חיים אסנר. עיבודים: חיים אסנר ועופר המרמן. הפקה: אושרי חזיזה ובנצי שם טוב.
◄ "השיבנו" סינגל ראשון ללהקת "Beyond Eden".- להקה הנמצאת בחזית המהפכה של מוסיקת הנשמה ומוציאה את אלבומה הראשון ''On The D" שבו שילוב יחודי ומקורי של היפ-הופ, רוק, פאנק ורגאיי עם תכנים יהודיים וישראלים. הסינגל הוא על מילים ממגילת איכה שנעטפו בלחן מקורי בסגנון נשמה. הפקה: פרסומי ניסא.
◄ איציק וייס ותזמורת איילת השחר סיימו להקליט שיר חדש עם מנדי ג'רופי בשם "רוח חדשה" על גוש קטיף. מילים: אוריה שחור. לחן: פדיה הלפרין. עיבוד הקלטה, והפקה מוסיקלית: איציק וייס.
◄ "באנו להשאר" - זה שמו של השיר החדש שהופק ע"י תזמורת שלהבת. השיר מוגש כהזדהות עם תושבי גוש קטיף במאבקם על ביתם.
◄ אלי פרידמן מוציא סינגל חדש "אנחנו לא מתנתקים מאבינו שבשמים" בדרך אלבום חדש שייצא בקרוב. .
◄ עליון שמש יוצא בסינגל חדש למען גוש קטיף.
◄ ישי לפידות ודאנס אוף שימחעס חוגים עשור ללהקה ומוציאים בקרוב אלבום אוסף מיוחד עם מיטב שירי הלהקה מכל הזמנים וכן 4 שירים חדשים.
◄ "אין מחסור ליראיו – ניגוני רובי הריס" – אלבום חדש של רובי הריס ששר, מלחין, מעבד, מפיק ומנגן את כל האלבום כולו. האלבום צפוי לצאת אחרי החגים.
◄ שלומי דסקל התחיל לעבוד על אלבום שלישי כשעל ההפקה הפעם יוחי בריקסמן.
◄ להקת פ"ד (פ"א דל"ת) יוצאת עם אלבום הבכורה שלה - "גן עדן" לקראת שבת נחמו.
◄ ליפא שמלצער עובד על אלבום חדש שיצא בעז"ה מיד לאחר החגים.
◄ אחיה רובין יוצא עם סינגל ראפ חדש "לצרותינו די" ביחד עם אביחי ראם.
◄ זמר חדש בשם ישראל פינס עובד על אלבום בכורה ביחד עם עמירן דביר.
--------------------------------------------------------------------------------
הופעות
◄ מופע ענק בהשתתפות מיטב הזמרים גד אלבז, איציק אשל, יוסי אזולאי והרקדנים, אבי בן ישראל, שי ברק (בדואט עם נפתלי גולד וניר קפטן), אביעד גיל, עמירן דביר, שמשון דלבקוביץ, יחיאל ליכטיגר, ישי לפידות, אברהם מויאל, אבי נקש, סיני, מופע בכורה של הזמר שלומי שטרן וכן מופע סטנד אפ עם צמד הבדרנים שאול חיון וניסים ורטה. מנחה: חברון גרנביץ'. המופע יתקיים אי"ה במוצ"שק ט"ו באב תשס"ה באולם 'בית-דני' בשכונת התקווה בתל-אביב. כרטיסים: 6695767-054.
◄ חגיגת קיץ ברמת השרון עם הזמרים : דוד צוברי , ישראל פרנס, וארז אחיאל. הערב יתקיים אי"ה ביום שלישי י"ח מנחם אב תשס"ה בשעה 20:00 ברחבת מתנ"ס אלי כהן ברמת השרון. הכניסה חופשית.
דיסקים לצפיה
◄ יהודה גרובייס מוציא את - "אבודים בדרך"- סרט בהפקה מרשימה ביותר. צולם ברובו בהודו וחלקו בנאפל. הסרט הוא מסוג חדש שטרם נעשה מסוגו בציבור החרדי- סיפור מסע המשלב בתוכו מעט אירוניה וקומדיית מצבים. כשמודיעים לנוסעי המטוס מהודו לישראל על דחית ההרמאה ביום אחד,שמואל, פקיד ממשלה בכיר, מתרגז מאוד, הוא רגיל לעמוד בלוח זמנים מסודר והתקלה משבשת לו את התכנית. אייל שכנו במטוס לא מתרגש בכלל, הוא מטייל בהודו כבר שנה, ויש לו זמן, והרבה. כשהדרכונים של שניהם נעלמים בטעות, הם חייבים להזדרז ולחצות את הודו ונפאל ביחד כדי להגיע לשגרירות הקרובה ולטוס לישראל עוד לפני כניסת ראש השנה, אבל רצף של תקלות מוזרות, חיכוכים וטעויות מאיים להשאיר אותם בהודו לנצח. – דרמה קומית על שני אנשים מעולמות שונים שמוצאים עצמם תקועים בניגוד לרצונם ונאלצים לשתף פעולה כדי שיוכלו לחגוג את ראש השנה בבית.
◄ "צוזאמען – קריוקי מהדרין" מגישים את "שירו למלך" – דיסק ראשון של אוסף קריוקי חסידי בפורמט DVD . בין השירים: מאמינים, לבנימין אמר, מלכותו נצח, שירו למלך, הכל יודוך, ואמר ביום ההוא, יחד ,יהי החודש, חזק, יהא שלמא רבה ועוד.
חוזר הביתה/ ראיון : שמוליק אינדיג
שמוליק אינדיג, בן 23, נשוי טרי. סטודנט למוסיקה ברימון. את אלבומו הראשון, "בזעת אפיך", הוציא בגיל 21 וכעבור שנתיים בלבד מוציא את אלבומו השני, "חוזר הביתה". במקביל, עוסק אינדיג בפרוייקט הלחנה של שיר השירים. "חוזר הביתה" אינו סתם שם של אלבום. מאחוריו עומד סיפורו של אינדיג, שעל אף גילו הצעיר כבר הספיק לעבור תפניות בחייו, תפניות אשר באות לידי ביטוי במוסיקה אותה הוא יוצר.
קודם כל, מזל טוב. אלבום חדש.
האלבום נקרא "חוזר הביתה" ויש בו 14 שירים עם מהמקורות למעט שיר אחד שאני כתבתי, הלחנים שלי, העיבודים שלי וגם השירה שלי. וממש בימים אלו האלבום יוצא לחנויות.
"חוזר הביתה" - הוא בעצם הסיפור חיים שלך.
שם הדיסק "חוזר הביתה" הוא בגלל שהדיסק הראשון "בזעת אפיך" היה הפקה של אבי פיאמנטה, באלבום הזה שמוליק אינדיג מבטא יותר את עצמו כשהוא 'חוזר הביתה' לסגנון האישי יותר שלו. שיר 4 בדיסק - "מוסיקה" מבטא את הסיפור של החזרה שלי למוסיקה ולתורה. "מוסיקה חוצה עמים ומגזרים/ מוסיקה מחברת בין אנשים/ מוסיקה נכנסת לתוך הלב/ מוסיקה מרפאת גם כאב... הגלגל מסתובב בלי שתרגיש/ ולא יעזור לך כלום"
איך התחלת בכלל עם המוסיקה?
כשהייתי חייל בזמן שהייתי בחופשה מהצבא באילת פגשתי שם את אבי פיאמנטה ואת אליעזר בלומן – הגיטריסט של להקת רבע לשבע ונדלקתי עליהם וזה עשה לי חשק לנגן, הייתי בא להופעות ומנגן עם אליעזר ועם אבי ואפילו נגנתי קצת עם אבי בבית שלו. אבי מאוד האמין בי וזה גם דרבן אותי לעסוק בזה. כתבתי שיר ועוד שיר ועוד קאוור ועוד שירים מקורים ואבי מאוד התלהב מזה. היה לו הרבה חלומות ושאיפות, מאוד החזיק ממני ודחף אותי והוא הגה את הדיסק הראשון. בזכות פיאמנטה, הוא גם שר איתי וניגן שם, עשה את העיבודים והכל.
הדיסק הראשון עשה חשק, כך גם יצא האלבום השני, בלי פיאמנטה. אספתי חומר, והוצאתי את הדיסק, עד היום אני יוצר, כל הזמן יש משהו חדש. חומר שיותר משקף אותי למרות שאני מאוד גאה גם באלבום הראשון שהוא חדש יותר וצעיר יותר. אם נגדיר את "חוזר הביתה" – הוא מבחינת מה שאני מאמין והסגנון שלי. באלבום בראשון פיאמנטה שם את החותם שלו.
אני זוכר הופעה ראשונה שלך לפני כשנתיים וחצי בחברון. אבי פיאמנטה מזמין אותך לבמה ו...
זה היה בדיוק שבוע אחרי שהדיסק הראשון יצא, זה יהיה ממש ספונטני, לא התכוננתי לזה בכלל, אבל שרתי שם רק שיר אחד. ומאז לא כל כך הופעתי, ממש בימים אלה עכשיו אני עובד על הרכב חדש ומתכוון להתכנס לחזרות ולהתגבש בעז"ה ממש בקרוב.
אתה עדיין עובד עם אבי פיאמנטה?
בעקרון עכשיו אני עובד עצמאית, אבל אני עדיין בקשר מאוד טוב איתו. הוא הראשון שהשמעתי לו את הדיסק, איך שקבלתי את המסטאר, נסעתי לבית שלו בכפר חב"ד עוד לפני שעיצוב הגרפי היה מוכן והבאתי לו עותק. אנחנו בקשר טוב.
"בזעת אפיך" האלבום הראשון שלך. אלבום ממש לא שגרתי...
חצי מהשירים והלחנים באלבום הם שלי ומקוריים, גם העיבודים של שלומי אהרוני היו לפי הנחיה שלי בגדול . אבל גם פיאמנטה נתן את הטעם שלו. המעבד התייעץ איתי והמעבד נתן גם משלו. חצי הדיסק השני הוא קאוורים שאני אוהב ואני בחרתי והלבשתי עליהם מילים מהמקורות, כשהעיבודים הם כמעט כמו העיבוד של השיר המקורי (לפני שגוייר) . השירים האלו כן משקפים אותי, כי זה מה שאני שומע וברור שזה מה שאני.
גם הגיטרות, זה סגנון שלי, זה כלי מאוד מרכיב וחשוב. בדיסק הראשון סינגולדה ניגן, זה טוב, אבל זה סטייל אחר, אוירה אחרת. הנגינה שלי זה מאוד אישי ואפשר לשמוע את זה. כל מי ששמע את הדיסק אומר ששומעים שזה יותר אישי ויותר שלי, הדיסק החדש יותר בשל, שירה יותר טובה, לחנים-עיבודים יותר טובים. פיאמנה אמר שהנגינה מתאימה לאוירה. קיבלתי ביקורות מאוד חמות.
מי הנגנים שמנגנים בדיסק?
בדיסק מנגנים הנגנים הכי טובים בארץ. וחוץ מזה מנגנים גם חברים וקרובי משפחה שנגינה זה לאו דווקא המקצוע שלהם וגם כאלה שכן. חבר טוב שלי יוסי לאון בא לנגן בבוזוקי. רוב נגני הקצב זה הנגני אולפן.
יש בדיסק שירים מהמקורות, לא כל כך שגרתיים- "חלום פרעה"...
חלום פרעה ועוד כמה שירים זה פשוט טקסטים שקפצו לי לראש שמאוד אהבתי והלחנתי אותם, כמו כן באלבום יש לא מעט שירים הלקוחים מ"שיר השירים" - יש לי בזה ענין מיוחד. החלטתי להלחין כמעט את כל ספר שיר השירים ומה שיש באלבום זה כמה 'דוגמיות' נבחרות ממה שהכי אהבתי מבין כל הלחנים.
סקירת דיסקים: "רווח" פרחי מיאמי. הפקה: ירחמיאל ביגן.
"רווח" - שיר מצוין לפתוח בו אלבום מושקע, איכותי ומעניין- רווח. רבותי, פרחי מיאמי חוזרים ובגדול. השיר נפתח במקהלת גברים גדולה..."רווח...רווח....רווח..." הוי כמה חיכינו לאלבום הזה , והנה הוא כאן. העיבוד הקולי והעיבוד המוזיקלי נעשו כאן בכשרון רב על ידי מונה רוזנבלום, שחובר זו הפעם השנייה לביגון לאחר 3 שירים שעובדו על ידו באלבום "בדרך התורה". שימו לב למקהלת הגברים שמלווה את המקהלה לאורך כל השיר ומוסיפה לו חן רב. גם הקולות השניים (הרמוניות, כפי שביגון קורא לזה) שמבוצעים על ידי הילדים עצמם, פשוט מקסימים!
"ונהיה אנחנו" - הופה! שינוי סגנון! ירחמיאל לא אכזב וגם הוא כמו כל זמר ממוצע משלב באלבומו שיר במקצב מזרחי. והפעם לא רק המקצב אלא גם ההברה! ירחמיאל, איך אתה, האמריקאי המושרש, הצלחת לשיר בהברה ספרדית??? לא מאמינים? הסכיתו אוזניכם ושמעו. גם אני לא האמנתי. שיר מקסים בקצב ה"הורה" שללא ספק יהפוך ללהיט. המילים מתוך תפילת שחרית, העיבוד של משה לאופר (!) ומקהלת הגברים בניצוחו של אלי לאופר. לקראת סוף השיר, הילדים לא מחזיקים מעמד עם המבטא הישראלי שהם מנסים לסגל לעצמם והם שוב חוזרים להיות "פרחי מיאמי".
"מי אדיר" - קצת התאכזבתי כששמעתי את השיר, לא בגלל שהוא לא יפה חלילה אלא בגלל שהיום כל זמר שני מוציא שיר על המילים האלו והלחנים, לא נעים לומר, אין בהם שום חידוש מיוחד. לא זו בלבד אלא שגם ה"אלומני" בהכוונתו של ביגון, הוציאו שיר שקט על המילים "מי אדיר". בקיצור, לחן מקסים אבל היה טוב יותר על מילים אחרות. החלק הראשון (הנמוך) של השיר קצת בנאלי ומשעמם, בחלק השני, הגבוה, מתחיל היופי האמיתי של השיר. המנגינה מרגשת, סוחפת. לקראת סוף השיר, שרה המקהלה קטע ווקאלי-ללא ליווי כלי נגינה לכמה שניות-אחד הקטעים היפים בשיר, לטעמי.
"ריבונו" - השיר פותח בקול תרועה רמה, קצב מהיר, קולות רקע, רעש, בלאגן. בדיוק מה שהדור הצעיר מצפה לו, ועם זאת שיר שכל כך מזוהה עם הסגנון של פרחי מיאמי. אי אפשר לטעות בו. את השיר פותחת מקהלת הגברים, אליה מצטרף ירחמיאל ביגון, לאחר מכן, "טריו" – שלישית סולנים שירחמיאל כ"כ אוהב להשתמש בה. אולם למזלנו, באלבום זה יש קצת פחות "טריו" ו"דואט" מאשר באלבומים האחרונים. רק לקראת סוף השיר, מצטרפת סוף סוף המקהלה עצמה בשירה סוחפת ומשכנעת. יש לציין שמילות השיר מובעות היטב במנגינה.
"ואהבת" - לאחר השיר "לא ברוח ה'" מתוך האלבום "בדרך התורה", הפך הדבר למעין הרגל, ואולי צורך, להוציא שיר שהוא מעין "סיפור". וכך נולד "ואהבת" , מתוך הגמרא במסכת יבמות, המספר על תלמידי רבי עקיבא שלא נהגו כבוד זה לזה ומסיים בדבריו של ר' עקיבא "ואהבת לרעך כמוך". השיר מתחיל איטי ושקט ובהמשך הופך לקצבי יותר, לאחר מכן חוזר להיות איטי עד לסיום המדהים. בסך הכל, כמעט 7 דקות של שיר מקסים.
"יפה" - אחד השירים הקצביים היותר יפים שבאלבום בעיבודו של מונה רוזנבלום. השיר נפתח בקולות המקהלה (אקפלה), מקהלת הגברים המלווה את השיר לכל אורכו מוסיפה נופך וטעם טוב. ניתן לומר, שזהו שיר קלאסי של מיאמי. שימו טובים לקולות השניים בהם מלווה המקהלה את הסולנים. ירחמיאל הוא ללא ספק ה-מומחה בתחום. אין עליו בקולות שניים. (זו דעתי, לפחות).
"יחדשהו" - לעניות דעתי, השיר הקצבי הכי טוב באלבום. שיר קליט, בעל מסר, לחן נפלא ושירה מצוינת של הילדים והגברים כאחד. ירחמיאל אמר בראיון, ששיר זה היה אמור להיות שיר הנושא של האלבום עד שבא "רווח" ותפס את מקומו. המקהלה מלווה את עצמה ואת הסולנים בקולות שניים מרשימים שללא ספק מעשירים את השיר. ירחמיאל מצטרף לשיר במינון ובטעם הנכון ונותן לו את התוספת שלו.
" Lift Up Your Candle'' - אוהו! לשיר כזה ציפינו כבר הרבה זמן. בשנים האחרונות כל השירים באנגלית היו קצביים והנה מגיע שיר שקט באנגלית. שיר מדהים! מלא עוצמה ורגש. הייתי בהופעה שבה ביצעו את השיר הזה, וירחמיאל ביגון ביקש מהקהל שכל אחד שיש בידו איזשהו מקור אור (פנס, פלאפון וכו') ירים אותו במהלך השיר. האורות כבו והשירה החלה. בתחילה בשקט. מנגינה מרגשת, סולנים נרגשים ואח"כ הפזמון החזק, הזועק: הרם את הנר שלך! והקהל, שמנה כמה אלפי איש, הרים כל אחד את "הנר" שלו ואלפי אורות קטנים נצנצו בחלל. היה זה רגע שלא ישכח במהרה. אין ספק. יש לו את זה-לירחמיאל ביגון, גם ב"שואו" על הבמה.
"שירה חדשה" - כששמעתי את האלבום לראשונה, מיד "נדלקתי" על השיר הזה. הלחן כל כך מעניין והשירה (החדשה) סוחפת ויפה. עוצמתית. לחן אופייני לירחמיאל ביגון. מזכיר קצת את תקופת אמצע שנות ה-90 של מיאמי. בכל אופן, שיר נהדר.
"ממקומך" - הלחן (ירחמיאל ביגון). העיבוד (מונה רוזנבלום). הביצוע (פרחי מיאמי ומקהלתו של מונה). כולם ביחד וכל אחד לחוד הופכים את השיר לאחד היפים ביותר שנשמעו במחוזותינו בתקופה האחרונה. איזה יופי של שיר. ארוך, אבל שווה כל רגע.
"השכיבנו" - זאת הפתעה! חידוש שעוד לא היה ברפרטואר של פרחי מיאמי. שיר בהברה חסידית. לחן מאוד(!) חסידי, המבטא-גולש פה ושם לליטאי הרגיל... אבל שיר ממש נחמד. מלווה בקולות רקע מקסימים שתורמים הרבה לשיר. לחן קליט, סוחף ומעניין.
"ליהודים" (כן כן) - הלהיט שפותח כל הופעה של פרחי מיאמי בשנים האחרונות. לא חשבתי שהוא יופיע באלבום הזה כי ביצוע קודם שלו כבר מופיע במיאמי 26. אבל הנה, הוא כאן. עם סולנים חדשים עם קולות רעננים. אבל כמו תמיד, קצבי, קליל ומתאים לסיים בו את האלבום המיוחד הזה.
לסיכום, יש לנו כאן אלבום מושקע ואיכותי. ציפינו לו למעלה משלוש שנים ולא לשווא. היה שווה.
הפצה בארץ: נועם הפקות. סיקרה: חני.
סקירת דיסקים: "מלאכים" להקת המושב. הפקה: פרסומי ניסא.
זה לא סוד שמאז פטירתו של ר' שלמה קרליבך, ואף מעט קודם לכן, צצים ועולים חדשים לבקרים זמרים, להקות והרכבים המכנים את עצמם "ממשיכי דרכו של קרליבך". עם השנים, הדבר הפך לז'אנר מיוחד שנקרא "מוזיקה אלטרנטיבית", או "מוזיקה יהודית מקורית". זה גם לא סוד, שסגנונו הנשמתי-רוקיסטי של קרליבך, שונה לעין ערוך מסגנונם של זמרים רבים המתיימרים לחקותו או לטעון שהם תלמידיו. הכל יכול להיות. אני לא בא לזלזל באף אחד, אולם עושה רושם, שמרוב "תלמידים" "חברים" וסתם "ממשיכי דרך", באיזשהו מקום קצת איבדנו את הדרך המקורית... אז נכון שחלקם או רובם משלבים קאוור בעיבוד קצבי יותר ומעובד עם כלים רבים יותר, לשיר זה או אחר, אולם יתר השירים, במרבית המקרים, לא בהכרח ממשיכים את הסגנון.
כך, שעושה רושם שכל זמר או הרכב המעוניינים להוציא כיום מפרי עטם למערכת הסטריאו או לבמה, ורוצים גם להצליח למכור, יטען שהוא קרליבכיסטי. אם הוא אמריקאי במקורו, ו/או חובש כיפה סרוגה או אמריקאית על שלל גווניהם – אף יקל עליו לעשות כן, ולגרום לכך שהקהל יאמין לו. עובדה זו גרמה לכך, שבתקופה האחרונה המושג "קרליבך", או ליתר דיוק המושג "מוזיקה חסידית" נמתח יותר ויותר תחת תת-המותג "אלטרנטיבי", ועם הזמן הצטרפו אליו שירים בסגנונות רוק, נשמה, מטאליקה, פופ, ואולי אף מעט דאנס.
דוגמא אופיינית לכך – באלבום שלפנינו. למרות שמדובר בארבעה אנגלוסקסים – שלושה אחים לבית סלומון ועוד אחד לבית סווירסקי, יוצאי הישוב הקרליבכיסטי-מוסיקאלי "מבוא-מודיעין" (שכיום מתגוררים בלוס אנג'לס), שהינם תלמידים של ר' שלמה קרליבך. כשמאזינים לא צריך יותר מידי דימיון כדי לזהות סגנון קרליבכיסטי באלבום. לעומת זאת, פחות דמיון צריך כדי לזהות בו סגנון של אהוד בנאי (שלאחרונה אגב התקרב ליהדות, ו"זכה" פה ושם להיכלל גם כן תחת המוזיקה האלטרנטיבית), שלמה ארצי, ודומיהם. ואומנם הלהקה "מודה" כי היא משתמשת בסגנונות שונים.
אחרי הקדמה כזו ארוכה, לא נותר לנו אלא בכל זאת לראות מה יש בפנים. אך שלב אחד לפני הבפנים, נתעסק לרגע בעטיפה שלא ניתן להתעלם ממנה. לפני הכל, הדבר הבולט ביותר באלבום, הדומה לזמרי הרוק הישראלים זהו לא אחר מאשר העטיפה. עיצוב מיוחד, כל שיר "זוכה" לקבל עמוד דו-לשוני (למרות שכל השירים בעברית), צבעים מגוונים, ואותיות קופצות במכוון. גם הציור בשער של המלאכים, עם הכיתוב, הינו מושקע ביותר. נוסיף לכך גם את הנייר המיוחד ממנו העטיפה עשויה, לא יזיק אם בז'אנר כולו ילמדו מלהקת המושב להכין עטיפות...
ולשירים עצמם. אחד עשר שירים, רובם ככולם שקטים, אך עשירים במוזיקה, שניים מהם כאמור הינם ביצועים מחודשים לשיריו של קרליבך ("עוד ישמע", בלחן פחות מוכר, ו"למען אחי") אחד ("אבא ציון") ביצוע מחודש לשיר של ציון גולן, "מזמור לדוד" שבוצע במקור ע"י יצחק אטיאס ושיר הנושא "מלאכים" הוא ביצוע מחודש לשיר של אריה נפתלי שכתב והלחין את השיר. יתר השירים הינם חדשים לגמרי, כאשר שיר אחד לא לקוח מהמקורות – אי לא – שיר הנושא "מלאכים" המופיע כרצועה מס' 3. זה האחרון, מדבר מספר על אבא שנפרד מבנו היוצא למסע ארוך בארץ רחוקה, בו הוא אומר לו שבכל מקום שלא יהיה הקב"ה שומר עליו, והמלאכים הולכים כל העת לצידו.
האלבום נפתח באופן סמלי – בשיר "ה' שפתי תפתח" – הפסוק הנאמר לפני תפילת שמונה עשרה, ונראה כי גם כאן הלהקה שולחת תפילה לקב"ה שיעזור לה בשירים ובביצועים. באופן כללי העיבודים של האלבום טובים ורגועים, יחסית עשירים בכלים – אך ממש לא רועשים ולא צעקניים. גם הלחנים מקרינים מין רוגע ושלווה מסוימים. אם הלהקה טוענת שהם ממשיכי דרכו של קרליבך – כאן אולי ניתן למצוא מעט דימיון – ברוגע ובשלווה של השירים והביצוע שלהם.
רוב המילים מהמקורות כבר הולחנו בעבר ע"י אחרים, והינם על מילים מוכרות מסדר התפילות והברכות. אולם, בניגוד למיינסטרים, השירים מכילים לרוב יותר מפסוק אחד או שניים. אם זה "שלום רב" ("אמר ר' אלעזר... מרבים שלום בעולם...") – בו מולחן כל הקטע, אם זה "מזמור לדוד ה' רועי לא אחסר" – בו גם מולחן כל הפרק. לעומת זאת, דווקא "שובה ה'" – קטע מ"שיר המעלות" הנאמר בכל הזדמנות חגיגית לפני ברכת המזון – הולחנו רק שני פסוקים מהמזמור.
תפנית מעניינת באלבום היא רצועה מספר 9 – "אבא שמעון". זהו עוד קאוור לשיר – אך הפעם שיר מזרחי- תימני. זהו שיר שמילותיו נכתבו ע"י נעמי עמרני, והולחן ע"י ציון גולן. זהו גם השיר היחיד באלבום שאינו בעברית, אלא, שימו לב, בתימנית. העיבוד של השיר – ראו זה פלא – בלי עוד, בלי דרבוקה, ובלי סממנים מזרחיים ותימניים נוספים. מצד שני – העיבוד מצליח לשקף היטב את העגה המזרחית שלו.
באופן כללי האלבום טוב. מומלץ מאוד לחובבי החידושים האלטרנטיביים למיניהם. אם להשוות לאלבומים קיימים, יש דמיון מסויים בין המושב ל"מדרגות" או לשירים השקטים של אוריאל מאור. מי שמחפש אלבום שקט וטוב כדי להירגע, לנסיעה, או סתם להנעים את הזמן – זה האלבום. כך שאם אתם נוהגים מירושלים לבני ברק, ולא שומעים שיעור בדרך, או מדברים בסלולארי – 46 דקות הנסיעה יעברו עליכם בנעימים.
ועוד הערת אגב – במידה ותרצו לשמוע מדגם מהאלבום – תוכלו בכל עת להיכנס לאתר הלהקה באינטרנט – שנסקר כבר בעבר מעל גבי עיתון זה. לאחר ההאזנה, ניתן גם לרכוש את האלבום דרך האתר.
הפצה בארץ: פרסומי ניסא סיקר: דוד פרוידיגר.
אתר מומלץ: דב שורין http://www.dovshurin.com
האתר של הזמר הנודע דב שורין שעלה לאויר עם פנים חדשות לרגל קליפ חדש לשיר "ולא ינתשו" מתוך אלבומו האחרון ולרגל תכנית ההתנתקות היל"ת. מה באתר? סיקור נרחב של אלבומיו הלא-מעטים של דב שורין וכן על הקליפ וגם תוכלו לקרוא את קורות חייו של דב. את דעותיו האישיות תוכלו לקרוא באתר וגם ליצור עמו קשר. ציון 8.5. חבל שרק באנגלית...
אודות ותודות:
כותבים ומשתתפים: יוסי אשרי, שניאור ג'רופי, שמוליק אינדיג, חיים שמעיוביץ, דוד פרוידיגר, בני יפה, פרחי מיאמי, להקת המושב, יעקב רוזן, חני, יונתן כץ, קובי רוטמן, פיני פרוינד, מיכל קורן, בא לבקר, דב שורין. עיצוב: יעקב בן דוד. לוגו: לויק.
תודה מיוחדת ל: אריאל וולף, קובי סלע, מנחם טוקר, פרסומי ניסא, בני יפה, נועם הפקות, גל-פז חמ"ד הפקות, גרינטק שיווק, יוסי אייזנטל, שימיקס, סטודיו רוט, שרון דניאל הפקות, שלום טויטו, יעקב לוי, עוזר דרוק, מענדי בן חמו, אלעזר פרץ, מורשת, מינדי והחבר'ה. תודה גם ל: המחלקה לתרבות תורנית בעירית פ"ת, אלי דולינסקי, בחדרי חרדים, חרדים ברשת.
 |
|
|