בית פורומים עצור כאן חושבים

דגמים לשינוי הלכתי (התפתחות ההלכה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/1/2010 08:59 לינק ישיר 

מרכא, כמוני כמוך לא הבנתי את דברי הבעל. או שהוא טוען שאין כל הבדל. שההבדל היחיד הוא בתפיסתך, אחד תופס את השינוי כרפורמה ואחד כהתפתחות טבעית של ההלכה, ולאמיתו של דבר אין הבדל. או אינו, שיש הבדל, ומה שעושה את ההבדל וגורם לו הוא המודעות בזמן השינוי, אם לשם רפורמה - הרי רפורמה, אם לשם התפתחות - הרי התפתחות.
ועתה יש לדון בשינויים נוסח הרב רוזן, האם מודעות כזו נחשבת כרפורמה או כהתפתחות, כי הוא מודע לשינוי ולתעוזה, אבל מתכווין לאמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 09:03 לינק ישיר 

כוונתי היתה שונה. אולי סוציולוגית.
האורתודוכס שמחדש הלכה כלל אינו מודע לחידוש, יום אחד הפסיקו משום מה להתענות בה"ב, לפתע נהיה היתר לטבול במקווה חמה בשבת, לכל היותר הוא יכול לדבר על גדירת גדר. הריפורמי לעומתו מנסה לשנות תהליכים באורח מודע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 09:05 לינק ישיר 

אמרתם שני דברים הפכים..

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/1/2010 16:25 לינק ישיר 

[גורן,

לענ"ד, כל מה שכתבת הוא סובייקטיבי. כלומר, מי שמחליט כי משהו "בא לשרת את ההלכה" ויש לו הצדקות ומקורות "אפופים ריח של תורה ורוח של יהדות" הוא מי שחושב שהשינויים הללו נכונים וצודקים. אחרים יטענו עליו שהוא משנה רק "ממניעים של הקלה" ובגלל "שיקולים זרים". גם ה"מידתיות" היא סובייקטיבית ונשענת לא מעט על סוציולוגיה.]

תוקן על ידי אמשלום ב- 25/01/2010 16:26:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 16:41 לינק ישיר 

[אם אינך מסוגלת לכתוב 'הרב גורן', הנך רשאית לקרוא לי הרב, אבל לא אסכין לגורן]
אני מסכים לגמרי. ואכן, ישנן פעמים שגם הרבנים החרדים משתמשים בהלכה מתוך מניעים זרים ושיקולים הרחוקים מריחה של היהדות, ופעמים אחרות שדוקא רבנים משמאילים קולעים אל המטרה ופוסקים מתוך דאגה לקיום ההלכה ובמידתיות. אבל גם כשמדובר בסובייקטביות, כשאר הסוגיות שבעולם, מסוגל כל אדם להאזין לרחשי ליבו ולדעת את כנות כוונותיו. ורק אם אינו נטוע בבית מדרשו של ר' יוזל - ידע אם הוא נגוע אם לאו. ואף אם דאגת היהדות עומדת לכאורה לנגד עיניו, עשוי הוא להבחין אם הוא מושפע יתר על המידה מרוחות מערביות הנושבות מן האקדמיה, ומה יחסו לבית המדרש הישן ולמסורת העתיקה, ואם אותה הוא מבקש להנציח לדורות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 17:14 לינק ישיר 

אני מתקשה להבין את הדרישה של 'חוסר מודעות' שהועלתה כאן כתנאי לאפשרות לחולל שינויים בהלכה.

מה שזה בעצם אומר במלים יותר פשוטות, שברגע שהפוסק הוא אדם קצת אינטליגנטי, ויש לו שבריר של יכולת לפתח אינטרוספקטיבה ומודעות היסטורית למה שהוא עושה, הוא נפסל באופן אוטומטי מתפקידו.

במלים עוד יותר פשוטות: כדי שנוכל לתת בו אמון, וכדי שהוא יהיה רב 'אותנטי' ו'אמיתי', הוא חייב להיות הדיוט מושלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 17:26 לינק ישיר 

במ כתב:
אני מתקשה להבין את הדרישה של 'חוסר מודעות' שהועלתה כאן כתנאי לאפשרות לחולל שינויים בהלכה.

מה שזה בעצם אומר במלים יותר פשוטות, שברגע שהפוסק הוא אדם קצת אינטליגנטי, ויש לו שבריר של יכולת לפתח אינטרוספקטיבה ומודעות היסטורית למה שהוא עושה, הוא נפסל באופן אוטומטי מתפקידו.

במלים עוד יותר פשוטות: כדי שנוכל לתת בו אמון, וכדי שהוא יהיה רב 'אותנטי' ו'אמיתי', הוא חייב להיות הדיוט מושלם.

יש לך הבנה עמוקה בפוסקים,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 17:55 לינק ישיר 

[כבוד הרב גורן שליט"א,

אני מקוה שאתה סולח לי על השמטת התואר ואינך חושד כי עשיתי זאת כדי לבזותך ח"ו. הכל מטעמי קיצור.

ועכשיו לענייננו - ייתכן שהאדם עצמו יודע, ומה בכך? האם הוא זה שקובע אם הוא "יצא מהקוים"? הרי אלה אחרים שעושים זאת, והם אינם יודעים ואינם יכולים לדעת (אלא אם כן ניחנו ביכולותיו של בוחן כליות ולב) ושיפוטם נובע מן הסובייקטיביות של עצמם ומן הסוציולוגיה המקיפה אותם.

במ,

גם אני סברתי בעבר כבע"ב, שההבדל הוא במודעות, אבל מי שמשתמש בנימוק הזה חייב לקחת בחשבון שהוא מפיל את עצמו (ואת רבניו) לבור מפניו אתה מזהיר...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 17:56 לינק ישיר 

כאסקופא הנדרסת אשתדל להיות לפה לבעל בעמיו, אף שיודע אני שעלול אני לסטות מרעיונו.
התנאי ל'חוסר מודעות' שהועלתה כאן אינה לשלילתה המוחלטת של מודעותו של הרב-הפוסק למעשיו ולהכשלכותיו, ולא כלפיו הדברים אמורים כי אם כלפי השינוי. כדי שלא יהיה בגדר של 'שינוי', דרסטי ונועז, אלא טבעי ומשתלב עד כמעט בלתי מורגש, על מחולל השינוי - הרב-הפוסק - לחוש כלפי השינוי כהמשך טבעי של זרימת ההלכה, שמטבעה היא צוברת שינויים בהתמדה ובעקביות, בשל המציאות המשתנה, כלשונו הקדוש של ספרן. וזו היא המידתיות.
באשכול סמוך הבאתי היום את דבריו של אתנחתא על הפרדוכס, שדוקא השמרנות זקוקה לחדשנות שתשמר אותה, ובלעדיה היא מתנוונת ונכחדת.שמרנות במיטבה היא המבקשת לשמר את המרבית הקיים מתוך התחדשות מתמדת, אבל כאן בא התנאי - שתהא התחדשות זו מתונה ושקולה ומתחשבת, כעין אבלוציונית, שהרי מטרתה לשרת את השמרנות!
ולמרות ששינוי מתון ושקול זה עלול להתברר ברבות הימים כנקודת מפנה ששינתה את פני ההלכה הזו לגמרי, על כן אני אומר, שכל עוד לא התכוון הרב לכך ולא היתה זו במודעותו, ולא מתוך טיפשות אלא משום שאין אדם צופה את העתיד לבוא ואת השינויים שיצמחו על גביו של שהשינוי הזה, עדיין נחשב הדבר כשינוי לגטימי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 18:11 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
ייתכן שהאדם עצמו יודע, ומה בכך? האם הוא זה שקובע אם הוא "יצא מהקוים"? הרי אלה אחרים שעושים זאת, והם אינם יודעים ואינם יכולים לדעת (אלא אם כן ניחנו ביכולותיו של בוחן כליות ולב) ושיפוטם נובע מן הסובייקטיביות של עצמם ומן הסוציולוגיה המקיפה אותם.

מה בכך? רק דעתו של האדם עצמו תקבע את כנותו! וכי יקום בית דין גבוה לדון ב'אובייקטיביות מוחלטת' האם כל החלטה היא מידתית אם לאו? האם קיימים אנשים בעלי תבונה טהורה כזו?
הרי גם האחרים שאמורים לשפוט אותו מתרשמים בצורה סובייקטיבית לגמרי, ואינם אמורים לדעת מעבר לכך, ואכן כך עליהם להתרשם, ולרוב התרשמותם של אנשים אחרים תשקף את האמת.
לאיזה עולם את חותרת - עולם השקר או עולם האמת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 19:22 לינק ישיר 

מיימוני

יש מקום להפנות למאירי בהקדמתו לאבות (לקראת סוף הפרק על התנאים) הכותב כי דיחוקי הגמ' במשניות (כמו חסורי מחסרא וכדו') הינם תיקון לטעויות התנאים ומחלוקת עליהם (והוא מוסיף, כמתנצל, כי אין מי שלא יטעה).
ברגע שמניחים טעות ניתן לחלוק, (אם לא ש"נחתמה הלכה" עד שיבוא בי"ד גדול ממנו...)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 19:40 לינק ישיר 

[כבוד הרב גורן שליט"א,

X יכול לצווח ככרוכיה שהוא כן בגישתו למסורת, והשינוי/שיפור שהוא מציע מקדם את ההלכה וממשיך את דרכה, ועדיין - אם צבע הכיפה שעל ראשו (או אורך השרוולים של אשתו, או עובדת היותו ממין נקבה וכו' וכו' וכו') אינו נראה לאחרים, יכריזו עליו כעל מי שפועל לטובת עצמו / מתוך שיקולים זרים וכשייך לניאו-רפורמה (או, חמור מכך - בלי "ניאו"!). מה שהוא חושב על עצמו ומה שהוא יודע חשוב כקליפת השום.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 19:45 לינק ישיר 

אםשלום

במחילה שכחת להוסיף אדמו"ר הגאון האדיר!   הרב גורן באמת היה כזה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/1/2010 21:04 לינק ישיר 

את המלה מודעות העלה לראשונה באשכול זה אקדמאי (שמיימוני ציטט אותו) ואלה דבריו:

"אקדמאי עמד על כלל נוסף: אי-מודעות. לא שחדש אסור מהתורה, אלא שחדש שמודעים לחידוש שבו אסור מן התורה "

בעל בעמיו למעשה חזר על דברי אקדמאי .
אך הוסיף את המילה:סוציולוגית.

"כוונתי היתה שונה. אולי סוציולוגית. האורתודוכס שמחדש הלכה כלל אינו מודע לחידוש, יום אחד הפסיקו משום מה להתענות בה"ב, לפתע נהיה היתר לטבול במקווה חמה בשבת, לכל היותר הוא יכול לדבר על גדירת גדר. הריפורמי לעומתו מנסה לשנות תהליכים באורח מודע. "

איפה אתה רואה פה  סוציולוגיה?
מי זה שלפתע פסק על מקווה חמה בשבת ולא היה מודע לחידוש? 
מיהו זה ואיזה הוא שפסק שלא להתענות בע"ב ולא היה מודע לחידוש?

מה קרה שם?האם אוטומט רובוטי חידש את החידוש?

האם כאשר רבנו גרשום מאור הגולה אסר על ריבוי נשים הוא לא היה מודע לעומק החידוש?
כשהלל תיקן תקנת פרוזבול הוא לא היה מודע לעומק החידוש?

בתקופתינו כאשר כל חסידות /קהילה יש לה את גדוליה רק חסידי האדמו"ר/הרב המחדש יקבלו את החידוש (למשל רק החב"דניקים,לא ישנים בסוכה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/1/2010 11:55 לינק ישיר 

הרב גורן
תודה. לדעתי השאלה היא גם מהי מטרת השינוי. מותר לשמור על חומות הדת ולכן לאסור לגלוש בעצכח, אבל אסור חלילה להכנע לרוח הזמן.

תלמיד
כמה אחוז מהמשניות לא עברו שינוי כלשהו על ידי התנאים? אין לי סטטיסטיקה, אבל יש לי רושם שבאחוז לא מבוטל של המשניות הגמרא מוסיפה אוקימתא או מוציאה את המשנה מפשוטה.
ותקן אותי אם אני טועה.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 26/01/2010 11:58:43

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דגמים לשינוי הלכתי (התפתחות ההלכה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.