בית פורומים עצור כאן חושבים

אלוקים, תמים פעלו והשואה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/4/2008 16:10 לינק ישיר 

יפה, ולכן אולי הדבר ההגון הוא לא לחפש תירוצים אלא להישאר באלם מול האימה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:13 לינק ישיר 

אם את עומדת מול תופעה כזו, את לא יכולה להבין שאדם רוצה למצוא לעצמו עוגן שלא יצטרך להשאר באלם?
אנחנו יכולים להישאר בדיסוננס קוגנטיבי מתמיד?
איני מדבר כעת מזווית פילוסופית/תיולוגית אלא מזווית פסיכולוגית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:15 לינק ישיר 

אם יש לך דרך קוגניטיבית - פילוסופית - תיאולוגית - פסיכולוגית או אחרת להסביר את כבשני אושביץ, אשריך.

לי אין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:16 לינק ישיר 

שחרית,
לא אמרתי שלי יש, אולם אני מבין את האנשים שמחפשים בנרות תשובה להיאחז בה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:19 לינק ישיר 

בעל
האם אתה מכיר את הרב לאו,- אם אתה מכיר אותו אישית, תנסה לשאול אותו על השואה, אבל בארבע עיינים.
או אולי אתה מכיר רבנים אחרים שהיו שם, שאל אותם אישית , ורק אישית, דלא חמי אינש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:21 לינק ישיר 

זה כל כך סודי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 16:34 לינק ישיר 

אין לך אפילו מושג כמה שזה סודי, הפה לאוזן לא מגלה. אולי רק בחושך מתחת לשמיכה, שאתה בטוח שאתה לבד. אתה מגלה.

או שאתה עם חבר קרוב,(לפעמים אי אפשר בלי זה) שאתה  יודע שלא יגלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/4/2008 17:06 לינק ישיר 

אולי תגלה רז זה לחבריך

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2008 05:25 לינק ישיר 

esrog: הרהורי ט' באב תשס"ח

חברים יקרים! ברצוני לשתף אותכם עם מחשבה שעלתה בדעתי במהלך ט' באב. אני מעלה אותה בתקווה שתשתפו אותי עם הערותיכם.

איכה

בבוקרו של יום ט' באב ביושבי על רצפת בית המדרש, במהלך קריאת ההפטרה מירמי', הבחנתי בפסוק הבא: "כי הנני משלח בכם נחשים צפענים אשר אין להם לחש, ונשכו אתכם נאם ד' ". הזדעזתי. חשבתי לעצמי, איזה מן אבא שבשמים אוהב יש לנו? איך הוא אפילו מסוגל להעלות על דעתו מעשה כזה? מילא להעניש, אבל בכזו יצירתיות ואכזריות? אי אפשר לפחות קצת לרכך את מדת הדין? זה האבא האוהב שלמען עבדו אנו מקדשים את חיינו?

בהמשך הבוקר, במהלך קריאת קינת "ארזי הלבנון" אשר עוסקת בהרוגי המלכות, עיינתי בסיפורו של רבי חוצפית. "ואחריו רבי חוצפית ביום עברה, עוף הפורח נשרף בהבל פיו כבמדורה" (מתוך הקינה). בביאורים על הקינות שהיה ברשותי, סופר שהוא היה מתורגמן. תפקידו היה לחזור על שיעורו של ראש הישיבה, ולבארו. רבי חוצפית ניחן בלשון זהב, שפה רהוטה, ופה מפיק מרגליות, והוא לעולם לא דיבר אלא דברי תורה. הרומאים שהבחינו בכשרונו ומעלתו, חתכו את לשונו, בעודו חי, והשליכו את לשונו לאשפה. לאחר מעשה אכזרי זה, הם רצחו אותו. הגמ' מספרת שכאשר התנא אלישע בן אבויה ראה חזיר הלועס בלשונו הזהב של רבי חוצפית, שכאמור הושלך בביזיון לאשפה, הוא לא האמין שא-ל המולך בצדק מסוגל אפילו לאפשר כזה אי צדק. מרגע זה ואילך הוא כפר. הגמ' אולם, אינה מקבלת את מסקנתו הכופרת של אלישע בן אבויה. היא מסבירה את התופעה המזעזעת הזו באמצעות המושג "שכר מצוה בהאי עלמא ליכא". (ק"ל, הרי למדנו "אלו דברים שאדם אוכל פירותין בעולם הזה.....ותלמוד תורה כנגד כולם).

הראתי את הדברים לידידי שישב על ידי. אמרתי לו, שמצוקתו האמונית של אלישע בן אבויה נוכח תופעה שכזו הרבה יותר עוצמתית ונכונה בעיניי מהסבר הגמ'.

זו היא אולי זעקת "איכה".

נחמו

הירהורים לחוד ומעשים לחוד. לקראת נעילת היום, בעובדי את בוראי עטוף בטלית ועטור בתפילין בתפילת מנחה, הבחנתי בפסוקים המופיעים בהפטרה שקוראים במנחה של תעניות. "כי לא מחשבותי מחשבותיכם, ולא דרכיכם דרכי, נאם ד'. כי גבהו שמים מארץ, כן גבהו דרכי מדרכיכם וממחשבותי ממחשבותיכם." (ישעי' נה). זו אמנם לא תשובה אבל זו דחיית הקושיה. אי אפשר להבין. אין דרך בעולם להבין! אז על תקשה.

לשאלת איכה לא מצאנו תשובה שכלית כי היא לא קיימת. אולם מצאנו נסיון להשיב בנחמה. "נחמו נחמו עמי". נחמה שמתקשה לנחם.

ymy33655:

אסרוג

כתבת את זה לפני השואה???
צריך להקשות מירמיהו ומרבי חוצפית, כאשר לא חלפו אלא כמה עשורים מהדבר הבלתי נתפס, המכונה שואה מחוסר מילה מתאימה?

כשלעצמי, אינני דורש מאלוקי דבר וחצי דבר. אני משתדל לדעת את תפקידי, ואת תפקידו אני משאיר לו לדעת.

-------
מאיר

esrog:

ymy33655,

אתה בהחלט צודק שנושא זה אינו חדש, והוא חוזר על עצמו חלילה. כמדומני שהיה דיון דומה בפורום אחרי הפיגוע הרצחני במרכז הרב. אני רציתי כאן להעלות את הדרך שבה אנו יכולים להתמודד מול תופעות אלו. הבעיה שאני מעלה זה איך ניתן להמשיך בשגרה הדתית מול א-ל שמתגלה לעיתים באופן שאינו תואם את הגדרתו בי"ג מידות הרחמים למשל.

nocheiner:

אתרוג,
י"ג מידות הרחמים כידוע מסתיימות באמצע משפט, המידה האחרונה -'ונקה' היא בעצם תחילתו של המשפט 'לא ינקה' כלומר ישנם אופנים שה' לא מנקה את העוון, ואז מגיע ההמשך הצפוי -פוקד עוון אבות על בנים ועל בני בנים, וגומר.
אני מניח שאתה לא מתכוון להקשות שהמציאות סותרת את הנאמר בתורה, אלא לומר שהתורה עצמה סותרת את עצמה מיניה וביה. הרי בפרשת בחוקותי ובפרשת כי תבא ישנם תוכחות נוראות, ומה עם מידת הרחמים? [יש על כך אשכול שלם, תחפש 'אל מלא רחמים'-היכן היה אלקים בשואה].
אם הסתירה היא בתורה עצמה, זה כבר לא קושי דתי, אלא קושיה ככל הקושיות.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2008 14:34 לינק ישיר 

בהמשך למ"ש קליקלס באשכול שו"ת חב"ד מדברי "המרן הליטאי" שאמר כי השואה באה בשל ההשכלה.

נישטאיך:

עוד סיבות ללמה היתה השואה:

"השואה הגיעה למקומות מסוימים בעולם בגלל שלא הקפידו על שקט בזמן התפילה" - כך אמר ח"כ ניסים דהן (ש"ס).

מקור: http://news.walla.co.il/?w=//860077
________ 

מפני שאנו עומדים לפני ביאת המשיח, והאלוקים החליט ל"התפטר" מכל הממזרים, אך כדי שלא ידעו מי היה ממזר, הוא השמיד גם כמה לא ממזרים.

מקור: שאלה אחרונה בשו"ת "ישכיל עבדי".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 00:27 לינק ישיר 

ההרוגה עליך - עיונים במאמרי הגרש"נ ברזובסקי זצ"ל מסלונים על השואה

http://www.daat.ac.il/daat/vl/tohen.asp?id=537

תוקן על ידי - ספרן - 31/10/2010 00:37:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 03:53 לינק ישיר 

http://hakirah.org/Vol%2010%20Kaplan.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 05:31 לינק ישיר 

ה"ישכיל עבדי" שאליו ציינתי בהודעתי הקודמת:

http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=1919&st=&pgnum=214&hilite

התשובה השניה.

תוקן על ידי נישטאיך ב- 31/10/2010 05:36:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 10:20 לינק ישיר 

אייקון של אדם שתופס את ראשו בין ידיו.

כ"כ הרבה ממזרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2010 10:41 לינק ישיר 

נישט
אולי באמת הגיע הזמן שישכיל העבד?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אלוקים, תמים פעלו והשואה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext