| נשלח ב-7/9/2005 11:44 |
|
| |
ישיבה מעורבת בקונצרט
באמת הייתי רוצה שיפנו אותי למקור הלכתי לאיסור ישיבה מעורבת בזמן מופע חזנות.
(אני מבקש להתעלם מכל נושא הפוליטיקה והעסקנות בנוגע לארוע הספציפי).
דווקא מהותו הפאסיווית של הארוע - אין ריקוד או שירה של הקהל, אין אכילה ושתיה משותפת, וכן אין בעצם כל שיחה או קשר בין היושבים - בעיני מעמידה בספק גדול איזה אדם שלא גדל בהונגריה יכול למצוא ביסוס הלכתי לאיסור.
שוב אני מדגיש - הדיון הינו הלכתי - לא חברתי/פוליטי
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 13:10 |
|
| |
יוריקס
אני מקווה שיתאפשר לדון בשאלה באופן נקי מכל פוליטיקה - וחשוב לדעת כי לפעמים, ברגע ששאלה מקבלת צביון פוליטי, התשובה עליה משתנה.
כך אמרו בגמרא כי כאשר נשאל רב ופסק לאיסור, אסור לחברו להתיר.
לפיכך, מן הראוי לדון בשאלה שלך באופן תיאורטי, ולא כשאלה מעשית שעלתה על שולחנם של רבנים כיום הזה.
ובכן, נראה שיש כאן שתי שאלות:
א. האם מותר לערוך ולהשתתף במופע חזנות.
ב. האם מותר לערוך ולהשתתף בישיבה מעורבת במופע.
לגבי השאלה הראשונה, פרט לדעת הרמב"ם האוסר כל שמיעת מוזיקה, נראה שלא צריכה להיות בעיה. וכי מדוע יש לאסור? ואדרבה, אפשר שיש במוזיקה כזו לעורר את האדם לעליה.
(אם כי אני כשלעצמי איני חובב מופעים כאלו ואיני מבין כיצד יש מי שנהנה מהם, אבל כל אדם יש לו טעם משלו).
ב. בנוגע לעריכת אירועים מעורבים בנוכחות קהל רב, כבר דנו בנושא זה (לינקי?). אני טענתי שמן הגמרא אין מקום לאסור.
אמנם, אם יש במופע זה משום קלות ראש, מסתבר שאין ראוי לשבת יחדו, כי הוא מן הדברים המסייעים לדבר עבירה.
יש גם להבדיל בין זוגות נשואים המגיעים למופע בצוותא ויושבים יחד, שזה מותר בלא פקפוק, לבין צעירים וצעירות רווקים, בגיל הנישואין, שבאמת עבורם מומלץ שלא לעשות כן.
האם זו רק המלצה או גם איסור מפורש? קשה לענות על שאלה זו. איני מכיר לזה מקור מפורש מהגמרא, אך מנהג העולם החרדי הוא להחמיר בזה. האם זה נכון? כפי שכתבתי, אין לדברים אלו מקור ברור מן הגמרא, ולכן לא נראה לי שאפשר לפרסם איסור, אך כל אדם יכול וצריך לשפוט בעצמו אם ישיבה מעורבת לא תזיק לו.
ועוד, גם אם נאמר שישיבה מעורבת אינה אסורה מעיקר הדין, אם יצא לכך שם איסור, אפשר שמי שמגיע לשם בלבוש חרדי מוציא לעצמו שם רע.
במה דברים אמורים? כאשר הישיבה משותפת ממש, גברים ונשים באותם מקומות ושורות. אך אם חילקו את האולם לשנים, ויש בו גברים ונשים במקומות שונים, הרי זה כישיבה נפרדת ואיני רואה שום מקום להחמיר.
והנראה לעניות דעתי כתבתי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 16:32 |
|
| |
לינקי
תודה רבה.
איני יכול להתחרות עם נישטאיך, אך האשכול נפתח אז על ידי והביא מקורות נוספים לכך שאין איסור על ישיבה מעורבת. הנושא היה, כמדומה לי, אוטובוסים וחתונות, והעליתי את הטענה שאין איסור על חתונה עם ישיבה מעורבת.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:10 |
|
| |
מיימוני,
אם אתה רואה מקום להיתר בחתונות - שם השמחה קרובה לשמחת הוללות (יש "אוירת זיווג" ו"רומנטיקה" רח"ל, ובודאי גם שתית אלכוהול וכד') - כיצד אתה רואה מקום לאסור בקונצרט חזנות?
אשמח אם תחכימני.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:21 |
|
| |
הגמרא בסוכה נא ע"ב מדברת אל אירוע שכזה.
מאי תיקון גדול אמר רבי אלעזר כאותה ששנינו חלקה היתה בראשונה והקיפוה גזוזטרא והתקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה תנו רבנן בראשונה היו נשים מבפנים ואנשים מבחוץ והיו באים לידי קלות ראש התקינו שיהו נשים יושבות מבחוץ ואנשים מבפנים ועדיין היו באין לידי קלות ראש התקינו שיהו נשים יושבות מלמעלה ואנשים מלמטה היכי עביד הכי והכתיב (דברי הימים א כח) הכל בכתב מיד ה' עלי השכיל אמר רב קרא אשכחו ודרוש (זכריה יב) וספדה הארץ משפחות משפחות לבד משפחת בית דוד לבד ונשיהם לבד אמרו והלא דברים ק"ו ומה לעתיד לבא שעוסקין בהספד ואין יצר הרע שולט בהם אמרה תורה אנשים לבד ונשים לבד עכשיו שעסוקין בשמחה ויצה"ר שולט בהם על אחת כמה וכמה. סוף ציטוט.
האירוע של שמחת בית השואבה היה יותר קונצרט ומופע פירוטכניקה מאשר חתונה וכדו'. למעיין בגמרא שם, יתגלה שהציבור לא השתתף בריקודים וכדו', אלא השתתף כצופה פסיבי) ולמרות זאת הבינו חז"ל שהפרדה בין גברים לנשים באירוע כזה הינו תיקון גדול.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:28 |
|
| |
אמשלום
כנראה אנו מדברים על חתונות משני סוגים שונים. בחתונות כפי שאת מתארת, יתכן שראוי לאסור. החתונות שאני מתייחס אליהן, נערכות בכובד ראש.
וכמובן, הריקודים, בניגוד לישיבה, צריכים להערך בנפרד.
כפי שזה מצטייר לי, היה ראוי לסדר שהזוגות הנשואים ישבו במרכז, ובשני הצדדים הרחוקים זה מזה - הרווקים והרווקות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:29 |
|
| |
תיקון גדול הוא חיוב?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:33 |
|
| |
כבר הובא בפורום, כמדומני, שהגרי"ד סולובייצ'יק ור' משה פיינשטיין ישבו עם נשותיהם בשולחן משותף בחתונת נכדתו של האג"מ.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 17:43 |
|
| |
מיימוני,
האם זה הפער התרבותי בינינו, או שהחתונות שאתה מדבר עליהן באמת משעממות נורא?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 18:11 |
|
| |
אמשלום
נראה לי שאת מתכוונת להערה הומוריסטית, אך הרשי לי להתייחס אליה ברצינות מלאה, אולי יותר מהראוי.
מתוך דבריך אני למד שללא ישיבה מעורבת ואולי ללא גירוי של גברים-נשים הישיבה בחתונה הופכת למשעממת?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 18:39 |
|
| |
מיימוני,
אני התכוונתי פחות לעניין מיעוט העירוב ויותר לעניין ריבוי כובד הראש...
ועוד משהו - ידידי הפעילים ב"שוּק השידוכים" מדווחים לי, כי אחד המקומות היעילים ביותר למציאת בן/בת זוג הוא בחתונות. מנקודת מבט כזו, מיעוט העירוב בין גברים לנשים, בודאי משפיע גם על השיעמום.
תוקן על ידי - אמשלום - 07/09/2005 18:41:45
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 19:33 |
|
| |
מיימוני - כוונתי אמנם לדון בעניין בפן ההלכתי שלו אבל אינני רואה צורך להרחיק עדותינו למעשה שונה מזה המתקיים בימים אלו.
ככל הידוע לי מנהג המקום בעצכ"ח לפלפל גם בעניינים הלכתיים שפסקו בהם רבני דורינו. מה גם שדווקא על פי תשובתך יש לדון בשאלה יותר מעמיקה האם המודעות המשתמשות בלשונות חריפות מאוד של הפוסקים החרדים המובלים הינם באמת פסק הלכה וזה כבר נושא לאשכול נפרד.
דהיינו בימים בהם אנשים כמו הרב שך - שנזהר שלא לפסוק הלכה מימיו אפילו בבעיתא בכותחא - הוצעיו מודעת איסור, היה ברור שהמדובר בנושא הנמצא תחת כותרת "דעת תורה" "מנהיג" וכו' היום שהרב אלישיב משמש ב-2 כובעים (כשלונו של ברק) רב הבילבול - האם דבריו נאמרים בתור הרב אלישיב הדיין והפוסק, או דבריו הם כ"מרן" והנפק"מ רבה להשקפה המקובלת בעצכ"ח.
נחזור לעניינינו - ולדברי אשר - המקור לגבי שמחת בית השואבה ודאי ובודאי איננו יכול לשמש מקור לשמיעת קונצרט בלי מחיצה. ברור שההשתתפות הציבור בשמחת בית השואבה פעילה הרבה יותר, והשמחה, העליזות וממילא חשש ההוללות אין קרוב כלל למופע חזנות. אני לא יודע על אנשים שמדברים עם אלה שליצדם בקונצרט, מופע חזנות או סרט - זה בעצם הארוע האנטי חברתי ביותר שיש.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/9/2005 19:56 |
|
| |
" מופע חזנות או סרט - זה בעצם הארוע האנטי חברתי ביותר שיש."
אין מילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/9/2005 04:27 |
|
| |
גם_וגם
<"כבר הובא בפורום, כמדומני, שהגרי"ד סולובייצ'יק ור' משה פיינשטיין ישבו עם נשותיהם בשולחן משותף בחתונת נכדתו של האג"מ">
http://www.thejewishpress.com/news_article.asp?article=5378
Letters To The Editor
Posted 9/7/2005
By Jewish Press Readers
Good Enough For Rav Moshe
I would like to tell a story in support of Chanaya Weissman (''Mixed Seating Revisited,'' op-ed, Aug. 19). More than 30 years ago I was in Rav Moshe Dovid Tendler's shiur. Rav Tendler, shlita, told us that at his chasunah there was mixed seating. In his inimitable style he said about himself, "It was not because the chosson fought for it. The chosson was so thrilled with the shidduch he didn't open his mouth."
Rav Tendler's father-in-law, of course, was Rav Moshe Feinstein, zt''l, and if Rav Moshe felt he could have mixed seating at his daughter's wedding, I hope reader Esther Perl (Letters, Sept. 2) will admit that mixed seating just might be Orthodox....
I am writing this letter now, while Rav Tendler is alive and well and can confirm my story....
Rabbi David Alan Willig
Bayside Jewish Center
Bayside, NY
תוקן על ידי - נישטאיך - 09/09/2005 4:30:10
 |
|
|
|
|
|