| נשלח ב-29/7/2002 12:50 |
|
| |
האם יכל אלוקים לברוא דרך אבולוציה?
???
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2002 13:10 |
|
| |
יענטע,
אני רואה את נוסח שאלתך בכותרת האשכול, כ'שגגה היוצאת מפי השליט'.
לו חשבתי שאת תופסת את הא-לוהים כאישיות יחידתית מסוימת, החזקה יותר מ'כל הכוחות', אז ניתן היה לשאול האם יש לו כוח כזה של יצורה אבולוציונרית גם כן.
אבל בהיות א-לוהים אחדות המציאות, הרי איך שלא יהיה, זהו הא-לוהים.
אבל אופס, בעצם כנראה שניסחת את שאלתך בצורה שתרגיז את מאמיני האליליות, בשאלה האם כביכול האליל הראשי שלהם, כזה גיבור!
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2002 16:43 |
|
| |
כדברי בוגי. כזה שניתן לשאול על אפשרויותיו, אינו אלוקים.
לפי התפיסה הרווחת [להיתר ליצנותא דע"ז אוסיף: המפגרת] שאלוקים, היינו גרעין בראש השרשרת וכדומה, ישנה בעיה.
מתפיסות כאלו באות הספקולציות על יכולתו מול אלוהי המדע. אבל למבין שהכל כוח אחד, שהרי לא שייך פיצול במושגים, הרי הוא הוא המדע והכל. מה שלא יעשה המדע, הרי הוא מעשה אלוקים.
בנושא האבולוציה המסוים, כתבתי הבוקר באשכול לוינגר, שבעצם אין סתירה גם לא מהתורה. בבריאת האדם "מן האדמה", לא נאמר שנהפך "הוקוס פוקוס" מרגב אדמה לאדם, אלא בתהליכי ביניים כלשהם. אם יש עניין בזה, הרי על המדע לגלותו.
התורה היא ספר חינוכי המלמד את הסדר הלוגי, איך להתייחס לבריאה, לא ספר מדעי, כפי שדובר באשכול מעשי השם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2002 08:44 |
|
| |
בוגי,
לא רק שהתכוונתי כדבריך, אלא מעבר לכך.
מבחינה פילוסופית רציונליסטית, המלה 'יכל' אינה משמעותית, טרם יציאת הדבר לפועל.
לכן התשובה היא, שקודם עלינו לדעת אם ברא אבולוציה אז 'יכל' ואם לא, אז 'יכל' זו מלה ללא משמעות.
כדאי אולי לפתוח אשכול שיעזור לתרגל, שמילים יכולות לשקף רק מה שנודע מציאותית. באשכול חומר ורוח, פאן נוסף לנקודה זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2002 12:26 |
|
| |
בפירושך את המלה "יכולת" שאין לה משמעות אלא "לאחר מעשה", שללת את הלגיטימציה של השאלה "האם יכול הכול יכול, לברוא אבן שאינו יכול להרימה?"
בלאו הכי אין לשאלה משמעות,
א. זה כמו לשאול, "האם יכול אלוקים להיות אלוקים ולא אלוקים כאחד?" שאלה המנוגדת לשכל אנוש.
ב. בהבנה שאלוקים "חיצוני" אינו אלוקים, באשר יש חוץ ממנו, אין מקום לשאלה. [בעצם זה היסוד שלא שייך לומר "יכל" דהיינו הפעלת כוח נגד כוח אחר, בעוד כל המושג כוח, אחד הוא.]
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2002 12:34 |
|
| |
קצת באיחור, ובקיצור נמרץ.
בניגוד לכותבים לעיל, אני סבור שהשאלה משמעותית. האם תיאור הבריאה כפי שהוא בחומש בראשית צריך להיות מובן כפשוטו, או שהוא יכול להלום את האבולוציה? על כך אנסה לענות.
ראשית, יש להבהיר כי מאחורי המונח "אבולוציה", באופן הבלתי מדוייק שמשתמשים בו (לפחות אני), יש לו שני מובנים שאינם חופפים.
1. תיאוריה שנועדה להסביר כיצד העולם יכול היה להתפתח ללא בריאה, והמורכב יוולד מן הפשוט, כתוצאה משרשרת מקרים ולפי חוקי טבע שמקנים עדיפות לחזק על החלש. כלומר, איך מן הדומם יצא צומח, מהצומח יצור חד תאי, ממנו רב תאי, עד לאדם.
2. תיאוריה שמסבירה התרחשויות עכשויות בעולם בעלי החיים וגם בני האדם. הטובים שורדים. מוטציות שמביאות תועלת שורדות.
אשר לאפשרות הראשונה, כמדומה לי שהיא אינה יכולה להחזיק מעמד מבחינה מדעית. התיאוריה הזו אינה מספקת הסבר אדקווטי (=הולם) לעולם כפי שאנו מכירים אותו. כלומר, אם נצא מביצה מתפוצצת, שזו כמדומה לי תיאורית המפץ הגדול, לא ניתן להבין כיצד נוצר העולם המגוון שלפנינו, עם התודעה שלנו. למשל, לא ברור כיצד יכלו להתפתח מינים. לפי הדוגמא המפורסמת של "ערכים", איך נוצרה העין?
עד כמה שאני יודע, יש בדבר מחלוקת עניינית בין חוקרים, אבל ככל שיכולתי לעקוב אחרי המחלוקת מבחוץ, בתור הדיוט שקורא את המסקנות והנימוקים העיקריים, מתנגדי האבולוציה יכולים לטעון שהאבולוציוניסטים אינם מספקים הסבר כיצד התפתחו המינים, ולחסידי האבולוציה אין תשובות טובות.
אשר לתיאוריה השניה, הרי היא מוכיחה את עצמה לנגד עינינו. החיידקים פיתחו מוטציה שמאפשרת להם להתנגד לאנטיביוטיקה. איני יודע אם יש מקבילות בעולם בעלי החיים הגדולים יותר.
אבל משתמשים בעיקרון זה כדי להסביר התפתחויות בחברה האנושית. אלא שכאן יש לציין שהטובים יותר אינם בהכרח החזקים והבריונים יותר. היו מחקרים בארה"ב שהראו כי דווקא האלטרואיזם למשל מועיל הרבה יותר להישרדות והצלחת הפרט והכלל. זה נושא מעניין מאד.
בסופו של דבר אדגיש כי אם היינו מגלים שהאבולוציה היא תיאוריה אדקווטית, לא היו ננעלים בפנינו שערי פירוש כדי לומר שכך הקב"ה מנהיג את עולמו. (כדאי להסתכל בספרו של שלום רוזנברג על תורה ומדע כדי להכיר סגנונות של התייחסות תורנית בתחום ההגות לשאלות אלו, ולראות את חופש הפרשנות הגדול שקיים בתוך המחנה האורתודוכסי שלנו).
ועוד הערה אחרונה. איני יודע אם יפה להביא ראיה מעולם הנצרות, אך האפיפיור הנוכחי מתגלה כאדם פיקח מאד. בעבר, נשברה הנצרות בעולם בגלל שהיא סרבה להכיר בכך שהארץ מקיפה את השמש. האפיפיור הנוכחי הפיק לקחים, ולפני כמה שנים, איני זוכר מתי בדיוק, הודיע שהאבולוציה היא האופן שבו הא' מנהיג את העולם. כך פתר במחי יד בעיות פילוסופיות רבות שהעיקו על הדת שלו (המיתוסים הבסיסיים שלה נותרו בבעייתיות שלהם, אבל אין זה הנידון שלנו ולא הצרה שלנו...).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/8/2002 13:20 |
|
| |
נכון מיימוני, יש לנו מספיק צרות משלנו
אם תגלה 'עולם מתפתח בלי בריאה' כלשונך, הרי זו תהיה הבריאה. אתה כנראה מחפש להיאחז בהפרדת בריאה מבורא כאיזה ישות חיצונית הפועלת על הבריאה.אך יש לשים לב שברגע שאנו יוצרים בדמיוננו ישות כזאת, הרי גם היא בכלל הבריאה ואם כחזון איש [או"ב א' ט'] המצונזר שעל כרחנו נעצור, הרי יש לעצור קודם ולא ליצור ישות דמיונית הסותרת את ידיעתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2002 20:47 |
|
| |
וטו
מה כוונתך 'החזון איש המצונזר'? ומה הנושא 'לעצור או לא לעצור'?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2002 23:24 |
|
| |
שלום רב. חזרתי להצצה קלה.
זה שנים רבות שאני מהפך בחררתי בדבר אפשרות כזו. שאכן נברא העולם באופן הדרגתי. הסיפור בספר בראשית בהחלט יכול לתמוך גישה כזו. ביום הראשון המולקולות הראשונות, מים, התגלות היבשה, כוכבים מתקררים ונעשים מאורות,צמחים ויצורים נמוכים. בעלי חיים. אדם. התגלות ה' בעולם בשבת קודש.
מי יודע כמה זמן ארכו ששת הימים האלה? ומאידך אין ספק שהקב"ה יכול לגרום לאבולוציה 'מזורזת'.
זה גם מתאים לתורת הצמצום וההשתלשלות מהעולמות העליונים עד לעולם העשיה.
תן לי יבנה וחכמיה
[:-)]
אצה - צמח חסר פרחים ופירות
|
|
|
|
| נשלח ב-23/3/2003 21:06 |
|
| |
בדרך לימודי במכתב מאליהו ח"ד עמוד 357 נהניתי מניתוח הבעיתיות שבתיאורית האבולוציה מחמת עצמה ולא מחמת שתיאורטית אינה אפשרית!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2003 10:29 |
|
| |
יש תשובה מפורסמת של אחד הגדולים האומר שכפי שאדם הראשון נברא בגוף ובאיטלגנציה של אדם מבוגר והיה בן יומו כך העולם כולו .
מעבר לכך הפער במכוון בין פרק א' לפרק ב' בבראשית של בחינת שם א-לקים ושם הויה מדבר בעד עצמו .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2003 21:41 |
|
| |
המטרה אינה לגלות איך נברא העולם, אלא מה נברא. קרי, אילו חוקים שולטים בו מרגע הבריאה.
לעולם לא נוכל לדעת *איך* נברא העולם, מכיון שהבריאה משמעותה הפיכת אין ליש.
כל שנוכל לגלות הוא מה נברא, באיזה סדר ובאיזו חוקיות.
הבדל קטן, אבל משמעותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2003 21:52 |
|
| |
אם כבר נגעתם הנושא הבריאה.
אני מקוה שכולם כאן אומרים כל בוקר "המחדש בטובו בכל יום מעשה בראשית". שאלתי היא מהו מעשה בראשית שעליו מודים כל יום? על איזו בריאה מודים שהיא כל יום מתחדשת?
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2003 23:35 |
|
| |
לדברי חז"ל הקב"ה ברא בריות מולשמות מלמעלה למטה. שלא כמו בשעת לידה טבעית בה הרגליים יוצאות ראשונות, הבריאה היתה מן העפר כאשר קודם יצא הראש ואח"כ שאר הגוף.
גם חוה ילדה באותו היום שנבראה, כך שהקב"ה ברא דברים מושלמים ואף יותר מזה.
אמנם יש המסבירים כי ימי הבריאה לא היו באורך הימים בימינו אלא בגדר של יומא אריכתא ויותר מזה, ובזה באו לתרץ מחקרים מדעיים על ממצאים שקיימים אלפי שנים וכדו'. אך גם לשיטה זו הבריאה הייתה מיידים ולא בשלבים.
ווטו1 הזכיר תהליך אבולוציה מסויים. ואמנם מפרשי התנ"ך מביאים כי קודם ברא הקב"ה חומר היולי (ראשוני), ועם חומר זה ברא את העולם.
ישנה אפשרות שעצם זריחת השמש כל יום היא מעין מעשה בריאת העולם. מובא בגמ' בע"ז כי אדם הראשון אחרי שחטא ראה שהשמש מתחילה לשקוע וחשב שהנה סוף העולם מתקרב בגלל עוונו, וישב ועשה תשובה וכו'. רק כשראה למחרת שזרחה השמש הבין שזו דרכו של עולם. ואכן כל זה מתחדש בטובו של הקב"ה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2003 18:14 |
|
| |
נאמר לי שהרב קוק אמר שסך הכל האבולוציה היא הצורה בה ברא אלוקים את שברא (אין צורך לפרש כאן עם כל התהליך הדרוויניסטי אלא בתהליך ההתפתחותי הכללי).
האם ידוע למישהו/י אם זה נמצא באיזה מספריו? (למקרה ואצטרך בזה כנשק פולמוסי - מזכיר את הרימון בתמונתי שצייר מוישה )
|
|
|
|
|