|
|
| נשלח ב-20/9/2003 22:40 |
|
| |
מיימוני
עלו כאן בדיון דברים רבים שבכל אחד מהם יש לדון בפרוטרוט ובהרחבה . יש לי עוד דברים רבים להעיר לגבי הנושאים האחרים שעלו כאן ואני מקוה שיהיה סיפק בידי . בינתים אעיר כמה הערות בנוגע לתורת ההסתברות .
ראשית כל יש להעיר שאף אחד אינו טוען שמשהו נוצר באקראי . הטענה היא שדברים נוצרים באופן עיור . יש הבדל תהומי בין שני המושגים . דברים שנוצרים באופן עיור יכולים בהחלט להיוצר לפי מה שגוזרים חוקי הפיזיקה והכימיה . אלא שהתהליך מתרחש ללא כונת מכון . בתוך המסגרת של חוקי הטבע יכול להיכנס גם גורם של אקראיות . המחקר מתמקד בשאלה מהם התוצאות של חוקי טבע ידועים בתנאים התחלתיים נתונים בצירוף גורם של אקראיות .
עוד הערה בנושא זה הוא שחלק מקודמי בלבלו בין שימושים שונים של תורת ההסתברות . ישנם שני שימושים שונים בתורת ההסתברות . האחד- חקר תהליכים אקראיים . השני – בדיקת השערות ואומדנים. אסור לבלבל בין השנים .
אדגים . צלף בעל כושר דיוק נתון מכוון אל מטרה מסויימת ויורה לשם מספר נתון של פעמים . בכל פעם שהוא יורה אין אפשרות לנבא כמה תהיה הסטייה האופקית או האנכית מהמטרה . הדבר המשמעותי היחיד שאפשר לעשות הוא לתת אומדן שהכדור יפגע איפשהו בטוח מסויים , כאשר רוחב הטוח נקבע לפי כושר הדיוק של הצלף . את המיקום המדוייק אי אפשר לתת כאשר מתייחסים לניסוי הבודד . אבל כאשר אנו מתייחסים להתפלגות הסטייות האופקיות או האנכיות של כלל הניסויים המצב שונה . כאן אנו יכולים לנבא בביטחה שההתפלגות נוטה למבנה מסויים , במקרה הזה התפלגות נורמלית , ככל שמספר הניסויים גדל והולך . זהו חוק הסתברותי הנוגע לתהליכים אקראיים . מתורת ההסתברות נגזרים חוקים הכופים מבנה מסויים על תהליכים אקראיים או מעין-אקראיים . הרבה דברים בעולם שלנו לא היו נכונים לולא החוקים האלה . דוגמה קטנה היא העובדה שכוס תה מתקרר עם הזמן ולא להיפך . זה מה שנוגע לחקר תהליכים אקראיים.
בדיקת השערות ואומדנים זה נושא אחר . כאן עושים שימוש בתורת ההסתברות כדי לאמוד ערכים מסויימים (כמו מידת התמיכה במפלגה מסויימת) או להכריע בין השערות . בתהליכים האלה מבצעים מבחן סטטיסטי ועל פי זה קובעים . מבחן סטטיסטי פשוט להכריע בין תיאוריות שונות היא פשוט להטיל מטבע . מבחנים טובים יותר הם כאלה שההסתברות לתוצאה נתונה גדולה יותר כאשר ההשערה הנתונה אמיתית . ככל שההסתברות לטעות במבחן נתון קטנה יותר גדלה האימון בתוצאה . אבל יש כאן הבחנה דקה שלעתים מתבלבלים בה . העובדה שבמבחן התקבל תוצאה מסויימת איננה אומרת דבר לגבי הסתברותה ( (probabilityשל ההשערה אלא לגבי סבירותה (( likelyhood . הקשר שבין שני המושגים האלה שנויה במחלוקת בין אסכולות שונות המפרשות את מושג ההסתברות בצורה שונה .
מיימוני העלה פקפוק לגבי תקפות השעמוש בהסתברות בכדי להשיג ידע . הטענה שלו הוא לכאורה שהדרך היחידה שבו ניתן לדעת משהו הוא רק באמצעות הוכחה מתמטית . לדעתי הטענה הזאת שקולה לטענה האומרת שלא ניתן לדעת שום דבר בכלל . ומכיון שכך הרי שהמציאות מכחישה עמדה זו – עובדה שאנו יודעים דברים רבים (אלא אם כן הוא משתמש במושג ידיעה במובן שונה מהשימוש היומיומי שלה ) . ידיעה איננה שקולה לחוסר אפשרות מוחלטת של טעות . ודאות גדולה גם היא בגדר ידיעה . אני מודע לקשיים הפילוסופיים והאפיסטמולוגיים המרובים לגבי הקשר שבין תורת ההסתברות למציאות . לחלקם אני מכיר פתרון מושלם ולחלקם לא . אבל כלל גדול נקוט בידי – כל מקום ששנו חכמים משהו המתבסס על הסתברות במשנתינו עשה אזנך כאפרכסת .
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/9/2003 00:44 |
|
| |
אני רוצה להמשיך ולדון בנושא העיקרי – יכולתה הפוטנציאלית של תורת האבולוציה להסביר את כל תופעות החיים . אך לפני שאמשיך בנושא הזה עלי להעיר כמה הערות לגבי הצד המתודולוגי של הנושא .
כפי שכבר כתבתי מקודם ישנם הוכחות ממשיות לאמיתותה של תיאוריית האבולוציה . עולם שבו תיאוריה זו איננה נכונה אמורה להיראות אחרת מאשר עולמנו ואני מקוה שאוכל לפרט בכך מאוחר יותר .
מי שרוצה להתמודד עם מצב זה ולתקוף את תורת האבולוציה יכול לנקוט בשתי איסטרטגיות שונות :
א. להסביר את אותן תופעות התומכות בתיאוריה בצורה אחרת באופן סביר .
ב. להצביע על תופעות הסותרות את מה שאמור להיות לפי התיאוריה.
ההבדל בין שתי הגישות ברור . הגישה הראשונה איננה מפריכה את תורת האבולוציה אבל משמיטה את הבסיס מתחתה. הגישה השנייה מפריכה את תורת האבולוציה אבל אינה מציעה תיאוריה אלטרנטיבית . ברור שגם שילוב של שני האסטרטגיות הוא אפשרי .
כאשר מישהו טוען שתורת האבולוציה איננה יכולה להסביר את היווצרותה של העין , למשל , הרי הוא נוקט באיסטרטגיה השנייה . בכדי שהטיעון שלו יהיה תקף עליו להוכיח שלפי תורת האבולוציה אי אפשר להבין את קיומו של העין . כלומר , הוא צריך להראות שלא קיימת סידרה של מוטציות שיכולה להתחיל ממצב שבו לא היתה עין למצב של היום שבו יש יצורים רבים עם עינים מורכבות ביותר . עליו לחקור היטב את מבנה העין ומתוך כך להראות שדבר מורכב כזה אינו מוסבר באמצעות המודל ההדרגתי . אם הוא איננו מסוגל להוכיח שזה אכן המצב הרי שאפשר עדיין לסמוך על ההוכחות שניתנו לאמיתות התיאוריה .
אין לצפות שלביולוגים יהיה הסבר מוכן מראש לכל תופעה . דארוין עצמו ידע מעט מאד על התהליכים המעורבים בהתפתחות ובכל זאת התובנות שלו הם המסגרת למחקר בתחום הזה .ברגע שהתיאוריה עומדת על בסיס איתן מכח ההוכחות שניתנו לה באופן בלתי תלוי הרי היא הופכת למסגרת הקונצפטואלית שבמסגרתה מחפשים הסבר לתופעות חדשות . במקרה של העין עלי להעיר שישנו הסבר טוב מאד למסלול התפתחותה .
בנוגע לאסטרטגיה הראשונה עלי לומר משהו . הדגשתי את המילה 'סביר' ועלי להסביר מה כוונתי . בניגוד לתיאוריות מדעיות אחרות הרי שתורת האבולוציה נתפסת כאילו יש לה רלונטיות דתית . אף אחד לא יחלום להקשות על תורת הכבידה שמסבירה את תנועות גרמי השמים שמא הכל נגרם באופן נסי על ידי התערבות אלהית מתמדת . יתכן באמת שכל הניבויים של תורת הכבידה לגבי תנועת גרמי השמים שגויים . העובדה שעד היום זה לא נראה כך הוא פשוט בגלל שעד היום רצה אלהים לסובב אותם בצורה הזאת . מחר הוא פשוט ישנה את דעתו והכל יפעל אחרת .
האמת היא שאין אפשרות להפריך טענות כאלה . הבעיה הבסיסית בהצדקת המדע הוא זה . כיצד אפשר להסיק מתוך הנתונים שבידינו מהי האמת כאשר יש אינסוף תיאוריות אלטרנטיביות שיכולות להתיישב עם אותם עובדות ? אינני יודע אם קיים פתרון מושלם לבעיה הזאת . אבל המציאות מוכיחה שיש לנו אמון רב במדע .
יהיה הפתרון לבעיה הפילוסופית הזאת אשר יהא , אבל דבר אחד צריך להיות ברור . אפשר לתקוף את המדע בכללותו באמצעות טיעונים כאלה אבל אי אפשר להשתמש בהם כדי לתקוף תיאוריה מדעית ספציפית . אפשר לדחות כל הוכחה התומכת בתורת האבולוציה בטענה שהתערבות אלהית יצרה את המצב הזה שנראה כאילו תורת האבולוציה נכונה . אבל מי שמשתמש בטיעונים כאלה חייב להיות עקבי . מאותם שיקולים הוא חייב לדחות כל תיאוריה מדעית . אני במקום אדם כזה הייתי חושש לעלות על מטוס .
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 10:07 |
|
| |
במה מאמין בוש, בבריאת העולם או באבולוציה?
הנשיא היוצא התייחס בראיון לרשת ABC לאמונותיו הדתיות. לשיטתו, אין סתירה בין האמונה בבריאת העולם בידי האל לבין תאוריית האבולוציה. הוא לא מאמין בפירוש מילולי של התורה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3635602,00.html
|
|
|
|
| נשלח ב-10/12/2008 12:56 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 05:44 |
|
| |
ח ו צ פ ה
להטטנותם של אנשי הדת, הן של היהודים והן הנוצרים, היא חוצפה ממדרגה ראשונה.
הרי אותם נוצרים אסרו את גלילאו גלליא.
אותם יהודים היו מחסלים כל מי שהיה מעיז למור כזאת מלפנים, או לומר שהעולם כדורי, ושאנשים ינחתו על הירח, עכשיו שהמציאות טופחת על פניהם, מלהגים בלשנותיהם להגן על טיפשותם.
חרפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 05:54 |
|
| |
(ואני תמהה על לינקי, מה ראה להביא את דברי בוש, שדעתו בנדון חשובה כדעתו של מוכר הקישואים...)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 05:58 |
|
| |
אינני יודע מה חטא בוש, שנגזר עליו שיזלזלו בו כל כך.
לענ"ד טיפש ומוכר קישואים, איננו יכול לטפס למשרה זו.
ואנשים במעמדו לרוב הם חכמים מסתם בנ"א, וודאי מניקים ווירטואלים.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 15:02 |
|
| |
מרכא,
האם באמת חכמת הטיפוס לאותה משרה, מקנה לו את המומחיות בכל תחום ?! חבל שב"פורום לאנשים חושבים" מזדמנים לפעמים ניקים וירטואליים שצריך להסביר להם דברים אלמנטריים שכאלה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 16:26 |
|
| |
דר הלפרין,
ראשית תודה על הבאת המאמרים המלומדים, ועל הקישור לאתר המרתק.
אכן, הבאת ראיות משכנעות לכך שהאבולוציה, או חלקים מסויימים ממנה לפחות, הם בגדר אמונה ולא מסקנות מדעיות אמפיריות. וכל המתבסס עליה, הריהו בגדר "מאמין" ולא בגדר "יודע", ולעיתים אף פונדמנטליסטי באמונתו....
אבל גם התאוריה היהודית, בדבר בריאת העולם, היא אמונה, ואינה ניתנת להוכחה אמפירית.
הבחירה בין שתי הגישות נעשית על ידי האינסטינקט, וכל אדם נמשך אחר אינסטינקו הוא.... איני רואה כל הבדל בבחירה בין אמונה בדבר אחד לבין אמונה בדבר אחר, כאן וכאן ההסתמכות היא על אינסטינקט ותכונות נפשיות. מי שמבסס את השקפת עולמו על אמיתות התורה, מבסס את אמונתו על תאוריה לא מדעית שאינה ניתנת לא לאימות ולא להפרכה. יש טוענים כי תאוריית האבולוציה היא ברת הפרכה אך כל עוד עדיין לא הופרכה, זוהי התאוריה המדעית הקיימת. מנגד, יש הטוענים, ובלהט, כי התאוריה הבריאתנית הופרכה מזה כבר, ויש כאן בעצכ"ח לא מעט אשכולות המביאים הוכחות גם לענין זה. אשמח אם תוכיח את טעותי.
דבר שני. טענת במאמרך את הטענה הבאה: "עקרונות מדעיים המבוססים על תצפית ונסיונות מבוקרים היו מקובלים בעולם ההלכה מאז ומעולם. הריב"ש (1326-1408) בתשובה תמ"ז, מתאר הבדל יסודי בין גישתם המדעית של חז"ל לבין הגישה האריסטוטלית. "
ואני שואלת - האמנם זו היתה גישת חז"ל? ויותר מכך - האמנם זוהי גישת חכמי התורה לאחר חתימת התלמוד? או שחל שינוי במגמה זו? ידועה לרב הלפרין בוודאי הגישה הטוענת כי אם יש סתירה בין התורה לבין המציאות, אזי בוודאי שהטעות היא במציאות ולא בתורה. אשמח לקבל חידוד והבהרה בענין זה.
דבר שלישי, נניח ואכן הבריאתנים צודקים. העולם אכן נברא על ידי בורא ובהשגחה פרטית. תורה מנין? ועל מה מתבססת ההוכחה המדעית כי התורה שבידינו היא היא רצונו של ה'?
תוקן על ידי לעוף_ברוח ב- 11/12/2008 16:29:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/12/2008 16:52 |
|
| |
ורק להוסיף ולתמוה, כל הידיעות ההיסטורית על גילו של העולם, ועל התפתחות האנושות, מבוסס על- סדר עולם רבא.
ספר שנכתב לפני כאלפיים שנה, ללא כל כלים או עקרונות מדעיים, חפירות ממצאיים מבוקרים ולא מבוקרים, וכו'
אין כל אסמכמתא או בדל של אסמכתא לכל מה שכתוב בה, ולא נטען כי הוא נכתב בנבואה, או ברוח הקודש
על הסטיות והשגיאות בתאריכים וזמנים, כבר עמדו רבים וטובים מאנ"ש, ובכל אופן ספר זה מבטל אצלנו את הממצאים המדעיים המבוססים על מחקרים אמינים ומבוססים מדעית,
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 09:59 |
|
| |
לעוף ברוח,
תודה על המחמאות.
לשאלותיך, אנסה להשיב.
א. הזכרת כי במאמרי על האבולוציה הראיתי כי הדרוויניסטים הם מאמינים בתיאוריה שמעולם לא הוכחה מדעית, ואולי אפילו הופרכה, אך טענת כי לא הצגתי במאמר ההוא שום הוכחה לבריאה ע"י הבורא.
נכון. גם לא הצגתי שם שום הוכחה לכך שמים רותחים ב 100 מעלות צלזיוס על שפת הים, וגם לא הבאתי במאמר הזה שום הוכחה למשפט פיתגורס. הסיבה לכך היא כי המאמר לא נועד לשכנע מאן דהוא באמיתות האמונה בבורא, אלא אך ורק להציג את ההבדלים בין חוקי אבולוציה מוסכמים ומוכחים לבין תיאוריית מוצא המינים של דרווין, שאינה כזו.
ב. שאלת אם גישת הריב"ש הדוגלת בצורך בניסיון מבוקר (לעומת השיטה האריסטוטלית הדוגלת בעיקר של הבחינה השכלית) היא גם גישת חז"ל. התשובה היא חיובית לענ"ד, לא רק בגלל הדוגמאות שהריב"ש מביא שם, אלא גם בגלל מקורות נוספים, כמו דברי חז"ל המסכת חולין: "אין אומרים בטריפות זו דומה לזו. שהרי חותכה מכאן ומתה, אך חותכה מכאן וחיה".
ג. הוספת את שאלת היחס למצבי סתירה כביכול בין דברי חז"ל לבין המציאות המקובלת. לסוגיא זו כדאי שתעייני במאמרי:
מדע ורפואה בתלמוד – קבלה או אקטואליה?
מקור המאמר:
אסיא עא-עב, עמ' 90-102 (2003).
ד. שאלתך האחרונה " ועל מה מתבססת ההוכחה המדעית כי התורה שבידינו היא היא רצונו של ה'?" היא שאלה מעניינת וחשובה, וכבר עסקו בה רבים, ביניהם רבי יהודה הלוי, הרמב"ם ואחרים. האם את מצפה ממני להמציא דרך מקוצרת לסוגיא העתיקה? ברמה האישית שלי, מי שלימד אותי שהמים רותחים ב 100 מעלות צלזיוס (על שפת הים בטפרטורה ולחץ ברומטרי מסויימים) הוא לימד אותי גם שמשה אמת ותורתו אמת.
עם השנים נוכחתי גם ברובד השכלי כי האמונה באמת זו סבירה יותר מהכפירה בה, אך מה שהלב חושק הזמן עושק ועלי לחתום כאן.
לירוחם,
קצת צרם לי הנוסח המזלזל שבדבריך כנגד תנא דסדר עולם. לעניות דעתי ראוי יותר להביע ביקורת עם קצת פחות התנשאות וקצת יותר עדינות.
לגופו של עניין, רבים החולקים על חלקים מהתיארוכים של סדר עולם, וביניהם גדולי ראשונים כמו הרמב"ן, בעל המאור, קדם להם הראב"ע, ועוד. (על כך שבימי בית שני רווחו גם תיארוכים אחרים -- כבר נפתח כאן אשכול בעבר)
עניינית: חז"ל, כמדומני, לא החשיבו את הבירורים ההיסטוריים במקום שאין להם השלכות הלכתיות מעשיות, וכמאמרם בכמה מקומות: "מאי דהווה הווה"!
החשיבות ההלכתית היחידה אותה אני מכיר לתיארוכים של סדר עולם נוגעת לחישובי הלוח העברי, דהיינו הכרת סדר עולם הקלה על זכירת התיארוך לבריאה, וכתוצאה מכך הקלה על חישוב הלוח העברי כהלכה באותן תקופות היסטוריות בהן מניין השנים המקובל לא היה לבריאת העולם אלא למלכים ולשטרות.
אולם מאז רס"ג, שהעולם היהודי עבר למנין לבריאה, בין אם מדובר במנין ממולד אדם כמנהג הגאונים ובין אם מדובר במנין ממולד תוהו כמנהגנו (ההפרש הוא שנה אחת בתיארוכים, בלא שום הבדל בחישוב הלוח), ירדה במידה רבה גם החשיבות של תיארוכי סדר עולם, פרט להיבט הפרשני שלהם, כשעצם הפרשנות שנוי, כאמור, במחלוקות רבות
הוספת מלת "כביכול" כבקשת הכותב להלן
תוקן על ידי עצכח ב- 12/12/2008 13:37:52
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 10:17 |
|
| |
דר' הלפרין
איני מבין את ביקורתך, במה התנשאתי?, ציינתי עובדות הידועות לי,
לגופו של עניין לא הבנתי את מה שכתבת החשיבות ההלכתית היחידה אותה אני מכיר לתיארוכים של סדר עולם נוגעת לחישובי הלוח העברי?????
איך בדיוק? הרי לפי הרמב"ם אפילו שנת השמיטה והיובלות שאנו מונים כאן בעולמנו---אינו נכון, אז מה הואילו חכמים בכתיבתם?
הרי שנות העולם ה תשסט. הוא יהרג ובל יעבור, לדבר על דינזאורים או ממוטות היא כפירה בעיקר, למרות שהם היו קיימים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/12/2008 12:00 |
|
| |
דר"ה,
לפלא בעיניי שלדעתך יש כאן סתירה! כותרת האשכול כבר מעלה את הגיחוך שבהוליוודיזציה של כביכול מאבק בין בריאתנות והתפתחות [creationism versus evolution]. לצערנו זה רק מוכיח שבעומק אמונת הפונדמנטליסטים שבינינו מחמת ההגשמה היתירה שהם עושים, טמונה אצלם אמונה ש"יד ה' תקצר" רח"ל. מעבר לכותרת יש לעיין בהמשך הדיון מעמוד הראשון [שאולי דילגו עליו הכותבים בעמוד השלישי ומכאן הוכחה מקל וחומר לטענתי על הצורך בריכוז הדיונים]. שם גם הבאתי ממ"ש ר"ג ז"ל שאין על התיבות "מן האדמה" להתפרש בהכרח שהבריאה היתה כמשחק פלסטלינה וכאגדת בריאת הגולם מפרג, אלא לפי הנראה והנלמד שפיר יש לפרשה כהתפתחות הדרגתית ברוח דברי הספורנו. [אקווה להספיק אם לא יקדימוני לצטט את דבריו ב"בתורתו".]
[לפ"ז -אומר לספרן- אם כי אינני דוברו של מלנקקנו וכ"ש לא של כוונותיו, יש להצביע על ענייניות הלינק המצביע על כך שאפילו הנשיא בוש -בעל מזל הביש- שאינו יושב על ספסלי המחקר של בתי מדרש לא לתורה ולא לאקדמיה, מבין בפשיטות שאין כאן סתירה.]
|
|
|
|
|