בית פורומים עצור כאן חושבים

דמויות מפתח בתולדות ההלכה וההגות היהודית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/9/2005 00:24 לינק ישיר 
דמויות מפתח בתולדות ההלכה וההגות היהודית

אחד מכותבי הפורום ימסור סדרת שיעורים בנושא הנ"ל

לפניכם מערך השיעורים והדמויות שנבחרו בשלב הראשון

האם א. לדעתכם הדמויות שנבחרו מכסות את הנושא, ב. דעתכם על ההגדרות שבכותרות המשנה.

http://samadeus14.spymac.com/22.jpg

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 00:53 לינק ישיר 

ברור שהשיעורים של הרב הנ"ל שיצא שמם לשם ולתהילה יענגו ויעשירו את קהל השומעים.

ועכשיו לשאלותיך.

לעצם כותרות המשנה קשה להתיחס שהרי לא שמעתי את השיעורים עצמם. למשל אני חושב שרש"י אינו גדול הפרשנים, ספק אם ניתן לכנותו פרשן. שהרי מרכיב הדרשנות אצלו גבוה מאד.
קשה לי גם להתייחס לכותרת "הנפש החיים המצע הרעיוני של עולם הישיבות" ספק האם אכן זהו המצב. אך כפי שאמרתי בתוך השיעור הרי יתבררו ויתלבנו הדברים כמין חומר.

לכן אני מניח לשאלות התוכן,אלא אם יואיל רבינו לתת את דפי הלימוד לפורום.

אני גם לא יודע על פי איזה קרטריון נבחרו הדמויות הנ"ל
אני יכול למנות לפחות דמות שנשמטה כאן, וזה האר"י או אם תמצי לומר ר"ח ויטל. אם מחמת החידוש ואם מחמת ההשפעה העצומה שהיתה לדמות זו על יהדות המאות האחרונות.

וחבל שלא אוכל להשתתף בשיעור. מי שיעשה זאת ודאי לא יצטער.

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 09/09/2005 3:13:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 01:28 לינק ישיר 

אני רוצה להעיר על הגדרת החזון איש כמנהיג היהדות החרדית בדורנו ומעצב דרכה..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 03:44 לינק ישיר 

נשמע מרתק מאד מאד.

אבל מרתק לא פחות מזה יהיה להעביר שיעור על דמויות רבי מעלה ,ייחודיות ביהדות, שנשכחו מידיעת ההמון.

למשל רבי יהודה מספרד,שערך פולמוס ענייני מאד מול טענות הרמב"ם במו"נ,ולדעת גוטמן,רק בגלל שלא נערכו דבריו בצורה מסודרת ובספר,לא זכו להתייחסות עניינית במרוצת הזמן.ועוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 03:56 לינק ישיר 

לגבי השיעורים:

אצל הגאונים בולטת העדרותו של רב האי גאון.המוגדר כ "אחרון הגאונים בזמן וראשון במעלה"

הכיצד ניתן לכלול את ה"מאירי" כ"דמויות מפתח שהשפיעו" ובכלל לא היינו כמעט יודעים מקיומו אלמלא התפרסמו חיבוריו לפני כ100 שנה (+ _-)

סמי מכאן "מאירי" ועייל "רשב"א"

אצל האחרונים בולטת העדרותו של החיד"א.שללא ספק השפיע בכל הקשור בהלכה ובשיטת הפסיקה והוא מיצג את ה"אחרונים" של זמנינו.ולמעשה כיום,כמעט כל הפוסקים הולכים על פי המתודות שהוא אימץ.(לטוב ולרע)

לא ידוע לי עד כמה המהר"ל מפראג באמת השפיע על ההגות היהודית.או איזו אסכולה פרשנית הוא מייצג.או הקים.עם כל ספריו הרבים.שמו מוכר בעיקר בגלל הגולם שלא היה ולא נברא אצלו.

הבחירה של בעל התניא ורבי נחמן,נגועה בפופוליזים.שום דבר מהותי.רק בגלל שחבד וברסלב מפורסמים בכמות.די היה בבעש"ט והגר"א.

ויש לי עוד הערות קטנוניות.

אשתדל להגיע לשיעור.ולא להרגיז.

תוקן על ידי - אור_חושך - 09/09/2005 4:09:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 07:46 לינק ישיר 

לי דווקא נראה שמרצה בחר דמויות מפתח מ"סוגים" שונים של אישים, הרי אין ביכולתו ליתן הרצאה על כל דמות חשובה בהסטוריה היהודית.

מענין לענין, ניתן לקיים כאן דיון בשאלה מיהן הדמויות שהשפיעו על היהדות, מבחינות שונות, במשך הדורות.

הכתיבה ככה-ככה,
החתימה טובה!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/9/2005 09:41 לינק ישיר 

אור וחושך,

לא ראיתי שהמאירי הוצג כדמות מפתח אלא בכותרת משנה אצל הרמב"ם כאחד המשתייך לאסכולת ממשיכיו.
המהרל בודאי מהווה דמות מפתח ומשמש כאחד המקורות הראשיים לחסידות למשל וראה את פריחתו המחודשת אצל בעלי המחשבה בדורנו. החידא באמת דמות מרתקת אבל השפעתו למעשה פחות חזקה ממה שאתה מציג. הטענה של קעלעמר היא נכונה שהשמיטו את הארי אבל כנראה שלא רוצים להכנס לקבלה.

תוקן על ידי - אשמורת - 09/09/2005 9:43:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 10:26 לינק ישיר 

אז אם מדברים על ראשי אסכולות,ולא על דמויות משפיעות.הבחירה אמורה להיות שונה.

מכל קצוות הקשת.למן ר"י החסיד האמוני המוחלט (להוציא קטע שכתב בנו בפירוש התורה) עד הרלב"ג האריסטוטאלי המוחלט ביהדות המסורתית.

ואת מקבילהם באחרונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 10:59 לינק ישיר 

גם אני הקטון מצטרף להבעת ההתרשמות מן המבחר הנאה.

וגם אני הקטון תמהתי על חסרונם של האר"י - וגם של בעל הזוהר, לפניו. אי אפשר לפסוח על הקבלה, ואם הרב המרצה איננו מתחבר אליה - אולי בעניין זה היה שווה להזמין מרצה אורח.

חסרונות בולטים נוספים - הרמ"א (אפשר לשלב אותו בהרצאה על ר' יוסף קארו). ובדורות האחרונים - החת"ס והחפץ חיים. אי אפשר להבין את האורתודוקסיה בלעדיהם.

ומה עם הרפורמים, להבדיל? הייתי מכניס הרצאה (אחת) על גייגר ופרנקל. הם בהחלט מייסדי אסכולות.

אור-חושך, גם אני לא מעריץ גדול של המהר"ל, אבל אין ספק שחיבוריו השפיעו ומשפיעים. לעומת זאת, לא אהבתי את כותרת המשנה אודותיו. הייתי מתמקד אצלו במתח שבין מוניזם לדואליזם, ואכמ"ל.

בעולם ההלכה נודעה השפעה רבה ולרא"ש ולנודע ביהודה, אבל ברור לי מדוע לא הוכנסו, במגבלות הנתונות. מאותו טעם לא הייתי מכניס את הרשב"א וכו' - וגם לא את המאירי.

לגאונים אי אפשר היה להקדיש יותר מהרצאה ממוקדת אחת, ואני מצדיק את בחירתו של המרצה ברס"ג, שספרו הפך לקלאסיקה, מה שאין כן לגבי כתבי רב האי גאון שהגיעו לידינו. צדק אפוא הרב המרצה בבחירתו.

הטענה שרש"י לא פרשן היא מגוחכת, בכל הכבוד. דרשנות היא צורה של פרשנות, ובכל זה אזלינן בתר לשון הדיוט. אין מקום לבנות הגדרות חדשות (וצרות מדי) של "פרשנות", ולשפוט על פיהן.

עם כל חיבתי להוגי החסידות הנזכרים, נדמה לי שהיא נהנית מייצוג יתר (4 אישים, כמדומני!). ואם מדברים על "מייסדי אסכולות" הייתי שם את רש"ב מפשיסחא במקום הקוצקער, כי הוא מייסד השיטה ואילו הקוצקער רק הקצין אותה בהיבטים מסויימים ו"הרג" את עומקה המטאפיסי בהיבטים אחרים. ובכלל, רש"ב מפשיסחא הוא הוגה מעניין ועמוק ביותר, וגם בעל השפעה רבה ביותר, שעדיין לא זכה למקום הראוי לו, וזו יכלה להיות הזדמנות לעשות קצת צדק היסטורי. (בהרצאה זו כדאי להכניס גם קצת על שלוחותיה של פשיסחא באיזביצא, לובלין, גור וכו'). ומכל מקום, אם ההרצאה על רי"ס כללה גם את גדולי ממשיכיו - למרות שהם שונים ומעניינים בפני עצמם - גם ההרצאה על הבעש"ט יכלה לעשות זאת.

לגבי ספרות המוסר - כמובן יש מקום לשאול למה נבחר ה'מסילת ישרים' ולא חובות הלבבות או שערי תשובה, שהם לא פחות קלאסיים ומשפיעים ממנו. ברם, אני מבין ללבו של הרב המרצה. אי אפשר להכביר יותר מדי הוגי מוסר, צריך ייצוג באמצעות ספר אחד, וחייבים לקפח את השאר. הבחירה בכל אחד מאלה מוצלחת באותה מידה, בערך, ואולי אפילו הבחירה ב'מסילת ישרים' אכן המוצלחת מכולן.

אם יש שאיפה לסדר כרונולוגי - יש לשים את רמח"ל אחרי מהר"ל (כמובן), ואת בעל התניא לפני ר"ח מוולוז'ין (אא"כ רוצים להצמיד אותו להגר"א).

וכל זה לא בא לבטל את הערת הפתיחה: מבחר נאה ומרשים, ואני בטוח שגם התוכן יהיה מוצלח כמצופה מבעליו.

אידך גיסא

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 09/09/2005 11:23:28

תוקן על ידי - אידך_גיסא - 09/09/2005 11:24:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 11:59 לינק ישיר 

וכבר היה לי ויכוח בענין הרשב"א והמאירי, עם אחד ההיסטוריונים שבדרו העבר, שאמר באחת מהרצאותיו,
בהזכירו את שניהם, שהוא עדיין אינו יודע מי היה
גדול ממי. כשהערתי לו שההשוואה חסרת טעם, ואי אפשר
לערוך השואה בין הרשב"א שהיה שילוב נדיר ובלתי מצוי
של חכם שהיה מצד אחד מגדולי המחדשים, שחידושיו הם
אור ללומדי התורה בכל הדורות ואין זזים בבית המדרש
ממנו, ומאידך היה מגדולי הפוסקים, ואולי גדול המשיבים,
ואין לך מורה הוראה או פוסק או דיין שזז מפסקיו. לעומת זאת המאירי היה כמעט בלתי ידוע בזמנו וגם לאחר זמנו עד שנתגלה בדורות האחרונים. לא ידוע על חכמים ששאלו דבר הלכה ממנו, ולא על קהילות שציפו למוצא פיו.

אותו היסטוריון הקדיש אחר כך את
הרצאתו הבאה כולה לפולמוס עם ההערה
הנ"ל, אך לדידי, הפופולאריות הרבה
ששכה לה המאירי [ואל יחשדני אדם,
כי נתתי הרבה מכוחי לתורת המאירי],
היא בכך שיש ממשכילי עמנו, שהחליטו
כי המאירי היה בעל סבלנות רבה, בתחום
שבין ישראל לגויים, דבר שכמובן מוצא חן
בעיניהם, והרי הם מכופפים את כל תמונת
היהדות והערכת הדורות, לעמדות האהובות
עליהן. בחוגים האקדמאים, אם יעיז מישהו
לטעון נגד יעקב כץ והנתלים בו, בעניין
הסובלנות, ויעיז לומר, למשל, שצדק הרד"צ
הילמן במאמריו ב'צפונות', שהתבטאויותיו
של המאירי בענין היחס לגוים, הם בגדר
צנזורה עצמית ופנימית, ייחשב כשמרן,
בעל דעות קלריקליות ואולי מפגרות.

לגופו של דבר, מעטים היום מעיזים לעסוק
במיגוון רב כל כך של דמויות, זרמים ואסכולות.
היום נאחזים באימרה, שיש המבקשים לדעת
הכול על משהו, ויש המבקשים לדעת משהו על
הכול. אלא מאי, נעשו בשנים האחרונות,
עבודות רבות ויסודיות בתחומים רבים,
וניתן להתבסס עליהם, ואין צורך לחקור
באופן עצמאי בכל דבר.

פרופ' חנוך אלבק בויכוחו הידוע [ולא לשבח]
עם פרופ' א"א אורבך, ואולי מדוייק יותר בהתקפתו
על הנ"ל, ציין בתוך הדברים, שכאשר שימש
הוא מבקר ספרים באיזו חברה ספרותית מדעית
חשובה בברלין, קבע לעצמו כלל גדול, שאין
הוא כותב ביקורת על ספר, שאינו סבור
שביכולתו היה לחבר גם כן אותו ספר...!

מסופקני אם יש חכמים נוספים כאלו,
אף לא בין מרצים, מורים ומלמדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 12:28 לינק ישיר 

דגים

סבורני שעמדתך בויכוח נהירה כשמש בצהרי היום לכל מי שדרכה רגלו אי פעם בבית המדרש! ואין מה להוסיף עליהם.(זו הסיבה שאני הקטן מרשה לעצמי לפרגן לכבודך)

אולי רק כקישוט,נציין את דברי השלחן ערוך בספרו "בית יוסף" על הרשב"א.

" מ"ש רבינו(=הוא הטור) ואיני מבין דבריו מה שכתב להתיר בחתיכות שאינן ראויות להתכבד וכו'. תמהני עליו היכי חשיב להרשב"א לקטיל קני באגמא שלא ידע דין קבוע כמחצה על מחצה שהתלמוד מלא ממנו ולא עוד אלא שבתחלת דבריו ידעו וכשבא לגמור דבריו שכחו ונעלם ממנו לפי מה שעלה על דעת רבינו וזה דבר שא"א לאומרו על שום מעיין כל שכן על *מעין המתגבר עמוד העולם אשר באורו נראה אור* ומבואר הוא שדבריו נכונים וברורים"

(בית יוסף יורה דעה סימן קי אות ה ד"ה ומ"ש ולפיכך)

התואר "עמוד העולם אשר באורו נראה אור",לא ניתן לאף חכם אחר בספר בית יוסף!!!

כמו כן,צריך לזכור את ההשפעה הציבורית העצומה שהיתה לרשב"א בספרד.

דיי לראות את פניית הרא"ש להרשב"א (שו"ת הרא"ש כלל א)באיזה ביטול וענוה הוא פונה אליו.ועם תוארי כבוד המכילים חצי עמוד צפוף.ואז עוד לא היתה אינפלציה בתארים.וכל מילה נמדדה היטב לפי ערכה.ולא יצאה מפי חכם ככל החכמים,אלא מהרא"ש שלימים נחשב כאחד משלושת "עמודי ההוראה" של השלחן ערוך.

די בזה,כדי להבין שאין מה להשוות כלל בין גדולת הרשב"א להמאירי.

אגב,מותר להעריך ראשונים זה מול זה,כפי המבואר בשו"ת הריב"ש וכמו שהוכיח ר'חיים פלאג'י בשו"ת חיים ביד(?)וכמדומני הובא בשדי חמד גם כן כראיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/9/2005 15:04 לינק ישיר 

אוי, ואיפה מנדלסון?

אידך גיסא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2005 21:56 לינק ישיר 

יצא לי לפגוש בשבת משתתף ותיק בהרצאות הנ"ל והעלתי

בפניו את הערות המתדיינים כאן וזה מה שהשיב:

השמטת האר"י והקבלה בכלל,מפני שבשנה הקודמת עסקו בכך

חודשים רבים.

המבחר בנוי על מי שהתקבל כבר כדמות מפתח ואינו בא

לפתוח את הדיון מחדש.

הקהל שבא לשמוע את השיעורים,כמאתיים איש ואישה,ברובו

אינו אקדמאי,ובא פשוט ללמוד יהדות,לימוד מקורות מסביב

לדמויות ידועות יוצר עניין וגיוון.

מפני שהשעורים נערכים מטעם ביהכ"נ[האורטודוקסי]

אין זה מתפקידו של הרב ללמד על מנדלסון,גייגר ודומיהם.

השמטת החת"ס אינה מקרית,אף שתרומתו בהלכה,עבודת ה'

והנהגת הכלל,אינה מוטלת בספק,אולם,לא הניח משנה הגותית

מחודשת סדורה,מלבד מלחמתו תחת הסיסמה של "חדש אסור

מן התורה" אבל למרות שהנושא האחרון בודאי מעניין,לא

בשעורי הסטוריה עסקינן.

בודאי שצודק מי שכתב שההרצאות מתבססות על מה שנתבאר

ומוסכם בעולם המחקר ולכן לא ניתן עדיין לעסוק בתורת

פשיסחה המקורית וכו'

כללו של דבר:הסדרה באה להענות לבקשתם של יהודים טובים

המבקשים ללמוד תורה מפי הרב,אין לה יומרות אקדמאיות

ואינה כפופה למתודות חמורות,היא בעלת אופי עממי ומותאמת

למבקשים להקדיש שעות אחדות ללימוד תורה.

אני מצטרף לברכות להצלחת מי שמבקש להגדיל תורה ולהאדירה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2005 22:16 לינק ישיר 

מכיוון שהדיון נסוב גם על המאירי, אענה אף אני חלקי.

חברי פורום נכבדים

מי שלומד רמב"ם לפי סדר סוגיות התלמוד, יגלה סוגיות אשר דברי הרמב"ם אינם מובנים כלל, לא מובן מהיכן הרמב"ם התחיל, כיצד פירש, כמי כרש"י תוס' וכו'.

היחיד מבין כל המפרשים אשר שימר מסורת קדמונים בפירוש דברי התלמוד, שעל פי דבריו יובנו דברי הרמב"ם, היה המאירי, אמור מעתה, לא למדנות והתפלמסות אנחנו מחפשים, כי אם פירושי קדמונים אשר חלפו מהעולם, והיחיד שעוד ניתן למצוא בדבריו פירושי קדמונים אלה הוא "המאירי", כך שמובן בהחלט מדוע הוצמד המאירי לרמב"ם, ומשובב לראות איך יש חכמי לב בדורינו, שנתנו את לבם לעובדה זאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2005 22:54 לינק ישיר 

דרום,

יש ספר של הרב זאב וולף לייטר "ביאורי המאירי לרמב"ם"

ובתחום ההגותי ראה בספרו המרתק של משה הלברטל "בין

תורה לחכמה" רבי מנחם המאירי ובעלי ההלכה המיימונים

בפרובנס.

ואם אתה כבר "על הקו" הייתי שמח לשמוע את חוות דעתך

על ספרו של יעקב בלידשטיין "סמכות ומרי בהלכת הרמב"ם"

המוקדש לנושאים בהם אתה מרבה לעסוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2005 22:57 לינק ישיר 

הייתי מצפה לראות ברשימה כזאת גם את הרוגאצ'ובי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דמויות מפתח בתולדות ההלכה וההגות היהודית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext