בית פורומים עצור כאן חושבים

הפלת עוברים בהלכה.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/9/2005 07:17 לינק ישיר 
הפלת עוברים בהלכה.

מכובדיי, חברי הפורום. זוג ידידים ,האשה נכנסה להריון ואין ביכולתם מבחינה כלכלית להחזיק בעובר. הם מעט מסורתיים ומעונינים לדעת מה אומרת ההלכה היהודית על הפלה במקרה שהאשה מרגישה שאין לה יכולת להביא את הילד לעולם.

השאלות הן:

a) מה הוא איסור הפלה?

b) מה מעמדו ההלכתי של העובר?

c) מה יחסה של התורה אל האשה. האם יש לה זכות יתרה על פני אחר בשאלה זו?

d)מה הם המצבים בהם יותר להפיל?

e) האם יש מקום לשיקול כלכלי?

תודה מכל הלב לעונים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 08:16 לינק ישיר 

http://www.justonelife.org/Services.htm

organization offering assistance to mothers who would terminate their pregnancies for financial reasons

(I don't have Hebrew writing available to me right now, if someone could please translate, thanks!(

תוקן על ידי - kisarita - 16/09/2005 8:15:59

תוקן על ידי - kisarita - 16/09/2005 9:01:15

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 08:53 לינק ישיר 

http://www.google.co.il/u/schlesinger?hq=inurl%3Awww.medethics.org.il%2Fsiteheb&q=%E4%F4%EC%E4&sa=%E7%E9%F4%E5%F9

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 09:29 לינק ישיר 

רק הערה חשובה אחת.
השאלה שנשאלה היא ששאלה הלכתית, אולם יש לעניין גם היבטים מוסריים. אנשיים מסורתיים, או דתיים, גם אם הם חשים כפופים להלכה אינם פטורים גם מהם.
מעשה בחבר של חבר טוב שלי, שסיים ישיבת הסדר והגיע לראיון לקראת לימודי רפואה. כשראו את הכיפה על ראשו, שאלו אותו מה יעשה אם יקלע למצב בו דרושה הפלה מלאכותית (שלא מפני פיקוח נפש כמובן). על כך הוא ענה את התשובה בת האלמוות הבאה: אם המדובר על השאלה ההלכתית, אז אמכור את הסכין לגוי. אבל ביחס לשאלה המוסרית אין לי מושג מה ניתן לעשות.
[הערה: כמובן שמכירת הסכים לגוי אינה פותרת מאומה, והיא אינה אלא מטפורה].
מעשה זה מדגים את התחושה שרווחת אצל רבים לפיה שאין בעיה מוסרית, ויש כאן רק שאלה הלכתית פורמלית. לכן המראיינים חששבו שרק הוא כאדם דתי אמור להיות בדילמה במצב כזה. אולם למיטב הבנתי ההלכה דווקא מקילה יותר מאשר מה שהיה נגזר מן השיקול המוסרי. יש לכך סיבות שאין כאן המקום לפורטן כי ארוכות הן.

על כן נראה לענ"ד שהשיקול המוסרי מוביל לכך שקשה מאד לתחום את הגבול בין הפלה לרצח. ברור שאף אחד לא יתיר לרצוח את בני הקטן בגלל שאין לי כסף להאכיל אותו. רבים יאמרו כך גם לגבי עובר שהוא כבר בשל ליציאה מהרחם. שאלת הגבול ובעיית המדרון החלקלק מורות שמבחינה מוסרית קשה לראות כל הצדקה למעשה כזה.
קביעת גבול שרירותי על ידי רופאים אין לה כל בסיס. הרופא אינו הסמכות לקביעתהגבול, שכן הגבול הזה אמור לקבוע מי קרוי אדם, ולגבי מי כבר יש בעיה מוסרית ברצח. שאלות כאלה אינן שאלות רפואיות, ולכן הסמכות אינה הרופא. כל אדם צריך להגדיר לעצמו (ולדעתי לא להגדיר, אלא להחמיר תמיד, בגלל המדרון החלקלק).
בעיות כלכליות יש לפתור בדרכים אחרות. הכי הגיוני שהחברה תפתור את הבעיה הזו בדרכים אחרות, כמו כל בעיית ילדי מצוקה. ובכל מקרה אין כאן היתר לרצח (כידוע, רק ל-007 יש היתרים כאלה).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 10:00 לינק ישיר 

חליל הקסם

ברוך הבא אל הפורום.

צר לי לשמוע על הבעיות הקשות המעיקות על חבריך. אך ישועת ה' כהרף עין. ואם ברכת הדיוט יכולה להועיל, אזי אני מברך אתכם בשפע במהרה.

לגבי השאלה, יש להבדיל בין השאלה התיאורטית לבין השאלה המעשית.

א. מבחינה פורמלית, ההלכה מבדילה בין שלושה שלבים בהתפתחות העובר:

1. עד 40 יום, הוא נחשב כ"מים בעלמא".
2. לאחר 40 יום, יש איסור על הפלה (יש אומרים מן התורה ויש אומרים דרבנן). זמן זה נמשך עד שמתחילה הלידה ויצא ראשו.
3. משעה שיצא ראשו, וכלן שכן כשנולד, הרי הוא כ"חתן שלם", והפוגע בו כרוצח.

האם זה אומר שאסור להפיל? שמותר להפיל? זו שאלה קשה, מפני שההלכה אינה רק הגדרות פורמליות, אלא, ובעיקר, מערכת משפטית שמטרתה ליישם את הטוב והישר עלי אדמות, עד כמה שזה בידינו. לכן מה שמיכי כינה "מוסר" הוא חלק אחד מההלכה. ואסור להיות נבל, גם אם זה נבל "ברשות התורה" כלומר בהתבסס על תעלולים פורמליסטיים.

נכון הוא שיש מקרים שבהם הפלה מותרת ואפילו מוצדקת. כגון בסיכון חיי האשה. יש מקרים אחרים שבהם קשה מאד לדעת מה לעשות, כגון כאשר הולד לא יהיה בר קיימא, או יסבול מבעיות רפואיות.

אך אם מדובר בבעיה כלכלית, כיון שזו בעיה טכנית שאינה קשורה לחיי העובר, קשה מאד לראות בבעיה כזו הצדקה להמתתו, בין אם נגדיר שהאיסור מדאורייתא או מדרבנן.

יש שני אירגונים שעשויים לעזור עם בעיות כלכליות.

אפרת. זו אגודה נגד הפלות שמשרדיה בירושלים. הם גם נותנים סיוע בשעת הצורך כדי למנוע צורך בהפלה. רח' העילוי 10 ירושלים. טל' 02-6536212. WWW.EFRAT.ORG.IL

יד אליעזר. זו אגודת חסד, המסייעת במשלוחי מזון ואפשר שגם בדברים נוספים, כמו טיטולים.

זו אינה הזמנה, כמובן, לנצלנים, אלא למי שבאמת זקוק. (איני כותב זאת עבורך, חלילה, אלא עבור מישהו שאולי יקרא זאת לא מהמניע הנכון).

אם יש בעיות נוספות, תוכל לפנות אלי באישי, ויתכן שאוכל לעזור יותר.

ָָָ
תוקן כדי להוסיף את פרטי אגודת אפרת.

תוקן על ידי - מיימוני - 16/09/2005 10:35:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 15:02 לינק ישיר 

חליל_הקסם,דברי להלן אינם אלא למען הדיון, אינך צריך להעביר אותם לזוג.

אני חושב שיש הרבה חוסר יושר בדברי בנציגים הדתיים בקשר להפלות.
הפלה אינה רצח על פי ההגדרות ההלכתיות!
היא גם לא כל כך נשללת מהבחינה המוסרית\דתית (בשונה מההלכה).
עובדה, מי שמפיל עובר בכל שלב שהוא לא נענש. מותר בנסיבות גם לא במקרה סכנה לאמא להפיל עובר. מותר לדעת חלק מהפוסקים להפיל במקה שחיי הילוד יהיו קשים.
מסקנה: לפי הפרמטרים ההלכתיים מותר בהחלט להפיל בגלל בעיות כלכליות.
דעתי האישית שמוסרית אסור להפיל בכל מקרה. אך אני לא יכול לשפוט אשה כשרוב העולם כולל הדת היהודית סלחנים כלפי הפלה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 15:41 לינק ישיר 

הפנה את בני הזוג לתכון פועה, שרבניו מומחים לנושא זה:
http://www.puah.org.il/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/9/2005 16:44 לינק ישיר 

כעיקרון יש שתי גישות קוטביות בהלכה. האחת, שמייצגה בין הפוסקים הוא הרב פיינשטיין, סוברת שהפלה אסורה מדין "לא תרצח" וככל איסור רצח, זהו איסור חמור מאין כמוהו.

השנייה שמייצגה בדור האחרון הוא בעל ה"ציץ אליעזר", הרב וולדנברג, אבל יש לה שורשים קדומים, סוברת שהפלה אסורה מדרבנן, והיא איסור קל ביחס, שניתן לדחותו לסיבות של "צורך גדול". ברם, גם לפי גישה זו, הפלה מסיבות של נוחות כלכלית תהיה אסורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/9/2005 20:37 לינק ישיר 

חליל הקסם,

סביר שתמצא/י תועלת אם תעיינ/י גם בסקירה שכתבתי על

הפסקת הריון,
היבטים משפטיים מוסריים והלכתיים,

שהתפרסמה ב"רפואה ומשפט", בטאון האגודה לרפואה ומשפט בישראל.

http://www.medethics.org.il/articles/misc/RUM1.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 11:11 לינק ישיר 

מועתק מפורום אחר נראה לי אותה הסוגיה

שלום, אני מבררת עבור מישהי

מאת: טל קרו 15/09/05 | 22:24

ממשפחה מסורתית. אחותה דתיה, חוזרת בתשובה, התחתנה בשידוך, בעלה התגלה כאלים מילולית ונפשית כלפיה. הוא מנסה לפגוע בקשר שלה עם משפחתה, מגביל אותה לארבע קירות, וגם פוגע ברגשותיה הדתיים (למשל מביא קלטות לא צנועות הביתה, מקלל אותה כשהיא מעירה לו על כך, וכשהיא מציעה לפנות לרב לשאול אותו על הקלטות האם זה מותר הוא אומר שלא צריך רב, בבית הוא הרב). בשל ההגבלות ששם עליה היא בהריון שהיא לא מעונינת בו (לא נתן לה ללכת לבד לרופא נשים, והיא מפחדת ממנו). היא מדוכאת. היא רוצה לעזוב אותו.
האם יש איזה מוצא הלכתי עבור הפלה? לא רק שהמצב הכלכלי מזעזע (היא לא עובדת, היא יתומה מאב ואמה במצב גופני לא טוב וגם אינה עובדת, יש עוד אחות קטנה, ואחות גדולה שמרויחה שכר מינימום, יש חובות כלכליים גדולים) אלא שאני מודאגת בשל מצבה הנפשי - נראה שהיא הולכת ושוקעת בדכאון, עד שאתמול היא סבלה מדימום והיא אפילו לא הסכימה לפנות לקבלת טיפול רפואי.

האם יש אפשרות להשיג עבורה אישור מרב להפלה במצב הזה? היא אומרת ש"כיסוי הראש שלי הוא לא לקישוט, אני אשה מאמינה שפועלת רק לפי ההלכה" כך שאשמח לשמוע האם יש פתרונות הלכתיים למצב (היא לא מעונינת בשום פנים ואופן בשלום בית אחרי שניסו מספר פעמים ולא צלח). אשמח מאוד מאוד מאוד אם זה אפשרי לקבל מידע לאן ניתן לפנות.
בתודה,

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=681&msgid=61568929

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 13:21 לינק ישיר 

חסיד

יש באמת דמיון בין אירועים כאלו, אך אני חושש שיש רבים כדוגמתם.

עם זאת, לא נראה לו שזו בכלל שאלה על הפלה. וזו לא שאלה הלכתית. זו בעיה שמיועדת לאנשי סעד, כגון עובדים סוציאליים.

השאלה היא כיצד לעזור לאותה אשה, ואולי גם לאותו בעל, ואיך לעזור להם לעזור לעצמם.

לא ברור לי, מתיאור המקרה, מדוע הפלה תועיל. ברור לי מדוע האשה חושבת שהעובר מפריע לה. אבל זו דוגמא אחת לכך שאדם ששקוע במצב קשה אינו מעריך, לדעתי, מה הדרך לפתור את הבעיה.

ואם מדובר בקושי שעלול לעמוד בפני אם חד הורית, יתכן שיש לו פתרונות אחרים, טובים יותר מכל הבחינות.

לכן, לפי התיאור הזה, על פניו, איני רואה הצדקה לעורר את השאלה האם מותר לבצע הפלה באופן כזה. לדעתי התשובה היא שאסור, וזו אפילו אינה "הווה אמינא" (מה שהייתי עשוי לחשוב, מונח טכני בשדה ההלכה והלימוד).

אני מבקש להדגיש שבשום פנים ואופן לא באתי לזלזל במצוקתה של אותה אשה (וגם של הסובבים אותה). גם אין לי פתרונות משלי להציע לה. איני בא לתרום כסף, למשל. וקל לדבר כאשר אין עושים מאומה. אבל עדיין אני סבור שהפלה היא פתרון שיש לשקול אחרון, ולא ראשון, במצב אשר כזה.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 17:52 לינק ישיר 

חליל_הקסם, מאד פשוט, הסכת ושמע. יש לי שתי פתרונות למצוקתה, האחת בהומור, והשניה רצינית לחלוטין:

1) שתמכור את עוברה לגוי ואז תוכל להפילו,ללא נקיפות מצפון מיותרות.

2) וזה רציני. שתלך לרב ותאמר לו שהבן ממזר! .
מצוקה כלכלית לא מהווה צידוק לרצח עובר. אך "מה יאמרו השכנים" והבושה ,בהחלט מצדיקים רצח זה.

ללמדך: כשדתי אומר שהפלה זה רצח הוא לא ממש מתכון לכך!

תוקן על ידי - vanity00 - 18/09/2005 17:51:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 17:58 לינק ישיר 

וניטי000

אתה מסלף כדרכך , הפלה זה רצח ולא משנה אם הוא ממזר או לא. תביא מקור לשטויות שלך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 18:30 לינק ישיר 

איני רוצה להשתתף בייעוץ הנעשה כאן, אלא בלימוד עצמו. אני חושבת שאין מקומו של ייעוץ כזה בפורום אנונימי, אלא אצל בעלות ובעלי מקצוע, פנים אל פנים, בפגישה אישית. הדברים מורכבים ואינם נוגעים רק בשאלות כלליות של "הלכה" ו"מוסר", אלא בנפש האדם (ובגופו) הפרטי, ואני לא בטוחה שתשובות חד משמעיות כגון "הפלה זה רצח" עוזרות למישהו שזקוק לעזרה (וברי לכל, שמי ששואל שאלה כזו באופן אישי, ולא כבסיס לימודי, זקוק לעזרה!).

--------------------------

עכשיו לדיון הלימודי בלבד -

בעניין יחס ההלכה להפלה מלאכותית, ראוי לבדוק שלוש שאלות:
א. האם העובר הוא "אדם"? -
תשובה חיובית על שאלה זו תחייב אותנו להכיל על העובר את כל הקטיגוריות ההלכתיות החלות על 'אדם', כגון איסור רציחה. תשובה שלילית, מאידך, לא תפתור בהכרח את הבעיה, שכן גם אם אין העובר 'אדם' ממש, עדיין ייתכן שיש בו נפש, או לפחות 'אדם בפוטנציה'. לכן עדיף להגדיר את השאלה כ- 'האם העובר הוא נפש'?

ב. ממתי נחשב העובר ל'נפש'/'אדם'? -
שאלה זו חשובה מאוד לעניין הסייגים להיתר ההפלות. גם אישור מסוים או הקלה בנושא ההפלות חייבת להיות מלווה בסייגים, בשל משמעותו המוסרית של המעשה והשפעתו על חיי האם ובריאותה (וכמובן גם על דמותה של החברה). קביעת שלבי התפתחותו של העובר חיונית אם כן להחלטה בדבר היתר או איסור על הפלה. חידושי הרפואה בימינו מאפשרים לנו לצפות בעובר בהיותו ברחם אמו ובכך לעקוב ביתר ודאות (גם אם לא בודאות שלמה) אחר תהליך התפתחותו. יכולת זו לא עמדה לחכמי הדורות הקודמים, ואי אפשר להתעלם גם ממנה.

ג. האם העובר הוא חלק מגוף האם? -
גם אם נניח שהעובר הוא 'נפש', הרי ברור שאינו מסוגל לחיות ברשות עצמו, לפחות לפני מס' חודשים מסוים (גם כאן יש לציין את הרפואה המתקדמת בימינו אשר מאפשרת חיים לתינוק הנולד פג). תלותו של העובר באמו על מנת להתקיים מעלה את האפשרות כי למעשה אינו אלא חלק בלתי נפרד ממנה, כמו אחד מאבריה ממש. רעיון כזה יכול להוביל אל המסקנה כי האחריות על חייו ושלומו של העובר מוטלת על האם בלבד, ויש לה רשות לעשות בו כרצונה (כמובן, בסייגים מסוימים), כפי שהיא נוהגת בגופה שלה.

אין זמני בידי כרגע, בכדי להציע מקורות לדיון בכל אחת מן השאלות, אבל אציין רק שמרבית המקורות שבידי (במיוחד הקדומים שביניהם - מן התלמוד ועד הראשונים) אינם נחרצים כלל ועיקר בעמדתם, בודאי ובודאי לא עד קביעה חד משמעית ש"הפלה היא רצח".

----------------------------

ועוד אני רוצה להזכיר, את סיומת תשובתו של החוות יאיר (סימן לא) לשאלה שנשאל בדבר הפלת עובר שהרתה אימו לגבר שאינו בעלה, והיא מבקשת להפילו כחלק מתהליך ארוך וכן (ע"פ התיאור של השואל) של תשובה. לאחר שהחו"י מתלבט ארוכות, ומודה שקשה לו מאוד להכריע (ומכריע לטובת שימוש באמצעי מניעה, אך נגד הפלה במקרה זה), הוא אומר:
ותו לא מידי ונא אחי אל תטריחני עוד בשאלות כאלה כי בקושי השבתי לך זאת הפעם.

יש שאלות, שראוי לדון בהם ברגישות, גם אם העמדות ברורות לגמרי (ובמקרה הזה, לפחות מן הבחינה ההלכתית, קשה להגיד שהכל ברור ומוחלט). החו"י, כך נדמה לי, הבין זאת, והבין גם את האחריות האישית שיש למי שמשיב תשובה, על רגשותיהם וגופם של בני האדם מאחורי השאלה שנשאל. חבל שלא זכינו שישתתף בפורום...

תוקן על ידי - אמשלום - 18/09/2005 18:32:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 18:46 לינק ישיר 

אמשלום

רגישותך נאה לך. אך הרשי נא לי לחלוק על דבריך. כל עוד הדיון הוא תיאורטי, בלי להיכנס לצנעת הפרט, מדוע לא לדון בו?

(יתכן שבתור גבר אני פחות רגיש, הרי מעולם לא הייתי ולא אהיה בהריון... ואפשר שרק אשה יכולה להבין ממש למצוקתה של אשה אחרת).

וניטי

עד כמה שאני מכיר את ספרות השו"ת, כמדומה שלא דייקת הפעם. הפוסקים, עד כמה שידוע לי, אוסרים להפיל, בין תינוק סתם, בין ממזר.

לגבי החלק ההומוריסטי, כיון שאין בו אלא הומור, ואיש אינו מקבל אותו ברצינות, נסיח נא את דעתנו ממנו ולא נדון בו.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/9/2005 18:52 לינק ישיר 

מיימוני,

אני חוששת שלא קראת היטב את דברי.
לא אמרתי לא לדון - להיפך. אני טוענת שדיון לימודי ראוי וצריך להיעשות, בודאי במקום כזה שיש בו ת"ח רבים. ביקשתי לא לענות תשובות נחרצות וחד משמעיות (מה גם - וכאן אתה זה שאינך מדייק בדבריך לוניטי - שספרות ההלכה אינה מרובה בכאלה בהקשר הנדון) במקרה בו מוצגת שאלה אישית המעידה על מצוקה.

הערת אגב: אם רגישות היא תכונה ראויה וחשובה בעיניך, אני בטוחה שתצליח לנהוג בה, למרות כרומוזום ה Y שבדנ"א שלך. העובדה שאני אישה, אינה מחייבת אותי ברגישות (זו לא תכונה הנמצאת על ה-X השני), ועובדת היותך גבר אינה פוטרת אותך ממנה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הפלת עוברים בהלכה.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext