|
|
| נשלח ב-18/9/2005 18:52 |
|
| |
מיימוני, אכן יש בספרות השו"ת מפורש. אין לי את המקור איתי כרגע. אך מענין אותי לדעת מה תהיה תגובתך למראה מקור זה. אגב, המקור הראשוני הוזכר בסוף דברי אמשלום.
ברי_ושמא, יש לך כובע?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:03 |
|
| |
הציץ אליעזר (חלק יג סימן קב) מתיר להפיל עובר, שהתגלה אצלו תיי-זקס, בעיקר בגלל הצער הנפשי שיהיה לאימו באם יוולד:
"...והנה אחרי העיון בדבר בכובד ראש בכל צדדי הנתונים שבבעיה האמורה, נלפענ"ד על יסוד הבירורים הנרחבים שכתבתי בדבר הפסקת הריון בספרי שו"ת צ"א חלק ט' סי' נ"א שער ג' על שלשת פרקיו הארוכים. כי שבמקרה המיוחד הזה אשר תוצאות כה חמורות בכנפיו עם המשכת ההריון והלידה, אפשר להתיר הפסקת הריון עד שבעה חדשים, ובאופן שבביצוע הפסקת ההריון לא יהא כרוך בשום סכנה לאם. משבעה חדשים והלאה הדבר כבר יותר חמור, (והחומרא בזה אז כבר הוא יותר מדעת נוטה ומסברת הכרס כביטויו של החו"י להלן באות ד'). מכיון שבמלאות ז' חדשים בא כבר הולד בהרבה מקרים לידי גמרו. ואסביר בזה את דעתי זאת בקצרה.
ברור ופשוט הדבר בהלכה, דישראל אינו נהרג על העוברין, ומלבד דעה יחידית סוברים הפוסקים שאיסור מיהא ישנו, אבל דעת הרבה מהפוסקים שהאיסור אינו אלא מדרבנן, או הוא רק משום גדר בנינו של עולם, אבל מחמת איבוד נפשות אין נדנוד כלל, ומשום כך מתיר בשו"ת מהרי"ט ח"ט סי' צ"ז - צ"ט לסדר בישראלית הפלת ולד בכל היכא שהדבר נחוץ משום רפואת אמו, אפילו באין סיבה של פקו"נ לאם (כך הוכחתי בספרי שם, שסתמיות דברי המהרי"ט מוכיחים על כך, והבאתי מעוד פוסקים שפירשו בכזאת בכוונת דבריו).
ובכזאת, ויותר מזאת, צידד להתיר בהדיא בשו"ת שאילת יעב"ץ ח"א סי' מ"ג, וכותב בלשון: וגם בעובר כשר יש צד להקל לצורך גדול כל כמה דלא עקר אפילו אינו משום פקוח נפש אמו, אלא להציל לה מרעתו שגורם לה כאב גדול. הרי בהדיא שדבר הצעת ההיתר בזה של היעב"ץ הוא אפילו כשליכא בכאן שאלת פקו"נ של האם, והמדובר רק כדי להצילה מכאב גדול שיש לה בגללו, ושבכלל יש להקל בזה לצורך גדול..."
ופוסקי ההלכה שכאן, מוזמנים להסיק מדבריו את שיבחרו להסיק, לגבי מקרים אחרים של צער ומצוקה נפשית לאישה ו/או לשני בני הזוג. ומה שלא יסיקו, להתעלם מדבריו שאין כאן רצח כלל ("איבוד נפשות"), יקשה עליהם מאוד.
תוקן על ידי - אמשלום - 18/09/2005 19:28:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:03 |
|
| |
מיימוני, וברי_ושמא,(אל תשכח ת'כובע...) הנה המקור לדברי מודגש באדום(כיאה):
שו"ת ציץ אליעזר חלק ט סימן נא : אשת איש שזנתה או נאנסה ונתעברה ואפילו מעכו"ם שאין הולד ממזר וחזרה בתשובה, מצדדים כמה מגדולי הפוס' להתיר לסדר הפלה אי משום בזיונה ואי משום חלול השם ופגם ובזיון המשפחה [ואי משום נימוקים אחרים הנזכרים בפנים].
ויש לציין, שהפלה זה אחד המקרים שהגוי מופלה בו לטובה. במקרה שהותר לעשות הפלה, ראוי לעשות זאת ע"י רופא יהודי ולא ע"י גוי.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:28 |
|
| |
וניטי ואמשלום
לא ידעתי מן המקור הזה כלל. ואני מתנצל בפניכם.
אני כבר רץ לאכול את הכובע שלי. מממ.. לא הכי טעים.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:33 |
|
| |
כתוספת לדברי vanity, בשו"ת שאילת יעב"ץ לרבי יעקב עמדין (א', מ"ג) גם כן מובאת הדעה שאפשר להפיל ולד ממזר. סברתו היא שהאישה מתחייבת מיתה בגלל הניאוף (אפילו שאין בית דין שדן אותה למיתה, מכל מקום עונשה מיתה מידי שמים, ומותר לה להתאבד לדעת היעב"ץ). עונש המוות חל גם על העובר שברחמה - שהוא איבר מאיבריה - "ירך אמו".
נ.ב עכשיו שמתי לב שלאמשלום יש זכות ראשונים על ציטוט המקור הזה, שהובא בציץ אליעזר לעיל
תוקן על ידי - זריחת_עץ - 18/09/2005 19:36:16
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:33 |
|
| |
מיימוני: למה אתה רץ? הכובע לא אמור להיות על ראשך?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/9/2005 19:39 |
|
| |
זריחת,
ואת זה אפשר לראות גם בתורה, בבראשית לח: יהודה מצווה לשרוף את תמר, בגלל שהיא בהריון - מכאן שאין חשש לעובר שהוא נפש בפני עצמו.
וכך גם המשנה בערכין פ"א מ"ד:
האשה שהיא יוצאה ליהרג אין ממתינין לה עד שתלד ישבה על המשבר ממתינין לה עד שתלד...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 20:46 |
|
| |
סליחה על העדרות.
עכשיו אני יותר מבובל. תנו לי שורה תחתונה. מותר להפיל במקרה של בעיה כלכלית? מה ההבדל בין עוני לבין ממזרות?
(אגב, אין צורך לדאוג אני מספיק מבין מה מותר להעביר לידידי ומה לא.)
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2005 22:45 |
|
| |
חליל הקסם
אי אפשר להכריע בשאלה כזו בלי פרטים נוספים.
באופן כללי, התשובה היא שאסור.
אך בוודאי אין לנטוש את המשפחה. ולעיל ציינתי כתובות וטלפונים שאליהם ניתן לפנות.
אם לא יהיה פתרון אחר, תוכל אפילו למצוא משפחה שתסייע לממן את זמן ההריון ותשמח לאמץ את הילד.
וההנחה היא שבסופו של דבר האם תשמח שהתאמצה וילדה את בנה.
מה שנידון בסוף האשכול הוא מקרה קיצוני, שבו כתבו חלק מהפוסקים להתיר.
איני מכיר את הנושא הפרטי ההוא טוב מספיק כדי להביע דעה עליו.
אך כמדומה שאין זה שייך לכאן.
אז, כאמור:
א. אסור לבצע הפלה.
ב. מצוה לעזור למשפחה, ויש ארגונים שיעשו זאת. אפשר לפנות בפרטי עם פרטים אם אתה זקוק לעזרה מעשית.
ג. יש מקרים יוצאי דופן שבהם התירו להפיל. זה שלפנינו אינו נראה כאחד מהם. אי אפשר לדעת יותר בלי פרטים נוספים מן המקרה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
|