בית פורומים עצור כאן חושבים

בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/7/2006 20:30 לינק ישיר 

מציץ,

אני רואה כעת שלפי פתרונו של ווטו לפרדוקסים של זנון, לפיו נמצא שכשמגדירים במדויק את הזמן נמצא כי יש דילוגים בין מצבים ואין כלל "מעבר" ממצב למצב, והוא פשוט לפי דעתו שכל שאינו ידוע אינו קיים ןהרי אין ידיעה על פי חוש הראיה ליותר מ 16 תמונות בדקה,

וכמבואר בארוכה כאן, ושם נהנית מהדברים כפי הנראה,

הרי שמיושבת הבעיה המושגית שלך כאן, כיון ששום "מעבר" אינו לוקח זמן, ועל דרך שנתבאר כאן בעמודים 6-8, ובתודעה ששם מתרחשת הבחירה הוא אף פשוט יותר ודוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 21:44 לינק ישיר 

לא עקבתי אחרי החלקים האחרונים של הדיון, ואני לא ממש זוכר את מהלכו. אבל הבעיה של החץ במעופו נפתרה על ידי ללא כל צורך בעמימות המושגית שבהודעתו הקודמת של בןאיש, ואפילו בלי להיזקק לאינפי. ראו במאמרי ב'עיון' גליון מו. האם הוא מצוי ברשת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 22:42 לינק ישיר 

מיכי,

אם אינני טועה, קראתי באדיבותך את מאמרך הנזכר, ובו אתה טוען קרוב לדבריו של ברגסון בענין, ודבריו הובאו באותו דיון ע"י מיימוני, ושיטתו של יהוסף שם די דומה לענ"ד למהלך זה אף שווטו קלסיה ובחדא מחתא כותב אחרת.

ואין לזה קשר להנ"ל, כיון שפתרונו של ווטו לא נותר כדי לפתור את בעיית החץ במעופו אלא הוא תוצאה ממילאית של יסודותיו שחידשם מסיבות אחרות.

וכאן לא באתי אלא להעיר שלפי דרכו מיושבת שפיר הבעיה המושגית של מייציץ עם הבחירה החפשית, ששיטתך בישובה נידונה כאן לעיל, וכעת הצעתי מהלך אחר.

ובכלל "לשיטתך" שיש כפל סיבות לדבר אחד, כל שכן וקל וחומר בם בנו של קל וחומר שיש כמה פתרונות לדבר אחד...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 23:38 לינק ישיר 

בן איש,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 23:52 לינק ישיר 

עליית האשכול הזה היא בבחינת ראיה לקיומה של תודעה קולקטיבית! הלכתי לי ברחוב עכשיו וחשבתי לי על כך שבאשכול שפתחתי לפני שלושת רבעי שנה על בחירה חופשית הצגתי  את הטיעון שלי בצורה מסורבלת ומבולבלת מעט ואולי היה מקום ללבן את הנושא שוב , והנה אני מגיע הביתה , פותח את המחשב והנה התעורר שוב הדיון באשכול זה. אולי באמת אתיישב לי לכתוב את הנושאמחדש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/7/2006 23:55 לינק ישיר 

זו גם ראיה לקיומה של בחירה חופשית. היה מקום לראות בזה יד ה', אך אתה בחרת לראות בזה תודעה קולקטיבית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2006 00:07 לינק ישיר 

זו גם ראיה לחשיבה אינטואיטיבית, כיון שאתה כן רואה בזה את יד ה'.

וכך גם יש כאן ראיה לכפל סיבות: הרי כמה סיבות הועלו כאן לעליית האשכול.

וכך הוכחו באופן חד משמעי ומוחץ ארבעת טענותיך העיקריות, מיכי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2006 00:13 לינק ישיר 

זו גם הוכחה שיש לי ארבע טענות עיקריות, וגם לכך שאינני יודע מה הן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2006 00:26 לינק ישיר 

קיומם של קולקטיב, הגיון בריא ופשוט, בחירה חפשית וכפל סיבות.

לשדים לא מצאתי הוכחה, בינתיים. אולי זה ההוא שקופץ ליד האייקון שהוספת עכשיו..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/4/2007 23:47 לינק ישיר 

אם הבנתי את הבעיה אתה מתכוון בקיצור לכך:

1.החלטות שאדם מקבל יש סיבות.

2. סיבות הם חיצוניות לו ופנימיות.

3. הסיבות החיצוניות הם מוכתבים בסופו של דבר.

4. הסיבות הפנימיות הם תוצר של "כמו ההיסטוריה האישית של האדם , מכלול ההתנסויות שלו וכו''

הנו גם הם מוכתבות בסופו של דבר.

5. אם נאמר שיש כאן גורם אקראי, כמו "הטלת מטבע", הרי שלא בבחירה בדובר אלא ב"קריזה"- גחמה.

6. מאין בא מה שלא מוכתב על ידי כלום ובא בזמן אינו אקראי אלא פרי שיקול, אך כזה שלא "מעמיד אותנו בפני רגרסיה אינסופית". כלומר אם שיקול הוא, הרי נשקל דבר מה שקדם, שוב הכתיב, אם לא נשקל דבר הרי זה גחמה.
הבנתי נכון?

עד כמה שהבנתי הבחירה היא בין "לרצות את המחויב" ובין "לחייב את הרצוי" וזהו.

האדם נברא בעל השכל. הנו יכולת השגת מסקנות מנתונים ולמידה. כלומר הוא נברא כיצור ש"רוצה את המחויב"

אחר החטא נוספה לו יכולת קביעת יחס לקיים. עובדה שהם אינם לבושים הייתה ידוע לאדם וחוה. מה שהתחדש הוא יכולת ליצור יחס לעובדה זו: להיות ערום זה מגונה. הנו יכולת "לחיוב את הרצוי"

יכולת זו מתגבשת אצל האישיות  כפרי\תוצר של מכלול  גורמים: תרבותיים, היסטוריים של אדם והתנסויותיו וכו' וכו'

הבחירה היא עד כמה אדם לא מפעיל את היכולת השנייה. עד הוא מצליח לרצות את המחויב בלבד ולא מתחשב בנטייתו לחייב את הרציו לו.

מקווה שהצלחתי להבהיר ולא לבלבל.

דוד אקסלרוד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 00:52 לינק ישיר 

מציץ,
 פעולה רצונית היא פעולה תכליתית.שאלתך מניחה מראש עמדה המכירה רק בסיבתיות ובאקראיות אך לא בתכליתיות.  דיוננו על תכליתית באשכול "מתי צרה היא עונש" מאיר לדעתי את הנושא. גם שם כפרת, להבנתי, בקיומה של תכליתיות אמיתית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 04:51 לינק ישיר 

אקסלרוד

היטבת לסכם קושייתי , אבל את תירוצך לא כל כך הבנתי.

זילבר

מה זו תכליתיות "אמיתית" ? באשכול הנ"ל הבעתי עמדה באשר לאפשרות להוכיח תכליתיות מתוך נתונים כלשהם , אמנם לאחר מכן ראיתי שהגדרת איזה מושג, שכלל אינו נהיר לי, שלה אתה קורא תכליתיות , אינני כופר בה , אני פשוט לא מבין מהי ואיזה תפקיד יש לה.

בנוגע לענייננו , היו למעלה כמה  שהעלו את הרעיון שבגלל שפעולה רצונית היא תכליתית זה איכשהו מתרץ את הקושיה , אך בעניי לא הבנתי מה הם רוצים. אני חושב שיש סתירה בין שני מרכיבים הכרחיים של מושג הבחירה החופשיות ,  בכדי להבדיל בחירה מפעולה אקראית היא חייבת להיות ביטוי של עצמיות האדם משהו שנובע באופן טבעי מהיותו מי שהוא , מהאינטרסים שלו , מהרצונות שלו ומהסיטואציה הנתונה , היות פעולה כלשהי ביטוי כזה סותרת את חופשיותה וחופשיותה סותרת היותה של פעולה ביטוי כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 04:59 לינק ישיר 

ויש להוסיף לכאן שהקושי בדיון הזה הוא שאם הטיעון נעשה ברמה המופשטת אין כל בעיה למצוא בו חורים לוגיים , בכדי לומר משהו יותר ברור ומוכח יש צורך להתייחס למודלים ספציפיים (נניח לקחת אדם שיש לו יכולת לבחור בין שני אפשרויות ולתת איזה מודל דסקריפטיבי של השלבים בבחירה ביניהם כדוגמת עין רואה , לב חומד וכו') , אני מבקש שיציגו לי איזה מודל שבו ניתן לטעון ששני התנאים הנ"ל מתקיימים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 13:55 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע

אכן, כאשר מישהו עומד לפני שאלה האם מה שהתרחש הוא מיקרה או מכוון ההבחנה תתמקד בשאלת התכלית. כדברי nmzilber. חלק מחויב מכל חקירה משטרתית, לדוגמה, הוא: מה המניע? אם אפשר לתאר מניע אזי אירוע חשוד כפעולה מכוונת והחשודים הם בעלי אותו מניע. אם לאו- ככל הנראה מדובר תאונה. גם הבחנה בין בריא ומשוגע היא בשאלה היש תכלית למעשיו. אכן תכליתיות הוא מאפיין הכרחי של פעולה מחשבית- רצונית.

בדבר "מודל" והבהרת דברי- דוגמה: לפני כ15 שנה, כנער, שמעתי חבדניק המוכיח שרבי הוא משיח. חשבתי אז: "מה יאמר זה כשרבי ימות". עברו כמה שנים וזה קרה. מה אומר אותו חבדניק איני יודע, אבל סך הכול אנו רואים שקהלה זו התפלגה: חלק המעדיפים לשכוח מהתיימרות העבר וחלק בנו הנמקה חדשה לפיה רבי לא מת והוא משיח. או דוגמה של התנתקות. גם אלה שתמכו בה התפלגו לשניים: המעדיפים לשכוח שתמכו בה (אני כולל בהם את המודים המעטים בטעות, את המכחשים את תמיכתם, את מאשמים בכישלון גורמים שלא היו יכולים להילקח בחשבון וכו') ופלג שני אשר רוצים עוד מאותו דבר. בשני הדוגמאות התהליך הוא: קבוצה שחיבה את הרצוי לה התפלגה בתגובתה על שינוים במציות- חלק ניכנע ללחץ המחויב וחלק המשיכו לחייב את הרצוי ביתר עוז. לצערי נפצר ממני לעקוב אחרי התנהגות פרטים במקרים אלה, אבל עובדת פילוג במצבי הכחשה על גבול טירוף יכול לשמש איור טוב לבחירה בפעולה.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/4/2007 16:17 לינק ישיר 

ר'  דוד

בעניין תכליתיות כמאפיין הכרחי הלא לא אמרתי אחרת , רק אמרתי שזה סותר חופשיות .

בעניין ה"מודל" שלך , אתה מתאר סיטואציה התחלתית בו אדם מאמין במשהו מסויים ונוח לו עם האמונה הזאת , הבחירה היא כאשר מתגלים נתונים חדשים שאמורים (לדעתו של מי?) לגרום לו לשנות דעתו , במציאות אנו רואים שבכגון זה יש בני אדם שאכן משנים את דעתם ויש בני אדם שאינם משנים את דעתם . בהודעתך הקודמת דיברת על שני כוחות שיש באדם , הכוח לרצות את המחוייב (שוב, מה זה בדיוק?) והכוח לחייב את הרצוי , דהיינו, עד כמה שאני מבין, היכולת  להסיק מסקנות מתוך נתונים ללא שהמאויים האישיים ישפיעו על האדם לעומת היכולת להית מושפע ומוטה מהם (למה אלו שני כוחות ולא דרגות שונות של אותו דבר , כמה אדם מוטה על ידי רצונותיו בפירושו את המציאות?). הבחירה היא כמה אדם מגביר את הכוח השכלי על הכח הרצוני.

אבל כיצד זה עונה על השאלה , למה אדם נתון בוחר להגביר את הכח השכלי ולא להיפך ? האם זהו ביטוי לאישיותו למערך הנפשי שלו לרצונו העז לחיות באופן שכלי או האם זה סתם מקרה ? יש לנו כאן קופסה שחורה שמצד אחד נכנסים נתונים ומהצד השני יוצאים החלטות , אתה מתאר את אופי ההחלטות (ההחלטה היא להגביר את הכח השכלי או את הכח הרצוני) , אבל שאלתי היא על מה שמתרחש בתוך הקופסא השחורה , איזה מודל של הקופסא השחורה יאפשר לנו לומר שמדובר במשהו שאינו מקרי מחד וגם אינו נקבע על ידי נתונים (מהעתיד או מהעבר, בכדי לרצות את זילבר ) שאינם נתונים כעת לבחירה . כשדיברתי על מודל , דיברתי על משהו יותר מפורט בנוגע לקופסה השחורה. לדוגמה , הארכתי באחת מהודעותי למעלה לבאר שלדעתי בכל מודל שיש בו רצף שלבים סופי כאשר בכל שלב יש אוסף סופי של אפשרויות החלטה, האבסורד שבייחוס בחירה חופשית יהיה גלוי ומיידי.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.