בית פורומים עצור כאן חושבים

בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/4/2007 17:06 לינק ישיר 

אציג בקצרה גירסה מסויימת של הארגומנט (כאמור יש כאן קושי שכן על כל טיעון ניתן להגיב שהמודל שבבסיסו אינו נכון , אם זאת הדבר מועיל להבהיר הטיעון ).

נניח שיש לנו אדם שיכול לבחור בין שני פעולות א' וב' . נניח שלפני שהאדם מבצע את אחת מהפעולות ישנו שלב מסויים של בחירה , הטיעון הוא כדלהלן:

1. פעולה של בחירה חייבת לארוך זמן סופי מינימלי מסויים , שכן כושר ההבחנה של האדם הוא סופי ולא יעלה על הדעת לתאר משהו שהוא מעבר לכושר ההבחנה של האדם כנובע מאישיותו. לכן פעולת הבחירה מתבצעת על פני פרק זמן מסויים ,( נניח בין 3:00 ל 3:01 ) שיכונה בשם T

2. ישנם שני אפשרויות :
א) יש שוני איכותי לגבי המתרחש בפרק הזמן T בין מצב שבו לבסוף מתבצע פעולה א לבין מצב שבו לבסוף מתבצע פעולה ב.
ב)אין שוני כזה.

3. אם מתקיימת אפשרות ב' מובן מאליו שלא ניתן לדבר על פעולה של בחירה .

4.אם מתקיימת אפשרות א' , הרי שבזמן T (או לפחות בחלק מזמן T) כבר נפלה ההכרעה האם לבצע פעולה של בחירה באפשרות א' או או פעולה של בחירה באפשרות ב' , לכן זמן T אינו פרק הזמן שבו מתבצעת פעולת הבחירה.

5. בכל מקרה ראינו שלא יכול להתקיים פרק זמן סופי בו מתבצעת פעולה של בחירה , אבל בחירה דורשת פרק זמן כזה , לכן אין בחירה חופשית מ.ש.ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2007 00:04 לינק ישיר 

מציץ_ונפגע

אם ב" ר' " התכוונת ל"רתך" הרי שצדקת, אלא מאין לך?

הכרעות שמקבל אדם ניתן לשייך לשתי סוגים- בין אמת ושקר ובין טוב ורע.

כמובן שבפעול כמעט לא יקרה הכרעה שהיא כולה רק מסוג אחד.

בכל הכרעה בסוג "אמת ושקר" מעורבים בצורה זו או אחרת שקולי "טוב ורע"

הכרעה מסוג "טוב ורע" גרדו לא קיימת למעשה כלל כיוון ש"טוב ורע"- מה? מוכרח להיות איזשהו חומר המשייך מידי, ולו במשהו, ל"אמת ושקר".

על כל פנים, קל לראות שהכרעות אשר הם יותר מסוג "אמת ושקר" פחות נתונים למחלקות, אי הבנות, ויכוחים, התלבטויות וכו'. וזאת מפני שלרוב יש אפשרות ניסיונית "אקספרימנטאלית" לוודא נכונותה. הנו

גורם מחוץ לאישיות המחליטה הנקרא "מציאות". לאמור- תחליט מה שתחליט אך בסוף זה חייב "לעבוד".

מכאן שבהכרעה נקייה משיקולי "טוב ורע" (אם נמצא כזו) אין בחירה כלל. כולם יקבלו אותו החלטה חוץ ממקרי טעות טכני.

לא כך הוא כאשר מעורב שיקול "טוב ורע". כאן אין גורם חוץ אשר יכריע על כל פנים.

אקסטרפולציה: לו היה גורם מוחשי כזה, מחוץ לאישיות המחליטה, אשר יאפשר לוודא נכונות ההכרעה, גם בתחום זה לא תהי בחירה.

גורם זה בצורתו בלתי מוחשי נקרא "מצפון" \"יראת שמים"

מכאן תיאור מכני של המתרחש ב"קופסה שחורה"- אישיות והוא גם המאפיין העיקרי שלה:

"יש לנו כאן קופסה שחורה שמצד אחד נכנסים נתונים ומהצד השני יוצאים החלטות"- בפנים בהתאם לרמת המוחשיות אשר אישיות זו מקנה ל|"מצפון" \ "יראת שמים"| מתבצעת "ההחלטה להגביר את הכח השכלי או את הכח הרצוני"

הבהרתי את עצמי?     ר'(רתך)דויד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2007 13:44 לינק ישיר 

מציץ,
 לאור שיטתי הטלאולוגית,רצון פירושו תכליתיות או ניתנות לשחזור של מצב קודם בזמן עפ"י מצב מאוחר. אני חולק על סעיף 3 שלך: "אם מתקיימת אפשרות ב' מובן מאליו שלא ניתן לדבר על פעולה של בחירה ".
הסבר:נניח מצב A של האדם שבו, עפ"י הנטען, הוא יכול עפ"י רצונו להגיע למצב B או למצב B'. בפועל הוא הגיע למצב B. קיימות ארבע אפשרויות:
1. A גורר  B. וגם B יכול לבא אחרי מצב אחר A'. אין כאן רצון .יש סיבתיות.
2.  A גורר  B וגם B אינו יכול לבא אחרי מצב אחר A'. יש כאן רצון עם סיבתיות. אין רצון חופשי.
3.  A לא גורר B וגם B יכול לבא אחרי מצב אחר A'. מקריות בלבד, אין סיבתיות ואין רצון.
4. A לא גורר B.וגם B אינו יכול לבא אחרי מצב אחר A'. יש רצון אין סיבתיות . היינו רצון חופשי/ בחירה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2007 17:46 לינק ישיר 

הבהרה נוספת: כל פעולהניתן לתאר כמעבר בין שני מצבים. רצוניות,  סיבתיות ומקריות הם אפיונים של המעבר הנ"ל, עפ"י האופן שאנו שבו אנו מסבירים אותו. לכן במצב A האדם אינו בוחר וגם לא במצב B הבחירה היא איפיון של אופן המעבר בין המצבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2007 08:38 לינק ישיר 

ככל הנראה אני כלל לא הבנתי מהות הדיון. התוכל לתמצת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 12:27 לינק ישיר 
דון_קיחוט: על ניסך שבכל יום עימנו; על בחירה חופשית וחוק שימור האנרגיה

דון_קיחוט: על ניסך שבכל יום עימנו; על בחירה חופשית וחוק שימור האנרגיה

לאחרונה נתעוררתי לשאלה מעניינת.
במידה וקיימת לאדם בחירה חופשית לא ניתן לנתח במעבדה מוח של אדם חי ולדעת על פי מיקומה ומצבה של כל מולקולה מה יבצע האדם רגע לאחר מכן.
נביט במעבדה על מוחו של אדם שבחר להרים את ידו. הרמת היד התבצעה על ידי כיווץ השריר. השריר התכווץ על ידי אות חשמלי שהגיע מהמוח. אין לי ידע מספק בנושא אך נניח שהאות החשמלי מתחיל על ידי פעולה חשמלית אחרת כלשהי של המוח. את הפעולה הזו לא ניתן לחזות בצורה דטרמניסטית בגלל עיקרון הבחירה החופשית, זאת אומרת שפעולה חשמלית כלשהי התחילה ללא גורם כלשהו בניגוד לחוק שימור האנרגיה הקובע שאנרגיה לא פורצת יש מאין.
אני יודע שישנם מתחכמים שיכניסו לסיפור את מכינקת הקוונטים עיקרון אי הוודאות וכו', אין לי ידע רב בנושא ואשמח לשמוע את דעתכם המלומדה.

ירוחםשמ:

בחירה חופשית זה פלאקט,

אין דבר כזה בחירה חופשית, מעולם לא היתה וגם לא יכולה להיות.!

לבני ישראל לא היתה כל אפשרות בחירה- הם היו חייבים להיות משועבדים למצריים במצריים,

ולמצריים ובמיחד לפרעה לא היתה כל אפשרות בחירה, הוא והם היו מחויבים לשעבדם.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 12:29 לינק ישיר 

mdabraham:

עיין באורך רב בספרי 'אנוש כחציר'. התיאור שלך הוא מדויק בתכלית, והאמונה שיש בחירה חופשית אכן אומרת שאיפושהו בתחילת התהליך הפיסי (במעבר בינו לבין הרוחני-נפשי) יש חלקיק שזז בלי כוח שפעל עליו (או כוח שנוצר בלי סיבה פיסיקלית שהפעילה אותו). אני לא רואה בעיה עקרונית בזה, וכבר אמרו חז"ל: הכל בידי שמים (=חוקי הטבע) חוץ מיראת שמים (=שהיא בידי האדם).

dfl:

מיכי, מה פירוש "בעיה עקרונית" בהקשר הזה?
האם כוונתך שמבחינת הידע הנוכחי במדעי הטבע, או ההשערות שנמצאות בבירור, פעולה ללא הפעלת כוח היא תהליך מוכר או מתאים לאיזשהו מודל? האם אתה אומר שדעת האדם מסוגלת להשיג או לצייר לעצמה תהליך כזה, שבו חלקיק זז בצורה מכוונת אבל ללא הפעלת כוח מדיד וללא אתר פעולה ספציפי של הכוח?
דומני שאם אתה מתיר להכניס נס לתוך שרשרת ההתרחשויות בכל תהליך, כל המשמעות של הבטוי "בעיה עקרונית" אובדת, כי אין דבר כזה. אפילו לא משהו שסותר באופן עקרוני את התאור של הכנסת נס לתוך שרשרת התרחשויות.

עוקר_הרים:

mdabraham
האם יש בעיה מבחינת חוק שימור האנרגיה דווקא?הרי חוק שימור האנרגיה אינו קובע חד ערכית את התנהגותה של מערכת מורכבת . למשל במעבר פאזה שבו האנרגיה של המערכת נתונה ויש יותר מענף אחד שאליו היא יכולה להתפתח.

ולמה  אתה שולל את האפשרות של הגברה של  מדידה קוואנטית (ראה החתול של שרדינגרר) ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 12:31 לינק ישיר 

mdabraham:

עוקר,
אני לא אוהב את הערבוב של הקוונטים עם הבחירה, על אף שיסודתו בהררי קודש (פון נוימן). לענ"ד אין שום קשר, שכן הקוונטים מדברים על תהליך אקראי, והבחירה היא ההיפך מאקראיות.
לגבי שימור האנרגיה, ראה להלן.

דפל,
'אין בעיה עקרונית' פירושו של דבר שאמנם ישנה הנחה במדעי הטבע שכל תנועה של חלקיק היא תוצאה של כוח או שדה, אבל זה אינו משהו מוכח (עד כמה שבכלל יש שם משהו מוכח), ואני לא רואה בכך סיבה מספיקה כדי לוותר על הנחת הבחירה החופשית (שנראית לי חזקה וברורה יותר).
הטענה שלי היא שבתחום שבין הפיסי לנפשי בהחלט ייתכן שקיימות תנועות ללא כוח פיסי (אלא כוח מנטלי או נפשי גורם להן).
יתר על כן, אני לא בטוח שזה חייב לסתור את חוק שימור האנרגיה, שכן כדי שלאדם יהיה כוח להחליט ולהפעיל את המנגנונים הללו הוא חייב להיטען באנרגיה (לאכול ולישון וכדו'). רק שבין האנרגיה שהאדם נטען בה לבין הפעילות שהוא מפעיל יש תיווך של החלק הנפשי שלו, שדרכו האנרגיה מתורגמת לפעילות פיסית.

אני לא מבין מה כוונתך במה שכתבת שזהו 'כוח ללא אתר פעולה ספציפי', או 'כוח לא מדיד'. יש כאן אתר מאד ספציפי, בדיוק היכן שהחלקיק מתחיל לנוע (באיזור השריר הרלוונטי, או החלק במוח שמפעיל את השריר הרלוונטי). אלא שהיישות שמפעילה את הכוח היא הרצון שלנו. הכוח הוא גם מדיד, אלא שמי שמפעיל אותו הוא הרצון. מידת הכוח היא בדיוק המסה של החלקיק שזז שם כפולה בתאוצתו.
אני חושב שכל טענה אחרת (מהכיוון הדטרמיניסטי, או האינדטרמיניסטי) היא הרבה יותר בעייתית, והרבה יותר סותרת אינטואיציה מאשר זו.
אמונה שהבחירה קיימת רק אצל בני אדם נשמעת לי בהחלט סבירה (אם כי לא הכרחית), ולכן אין כל מניעה לחשוב שהיכולת לתרגם אנרגיה נפשית לפעולה פיסיקלית גם היא קיימת רק אצל בני אדם (אגב, אני לא בטוח שזה לא קיים גם אצל בעלי חיים, שהרי גם אם אין בחירה עדיין יש קשר פסיכו-פיסי. הפרלליזם/אפיפנומנליזם נשמע לי ממש בלתי סביר).
ולבסוף, דעת האדם בהחלט יכולה לדמיין מצב כזה, והיא אכן מדמיינת אותו. טלקינזיס, גם אם אינו קיים, הוא בהחלט ניתן לדמיון. בחירה חופשית היא אמונה שבני אדם רבים 'מדמיינים' אותה, והרי היא כוללת בחובה גם את התמונה הזו.

עוקר_הרים:

להבנתי אין צורך לרדת לרמת החלקיק והשדות שמפעילים אותו . למשל , אם מישהו יטען שלמערכת הסטריאו שלי יש בחירה חופשית , ניתן יהיה לשלול את טענתו גם ללא עקרונות פיזיקליים יסודיים. ההפרכה כדלהלן :

את מערכת הסטריאו ניתן לפרק למערכת של חלקים הפועלים כל אחד כקופסא שחורה  , לכל חלק יש התנהגות מוגדרת , במובן זה שללא כל ידיעה על אופן פעולתה ומנגנוניה הפנימיים ניתן לנבא את ההתנהגות שבממשק בינה לבין החלקים האחרים שבמערכת . במלים אחרות היא ממפה פלט נתון לקלט נתון באופן חד ערכי .

נוסף על כך כל קופסא שחורה איננה רגישה להבדלים קטנים בקלטים. במלים אחרות , יש אוסף בדיד של קלטים שביניהם היא מבחינה ואליהם היא ממפה אוסף בדיד של פלטים באופן חד ערכי.

אם למערכת הסטיריאו שלי יש בחירה חופשית , הרי שלפעמים יש חלקים שסוטים מהתנהגותם הנורמלית.

כעת , גם אם מערכת הסטיריאו שלי היא מאד מורכבת  , כך שכמערכת  אני לא יודע כיצד היא מגיבה על  קלט נתון , די בכך שאני יודע כיצד כל חלק בנפרד מגיב על קלט נתון.

כמו כן, גם אם מערכת הסטיריאו שלי מורכבת מקופסאות שחורות רבות מאד , אני יכול לבחור מדגם מתוכם ולצפות שאם יש בחירה חופשית , הרי שבחלק מהזמן ימצא שחלק מהם סוטה מההתנהגות הצפויה.

כמובן שאין כל הבדל בין אם מדובר במערכת סטריאו או בגוף האדם , אם מתקיימים :

א. ניתן   לפרק את המערכת לקופסאות שחורות (נוירונים?) שמבודדים זה מזה ואין המדובר במערכת שבה כל הרמות משפיעות זה על זה , ללא אפשרות של פישוט כלשהו.

ב. חלקי המערכת אינם רגישים מדי לרעש.

אז , בדגימה אקראית של חלקים (למשל נוירונים) צריך לגלות אחוז מסוים שפועל לפעמים באורח בלתי צפוי . אחרת , באינדוקציה פשוטה , המערכת בכללה ממפה פלט לקלטים שלה באופן חד ערכי.

כמובן לא ניתן להוכיח בחירה חופשית בצורה הזאת , שכן תמיד יש מקום להנחה שיש משתנים נוספים שמשפיעים על החלק הבודד (ובמלים אחרות , לא מדובר באמת בפירוק לקופסאות שחורות) . אבל על פניו , נראה שניתן להפריך בחירה חופשית בצורה הזאת.

אני לא בקי מספיק במצב הידע הנוכחי , אבל לפי הטיעון האמור לא ניתן ליצור הפרדה בין השאלה הפילוסופית לידע הביולוגי , העמדה שיש בחירה חופשית לכאורה מחייבת משהו שניתן לשלול על ידי בדיקה.

-------
אנסח את מה שאני אומר במלים אחרות.

יתכן שכאשר אנחנו מסתכלים על גוף האדם בכללו , איננו יכולים לנבא את הפלט שהוא ממפה לקלט נתון כי מדובר במערכת  מורכבת מדי , עם זאת לא ברור שניתן יהיה ל"הסתיר" את פעולות הכוחות הנפשיים המפעילים את המערכת  מתחת למורכבות הזאת.

במידה והמורכבות קשורה למבנה הרשת , לאופן שבו החלקים השונים מחוברים במערכת , בעוד החלקים עצמם פשוטים (פשוטים במובן שהממשק שלהם לעולם החיצוני פשוט ) , הרי שאין היכן להסתיר את הנפש , חייב להיות דרך לצפות ישירות בפעולתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 12:33 לינק ישיר 

mdabraham:

הטענה הזו מדברת על משהו שונה מהטענה שפתחה את הדיון, ולכן אין בדיון בה כדי להאיר את הדיון ההוא.
ולעצם הטענה, דומני שמה שעולה ממנה (גם אם היא נכונה) הוא שאין הוכחה לקיומה של בחירה (כי אולי זו תוצאה של מורכבות ולא של משהו לא דטרמיניסטי באמת, וכעין הדילמות לגבי הפסיכולוגיה), אבל זה אינו טיעון מכריע לשום כיוון.

עוקר_הרים:

אני ממש מאוכזב מתגובתך . הראיתי שבתנאים מסוימים יש ניסוי שיכול לשלול את האפשרות לבחירה חופשית ו/או לקיומם של כוחות נפשיים שמפעילים את גוף האדם.  הטענה שלי אומרת , שלפחות לגבי מערכות מסוימות , אם מניחים את קיומם של כוחות כאלה צריך שתהא אפשרות להבחין בהם.

זה בהחלט רלוונטי לדיון , שכן עלתה כאן הטענה שקיימים כוחות נפשיים שכאלה.

סנשו_פנשה:

דון קיחוט אל תנסה להילחם בטחנות רוח, לא תמיד אוכל לעזור לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 20:31 לינק ישיר 

לא הבנתי את הניסוי המוצע. האם אפשר להגדיר ניסוי מדויק?
בדבריי לעיל הזכרתי טלקינזיס (=הפעלה רוחנית מרחוק, נוסח אורי גלר), והכוונה היתה כמובן לפסיכוקינזיס (=הפעלה רוחנית). ובפרט כשמדובר באותו אדם עצמו, שם ודאי יש קשר בין הרוח לנפש בהרבה מאד מישורים (פסיכולוגיה משפיעה על פעילות עצבית ואנזימלית. מכה גורמת לכאב. אירוע חיצוני גורם צער או שמחה וכדו'), ולכן שם היכולת לדמיין פסיכוקינזיס עוד קלה הרבה יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/3/2008 23:54 לינק ישיר 

בכדי להציע ניסוי צריך להכיר את מצב הידע ובתום הזה אני ניזון כמעט רק ממדע פופולרי. אבל ממילא  כל מה שאני טוען הוא שלא ברור אם ניתן לנתק את השאלה מהמדע.

אתאר קודם מצב מפושט שאינני יודע אם הוא מתקיים באמת ועל בסיס זה אציע את הניסוי.

נניח שנוירוביולוגים עמדו ובדקו וגילו מערכת כדלהלן: השרירים המניעים את האיברים מופעלים על ידי נוירונים , כאשר מצב השריר נקבע חד ערכית על ידי מצב הנוירון המפעיל אותו . הנורונים האלה מחוברים לרשת נורונים . כל נורון מקבל קלטים מנורונים המחוברים אליו ופעולתו מוגדרת חד ערכית על ידי הקלטים האלה והוא מעביר העלה פלטים על פי מצבו לנוירונים שאליהם הוא מחובר. בקצה השני של הרשת יש נורונים שמאפשרים חישה ומקבלים קלט מהעולם החיצוני .

נניח - וזו הנקודה החשובה - שהנוירוביולוגים יודעים לסווג את הנורונים למספר סוגים שונים ולכל סוג יש אופן פעולה מוגדר , כלומר ידוע מה הם סוגי הקלטים השונים שהוא יכול לקבל ולכל קלט מהו הפלט שהוא מתאים אליו. כל נוירון בפני עצמו היא מערכת דטרמיניסטית ומובנת.

למרות שהנוירוביולוגים מבינים כיצד מגיב כל נוירון בפני עצמו על כל קלט אפשרי , הם אינם יודעים לנבא את תגובת המערכת בכללה .

כעת מישהו טוען שבזמן כלשהו יש נפש שמתערב במערכת וגורם לה להפיק פלט שונה מהפלט שהיא היתה מפיקה לו היו מניחים לה לחפעול באופן דטרמיניסטי. לכאורה, מכיוון שאנו לא יודעים מה אמור להיות הפלט במקרה הדטרמיניסטי , אין דרך לשלול את טענתו.

על זה אני אומר שאפשר לבחון את זה , שכן אם המצב הוא כפי שתארתיו , הרי שבכל פעם שהמערכת בכללה מפיקה פלט שונה ממה שהיא היתה אמורה להפיק , הרי שעל ידי אינדוקציה מתמטית נובע מכך , שקיימים נורונים בודדים שפועלים באופן שונה ממה שהם היו אמורים לפעול במקרה הדטרמיניסטי ולגבי נורונים בודדים הרי הנחנו שאנו כן מבינים את התנהגותם.

אני לא יודע אם וכיצד ניתן לממש זאת מבחינה טכנולוגית , אבל אם תהיה לנו דרך לבחור דגימה גדולה של נורונים ולעקוב אחריהם בזמן כלשהו שבמהלכו הטענה היא שמתרחשת התערבות נפשית , נוכל לבדוק האם מתקיימים סטיות כאלה ממהתנהגות הצפויה או לא . אם נוכל להסיק שאין במערכת מספיק נוירונים שסוטים מהתנהגות דטרמיניסטית , נוכל לשלול את האפשרות של כוחות נפשיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 10:53 לינק ישיר 

זהו מדע בדיוני במיטבו (אולי). אין שום דרך לבדוק זאת מדעית, וזה רחוק מלהיות הצעה לניסוי (אולי ניסוי מחשבתי).
בכל אופן, אתה מניח משהו על הגירויים שמגיעים למערכת העצבית ומעוררים אותה. מהם אותם גירויים? אנחנו לא רק המערכת שמגיבה אלא גם המערכת שיוצרת את הגירויים הללו. המתחים שמגיעים אל הנוירונים ומפעילים אותם גם הם תוצר שלנו. הבחירה יכולה לפעול על הפיסיולוגיה בשני הרכיבים הללו: דרך השפעה על הגירויים, ודרך השפעה על התגובות אליהם.
לכן אין כאן אפילו הצעה לניסוי מחשבתי.

לשון אחר: השאלה הגדולה היא היכן מצוי אותו מימשק בין הרוחני לפיסי (לפי ההנחה שבכלל יש דבר כזה), מה שדפל קרא למעלה 'אתר פעולתו של הכוח'. כשתדע היכן מצוי אותו מימשק תוכל לתכנן ניסויים, מעשיים או מחשבתיים, לבדיקה מדעית התיזות של הבחירה מול הדטרמיניזם (לפי הצד הדטרמיניסטי כמובן הניסוי עצמו הוא תוצר בלתי נשלט של תנאים שנוצרו לפניו. זה אינו באמת ניסוי 'שלך', במשמעות המקובלת).
כיום שאלה זו אינה אלא הנחה של המדע ולא תוצאה שלו, ואני לא רואה שום אפשרות לבדוק ולהגיע להכרעה מדעית חד משמעית בשאלה זו. כרגע זו לא נראית לי שאלה מדעית, אם בכלל היא תהיה אי פעם כזו.
אגב, דומני שלפי הגדרתו של מייציץ למעלה באשכול זה (אם אני עוד זוכר. קראתי את זה מזמן) אפילו תוצאות דטרמיניסטיות של ניסוי כזה לא יוליכו למסקנה שאין בחירה חופשית. אני לא מסכים לזה, ואכ"מ.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 11:53 לינק ישיר 

באמת ? אין כאן אפילו ניסוי מחשבתי? כנראה לא הייתי צריך לחשוב שיש אפשרות לגרום לך לשקול משהו , תגובותיך דטרמיניסטיות לחלוטין.

מה שאני אומר אינו קשור לשום ידע על מהו המערכת שמייצג אותנו וכיצד הוא מתממשק עם העולם הנפשי ואין שום צורך להכיר את התשובות לשאלות האלה. גם העובדה שהמערכת לא רק מגיבה על גירויים אלא מחוללת אותם  לא משנה , כי  אפשר לומר שהיא מחוללת אותם על פי דינמיקה שנגזרת  לא רק מהמבנה שלה אלא גם מההיסטוריה שלה , אז כשמדברים על קלט צריך לדבר לא על הקלט ברגע נתון אלא על הקלט לאורך זמן  (כלומר הפלט הנוכחי תלוי לר רק בקלט הנוכחי אלא בהרבה קלטים במשך הזמן).

כל מה שחשוב הוא שהמערכת מורכבת מחלקים דיסקרטיים שיש להם ממשק שמסתיר את המורכבות שלהם. וכיצד יודעים עם המערכת היא כזאת? גם את זה ניתן להסיק באותה שיטה , אם בכל חלק של המערכת שהוא קטן מספיק שנוכל לבדוק לגביו את ההיפותזה שלנו , אנו מגלים שיש לו מבנה כזה (של חלקים דיקסרטיים ) נוכל להסיק זאת לגבי כל המערכת.

אני לא יודע אם כיום ידוע שהמצב דומה למתואר או שזו רק הנחת עבודה או אפילו זה לא .  אני כן חושב שיש הרבה מן האמת בתיאור כזה ואסביר למה אני חושב כך:

אילו מישהו היה טוען  שהאטמוספירה נשלטת על ידי  יש חיצוני שקובעה תוצאות מבלי להתחשב בחוקי הפיזיקה , הייתי אומר שזו טענה שאי אפשר לשלול אותה , כי גם אם נחלק את המערכת לאלמנטי נפח או מסה  ונעקוב אחרי מבחר מתוכם , כוח עליון יכול להטות את התוצאות מבלי שנבחין בשום סטייה לגבי האלמנטים הקטנים שכן השינוי ברמת המאקרו יכול להיות תוצאה של סטיות במיקרו שקטנות מכדי שניתן יהיה להבחין בהם. וזה בדיוק מה שלא מתקיים במערכת שמורכבת מחלקים דיסקרטיים (למשל שעון המורכב מגלגלי שיניים וקפיצים) , במקרה שלהם אי אפשר להטות את המערכת הכוללת בלי הטיה ניכרת לעין בחלק מהחלקים המרכיבים אותה.

על הציר שבין מערכת כדוגמת האטמוספירה , למערכת כמו שעון , אני מאמין שמערכת כמו המוח קרובה יותר לשעון , בגלל  שיש לה מבנה פנימי , היא מורכבת מתאים ולתאים יש מנגנונים ששומרים על היציבות הפנימית , כך שיתחוללו שינויים בה רק בעקבות גירויים מוגדרים , כך שהתיאור שלי ממש לא נראה לי כמו מדע בדיוני.

דרך אגב , אני חושב שיש דרך ליישב בחירה חופשית עם דטרמיניזם בתחום הפיזיקלי . אבל למה להטריח את עצמי , אין סיכוי שאזכה להתיחסות רצינית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 13:59 לינק ישיר 

עוקר,

כתוב אחד אומר: "כל מה שחשוב הוא שהמערכת מורכבת מחלקים דיסקרטיים שיש להם מימשק שמסתיר את המורכבות שלהם".
וכתוב אחר אומר: "מה שאני אומר אינו קשור לשום ידע על מהו המערכת שמייצג אותנו וכיצד הוא מתממשק עם העולם הנפשי ואין שום צורך להכיר את התשובות לשאלות האלה".
וכתוב שלישי אין...

מה שאני טענתי הוא שאין אפשרות לחלק את המערכת בצירים מרחביים (לחלקי נפח שונים שמרכיבים אותה. מי אמר בכלל שהם מחולקים נפחית. כיום מקובל במדעי המוח שזה לא נכון, כלומר אין שום הקבלה של ממש בין החלוקה הפונקציונלית לחלוקה מרחבית כלשהי), שהרי גבולות המערכת עצמה אינם ברורים. אתה לא יכול לשרטט את הקו בין המשפיע למושפע, ולכן לא תוכל לחלק את המושפע שום חלוקה נפחית. אתה בכלל לא יודע מהי ה'מערכת' הנבדקת, ולכן אינך יכול להתייחס אליה כמשהו שיש לו מימשק ו/או מורכבות כלשהי.
ומכיון שכך, תמיד תצטרך להחליט האם ההשפעה של הנפשי על הפיסי נעשתה בתחום של המשפיע או בתחום של המושפע (שאתה אינך יודע להבחין ביניהם). ולכן אכן אין כאן אפילו ניסוי מחשבתי, אלא במובן מופשט מאד. בהנחה שיש נפש של אדם כמשהו מובחן ומוגדר היטב, לפחות מבחינה פונקציונלית. ובהנחה שאני יכול להבחין בינו לבין הסובב, ולכן גם להגדיר גירויים שאותה מערכת מקבלת, ולמדוד תגובות שהיא עצמה יוצרת (מה שכמובן אינך יכול, אפילו באופן היפותטי). או אז נבדוק את הגירויים והתגובות ונראה את אופייה של המערכת.
מלשל מה הדבר דומה: בוא נניח שיש ניסוי היפותטי לבדוק את שאלת הדטרמיניזם. אז בהנחה זו נבצע את הניסוי, והרי לנו דרך להכרעה ניסיונית (לפחות באופן מחשבתי) לשאלה זו.
אני חוזר: הבעיה היא עצם הגדרת גבולות המערכת הנבדקת, לעומת הסביבה שמשפיעה עליה. ולכן אתה לא יכול להניח גבולות כאלה ולשרטט סכימה של ניסוי שמתבססת עליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2008 21:59 לינק ישיר 

אתה עושה סלט מדברים שונים ואני חושש שכלל לא הבנת מה אמרתי. כאשר מחלקים מערכת לחלקיה  ניתן לחלק אותה ברמות  שונות  . ניתן לומר שהיא מורכבת מחלקיקים  וניתן לומר שהיא מורכבת מתאים וניתן לומר שהיא מורכבת מרקמות . אני התייחסתי לרמת החלוקה לתאים . ואנשי מדעי המוח כשהם אומרים שלא ניתן לחלק את המערכת בצירים מרחביים הם מתייחסים לרמה גבוהה יותר של חלוקת הרשת (המורכבת ממאה מליארד נוירונים! ) לתת רשתות .

ברור שלתאים יש גבולות טבעיים , כל תא מוקף בממברנה . יש לו ממשק לסביבה שמונע מהסביבה להשפיע עליו אם לא בצורה מבוקרת וניתן לצפות בו במיקרוסקופ . כל מה שכתבת לשלול את זה הוא לא לעניין בכלל (אמנם נראה שכלל לא הבנת את מה שכתבתי וממילא לא לזה התייחסת) .

אתה בעצמך הרי אומר שאם יש השפעה של הנפש על הגוף הרי שיש במקום כלשהו חלקיקים שהתנהגותם סוטה ממה שאמור להיות על פי חוקי הפיזיקה . גם לפי דבריך , אם שדון שיכול לעקוב אחרי כל החלקיקים בגוף האדם עד לדיוק אינסופי ,  יגלה שאין סטייה כזאת , הוא יוכל לשלול את האפשרות להתערבות כוחות נפשיים. והוא לא יצטרך לדעת כלום על הממשק בין הגוף לנפש ולא להבין שום דבר אודות האופן שבו המערכת מתפקדת.

כל מה שאני מוסיף לכאן הוא פישוט שאומר שהשדון לא צריך לדעת לעקוב אחרי חלקיקים בודדים (שמספרם כמספר אבוגדרו ) , אלא אחרי נוירונים בודדים (שמספרם קטן בהרבה והם גדולים בהרבה) . בנוסף אין צורך בדיוק אינסופי  במעקב אחריהם . אז יתכן שמדובר במשהו שלא צריך להיות שדון לעקוב אחריו . כמובן שלא ניתן לעקוב אחרי כל הנוירונים , אבל ניתן לבחור דגימה של נוירונים ולהשתמש בשיטות סטטיסטיות , ויתכן שיש פתרון טכנולוגי שמאפשר להבחין בסטיות אצל נוירונים בודדים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 10 11 12 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.