בית פורומים עצור כאן חושבים

בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-12/10/2005 12:26 לינק ישיר 

אני לא יודע מה חשבת שכתבתי , אבל כל שכתבתי הוא שבמקרה הזה , הקט12 (1,2) תהיה חצי פתוחה בצד ה1 , לא יהיה לה מינימום , אלא אינפימום ופשוט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2005 12:45 לינק ישיר 

ואולי אם לשם שינוי , תקרא את דברי לפני שאתה מוחה או מאשים אותי בחשיבה פרימיטיבית , תגלה משהו שלא חשבת עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/10/2005 13:49 לינק ישיר 

מייציץ, אני מתנצל על הערתי האחרונה. אכן קראתי שם את המילה 'או' ("או התחלה או סיום") בתור 'ולא'.
באשר לשאר (עד להודעות האחרונות שאותן עדיין לא קראתי) אני עומד בשלי לגמרי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/10/2005 21:59 לינק ישיר 

כנראה שלזה הייתה הכוונה ב"תעזבנה יום". ביום שישי פרשתי (בגלל נסיבות אישיות משמחות), מדיון על מושג "הרצון החפשי". חזרתי, טעון ושש אלי קרב, רק כדי לגלות שיחה ערה על פרדוקס התנועה של זנון.
השנוי קצת מטריד, אבל למעשה טבעי ומתבקש. מציץ_ונפגע אמנם התחיל בתאור של "בעיה מושגית" עם רצון חפשי, אבל חיש קל התברר שאין כאן הסכמה על שום חלק של הגדרת הבעיה – לא בנוגע לבטוי "בעיה מושגית", לא בנוגע ל"רצון חפשי" ולא לגבי המונח הטכני "מנגנון אינדטרמיניסטי".

(בטרם אפסיד את תשומת הלב של הקוראים ההיפראקטיביים, הנה לינק בנושא רציפות הזמן כמפתח להתרת פרדוקס התנועה של זנון: http://tinyurl.com/irty )

אשר לבעיה המושגית, מיכי סבור שהיא אינה קיימת כל עוד הוא חי בשלום אינטואיטיבית עם המושג. זו דעה שמהווה חלק ממארג ה"הגיון הבריא" של מיכי והיא סובלת מהפגם יסודי של הגישה הזו: ניכוס האינטואיציה לצד אחד בויכוח. התרתי דסתרי שמטריד את מציץ_ונפגע, מתגלה תוך כדי מחשבה על אבני היסוד שיכולות להרכיב בפועל מנגנון של "רצון חפשי". האם עצם המחשבה והבירור, משנים את הדרוג של הבעיה מ"מושגית" ל... נניח, "אנליטית"? ומה לגבי הדור השני לחקירה, שאצלו התוצאות כבר מוטמעות ברמה האינטואיטיבית, כמו מסקנות המדע לגבי כח המשיכה, פעולה מרחוק, מהירות האור ועוד? האם קיים איזה אדם ימי-ביניימי תקני, שמגדיר את רף הידע (או הבורות) להכרעה "אינטואיטיבית"? אני מתקשה לראות את התועלת באבחון טענות על פי הפרופיל הפסיכולוגי שלהן. לעניות דעתי, בעיה מושגית היא כל סתירה שהיא בהגדרת המושג, גם כאשר חשיפת הסתירה דורשת בירור ארוך. אחד מפגמי שכל האדם במה שקשור לחקר העולם, הוא יכולתו לחיות בשלום עם הנחות וטענות סותרות. מכך עולה ששלוות הנפש של חלק מאיתנו לנוכח רעיון ה"מנגנון האינדטרמיניסטי", אינה מעידה על מידת הקוהרנטיות של הרעיון. כדי לבדוק אם יש בו סתירה, צריך לרדת לשורשים: מהו מנגנון? כיצד קורים דברים בעולם? כיצד אנו מגדירים "סיבה"? מה לדעתנו צריך לקרות, כדי שחומר יזוז ממקום אחד למקום אחר בעולם הזה? הבירור הזה ממלא, בצדק, את העמודים האחרונים בדיון.

הנה כך הגדיר מיכי את פעולתו של מנגנון אינדטרמיניסטי:
ב2. אין כל קשר סיבתי, אך יש קשר תכליתי. ידיו של אותו אדם נעות כדי להשיג מטרה כלשהי, עקב החלטתו להניע אותן בכדי להשיגה. אמנם לא נמצא סיבה פיסיקלית לתנועה זו (כאן נכנסת באופן לא מהותי בעיית הגוף והנפש), שכן מקורה הוא ברצונו החופשי ותו לא.

האם סידור המלים הזה מייצג מצב עניינים שראינו אי פעם בעולם, או כזה שניתן להרכבה מתוך תצפיותינו? האם דעתנו מקבלת תהליך שבו חל שינוי במצב של חומר, ללא סיבה חומרית חוקית ומוגדרת? בוודאי שאנו מסוגלים לדמיין זאת כקופסה שחורה, כשם שאנחנו מדמיינים מסע בזמן, כישוף או פוליטיקאי הגון, אבל מה ערכה של אותה יכולת לדמיין, כל עוד הדעת אינה סובלת שום מנגנון מוצע? קל לנו מאד לשוחח על מסע בזמן, אבל בעת ובעונה אחת אנחנו דוחים את כל השלכותיו, כמו הכפלת הגוף, או העלמותו, או שינוי ההסטוריה. אין לשכלנו בעיה לשחק במושגים, תוך התחמקות מהגדרת המנגנון או מסקירת ההשלכות, אבל האם מכך אפשר לגזור שהבעיה המושגית נעלמה? שמא זו רק עוד עדות לחוסר האמינות של מוחנו, כאשר הנצרה שלו מכוונת ל"אוטומט" (או "בריא ופשוט" בכמה דגמים מתקדמים)?

הבריחה לאקראיות לא פותרת את הבעיה; ברמה הערכית, מציץ_ונפגע עמד על העדר הפרסונליות ומיכי אבחן שההתרה של אראל סגל שופכת את התינוק עם המים. במאמר מוסגר, ספק אם בכלל קיימת "אקראיות" בעולם העל חלקיקי. ממה שאנו מכירים היום, תופעות אקראיות" הם שילוב בין כמה כוחות "חוקיים" שפועלים באופן בלתי תלוי. בקיצור, איננו מכירים, בעולם הנתפס, "מנגנון אינדטרמיניסטי" ואיננו מכירים, לא מעשית ולא מושגית, אבני בנין שמהן אפשר להרכיב מכשיר כזה.

עד כה, הפתרונות שהוצעו כאן אינם מספקים:

* התיאוריה של יהוסף על "החשבה", היא לענ"ד נראטיב על הרמה התיאורית של תהליך הבחירה, מבלי להידרש לבעיה הטכנית. אפשר באותה מידה לדבר על כך שאבן בערוץ נחל מחשיבה את המים שזורמים מעליה יותר מאשר אלה שזורמים תחתיה ולכן היא בוחרת להיות חלקה יותר בשפתה העליונה. אין ספק שבני אדם יכולים לספר סיפורים על תהליך הבחירה, השאלה היא אם הסיפורים האלה משקפים את מבנה הכוחות שפעילים בתהליך.

* הרמזים למנגנונים ש"איננו מסוגלים להבין" הם מיותרים. כשאני אומר שאבוא למשרד ב-9, כוונתי בין השאר שזה יקרה אם לא יפול עלי מטאור בדרך, זו הסתייגות מובנת מאליה. באותו אופן, כל טענה על בעיה מושגית או סתירה, כוללת את ההסתייגות "יכול להיות שיש פה משהו ששכל האדם אינו יכול להבין". זו אינה התרה.

* הגישה של מיכי פותרת לכאורה את הבעיה. רצון חפשי הוא אפשרי משום שבבסיסו עומד "מנגנון אינדטרמיניסטי". אין לנו בעיה להמשיג מנגנון כזה, משום שהוא יכול לפעול על ידי הכח המוכר לנו בשם "רצון חפשי". את זה האחרון הוכחנו זה עתה שאנחנו יכולים להבין, מש"ל. הפתרון הזה מוכר בפסיכולוגיה ובפילוסופיה בשם homunculus (איש קטן). הקורא הערני עלול לגלות שההוכחה המוצקה דלעיל סובלת מפגם קוסמטי קטן – נשאיר זאת כתרגיל רשות למעוניינים. עוד על ה"איש הקטן" כאן: http://tinyurl.com/dzx6p

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2005 01:33 לינק ישיר 

ומשהו על האמירה של מיכי:
גם אם כל העולם המדעי כולו היה מלא בראיות נגד קיומה של בחירה (מה שלא היה ולא נברא, ואף לא משל היה)

כשקראתי זאת בפעם הראשונה, הרגשתי התקוממות מושגית-ערכית (מגדרית?) נגד הניסוח התוקפני. בקריאה נוספת של הודעותי הקודמות, נראה שמקור הבעיה בניסוח רשלני שלי.
הראיות המצטברות שאליהן התייחסתי, אינן קשורות לרצון חפשי אלא לתהליך שבו משולב הרצון הזה. במה דברים אמורים? האופן שבו התודעה תופסת את תפקידה בתוך "מכונת האדם", מזכיר את מודל הקומיקס:
1. התודעה מפריחה עננת מחשבה
2. עננת המחשבה הזו לוחצת על הכפתורים המתאימים במוח
3. הדחפים העצביים יוצאים מן הכפתורים, הולכים ליעדיהם ומבצעים את הפעולה שנהגתה בעננה מסעיף 1.

הרצון החפשי אמור להיות פעיל בסעיף 1, שבו האיש הקטן בוחן את הראיות שהביא לפניו האיש הגדול, ומחליט על נתיב הפעולה הרצוי. אלא שככל שמפשפשים יותר במכונה, מתגלה שהתודעה מספרת על עצמה סיפורים שאינם עומדים במבחן המציאות. היא מכריזה על עצמה כנהג, אבל בכל מיני מצבים ניסויים וקליניים, מתברר שהיא נוסע בעל כושר יוצא דופן להמציא סיפורים על האופן שבו הוא, למעשה, נוהג ברכב. אם תחושת השליטה של התודעה היא אשליה, ממילא נובע שהרצון החפשי הוא מנגנון מדומיין ונפל תריסא בפיתא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2005 01:33 לינק ישיר 

יבוסי,
אנחנו חוזרים כאן לויכוח העתיק והנשנה שלנו, אבל אולי כאן המקום לברר אותו מעט יותר.
אתה לא הראית בשום מקום בדבריך, וגם לא מייציץ, שהמושג 'בחירה חופשית' מכיל סתירה פנימית. לכן הטענה על כך שהשכל שלנו יכול לחיות עם סתירות היא יפה וחביבה, אך אינה רלוונטית לכאן.
לכל היותר הצבעת על כך שהמושג הזה סותר את עקרון הסיבתיות. ומנין יוצא לך עקרון הסיבתיות עצמו? כנראה מרוח הקודש שהופיעה בבית מדרשך.
בכל אופן, אצלי (וגם אצל קאנט) העיקרון הזה יוצא ממושכל ראשון (=אכסיומה), לא אמפירי. האם אצלך זה יוצא ממקום אחר?
אם כן, כעת עלינו להחליט מה לעשות עם שתי תחושות סותרות שמקננות בנו: 1. יש בחירה חופשית (כלומר רצון האדם משוחרר מן הסיבתיות). 2. עקרון הסיבתיות: לכל אירוע (לפחות בעולם הדומם-פיסיקלי) יש סיבה.
אם כדבריך, שכל האדם יכול לחיות גם עם טעויות, אז באותה מידה ניתן לוותר על הסיבתיות, שהרי גם היא תוצאה של אינטואיציה ותו לא. האם אתה מוותר עליה? מדוע לא? רק אל תאמר לי שגם אתה לא מוותר על אינטואיציות שלך, על אף שהשכל האנושי עלול לחיות עם טעויות (אני מפנה אותך למחקרים שציטט יבוסי למעלה בנושאים אלו).
תורף הצעתי היא לעשות פשרה בין שתי התחושות הללו: הסיבתיות שוררת בעול םהטבעי הדומם, ואילו הרצון האנושי משוחרר ממנה. זה מה שהכי מתאים לתחושותינו. זה לא כולל שום סתירה פנימית, וגם לא סתירה לניסיון או לאינטואיציה. אז מה רע בזה?

אם אתה חושב שניתן ליישב את האמונה בדבר היות הרצון משוחרר מסיבתיות עם עקרון הסיבתיות הטוטלי שלך באופן שונה, אשמח לשמוע. אם אתה מוותר על אחת מקרני הדילמה (=קיומו של רצון חופשי), אז תצטרך להסביר מדוע אתה מעדיף את האינטואיציה בדבר סיבתיות טוטלית, על האינטואיציה בדבר קיומו של רצון חופשי. עוד אשמח לראות הסבר מה עדיף בפתרון שלך על זה שלי? על איזה קריטריון הוא עונה ששלי לא עונה?

ולסיום אזכיר את מה שכתבתי על דברי מייציץ למעלה. המושג 'אינדטרמיניזם' (על אף שאני מסכים לדבריך שהוא לא קיים בעולם הניסיוני-מקרוסקופי שלנו) לפי מייציץ אינו כולל את אותה 'סתירה מושגית' שעליה הוא מדבר, על אף שגם הוא סותר את עקרון הסיבתיות (כלומר יש בו את הבעיה שאתה מדבר עליה).
לכן הבעיה המושגית שעליה אתה מדבר אינה זו של מייציץ. הוא מדבר על הבעיה של אינדטרמיניזם שמופיע ביחד עם הטלת אחריות (=כלומר ייחוס המעשה לאדם), ואתה מדבר על הסתירה לעקרון הסיבתיות (בתפיסה הטוטלית שאתה מציע עבורו).
כאמור, את הבעיה שלך אני כלל לא מצליח לראות (ראה בפשרה שהצעתי לעיל). את זו של מייציץ אני מצליח להבין, אך לדעתי בסופו של דבר גם היא אינה בעייתית, כמתואר, בין היתר, בקטע שהבאת מדבריי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2005 01:56 לינק ישיר 

אגב, בקשר למאמר על לינד, לא ממש הבנתי מה הוא מוסיף מעבר למה שכבר כתבו לפני עשרות שנים בדבר מאפייניו הרציפים של הזמן שאמורים לפתור את הבעיות של זנון.
כמו כן, אינני מבין מדוע הוא מתייחס לבעיית אכילס והצב שכבר מזמן פתורה בצורה פשוטה (כהתכנסות של טור), ביחד עם בעיית החץ שבאמת אינני מכיר עד היום פתרון משביע רצון עבורה (פרט למה שהצעתי במאמרי דלהלן).
על הקשר למכניקה קוונטית ולעקרון אי הוודאות, ולדעתי אין שום צורך בהתייחסות למאפייני הרצף של הזמן, הצבעתי במאמרי (שבן איש למעלה כבר הפנה אליו) ב'עיון' מד (?), ולדעתי הוא פותר את בעיית החץ העף של זנון בצורה מוחלטת, ואולי אף מספק הסבר מסויים לעקרון האי הוודאות (שבאמת לפי זה אינו קשור לתורת הקוונטים, כמו שגם לינד כותב שם).
אמנם לא קראתי את מאמרו של לינד, אלא רק את המאמר שהפנית אליו. בכל אופן אני מרשה לעצמי להמליץ לך בהקשר זה על מאמרי, ושם תראה שאין צורך מהותי ברציפות הזמן כדי להבין ולהסביר את בעיית החץ העף.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/10/2005 02:43 לינק ישיר 

שבוע טוב, מיכי,

הבאתי את הלינק בלי אחריות, סליחה אם התקבל הרושם שיש לי דעה בנידון. מכל מקום, אשמח לקבל לינק למאמר שלך.

לעניינו:

אתה לא הראית בשום מקום בדבריך, וגם לא מייציץ, שהמושג 'בחירה חופשית' מכיל סתירה פנימית
דווקא התייחסתי לכך באריכות בהודעה הקודמת. הסתירה הפנימית במושג 'בחירה חפשית' מתקבלת רק כאשר משבצים אותו בהקשר מעשי, כפי שרוצה מציץ_ונפגע לעשות בגלל אילוצים מסויימים בהשקפת עולמו. כשאתה אומר שלא הראינו סתירה, הרי זה משום שאתה מסתפק במלים "בחירה חופשית" מבלי להתחייב להקשר שבו מפענחים את הביטוי. התאור של מציץ_ונפגע בהודעה הראשונה באשכול, הראה שבחירה חופשית בעלת מימד אישי (ביתר כלליות, כזו שאפשר ליחס למערכת מוגדרת), מצריכה מנגנון. כפי שאתה עצמך אמרת, המנגנון הזה צריך להיות אינדטרמיניסטי. והנה עולה שהבטוי "מנגנון אינדטרמיניסטי" הוא אוקסימורון, כי מנגנון מעצם הגדרתו פועל על פי חוקיות. נכון, צריך לצעוד מעט כדי להגיע לסתירה, אבל היא שם. אם תמצי לומר, זה פשוט ענין של מהירות מחשבה.

אם כדבריך, שכל האדם יכול לחיות גם עם טעויות, אז באותה מידה ניתן לוותר על הסיבתיות, שהרי גם היא תוצאה של אינטואיציה ותו לא. האם אתה מוותר עליה? מדוע לא? רק אל תאמר לי שגם אתה לא מוותר על אינטואיציות שלך, על אף שהשכל האנושי עלול לחיות עם טעויות
אין לי צורך בסיבתיות כמושג, די בקורלציה של 100% בין תופעה מקדימה לתופעה מאוחרת. הקורלציה הזו נמצאת בכל מקום שיש לאל ידנו לבדוק. מאחורי הטענה שלי עומדים אינספור ניסויים מוצלחים וניבויים מדוייקים ולכן לא אכפת לי מה פשרה הפילוסופי/אונטולוגי של הסיבתיות. מאחורי הטענה הנגדית, כאילו יש מקום בעולם המקרוסקופי שבו הקורלציה פוחתת מ 100%, לא עומדות שום ראיות. כמו שאומר דרור קשטן: הבט - זכותך לא לקבל את השיטה האינדוקטיבית, זכותך להתעלם מהתבנית הברורה והאוניברסלית שמופיעה בכל חקירותינו את העולם, זכותך ליצור שקילות מלאכותית בין שיטה עובדת לבין משאלת לב, על ידי הגדרת שתיהן כ"אינטואיציות". זה מזכיר את תביעת הבריאתנים ללמד בבתי ספר את ה"תאוריה" שלהם, במקביל לתאורית האבולוציה (למען הסר ספק, אינני נוקט כאן עמדה, יכול להיות שהאבולוציה היא עורבא פרח, אבל הבריאתנות פשוט אינה תאוריה מדעית).

תורף הצעתי היא לעשות פשרה בין שתי התחושות הללו: הסיבתיות שוררת בעולם הטבעי הדומם, ואילו הרצון האנושי משוחרר ממנה. זה מה שהכי מתאים לתחושותינו. זה לא כולל שום סתירה פנימית, וגם לא סתירה לניסיון או לאינטואיציה. אז מה רע בזה?
אשר לאינטואיציה, ראה לעיל. מה בדבר "אין סתירה לנסיון"? מיכי, אתה צריך שמשהו יפתח את תעלות היונים בתאי עצב בצורה לא דטרמיניסטית. אתה צריך ממשק לא דטרמיניסטי לסינפסות. לך וספר לביוכימאים, שקיימת דרך לא דטרמיניסטית להשפיע על נושאי המחקר שלהם. אל תתפלא אם חלק מהם ישתוממו לנוכח טענתך שאין פה סתירה לנסיון. אמנם בעולם הקומיקס אין בפשרה שלך שום בעיה, אבל יהיה נחמד אם תואיל לטפל גם בגיזרה הצרה הקרויה "העולם הזה". אם אתה מסכים לשחרר את הרצון החפשי מכל השפעה על העולם המוחשי/הטבעי/הדומם, אזי אין לי בעיה לרצות אותך ולהסכים לקביעה הריקה מתוכן, שבמימד לא נגיש לאדם, קיים כח בלתי מוגדר, שאי אפשר למדוד אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2005 22:05 לינק ישיר 

בשורות הבאות אנסה שוב לענות על הטיעון השני של מייציץ, בדרך אחרת מזו שהבאתי לעיל. אני מקוה שלא יקפיד עלי יבוסי שכבר מיהר וסיכם את הדיון בשפתו העשירה (אם כי לא מצאתי בדבריו טיעון חדש).

כזכור, מייציץ טען בטיעונו השני שאין לשלב הבחירה שום זמן בו ניתן לפרנס אותו. עד הרגע האחרון של שפיטת השיקולים, הרי הכל עדיין "פתוח", כיון שאם לא כן הרי אין הבחירה חפשית. ועד שלא נעשה המעשה עדיין יכול האדם לחזור בו מחמת בחירתו החפשית, ואם כך לא באה הכרעה עד שנעשה המעשה, ומשנעשה המעשה שוב אין צורך בבחירה.

בהודעות שאחרי טיעון זה הוכח, שכל מעשה שנעשה בעולם אינו מתרחש בנקודת זמן אחת, אלא בפרק זמן שבין נקודה אחרת לחברתה. מאידך, מצב בעולם המחליף את מקומו להעדר המצב, או להיפך - העדר המחליף את מקומו למציאות, אינו מתרחש בין שתי נקודות זמן, אלא עד נקודה אחת הוא כך - ומכאן ואילך לא. וכדוגמא (שאגב, היא לא של הגרי"ז מבריסק אלא של ר' שמעון משה דיסקין המכונה סימוניק) ממכת בכורות בחצות - בחצי הראשון של הלילה הם חיו, ובחצי השני כבר לא.אין כאן דבר שקורה במשך זמן מסוים.

מעתה, יש לעיין: פעולות הגורמות לשיוני מצב מקיים ללא קיים או להיפך, מתי מתרחשות פעולות אלו. בחלק הזמן שלפני שיוני המצב, או בחלק הזמן שאחריו?

הניסוח הפשטני של השאלה מעלה את התשובה הטריויאלית לכאורה - ודאי שלפני. אך עיון נוסף מגלה שאין הדברים פשוטים כל כך. (אינני זוכר כעת פילוסוף שעוסק בשאלות אלו, מלבד אולי הרמב"ם במורה וה"מדברים" שהובאו שם, ראה להלן).

ניקח לדוגמא אדם המכבה את האור על ידי הורדת מתג החשמל. המצב ש"לפני" הוא אור, וש"אחרי" הוא חושך. מתי היא פעולת הכיבוי? בין נקודת הזמן הראשונה של החושך לנקודה אינפיניטסימלית אחריה, או שמא בין נקודת הזמן האחרונה של החושך לנקודה אינפיניטסימלית לפניה? הורדת המתג שלא הביאה לכיבוי הרי אינה נכללת בכל פעולת הכיבוי (אלא למאן דאמר ישנה לשחיטה מתחילה ועד סוף). מתי מתבצעת הפעולה המביאה לכיבוי? אם תמצי לומר בזמן שעדיין אור, הכיצד יתכן שפעולת הכיבוי תתבצע ואף על פי כן אור עדיין יהיה? בהכרח צריך לומר, שהכיבוי הוא ברגע הראשון של החושך, והכיבוי והחושך באים כאחד. כמושך דבר לתוך חצירו, שפעולת המשיכה לחצירו היא מהרגע שהדבר בחצירו והלאה.

כן. צריך לחשוב על זה הרבה כדי להגיע למסקנה הזו. ואל תענו לי שכל עוד המתג לפני ה... אור, ואחרי - חושך, כי לא על מצב המתג אני שואל. במצבים ניתן לומר כך וכאמור. אני שואל על המכבה, מתי הוא כיבה את המתג.

(לפיכך גם דברי סימוניק הנ"ל אינם עולים בדעת חז"ל, הסוברים שהמיתה היא פעולה, ויש בה "עם גמר מיתה" ו"לאחר גמר מיתה". שיטתם, כפי המבואר בהקדמת הרמב"ן לאיוב, בנויה על כך שהם האמינו שהמוות אינו שינוי מצב בלבד, אלא דבר הנעשה בפעולת מישהו - מלאך המוות וכדו'. לכן עדיין יש לעיין מתי נעשית פעולה זו: לפני חצות או לאחר חצות, ודוק).

אלא שתמוה לפי זה, מאחר וכבר חושך בחדר, מה צורך עוד בפעולת הכיבוי. וכן בהריגת הבכורות - מאחר והם כבר במצב של מוות, מה צורך יש עוד לבצע בהם הריגה. אך למעיין יראה שאין זו קושיה. הדברים באים כאחד - הסיבה והמסובב, ובהעדר הסיבה גם לא יחול המסובב ממנה.

דברים אלו נכונים ביחס לפעולות פיזיות. בדבר פעולות משפטיות, בהם הפעולה גורמת לסיבה משפטית לדין, יש לעיין מתי הוא זמן תחולת הסיבה: לפני חלות הדין או אחריו. לדוגמא - קנין דבר בכסף. הקנין חל יחד עם כניסת הכסף לרשות המוכר, או רגע אחר כך? זוהי לכאורה סוגית גיטו וידו באין כאחד, ואני עצמי לא הגעתי לידי הכרעה בענין. מצד אחד, אם הסיבה הושלמה למה שלא יחול עדיין הקנין בד בבד. אך אין הדבר ברור כל כך.

ודאי שעדיף היה לומר בתופעות פיזקליות כמו בדינים משפטיים, שהפעולה היא בזמן הביניים, בין המצב הקודם למצב החדש. נראה לי שלכן סברו ה"מדברים" שמביא הרמב"ם במו"נ שלכל דבר יש מצב ביניים. יש מצב שאינו לא אור ולא חושך, לא מוות ולא חיים, וכן כל כיוצא בזה. הם פותרים את הבעיה הנ"ל: פעולת החשכת החדר היא למשך הזמן בו שורר מצב הביניים שבו לא אור ולא חושך, וכן גם הריגת בכורי מצרים היתה בזמן הביניים, בו הם לא היו מתים ולא היו חיים. אך דעתם מוזרה מאוד, ולא נראה לייחס אותה לדעת מייציץ.

מעתה, גם בבחירת אדם לעשות משהו, הרי שזמן הבחירה הוא ברגע הראשון של ביצוע הפעולה שבה הוא בחר. עד אז אכן אין בחירה, שהרי עד אז הכל פתוח. ובכל זאת אין לשאול שמאחר וכבר בוצעה הפעולה מה צורך יש עוד בבחירה בה, כיון שכאמור, כך הוא גם בהרבה דברים אחרים. הסיבה והמסובב באים יחד, ובהידר הסיבה גם המסובב לא יחול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2005 23:00 לינק ישיר 

ר' מייציץ.

אני מתייחס בזה רק להודעתך מיום 10/10/2005 שעה 20:43. קצת קשה לעבור על כל האשכול שאכן מסתעף לכיוונים צדדיים.

לענ"ד טענתך אינה רק נגד הבחירה החפשית אלא נגד תורה אינדטרמיניסטית כלשהי. אתה מסתמך על רציפות הזמן כדי לטעון כי אם:

א. מצבה של מערכת פיסיקלית בזמן T ידוע ויש לנו עליה אינפורמציה מלאה (במובן של ידיעת כל המיקומים והתנעים של חלקיקי המערכת באופן קלאסי, או ידע מלא על פונקצית הגל של המערכת הקוואנטית).

ב. הזמן הוא רציף.

אז:

ג. לא ייתכן שתהיה אפשרות פיסיקלית להימצאותה של המערכת בזמן T+dT בשני מצבים פיסיקליים שונים.

מה מזה זה לוגיקה, ומה היא פיסיקה?

אם נניח, לדוגמה, הנחה שנראית סבירה, לפיה תיאור מתמטי אמיתי של התפתחות בזמן של מערכת פיסיקלית ניתן על ידי מערכת משוואות דיפרנציאליות חלקיות המכילות נגזרות לפי הזמן, ברור שאתה צודק אם ניתן להראות כי עבור מערכת משוואות כזו תנאי ההתחלה קובעים את ההמשך באופן יחיד. נדמה לי שקוראים לזה
Cauchy initial value problem. עד כמה זה מוכח לגבי כל התיאוריות הבסיסיות בפיסיקה אינני יודע. מישהו סיפר לי פעם שמשוואות מאקסוול (כשמוסיפים להם חלקיקים טעונים) אינן עומדות בתנאי הזה, ואני מבין בערך את הסיבה לכך, אבל אל תתפוס אותי על המלה.

בוא נניח לצורך המשך הדיון שאכן הוכחנו את תנאי קושי עבור המערכת שלנו. לפי זה פשוט וברור שמכניקת הקוואנטים אינה נכונה, שהרי תורת המדידה שלה מבטיחה בדיוק את מה שאתה רוצה לשלול, קרי, קריסה אקראית של פונקצית הגל למצב עצמי של האופרטור הנמדד, קפיצה שאינה ניתנת לניבוי על פי מצב המערכת לפני המדידה!

שים לב כי:

א. תורת המדידה לא נמצאת בתוך המשוואות של מכניקת הקוואנטים. המשוואות, כמו משוואת שרדינגר, הן משוואות דיפרנציאליות חלקיות כשרות וישרות והן דטרמיניסטיות לגמרי. אלא מאי? הגודל אותו הן מתארות איננו המיקום או התנע של החלקיק, אלא הסיכוי למצוא אותו במיקום או בתנע מסוים (ליתר דיוק מדובר על אמפליטודת ההסתברות ויש גם פאזה, אבל בוא נשים את זה בצד).
ב. קריסת פונקצית הגל קורה בזמן המדידה, ובעיקרון ניתן להקטין את זמן המדידה כרצונך, מה שלכאורה אומר שזה קורה ב"נקודה מתמטית". עם זאת, יש כאן כמה בעיות, בעיקר עם עקרון אי הוודאות ביחס לאנרגיה-זמן. זה קשור גם לאחת ההשגות הנשכחות של איינשטיין על מכניקת הקוואנטים: הוא טען כי אם פוטון עוזב חלל סגור אפשר לקבל את זמן עזיבתו בדיוק נמרץ על ידי שקילת הקופסה בה היה הפוטון קודם, ואם כך אי הוודאות באנרגיה היא אפס (אנרגית הפוטון ידועה, ואפשר לקבלה מן ההפרש במשקל הקופסה לפי יחס השקילות מסה אנרגיה) וגם אי הודאות בזמן היא אפס בהנחה שהשעון טוב כרצונך. בוהר הפריך את טענתו זו של איינשטיין על ידי שימוש בתורת היחסות הכללית - לפי תורה זו העיקום במרחב זמן הנוצר על ידי תנועת הפוטון ישבש את הוודאות של השעון (לא בגלל פגם מכני בשעון אלא בגלל שינוי בקצב חלוף הזמן!) וזה יתן בחזרה את עקרון אי הוודאות. לא עברתי אף פעם בפרוטרוט על המספרים כדי לראות אם הפטנט באמת עובד, וקשה להאמין שיהיה תיאור שלם של הפרדוכס הזה לפני שתהיה תורת גרביטציה קוואנטית קונסיסטנטית (כרגע כנראה שאין).

איך שלא יהיה, אם קיימת קריסה של פונקצית הגל, זה אומר שהטיעון הבסיסי שלך לא נכון. או שהקריסה קורה בזמן אפס, או, אם לא, היא קורה איכשהו על פרק זמן סופי. בקיצור: קיים אינדטרמיניזם בטבע. זה לא אומר שיש בחירה חפשית. זה רק אומר שהארגומנט שלך (לפחות איך שאני הבנתי אותו) לא עובד, ובפרט זה אומר שהוא פיסיקלי ולא לוגי.

אגב, כתבתי מאמר על קוים דומים מאד ב"עיון" לפני 5 שנים בערך, מאמר בו ניסיתי להראות את המשמעות הפיסיקלית של ה"קוגיטו" הקרטזיאני. גם שם נתקלתי בבעית הרציפות בזמן, הפעם מן הצד של הסובייקט האנושי. אם אתה (או כל אחד אחר) מעוניין אשמח לשלוח העתק של המאמר. כשניסיתי לתרגם אותו לאנגלית נתקלתי באיזו בעיה לוגית (שכחתי מהי) ונטשתי את העניין בצד, אבל אני בהחלט מחפש שותפים להמשך העבודה בכיוון זה, או באופן יותר כללי, לבדוק מהן האימפליקציות הפיסיקליות של טיעונים פילוסופיים מרכזיים.

אגב, יבוסי, אם אתה עדיין בשטח ולא עסוק במסמור קרשים (לא נפרט על נסיוני בעניין, כל גופי דואב...) אשמח אם תתיחס לשאלה שהעליתי לעיל בעניין הראיה הסטטיסטית לאי מציאות הרצון.

תוקן על ידי - שנרב_נ - 15/10/2005 23:00:59

תוקן על ידי - שנרב_נ - 15/10/2005 23:29:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/10/2005 23:42 לינק ישיר 

יבוסי,
כפי שכבר כתבתי אתה ומייציץ עוסקים בבעיות שונות. מייציץ מדבר על הבעיה של הטלת אחריות, ולכן הוא אינו מוטרד מן המושג 'אינדטרמיניזם' אלא רק מבחירה חופשית, ואילו אתה מדבר על האוקסימורון 'מנגנון של בחירה חופשית'.
אני מסכים לחלוטין שזהו אוקסימורון, ולכן אין טעם לדיון אלא אם אתה מוכן לוותר במשהו על הטוטליות של תפיסת הסיבתיות שלך, ועל המשמעות שאתה נותן ל'הבנה' או 'הסבר'. אתה מניח שהבנה פירושה הוא מציאת מנגנון, אבל זה לא בהכרח נכון. משהו שאינו מורכב אינו מתואר באמצעות מנגנון. הוא עצמו יהווה חוליה במנגנון שבנוי סביבו. כיצד נבין את הטענה 'אני רואה כעת סוס'? האם יש מנגנון שדרוש כדי להבין אותה? זוהי עובדה אטומית שמובנת מתוך עצמה, ללא צורך בשום מנגנון. אם נרצה להבין מדעית ונחפש את מנגנון הראיה נבין כיצד זה נוצר, אבל איןן כל צורך בכך כדי להבין את עצם הטענה שאני רואה סוס.
הוא הדין לגבי 'אני בוחר חופשית'. אלא שכאן זה קיים בשני המישורים: גם הטענה עצמה מובנת כשלעצמה, ולכן בעייתו של מייציץ אינה קיימת לדעתי. וגם אופן ההיווצרות של הרצון אינו מנגנוני אלא אטומי, ולכן לא דרוש מנגנון כדי להבין אותו. ולכן הבעיה שלך אינה קיימת לדעתי.

הערה שנייה, מדעי אינו שם נרדף לנכון. תיאוריית הבריאה אינה תיאוריה מדעית, אך זה אינו בהכרח פוסל אותה.
המדע עוסק בתופעות הדירות (=ניתנות לשחזור) וסיבתיות. כל מה שאינו כזה, אינו מעניינו של המדע. החורים ב'רשת' של המדע אינם מאפשרים לו להכיל תופעות שאינן סיבתיות, ולכן אין כל פלא שאין לנו ראיות מדעיות להתנהלות כזו. אתה כינית זאת: "בכל מקום שיש לאל ידינו לבדוק", והתכוונת 'לבדוק מדעית'. אבל כל מקום אחר שאין לאל ידינו לבדוק מוגדר מעצם טיבו כחוץ מדעי. אז האם הוא לא קיים? האם המדע יכול לטעון שהוא לא קיים? זה כמו הדייג שמסיק מגודל החורים שלו על גודל הדגים שבים.
לדוגמא, 'מדעי הרוח והחברה' או 'מדעי האדם' אינם יכולים להצביע על סיבתיות במובן המדעי המלא. האם גם שם תאמר שאין לתוצאותיהן משמעות כלשהי? תחומים אלו הם אכן לא מדעיים, אבל מדוע להניח שהכל שייך לתחומו של המדע? דומני כי הפוזיטיביזם האופטימי והסוחף שלך אינו תואם לניסיון המצטבר שלנו על העולם.
זה כמובן אינו נימוק לנכונות טענותיי, אולם זה מונע את מתקפתך עליהן.

גם בהנחה של חופש הרצון ישנה שרשרת שמתחילה בהופעת רצון יש מאין, וממנה מתחילה שרשרת סיבתית-פסיכופיזיולוגית. כאמור למעלה, הבחירה היא חוליה אטומית בשרשרת הזו, ואין טעם לחפש לה מנגנון שמרכיב אותה. בכל אופן, עד שלא נגיע לתיאור מלא של השרשרת הזו, לא נדע כיצד היא מתחילה. הממשק של הסינפסה אינו בהכרח תחילת השרשרת, אלא חוליה כלשהי באמצעה. אז כיצד ניתן בצורה מדעית לקבוע שאין התעוררות לא סיבתית של הרצון?
אעיר עוד כי בממשק שבין הרצון לפיזיולוגיה יש משהו שהוא סיבתי, אך הסיבה אינה חומרית. זה שייך לבעיה הפסיכופיסית, שאותה רצית להכניס לדיון בתחילת האשכול (ולדעתי היא אינה שייכת לכאן). הרצון הוא הפועל שם כסיבה ומפעיל את הפיזיולוגיה.
ההתעוררות הלא סיבתית היא של הרצון עצמו, אך את הרצון אף אחד לא מודד מדעית, ואני לא רואה איזה ניסיון מדעי מצטבר יש בעניין זה. ברור שזה אינו שייך לבעיה הפסיכופיזית, אלא לאינדטרמיניזם שאתה רואה אותו כבעיה.
אם כן, לפחות עד שנראה את השרשרת הזו במלואה, יעמדו כאן שתי הנחות זו מול זו, כשלאף אחת אין יתרון על חברתה. כל עוד לא ימדדו את החלק הראשוני של השרשרת (שמצוי כולו בנפש, אך משפיע סיבתית על העולם), אין ולא יהיה ניסיון מצטבר באשר למאפייניו הסיבתיים.
ולכן אני חוזר שוב שעד שלא תהיה סיבה טובה לוותר על הנחת היסוד הפשוטה בעיניי, ושאני חווה אותה בעוצמה כמו דברים שאנו רואה ישירות בעיניי, אין לי כל סיבה לוותר על כך. השאלה היא איזו הנחה עדיפה בעיניך: הסיבתיות הגורפת ללא כל ניסיון בתחומים הרלוונטיים, או חופש הבחירה שנתון לכל אחד מאיתנו בחוויה ישירה.
שתי מסקנות יש מכאן: 1. שתי העמדות אינן אלא השערות, או הנחת המבוקש, וההכרעה ביניהם היא אך ורק באמצעות האינטואיציה (לכל כיוון שתבחר). 2. בעיניי ההנחה העדיפה (ולא רק מבחינה מוסרית, שבה אינני עוסק כאן) היא הנחת חופש הבחירה. לחידוד: אני חושב שהאופציה שמה שאני רואה לא קיים היא אכן אופציה אפשרית, אבל תצטרך סיבות טובות מאד כדי לשכנע אותי לאמץ אותה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2005 01:17 לינק ישיר 

שנרב, רק עכשיו ראיתי את שאלתך בעמוד 4 של הדיון. לא הבנתי את ענין מסמור הקרשים – זה קשור למשהו שכתבתי, או סתם רמז לצליבה?
השאלה הייתה:
הרעיון שלך על יישום הסטטיסטיקה לציבורים אנושיים מעניין. אני רוצה להציג את השאלה הבאה: האם תוכל לתאר ניסוי היפותטי (בצורת גרף שיתאר כמות אנשים בקניון כפונקציה של הזמן, רוכשי ביטוחים וכדומה) ממנו ניתן יהיה להסיק כי אכן מדובר בבעלי בחירה חפשית?
התשובה הקצרה היא "לא".
ביתר פירוט: הרצון החפשי אמור להיות אחד מהכוחות שמשפיעים על התצפית שלי. אם טוענים שהכוח אינדטרמיניסטי ממש (כלומר, לא אינדטרמיניזם שמושפע מהתפלגות אקראית של כוחות אחרים אלא אינהרנטי לכוח הזה), אזי ההשפעה שלו על התנהגות המערכת צריכה להיות כזו. אלא מאי? אין לי מושג מה זה "כזאת". אני לא יודע להגדיר את הפונקציה. לא ידוע לי על מתמטיקה שעוסקת בפונקציות כאלה, או האם בכלל, אליבא דמאמינים, זהו כח שניתן לחקירה מתמטית. אני רק סבור שאם היה רצון חפשי באמת, אזי לא הייתה מניעה שביום אחד, בלי תנאי מזג אויר מיוחדים או מסורת דתית הקשורה לאוכל, יכריעו כל תושבי תל אביב שלא להכנס לשיפודי שאול מוצפי בשכונת התקווה (במובן שונה מהאבחנה שאין מניעה שהתנועה הבראונית תביא את כל האוויר בחדר לכותל המזרח). הרי על פי הפולקלור, הכח הזה אינו טרנספורמציה קבועה על הלחצים הסביבתיים וגם אינו אמור לנטות להתפלגות מסויימת.

הערונת לדברים שכתבת למציץ_ונפגע: אין לי הידע כדי להכנס לדיון בנושא מכניקת הקוואנטים, אבל עד כמה שידוע לי, טרם הודגמה אי וודאות מהסוג הקוואנטי בעולם המקרוסקופי. אולי זו תוצאה של סכימת הסתברויות ואולי זו תעלומה. מכל מקום – אני צועד כאן על קרח דק מאד, אין לי מושג בתחום - נראה לי שהבחירה החפשית אינה יכולה להיות קשורה לאי הוודאות ברמת החלקיק היסודי, ולו משקולי אינפורמציה: כמות המידע שמעובדת לקראת בחירה של הרצון החפשי, היא מעבר למה שיכול להיות מיוצג במצבים של חלקיקים מוכרים.

בן איש אחד: העקיצה במקומה. מה לעשות, חמישה ימים רציתי לכתוב ולא יכולתי. מכל מקום, לא התכוונתי לסכם אלא לענות להצלפתו של מיכי, מקדמת הדיון, כאילו אינני מבין מהי "בעיה מושגית". ולמיכי – אנסה לחרוג ממנהגי ולחשוב לפני התשובה הבאה. לילה טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2005 01:22 לינק ישיר 

יבוסי

אינך יודע שכל עם ישראל עסוק כעת בבניית סוכות?

דרך אגב, התנסות קצרה במסמור קרשים מפריכה מכל וכל את טענתך שעקרון אי הודאות אינה מתגלה ברמה המאקרוסקופית...

אם אספיק אגיב מאוחר יותר על הדברים החשובים שנכתבו כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2005 03:23 לינק ישיר 

יבוסי

בעניין הערתך לנדב על זה שאינדטרמיניזם קוואנטי אינו בא לידי ביטוי בעולם המאקרוסקופי, נראה לי שהוא יסכים איתך. הוא רק רצה להפריך את הטענה שברעיון הבחירה החופשית כרוכה סתירה כמו שכתבתי באמצעות הדוגמא מתורת הקוואנטים (אם משהו מתקיים במציאות, קשה לטעון שהוא לא יכול להתקיים).

נדב

אני לא טענתי שאינדטרמיניזם אינו יכול להתקיים , אלא שאם הוא מתקיים, הרי שלכל היותר ניתן להצביע על נקודה מתמטית בזמן, שבה ההתפתחות היתה יכולה להיות אחרת מזו שהינה בפועל,מה שגורם לכך שלא נוכל להסתכל על אקט הבחירה כאקט בפני עצמו (שלכל הפחות צריך להימשך פרק זמן כלשהו) אלא לכל היותר לציין מעבר מהזמן שבו עוד לא נקבע מה יהיה למצב שבו כבר נקבע כך או כך.

אני מבין מעט מאד בנושא הקוואנטים, התוכל להרחיב קצת (בעניין אי הודאות לגבי זמן המדידה)? מדבריך אני מבין שלגבי האינדטרמיניזם הקוואנטי , לא ניתן להצביע על נקודה מדוייקת בזמן , שאז התרחשה קריסת פונקציית הגל. או לחילופין שיש פרק זמן שלם שבו מצב המערכת הפיזיקלית לא ברור ולאורך כל הזמן הזה מתרחש תהליך הקריסה. כלומר, זה לא נכון שיש מעבר חד ממצב למצב כאשר באמצע יש נקודה אחת בזמן של אינדטרמיניזם. כדי להבין מה בדיוק זה אומר וכיצד זה משפיע על הטיעון , אני צריך להבין יותר . האם תוכל להסביר יותר בנקודה הזו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/10/2005 03:28 לינק ישיר 

בן איש אחד

ראשית כל אני רוצה לחדד שטענתי אינה דווקא שבזמן הפעולה עדיין הכל פתוח , יתכן שמישהו יטען שהבחירה מתבצעת בזמן שקילת השיקולים , טענתי היא שבכל מקום שלגביו יטענו ששם מקום הבחירה , לכאורה אין לצייר מצב נמשך של בחירה מבלי לסתור את הגדרת המושג בחירה .

שנית , העניין הזה שמעבר ממצב למצב "מתרחש בנקודה" , אינו קשור דווקא למעבר מקיום לאי קיום , אלא לכל מעבר ממצב אחד למצב אחר. אם המצב הוא פונקציה של הזמן ואם יש רשימה ממצה ואקסקלוסיבית של מצבים שונים שיכולים להתקיים , הרי שבכל זמן נתון מתקיים מצב אחד ויחיד ואין מצב נמשך של מעבר בין מצבים (אלא אם כן אחד מהמצבים שברשימה הממצה מצוינת אצלנו כמצב המעבר . זה עניין סמנטי לחלוטין , אבל לא יועיל לעניין הבחירה החופשית ).

לעניין יתר דבריך , אני רואה בשאלה מתי או לאורך איזה פרק זמן מתבצע פעולה מסוימת , שאלה סמנטית גרידא. אם לקחת את הדוגמה מכיבוי האור , יש פעולה שלוקחת פרק זמן ארוך למדי שיש לבצעה כדי שהאור יכובה . השאלה הסמנטית היא האם כל מה שנעשה הוא חלק מהפעולה או שרק "המכוש האחרון" , זה עניין של הגדרה. כמו כן, אם השאלה היא מתי האור נכבה , בהנחה ואנו מחלקים את מצב הנורה לשני מצבים אפשריים באופן ממצה(כאשר יכול להיות שמדובר בסך הכל בגבול מסוים שכל מה שמעליו הוא אור ושמתחתיו הוא חושך), הרי שבכל רגע נתון האור דלוק או מכובה . התשובה לשאלה ממתי האור מכובה תלויה , בהתאם למה שנאמר כאן כבר בעניין קבוצות סגורות ופתוחות , בשאלה האם יש רגע ראשון שממנו ואילך האור מכובה או רגע אחרון שעד אליו האור דלוק (כל זה בהנחה שהזמן קשיר). אין שום מצב של מעבר , אלא אם כן אנחנו באופן שרירותי לחלוטין מחליטים לכנות פרק זמן מסוים כזמן המעבר.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > בעיה מושגית עם רעיון הבחירה החופשית.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 ... 14 15 16 לדף הבא סך הכל 16 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.