|
|
| נשלח ב-15/5/2008 11:31 |
|
| |
בעל,
לא אמרתי לרגע שאין פוליטיקה בצד השני.
אבל אני כן אומר, שאצל החרדים ההלכה מתחילה, פעמים רבות, בפוליטיקה.
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 14:27 |
|
| |
הרב מיכי,
הערה, ובאיחור רב.
מדוע אתה מחלק בין הלכות שמיטה וברירה בשבת, שהן פרטיות, להלכות גירות?
לדוקטרינה המרכזניקית אין כאן כלל שאלה. אבל לדוקטרינה שלך, בעצם כל המצוות הן פרטיות, למעט מצוות המסורות לב"ד, או למייצגי כלל ישראל. באחד מדפי "מידה טובה" העלית רעיון היתר חילול שבת גם במקרה שאין בו פקו"נ, בהסתמך על עיקרון החובה לדון, שבו רואים עיקרון כללי בהלכה, ולכן רצית להעלות היתר לחילול שבת כל אימת שיהיה מדובר בצורך כללי של מדינה וכד'. אבל באופן עקרוני המצוות הן פרטיות, וככאלה יש לדון אותם.
מה הופך את מצוות הגיור למצווה כללית? הציווי לקבל את הגר נובע מ"ואהבתם את הגר", או מאהבת ה', והוא לכאורה מצווה פרטית. גם הבת שלי שתוכל או לא תוכל להתחתן עם איגור פלוני, זה עניין פרטי. מה אפוא הקו המפריד (אם יש כזה בכלל) בין פרטי וכללי? עצם ההסתכלות על ההגדרה הבסיסית של עם ישראל - האם פלוני משתייך אליו או לא, הוא לא יותר כללי מאשר עצם ההסתכלות על הקרקעות של ארץ ישראל - האם הם שייכים לשנת השמיטה לגויים, או היתר מכירה וכד'. תמיד אפשר להסתכל על המצווה כפרטית (האם בקרקע שלי יש הפקר ושביתה, האם החתן שלי הוא יהודי או לא).מה הקריטריון שלך לחלק בין פרטי לכללי? (במשפט הישראלי יש כמה פס"ד שבהן עלתה שאלה זו, למשל קסטנבאום לגבי תפקידה של חברא קדישא כמוסד ציבורי או פרטי. עלו שם כמה הגדרות. האם יש הגדרה ברורה בהלכה? )
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 14:47 |
|
| |
אנסה להגדיר, הקו המפריד בין מצווה פרטית למצווה כללית הוא בין מצווה שמסורה ליחיד לבין מצווה שמסורה לבית דין או לצבור (מלך) מלחמה היא דוגמא למצווה כללית, גם אם יחיד יילחם בפורצים שבאו לביתו מסתבר שהוא לא יותר באשת יפת תואר. כנ"ל קידוש החודש (לדעת רוב הראשונים). לעומת זה שבת היא מצווה המסורה ליחיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 14:55 |
|
| |
כך גם אני חשבתי. איפה בגיור יש כלליות?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 14:57 |
|
| |
הגיור קובע מי יהיה בעם ישראל ומי לא. גיורו של אדם אחד מקרין על כל האחרים, שכן הוא וצאצאיו יתערבבו בתוכינו (ובפס"ד הדיינים טוענים מכוח זה שהרב דרוקמן עבר על 'לפני עיוור'). הגבולות של עם ישראל זוהי שאלה שעליה אמור להחליט עם ישראל. גם היציאה למלחמה היא שאלה כללית, וגם לגביה לא הייתי מקבל פסיקות של מיעוט שמשתלט על הרוב (אפילו אם הוא נבחר כדין).
שאלות של מכירת קרקע של אדם מסויים הן במהותן שאלות פרטיות. השאלה של מכירת קרקע מארץ ישראל כרוכה ב'לא תחנם' שהוא עבירה פרטית. המסירה הזו אינה משנה ריבונות אלא בעלות, ולכן היא אינה נוגעת לכלל ישראל. ובפרט שכיום גם אם הקרקע בריבונות מדינת ישראל היא אינה שייכת לעם ישראל, שכן המדינה אינה מדינה יהודית (לדעתי).
הציווי לקבל את הגר אינו רלוונטי. השאלה היא מה ההשלכות והמשמעות של קבלתו, ולא מי מקיים את המצווה. גם החובה להילחם במלחמת מצווה מוטלת על כל חייל, ובכל זאת זוהי מצווה כללית. השאלה אינה מי המצווה בזה אלא מה ההשלכות והמשמעויות של העניין.
לכן אני באמת חושב שהכרעות 'פרטיות' שיש להן השלכות כלליות גם בהן דרוש קונצנזוס. כמובן יש תחום אפור ואני לא יודע לשרטט קו חד, כמו בכל דבר בחיים. לדוגמא, גיוס נשים, למיטב תחושתי הוא שאלה כללית, ולכן יש לי ביקורת על הרבנים שהכריעו לחיוב, שכן הם במיעוט מזהיר בין הפוסקים. ושוב, זו אינה ביקורת (רק) על תוכן הפסיקה אלא על עצם הפסיקה בנושא כזה.
מאידך, זהו נושא בתחום האפור, ואני בהחלט מבין שיש כאלה שאינם רואים זאת כסוגיא כללית אלא פרטית של כל נערה. ההשלכות הן עקיפות וקשה לומר כאן משהו חד. בשביל זה צריך מוסד עם סמכויות פורמליות, שהוא גם יוכל לקבוע מהי שאלה כללית ולגבי איזו שאלה יש חופש לכל אחד לנהוג כהבנתו.
ואסיים בהערה כללית. הדוקטרינה שלי אינה שכל המצוות הן פרטיות, אלא שהאדם הפרטי הוא שמצוי במרכז. אלו שני דברים שונים. בהחלט יש מצוות שמוטלות על הציבור, וקשה להכחיש זאת. זה עוד לא אומר שהציבור הוא התכלית לכל אדם פרטי. יש מצוות שקובעות לציבור כיצד להתנהל, ואכתי הציבור נוצר כדי לשרת את היחיד. כאן אני חלוק על המרכזניקים, אבל לא בהכרח בפרשנותי להלכה עצמה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 17:21 |
|
| |
מיכי
כיצד ייתכן שגיור כדבר הקובע מי נכנס לעם ישראל צריך להיפסק על ידי כלל ישראל?
הרי יש לו גדרים בהלכה איך זה יקבע על ידי 'כלל ישראל'?
שנית, מה שאתה אומר זה טוב ויפה מכאן ולהבא. אבל הבעייה היא בערעור על גירות של אלפי מתגיירים (כפי הנראה) ועל גיורם יש מאבק, זה כבר לא שאלה בגיור, אמלא דמיסתפינא, זו שאלה בדיני נפשות.
תחושתי היא שאנו מאבדים את המימד האישי כאן, יש כאן אנשים (הגרים שעברו את הבית הדין המיוחד לגירות) שעשויים להיפגע קשה מאוד מהעניין.
איך תשובתך תענה על מצוקותם?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/5/2008 17:23 |
|
| |
(או לא תענה על מצוקתם...)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/5/2008 01:21 |
|
| |
סערה,
אני דיברתי על הסוגיא הכללית של פסיקה קונצנזואלית ולא קונצנזואלית. לגבי הגיור הרי מילתי אמורה, שאני נוטה לדעת הבי"ד הגבוה שאין לגייר באופנים כאלה בשום אופן, ומאידך כתבתי שאין לפסול למפרע את הגיורים שכבר נעשו. אמנם גם שאלת הפסילה היא כללית, ויש לדון בה לאור קונצנזוס באם ישנו. אלא שבהיעדר קונצנזוס כאן ישנו כבר מעשה בי"ד, ולכן בהיעדר קונצנזוס יש להותיר את הגיורים על כנם. אמנם אם ייווצר קונצנזוס הלכתי לבטל אותם (מה שכנראה לא יקרה) אזי עם כל הצער יש לבטלם (הלכתית. הרי חוקית בג"ץ לא ייתן לעשות זאת, וזה גם לא רלוונטי).
|
|
|
|
| נשלח ב-18/5/2008 09:44 |
|
| |
ביחס למאמרו של צבי זוהר שהובא כאן באשכול זה, http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?whichpage=7&topic_id=1641118&forum_id=1364
מגוחך שפורום חשוב מעין זה עבר בשקט מאמר רצוף טעויות מגוחכות, הבלים, ומצגות שוא כעין המאמר הזה, אני לא דיין ולא בן דיין (טוב בעצם בן דיין אני כן, אבל לפחות הוא לא עוסק בגירות) מעולם לא למדתי את הסוגיא הזאת, לא קראתי אפילו את הפסק של הגר"א שרמן או מאמר אחר שמציג את העמדה הפוסלת, קראתי את המאמר הזה בלבד ופתחתי את הספרים שהוא עצמו הביא, המסקנה ברורה, אם יש לאיש הנ"ל תואר "רב" ואם ישנו איזה תהליך לשלילת התואר הנ"ל, אין ספק שמאמר כזה הוא סיבה מספקת לשלילת התואר. עד כאן התקפה, לא היה לי עדיין זמן לכתוב את כל מה שיש לי בעניין, אבל טעות אחת יסודית בהבנת הנקרא, כתבתי בפורום סמוך, כאן http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2405802&whichpage=2&forum_id=771#R_15 ובהמשך בלנ"ד אכתוב עוד.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 09:58 |
|
| |
תבוסה לחרדים או ניצחון הגיור
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 10:06 |
|
| |
המאמר הבא של יאיר שלג: הוצאת הדת מההגדרות הדתיות הצרות. גם חילוני יכול להיות דתי, וגם מחלל שבת (ורוצח?) יכול להיקרא שומר מצוות קלה כבחמורה. די לחרדיות!
עוד מעט יגידו לנו שהמתגייר צריך לטבול במקווה כמו אישה שבאה להיטהר. מספיק עם השמרנות החרדית, הגיעה העת שתורת הראי"ה קוק שרואה במייבשי הביצות האתיאיסטים מקיימי מצוות במתעסק, תבוא לידי מלוא ביטויה הציבורי.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 10:42 |
|
| |
מיכי אני לא בטוח שאתה מסוגל לשבוק חיים לעצמך אם לא תהיה מודה במקצת בתורה הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 12:01 |
|
| |
הגיור הראשון, המוכר לנו, התרחש אצל עולה חדשה שעלתה מחבר העמים עמון ומואב, הלו היא אם המלכות שלנו רות!
לפני חג השבועות בו נוהגים לקרא במגילת רות, להבנה ולימוד- מספר פסוקים!!
רות פרק א
טו) וַתּאמֶר הִנּה שׁבָה יְבִמְתּךְ אֶל עַמּהּ וְאֶל אֱלֹהֶיהָ שׁוּבִי אַחֲרֵי יְבִמְתּךְ:
טז) וַתּאמֶר רוּת אַל תִּפְגּעִי בִי לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ כּי אֶל אֲשׁר תּלְכִי אֵלֵךְ וּבַאֲשׁר תּלִינִי אָלִין עַמּךְ עַמּי וֵאלֹהַיִךְ אֱלֹהָי:
(יז) בּאֲשׁר תּמוּתִי אָמוּת וְשׁם אֶקּבֵר כּה יַעֲשׂה יְדֹוָד לִי וְכֹה יֹסִיף כּי הַמּוֶת יַפְרִיד בּינִי וּבֵינֵךְ:
לכאורה הדבר תמוה.נעמי אומרת לרות רק משפט אחד, שובי עם יבימתך. מדוע פותחת רות במונולוג כה ארוך, מדברת על לינה על מות. אשה צעירה? מדברת על המות שלה? למה מה קרה?
כנראה שהפסוק קיצר כדרכו וימצת את דברי נעמי, שהיו בהרבה יותר ארוכים ומפורטים, נעמי אמרה לרות.
ראי יקירתי, את לא מודעת לפני מה את עומדת, העם שלי, למרות שכתוב בתורה מעל שלושים פעם על אהבת הגר, הם מאד מאד לא אוהבים את הגר, הם לא יתנו לך ללכת איתי, את תמיד תהיי זרה,
לא יתנו לך להכנס לבית, ולאחר מותך, מחוץ לגדר,יקברו אותך, למה לך את זה?
ועל זה עונה רות באשר חלכי אלך, באשר תליני אלון, באשר תמותי ותקברי שם גם אני.
היא הצליחה, גרי בית שני הצליחו, וגם הגרים של היום יצליחו, למרות ואולי בגלל החרדים המקיימים בחומרה רבה את הכתוב בתורה כאמור 36 פעם, אהבת הגר, ואיסור חמור להונות אותו, ואיסור חמור לצערו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 16:41 |
|
| |
ראה יבמות מז: ושם מבואר באריכות למה רות ענתה כל מילה, אגב, לדרשה אחרי קבלת שבת מהסוג המצוי בעלונים, זה רעיון טוב מאד.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/5/2008 16:49 |
|
| |
רוצה להבין
אם את הגמרא אתה כבר מזמן מבין, ודברים אחרים אתה לא רוצה להבין, אז מה פרוש רוצה להבין?
|
|
|
|
|