בית פורומים עצור כאן חושבים

השעה הכחולה והתמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/10/2005 13:46 לינק ישיר 
השעה הכחולה והתמונה

השעה הכחולה והתמונה
"גולל אור מפני חושך וחושך מפני אור" (בבלי, ברכות י"א ב')

שעה שבה היום והלילה נאבקים, שעה שבה לילה ויום מעורים זה בזה, כמו שתי דמויות שאינך יודע בבירור אם הן נאבקות או חבוקות, מפאת הערפל הכבד. ענן יורד ונושק לאדמה תחתיו. האור והחושך אחים הם, נולדו יחד. אינך יודע מהו אור אם לא ראית את החושך ולהיפך. אך מהו אותו זמן שאינו יום ואינו לילה? זמן משיח? תוהו ובוהו? זמן שאינו נראה והכול נראה דרכו.

הצלם מחפש אותו אור סינגולריות, ייחודי, הוא רוצה לחזות בהיולי.

תמיד משכו אותי אותן שעות של זריחה-שקיעה, אותו זמן של בין הערביים, שבצרפתית קוראים לו "השעה הכחולה." זו השעה הארוכה שלפני בוא הלילה, שבה הכול הופך לכחול עמוק, כמו ים, כמו געגוע. הייתי משוטט בסמטאות בבולווארד, מבקש את האור הגוסס לגלות לי את סודו לפני מותו. וכשלא נעניתי, קיוויתי להפתיע עם בוקר, להעיר את השחר, לגלות.

השחר קרוב לשחור ואולי גם לשיכר.

דוד אומר "אלוהים אלי אתה אשחרך, צמאה לך נפשי" (תהלים ס"ג, ב'). אבקשך כמו שחר, זמן של בירור וחיפוש. היכן אתה? האם במישוש, בחוש אשר בחושך? לילה, אתה לבד. התמלאת בתאווה ליצירה, באת על הלילה ויצרת עולם. אני מחפש את הניצוצות שלך בין קפלי הלילה. עוד מעט תגלגל את הלילה, כמו בתיאטרון, ויהי אור. אך כשהאור מסנוור, הכול גלוי, כמו לעולם לא היה ספק. ואז האור יורד ושוב עולות השאלות, והחושך מסתיר את הכול, וחוזר חלילה.

השקט שבין תכלת ללבן. אני יכול כמעט לראות את השקט, כמו נפקחו אוזניי. האם זהו שקט שלפני הירייה, או שקט של רגע אהבה?

הנה האור השלם. אני מנסה לתפוס, לאחוז, והוא מחליק, מתערבב באור המסנוור את הכול עם שחר, ולעת ערב נחבא בחושך השחור.

האל נמצא בערפל, ביום ובלילה המעורים זה בזה, בכרובים הטהורים. הייתכן כדבר הזה, למשוך את האינסוף, את האור ללילה ואת הלילה לאור?

אינני יודע.

אני מביט על הולדת האור במזרח ומותו במערב כעל תינוק שנולד ומת, נולד בתוך הלילה שהוא התשליל, מלשון שלילי. אין האור בא אלא מתוך החושך השלילי, ואם כן, אינו שלילי. אני רואה בכך את האדם השלם, או, אם תרצו, את האל-אדם, תמונה של שתי דמויות מעורות זו בזו, אלוהים ואדם, ואינך יודע מי הוא מי ואינך יודע אם חבוקים הם באהבה או באיבה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2005 21:09 לינק ישיר 

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2005 21:17 לינק ישיר 

מיימוני (או כל אחד אחר מההנהלה), האם תוכל להסביר לנו למה אשכול זה היה נעול מיד לאחר כשהופיע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2005 21:22 לינק ישיר 

.

את האשכול נעלתי אני, מאחר ולא הבנתי את הקשר בינו לבין מטרות הפורום.

לאחר דין ודברים, נשתכנעתי כי ניתן לפותחו. כדי לתת הזדמנות, הקפצתיו למעלה.

נ.ב.
עדיין איני מבין את הקשר בינו לבין הפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2005 22:35 לינק ישיר 

אני לא יודע מה הן מטרות הפורום, אבל אני מניח שכמו שהיתה אשכול של שירים, אז גם כתיבה יוצרת מקומה בפורום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/10/2005 23:12 לינק ישיר 

צ'וטנג

הפורום אינו בבעלותי הפרטית. ולכן מה שאני כותב הוא רק הצעה.

אבל לפי חוקת הפורום, הוא לא נועד לכתיבה יצירתית. במפורש לא.

ניתן להביא בו סיפורים ויצירות - קצרים - אשר משקפים רעיון ששייך כשלעצמו למטרת הפורום.

לכן, למשל, סיפור קצר שמתאר חויה דתית או מיסטית, או שהוא משקף ביוגרפיה, אמיתית או אפשרית, של יהודי הנמצא על קו התפר בין מודרניזציה לחרדיות, נניח, מקומם כאן.

תיאור ספרותי לשם הספרות - מקומו בפורומים המיוחדים לכך.

יתכן לשנות את הגדרתו של הפורום. אבל אני איני ממליץ על כך ואף מתנגד. וכמדומה שרוב חברי דוגלים בכך כמוני.

במקרה דנן, אחד מחבר המנהלים העובדים קשה שלא על מנת לקבל פרס, איש ביומו, הגיע למסקנה שהאשכול אינו תואם את הפורום. זו לא החלטה ברורה מאליה, וניתן להציע דעות חולקות. ולכן הוא, מואדיב, ביטל דעתו ופתח מחדש את האשכול. ותשואות חן חן לו.

אני גם כן סבור שהאשכול, בהיותו מתאר חויה מיסטית או חיפוש אחריה, וכיון שהוא מבטא רגש של אדם יהודי (וכפי שהוא מעיד על עצמו, חרדי במוצאו), הוא נושא מעניין. ולכן תמכתי בפתיחת האשכול.

אני סבור שהאשכול הזה מהווה נקודת פתיחה טובה לדיון בשאלות כמו:

א. טיבה של החויה הדתית.
ב. הדת בין חויה לאמנות.
ג.האמביולנטיות בתפיסת הדת, והדינמיקה של רגש והתבוננות שכלית ומגדירה בחוייה הדתית או המיסטית.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/3/2006 00:09 לינק ישיר 

ואפילו הגדרה הלכתית אין לו לנשף, כל כולו ספק מסופק..

אגב למה לדמדומים של הבוקר יש הגדרה ,יום ודאי, ולזה של הערב אין?  מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > השעה הכחולה והתמונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext