| נשלח ב-2/11/2005 21:57 |
|
| |
הרב נויגרשל 'מצטט' את הרי"ד סולוביצ'יק?
באתר מורשת נשאל הרב נויגרשל על ביקורת המקרא והסתירות בפרקי הראשית בספר בראשית.
בין היתר כתב את מה שלי נראה כאבחנתו של הרי"ד סלובוצ'יק במסתו 'איש האמונה הבודד' בין איש ההדר לאיש האמונה, אם כי תוך טשטוש מה ושינוי סמנטי:
"התורה מרבה לתאר דברים בתאורים כפולים (עי' תאור מעמד הר סיני) וזאת דרכה להראות רבדים שונים של מציאות, בבראשית פרק א' מתוארת בריאת האדם הגשמי איש המעש ובפרק ב' מתוארת בריאה האדם הרוחני איש הנשמה ובכל תיאור מתואר הוא כיצור שלם מה שמלמדנו על המאבק המתמיד בין שני אישים אלה בלבו של כל אחד מבניו של אדם הראשון , לא כאן המקום להרחיב את היריעה ולהראות כיצד כל הפרטים מסתדרים היטב לפי עקרון זה, וזהו רק אחד ההסברים".
http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=59920
בעבר סופר פה על שתילת שיעורים של הגרי"ד בקבצים ישיבתיים אנונימיים 'מבית בריסק', מבלי לציין למקור (אני לא מתכוון לספר 'חידושי המסבי"ר'). האם מדובר בהמשך המגמה או שמא יש לאבחנה מקור נוסף/אחר?
תוקן על ידי - ממללא - 02/11/2005 21:59:21
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2005 22:19 |
|
| |
זה הגרי"ד, אין לי כמעט ספק.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2005 22:46 |
|
| |
ממללא
אל תתרגש יותר מדאי. אדם כמו נויגרשל שעוסק בהחזרה בתשובה (אומנם מענין אותי אם הווכחן הנצחן הזה כבר הצליח להחזיר אדם אחד בתשובה) , שואב מטבע העניינים חומר מכאלה הפתוחים לעסוק בשאלות על אמונה . זה לא אומר כלום לגבי עולם הישיבות הפנימי.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2005 22:56 |
|
| |
יש מאמר מעניין של יהוידע עמיר על "איש האמונה" (איני יודע אם התפרסם כבר, קראתי בגרסה מצולמת) ובו הוא מתאר את הרב סולובייצ'יק כ-"סוכן תרבות", שבספר זה מעביר מושגים ותפישות מן העולם הפילוסופי המערבי אל קוראיו שבעולם הדתי המסורתי. אם כן הוא, הרי שהרב נויגרשל עשוי להיות סוכנו של הסוכן, ועל זה נאמר באנגלית: He got more than he bargained for...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 02:00 |
|
| |
מיציץ, תנוח דעתך. שום דבר כבר לא יכול לרגש אותי בימים שאחרי התמנותך לדיין בסנהדרין דק"ק פתח תקוה תובב"א.
מעצבן אותי השימוש ברעיון של אחד מגדולי תלמידי החכמים שבדור הקודם מבלי לציין למקורו כנראה מחשש שמא יראו התלמידים וילכו בדרכיו העקלקלות, ר"ל, וזאת ע"י מי שרואה עצמו כמורה תורה לעם ישראל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 06:50 |
|
| |
ממללא,
אבחנתך בזיהוי מקור הדברים בודאי צודקת . אולם אין סיבה לעצבנות , כשם שחז"ל מתירים לומר מילתא דתתקבל משמיא דאדם גדול , כך גם להפך , להסתיר את המקור , כדי שיתקבל על חוג קוראיו .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 09:32 |
|
| |
ואבוהו דכולהו הרב ברויאר בפרשנותו לביקורת המקרא.
ספרן,
כזכור הרמב"ם הצהיר על כך בפרוש וסבותיו תקפים גם בנושא דנן.
תוקן על ידי - אריק123 - 03/11/2005 9:48:11
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 09:57 |
|
| |
הרב ברויאר קדם לגרי"ד? דומני שאיש האמונה נתפרסם עוד בשנת תש"ג או קרוב לכך.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 12:12 |
|
| |
אריק,
אכן , סיבותיו של הרמב"ם תקפות אף כאן , אלא שההצהרה נעדרת ...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 12:27 |
|
| |
ספרן,
בקהל היעד של הרמב"ם גם מי שלא הסכים עם אריסטו ידע מיהו, אולם קהל היעד של הרב נויגרשל לא אמור לדעת מיהו הרב סולובייצ'יק. עצם המידע עליו עלול להיות מסוכן לטהרת ההשקופע.
גם_וגם,
כנראה שכרונולגית אתה צודק, כי הרב ברויאר פרסם את משנתו (כמיטב ידיעתי) בשנות החמשים, אך אין לי צל של מושג האם הוא שמע על הרב סולובייצ'יק באותה תקופה.
תוקן על ידי - אריק123 - 03/11/2005 12:27:12
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 12:38 |
|
| |
אריק,
מסכים . יפה לראות למוד זכות , אם כחיוב כלפי ת"ח , או כמדה טובה , כלפי כל אדם .
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 12:46 |
|
| |
קשה להאמין שיהודי כרב ברויאר לא שמע אז על הגרי"ד, ומה גם שכבר עשרים שנה קודם הגרי"ד היה מפורסם דיו כדי להיות מועמד לרבנות העיר תל-אביב.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 12:51 |
|
| |
כרונלוגית איש האמונה התפרסם בשנות השישים.
ולכן, אפילו אם הרב ברויאר הכיר את משנת הרב סולובייצ'יק, לפן זה שלה הוא לא יכל להיחשף, והוא עשה זאת בצורה עצמאית.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 14:20 |
|
| |
אלו שני דברים שונים.
הרב סולוביצ'יק דיבר כפילוסוף, ואילו הרב ברויאר אמר זאת כפשטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/11/2005 14:28 |
|
| |
ודאי. הרב ס' משתמש בפרשנות סיפורי הבריאה רק כנקודת מוצא להצגת שני טיפוסי האדם; הוא מעונין לומר משהו על המצב האנושי בן-זמננו ועל משמעותה של האמונה בעולם כזה. הרב ברויאר מעונין לומר משהו על המקרא, ועל הדרך בה יש ללמוד אותו. בכל אופן, לא נכון לכנות את הרב ברויאר "פשטן". הוא מתבסס על הנחות יסוד רבות מדי ומכניס משמעויות רבות מדי פנימה מכדי שניתן יהיה לראות אותו ככזה.
|
|
|
|
|