|
|
| נשלח ב-24/4/2009 17:45 |
|
| |
דוכרא
כנראה לא הבנתי את שאלותיך.
אנסה למקד.
א. שאלת שיש בדברי אלמנטיים שאינם מהותיים ליהדות. אני משער שכוונתך ליהדות ההיסטורית. ובכן, אם אנסה לסדר את אמונותי באופן שיטתי ומנוסח, ואחפש להן מקבילות, יתכן שאמצא שיש דברים שלא נאמרו מעולם קודם לכן בצורה מפורשת.
ועל נקודה זו אכן לא עניתי. אז אני עונה עכשו.
מה שאני חושב מבוסס גם על מה שלמדתי וקראתי. ורעיונות שנוגעים לתפילה ולעוד נושא, תפיסתנו באלקות, מבוססים על דברים שכבר נאמרו בידי אחרים. אבל למי לייחס זכות ראשונים עליהם, ומה הופך אותם ליהודים אותנטיים, זו שאלה אחרת. האם מה שחידש הגרי"ד הוא אותנטי ליהדות?
מה שאני כותב על תפילה ועל האדם כיצור המתפלל מבוסס על ר' נחמן ועל הערה נבונה מאד שכתב הרב וולבה בעלי שור חלק א' כמדומה. ומן הסתם על יסודות הרבה.
ב. את הצורך להתפלל לאלקים אני מוצא בתוכי ויותר מכך, אני סבור שזה משהו אקזיסטנציאלי (אנתרופולוגי) לאדם באשר הוא אדם.
אין לי הוכחה על דרך המחקר הפסיכולוגי לטענה זו. ואם תמצא אדם שיאמר שתפילה אינה מדברת אליו (במובן של דיאלוג אל הא-ל שברא אותי ואוהב אותי) אז אאלץ לומר שיש משהו פגום אצלו... עד כדי כך. כלומר שאין התיאוריה שלי חסינה מפני כל ביקורת.
ג. לגבי הסידור, כמדומה שעניתי לך ובדומה לדבריך שלך שהסידור המודפס היום יש לו רק קשר היסטורי רופף למה שתיקנו שמואל הקטן ותלמידיו עד סוף ימי האמוראים.
ד. לגבי מיהו זה שמתפללים אליו, נראה לי שאני תופס זאת אחרת ממך. איני יודע בכלל למה הכוונה ב"זהות השכל והמשכיל והמושכל" ומימי לא הבנתי את הרמב"ם בזה. ושאלה זו נראית לי בלתי רלוונטית לדורנו, כאשר כתבתי במבוא לכמה פרקים שזכיתי לכתוב על מו"נ.
ה. נראה לי שמושג עבודת ה' שלך דומה ללייבוביץ. עשיה לשם העשיה. גישתי שלי היא שונה ולא בארתי אותה עכשו. אולי פעם אחרת. עוד מעט שבת.
שבת שלום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/4/2009 18:12 |
|
| |
(אגב ספרן, עוד דבר בהקשר לפרשנות בספרו של אסא כשר "יהדות ואלילות " - העיר ליבוביץ כי כבר בנעוריו למד מן הפירוש של ר' משה נרבוני למורה נבוכים, שלפי הרמב"ם עבודה זרה אינה עניין של היסטוריה עתיקה בלבד, אלא היא רלוונטית גם לימינו ומהווה סכנה ואיום גם כיום)
|
| נשלח ב-25/4/2009 21:17 |
|
| |
לנאחז בקש
אפשר למצוא הרחבה של הרעיון בספרון של האוניברסיטה המשודרת:"אמונתו של הרמב"ם"שאותו כתב ליבוביץ'.
לדוכרא
הפרוט שנתת בתגובתך האחרונה לא תאם את הנוסחא שהבאת : "אנו עובדים את "האחר"-קרי: את שלילת כל השלילות שהיא בגפה - "אמת"".
שכן לא הסברת את המילה "האחר"-האם הקב"ה הוא האחר האולטימטיבי?
וגם לא פרטת מהי שלילת כל השלילות בהתייחסות לקב"ה.
ובכלל מה רע בהגדרה של הרמב"ם שאנו עובדים את :המצוי הראשון שהוא ממציא כל נמצא והוא בגפו אמת.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2009 22:31 |
|
| |
ב. את הצורך להתפלל לאלקים אני מוצא בתוכי ויותר מכך, אני סבור שזה משהו אקזיסטנציאלי (אנתרופולוגי) לאדם באשר הוא אדם.
אין לי הוכחה על דרך המחקר הפסיכולוגי לטענה זו. ואם תמצא אדם שיאמר שתפילה אינה מדברת אליו (במובן של דיאלוג אל הא-ל שברא אותי ואוהב אותי) אז אאלץ לומר שיש משהו פגום אצלו... עד כדי כך. כלומר שאין התיאוריה שלי חסינה מפני כל ביקורת -
מיימוני,
אתה בא לשכנע שהתפילה היא צורך שאתה מוצא בתוכך ? וכי אתה בא לחדש שהמצוות ניתנו בהתאם לטבע נפש האדם? אחרי שאתה כותב שמה שאתה כותב על התפילה מתבסס על ר' נחמן אינני בטוח שדברי הרמב"ם ירשימו אותך, ובכל זאת ,ראה במו"נ חלק שלישי פל"ב ותרווה נחת.
|
| נשלח ב-26/4/2009 00:57 |
|
| |
מיימוני,
בהנחה שאתה צודק, והתפילה אכן נובעת מצורך אקזיסטנציאלי(ולא מהרגלים ותבניות תרבותיות),כפי שאמרת,סוו וואט? האם אכילה איננה כזו?האם נקדשה בשל כך??והאם כ"ז כרוך ב"גישתך הפסיכולוגית" לתורה?
צענערענע,
כוונתי הייתה לכך שמושג ה"אלוקים" לא אמור להיות,מבחינה דתית ופילוסופית, פועל יוצא של פעילות שכלית.
בנוגע להגדרה שהבאת-אנא ספקי לה אינטרפרטציה,שכן לי היא אינה מחוורת.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 09:09 |
|
| |
דוכרא
א. אם התפילה היא צורך אקזיסטנציאלי, היא מהווה תופעה ייחודית בחיינו. זאת כיון שהיא מהווה קשר, קשר דיאלוגי, בינינו לבין האלקים.
אפשר לראות כל פעולה אנושית, בתחום המעשה, הדיבור והמחשבה, מצד האדם בלבד. ואפשר לראות אותה מצד הקוטב השני שלה, כלפי מה היא מכוונת.
כך, היכולת שלנו לעמוד בקשר עם הזולת, האדם האחר, אינה רק ממלאת פונקציות שונות עבורנו. היא גם מאפשרת לנו ליצור יחס ייחודי עם האחר. עם ההורים, החברים, בת הזוג ועוד.
את המשפט "אני אוהב אותך" אפשר לנתח בכלים שונים, גם פסיכולוגיים. אבל כל מי שאהב בת זוג אי פעם ואמר לה, בהתרגשות מובנת, את המשפט הזה - הוא יודע כי מדובר בחויה ייחודית. הוא לא יסכים כי מה שעבר עליו ניתן לרידוד, למשל, ליחס המתקיים בין זכר ונקבה בכל המינים בעולם.
הדיאלוג שלנו עם הקב"ה, הבא לידי ביטוי בתפילה, חשוב לא רק כתופעה של פעילות אנושית, שיכולה להימדד בחישוב של צרכים וכיו"ב. זו פעילות שמהווה עבורנו יציאה מכלל החיים כתופעה בעולם ומגלה לנו את הקוטב השלישי (או הראשון) במשולש הקיומי: האלקים.
(דברי האחרונים מבטאים עמדה קרובה לשל הפילוסוף היהודי רוזנצויג. יש שלוש מציאויות שאף אחת אינה ניתנת לרידוד זו על זו, למרות הנסיונות לעשות זאת בתולדות הפילוסופיה. האדם, העולם, האלקים).
האם הסברתי את עצמי? האם הבהרתי מה ההבדל בין הסתכלות על התפילה כפעילות בלבד שיש לה ערך תועלתני, פיזיקלי או פסיכולוגי, לבין ראייתה כקישור בינינו לבין מי שהוא טרצנדנטי (ה"מעבר" המוחלט)? אני מקוה שכן. אם לא אנא כתוב שוב.
ב. אכילה יכולה להתבצע בצורות שונות. היא מעניקה לנו דלק לקיום אבל ממלאת תפקידים נוספים. למשל, היא משמחת אותנו ובתור כזו היא יכולה אפילו לשמש תשתית לכניסה למצב אקסטטי.
ניתן לשבץ את האכילה בזמנים ובאופנים שיהפכו אותה למצוה. ואז מי שיבצע אותה "לשמה" יוכל להפוך אותה למצוה במובן דיאלוגי. אמנם תפיסה זו, מריש לקיש (בעל התפיסה שרק האוכל את קרבן הפסח לשם שמים עושה מצוה באמת) ועד ישעיהו לייבוביץ (ששולל כל ערך ממצוה שלא לשם המצוה), עדיין אינה מבטאת במלואו מה שאני טוען. לפי מה שאני סבור, התפילה היא ייחודית בין כל המצוות. אלו "לשמה" וזו "דיאלוג". ודיאלוג מתקיים בין שני צדדים שיש ביניהם שותפות מסויימת. זה מדבר וזה מקשיב. וזה מבקש וזה עונה. וזה נכון למרות שאי אפשר לומר דבר על הקב"ה כשלעצמו.
ולמעשה, מה שכתבתי על מעלת התפילה כדיאלוג בינינו לבין ה' אינו יכול להיות קשור לתפילה בהלכה. כיון שהתפילה מבטאת משהו אקזיסטנציאלי, לכן היא אינה דווקא תופעה יהודית אלא תופעה ותכונה אנושית.
ג. מה שכתבתי על "הגישה הפסיכולוגית" לתורה בא לומר שלמצוות יש היבט פסיכולוגי. אבל היות שהתפילה היא יותר ממצוה אז הדיון כאן אינו קשור רק לדיון על הבנתי זו לגבי הפסיכולוגיה של המצוות.
ועוד הערה:
השאלה "אז מה" היא שאלה חשובה מאד, אמנם כמדומה שהטון שבו היא נשאלת אומר לא פחות מאשר התוכן.
מסתבר שרק מי שחווה את התפילה יוכל להתחבר ולהבין את מה שאני כותב. איני בא לפסול מי שיטען שאינו יודע על מה אני מדבר בתארי את החויה של התפילה, את הפנומנולוגיה ואת התיאוריה לגבי מהותה. אני כן סבור ששמיעה לבד אינה מספיקה כדי להסביר. צריך להתנסות. צריך שהצורך להתפלל יהיה קיים ותהיה לו הזדמנות לבוא לידי ביטוי. צריך להתבונן בתופעה בשעה ולאחר שהיא מתרחשת ולהבין אותה מבחינה פילוסופית.
לפיכך, אין לי יומרה להציג טיעון שאין לערער עליו. דיי שאני מסביר לעצמי מה עובר עלי ומוצא לכך ביאור פילוסופי. אם זה מועיל לאחרים, מה טוב. מי שישאל "אז מה" יכול להישאר "בחוץ". יתכן שהוא ניצל מאשליה שאני נפלתי בה, אך יתכן גם שהוא מפסיד חלק חשוב ביותר בחיי האדם.
האם ניתן לומר אותה ביקורת שכתבתי בקטע הקודם על הספק שלי במיסטיקות, בגילויים עליונים וכיו"ב? אולי כן. ובכל זאת אני סבור שיש ממש בכך שאני מייחס משמעות כה חשובה לתפילה ושולל אותה משמעות מן הטעם הייחודי שמדווחים עליו אנשים מסויימים (שנחשבים לבני מעלה) למשל בקריאת הזוהר.
על כל פנים, התשובה לשאלה "אז מה" היא לדעתי "טעמו וראו כי טוב ה' ".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 09:13 |
|
| |
נאחז בקש
אני משער שכוונתך לקטע מאותו פרק של הרמב"ם בו הוא מתאר את המצוות, במיוחד הפולחניות, כאמצעי חינוכי שנועד להרחיק באופן הדרגתי את האדם מאמונות אליליות. וכיון שאין אפשרות למהפך חד מן הקצה לקצה, השולל את כל מה שהאדם הורגל אליו בתרבותו, לכן עליו להתנתק מעט מעט.
אמנם האידיאל הוא להשיג שעבודת השם היא "רק במחשבה". הרמב"ם שם אינו מפרט מהי אותה עבודה במחשבה, אבל מסתבר שהכוונה להשגה, כלומר ידיעה, ולא לפעילות.
ממילא תפילה במובן של דיאלוג אינה נכללת כנראה בגישה שמבטא הרמב"ם בפרק זה. גישה שבשל איזכורה הבודד אפשר שהיא מייצגת את דעת הרמב"ם האיזוטרית.
אמנם, איני מתיימר שמה שכתבתי כאן משקף גישה זהה או דומה לשל הרמב"ם. ניתן לפרש את הרמב"ם בצורות שונות. הגישה שתטען כי הרמב"ם רואה כאידיאל האמיתי והיחיד של האדם השגת אמיתות שכליות אודות האלקות וכל השאר, כולל עשית חסד בעולם, הוא בזבוז זמן הכרחי, גישה זו אינה שלי ואני רחוק ממנה.
אני אפילו תוהה מדוע סברת שאני הולך בדרך דומה לזו. האם נתתי מקום לחשוב כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 10:24 |
|
| |
מיימוני,
אכן, כוונתי היא לאותם הדברים, אך ממסקנתך כפי שאתה מבין כביכול האידיאל להשיג את עבודת השם רק במחשבה,היא מוטיעת מיסודה - הרמב"ם אינו מפרט מהי אותה עבודה במחשבה כיוון שהדברים נכתבו רק כמשל לרישא בדבריו - מה עוד שהדבר סותר לזה שהוא כותב במפורש שהתפילה וכל שאר העבודות הם כדי שתתרגל לעסוק בהם עד שתידבק בו ותיבדל מכל שאר עסקי העולם - אי אפשר לעקור אדם מצרכים נפשים והרגלים שהושרשו בטבעו - כלומר תאר לעצמך כי היום יבואו ויאמרו לך להפסיק להתפלל. הרי תזעק עד השמיים שאי אפשר שלא תתפללל כי זה צורך הטבוע בך ואתה מוצא אותו בתוכך ! זה לעניות דעתי מה שהרמב"ם מתכוון אליו - בחלון ההזדמנות שחז"ל מצאו כדי להיפטר מעבודת הקורבנות בחורבן הבית, נמצא מקום לכפות על בני האדם את השינוי מקורבנות לתפילה, שהרי היה אפשר להקריב רק במקדש ולא בשום מקום אחר, כדי לתת מסגרת שונה שהגבילה העלאת קורבן רק שלוש פעמים, שאם יקום לו יהודי תמים ונורא ירצה לפולחן מפני שיהיה לו דחוף לדיאלוג עם האלוקים לא יוכל לעשות זאת, הגבלות אלו סייגו את הפולחן היהודי משאר כל בני האדם והדתות את הפולחן - ובעצם הציות להגבלות אלה כשאדם רואה את מעמדו כמי שעובד את ה' כשהוא מתייצב בזמן המסויים שקבעה התורה הוא שמוכיח שהתורה מרסנת את אותו צורך נפשי הקיים בכל אדם באשר הוא אדם ועל האדם להתגבר על טבעו וצרכיו הנפשיים המיידים ( כמובן לשם הוראת שעה כאליהו בכרמל היה הדבר אפשרי מתוקף הסמכות שניתנה לנביא)
לא רק שלא חשבתי שאתה מתיימר לשקף גישה דומה לזו של הרמב"ם אלא שהסתפקתי אם בכלל תאות לקבל ממנו - שהרי ר' נחמן הוא הפכו של הרמב"ם הרי כתבתי במפורש שאני לא בטוח שהדברים ירשימו אותך.
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 12:08 |
|
| |
מיימוני,
השכלת לבאר ולהבהיר את עמדתך באר היטב(במאמר מוסגר:לדעתי גם אם יימצא שחוויית התפילה איננה חווייה אקזיסטנציאלית אוניברסאלית,אין בכך בכדי לפרוך את התזה שלך,מפני שבלאו הכי,התשתית לה סובייקטיבית ופנומנולוגית במהותה). עם זאת, דומה שתפיסה זו נוגדת לחלוטין את המימרא "אל תהיו כעבדים וכו' ", וככלל, היא קוראת תיגר על ההשקפה הבסיסית של הרמב"ם והמו"נ. מעבר לכך, אני משער שישנן צורות פולחן (במזרח לדוגמה) שתוכלנה לתת מענה איכותי מחוויית התפילה לצרכיו האקזיסטנציאליים של האדם.
ובכ"ז, חושבני שנותרה עדיין נקודה הטעונה ליבון. אם אינני טועה, גישתך לאלוקות קרובה,אם לא זהה, לגישת הרמב"ם.אם אכן כנים דבריי, סבורני שהכל יסכימו, שעם אלוקים שכזה, קשה לנהל דיאלוג. ואולי לדעתך, לאמיתו של דבר, יש להגשים-אד-הוק-את האלוקים בפעולת הפילול? אבקש הבהרה. על שאלתך בדבר זהות "השכל המשכיל והמושכל" הרמב"מית, כדאי לפתוח אשכול בעניין.
צענערענע,
מה שהוא, מכל וכל,לא יציר רוחנו, והוא אפי' לא הולם את שלילותנו, הוא הוא "האחר האולטימטיבי",ומתאים גם למושג "האחר" האקזיסטנציאליסטי(ראי המבט,ז'אן פול סארטר).
לא אכחד, שהגדרה זו צריכה יישוב עם הגדרת "השכל המשכיל והמושכל".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 13:44 |
|
| |
יש לנו כבר רמבמיסט קיצון שמוכן לקבל שדים ורוחות
וכעת יש לנו מיימוניסט רגיל שמאחד בתוכו גם ברסלבר לא קטן בכלל - כפתור ופרח !
|
| נשלח ב-26/4/2009 14:12 |
|
| |
אודה ואבוש איני יודע לטינית ויוונית, אפשר אולי תרגום לשפע המונחים הלועזיים שהתפרצו לאשכול?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 16:34 |
|
| |
נאחז בקש
מבחינות רבות אני ברסלבר לא פחות מאשר רמבמיסט. ואף הכרזתי על כך, בגאווה (מוצדקת או לא) במקומות רבים.
תמה אני על המשתמע מדבריך כי אני מקבל דברים לפי האומר, גם אם זה הרמב"ם או ר' נחמן. אני משתדל לבדוק עד כמה שאני יכול. וכך כמדומה כל המשתתפים כאן, וזה מה שמייחד את הפורום. לחפש את הנחות היסוד, וגם אם אי אפשר להצדיקן לגמרי (כדברי מורנו מיכי) אזי לפחות להיות מודע להן.
לגבי יחסי לתפיסת האלקות, הביטוי המוצלח ביותר מופיע כאן:
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 16:46 |
|
| |
מיימוני,
אתה חולק על כך שמצוות התורה באו להגביל ולרסן את הדחפים והצרכים הנפשיים של האדם?
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 16:46 |
|
| |
נאחז בקש
נראה לי שלא הבנתי את דבריך לגבי יחס הרמב"ם לתפילה. אשתדל למקד במה.
הרמב"ם בפרק המדובר (ג לב) מביא כדוגמא לחוסר היכולת התרבותית לוותר על הקרבת קרבנות את המשל על התפילה. ואני מצטט בדילוגים.
ספר מורה הנבוכים חלק ג פרק לב
א"א לצאת מן ההפך אל ההפך פתאום, ולזה א"א לפי טבע האדם שיניח כל מה שהרגיל בו פתאום...
היה המנהג המפורסם בעולם כלו שהיו אז רגילין בו והעבודה הכוללת אשר גדלו עליה, להקריב מיני ב"ח בהיכלות ההם אשר היו מעמידים בהם הצלמים ולהשתחות להם ולקטר לפניהם, והעובדים הפרושים היו אז האנשים הנתונים לעבודת ההיכלות ההם העשויים לשמש ולירח ולכוכבים כמו שבארנו, לא גזרה חכמתו ותחבולתו המבוארת בכל בריאותיו שיצונו להניח מיני העבודות ההם כולם ולבטלם, כי אז היה מה שלא יעלה בלב לקבלו, כפי טבע האדם שהוא נוטה תמיד למורגל,
ועל זה בא המשל הבא:
והיה דומה אז כאלו יבא נביא בזמננו זה שיקרא לעבודת השם ויאמר השם צוה אתכם שלא תתפללו אליו ולא תצומו ולא תבקשו תשועתו בעת צרה, אבל תהיה עבודתכם מחשבה מבלתי מעשה.
עד כאן ציטוטים.
עתה יש להבין מה רצה הרמב"ם במשל שלו על נביא שיצווה על "מחשבה בלי מעשה" ועל העדר תפילה ובקשה לישועה בעת צרה.
ניתן להבין זאת בשני אופנים לפחות:
א. הרמב"ם מציע דוגמא לחוסר היכולת לוותר על התפילה. אין כוונתו שיש לוותר עליה או שאפשר לוותר עליה. המשל (ויתור על תפילה) דומה חלקית לנמשל (עם ישראל אינו יכול בלי קרבנות לאחר עבדותו במצרים).
זו כמדומה השיטה שאתה מציג?
ב. המשל דומה לנמשל. בנמשל העם לא היה מסוגל לוותר על קרבנות, אז הוא קיבל את המשכן ודיני קרבנות. במשל העם אינו מסוגל לוותר על תפילה ובקשה לישועה, אז זה לא נשלל ממנו.
ויותר מכך: כפי שהראוי היה שנסתדר בלי קרבנות, כך ראוי שנסתדר בלי תפילה וציפיה לישועה.
ויותר מכך: כפי שהצורך בקרבנות נובע מרקע תרבותי, כך גם התפילה היא הרגל תרבותי. עם החינוך המתאים, אפשר לקוות שלא זה (קרבנות) ולא זו (תפילה) יהיו צורך לאדם.
מה שהרווחתי מן הדיון הקצרצר שלנו הוא שני דברים. ראשית, הבנתי מה התפיסה האקזוטרית (=הגלויה ושנועדה להיות גלויה לרוב הקוראים) שמציג הרמב"ם. הקורא התמים יחשוב שזו רק דוגמא בעלמא. שנית, אם מדייקים במשל, ניתן להבין שהצורך בקרבנות ובתפילה ולמעשה עצם הציפיה לישועה הם כולם תרבותיים ולא הכרחיים לאדם באשר הוא אדם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2009 18:05 |
|
| |
לצערי הייד פארק והדפדפן החדש שלי עשו לי צרות, וההודעה הארוכה שלי נמחקה. ולא אוכל לשחזר הכל.
בקצרה, הנקודה שבה נותר לדון עם נאחז בקש, לפי הבנתי, היא מהי אותה עבודה שהיא מחשבה בלי מעשה.
א. אפשר לטעון שאין בכך כלום, ואין זה אלא משל ריק (ללא נמשל) שמטרתו להמחיש את חוסר היכולת לקפוץ מדרגה. כמדומה שזו שיטת נאחז בקש.
ב. אפשר לומר שהעבודה האמיתית ואין בלתה היא השגה שכלית. כמובן עם השימוש של הרמב"ם במושגים כמו "שכל", "ידיעה" ועוד, שאני עצמי איני מבין למה הם עשויים להתייחס, אבל בתפיסה האריסטוטלית שהרמב"ם האמין בה - הם ככל הנראה מעניקים היבט אונטולוגי (=מציאותי, ברמת מציאות כלשהי) לתכני הידיעה. יש להאריך בדבר זה וכבר מן הראוי לפתוח אשכול על ג לב. על כל פנים זו לדעתי אפשרות סבירה מאד להבין את הרמב"ם.
ג. מוסף על ב' - למחשבה ולידיעה יש פן חוויתי. כאן נמצא את פרשני הרמב"ם שסברו שאחרי כל ההתפלספות אנו מגלים מיסטיקן. (וכמובן מי אומר שכל המיסטיקות שוות).
ד. אפשר לומר שהרמב"ם עדיין לא הציג את האידיאל השיטתי שלו, כי לאחר ההשגה השכלית צריך האדם לחזור ולרדת מהר סיני של השגותיו הפילוסופיות ולפעול בעולם, תוך אימוץ הדגם שהאלקים מראה לנו.
 |
|
|
|
|
|