|
|
| נשלח ב-30/5/2003 12:25 |
|
| |
נו מדובר בתלמיד האר"יז"ל
הלא כן.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 14:06 |
|
| |
כבר הזכרתי פעם בחדרי חרדים את רבי יעקב עמדין, שגם האוטוביוגרפיה שלו מעוררת תמיהות מתמיהות שונות.
לא ברור מדוע הוא צריך לספר שלא הצליח ביחסי אישות ומדוע לכנות את רבי יהונתן אייבשיץ:"הנחש המין הארור שהתפגר" וכהנה וכנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 14:32 |
|
| |
לי דווקא הקטע ההלכתי פחות הפריע, אלא דברים אחרים.
זהו ספר שקל מאד לעבור אתו מעיון ללגלוג.
הלגלוג נובע מהיבטים רכילותיים והתוצאה דיון לא ענייני באדם גדול מאד, גם אם יש בו היבטים
בעייתים לא מובנים.
סוף סוף, זהו ספר שגם אם הוא אמיתי הוא נכתב שלא לפרסום ומותר לנו לכבד את רצון המחבר.
לכן אני חושב שאין מקומו כאן.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 16:03 |
|
| |
בעל עגלה
האם אתה חושד אותי ב"ענין רכילותי"?
יתכן שהספר נכתב לתצרוכת פנים. יתכן שהוא נועד לשמש אי פעם לפירסום. בכל אופן, הוא חושף פן מאד מעניין על מחברו, שראה את עצמו כמעט כמשיח - ובכל אופן, היה כה חסר בטחון עצמי עד שנזקק לאישורים בלתי פוסקים לגדולתו.
אילו היה מדובר באדם שכותב למגירה ותו לא, הצדק היה איתך. אבל כאן מדובר באדם ששמו מועלה על נס, שרוב או כל המקובלים רואים עצמם כתלמידיו. אם מתברר שאדם כזה, שנחשב כמי שכל שערי הסודות נפתחו בפניו, היה אדם לקוי במידותיו, אולי אדם שסבל מבעיות נפשיות, ובוודאי אדם שעבר על הלכות בסיסיות - יש בכך שירות חשוב ביותר לעם ישראל כולו לפרסם את האמת אודותיו!
כפי שציינתי בתחילת דברי, תלמיד חכם שעובר על הלכות הריהו כקל שבציבור. ומפרסמים את החנפים מפני חילול ה', וכדי להרחיק מעבודה זרה - על אחת כמה וכמה.
אך איני קובע מסמרות בדבר. אדרבה, נזהרתי שלא לפרסם את שמו הטוב. כיון שאתה יודע במה מדובר, אולי תעשה את השליחות ש"ההוא" דלעיל לא לקח על עצמו. אני לא אפנה אל יעקב הלל, נציג הקבלה בדורנו, שמתמחה בפירסום כתבי יד ועוד. אולי תפנה אתה אליו, ותשאל אותו:
א. האם הספר אותנטי?
ב. אם כן, כיצד יש לבאר את הסטיות שבו?
ג. מה הן אומרות לגבי אמינותו כאבי המקובלים?
וצר לי, צר לי מאד שמאחורי הבלון המנופח של אישיות מפורסמת מסתתר צביון כזה...
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 16:11 |
|
| |
קראתי בענין רב את האשכול.
מאד לא יפה שלאחר שגילו כאן את שמו של האיש, חזרו ומחקו אותו. רק למי שהיה זריז מותר לדעת מה היה כתוב כאן? מי שרוצה, שיגלה לי את הסוד בתיבה האישית שלי.
עכשו שאלה לנציגי האורתודוקסיה. אפרים ליב, מסתברא, להעיר, ואולי יש עוד שעדיין לא פגשתי בהם.
איפה אתם?!
למה אינכם מלמדים סנגוריה על מה שכתוב כאן?
האם הדברים הוצאו מההקשר? האם הם שקר? האם יש להם הסבר אחר?
חשבו עלי. חשבו על אנשים כמוני. גם כך יש לי ספקות מרובים בנוגע לקבלה. כאן תפסו מישהו שמוצג כמקובל (אמנם בעל עגלה מאשר כנראה שזה נכון), הפכו אותו בהבל פה ל"אבי המקובלים", וגילגלו עליו דברים כאלו משונים, שבגללם היה צריך להפנותו לטיפול פסיכיאטרי...
איפה אתם כולכם?
הצילו!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 16:55 |
|
| |
רגע, רגע, רגע.
אני כבר רואה שזה הולך לכיוון ממנו חששתי, אין מנוס אלא לחבוש את הירמולקע.
לי הפריעו דברים אחרים בספר, אבל אם נתייחס לקטעים שציטט מיימוני ונלך לקטע החמור ביותר.
הווה אומר : הוא נגע בגוסס נגד ההלכה.
אוי באמת !
ואם גוסס זה מטאפורה והכוונה איש חולה מאד?
ואם הוא טעה ושכח הלכה ? לא יכול לקרות ?
משה רבינו ודוד המלך לא חטאו ?
כמה מילים הקדשת, ר' מיימוני, כדי ללמד זכות על דוד המלך ? האם אזלו כל החיצים באשפתך? האם לא נותרו אי אלו שאריות של לימוד זכות לנשוא דיוננו ?
ואולי, אין זה מקרה שככל שמדובר באנשי תורת הסוד נחבשים המשקפים חמורי הסבר ?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2003 17:02 |
|
| |
מה קורה? הפורום הפך לפורבס? למה לא מתמקדים על מה כן ומה לא ללמוד מרעיונותיהם וממעשיהם של האישים במקום לחטט להם בנפש בגלל האפולוגטיקות שלכם?
אם יתגלה שמשה רבנו הרביץ לאשתו הכושית אז בגלל זה תפסיקו להאמין בתורתו? נו באמת!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2003 19:38 |
|
| |
מיימוני
א- לא הבנתי מי האיש
ב- תקן אותי אם אני טועה, אבל לשאול רב על האיש בלי להגיד את שמו, ואז, אחרי שהרב אמר את דברו לחשוף את שם הדובר זה דרך להביך ו/או לבלבל את הרב, לא? אין בכך משום פחיתות כבוד לרב?
וזאת התורה לא ימלט ממנה איש מבני יעקב לעולם. לא הוא ולא זרעו ולא זרע זרעו, ירצו או לא ירצו. הרמב"ם, אגרת תימן
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2003 21:55 |
|
| |
למך
בוא נכנה את האיש שלנו "שרגא".
ובכן, כל מה שנכתב כאן על אישיותו של שרגא והעבירות שעשה מבוסס על ספר שמיוחס לו, מעין יומן שניהל לעצמו. יש עדות של החיד"א על קיומו של יומן של שרגא, אבל מי אומר שהיומן שראה החיד"א הוא אכן הספר שמתפרסם בזמננו תחת שם זה?
כיון שלא בררתי את השאלה האחרונה הזו, נמנעתי מלחשוף את שמו האמיתי של שרגא.
אני בטוח שמסתברא, ממדבש ואחרים לא התקשו לזהות את שרגא, ולפי ידיעותיהם הם יכולים לקבוע מייד אם הספר אותנטי או לא.
בגשתי אל הרב, המטרה שלי היתה לדון בצדדים המכוערים באישיותו ובמעשיו של שרגא כפי שהעיד על עצמו כמשיח לפי תומו. ידעתי היטב - כפי שברור לכל אחד - ששמו המפורסם של שרגא ימנע מהרב להתייחס אל הדברים כפי שהם. הייתי בטוח שהרב ינסה ללמד זכות על שרגא באופנים שונים. ואני רציתי את ההערכה האמיתית והמתבקשת. לכן, כפי שסיפרתי, הבאתי בפני הרב את המעשים וציינתי שהם מיוחסים למי שנחשב ל"אבי המקובלים". כפי ששיערתי, הרב שלא ידע במי מדובר, הגיע למסקנה הנכונה לגבי אישיותו של שרגא - שלא כמו בעל עגלה שלנו שמהפך בזכותו.
אם הדבר מציק לך, אציין לך גמרא שבה מסופר כי היתה מחלוקת אמוראים, ורצו להטיל את ההכרעה על אחד מגדולי הדור. לפני ששלחו את התשובות, הפכו את השיטות, כדי שאותו גדול לא ידע מי אמר מה, ולא יהיה מקום לחשד שביכר דברי תלמידו. (ואכן, הוא פסק לפי המאן דאמר השני - כי זו היתה ההלכה). לפי דרכנו למדנו, שמותר להעלים פרטים מסויימים בשאלה כשרוצים לברר את האמת.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2003 05:07 |
|
| |
מיימוני,
בוודאי ובוודאי שאני מכיר את הספר את האיש ואת שיחו, ובוודאי שהספר הינו אותנטי.ועוד ברור שזה יומן אישי ופרטי.
אך כפי שכבר כתב זריחת עץ לגבי גדול אחר, אם נחפש במרתפים של כמה גדולי ישראל נוכל לגלות הרב דברים מדהימים ומפליאים.
מיימוני, תאמין לי שאני יודע כל כך הרבה על כך הרבה גדולי ישראל שבוודאי לא ינעמו לאזניך לשמוע, גם על גדולים שאתה מזדהה אתם, ולמה לפתוח את התיבת הפונדרא?
ואם נצטרך לחשוף הכל, היהדות לא תרוויח.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2003 06:30 |
|
| |
תרוויח ותרוויח! רק משחק העמדת הפנים המייאש מהיהדות הוא לא ירוויח!
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2003 10:40 |
|
| |
מסתברא
אני מודה לך על שהגבת.
אני מניח שלא היה לך קל להחליט מה לכתוב ואיך.
גם לי לא קל. אמנם ההבדל בינינו שאתה מחשיב את האיש לאדם גדול ורואה בו, למרות הכל, מורה נאמן לתורת הקבלה. ואילו אני רואה ביומן עדות לחולשה נפשית, וממנה אני מקיש על חולשת הקבלה (למרות שזה לא טיעון תקף, אלא רק מסתבר).
איני בעד חשיפת עובדות מביכות לשמן. ומצד שני, לא אופתע לגלות "שלדים" במרתפי הארכיונים שלנו. גם בגמרא תמצא, זעיר פה זעיר שם, פרטים מביכים על גדולי האמוראים. אותו רבא שלא היסס לכנוס את תלמידי הישיבה שלו ולהודות: דברים שאמרתי טעות הם בידי, התבייש בשיחה פרטית להודות בטעות ל"יריב" בויכוח על מעשה שהיה - שאין לו נפקות מעשית (המעשה בסוף פסחים, בדיני הבדלה, אם זכרוני אינו מטעני). שני האירועים מסופרים בגמרא שלנו, והם מאירים בעיני את רבא באור יקרות. גם אם נסכים שרבא רחוק ממושגינו, היה לו קושי אנושי מאד להודות בטעות - והוא התגבר עליו במקום שזה היה חיוני לשמירת ההלכה. ועל כך גאוותנו כאומה. יותר מזה, על כיוצא באלו בנויה אמונתנו במורשתנו.
שונים הדברים כאשר אדם שמורה לרבים דרך בחקר מה שנחשב לתורת הסוד מצטייר כאדם שרץ אחרי עוסקים בכישוף בני דתות אחרות - ומחשיב את מה ששמע מהם כמידע שמימי. עובדה כזו מטילה צל כבד על אמינותו כחלק מרצף מסירת הקבלה (למי שמאמין שהקבלה היא רצף, ולא חידושים ותוספות מדור דור. וכיון שזה נושא בפני עצמו, אני מפנה למבוא של אידל בפתיחתו לספר שלו על החסידות, בה הוא מציג מודל שכינה פנורמי, ואולי נזכה לעסוק בזה, יחד, בעז"ה, באשכול אחר?).
לכן טרחתי והלכתי לרב כדי לקבל הסכמה לספקותי. לכן פירסמתי אותם ברבים. האם אין מפרסמים את החנפים מפני חילול ה'?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/6/2003 10:48 |
|
| |
מיימוני,
מתי תתן לשרגא לנוח בשלום על משכבו? אם בגין ה"קמפיין" שלך היו כולם הופכים ל"מצדיקי עצמם בפני בית הדין של התבונה לפני בית הדין של הציבור" -כלשונך הזהב במעמקי הפורום- ניחא. אבל.... וא"כ החסרים שרגאים כפי שהעיר מסתברא. אנחנו מלאים מהם בין אם מזידים או שוגגים או חצי-חצי וכו'.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2003 10:43 |
|
| |
ר' חיים ויטאל
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2003 00:06 |
|
| |
מיימוני,
א.
אחר בקשת הסליחה, לעניות דעתי הדלה האשכול הזה הוא מהומה על לא מאומה.
דווקא בגלל שנשמרת כביכול החשאיות, ואינך מגלה שזהו הרב חיים ויטאל זיע"א – אתה רק גורם להרגשה כאילו יש כאן איזו שערוריה גדולה או איזה סוד איום ונורא. ולא היא. עד היום לא שמענו שמישהו ידרוש לגנוז את הספר. האם אנחנו נהיינו צדיקי הדור שדואגים לכבודו של רח"ו, או שבדיוק להפך, בגלל שאיננו מבינים את גדלותו אנו דואגים פתאום להסתיר את כתביו?
לטעמי אין צורך ללכת לגדולי המקובלים וכו'. אפילו טיפש כמוני רואה שהדברים פשוטים.
ציטטת בראש האשכול את השולחן ערוך מן הזיכרון, ולא דייקת. זוהי לשון השו"ע, יו"ד רמג ג: "תלמיד חכם המזלזל במצות ואין בו יראת שמים, הרי הוא כקל שבצבור".
לא שעבר פעם על הלכה. זה יכול לקרות גם לתלמיד חכם, אלא מי שמזלזל במצוות ואין בו יראת שמים. במילים אחרות: מי שאין לו יראת שמים אינו נחשב תלמיד חכם, וההקשר שם הוא שת"ח נפטר מעבודות המוטלות על הציבור. אבל למעשה לא מצאתי כאן שרח"ו עבר על אפילו על הלכה אחת.
ב.
כתבת: "הרושם המתקבל ממנו הוא שהמחבר אסף בו את כל האירועים והדברים שמעידים כי הוא אדם גדול. זה נראה משונה מאד, אבל כך הוא".
הרושם שלי הוא שאתה קורא את הספר בעין ביקורתית מדי. מי שמכיר במעלת רח"ו יודע שאדם גדול כזה, שהאר"י העיד עליו שרק הוא מבין את כוונתו כראוי, אינו יכול להיות גאוותן. פשוט לא יכול להיות. אתה לא במדרגה שלו, ואין לך כלים להבין את כוונתו המקורית. מסתבר שכאשר אדם ענק כזה מספר על עצמו, כל פרט בעל משמעות יהיה מדהים בעיננו. הקושיה אינה עליו אלא עליך. הביקורת שלך מלמדת על הספקנות שלך במדרגתו, לא על חסרון כלשהו אצלו.
מי שיש לו כבוד ת"ח כלפי רח"ו, לא יתרגש מטענות כאלו. אולי הוא לא כתב את הדברים, אולי נפלה טעות בהעתקה. וגם אם הכול נכון, מי אנחנו שנגיד לרח"ו אם מותר או לא ללכת לאותה אישה או לאותו פליל. תוכיח שבכלל יש עם זה בעיה. (ואגב, סנהדרין צריכים להיות בעלי כשפים, מנחות סה א).
אגב, אני מתאר לעצמי איך שאלת את אותו גדול הדור בעניין. אתה מעיד על עצמך: באת "להעיד על הצדדים המכוערים באישיותו ובמעשיו". אחר כך אתה מביא את התשובה בתור ראיה.
ודאי שאם הרב היה יודע שזהו רח"ו הוא היה מלמד עליו זכות. ובדין היה עושה זאת. זהו דינו של כל אדם ישר, קל וחומר גדול ישראל כמו רח"ו. אתה לא העלמת פרטים מסוימים *כדי* לדעת את התשובה, אלא העלמת פרטים קריטיים מבחינת התשובה, ולכן קיבלת את התשובה שרצית.
ג.
אני תמה על כל הסיפור של נגיעה בגוסס. כך פסק השו"ע, יו"ד שלט א: "ואין מעמצין עיניו עד שתצא נפשו. וכל המעמץ עם יציאת הנפש, ה"ז שופך דמים". מפורש כאן: עם יציאת הנפש. הרי נוגעים ללא הרף בגוסס בעת הטיפול. לא מדובר כאן על זה כלל, אלא רק על רגע יציאת הנפש! פשוט שרח"ו עשה את זה בעת שהדבר היה מותר, והוא ידע מתי זה מותר.
ויש לזכור שמרן ר"י קארו עצמו הזהיר את תלמידו רבי משה אלשיך שילמד היטב את רח"ו (בעת שהיה ילד, ור"מ אלשיך היה רבו בנגלה), כי הוא עתיד למלא את מקומו של מרן ר"י קארו עצמו. ואכן ר"מ אלשיך, שסמכו מרן, סמך אח"כ את רח"ו. מסתבר שרח"ו ידע הלכה יותר טוב ממני וממך ומכל חברי הפורום.
אגב, גם אם היה מדובר באמת במשהו נגד ההלכה וכדומה, כבר נאמר (ברכות יט א): "תנא דבי רבי ישמעאל: אם ראית תלמיד חכם שעבר עבירה בלילה – אל תהרהר אחריו ביום, שמא עשה תשובה. שמא סלקא דעתך? אלא: ודאי עשה תשובה".
ד.
יש להצטער על יחסך המזלזל באופן כללי כלפי רח"ו.
כתבת: "מכאן נראה ברור בעיני שהמחבר היה תאב לקבל חיזוקים על מעמדו בשמים (אולי בגלל שבעולם הזה לא כיבדוהו אלא ההדיוטות כדוגמת הנשים שסיפרו לו על מראות שראו סביבו, וחלומות, וכן חבריו לעיסוק הקבלה, אבל תלמידי החכמים לא השגיחו בו – ואולי בגלל שאדם ירא תמיד לדעת את מעלתו). וכל כך היה דואג למעמדו בשמים, עד שהיה מוכן להתעלל בגוסס ולסכן את קירוב מיתתו כדי * להשביעו * שיבוא לספר לו על מה שחושבים עליו בשמים. (ומה שראה בחלומותיו ושמע מאחרים לא הספיק לו...)".
פסקה מלאה זלזול ולגלוג. חבל שירדת עד לדיוטא כזו. בעיניך ברור שהוא היה תאב לקבל חיזוקים על מעמדו. אתה משליך את הבעיות שלך על רח"ו. הוא לא ברמה שלך. הוא משהו אחר לגמרי.
יש לי רושם שמלבד הספר הנ"ל, אינך מכיר את תולדות רח"ו. חבל. נכון, הרב יעקב אבולעפיה יצא נגדו. גם הרב מנחם די לונזאנו. אבל להגיד שתלמידי חכמים לא השגיחו בו? מלבד מה שהזכרתי כבר לעיל על היחס המופלא של האר"י, של רבי יוסף קרו ושל ר"מ אלשיך כלפיו, נסתפק כעת רק לומר שלאחר מות האר"י הודיע רח"ו לכל גורי האר"י שאין לסמוך על שום רשימה של דברי האר"י מלבד מה שהוא עצמו רשם מפיו, והדברים התקבלו על לבם עדס שהם מסרו לו את כל הרשימות והוא שרפן. ניקל לשער כמה קשה היה להם הדבר. הגורים קיבלו לאחר מות האר"י את רח"ו כרבם.
לא מוצא חן בעיניך שרח"ו חשב עצמו למשיח בן יוסף. מה עם האר"י שגם כן חשב כך? גם עליו יש לך טענות?
בכלל, האם אתה מסכים שנשכיב אותך על ספת הפסיכולוג, כפי שאתה מתייהר לעשות לרח"ו? אתה הפסיכיאטר שלו? אתה כבר יודע לרדת לצפונות נפשו, למה כתב את מה שכתב?
כתבת: "העברות שיוחסו לו". אלו עברות? נגיעה בגוסס? ולא עוד, אלא שאתה עוד מעז לכתוב בהקשר הנוכחי "ומפרסמים את החנפים מפני חילול ה'", ולדבר על מה שמסתתר מאחרי בלון מנופח. עד כדי כך.
לטעמי, הכל מתחיל מזלזול שלך ברב חיים ויטאל. אולי בקבלה בכלל.
 |
|
|
|
|
|