בית פורומים עצור כאן חושבים

מי האיש (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-11/8/2006 18:19 לינק ישיר 

איש מאנסי

לא מזמן יצאה מהדורה לא-מצונזרת בהוצאת יד-בן-צבי
http://www.ybz.org.il/?ArticleID=1011

הרשבא

כפי שכבר כתבתי לך באשכול סמוך, הספר "כתבוני לדורות" כל-כולו גנוב הוא מספרו של הר"י אביבי "בנין אריאל".

ההערות והצינזורים במהדורת "שובי נפשי" הן זוועה בפני עצמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/12/2006 00:55 לינק ישיר 

נתןהעזתי פתח אשכול 15/07/2004:

הרב חיים ויטאל בסוף ימיו. מי יודע?

ישנן כל מיני שמועות על הקורות את ר' חיים ויטל אחרי פטירת רבו האר"י. (יש שמועות שהתפקר??)
אשמח אם מישהו יואיל להחכימני בנושא זה.

מסתברא:

נראה שהתבלבלת עם מורך אמיר"ה שבתאי צבי.

קעלעמר:

יש גם שמועות שצריך לבדוק אותם היטב, שמשה רבנו הוא לא זה שאנו חושבים אלא בן דודו באותו שם,וגם שמות הוריו דומים ומכאן הבלבול.

vhalozin:

אכן אם תקראו את ספר החזיונות של מהרח"ו (הוצאת מוסד הרב קוק תשי"ד) תגיעו למסקנות מאד כואבות ביחס לשפיותו של הנ"ל

omek04:

אכן גם באשכול נוסף שהעליתי.
הגעתי שאין שום דרך ביניים.

או שרח"ו היה משוגע.(וזה כולל רשע נוכל וכולי..)

או שהיה בעל רוח הקדש.

עורבא_פרח:

וא"כ כנראה נכונים הדברים גם כלפי כל תלמידי הא"רי שקיבלוהו כרבם .ומסתמא אף כלפי רבם האר"י.ואולי רק כלפיכם??

מיימוני:

עורבא פרח

אני מבין שאתה מתכוון למתוח ביקורת על אלו שמעיזים לדון את ר' חיים ויטאל ברותחין ולחשוד בשפיות דעתו.

אמנם, כפי שמקובל אצלנו בפורום, אין שום ערך לביטויים של רגש. זה עשוי להועיל לאדם שליבו דואב על חילול הקודש, אבל זה לא יועיל להחזיר אחרים בתשובה ולהראות להם שטעו. את זה ניתן לעשות רק אם מסבירים בפרוטרוט ובבירור מה הטעות ומה האמת. צריך עובדות והסברים, לא ביטויים חריפים.

אם תתבונן בלינקים כאן, תראה כי באשכולות אחרים הוזכרו מעשים והנהגות של רח"ו. מעשים והנהגות אלו עשויים לעורר את השאלה אם מדובר באדם שבאמת צפה בתופעות שמחוץ למוכר לנו, בחיי היום יום ובמדע, או שמא מדובר באדם שחי באשליות.

לחילופין, אדם שאינו מכיר בגדלותו של רח"ו מעצם השתייכותו למסורת המקובלת ביהדות של היום, עלול להשוות בינו לבין שאמאנים ולשאול מה ההבדל.

ניתן, כמובן, לקצוף על מי שמעורר את השאלה. אך לדעתי דרך טובה יותר היא להסביר את ההבדל.

ואם מדובר בהנהגות חריגות של רח"ו, אזי כדאי להסביר כיצד מתקבל רושם כזה. למשל, כיצד מתקבל רושם, באשכול שמובא בלינק כאן, שמדובר באדם שהיה זקוק לאישור מבחוץ על מעלתו האישית, ושכל העת חיפש הוכחות לגדלותו המיוחדת. יתכן שיש הסבר אחר למעשים, לזכרונות, לחלומות ולסיפורים שהוא מביא על עצמו, אך מהו?

אם תספק לנו את ההסבר הזה, ודאי תהיה לך הזכות הגדולה לטהר את שמו של אותו צדיק. אחרת, אני, עומק, ואולי עוד אחרים נישאר בתמיהתנו שמא חלילה מדובר בכל זאת באדם שהיו בו פגמים כאלו ואחרים.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

עורבא_פרח:

מימוני- "נפתח בחברין"
ידוע מה שאמר האר"י כי תכלית ביאתו לעולם ללמד סודות התורה לרח"ו ואחר נסתלק.וכל קבלת האר"י המצויה עתה בידינו אשר כל בית ישראל נסמכין עליה היא ממה שקיבל מהר"ח לחוד או שהסכים עליו לקבלו בספר ע"ח,ושאר חבריו ביטלו דעתם בציווי רבם האר"י,והסכימו למה שכתב בהקדמת ע"ח כי מלבדו "לא ירדו לעומק דבריו[של האר"י]וכוונתו ולא הבינום בלי שום ספק"
ואף על רבו האר"י ירא מגלות מקצת דרכיו דברים מבוהלים לא נראו בכל הארץ מפני קנאת הדור ההוא כלשונו שם
ואמנם מה שיש מעשים מתמיהים בספר החזיונות הם מדברים שאמרו עליהם אילו ידעתיו הייתיו .ואיך נכיל בכלינו -פכים קטנים את השגותיו ותהלוכותיו.אין זה אלא כאשר יקרא איש האלוקים בימים ההם משוגע.[מאחוריך ספר חיי מוהר"ן!!!]
אני לכשעצמי איני רואה חוסר יכולת אינטלקטואלית בהכרה והבנה בכך שיש דברים שהם מעבר ליכולת האינטלקטואלית ,
ואף בש"ס אמרו לא ראית את ר"י אלמלא ראיתו נימוקו עימו וכן אין משיבין את הארי לאחר מיתה כי באצבעתא בקירא א"א לתתפוס מערכות גדולות כאולם
רק מה שצריך לתלמוד. מה ראה לכותבם לדורות?ומה תועלת יש בזאת לנו?ואפשר באמת לא בעבורינו נכתבו??
הלמחר נפתח ברבוותא????

אף אין יש רוח בפיהם

לינקזעצער:

ציטוט מהרח"ו
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=455970

vhalozin:

האם ידוע למאן דהוא אם יש עוד מקורות להאשמות מסמרי השער שהאשים מהרח"ו את ר ישראל נגארה (יה רבון)?

קעלעמר:

וולוזין

אין לי מקורות נוספים .
אבל מעולם תמהתי מה היה קורה אילו ידעו אלה ששרים את שיריו בדבקות,(יה ריבון)את מה שכתב עליו הרח"ו.

חיים700 פתח אשכול:

מה צבע זקנו של א-לוהים ?

לבן.

".......ואעלה לבדי בסולם,ואכנס בפתח העלייה ואראה את השי"ת יושב על הכסא בצד כותל דרומי באמצעו , והוא כדמות עתיק יומין, זקן וזקנו לבנה כשלג, מהודר עד אין תכלית.

וצדיקים יושבים שם בקרקע לפניו על גבי מצעות ומרבדים יפים וחדשים, לומדים תורה מפיו....."

< ספר החזיונות לר' חיים ויטאל. מהדורת פיירשטיין, עמ' 77 >

---------------------------------------------------------------------------------------------

BT77:

הכותרת שנתת לא מתאימה. לא רק על שהיא צורמת, היא לא מתאימה לתוכן. אלוהים בדיבור שלנו היום איננו השי''ת שמדבר בו ר''ח ויטל, הוא לא מתייחס כאן לא''ס (המכונה בפינו אלוהים). ר''ל אם ללמוד על מנת לשחוק, מצא לך טקסטים מצחיקים ומשעשעים מאלה. תוכל להתחיל במדרש, אגב. או בתלמוד. או אפילו  בישעיה בשנת מות המלך עוזיה וכו' על כסא רם ונישא ושוליו מלאים את ההיכל. אם על מנת לדעת, לא זו הדרך ולא זה העיר. חכמה קטנה מאוד היא לגחך על חכמי הקבלה. הנחת יסוד משונה כזו, לפיה אפשר לחשוב על חכמים רבים כל כך כעל בורים ושוטים, היא בעצמה בורה ומטופשת מאוד. אולי יש כאן משל למשהו עמוק? אולי זו שפה שאינך מכיר ואתה זקוק לתרגום נאמן למקור? לא שאני דובר את השפה ומבין את סמליה, אבל אינני מגחך בחינם.

-------------------------------------------------------------------------------------------

הפרעתוני:

התיאור לקוח מדניאל, 'לבושיה כתלג חיוור'.

------------------------------------------------------------------------------------------
בתמיה:

טעות של רח"ו
לבן. כמה צפוי!
אילו היה אומר ירוק, עוד היית מאמין לחזיון.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
BT77
יתכן שגם מי שקרא את ספר החזיונות, אל לו לגחך על חכמי הקבלה. אבל כבר אין לומר עליו שהוא מגחך "בחינם". [קרא ותבין]
------------------------------------------------------------------------------------------------
חיים700:

"....והנה כשנכנסתי וראיתי פניו נבהלתי ואחזתני רעדה, ואפול על פני ארצה בין רגליו ולא עצרתי כוח כלל. וישלח את ידו ויחזק בימני ויאמר לי : חיים בני, קום לך, למה זה אתה נופל על פניך? , לא תירא ולא תחת...."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

שם שם

".... ויאמר לי הנה חזקתיך ואמצתיך, עמוד על עמדך ושב לימיני בזה המקום הפנוי מאין יושב בו, אצלי ממש.

אמרתי לו ואיך אשב אצל ימינך במקום זה והנה כבר הוכן לישב בו הה"ר יוסף קארו ?

ויאמר לי : כן חשבתי בתחילהואח"כ נתתי לו מקום  אחר ונתתי לך מקום זה ..."

----------------------------------------------------------------------------------------------------

--

BT77:

בתמיה,
אני קצת מכיר. ככל שאני מכיר יותר אני מבין שאין מה לגחך. אפשר לחלוק או להתווכח מהותית על קבלה ומסורת והתגלות הזוהר (די משעמם) או על קבלה ומונותאיזם (יותר מעניין) או על קבלה ונצרות (ממש מעניין) או לדבר על עד כמה השפיעה הקבלה על מחשבתינו. בכל מקרה מדובר בתורה בעלת ערך עצום, שגם היא לא עשויה מעור אחד, שנמצאת כאן עמוק מאוד. המחשבה הרווחת בפורום הזה  כאילו אפשר לשוב לאיזושהי יהדות 'נקיה' ו'צרופה' (ולשכוח שאחרים בודקים גם את זה, עד כמה היהדות שלפני הקבלה 'צרופה') ולסלק את הקבלה היא מחשבה פתטית. היא גם מתעלמת מכל בחינה היסטורית של היהדות, כאילו אפשר לדבר על איזה חלל סטרילי ולשמר בו איזה שהם רעיונות בטהרתם. הקבלה כאן מזמן, וגם החסידות, וגם התפילה וההלכה שלנו השתנו בעיקבותיה, וגם השפה שלנו ומחשבותינו וכו' וכו'. אפילו בלמדנות הישיבתית אפשר לזהות לענ''ד עקבות קבליים של עולמות נסתרים שמושפעים מפעולותינו בעולם האפור.
הזלזול הזה הוא לא יותר מצידו האחר של המטבע שאתמול הציג כאן אמת אשלג. פשטני, רדוד, בטוח בעצמו ורק בעצמו.

------------------------------------------------------------------------------------
גוונא:

"וישלח את ידו ויאחז בזקנו וילטפו כלאחריה, ויקח את תורת ר' יוסף קארו ויזרקה להיות למושב לי, ויאמר ר' יוסף קארו,אי לך אתה האיש! וילך ויסוג וייפול בידי לילית, וייפול סמאל שדוד בידיי ויהי לממשל בידי הימנית ויאמר אלוהים איזה נודניק ויעיפהו לידי השמאלית, ואחליף את אלוהים"
פה פה
[אפשר לפתוח אשכול על הלגיטימציה של דבריי, וגם לשאול את אחד מחשובי הפוסקים בבני ברק האם יתכן שניק בישראל יכתוב כך],
 -----------------------------------------------------------------------------

BT77:

בתמיה,
דבריי לא מכוונים במיוחד אליך, כמובן, אלא כלפי רוח שרווחת כאן בכלל.

----------------------------------------------------------------------------------------
מיימוני:

חיים

<נכתבה כאן הודעה בטעות כי משום מה הנחתי שאתה כותב חדש ושזה אשכול שני באותו שבוע, בניגוד לחוקה. לכן דברי הקודמים בטלים ומבוטלים, ועמך הסליחה. עם זאת, ההערה הבאה רלוונטית>.

האשכול הנוכחי מדבר לכאורה על שיטתו של ר' חיים ויטאל בקבלה, ויש כבר אשכול ארוך שמוקדש לו ולספר החזיונות שלו.

אם רוצים לדון בנושאים אחרים, האשכול הזה יכול להישאר במקומו.

למשל:

א. האם שפת הקבלה היא לגיטימית.

ב. איך יש להתייחס לשפה הנבואית?

ג. האם השפה הנבואית מהווה הצדקה לשימוש בשפה הקבלית?

אני עצמי אשמח להתייחס לדברי ביטי, אבל אולי באשכול אחר.

האם הנסיון להציג את המסר של התורה כמסר של אמונה באלקים והרחקה מעבודה זרה ומגיה כפי שאני מאמין (ואני סבור גם שאני יודע), או שזו תקות הבל, שמתעלמת מהיסטוריה אחרת.

אני בהחלט סבור כמוך שבמשך רוב שנות ההיסטוריה האמינו גם באמונות אחרות, אבל האם מזה שעם ישראל האמינו בעבודה זרה רוב ימי בית ראשון זה הופך את העבודה זרה ללגיטימית?

יש כמובן מקום רב לדון בשאלה אם הקבלה, לפחות בחלק ממופעיה, היא עבודה זרה, אבל זה בדיוק הנושא!

תוקן על ידי עצכח ב- 14/01/2007 21:30:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2007 08:58 לינק ישיר 

מאמר על יומני רח"ו מאת תומר פרסיקו:

http://www.notes.co.il/tomer/27445.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2007 05:22 לינק ישיר 

מאמר נוסף על יומני רח"ו [ המהדורה הישיבתית עולה על המדעית-ביקורתית החדשה ]

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=814180&contrassID=2&subContrassID=5&sbSubContrassID=0

תוקן על ידי ספרן ב- 19/01/2007 5:31:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 10:22 לינק ישיר 

שבוע הספר נתן לי הזדמנות להשיג את המהדורה החדשה של "ספר החזיונות" בעריכת משה פיירשטיין. (הוצאת מכון בן צבי, ירושלים תשסו).

מה השתנה בספר, לטוב ולרע? ראשית, יש לנו את המבוא המאלף של פיירשטיין, עם הקדמה על אישיותו של הרח"ו, עם סיפורו של כתב היד והדפסתו הראשונה במוסד הרב קוק, וכן מפתחות עשירים יותר ממהדורת אשכולי, וכן ביבליוגרפיה למחקרים בנושאים שונים הקשורים לרח"ו, מן הביוגרפיה ועד לחקר הקבלה והספרות האוטוביוגרפית.

עד כמה ההקדמה מוסיפה? למי שאינו מכיר את הרקע, זו הקדמה שימושית. היא כתובה בזהירות, בין המחוייבות של כל אדם אורתודוכסי למי שנחשב (גילוי נאות: לדעתי בטעות איומה) לאחד מגדולי הקבלה, לבין הבירור המדעי והניתוח הכמעט מתבקש של אישיותו של המחבר.

ביוגרפיה קצרה של רח"ו
------------------------------

ההקדמה מביאה גם את הביוגרפיה של רח"ו בקיצור (עמ' 20). נולד ש"ג (1542) בצפת. למד בישיבות במקום, ורבו המובהק היה ר' משה אלשיך. נמשך ללימודים איזוטריים ותורת הסוד. למד שנתיים וחצי אלכימיה. יש לזכור כי אלכימיה נחשבה אז למדע!
קבלה למד אצל רמ"ק, שנחשב לגדול במקובלי צפת לפני בוא האר"י. האר"י החל לקבץ תלמידים רק לאחר מות הרמ"ק (היה איזה סיפור שבו הוכיח האר"י את גדולתו כיורשו בכך שראה עמוד אש על מיטת הרמ"ק). רח"ו לא מיהר להצטרף אל תלמידיו של האר"י. יש אומרים כי חשב שהוא בקיא ממנו בקבלה. אבל משעה שהצטרף אליו, הפך את עצמו לחשוב מכל האחרים.
לאחר מות האר"י הגדיר רח"ו את עצמו כבעל הזכות היחידה לפרש את האר"י ולכתוב את כתביו. הוא השביע את כל התלמידים האחרים לציית לו. אבל החוג שבנה רח"ו לא החזיק מעמד יותר משנתיים. ב-1577 יצא רח"ו לירושלים והפך לרב וראש ישיבה. אחר כך חזר לצפת, נסמך לרבנות בידי הרב אלשיך, חזר לירושלים לכמה שנים, ובסופו של דבר נסע לדמשק.
כנראה מטעמי פרנסה עברו עליו נדודים אלו. בדמשק התמנה לרב של קהילת יהודי סיציליה, אולם גם כאן היו לו בעיות מבעיות שונות. הוא חי "בדיכאון, בייאוש וקרוב לודאי גם בעוני". בתקופה זו כתב את ספר החזיונות.

להערכתי, ספר החזיונות לא נכתב אז אלא רק נערך. הרושם שלי, שמתבסס על הערכתי את אישיותו של רח"ו, היא שהספר נכתב קמעא קמעא, כאשר הוא רושם את הדברים כל פעם שנתחדש לו איזה גילוי על עצמו. אולם מסתבר שצודק פיירשטיין כי הספר נערך אז ומטרתו היתה לספק תשובה לבעית הבעיות: אם רח"ו היה כה חשוב, ואפילו ראוי לשמש כמשיח, מדוע הוא חי בתנאים כה קשים, ומדוע רבה של דמשק, ר' יעקב אבולעפיה, כה מזלזל בו?

רח"ו נפטר בדמשק בשנת ש"פ (בר"ח אייר לידיעת אוהבי ההילולות). 1620. הוא היה בן 77.

אישיותו של רח"ו
---------------------

בעוד הספר מדבר בעד עצמו וחושף בעייתיות קשה אצל רח"ו, כפי שצוטט בארוכה באשכול זה, פיירשטיין, כמנהג רבים, מסתייג מלשונות קשים על רח"ו. (ושמא אני כותב מתוך איזו דעה קדומה?)

אני מסכם מתוך ההקדמה קטע מעניין ביותר ולדעתי חשוב.

למי נועד ספרו של רח"ו? פיירשטיין עונה נכונה, לדעתי, כי זה "ספר של אדם אחד". ספר שכתב הרח"ו עבור עצמו.

תמר, חוקר ואורתודוכס, "הציע שמחמת צניעותו לא רצה רח"ו להודיע שורש נשמתו לרבים". אולם, כפי שמעיר פיירשטיין, "הצניעות היתה ממנו והלאה". (דילגתי קטע).

"טעם זה אינו מתיישב עם מאמציו הרבים של רח"ו לאמת את דרגתו הרוחנית הגבוהה בעיני עצמו ועם ריבוי האותות שקיבלו אחרים על גדולתו.
לדעתי ההפך הוא הנכון. רח"ו הוטרד משום שלא זכה בהערכת הסביבה כפי שלדעתי הגיעה לו, ובמיוחד בדמשק. אחד הגורמים לכתיבת אוטוביוגרפיה זו, איפוא, היה רצונו להבין את הניגוד שבין מעמדו הפנימי הנעלה ובין המציאות החיצונית הקשה".

אולי "גאווה" היא מילה לא מספיק מדוייקת. אכן הדברים טעונים הבהרה, ואני מציע לא להשתמש במילה זו לפני בירור נוסף שלה ושל אישיותו של רח"ו, עד כמה שהדבר בידינו.

לי נראה כי רח"ו האמין בעצמו, אם כי כמובן יתכן שככל אדם סבל מספקות רבים לגבי אישיותו (ואולי זו תופעה מודרנית? מי יודע? יש טוענים כך). בלשוננו היום, הוא מאד "החזיק מעצמו", ואני משער כי גם נחן בכישורים שהצדיקו הערכה גבוהה כזו. הוא גם נמשך לתורת הסוד, ואין לי שום בסיס כדי לקבוע אם משיכתו לסוד היתה ענין עצמי, כפי שיש נטיה אצל כל אחד מאיתנו לחפש את המופלא והאיזוטרי (וזה שורש כל הקבלה לדעתי, אם כי כמובן אפשר שאני טועה), או שמא היה זה אופן נוסף לחפש בסיס לביטוי מעמדו הגבוה בעיני עצמו.

הדימוי של רח"ו חוזק מאד בידי האר"י, שסיפר לו על מעלתו העצומה באופנים שונים ובמועדים רבים, כמתועד בספר.

כך נוצר אצל רח"ו דימוי עצמי גבוה - אולם כך נוצר גם דיסוננס קוגניטיבי, בין מעמד שאין שני לו, בין בידע בתורת הסוד, בין בתפקידו בעולם, לבין העובדה שהמעמד שייחס לעצמו לא בא לידי ביטוי בחיי יום יום, חוץ אולי מיחסם של אנשים המוניים ונשים הנוטות לדמיונות (כמתועד בספר החזיונות עצמו). קשה לומר באיזה מידה זכה להערכה של רבני דורו. סוף סוף נסמך בידי הרב אלשיך. אבל מבחינה "מקצועית" יש עדויות מכללא מתוך הספר שמעידות כי לא זכה להוקרה ולהערכה שקיווה לה ושהאמין שהיא מגיעה לו.

כלומר, רח"ו חי בסתירה עצומה בין הדמות הפנימית שלו, שהועצמה בידי עצמו ובידי מה שאמר לו האר"י (אם נאמין לגרסאות שלו, ולא נניח כי הן שופצו, לדעתי לא במודע, בשל הפסיכולוגיה שלו. הרי כל אדם שומע מה שהוא חפץ) - לבין המציאות הקשה והעכורה, במיוחד בסוף ימיו.

הספר נועד אם כן למצוא פתרונות לשאלות אלו, כמו גם לשאלה מדוע מת האר"י בגיל כה צעיר (רח"ו פירש לעצמו שנכשל בגילוי סודותיו של האר"י). הפתרון של הרח"ו היה לחשוב שלא השקיע, או לא הצליח, להעביר "תשובה" לעם ישראל. תשובה לפי מושגיו, לפחות.

מעניין כי לא מצא תשובה אחרת, כמו ש"משמים מונעים ממנו להתגלות" בגלל קיטרוגים וכיו"ב. תשובה אפשרית בהחלט שסיפקה אישים מפורסמים אחרים.

אני טוען כאן טענה חמורה מאד: לפי השערתי, יש מקום לומר כי הרבה ממה שכתב הרח"ו על הבעיות של התקופה ושל הביקורת העצמית שלו שלא עשה מספיק, ואפילו הנסיונות שלו להסביר את מות האר"י - כולם נועדו לפתור בעיה פנימית קשה. איך קרו כל הדברים הרעים האלו בעוד הוא עצמו אמור להיות זה שינהיג את העם וזה שיביא את המשיח או שיהיה בעצמו המשיח.

הפער הגדול בין המציאות שלא היתה נוחה וקלה ובוודאי שלא הלמה את הדימוי העצמי, לבין ההשתוקקות שלו להחשבה עצמית, פער זה הוא שגם הביא לכתיבת הספר וגם להצגת הפתרונות השונים שלו, חלקם על דרך הסוד.

כלומר, הכל היה כפוף לפסיכולוגיה ולצרכים הפסיכולוגיים שלו.

כמובן, לפי הערכתי והשערתי (שעדיין לא יצאה מכלל תיאוריה, אם גם תיאוריה סבירה מאד בעיני). ומה כבר אפשר לצפות ממי שמוכן לזלזל כל כך ברח"ו המפורסם?

האם ספר החזיונות הוא "אוטוביוגרפיה"?

למרות שפיירשטיין מאריך לתאר את ייחודו האוטוביוגרפי של הספר, אין זו אוטוביוגרפיה במובן הרגיל של המילה. זה יותר אוסף של אירועים ואמירות סביב נושא מרכזי אחד. יש בו מידע ביוגרפי, אך כל צורת הכתיבה מוכיחה כי אין זו אוטוביוגרפיה במובן הרגיל בינינו, של יומן חיים, וכמו כן - היעד, כמתבאר, הוא קורא אחד ויחיד, רח"ו עצמו.

תולדותיו של כתב היד
--------------------------

הקדמת פיירשטיין, עמ' 41 ואילך.

הפתרון הקל ביותר של מעריצי הרח"ו הוא לומר שהספר הבעייתי הזה הוא זיוף. ואכן, מה הראיות שהספר הוא לרח"ו?

המקור הוא כתב יד אחד ויחיד, ולמעשה צילום שלו שנמצא בידי מוסד הרב קוק. אמנם, הוא נכתב בכתב ידו של המחבר, מה שנקרא "אוטוגרף" בלעז. והשוואה לכתבי יד אחרים של הרח"ו מוכיחה כי לאותו מחבר המה.

החיד"א ראה את הספר ותארו. אבל כאן אני מוצא בעיה. החיד"א תאר ספר של הרח"ו, אך איך אנו יודעים שזה כתב היד שלפנינו?

גלגוליו של כתב היד אינם ידועים. הוא הגיע לידי הרב שבתי טואף, רב ליוורנו, שקנה אותו לדברי נכדו מסוחר ואספן  ספרים מתוניס בשם נסים שמאמה.

כתב היד בעצמו נמכר ולא ידוע היכן הוא. חבל מאד. העתק של כתב היד נמצא במכון בן צבי ושימש להגהת המהדורה הנוכחית, אם כי פיירשטיין מציין לשבח את פיענוחיו של אשכולי במקום שכתב היד אינו מספיק ברור.

סיפורו של הדפוס הוא מעניין ביותר. אשכולי היה רב בבריגדה היהודית בצבא הבריטי. כך הגיע לאיטליה ושם פגש את הרב טורף וצילם ברשותו את כתב היד. הוא הכין אותו לדפוס אבל מת במפתיע לפני ההדפסה. אפילו מבוא לא הספיק לכתוב. זה היה בשנת 1948. האם הפגיעה בכבודו של הרח"ו בשל פירסום ספרו האישי גרמה לו?

יהודה אבן שמואל מסר את המהדורה עם צילום כתב היד לנפתלי בן מנחם. שניהם אנשי מוסד הרב קוק. הספר נדפס בשם "מהדורת אשכולי" בהוצאה בשנת תשיד, שש שנים לאחר פטירתו של אשכולי. ואז,

"הפצת הספר הופסקה חודשים אחדים לאחר הדפסתו, ונעשה נסיון למהר ולאסוף את העותקים שטרם נמכרו והיו בחנויות הספרים.

הסיבה לכך היתה מחאות שמקורן בשלומי אמוני ישראל, על ביזוי התורה בחלק מן הכתוב בספר. הרב ראובן מרגליות אף טרח להסביר כי הוא היה משוכנע שהחיבור הוא זיוף מאוחר."

(יש כאן הערה שמפנה לפירסום של יוסף דן ואסתר ליבס של "ספרית גרשם שלום בתורת הסוד היהודית". הציון הוא לעמ' 325 מס' 4331. האם זו הערה בכתב יד של גרשם שלום? ואם כן, האם זה אומר שביקורתו של מרגליות נאמרה בע"פ? אם לא, מעניין לקרוא את המאמר של מרגליות עם ראיותיו).

לאחר זמן, בתשס"ב, הודפסה מהדורה בידי נתנאל משה מנצור, אולם הוא טרח לצנזר את כל המקומות הבעייתיים (לא ראיתי את המהדורה בעצמי). המוציא לאור אף לא ציין כי הספר עבר צנזורה.

במהדורה האחרונה השמיט פיירשטיין את החלק החמישי מהספר, שכולל תוספות שלדעתו הן מאוחרות. כדאי לעיין בלינק הקודם עם הביקורת על נקודה זו ואחרות בנוגע להשוואת מהדורות.

אני חוזר שוב על הגילוי הנאות: בהתבסס על ספר זה, אני סבור כי כל יחס שהוא כלפי הרח"ו צריך להביא בחשבון את המידע שנחשף בספר החזיונות. יתכן לטעון שהספר הוא זיוף. יתכן לומר שרח"ו היה אדם גדול למרות הספר (כפי שטען בשעתו מסתברא כמדומני). יתכן גם לומר שהספר מעיד על בעייתיות חמורה אצל רח"ו, כפי שאני עצמי סבור (ולא בגלל שאין לאדם גדול חסרונות, אלא בגלל שיש חסרונות שמונעים מאדם מפורסם להפוך ל"גדול" וראוי לגדולה).

בשולי הדברים אני מוסיף אם כן את הערת ההסתייגות הבאה: במהדורתו כותב פיירשטיין, כפי שציטטתי לעיל, כי הספר נגנז בשל "מחאות שמקורן בשלומי אמוני ישראל". ואני, הקטן, העלוב והחצוף, שואל: האם מי שמוחה על גילוי של יומנו האישי של רח"ו צריך להחשב ל"שלומי אמוני ישראל" - או מי שטורח ועמל כדי לפרסם את הדברים למען יראו וידעו?

_

תוקנו ונוספו דברים רבים.________________

תוקן על ידי מיימוני ב- 26/06/2007 10:29:58

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 14:36 לינק ישיר 

מיימוני,
יש לי שאלה ואני מקווה שהיא תובן נכון, ואם היא כבר הועלתה באחד הדיונים על תורת הסוד, אני אשמח לקישור.
אני יכול להבין (לא שצריך את אישורי) את כל הביקורת על תורת הסוד, ועל חלק מהוגיה/ראשיה/רבניה, ואני בהחלט מבין את העניין בביקורת אמיתית.
אך, כיצד אתה מתמודד עם העניין שרוב בניין ומניין (נראה לי...) של ת"ח אחרי האר"י והרח"ו קיבלו אותם בצורה אבסולוטית כמעט, ולמרות שהכירו את ספר החזיונות למשל, עדיין קיבלו את הרח"ו כגדול, וכדמות משמעותית מאוד. נכון שהיו שיצאו נגד הקבלה, אך עדיין, כמה שאני יודע מדובר על מיעוט.
רק שיהיה מובן, טענתי היא לא איך אתה חולק על גדולים בתורה, הרי לא יכול להיות שהם טועים וכו'...
אלא כיצד אתה מתייחס לזה שת"ח מובהקים ומקובלים על עמ"י (הגר"א, ר"ח מוולאזין ועוד ועוד עד דורנו) קיבלו דמות כ"כ בעייתית (לדעתך) בכזאת צורה. והרח"ו לא התקבל כעוד רב, אלא כסמכות עליונה.
אם זה לא מעלה שאלה על כושר שיפוטם של אותם ת"ח? ובכלל אם הם קיבלו את הרח"ו, שלדעתך בעייתי מאוד, זה לא אומר משהו גם עליהם?
אני מקווה ששאלתי מובנית...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 14:57 לינק ישיר 

א. הם האמינו בו בגלל איכות ספריו האחרים.

ב. אולי הם סברו שהספר הנ"ל זויף.

ג. אולי הם ידעו להבין את הדברים שכתובים בספר באופן אחר (כפי שניתן להבין מעשים של גדולים אחרים הנראים תמוהים לכאורה).

ד. למיימוני יש עניין ***

האם נראה לך הגיוני לפרק את הכל ?

משפטים/מילים שלא מתאימים לפורום הוחלפו בכוכביות

תוקן על ידי עצכח ב- 13/07/2008 5:18:14

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 15:07 לינק ישיר 

א_ב_ג_ד

זו תשובה נחמדה,
אך מאחר ש-ב' לא בטוח נכון.
ואת ג' מיימוני לא מקבל (כדבריך...)
השאלה בעינה עומדת (לא לך, למיימוני)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 15:56 לינק ישיר 

האין,
ולהחריף את שאלתך, היאך מיימוני סומך עליהם כבעלי הלכה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/6/2007 19:23 לינק ישיר 

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו.

כיוון שיש סיכוי שהספר זויף (וגם אם הכתב דומה, הרי שאם הוא זויף, הוא זויף במטרה להשמיץ, מה שיכול להסביר את מאמצי הכותב לכתוב בכתב דומה).

וכיוון שניתן להבין באופן קצת יותר משמעותי את הדברים שנראים לכאורה תמוהים בספר, ובדיוק כמו שנעשה במעשיהם של גדולים אחרים (החל מאברהם אבינו שראה בכוכבים "אברם אינו מוליד", שאול המלך, אמוראים ששאלו "רבי, מה אני לחיי העולם הבא?", אמוראים שהלכו למיסטיקנים למיניהם, אמוראים שעסקו בכישוף, אמוראים שלימדו לחשים, גדולים שדיברו במעלת עצמם ועוד ועוד דברים שונים ומשונים).

האם יש בכוחנו להבין את דרגתם הרוחנית - מצבם הנפשי - של הצדיקים הקודמים לנו? ***

האם יש היתר הלכתי לקבל את הדברים כשליליים? אין כאן עבירה על קבלת לשון הרע? ושמא זו סתם הוצאת שם רע (במידה ואחת האפשרויות שהצגתי קודם נכונה)? ומה אם מדובר באדם שרבים מגדולי ישראל החזיקוהו לקדוש?

ראיתי הודעה של "בעל_עגלה" באשכול זה, הודעה שאם לא פספסתי משהו, כנראה וזכתה להתעלמות מוחלטת:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=166264&whichpage=2#R_6 ***

משפטים/מילים שלא מתאימים לפורום הוחלפו בכוכביות

תוקן על ידי עצכח ב- 13/07/2008 5:21:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2007 16:21 לינק ישיר 

א ב ג ד

שים לב לאבסורדים שיש בהשקפתך

על יחוסו של ספר החזיונות לרח"ו יש כמה הוכחות כבדות משקל
1- הספר מצוי בידינו בכתב יד המחבר.
2- יש מסורת חיה על הספר, החיד"א מספר עליו, במשך כל התקופה נמצאו ממנו תקצירים.
3- לשון הספר תואמת את תקופתו.
4- אישי התקופה תואמים את תקופתו.
5- יש פירוט רחב על אנשים מאותה תקופה, ועל קשרי משפחה מאותה תקופה, וזה תואם לידוע לנו. 

למרות זאת, בגלל שיש כמה מעשים שלא ידעת להם הסבר, הלכת לייחס את הספר לזיוף.

לעומת זאת בספר הזוהר יש כמה הוכחות כבדות משקל שהוא איננו לרשב"י, ולא לקדמונים, ושם אתה מייחס את הכתוב בו לרשב"י. 

1- אין בידינו כ"י של רשב"י.
2-  אין בידינו מסורת חיה על הספר, אדרבה יש הוכחות שאף אחד לא הכיר אותו עד המאה השלש עשרה.
3- לשון הספר איננה תואמת את תקופתו, יש בו לשונות פילוסופים אריסטוטלים מאוחרים, יש בו ציטוטים מרש"י ור' בחיי ועוד מפרשים אחרונים מפורסמים, תרגום מילולי לארמית עילגת.
4- אישי הספר נכתבו באנדרלמוסיה גמורה, יש בו שיחות בין רשב"י לדור שני לאמוראים.
5- כנ"ל כל אישי תקופתו נכתבו באנדרלמוסיה גמורה.

למרות כל זאת אתה מייחס את הספר לרשב"י.

ע"כ התייחסנו ליחוס הספר לרח"ו, כעת נתייחס לתוכן.

דבר מפורסם שר"ע הלך לשאול את החוזים בכוכבים, והם סיפרו לו על מות בתו ביום חתונתה, אבל, וכי יעלה על הדעת שר"ע לאחר צפיתו במרכבה ילך לשאול מכשפים ערבים מה מעלתו בהשגת הפרדס, היה לא תהיה, דבר מפורסם הוא שכתב הרמב"ם שאין לנביא שום ספק בנבואתו, ובטוח שלא מכשף יפתור לנביא את ודאות נבואתו.

ואילו בספר החזיונות, רח"ו שאל הרבה פעמים מכשפים ערבים וקוראות בשמן על מעלתו בקבלה, והשאלה הנשאלת: וכי כל לימודו אצל מורו ורבו לא העילו לו? וכי כל התקשרותו עם נשמות הצדיקים לא ביררו לו את מצבו?

אם יש למנהיג ספק בדרכו, ודאי שלא נשנה מחמת דבריו את המסורת האמונית המקובלת בידינו.

גם אם היה בא נביא לא היינו משנים את אמונת ישראל, אבל בסה"כ יש כאן התגלויות, ועוד יש בהם ספק, זה מורה על מצבה של חכמה זו.

"לא בשמים היא" הוא יסוד גדול בשמירתה של המסורת היהודית.

נ.ב. מה שנכתב בהודעה זו, הוא השקפת הרמב"ם, גם אם נקבל את כל דברי המקובלים, ולא נפקפק באף חזיון מחזיונותיהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2007 17:23 לינק ישיר 

דרום חוקר היקר,

כדי שנשמור על הסדר, אגיב רק לדברים שכתבת על המהרח"ו זיע"א.

לא טענתי שהספר הוא זיוף, בטח לא בכדי 'להגן' על כבודו של המהרח"ו - שכלל לא זקוק להגנתי. העליתי את הטענה הזו כי היא הובאה במילותיו של 'מיימוני' והוזכרה בפורום כאפשרות. ההוכחות שהצגת לייחוסו של הספר לרבי חיים ויטאל הן לא כבדות משקל כמו שהצגת אותן מסיבה פשוטה: אם מישהו מדורו או מהדור שאחריו החליט לזייף את הספר בגלל התנגדותו לאיש, סביר להניח שהוא היה דואג לזייף ספר שיעמוד במבחן הסעיפים שהצגת - וזה לא אמור להיות מסובך עבורו אם הוא החזיק בידו ספר אחר של המהרח"ו.

לא ניסיתי לספק הסבר למעשיו שהובאו בספר - קטונתי. אני בהחלט מניח שבכדי להבין את מניעיו האמיתיים נצרך שתהיה השגה בדרגתו הרוחנית ובתורתו - ועדיין אין לי מספיק. אך ניתן להעלות כמה אפשרויות, שאם הספר היה מיוחס לרב אחר, סביר להניח שהיו מועלות על ידי 'חכמי' הפורום.

ככל שאתה מגדיל לשאול "וכי התקשרות עם נשמות צדיקים לא הועילה לו?" - ההסתברות שהוא באמת שאל את שאלותיו ממניעי 'חוסר ביטחון' (שאולי מניע כזה מסביר את ה'אד הומינם' הרמוז באשכול העלוב הזה) הולכת ופוחתת. ואל לנו לשכוח שהדברים לא נכתבו לפרסום, כך שגם אם נכתבו על ידו, הוא לא טרח להסביר ממש את מעשיו.

ועוד יש מקום לומר שכיוון שבעצמך כתבת שחלקים מהספר נמצאו בתקופות שונות, יש מקום לשאול אם הוספו לספר קטעים או מילים שיתמיהו אותו יותר - בכוונה.

ולאחר כל זאת אזכיר ואדגיש ששאלתי העיקרית היתה - האם באמת מותר לקבל לשון הרע במצב כזה? האם מותר להציג את הדברים כך? האם מותר להתעלם מההערכה העצומה של גדולי ישראל כלפי האיש (גדולי ישראל שהיתה להם השגה אמיתית בתורתו, גדולי ישראל שהנהיגו את עם ישראל במאות השנים האחרונות) - ולייחס לו אמרות תמוהות? (דהיינו לבחור להאמין שהספר נכתב על ידו, וגם לבחור להאמין שההסברים למעשים הכתובים בו נבעו ממניעים זולים ופשוטים - כפי שניסיתם לעשות).

בהודעתך אתה לא מייצג את השקפת הרמב"ם אלא קובר את השקפת הרמב"ם שחקר ולמד את הדברים שהיו בפניו בטרם הביע עליהם דעה, וגם נזהר בהלכות לשון הרע. בסוף הודעתך נרמזה עקיצה לחכמת האמת, שהיא פנימיות התורה שהתקבלה אצל חכמי ישראל - אלה שזכו להכיר אותה. החל מהרמב"ן, הראב"ד וכלה בגר"א ובאחרוני זמננו. החכמה היא לא מהשמים, היא מהתורה - הביאור לה הוא שהועבר מרב לתלמיד (כפי שכתב הרמב"ן) ונגלה במשך הדורות.

אתה עובר על דברי הרמב"ם במקומות שונים, אולי אפשר לומר שגם כאן:
"אלו התלמידים הקטנים שלא הרבו תורה כראוי (הערה שלי: במקרה שלנו לא התאמצו להבין את חכמת האמת המצויה ומקובלת אצל חכמי ישראל), והם מבקשים להתגדל בפני עמי הארץ ובין אנשי עירם, וקופצים ויושבים בראש לדון ולהורות בישראל--הם המרבים את המחלקות, והם המחריבים את העולם, והמכבים נרה של תורה, והמחבלים כרם ה' צבאות.  ועליהם אמר שלמה בחכמתו, "אחזו לנו, שועלים--שועלים קטנים, מחבלים כרמים"

תוקן על ידי א_ב_ג_ד ב- 29/06/2007 17:40:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2007 17:27 לינק ישיר 

השאלה הנחמדת של 'האין' עוררה בי רעיון למשחק משעשע.

מי אחראי למשפטים הבאים?

'מי שהיה יכול להשיג סודות התורה ולא השתדל להשיגן נידון בדינין קשין ר"ל.'

'הגאולה לא תהיה רק ע"י לימוד התורה ועיקר הגאולה תליא בלימוד הקבלה.'

'כ"ז שאינו מבין הסוד אפילו הפשוט אינו ברור בידו.'

'הנה היצה"ר עושה אתכם שישמן לב העם הזה ולא ילמוד קבלה.'

רמז: הוא ראה את הרמב"ם, הוא לא הספיק לבקר בפורום עצכח, ובכל זאת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/6/2007 17:57 לינק ישיר 

א ב ג ד

נראה שלא הבחנת בלוז של הנושא

תורת ישראל מהשמים היא (במסורת דור אחרי דור), ואין בינה לבין המכשפים כלום, ואילו תורת הקבלה נתמכת ע"י מכשפים גוים, וגדולי מלמדיה הלכו בנתיב זה, הדבר מלמד עליה מאין באה ולאן היא הולכת.

אילו לא הייתם משנים באמונת ישראל כלום, עוד היינו מלמדים זכות על הקבלה, אבל גם שיניתם את אמונת ישראל, גם עקרתם את ההלכות בתלמוד, בתלמוד בערבה עלה אחד בבד אחד, והמקובלים 5 בדי ערבה, וכו' וכו', כיוון שכן, מדוע שנלמד זכות על מי שבא לשנות את הדת היהודית בהלכה ובאמונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/6/2007 22:12 לינק ישיר 

דרום חוקר,

טענתך כאילו באה הקבלה ושינתה את פני היהדות את אותה הטענה אפשר לטעון גם על הרמב"ם, ואולי אפילו ביתר תוקף. האם הרמב"ם לא שינה כלום באמונת ישראל?
ומעבר לזאת, הטענה כאילו הקבלה מקורה לא ביהדות, עד כמה שאני יודע גם בקרב החוקרים טענה זו לא מצויה (אם כי אולי קיימת, אני לא בקי מספיק), גם גרשום שלום טוען שהקבלה ראשתיה אי שם עוד לפני הולדת הנצרות, ורואה אותה כתופעה יהודית, וכך גם דברי ליבס על הזוהר שהוא ספר אשר רוח יהודית מנשבת בו (גם אם מושפעת ממקורות כאלה ואחרים מחוץ לה, והרי הרמב"ם לא למד כלום מחכמת יוון...).

ואחרי שתורת הקבלה מקורה בכשפים כטענתך, אני אשאל אותך את השאלה ששאלתי את מיימוני, האם רוב בניין ומניין של ת"ח אחרי דורו של האר"י הלכו בדרך אמונת כשפים? ואם כן, אין לנו על מי לסמוך בדורות האחרונים?

דבר נוסף, להיטותו של הרח"ו למציאת שורש נשמתו (ועל זה קשה לחלוק) נובעת מבירור מתפיסה (של האר"י, ואולי גם לפניו) שתיקון האדם מחייב אותו לדעת את שורש נשמתו, שאחרת לא ידע מה לתקן (שער הגילגולים הקדמה כג).
לגבי ההליכה למכשפים גויים, לא זכור לי כרגע המקורות המדויקים, אבל יש כמה סיפורים בגמרא על זה, היה אחד חבר של רבא, לא?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי האיש (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.