בית פורומים עצור כאן חושבים

מי האיש (קבלה)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/6/2007 23:58 לינק ישיר 

האין

שמחתי על שאלותיך, אבל בא נבחן את הדברים בשום שכל, דבר דבר ועניינו.

< טענתך כאילו באה הקבלה ושינתה את פני היהדות את אותה הטענה אפשר לטעון גם על הרמב"ם, ואולי אפילו ביתר תוקף. האם הרמב"ם לא שינה כלום באמונת ישראל? >

אם באים אנו להתייחס לרמב"ם, הרי שהסוגיה מתחלקת ל-3 חלקים.
1- הפסיקה ההלכתית של הרמב"ם.
2- יסודות האמונה של הרמב"ם.
3- ביאור מושגים יהודים במשנת הרמב"ם.

בנוגע לפסיקת הרמב"ם, הרי שהוא תיעד מסורת פסיקה שורשית ביותר, ומי שיתחקה אחרי דבריו ימצא שהוא העתיק וביאר במילים המקוריות של חכמי התלמוד, ובמילותיהם הם הוא כבר שיקע את הפרשנות והביאור. 

בנוגע ליסודות האמונה של הרמב"ם, אילולי הרמב"ם שהעמיד את היהדות בקרן אורה, אילו באתי לטעון כנגד המקובלים על גשמות הבורא, הם היו טוענים כנגדי שהאלהים גשם מגשמי האדמה (אין סוף מפוצל לעשרה כפשוטו ומשמעותו), ורק הרמב"ם הוא זה שהגדיר ברור את יסודות היהדות, והכל על פי חז"ל, כך שבנקודה זו הרמב"ם הוא המשמר הגדול של היהדות

בנוגע לביאור מושגים יהודים במשנת הרמב"ם, כאן אני מסכים עמך ב-4 נושאים, הרמב"ם ביאר מלאכים בצורה פילוסופית, שלא לפי התנ"ך ושלא לפי חז"ל, הרמב"ם הגדיר את הנפש בצורה פילוסופית, שלא לפי התנ"ך ושלא לפי חז"ל, הרמב"ם הגדיר את העולם הבא בצורה פילוסופית, שלא לפי התנ"ך ושלא לפי חז"ל, וגם בהגדרות הנבואה ניתן לתפוס על הרמב"ם, כי הוא יותר מדי שיקע את הכוח המדמה בסוגיה, וגם השכל הפועל עומד ברקע בשיטתו הפילוסופית. 

על פי כל הנ"ל, היהדות היא הפסיקה התלמודית + יסודות אמונה הקיימות באומה זה עידן ועידנים. 

אני תומך ברמב"ם בכל הדברים שהוא לא שינה, ויש לו מקום נכבד לשימור האמונה היהודית יותר מכל אחד אחר ביהדות, למרות שיש בדבריו טעויות. 

אבל

1- מעולם לא נאמר ביהדות שיש 10 ספירות עד בא המקובלים.
2- מעולם לא נאמר ביהדות שכל מושגי ההגשמה הם כפשוטם, יש לה' עיניים, אבל הם רק בכאילו לסבר את האוזן.
3- מעולם לא נטען ביהדות שאור ה' התפצל ונכנס בתוך כלים, גם לא במשל וחידה.
4- מעולם לא מצאנו את חכמי ישראל הולכים להיוועץ בקוסמים בענייני אמונה ויהדות (הם שאלו אותם בענייני חול).
5- מעולם לא מצאנו ביהדות שנביא בכדי להשיג נבואה צריך להשתמש בשמות קודש בכדי לפתוח שערים, אלו טכניקות של קבלה מעשית, אבל ביהדות ה' מנבא את הנביא, והוא לא צריך לסייע בידו.
6- מעולם לא מצאנו מי שעקר את התלמוד בהלכותיו כמו המקובלים, כאן אני יכול לכתוב לך 14 ספרים על כך, כנגד כל ספר מספרי משנ"ת להרמב"ם, לא נשארה הלכה תלמודית כצורתה שהם לא שינו.
ביהדות יש רק פסיקה הלכתית אחת, זקן ממרה שמורה אחרת יהיה בנידוי, ואין לשום רב או פוסק סמכות לשנות את ההלכות כרצונו וכסודותיו.

אני מקווה שאתה מבחין בשינוי המהותי שיש כאן

כל מי שיחרוג מאמונת ישראל לא נקבל את דבריו, בין אם הרמב"ם ובין אם האר"י.

אח"כ כתבת
< ומעבר לזאת, הטענה כאילו הקבלה מקורה לא ביהדות, עד כמה שאני יודע גם בקרב החוקרים טענה זו לא מצויה (אם כי אולי קיימת, אני לא בקי מספיק), גם גרשום שלום טוען שהקבלה ראשתיה אי שם עוד לפני הולדת הנצרות, ורואה אותה כתופעה יהודית, וכך גם דברי ליבס על הזוהר שהוא ספר אשר רוח יהודית מנשבת בו (גם אם מושפעת ממקורות כאלה ואחרים מחוץ לה, והרי הרמב"ם לא למד כלום מחכמת יוון...). >

כל ענייני הקבלה התחילו להתנוצץ באומה היהודית רק במאה השתים עשרה, וראה זה פלא, המגידים תואמים לרבנים ולמנהיגים, ולא להיפך, המגיד שבא לב"י הורה לו כפי קבלת הרמ"ק, המגיד שבא לאר"י הורה לו בצורה שונה וממנו נוצרה קבלת האר"י, האר"י התחיל לעסוק בקבלה על פי כתבים שמצא אצל איזה סוחר,  ולפתע ניגלה אליו מגיד והורה לו את הדרך כפי הבנתו, גם לרמ"ק היה מגיד וגם לעוד ר' יוסף היה מגיד, אבל כאמור כל מגיד הורה שונה. 

ידידי אלו דברים מפורסמים, אני לא מכחיש אותם, אבל אני גם מסתכל בצורה כללית על התמונה, מדועי שנאמין למגיד של האר"י ולא למגיד של הב"י או הרמ"ק???

אם באנו לנטוש את דרך המסורת הבטוחה, אם באנו לנטוש את רבותינו שהורונו מדור דור, מדוע שנלך אחרי אחד ולא אחרי אחר, זה שהוא בא בסוף זה לא סיבה לכך.

כדאי לשים לב, אותם מגידים לא באו לחכמי התלמוד, חכמי התלמוד לא שמעו על ספירות, מדוע???

על כורחנו, אם חפצים אנו לשמור על יהדות מקורית, אם חפצים אנו לא לשנות את יהדותינו, צריכים אנו להמשיך לילך אחרי מה שקיבלנו, ולא לשנות כלום. 

"לא בשמים היא" הוא יסוד גדול בשמירת היהדות, כי יש בעולם הרבה כוחות, אבל אין בהם כח לשנות כלום את היהדות.  

מקורה של הקבלה הוא בפילוסופיה שהיתה באותה תקופה, כאילו אלהים כולל הכל, ומבלעדיו אין כלום, הוא כולל הכל, הוא צימצם את עצמו, הוא האציל והם נאצלים, אבל הם עדין קשורים זה בזה והכל אחד, ואח"כ באו גילויים על כך.

בני אדם המציאו סברא זו, ואח"כ עם התנהגות מתאימה ופרישות ואמונה, הם גם מצאו סמך לדבריהם.

יש בעולם הרבה כוחות, אני מסכים אליהם, וגם סיפרתי עליהם כאן בפורום, אבל הם לא מעצבים את היהדות.

אח"כ כתבת
< ואחרי שתורת הקבלה מקורה בכשפים כטענתך, אני אשאל אותך את השאלה ששאלתי את מיימוני, האם רוב בניין ומניין של ת"ח אחרי דורו של האר"י הלכו בדרך אמונת כשפים? ואם כן, אין לנו על מי לסמוך בדורות האחרונים? >

כל מי שמסתמך על הקבלה, שומע את האותות המופתים ומשתכנע, חכמי ישראל חלקם עוסקים בכך, וחלקם אומרים שהם מאמינים אבל הם לא יודעים כלום, אבל אני סובר כפי אותם תלמידי חכמים רמבמיסטים, שיודעים משהו על מסורת ישראל, ולא ינידו אותם אותות ומופתים לעקור את המסורת. 

עוד דבר טוב, שאילולי הרמב"ם לא היינו יודעים איך להאמין, והיינו משנים את המסורת חדשים לבקרים.

בסוף כתבת
< לגבי ההליכה למכשפים גויים, לא זכור לי כרגע המקורות המדויקים, אבל יש כמה סיפורים בגמרא על זה, היה אחד חבר של רבא, לא? >

ידידי המאמין, דע לך, דייקנות זה סוד העיון, 2 הלכו למכשף, השאלה מה הם שאלו אותו, ביאור חלום, או ביאור מעלתו הרוחנית, זה סוד ההבדל, אין בין היהדות למכשפים כלום, צריך להרוג אותם, בטח שהם לא ילמדונו משהו על רוחניות.

תופעת זו של הליכה למכשפים היתה מצויה בין המקובלים של אותה תקופה, היא חדשה ביהדות, גם המגידים היו תופעה שנפסקה, יש קשר בין הדברים, אבל אין בכוחם של אלה לשנות את היהדות.

קורא יקר

בדברי לכאורה אינני סובר כפי אף שיטה, הרמבמיסטים יאמרו לי אתה מאמין באותם גילויים ואנחנו לו, המקובלים יאמרו לי למרות אמונתך בגילויים לא שינית כלום, ואתה לא מאמין בענייני הקבלה. 

אבל זאת בדיוק הנקודה, כולם צודקים, גם המקובלים באותותיהם וגם הרמבמיסטים באמונתם, אבל אמונת ישראל לא תשתנה לעולם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 00:32 לינק ישיר 

דרום חוקר,

איני רואה עניין להגיב לכל דבריך כיוון שעל רובם כבר עניתי (כאן:
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1639143&whichpage=9#R_5
 ובעוד מקומות )***.

מחז"ל השתמע בהמון מקומות שיש רובד נסתר לתורה הקדושה - רובד שעובר במסורת. כמובן שמי שלא קיבל את המסורת הזו עלול לראות ברובד זה כ'שינוי המסורת', אלא שבדור שלנו הרובד הזה גלוי לכולם - כפי שהיה גלוי לרמב"ן, לראב"ד ולעוד.

אקח ברשותך משפט אחד מתוך הודעתך, משפט שהזדמן לעיניי באופן אקראי:

"מעולם לא נטען ביהדות שאור ה' התפצל ונכנס בתוך כלים, גם לא במשל וחידה"

א. מי שקרא טקסטים קבליים ולא באמת ניסה להבינם, עלול באמת לחשוב שהקבלה טוענת שאור ה' התפצל. מי שקרא מעט הקדמות יודע שהאור לא התפצל, ואפילו מי שקרא בהבנה את ההודעה שבקישור שהצגתי לעיל, אמור לדעת שאור ה' לא התפצל.

ב. ביהדות נטענו דברים קשים יותר. כמו גם העובדה שה' בתחילה חשבת לברוא את העולם בדין, התחרט, וברא במידת הרחמים.

אגב, דרום חוקר, יש לך מושג "מי האיש"?  - האם אתה סבור שהאיש הזה אינו מודע למסורת ישראל, ואכן דעותיו הושפעו מכשפים?

משפטים/מילים שלא מתאימים לפורום הוחלפו בכוכביות

תוקן על ידי עצכח ב- 13/07/2008 5:29:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 00:45 לינק ישיר 

דרום חוקר,

אני אתייחס בקצרה לחלק מן הטענות, ולחלקם שהזמן יהיה פנוי יותר.
וסלח לי על חוסר הסדר בדברי...

'כל ענייני הקבלה התחילו להתנוצץ באומה היהדות רק במאה השתים עשרה'
לא ברור לי מאין אתה לוקח דעה זו, אולי אתה מתבלבל עם ספר הזוהר שלדעת החוקרים נכתב אז, אך לדעת החוקרים הקבלה התחילה בזמן קדום הרבה יותר (סביבות 0 לספירתם). וראה מאמרו של שלום 'המסתורין היהודי והקבלה' (דברים בגו, עמ' 230). דעה שהקבלה התחילה רק אז, אני לא מכיר. אם אני טועה, אשמח אם תעמיד אותי על טעותי.

המקובלים לא הגשימו את האל, אלא התרחקו מזה מאוד מאוד. הרי כל ספר קבלה בהקדמתו מסביר כמה אסור לראות את הדברים כפשוטם ולהגשים את האל, שכן מדברים במושגים רוחניים ביותר. אז אין צורך להכניס להם מילים לספר או לפה, הם לא הגשימו את האל.

אני לא יודע כמה הלכות הרמב"ם שינה, אך אם זכורני לא מטעה אותי יש מקומות כאלה, ויבואו אולי בקיאים ממני ויעידו על כך (או על זה שזכרוני מטעה אותי)
לגבי שינוי המקובלים את ההלכה, אני לא יודע אם יש כ"כ הרבה, אבל אם אתה יכול למלאות 14 ספרים אז תתחיל, כמובן שבנושא זה יש לזכור את כל המנהגים שהיו במשך הדורות, שאולי הם מקור השינוי. ובכלל כדאי לבדוק כל שינוי לגופו ולא להכליל יתר על המידה

ספר היצירה שבוודאי קדום למאה ה12 כבר מזכיר 10 ספירות.
ובכלל הרבה דברים לא נאמרו ביהדות עד שמישהו אמר אותם...ועדיין אמרו אותם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 22:18 לינק ישיר 

האין

הסכת ואאלפך תעלומות אשר נגלו מיני קדם

כבר כתבתי לך שדברי הקבלה התחילו להתנוצץ באומה הישראלית רק במאה השתים עשרה, אתה טענת כנגדי מספר יצירה שהוא קדום לכך.

ראשית דברי מתבססים על ספרות מוכחת, לא השערות ולא תיאוריות, יש בידינו ספרות קבלית רק מאז, ספר הזוהר כמובן לא היה אז, לא הרמב"ן ולא הרשב"א זכו לאורו, אלא הם הלכו בנתיב הקבלה, אבל היא היתה שונה בתכלית.

כפי שבודאי אתה יודע, יש היום מדע שכבש את העולם, הוא נקרא מדע הפלפול, עם פלפול אתה יכול להכניס פיל בחור של המחט, להפוך את הרמב"ן למקובל על פי שיטת האר"י ז"ל בכל דקדוקיו ופרטי דעותיו, אבל לא זו הדרך ולא זו העיר, כי אם לא נבחין בדבריהם, א"כ גם הרמב"ם היה מקובל, כי מי שאיננו מבחין, והוא מורגל לערבב דברים, משנתו מעורבבת ומשובשת, וכל מי שיש לו ידע והבנה מגלה זאת בקלות.

כעת נחזור לספר יצירה

אם אתה לו שמעני, לך לך לחנות ותקנה "ספר כוזרי" בתרגומו של הרב יוסף קאפח, מה המיוחד בתרגום זה, הוא מדויק, יש בו טור מול טור, טור ערבית טור עברית, וכל מילות ספר הכוזרי נכתבו בדיוק ובבהירות, אין צורך בערמות של מפרשים, מפרש על גבי מפרש, ניתן לקרוא ישר ופשוט מדברי ספר הכוזרי.

לאחר שתקנה את הספר, ולאחר שתעיין במאמר רביעי סי' כה' (עמ' קעד) תגלה להפתעתך, איך ספר הכוזרי מפרש 10 ספירות, 10 מספרים. ידידי המאמין שמעת נכון, לא פיצול באלהות, ולא דברי כפירה, ולא הכנסת פיל בחור של המחט, ה' הוא עשר ואחד, אנחנו יהודים לא חויבנו להאמין בנמנעות, גם ספר הכוזרי מימיו לא חשב שעשר ספירות הם עשר פיצולים, מדובר כאן בסה"כ על 10 מספרים.

ידידי, אני יודע שאתה לא מאמין למה שאני כותב, אז אתה בחברה טובה, גם רס"ג כתב כך בפירושו לספר יצירה.

סוף דבר

דברי הקבלה התחילו להתנוצץ באומה הישראלית רק במאה השתים עשרה, ועד אז, גם מה שחושבים המקובלים בתום לב כדברי קבלה צרופים ומזוקקים, היה בעיני חכמי הדור חכמת הטבע והמספר, אבל על קבלה הם לא שמעו ולא חלמו.

סליחה אם למישהו נשברו מיתוסים, צריך להכיר את היהדות לפני שמביעים דעה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 22:37 לינק ישיר 

דרום חוקר,

צר לי אך אתה לא מתמודד עם העובדה הפשוטה שגם לדעת החוקרים הקבלה לא התחילה במאה ה12. אלא בערך 1300 שנה לפני.
אני לא טוען שקבלת האר"י היא קבלת הרמב"ן, וקבלת הרמב"ן היא קבלת התנאים, אם כי יש קווים דומים והמשך.
ושוב אני מפנה אותך למאמרו של גרשום שלום, אשר א"א לחשוד בו בקנאות דתית והגנה חסרת הגיון על הקבלה ועל המסורת שלה.
חבל שאתה מפריח השערות באוויר, בעוד הספרות המקצועית (הלא דתית!) חולקת על קביעותיך. דברי הקבלה התחילו לפני המאה ה12 ואם האר"י אצלך הוא הקבלה היחידה אז זה המאה ה16 ולא ה12.
ידוע, וזה ממש לא חידוש עצום, שלספר היצירה ישנם פרשנויות פילוסופיות אחרות, מה זה מוכיח טרם הבנתי.
ושוב, דבריך על פיצול באלוהות לא נתמכים בשום מקום, ראה כמה הקדמות יש לספרי הקבלה אשר מרחיקות מכל גשמות האל. ומסבירות  שעל הא"ס א"א לדבר כלל כי אין לנו בו שום השגה. 
אפשר לטעון לא מעט טעות על הקבלה, אך ענייני הגשמות רחוקים ממנה.
ושוב, מניין דעתך שהכל התחיל במאה ה12? יש ולו מקור אחד לרפואה? ולא טענתי על ספר היצירה שהוא מוכיח את קדמות הקבלה, אלא על ספרות תנאית, ושוב ושוב, ראה מאמרו של שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 22:42 לינק ישיר 

דרום חוקר,

ברוגז?[Image]

נכון שבכוח הפלפול ניתן לעשות המון דברים, כמו גם לטעון שהרמב"ן והראב"ד, הגר"א ובעל התניא לא הלכו במסורת היהדות.

והנה שוב אתה רומז שחכמת הקבלה עברה שינוי. אלא שאדם שלא מבין בחכמת הקבלה, אין בכוחו לטעון טענה שכזו! בכדי לטעון שהקשר בין חכמת הקבלה של הרמב"ן לחכמת הקבלה של האר"י קיים אך ורק מכוח פלפול המפרשים, לא די לדעת בכוחו של הפלפול, אלא יש צורך לדעת גם, ובעיקר, בחכמת הקבלה. והרי שנינו יודעים שבזו אינך מבין גדול, אז מדוע תביע דעה כה נחרצת בעניין בו אינך מבין כלום?

סליחה אם למישהו נשברו מיתוסים, צריך להכיר את חכמת הקבלה לפני שמביעים עליה דעה, ומומלץ להכיר אותה בזמן בו אתה עדיין מסוגל להשלים עם העובדה שאת עיקר היהדות טרם למדת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 23:09 לינק ישיר 

האין

ראשית
אתה כתבת הוכחה מספר היצירה לקדמות הקבלה, ולכך באו דברי.

שנית
אין סודות בחדר, אין סודות בעולם, חכמי ישראל כתבו קבלה רק מהמאה השתים, אני לא מסתמך על גרשם שלום, אני מסתמך על חכמי ישראל, הרמב"ן והרשב"א ומקובלי ספרד.
לא בדרך רמז, בדרך של ספרים שלמים קבליים, פחות מזה איננו הוכחה לכלום.

אודה לך אם תסכם בכמה שורות את דברי גרשם שלום (ניתן לעשות זאת), כי אין לי את הספר המדובר (אודה ולא אבוש).
אל תאריך ואל תטרח הרבה, תכתוב ראשי פרקים.

שלישית
אם אתה מסכים לשינויים בקבלה, שלא כידידך א ב ג ד שכל העולם נדמה עליו כמישור, ולדעתו אין הבדל ואין שינוי, הרמב"ן הוא האר"י בכח הפלפול, אם כן האם זה לא מפריע לך להאמין בסודות שמשתנים מדור לדור?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/7/2007 23:18 לינק ישיר 

דרום חוקר,

יש הבדל בכתוב, לא הבדל בקבלה. כבר כתבתי על כך שהמקובלים הגדילו לבאר את תורת הקבלה במשך השנים באשכול אחר.

עיקר ה'חידוש' של האר"י בכך שהרחיב את ביאור הפרטים על ה'אור החוזר' - מה שלא העלו על כתב בהרחבה המקובלים הקודמים לו.                       

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2007 20:40 לינק ישיר 

עמ' 22

ראה כמה הרחיקו המקובלים מן ההגשמה, אוסף ציטוטים, בלי מאמץ ועיון רב מדי :

אידרא רבא (ח"ג קכז ע"ב) אזהרה לבל להגשים את האל, ראה שם.

'ואם אנו עשויים בצלם ודמות, אל יעלה בדעתך, כי עין בצורת עין ממש, או יד בצורת יד ממש, אבל הוא עניינים פנימיים ופנימים לפנימיים באמיתת מציאות ד' יתברך...' (הקדמה לשערי אורה, הר"י ג'יקטליא)

'ואמנם דבר גלוי הוא כי אין למעלה גוף ולא כח בגוף חלילה וכל הדמיונות והציורים אלו לא מפני שהם כך חס ושלום אמנם לשכך את האוזן לכשיוכל האדם להבין הדברים העליונים הרוחנים בלתי נתפסים ונרשמים בשכל האנושי לכן ניתן רשות לדבר בבחינת ציורים ודמיונים כאשר הוא פשוט כו' וכמו שאמר הכתוב כי לא ראיתם כל תמונה... כבר ידעת כי אין לנו רשות לעסוק קודם האצילות עשר ספירות ושלא לדמות שום צורה ודמיון כלל חלילה וחס [פי' אפילו בדרך משל אין לנו רשות] אבל מן עשר ספירות ולמטה אפשר לדבר בדרך משל ודמיון עכ"ל הרח"ו ז"ל שם.' (הקדמה לעץ חיים, לא של הרח"ו, ושם מצוטטים רבים וטובים אשר הרחיקו מן הגשמות, הרמח"ל, הגר"א, הר"ח מוואלויזן, הרמ"ע מפאנו ועוד.)

'כן הענין בגדרי הגוף כי אין הענין שיהיה ממש גוף למעלה ולא שיצדק בספירות גדרי הגוף אלא אחר שהגוף נברא מהם והם שרש אליו נמצאו בשרשים על דרך הכינוי מציאות גדרי הגוף.' (פרדס רימונים, שער ב, א)

'ועוד כי מה שאינו גוף לא יתחלק, וא"כ איך אנו אומרים זה דין וזה רחמים וזה מכריע ביניהם וכו', כי כל זה יורה גשמות. דע כי באמת הבורא יתברך אין לו שום שנוי ולא יצדק בו דבר ממשיגי הגשמות ח"ו'(שם, ד, א)

'...יש להקדים הערה אחת להפשיט הדברים מגשמיותן דהנה מלבד ההפשטה הידוע לכל שכל מה שדברו המקובלים וכינו לאלוקותו ית' בערכי הכינויים הגשמיים כמו ראש וידים ורגלים...הכל משל ומליצה ומקרא מלא כתיב כי לא ראיתם כל תמונה...' (שרש מצות התפלה ב')'

אני חושב שזה מספיק לעניין טענת כאילו המקובלים הגשימו (הובאו דוגמאות מייצגות, זוהר, הקבלה הספרדית, האר"י, רמ"ק וחסידות).

לגבי הטענה שעד המאה ה12 לא הופיעה הקבלה באופן מסודר, אני לחלוטין לא מבין מה הוכחה פה.

עד רבי לא הופיעו משניות באופן מסודר.

עד רס"ג לא היה ספר באמונה מסודר (למעט פילון).

עד הרמב"ם לא היה ספר הלכה מסודר.

הגמרא כתבה במעורב את כל הנושאים, כך שזה לא הופיע וזה לא הופיע כספר מסודר. אא"כ יש הבדל הנסתר מעיני.

בשביל לסכם את טענתו של שלום אני צריך מעט יותר זמן, אך בגדול הוא מדבר על 6 תקופות בקבלה, שהראשונה בהן היא בתקופת התנאים אשר ממנה לא נשאר חומר שלם, ומן התקופה האמוראית כבר אפשר למצוא חומר במה שנקרא 'ספרות ההיכלות'. על התקופה הראשונה הוא כותב כך 'שהמיסטיקה (אין צורך לעשות אוקימתות לא קיימות על ההבדל בין זה לקבלה, שכן בהתחלה הוא אומר שזה היינו הך) היהודית כגורם נבדל נתפתחה זמן קצר לפני הופעת הנצרות וזמן קצר אחריה...'  ובהמשך הוא מונה מספר אמוראים ותנאים אשר הוא משייך למגמות אלו. אמנם 6 תקופות, אך תנועה אחת. אגב, גם מה שקראת 'קבלה מעשית' הוא מתאר כקדומה, ואולי אפילו עוד יותר.                                                                                                                        

זה סיכום קצר ביותר, בעיקר על החלק הראשון.

ולעניין החידוש אשר אתה טוען שהאר"י חידש ואיך זה לא מפריע. לא רק שזה לא מפריע לי, אלא להיפך, החידוש הוא דבר ברוך (כמובן במסגרות מסוימות) ובכל דור מחדשים חכמים דברים אשר לא היו לפניהם. וכל דור ומחדשיו. ויש הבדלים בין החכמים וטוב שכך, וכמו שאנו מקבלים את הריטב"א והרשב"א והר"ן בפירושים שונים לגמרא, כך אנו מקבלים את קבלת הרמ"ק ואת קבלת האר"י. אבל זה כבר באמת נושא אחר לחלוטין. אך אולי באמת בקבלה כמו שציין א_ב_ג_ד ההבדלים לא משמעותיים, אני לא מספיק בקי כדי להכריע בינך ובינו.

ואם כבר עסקנו בכשפים נביא את דברי הגר"א על דעת הרמב"ם : '...אבל כל הבאים אחריו חלקו עליו שהרי הרבה לחשים נאמרו בגמרא והוא נמשך אחר הפילוסופיא (נ"א מוסיף 'הארורה') ולכן כ' שכשפים ושמות ולחשים ושדים וקמיעות הכל שקר אבל כבר הכו אותו על קדקדו שהרי מצינו הרבה מעשיות בגמ' ע"פ שמות וכשפים...והפילוסופיא הטתו לפרש הגמרא הכל בדרך הלציי ולעקור אותן מפשטן וח"ו איני מאמין בהם ולא מהם ולא מהמונם אלא כל הדברים הם כפשטן אלא שיש בהם פנימיות ולא פנימיות של בעלי הפילוסופיא שהם חיצוניות אלא של בעלי אמת' (יו"ד קעט ס"ק יג)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/7/2007 22:02 לינק ישיר 

האין

תחילה נדון על 6 תקופות הקבלה, ואח"כ נדון על ענייני ההגשמה.

לפני שאנו דנים על תקופות בקבלה, צריך לדון מה המאפיין של קבלה, כי אם קבלה זה להתפלל בכוונה או להתנבאת, א"כ זה היה גם קודם המאה השתים עשרה.

המאפיין של שיטת הקבלה הוא עשר ספירות.

אלהים היה כולל הכל, הוא צמצם את עצמו בכאילו, נוצרו ממנו 10 ספירות, הם התגשמו, ולבסוף נוצר העולם.
זה תמצית הקבלה, וזאת ההגדרה של קבלה.

כיוון שכן, התגלויות ונבואות היו באומה כבר הרבה לפני המאה השתים עשרה, אבל זה לא קבלה, גם יחזקאל ראה מלאכים אז הוא כתב קבלה? וכי יחזקאת תיאר את ה-10 ספירות?

כל חכמי ישראל הידועים לנו מאז היות האומה הישראלית ועד המאה השתים, אף אחד מהם לא כתב על ה-10 ספירות במובנם הקבלי, נמצא שהוכחנו בצורה מאוד פשוטה ויסודית, הקבלה התחילה להתנוצץ רק במאה השתים עשרה.

כתב רב האי גאון (אוצר הגאונים למסכת חגיגה, עמ' 14-15)
"כי הרבה מן החכמים היו סוברים, כי מי שהוא הגון בכמה מדות זכורות ומבוארות, כשמבקש לצפות במרכבה ולהציץ בהיכלות של מלאכי מרום, יש לו דרכים לעשות, שישב בתענית ימים ידועים, ומניח ראשו בין ברכיו, ולוחש לארץ שירות ותשבחות הרבה שהן מפורשות, ובכך מציץ בפנימיו ובחדריו, כמי שהוא רואה בעיניו היכלות שבעה, וצופה כאילו הוא נכנס מהיכל להיכל ורואה מה יש בו. ויש שתי משניות שהתנאים שונים אותן בדבר זה, ונקראות היכלות רבתי והיכלות זוטרתי, ודבר זה מפורסם וידוע. ועל אותן צפיות שנה תנא זה ארבעה נכנסו לפרדס, המשיך את ההיכלות הללו לפרדס, והעלה להם השם הזה ... כי הקב"ה ... מראה אותן בפנימיות מראות היכליו ומעמד מלאכיו". (ע"כ מרב האי גאון)

וכי רב האי גאון כתב קבלה??? לא מוחלט, הוא מתאר התגלות.
וכי בתלמוד נזכרה הקבלה??? לא מוחלט, נזכר התגלות לחכמים, וכפי דברי רב האי גאון.

בכל הספרות התנאית והאמוראית לא נזכרו העשר ספירות במובנם הקבלי, אפילו לא בשם, כי הם לא ידעו זאת ולא סברו זאת.

על פי כל הנ"ל, אם אתה טוען שיש ספרות קבלית גם קודם המאה השתים עשרה, תצטרך להביא לנו ענייני קבלה מוכחים, ולא סתם תיאורים מעורפלים שאמנם הם אינם פילוסופים, ואף אחד לא מכחיש אותם, אבל אין בינם לקבלה כלום.

מכיוון שהזכרת את גרשם שלום, הרי שיש לו עוד ספר שכן נמצא באמתחתי, "מחקרי קבלה" ובפרק ראשון "תעודה חדשה לתולדות ראשית הקבלה" הוא כותב בצורה מאוד מפורטת על תחילתה של הקבלה במאה השתים, קבלה במובנה הקבלי ולא המליצי, הוא מונה את שמות המקובלים, בתואר של ראש המקובלים ומנהיגם הוא מכנה את ר' יצחק סגי נהור בן הראב"ד, הרמב"ן, תלמידי הרשב"א, ר' יונה, וכו' וכו', אלו הם מקובלים, כי יש בדבריהם ענייני קבלה, אבל קודם לכן לא נזכר. 

אם יש בידך ראיות מפורטות ומוחלטות אשמח לשמוע.  

כעת נעבור לעייני ההגשמה

ביחזקאל מסופר שהוא ראה על הכסא דמות כמראה אדם, וכי שמעת מישהו שטען על הנביא יחזקאל שהוא הגשים באלהות, כאילו ה' יושב על הכסא, ודמות ה' היא כדמות אדם? לא. מדוע? כי הנביא יחזקאל מתאר התגלות, הוא התייחס לדבריו כהתגלות ולא כהסבר לסבר את האוזן, המילים המתאימות לתיאור ההתגלות לדעתו זה מה שהוא כתב, וכל דבריו מובנים כתיאור התגלות ולא כתיאור לסבר את האוזן.

אבל דא עקא, המקובלים לא טוענים שתורתם היא תורת התגלות, הם לא מתייחסים לדבריהם כתיאור התגלות נטול הבנה, הם טוענים שהם מבינים בשכל, ידידך א ב ג ד מבין בשכל מהו אור ה', הוא מבין מהו אור מהו כלי, מהי ספירה המורכבת מאור וכלי, את הכל הוא מבין בשכל.

מכיוון שהשכל האנושי לא מסוגל לקלוט דבר שאיננו גשמי, אפילו לא בערך, אפילו לא בכאילו, לכן כל מי שטוען שהוא מבין בשכל מהי ספירה, יש בראשו דמיון כוזב, והוא מגשים את ה', והוא כופר, פשוטו כמשמעו.

דע לך ידידי, המקובלים העמיסו על ה' אבסורדים שלא ניתן לומר, אפילו לא בדרך של לסבר את האוזן.

וכי יש לה' אור?
וכי אור יכול להסביר משהו על ה', אור הוא גשמי וה' הוא רוחני ואין בינם כל קשר.
וכי יש לה' יחס לכלי שקלט את אורו, זה האלהים שלך שנכנס כמו מים לכלי, כך האוזן שלך מסתברת?

אל דאגה ידידי, מצאנו פיתרון, אנחנו מדברים בכן ולא, יש אור, האור הוא אור ה', אבל זה לא בדיוק, ולא גשמי, יש ואין, כן ולא.

מהרגע שידידך א ב ג ד אמר לי שכך הוא סגנון הגיונו חדלתי מהתכתב עמו, מה יש לי להתכתב עם אדם שמדבר בכן ולא, אם אין כאן אור ולא ה', ולא כלי, ולא ספירה, א"כ אין כלום, אז היכן יש כאן דברים לסבר את האוזן, יש כאן דברים לסבך את האוזן!!!

חכמת הקבלה עברה תהפכות, בהתחלה הספירות היו מהות האלהים, ואח"כ נחלקו בכך, ואח"כ המציאו מושג מעורפל שנקרא אור ה', אבל הוא לא אור ולא ה', וכך נראית חכמת הקבלה, וכך היא באה לבאר לבני האדם את השגת האלהים, אבל אין לנו צורך בכל אותם דוחקים, מי שראה התגלות והוא מבין משהו, והוא משיג משהו, הרי שהוא יודע מה שהוא ראה, ומבלעדיו אין שום הבנה לאף אחד, כפי שאין לנו שום הבנה מהו אותו אדם שראה יחזקאל, יש לנו את צפיית המרכבה של חכמי התלמוד, וכפי דברי רב האי גאון הנ"ל, ולא מעבר לכך כלום.

כעת העתקתי  איגרת שנכתבה ע"י ר' מאיר בן שמעון, בן דורו של ר' יצחק סגי נהור בנו של הראב"ד, באיגרת מביע ר' מאיר בן שמעון את דעתו כנגד חכמת הקבלה שהתחילה להתנוצץ אז באומה הישראלית, יש לפנינו איגרת ספונטנית של חכם מחכמי ישראל טרם שובש שכלם של בני האדם, מיד כשבאו לשנות את האמונה היהודית קמו מחכמי ישראל והתנגדו לשינוי.

האיגרת הובאה בספר "מחקרי קבלה" של גרשם שלום, פרק ראשון "תעודה חדשה לתולדות ראשית הקבלה".

מכאן האיגרת, העתק מהספר עמ' 16-18.

"ועתה כבר זה כמה ימים יצאו פתאים וסכלים וגלו פנים שלא כהלכה באמונת השם ית' ובענין התפילה והברכות הסדורות מפי בעלי אסופות, דברים שאין להם שרש וענף לא מתורת משה ולא מהנביאים וכתובים ולא מן התלמוד הערוך בידינו מפי רבינא ורב אשי, סוף דבר לא מן התורה ולא מן הקבלה והסברא ואף לא מן ההגדות החיצונות, לא שיש להם, אפשר שהם משובשות ואינם נכונות ואין מהם להביא ראיה ... , ואותם הסכלים אמרו לבלתי תת לאל הקדמון הראשון מאין ראשית ואחרית תודה ותפילה וברכה, אוי לנפשם מה הגיע אליהם ומה ראו על ככה נאצו קדוש ישראל נזורו אחור במעלם ויסיעו עצמם מקדמונו של עולם מעונה אלהי קדם, ראשון מאין ראשית ואחרון מאין אחרית ומבלעדיו אין אלהים כמו שהעידו מקראות רבים ... ואין שני לנגדו, אחד אמיתי באחדות תמימה בלי שיתוף וצירוף ספירות, הוא סיבת כל הסיבות ועילת כל העילות עושה גדולות המציאם יש מאין ברצונו לבד ... לו נאה להודות לברך ולרומם ... לקוראו בהודאות וברכות אדון הכל ובורא את הכל לא לנבראיו שיש להם ראשית ואחרית, הוא משגיח ומנהיג הכל בכלל ובפרט ... ואין לשתף עמו דבר כי אין ראוי לשתף הנברא עם בוראו והחומר עם יוצרו והנאצל עם המאציל ולומר שאין אחדותו שלמה רק עמהם ... וכל המשתף שם שמים ודבר אחר נעקר מן העולם, זו היא האמונה לכל ישראל בעלי הדת להאמין והנוטה ממנה הרי הוא כופר ומין.

ומה נאריך בדברי הסכלים אשר כל תפילתם וברכותיהם לאלוהות אומרים שהם נבראים ונאצלים שיש להם ראשית ואחרית, כי אומרים בשקול דעת סכלותם כי כל מי שנקרא ראשון ואחרון יש לו ראשית ואחרית, וכתיב אני ראשון ואני אחרון ומבלעדי אין אלהים, כך מצאנו מספרי אחד מטעותם שקראו שמו בהיר [קטע זה הושמט ע"י המקובלים מספר הבהיר המצוי בידינו, הע' גרשם שלום] וכך שמעו מקצת מחכמים מפיהם, ואמרו להתפלל ביום לאל אחד נברא, ובלילה לאל אחר למעלה ממנו אבל הוא נברא כמוהו, ובימי הקודש לאחר, ובעשרת ימי תשובה הרבו מבוכה ומשובה להתפלל לאחר נברא ולאחרים למטה ממנו בשאר ימות השנה, עשו בתפילתם חלוקות רבות כמזג דעתם אשר חסר, והיו דראון לכל בשר, תולעת סכלותם לא תמות, ואש פתיותם לא תכבה כי אוו לאלה ורב הרבה, ויאמרו בחסרון דעתם כי כולם דבוקים זה עם זה והכל אחד, וסכלים אלה אינם משמיעם לאזניהם מה שמוציאים בפיהם, כי באמת האל אשר בו לבדו ראוי להאמין ולו ראוי להתפלל ולעבוד ולברך ולהודות כי הוא אחד. אם אמרו כי הוא יותר מאחד כבר כפרו בתורה שאמרה ה' אלוהינו ה' אחד, ואמ' אין עוד מלבדו. אם יאמרו כי הוא אחד למה יחלקו תפילתם לאחד ביום ולאחד בלילה, ולמה יחלקו בין ימות הקודש והחול, ולמה הם מפרישים בין ימי התשובה ושאר ימות השנה, ואיך ראויים בו כל אלה החלוקות.

גם באמת יש להם לדעת, כי השם יתברך אחד ואחדותו מני קדם,  מאין ראשית ואחרית, מאין שינוי, דכת' אני ה' לא שיניתי, אם כן הוא אחד קודם שנבראו הספירות שיש להם ראשית באמת, וגם הם מודים שהספירות יש להם ראשית ואחרית, ולהם כוונת לבם בברכותיהם ותפילותיהם, הלא יכירו כי לא דיברו נכונה. אבל טח מראות עיניהם מהשכיל ליבותם.

סוף דבר כל דבריהם כמוץ לפני רוח וכקש, דברי תוהו שאין בהם ממש, הריסת התורה וסתירה, דברי מינות וכפירה, ואיך יעלה על לב כל חכם לב אם כדבריהם כן הוא שאין ראוי לברך ולהתפלל לה' הראשון מאין ראשית ואחרית עלת כל העילות שקוראים הם בלשונם לו אין סוף, והעושה כן בעיניהם הוא מקצץ בנטיעות, ואינו ראוי לחזות בנועם הישועות הידועות ליודעי השם ויראיו.

איכה לא נתבאר זה בתורה התמימה אשר נתנה השם לנו לחיי עולם, שכתוב בה אתה הראית לדעת כי ה' הוא האלהים אין עוד ... ואיך לא ביארו לנו כל זה רבינו הקדוש שסידר המשניות, רבינא ורב אשי שסתמו וכתבו כל התלמוד הערוך בידינו שהוא עיקר תורה שבעל פה, ואיך הניחו להיות כל ישראל טועין ונטרדין מן העולם הבא כמקצצין בנטיעות.

אוי לעינים שכך רואות, אוי לאוזנים שכך שומעות, אוי לדור שכך עלה בימיו, איך לא עצרו כח מקראי קראות ה' ולובשי אמיו, איך עצרו במילין חכמיו, הדור אתם ראו החכמים נשתנו עלינו הצרות, ועול הגלות והגזרות, האם יש בזמננו זה בכל הבלי אמונות האומות ספרים ביחוד השם יתברך יותר מאלה, ואם יאמרו כי המברך והמתפלל להשם יתברך עילת כל העילות יוצר הכל אינו נטרד מן העולם וזוכה לחיי עד ואינו נקרא מקצץ בנטיעות, אלא שהם מחשבים בסכלותם כי הוא אמונת ההמון, אך הם מיודעי סוד השם ויראיו ומחכיו לעלות במדרגה יתירה מן האחרים באמונה זו.

שוטים אלה מניחים אפילו לדבריהם הודאי ותופסים בידם את השמא, ובודאי הם שוממין בו ונשמתם בו נשמה ושוממה, ויורדים למדרגה התחתונה היפך תוחלתם וכוונתם אשר איננה נכונה. סוף דבר כל איש יודע דעת חייב להרחיק דברי סכלותם"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/7/2007 09:56 לינק ישיר 

על הספר "מחקרי קבלה"

http://pluto.huji.ac.il/~liebes/zohar/mehkreika.doc

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2008 22:53 לינק ישיר 

שלום לכולכם , אני חדש כאן בפורום.

ברצוני לציין בראשית דברי שאין לי גישה סדירה לאינטרנט (בעיקר בביה"ז וגם אז לא קבוע), ולכן שתיקה מצדי, אפי'
במשך זמן ארוך, לא תחשב כהודאה - אלא א"כ אודה מפורשות.

ועכשיו לענין:

א. אודות אמינותו של כתב היד של ספר החזיונות.

כמומחה ספציפית לכתב ידו של רח"ו, אין לי כל ספק שמדובר באוטוגרף אותנטי של רח"ו. כל מי שמפקפק בכך אינו מכיר את כתב ידו.

ספר החזיונות לא נכתב לפירסום אלא כיומן אישי.
אישית, כשקראתי לראשונה את הספר בהיותי עוד בחור, התחזקתי בעצמי מכך שעדיין יש מקום גם בדורות אלו לגילוי כבודו ית' על עבדיו.
ואילו ידעתי הייתי אומר שלכך כתב רח"ו את ספרו.

ב. שאלה בשדים

אין ספרי עמי כעת, ולכן אינני מציין מראי מקומות מדוייקים.
1. מבואר בביהגר"א לשו"ע, בסי' העוסק בעניינים אלו, שמותר לשאול בשדים.
2. וכן כתב בנו של רח"ו הרש"ו, בספרו באר מים חיים (בסי' הנ"ל), שיש מתירים לעשות כן.

ג. נגיעה בגוסס

אינו דומה אדם שכותב ספר לעצמו, כאדם שכותב לפרסום.
ולכן אין לדקדק בלשונו כ"כ.
וכמו שאדם שאומר שפלוני גוסס, אין כוונתו בהכרח שיש לו דין גוסס, גם הרח"ו לא חש לכך, ופשוט.

ד. גאווה

גדרו של מושג זה אינו נהיר לרוב האנשים. אסתפק רק בציטוטים (שוב מהזיכרון, מתנצל).
1. בן עזאי "כל חכמי ישראל לפני כקליפת השום חוץ מן הקרח הזה".
2. (בדילוג חד) ר"ש בן גבירול "והנני ושש עשרה שנותי, ולבי בָן כמו בן השמונים".
3. רד"ק "אם יש חכם בחכמי ישראל שבקי ומדקדק בדברי רז"ל בקוליהון ובחומריהון יותר ממני" (אגרות קנאות בסוף אג' הרמב"ם דפוס ליפסיא).
4. הראב"ע לר"ת "ואם הוא מן, אני שמש, וחם שמשי ונמס".
5. ר"י בירב (לא אצטט מכתב שלם, עי' בקונטרס הסמיכה שבשו"ת מהרלב"ח, קרוב לסוף).
וכו' וכו'.

מהי גאווה? אין כאן המקום.

ו. כמה הערות צדדיות

1. כתובתו של הרמח"ל אינה בכתיבת ידו, וכפי הנראה חוברה ע"י תלמידיו לכבודו.
2. הסיפור על ר"י נגארה אינו מרח"ו, אלא מהרוח שנכנס בבת רפאל עניו.

כל ההסברים הפסיכולוגיים על הרח"ו מגחיכים אותי מאוד, כמי שקצת מכיר את כתביו האחרים.
מומלץ לכל אחד ללמוד קצת בספרו של רח"ו "עץ הדעת טוב", שעוסק ברובו בענייני נגלה, ולראות באיזו אישיות מדובר, לפני שהוא מנסה לפרשן אותה.
משל הדבר למי שקורא את ספר "מגילת ספר" של היעב"ץ מבלי להכיר את ספריו האחרים.
גם עליו יוכל לקבל רושם דומה, ובפרט שלא למד כלום ורק עסק במסחר ומריבות.

תוקן על ידי לוצאטי ב- 06/04/2008 22:53:39

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 13:07 לינק ישיר 

פעם דיברתי עם אמשינאווער שוטה אחד אחר שקרא בספר "הראשון לשושלת בריסק", והיה מזועזע מן הגילוי שכל ה"גדולים" וה"מרנים" למיניהם היו בעלי יצרים ורודפי כבוד וקנוניות וכו'. כנראה שזה גם מה שקרה לפותח האשכול כאן, שמילדותו גודל על אמונות הבני-ברקים שה"גדולים" הם מלאכים סטריליים חסרי "נגיעות", והוא כ"כ מזדעזע מדברי הרח"ו. המציאות היא שכל גאון, מישראל או מהאומות, מכיר את גאונותו וכתוצאה מכך מרשה לעצמו להגדיל בחשיבות עצמו או סתם להשתולל, לפחות בינו לבין עצמו, וכך האמת, כי גאונים הם אכן אנשים מיוחדים, וכמו שאדם נעלה על בהמה בשל שכלו, כך הגאון מפני זה נעלה על אנשים רגילים. והרח"ו ללא ספק היה גאון. גם מה שהאדון "מיימוני" מזדעזע כ"כ מה"עבירות הנוראות", מסתמא כוונתו לכך שר"י נג'ארה שכב עם נער וכיוצא, ממש מצחיק. הומוסקסואליות היתה נפוצה בין הערבים בכל המזרח, וכל העדויות הכתובות מורות שחדרה גם לשכניהם היהודים לרוב, ומן הסתם גם ל"גדולים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 21:00 לינק ישיר 

לוצאטי

ברוך הבא אל הפורום!

הרשה לי להעיר על דבריך, ונחכה לתשובתך והבהרתך.

א. לצערי הרושם שלי מהספר שונה לגמרי משלך. אשמח אם תבהיר כיצד מתקיים כאן "גילוי כבודו ית' על עבדיו." כדבריך. (בגילוי שדים? מכשפים? נשים הרואות מראות? חלומות?).

ב. אתה ודאי צודק שיש גישות שונות לשאלה בשדים. יש מי שמאמין שהם קיימים. ויש מי שמאמין שמותר לשאול בהם. (בוודאי כדאי לדון מה הם הישויות האלו, וכיצד השתנתה הבנת המונח הזה במשך הדורות, אבל מקומו ודאי באשכול אחר).

אמנם נראה לי כך: שגם המתירים אינם סבורים שכך יאה לעשות ואולי התירו מפני שעת הדחק, כגון למצוא ממון אבוד. אבל לקבל תשובה "מה חושבים עלי בשמים" נראה מוזר מאד, בלשון המעטה.

האם אתה אינך סבור כך? לדעתך ראוי לאדם שסבור ויודע שהוא באמת גדול מאחרים וראוי לתורת הסוד ללכת ולדרוש במכשף גוי ובשדיו?

ג. אין המילה "גוסס" כפשוטו. כבר כתבו כן לעיל ואפשר שאתם צודקים כולכם. וצדק גם מי ששאל מפני מה איני דן אותו לכף זכות כמוכם. הטעם הוא משום שהרושם שלי המצטייר מן הספר הוא שרח"ו היה אדם שחיפש אישורים לגדולתו בכל אופן, ומצבו של אדם גוסס היה קל בעיניו. מה שעניין אותו באותו רגע היה כיצד ישתמש בזה להשיג עוד מידע על עצמו "משמים". כך זה נראה לי.

(תרצה לטעון שאני פוסל אותו מפני שבעצם אני בעל המום הזה ולא הוא? בבקשה).

ד. הנידון של גאווה הוא באמת ראוי ללימוד. אמנם מן הדוגמאות שלך אין להסביר את התופעה של הספר. הדברים ראויים לאשכול נפרד, ואשתדל לפתחו. ואף אביא לינק.

והנה הוא (עוררת אותי להתאמץ...). http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2391569&whichpage=1&forum_id=1364#R_4

אולם הטענה כי "אין כאן המקום" להסביר מהי גאווה ולכן דרך גאווה שניתן לזהות אצל רח"ו אינה דבר פסול - זו כבר נראית כהתחמקות. האם אתה מבקש שאאמין לך כי יש לך הסבר לגאווה שיכול להניח את הדעת, אבל אתה רוצה שאסמוך על דבריך? יתכן שאתה צודק כמובן. יתכן שבעניי הרב איני יודע מה שפשוט לך. אבל אין דרך הפורום הזה להסתמך על הסברים שאינם כאן וזמינים לכל אדם. אם יש לך הסבר, אנא כתוב אותו באשכול על טיבה של גאווה וענוה שילונקק כאן, ונראה אם כדבריך. בוודאי אשתדל להודות על האמת ברגע שאראה אותה כתובה ואבין אותה.

ה. לגבי ההערות הצדדיות:

אם יש לך מקורות מספרי רח"ו האחרים שמדגימים את ענוותו והעדר צורך בקבלת אישורים מאחרים, כלומר שמפריכים את התיאוריה המקוממת בהחלט שהעליתי כאן, אתה מוזמן להביאם! מדוע שתניח לקוראים כאן להסתמך על קביעה כללית שניתן לחשוד בה במקום להביא ראיות ברורות, ציטוטים קצרים עם מראי מקומות, למען יראו מייד שאתה צודק והוא היה אדם גדול, לא כדברי?

ה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/4/2008 21:09 לינק ישיר 

דרום חוקר, האין ואבגד

תודה על תרומתכם לדיון.

למרבה הצער, הדברים סטו מן הנידון המקורי של האשכול, דמותו של הרח"ו. הם מעניינים וראוי להביאם באשכול על הרצף ההיסטורי של הקבלה. איני יודע אם יש כזה והיכן הוא...

יש לי דברים בהחלט לומר על מה שכתבתם, ולא שאני מסכים לכל, להפך. אולם אין מקומם כאן לצערי.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < language="">

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי האיש (קבלה)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 7 8 9 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.