בית פורומים עצור כאן חושבים

כיצד נכתב ספר בראשית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/10/2009 21:01 לינק ישיר 

דברי הרב זיני הם דוגמא לכך שהבינה הופכת להיות שפחת האמונה, והם רלוונטיים רק למי שמניח מלכתחילה שהתורה היא אמת, בכל קנה מידה אחר הם בדיחה, והם ראיה להפך הגמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 21:27 לינק ישיר 

אל תגזים בן קורח.
ברור שהוא מונע מהצורך להצדיק את התורה בכל מחיר, אבל הנחת היסוד שלו [שהתורה שבכתב משקפת דינים שהיו מסורים בעל פה] הגיוניים למדי ואינם הפך ההגיון הגמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 21:33 לינק ישיר 

טרם נגעתי בנושא ההגיון.
התכוונתי שמגישה לא מאמינה הראיות שהוא מביא דוקא תומכות בתיאוריה שהתורה היא "תפירה" של כל מיני מקורות מקבילים, והיא לא אחידה לגמרי מבחינה רעיונית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 21:35 לינק ישיר 

לגבי הסתירות בין נוסחי עשרת הדברות, אני מסכים עמך. אבל מדוע אתה סבור כך לגבי שאר הראיות שהביא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 22:05 לינק ישיר 

אילו התורה שבכתב היתה רק תקציר לתורה שבע"פ, כיצד היה ניתן לדייק בכל מילה שבה יותר מאשר שאנו מדייקים בתורה שבע"פ, הרי אין בתקציר יותר מאשר במקור.
והנה דבריו של הרב זיני:
<בנוסף, אם נמצא בתורה סגנון עמום הגורם לסתירה, גם כאן אם עיקרו של ספר התורה הוא בכתב, כיצד הרשה הכותב לעצמו לכתוב סגנון עמום הגורם לסתירה, לעומת זאת אם עיקרה של התורה הוא בע"פ, והספר הכתוב הוא סיכום ותמצית מתוך חומר מרובה בע"פ, וכולם יודעים שזה הוא סגנונו של הספר, א"כ אותה סתירה אינה כלום, כי הקורא חשב שמה שכתוב בספר הוא תיאור מושלם, והוא אינו יודע שיש כאן תקציר, ואם יבוא פירוט והסבר במקום אחר הוא בסך הכל משלים את התקציר ומבארו.>
כלומר שהתורה שבכתב היא רשימת תקצירים הדומה לרשימת תקצירים של סטודנט הכותב בחופזה. (כמובן שזה עומד בסתירה לטיעוניו של רג"נ על הסגנון המיוחד של התורה, ראה http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1257218&forum_id=1364).

הובא לעיל בשם הרב זיני:
<אם התורה שבכתב היא הקודמת, לא יתכן שתהיה הפנייה בספר התורה, כאשר מקור ההפניה לא נמצא בשום מקום בתורה שבכתב, לעומת זאת אם התושב"ע היא הקודמת, יתכן בהחלט שתהיה הפנייה בתורה שבכתב גם אם לא נמצא את מקור ההפניה בשום מקום בתורה. >
לא ירדתי לעומק הטיעון, הרי טיעון ביקורת המקרא הוא שהתורה היא אוסף מקורות שלא מתואמים ביניהם לגמרי ולכן יש סתירות וכפילויות ביניהם. באותה מידה העורך העתיק קטע ושכח להעתיק את ההפניה (בלשוננו, הוא הכניס לינק שבור).

אם נניח שספר דברים הוא הספר הראשון של תושבע"פ שנכתב, א"כ לא ניתן לדרוש אותו כמו תושב"כ, וש"מ גם שאיסור כתיבת תושבע"פ הותר מכללו.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 17/10/2009 22:22:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 22:19 לינק ישיר 

ראשית: מי אמר שאכן יש לדייק? שאלה כזו תטריד רק את הרב זיני ושות' שבעצם מתכוונים להגן על אמונתם שהכל קדוש והכל נכון.
שנית: זה דווקא הגיוני. ספר חוקים מנוסח בדרך כלל בדייקנות ומושקע מאמץ בניסוח כדי שהחוק יכלול מה יותר מקרים שעלול ליפול לגביהם ספק. עיין כמה דיו נשפך על דיוקים ופלפולים בהחלטת האו"ם 248 לגבי השטחים.
אמנם הגדרה זו נכונה לגבי החלקים ההלכתיים שבתורה, ולא לגבי הסיפורים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 22:23 לינק ישיר 

ירוק
אני מקשה על הרב זיני.
לגבי הנקודה השניה שהעלית, זה לא מתאים במקרה דנן, שהרי הוא בעצמו טוען שהתורה שבכתב אינה ספר מושלם בבניגוד לספר חוקים המנסה לפחות לסגור את כל הפינות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 22:35 לינק ישיר 

ירוק

מכיוון שהשתתפת בדיונים עם ידידינו "מקרא", לכן אצטט לך גם ממה שנאמר שם.

בהתחלה כתבת כי דברי הרב זיני מסתברים, אבל אח"כ יצאת לטעון כנגד חלק מראיותיו. 

כך כתבת
< בסעיפים 2,3,4 מביא הרב זיני ראיות מהלשון 'זה הדבר אשר ציוה ה' שאמר משה – ואיננו מוצאים לעיל את הציווי. הראיה הזאת נובעת מאי הבנת הביטוי 'זה הדבר'. ביטוי זה יכול להיות מכוון לפניו או לאחריו. כלומר: זה הדבר [שאני עתיד לומר כעת] אשר צוה ה'. מתפלא אני על הרב זיני שחשב זאת בכלל לראיה. האם נאמר למשל שפרשת פרת חטאת הפותחת במילים 'זאת חוקת התורה אשר צוה ה' לאמור' – מתייחסת למשהו שנאמר לפני פרשת חוקת?  >

מה ההבדל בין הדוגמאות שבסעיפים, לבין פרשת חוקת?

תשובה: הדוגמאות שבסעיפים הם ציווי ה' שהובא בתוך שטף של סיפור, ואילו פרשת חוקת (ושאר פרשיות התורה הפותחות במילים וידבר ה' אל משה לאמר) הם פרשיות העומדות בפני עצמם, והם בעצמם עניין נפרד.

אם אני מוצא אדם שבאמצע הסיפור והמעשה עם העם הוא אומר להם, זה הדבר אשר ציוה ה', אדם זה לא שמע כעת את הציווי, אלא כבר קודם דיבר ה' עמו, ונתן לו הוראות מפורטות, וכעת באמצע הסיפור הוא לא קיבל עוד נבואה, אלא הוא מצטט מאותם הוראות קודמות ומפורטות ששמע מה', נמצא שמהלך הסיפור, ושטף הדברים, מוכיח על הוראות מפורטות שנאמרו לו קודם.

בסעיף 2 שאלו העם את משה, מהו המן, והוא השיב להם זה הלחם, ואז הוא מצווה זה הדבר אשר ציוה ה', משה לא התנבא לפתע כעת בעת הדיבור עם העם, אלא הוא כעת מספר להם על הוראות מפורטות שנאמרו לו קודם, נמצא שרצף הסיפור מוכיח על מציאותם של הוראות מפורטות שקדמו לו, ואותם הוראות היו בע"פ.

גם בסעיף 3, העם קורא לאוכל מן, ומשה מצווה שיקחו מלא העומר למשמרת, האם לאחר קריאת השם מן נתנבא משה? לא, משה נתנבא בהוראות מפורטות לפנ"כ, וכעת נכתב ציווי זה, נמצא שרצף הסיפור מוכיח על מציאותם של הוראות מפורטות שקדמו לו, ואותם הוראות היו בע"פ.

גם סעיף 4 הוא כנ"ל, משה אוסף את העם, והוא אומר להם זה הדבר שציוה ה' לעשות, מכאן שההוראות המפורטת קדמו למעשה, וגם כאן לשון זה נזכר באמצע מאורע של אסיפת העם, וההוראות המפורטות קדמו לאותה אסיפה.

לסיכום: שטף הסיפור של לשון התורה מוכיח בצורה פשוטה, כי קדמו לסיפור ציוויים מפורטים, נמצא כי קודם היו הדברים בע"פ, ורק אח"כ הועלו על הכתב בצורת רצף של סיפור.

סעיף 7, כנ"ל, ציווי משה נאמר באמצע מאורע, הוא קורא לבני הדודים שיוציאו את נדב ואביהו מהקודש, ואז הוא מצווה ראשיכם אל תפרעו, וכי כעת משה התנבא, וכי הסיפור השמיט פרט חשוב שלפתע דיבר ה' עם משה, אלא מכאן פשוט וברור, משה שמע דיני אבלות לכהנים בצורה מפורטת מה' כבר קודם, וכעת באמצע המאורע הוא מצווה על כך. 

סעיף 8 כנ"ל, יש כאן התדינות עם אהרן, ומשה אומר מדוע לא עשית כאשר ציוותי, מכאן שאהרן שמע על הציווי, כי משה סיפר לו, והוא נתבע מדוע לא קיימו, מכאן שקדם ציווי בע"פ קודם לכתיבת הסיפור.

גם בהמשך משה שומע וייטב בעניו, לפני דקה אהרן היה מואשם שלא קיים את הציווי, לפתע אהרן אומר סברא והציווי מתפוגג, בתקופת המקרא לא היו סברות, עמדו ואשמעה מה יצווה ה', כי לא פורש מה יעשה לו, כל דבר שואלים את ה', אז להיכן נעלם הציווי, כי אהרן ציטט ציווי אחר שגם אותו משה אמר. 

ההתדינות בין משה לאהרן מוכיחה כי היא נסובה על הוראות מפורטות שנמסרו לפנ"כ בע"פ, והם היו ידועות לשניהם. 

גם סעיף 10, הלוחמים חזרו מהקרב, ואלעזר מצטט הלכות לפני הלוחמים, מניין הוא יודע, הוא לא מחוקק, רק משה מחוקק, הוא מצטט את ההלכה בשם משה, מכאן שהוא למד זאת לפנ"כ ממשה, וכעת הוא מצטט ללוחמים את ההלכה.

על סעיף 9 כתבת, כי מכאן שהיו 2 מחברים. 

אמנם הנושא הוא לא שכנוע על אמיתות התורה, אבל מי שחושב כי השינויים בין עשרת הדיברות מוכיחה על שני כותבים, כנראה מכיר רק כותבים המבצעים גניבות ספרותיות זה מזה, והרי סגנון עשרת הדיברות מוכיח כאלף עדים כי מי שכתב זה ידע מזה, כיוון שכן איזה 2 כותבים יש כאן, שהוא משנה 4 מילים ומוציא לאור ספר חדש בשמו.

וכי ביהודה סברו כנוסח אחד, ובשכם סברו כנוסח השני.
וכי ביהודה סברו עבד יוצא בשש, ובשכם סברו עבד יוצא ביובל.
וכי ביהודה סברו פטר חמור בלבד נפדה, ובשכם סברו כל בכור בהמה נפדה.

חלוקת כל סתירה לאסכולה ולמקום מגורים אחר היא בלתי הגיונית בעליל, איזה היגיון יש שכל סתירה מהסתירות הנ"ל תשתייך למקום אחר, אין שום מכנה משותף בין הסתירות שיאגד אותם תחת קורת גג אחת, והבריחה לומר כי כל סתירה נובעת ממקום מגורים, היא פתרון שטחי ולא הגיוני, שספר התורה מוכיח נגדו, כי כל קבצי החוקים מודעים זה לזה, ויודעים זה את זה, ומעידים זה על זה.

בהודעה שלאחר מכן כתבת כי תושב"ע שבימינו היא אחרת, אתה צודק, וערכתי על כך אשכול מפורט, הוכחה פשוטה על נתק במסורת, כל תושב"ע שבידינו היא מבית שני, וכל תושב"ע שהיתה קודם אבדה, אבל כעת נושא הדיון כיצד נכתב ספר התורה, היש ממש בביקורת המקרא, האם ביקורת המקרא בכלל יודעת איך לקרוא את התורה, או שיש להם טעויות יסודיות שעליהם הם בנו בניין פורח באויר.

בהתחלת דבריך, בהודעה הראשונה כתבת
< פשוט וברור שלכל כתיבה שהיא קודמים דיונים בעל פה. לפיכך אם נמצא איזכורים והפניות בתורה למקומות שאיננו מוצאים אותם – אין זה אומר אלא שיתכן ולא כל החומר הכתוב הגיע לידינו, או שהכותב תכנן לכתוב ולבסוף לא כתב [כאשר ימצא לא מעט בספרים רבים הכתובים]. >

מכיוון שאינני מחבב הפניות בלתי מופנות, לכן נכתוב כאן מה שכתבתי בעבר ל"מקרא", הוא ערך סדרה של סתירות בתורה.

על הסתירות בתורה
http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=8&topic_id=1667215&forum_id=1364#R_6

להלן העתק

14- ערי מקלט בארץ כנען ואם ירחיב ולא בעבר הירדן. ערי מקלט בארץ כנען ובעבר הירדן. ערי מקלט בעבר הירדן בנוסף לנ"ל. (דברים לעומת במדבר, ובתוך דברים, ואינו סתירה יש הפניה מדברים לבמדבר)

18-   המנחה לא תעשה חמץ חוץ מקרבן ראשית. בזבח השלמים יביא חלות לחם חמץ. (בתוך ויקרא, ואינו סתירה כי לחם השלמים זניח ולכן לא הוזכר במפורש,יש הפניה מויקרא ב לויקרא כג, מנחה חדשה)

19- מנחת ביכורים אביב קלוי באש. מנחה חדשה 2 לחם חמץ תאפינה. (בתוך ויקרא, ואינו סתירה אלא ויקרא ב' ביחיד, וראה 18 שיש הפניה מויקרא ב לויקרא כג)

24-   בעצרת מקריבים 7 כבשים 1 פר 2 אלים 1 שעיר 2 כבשים לשלמים. בעצרת מקריבים 7 כבשים 2 פרים 1 איל 1 שעיר. (ויקרא לעומת במדבר, ואינו סתירה אלא תוספת, ראה הפניה ב-25)

25-   ביום כיפור כ"ג יקריב פר לחטאת ואיל לעולה, והעם 2 שעירים לחטאת ואיל לעולה. ביום כיפור יקריבו 1 פר 1 איל 7 כבשים 1 שעיר לחטאת. (ויקרא לעומת במדבר, ואינו סתירה יש הפניה מבמדבר כט לויקרא טז, חטאת הכיפורים)

על פי הנ"ל, ספר דברים מפנה לבמדבר, תחילת ויקרא מפנה לסוף ויקרא, ובמדבר מפנה לויקרא.

על הפניות אלה השיב "מקרא" כי הם אינם מוכיחות כלום, וההפניה המקורית נעלמה, ומה שלפנינו הוא אחר, וגם אתה הולך על פי שיטתו, כי אולי יתכן לומר שההפניה המקורית אבדה.

וכמובן שטיעון זה אינו הגיוני בעליל, קריאה פשוטה מוכיחה שספר התורה אחיד, ומי שכתב זה ידע זה, קבצי החוקים עם סתירותיהם מוכיחים זה על זה, ויודעים זה על זה, והם דנים בדיוק באותם נושאים.

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 17/10/2009 22:48:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 22:48 לינק ישיר 

הוספתי בתוכו

[quote]לאחר שקראתי בריפרוף את האשכול, עלי לצטט הלכה ברמב"ם הלכות תשובה פ"ג ה"ח : אלו הם הכופרים בתורה: האומר שאין התורה מעם השם, אפילו פסוק אחד, אפילו תיבה אחת, אם אמר משה מפי עצמו אמרו, הרי זה כופר בתורה. וכן הכופר בפירושה, והוא תורה שבעל פה, והמכחיש מגידיה. אתה צריך להבין, שמי שאומר דברים כשלך, עליו חלים הגדרות הכתובים ברמב"ם כאן, וראה שם מה דינו של אותו אחד.

האשכול נגוע מאוד בשדבר שהוא ממש כפירה (לעניות דעת הרמב"ם) ולכן שומר נפשו ירחק מכאן וידע להיזהר.

ועתה לטענות עצמם, כתבו לך כבר שהמדרש שכתבת אינו אומר כלל שמשה חיבר כמה מקורות. אלא שלבני ישראל היה מגילות כאלו ואחרות. למה את לא עונה על השאלה הזו ? ? . ? ? .? ? ? ? ? ? . ?? ? . למה אתה מתחמק מהשאלה הזו ? אני מאוד הייתי רוצה שתענה לי על השאלה הזו, אח"כ אני יקרא מה שאתה רוצה ואתייחס לזה בהתאם.

למה אתה התחמקת מהשאלה הזו, שסותרת לך את כל בנין האשכול ?

כמובן כל מה שאכתוב כאן הוא לא אישי אבל חובה לדעת, העוסק בדברים אלו בכזו צורה - נקרא "מקצץ בנטיעות" - הגדרת חכמינו הגדולים.

כמובן תכתוב שזה לא היה עניני וא"א להתייחס אלי. אני לא מחפש את ההתיחסות שלך כי אני יודע שלא תבוא, אלא שידעו כל המגיעים לכאלה מקומות (שאני לא יודע איך בחדרי חדרים איפשר גישה לכאלו דיעות כוזבות) שאלו שטויות במיץ עגבניות ואפילו פחות מזה !!!!!

לדעת הפרופסורים הדבר מגיע מדחף להצדיק את עצמו ואת מעשיו !!!!

אסיים מחוסר זמן. [/quote]

עד כאן היתה התגובה האחרונה. פשוט, הסתבכתי בשליחה של התגובה, מצטער, ואיתכם הסליחה.

עוד דבר לא הבנתי, אתה מנסה להמציא סיפור שלם, של כמה מקורות לתורה, ולתלות כל אחד בשם אחר שמצוטט באותו מקום.

עשית את משה רבינו - רבן של כל הנביאים, קיבל את התורה מהקדוש ברוך הוא בכבודו ובעצמו - לטיפש ?

הולך ומקבץ כמה מגילות סותרות אחת את השניה וכותב אותם יחד עם הסתירות, והרי גם על הסיפורים שקרו בזמנו של משה רבינו עצמו הוא כותב לפעמים הוי' ולפעמים אלוקים, מה תאמר אז ? גם דברים שקרו בזמנו הוא לא זוכר והוא כותב סתירות על פי זכרונם של אנשים שונים ?

אתה הרי יודע שזו המצאה שפילה וגרועה, החילוק ה"חכם" הזה בין השמות, מה היתה כוונתך שכתבת כאילו דברים ? גם אתה כותב שהתורה היא כתיבה אלוקית (אתה מרגיש את זה רק בתורת מציאת מילים (שכחתי איך קוראים לזה) מעניין, אם לא היה את זה יתכן שהיית אומר שזה סתם אדם כתב) אז איך זה נהיה ע"י כתיבה של משה והסכמה של אלוקים ? אתמהה !!!

לא אחזור כאן על מה שכתבתי קודם, שדבר זה - עיסוק בתורה בכזו צורה - מגיע ממניעים להצדקה עצמית של מעשים שעושים היפך התורה (אפילו שיודעים שהדברים לא נכונים, בכ"ז רוצים לשכנע את השכל שלא יהיו נקיפות מצפון).

סגנון כתיבתי הקודמת היתה בגלל מהירותי בגלל שבת המתקרבת וגם בגלל תמיהתי הרבה היאך כותבים כאלו דברים ב"בחדרי חדרים" ? מילא, בהייד פארק, תכתוב מה שתרוצה, אבל כאן ? זה נראה דרך להשפיע על אנשים "חרדים" וכדומה, את דיעותיך, כאילו מתחת למזרון.

לסיכום אכתוב: 1) אין שום הוכחה על קיבוץ כמה מגילות בתוך התורה מהמדרש (פשוט שינו את פירושו של המדרש באכזריות לא מצויה).

2) אין שום הוכחה שיש חילוק בין השמות שמכריח על מקורות שונים.

3) יש הוכחות מפורשות שאין שום הבדל (בפשוטו של מקרא) בין השמות השונים - הוי' אלוקים.

4) אין לי בעיה לענות לך על כל שאלה שתשאל, רק אל תפנה אותי עם קישורים להסתכל פה ושם, תכתוב במפורש את שאלותיך ואני ישתדל להסביר.

5) אני מבקש שתתייחס לדברים ברמה המתאימה, ותנסה להתייחס ענינית לתוכן הדברים (ולא למילים או לביטוים).

6) אם תרצה לפרוש, אני יכבד את זה, כי אני יבין לבד (ומבין כבר עתה) ש.........

גם, אל תפנה את הענין לנושאים אחרים שלא כ"כ קשורים לנידון אשכול זה - כל מה שהבאת מהרמב"ם וכו'. (ובכלל אתה מאמין לכל דברי השאגת אריה ? בטח הוא סבר לא כמוך! )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:09 לינק ישיר 

דרום חוקר,

הטיעונים שלך לא רציניים בעליל ובמידה כזאת שכבר קשה להתייחס אליהם בצורה מסודרת. על כגון זה נאמר: "זה אפילו לא שגוי".

תוקן על ידי ובני_קורח ב- 17/10/2009 23:10:11

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:34 לינק ישיר 

בני קורח, וירוק.
במחכ"ת איני מבין מה רצונכם מהרב זיני, הוא לא דן כלל בשאלת מקור התושב"כ, אלא רק דיבר למי שמקבל את מקורה האלהי של התושב"כ (יש עוד כמה כאלו), האם ניתן להוכיח ממנה תושב"ע. הוא לא בא להצדיק שום דבר, רק לדון איך להתייחס לתושבע"פ.
מי שלא חושב שתורה משמים, אין שום משמעות לדיון על תושבע"פ כיון שמעולם לא ניתנה תורה, לא בכתב ולא בע"פ.
נכון הדבר שראיותיו לא רציניות, אבל אין לקשר את הדברים להצדקת האמונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:40 לינק ישיר 

ירוק11 כתב:
לגבי הסתירות בין נוסחי עשרת הדברות, אני מסכים עמך. אבל מדוע אתה סבור כך לגבי שאר הראיות שהביא?

כי הוא מביא דוגמאות שבאופיין, הן כאלה שכדי לתרצן יש להניח שיש משהו חוץ לטקסט הכתוב.

דוגמא אחת, כי אין טעם לעבור על כולן,

"שלח לך אנשים" לעומת "נשלחה אנשים לפנינו"

ברור שמגישה לא מאמינה המסקנה הטבעית תהיה שיש פה אי התאמה בין חלקי התורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:44 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

בני קורח, וירוק.
במחכ"ת איני מבין מה רצונכם מהרב זיני, הוא לא דן כלל בשאלת מקור התושב"כ, אלא רק דיבר למי שמקבל את מקורה האלהי של התושב"כ (יש עוד כמה כאלו), האם ניתן להוכיח ממנה תושב"ע. הוא לא בא להצדיק שום דבר, רק לדון איך להתייחס לתושבע"פ.
מי שלא חושב שתורה משמים, אין שום משמעות לדיון על תושבע"פ כיון שמעולם לא ניתנה תורה, לא בכתב ולא בע"פ.
נכון הדבר שראיותיו לא רציניות, אבל אין לקשר את הדברים להצדקת האמונה.

נכון וזה מתאים למה שאמרתי .

העניין הוא שגם מגישה מאמינה, הראיות האלה לא רציניות..אלא תיאוריה בעלמא, ועדיף לא להכנס לפינות שתיאוריות כאלה לא רציניות מובילות אליהן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:50 לינק ישיר 

אתה מתכוין להגיד שעדיף  לא להאמין בתורה שהרב זיני לא הצליח למצוא לה ראיות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/10/2009 23:55 לינק ישיר 

דינוזאורוס,

אני מתכוון שכבר הרמב"ם במאה ה12 הצליח להתעלות מעל המאבק ה"מחקרי" בכתוב, ולא בכדי הוא לא עסק בזה בצורה הזאת, זה נובע מראייתו הכוללת ואני לא אאריך אלא אם כן תרצה לפתח את הדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כיצד נכתב ספר בראשית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 12 13 14 ... 24 25 26 לדף הבא סך הכל 26 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.