בית פורומים עצור כאן חושבים

כיצד נכתב ספר בראשית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/10/2009 13:06 לינק ישיר 

[ צ"ל "הזקן הקצר"  :) ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 13:38 לינק ישיר 

יחסית לקויפמן כמובן...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 14:23 לינק ישיר 

דינוזאורוס

אמנם כבר נכנסנו לדקויות, אבל אם אתה מחבב לוגיקה, להלן דיון בדקויות.

ובני קורח שאל שאלה פשוטה, אתה טוען דרום חוקר כי תושב"ע של חז"ל אינה מסיני, אלא היתה תושב"ע אחרת, היכן מצאת כאלה דעות אצל הדתיים.

אם מישהו שואל אותך שאלה, כדאי שתתמקד בלוז של שאלתו, מה מציק לו, תענה על כך בתמציתיות, ואז תראה פלא, הוא יודה לך על תשובתך, ותיפרד ממנו כידידים.

כאשר ובני קורח שואל כזאת שאלה מה הוא מתכוון לומר, כוונתו לומר, וכי אתה דרום חוקר גלית את החכמה? וכי רק אתה יודע דברים אלו? וכי חוץ ממך כולם סכלים?

ועל כך השיב לו דרום חוקר, בני קורח היקר, לא נכתב כאן שום דבר חדש, הרבה גדולים וטובים ממני כתבו זאת, לדוגמה קויפמן וקאסוטו, 2 מלומדים אלה באו מהעולם הדתי, הם מכירים את היהדות ביסודיות, ולא כאורח נטה ללון, וגם הם סוברים כי תושב"ע של חז"ל בתלמוד אינה מסיני.

וראה זה פלא, ובני קורח קיבל תשובה, נתן שבח והודאה, ונפרדנו כידידים.

בנקודה זו של הדיון הופעת אתה, מר דינוזאורוס המלומד.

ואז כבר הנחת הנחה, קויפמן איננו עוסק בתושב"ע, נכון מאוד, אבל איננו מחפשים ספרים העוסקים בתושב"ע, אלא מלומדים דתיים, כלומר שבאו מהעולם הדתי, שמכירים את היהדות, וגם הם אמרו כאלה דעות.

שמת לב, לא התמקדת בלוז, רצית לתרץ, ואז כבר הינחת הנחה, וכעת אתה בונה בניין, אבל הדיון הוא, על מלומדים שמכירים את היהדות, שאינם מאמינים שתושב"ע שבידינו מסיני, ולא שום דיון אחר.

אח"כ אתה ממשיך לנפנף עם קאסוטו, הוא מאמין כי ראש השנה הוא יום דיון, הוכחה לתושב"ע של חז"ל שהיא מסיני.

גם כאן אינך מבחין בדקיות, כבר כתבתי לך כי מסורת בע"פ יכולה להשתמר לאורך אלפי שנים אם היא עוסקת בעיניינים המוניים ומפורסמים, ופולקלור ועינייני לשון כך דינם, ויום הדין הוא תופעה המונית, כיוון שכן אך טבעי כי חז"ל ידעו זאת, אף אחד לא חשב כי חז"ל באו מהאויר ללא זכר ונקבה.  

בהמשך אתה כותב כי הלכה למשה מסיני הוא מדרבנן, זה נחמד שאתה מסכים עמי, אבל כאמור חז"ל אינם קאסוטו, הם לא האמינו בתושב"ע של קאסטו, יום הדין, תפילין, וזה כל תושב"ע, חז"ל האמינו בתושב"ע מפורטת וברורה, צא ובלוש בספריהם, הלכות מקובלות, יש מסורת, יש רציפות, ולא כמה עינייני לשון ושיירי מנהגים המוניים.

חוששני שאינך מאמין בתושב"ע של חז"ל, אלא בתושב"ע של קאסוטו, וגם אני מאמין באותה תושב"ע, נמצא שכולנו מאמינים באותם דעות, והאמת והשלום אהבו.

תוקן על ידי דרום_חוקר ב- 21/10/2009 14:38:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 15:32 לינק ישיר 

לא כל כך דק, בא נשמע מה אתה חושב על קויפמן:
"ובני קורח שאל שאלה פשוטה, אתה טוען דרום חוקר כי תושב"ע של חז"ל אינה מסיני, אלא היתה תושב"ע אחרת, היכן מצאת כאלה דעות אצל הדתיים".

"ועל כך השיב לו דרום חוקר.. לדוגמה קויפמן וקאסוטו, 2 מלומדים אלה באו מהעולם הדתי, הם מכירים את היהדות ביסודיות, ולא כאורח נטה ללון, וגם הם סוברים כי תושב"ע של חז"ל בתלמוד אינה מסיני".

טוב, כאן כבר לא מדובר על "אצל הדתיים", אלא "באו מהעולם הדתי" קויפמן בא מהעולם הדתי? לא, אבל "הוא מכיר את היהדות ביסודיות", נו נו..

"איננו מחפשים ספרים העוסקים בתושב"ע, אלא מלומדים דתיים, כלומר שבאו מהעולם הדתי, שמכירים את היהדות, וגם הם אמרו כאלה דעות".
השאלה היא לא במה עוסק ספרו של קויפמן, אלא במה עוסק מחקרו. הוא לא עסק כלל בתושבע"פ, וכנראה גם לא היה בקי בה. ובגלל שבמקרה האשים את חז"ל בפירוש דרשני ולא נכון, זה לא הופך אותו לרלבנטי לנושא. פשוט אין טעם לצטט אותו בנושא תושבע"פ, אם אתה מחפש מי שחקר את תושבע"פ, לך לאורבך, לאלבק, ולדומיהם. אין שום קשר לקויפמן.

"שמת לב, לא התמקדת בלוז, רצית לתרץ, ואז כבר הינחת הנחה, וכעת אתה בונה בניין, אבל הדיון הוא, על מלומדים שמכירים את היהדות, שאינם מאמינים שתושב"ע שבידינו מסיני, ולא שום דיון אחר".

תסתכל על הלוז שלך, אתה מחפש ממלומדים שאינם מאמינים בתורה משמים, שיאמינו שתורה שבעל פה מסיני? לפי קויפמן וקאסוטו ועוד 4 מליון חילונים לא היה במעמד הר סיני שום התגלות. למה לך להרחיק עדותך עד אליהם, כל מי שאינו מאמין בתורה משמים לא מאמין בתושבע"פ משמים.

מכיון שאני לא הופעתי בנקודה זו, אלא דיברתי אתך באריכות בפורום שלך ובאשכול הזה ובעוד הזדמנויות, אני מכיר את דעתך על תורה שבעל פה. יתכן שהיא השתנתה, אך בכל אופן באשכול הזה לעיל כתבת כי אין אפשרות להעביר תורה בעל פה. קאסוטו מאמין בהמשכיות המסורת, זה כל מה שאמרתי, אם רוצים מלומדים שמכחישים את תושבע"פ, זו לא בעיה קשה יש הרבה כאלו, רק אין שום קשר לקאסוטו.

(בהודעתך בעמוד 9 של אשכול זה מ2.7 11:58 כתבת: "אני משתומם איך בכלל אפשר לקבל כזה אבסורד, משה קיבל תורה מסיני, אבל הוא נחשל ומוגבל, הוא מעביר את הדברים ללוחמים עמלים שכל אחד טרוד בעיבוד שדהו ובשמירת נחלתו, וכעת הדברים יעלו על הכתב כל אחד בתקופתו, ניסיתי למצוא כאן היגיון, ניסיתי למצוא כאן הסבר, אבל רק אבסורד מצאתי כאן, מה שלא נכתב לא נשמר, חוקי התורה היו משתכחים תוך 40 שנה (שנת דור), ולא היה נותר מהם שמץ וזכר"...חוקים מפורטים שישמרו בע"פ, מעולם לא היה ולא יהיה)

בהודעתך בעמוד 10 של אשכול זה מיום 3.7 בשעה 00:38 כתבת: "והנה באו חז"ל והכניסו היגיון חדש בעולם, דברינו הם מסיני, יש מסורת ארוכת שנים ליהדות, ביאור המצוות הוא מסיני. הם לא הסתפקו באמירה בלבד, אלא הם יצרו חבורות של תנאים, תנאים מלשון שונים, אותם חבורות היו משננים את כל הביאורים שנאמרו ע"י החכמים בע"פ, וכעת ידעו כולם, החומר שבידינו קדום והוא נשתמר בע"פ דור אחרי דור. תופעה זו גרמה לבני אדם לסבור, יתכן לשמר מסורת בע"פ גם הרבה שנים, גם מאות שנים בע"פ יש מסורת. כאמור בתקופת המקרא מעולם לא העלה אדם דבר זה על דעתו, משה ידע כי אם לא יכתוב את המצוות הם ייעלמו ויאפסו, כך יהושע, כך שמואל, וכך כולם, אף אחד לא הסתמך על תושב"ע, אלא על המילה הכתובה. והנה אירע דבר נפלא. באו אנשי ביקורת המקרא, וקלטו לחיקם את הרעיון של תושב"ע, לא שהם האמינו בתושב"ע מסיני,

לא הם האמינו כי ניתן לשמור חוקים בע"פ, ניתן לשמור סיפורים מפורטים בע"פ, גם עם פרטים מדויקים, גם עם שמות מקומות".)

ושוב: "מי שיתבונן טוב טוב בהיסטוריה של העם היהודי, יגלה כי חז"ל הכניסו לחלל העולם 2 מחשבות יסוד ביהדות, ועד תקופתם מעולם לא העלה אותם אדם על דעתו. 1- תושב"ע. ניתן לשמר חוקים ומשפטים והסברים במשך תקופה ארוכה וממושכת, גם מאות שנים, ולדבר זה קוראים תושב"ע".

אני לא מנפנף בקטע הזה של יום הדין כמקור לדעותיו של קאסוטו, רק משום שכתבתי שיסודו זה נמצא בעיקר בפירושו לתורה, ואפילו בספר שאתה ציטטת ממנו, יש קטע שמראה איך היה יחסו של קאסוטו למסורת שבע"פ. ייתכן שאין משפט מפורש של קאסוטו על "חוקים מפורטים" אבל בכל אופן להביא ממנו ראיה שאין תורה שבעל פה – זה חסר טעם.

אתה כותב שיום הדין הוא ענין המוני, בדיוק כמו שאר החגים שהם ענין המוני, וכן הציצית והתפילין הם ענין המוני, וכך הלאה. האם רק ההמון – הפתאים והטפשים -  יכולים להעביר מסורת?

"בהמשך אתה כותב כי הלכה למשה מסיני הוא מדרבנן, זה נחמד שאתה מסכים עמי",

לא, איני מסכים אתך, רק השגתי על ההכללה שלך, שכל מקום שאמרו הל"מ הוא מסיני, שאינו כן, יש הל"מ שהוא מסיני, ויש הל"מ שהוא רק הלכה קבועה ומקובלת. נחמד גם כך.

"חוששני שאינך מאמין בתושב"ע של חז"ל, אלא בתושב"ע של קאסוטו, וגם אני מאמין באותה תושב"ע, נמצא שכולנו מאמינים באותם דעות, והאמת והשלום אהבו".

אני אוהב את האמת והשלום גם אם אינך חושב בדיוק כמוני, ובמקרה הזה אכן אינך חושב כמוני, יצרת מושג בדוי בשם "תושב"ע של קאסוטו", אזי יש להדגיש כי גם קאסוטו חקר את המקרא ולא את תושבע"פ, לא הבאתי ממנו מחקרי תושבע"פ, אלא את הבנתו כי עיקר התורה היא המסורת והיא חזקה ביותר. אני רק הראיתי מכח עשרות ומאות מקומות בהם חז"ל משמרים מסורות עתיקות בנות אלפי שנים שלא היתה להם שום אפשרות לדעת עליהם מבלעדי מסורת, שזה קצה הקרחון. לא שייריים עבשים של דקדוקי לשון, אלא עולם שלם של מסורת. הראיתי כי על החלק המכריע של הבנת התורה אין שום מחלוקת, ואפילו על פרטי התורה אין שום מחלוקת גם בימי שמאי והלל, כל המחלוקות עוסקות רק בפרטים צדדייים של דרבנן. רק לאחר החרבן וגזירות השמד התעוררו מחלוקות בדברים יסודיים. והעיקר כי התורה שבכתב מעולם לא נתפסה כספר שממנו פוסקים את ההלכות, ולכן העיקר היה הפסק שבעל פה. לא באתי לחדש כאן את הויכוח בפורומך הנ"ל, אלא להזכיר שאיני מכיר במושג "תושבע"פ של קאסוטו" ואני מאמין בתושבע"פ שקבלנו מחז"ל, לא רק כמקור סמכות, אלא גם כמקור מסורת. והאמת והשלום אהבו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 15:32 לינק ישיר 

הנה עדותו של הרמב"ם על האמינות  בה אפשר להעביר מסורת  בעל פה, ואפילו  מסורת פשוטה.

רמב"ם הלכות שופר וסוכה ולולב פרק ג הלכה ב

תרועה זו האמורה בתורה נסתפק לנו בה ספק לפי אורך השנים ורוב הגליות ואין אנו יודעין היאך היא, אם היא היללה שמיללין הנשים בנהייתן בעת שמיבבין, או האנחה כדרך שיאנח האדם פעם אחר פעם כשידאג לבו מדבר גדול, או שניהם כאחד האנחה והיללה שדרכה לבא אחריה הן הנקראין תרועה, שכך דרך הדואג מתאנח תחלה ואחר כך מילל, לפיכך אנו עושין הכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 15:40 לינק ישיר 

לא צריכים להגיע לרמב"ם כי זה מבואר בגמרא, הריטב"א שם כותב שנוצר ספק משום שהיו הרבה מנהגים וכל אחד תקע כפי הרגלו, ובאיזה שהוא שלב רצו לקבוע דבר אחיד. וראה בספר טל אורות לרב טביומי המסביר כי "אתקין רבי אבהו בקיסרי" התרחש בתקופה בה התכנסו לקיסרין פליטים יהודים מכמה איזורים שחרבו בארץ, ונוצרה התנגשות מנהגים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 15:46 לינק ישיר 

אבל כמובן שהיו גם הרבה שכחות וטעויות ובפרט אחרי חרבן הבית וחרבן ביתר כשנאסר לימוד תורה וגם קיום הרבה מן המצוות.אף אחד לא מנסה להתווכח על זה. לעומת זאת מיציאת מצרים ועד החרבן הראשון העם ישב על אדמתו, ולמרות איומים פה ושם (קטנים בהרבה מהאיומים שאנחנו עברנו כאן ב60 שנה) היה מרכז רוחני ותיק והיו נביאים ותמיד היו דורשי ה', ואין סבה שלא יהיה ידע בסיסי כיצד לקיים מצוות זה היה אצלם בדם הרבה יותר מאשר אצלינו, כל מנהג שהחזיקו בו הקדמונים מדקדקים בו יותר מישראל. לך נא וראה שבטים פרימיטיביים הבקיאים בכל פרטי הטקסים והאמונות שלהם כי זה עיקר חייהם. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 16:13 לינק ישיר 

באמת ?ברצינות אתה מדבר, בדור השופטים היה מרכז רוחני? שהרי שופט אחד לא נפגש עם השופט שאחריו,, אז היו קומץ אנשים שמסרו את התורה מפה לאוזן? או בספרים או בדיסקים?
 בדור המלכים היה מרכז רוחני?מי אמר -ואשאר אני לבדי?     אצל המלכים המושחתים עובדי ע"ז, נשמרה המסורת של התורה שבעל פה??.

תמורה דף טז.תנא: אלף ושבע מאות קלין וחמורין, וגזירות שוות, ודקדוקי סופרים נשתכחו בימי אבלו של משה. אמר רבי אבהו: אעפ"כ החזירן  עתניאל בן קנז מתוך פלפולו,

תראה מה קרה באבלו של משה. אתה בטוח שבצרות הרבות שהתרחשו באלף חמש מאות השנים, לא נשכחו שוב  הרבה יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 16:34 לינק ישיר 

דרום חוקר,

אני נאלץ למחות על דבריך. בשאלה שלי התכוונתי לשאול בדיוק את מה ששאלתי, ולא שום דבר פרט לזה ואסביר להלן.

אכן, טענתי לפני כן שאין פה כל מהפכנות, והדברים פשוטים.

מתוך הבנה של דעתך, התכוונתי לשאול אם אתה סומך על דעות מהעולם הדתי, כיוון שהתיאוריות שאתה מביא נחשבות מאוד כפרניות בחלקים ממנו, תהיתי אולי דבריך לגבי רצף המסירה מוסכמים על אותם רבנים שהבאת קודם כמו הרב זיני או אמוזג.

וכשענית קויפמן נחה דעתי, כיוון שזה אישר את הנחתי בהודעות הקודמות, והיא שהתיאוריות שלך הן כשל החוקרים החילונים, וזה הכיוון ממנו הגיעו, ואם כך, אין לי מה להוסיף, כיוון שאין לי מה לדון עם אותם חוקרים הבאים מגישה חוקרת לא מאמינה, כל עוד המחקר שלהם עומד בקריטריונים אקדמיים. ולגבי דיון איתך כדתי אורתודוקס, לא הייתי מעוניין להכנס לנושא של ביקורת המקרא מגישה דתית, כי אני לא אוהב את הגישה הזאת.

תוקן על ידי ובני_קורח ב- 21/10/2009 16:39:18

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 16:41 לינק ישיר 

והמסורת בימי בית שני

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 16:45 לינק ישיר 

דינוזאורוס

אמנם ערכת הודעה ארוכה, עם הרבה צבעים, אבל הלוז של הדיון, אי אפשר להעביר חוקים מפורטים במשך 1000 שנה בע"פ, זה הלוז של הדיון, וכל השאר זה כפילויות, וציטוטים חלקיים, וכל כיוצא בכך.

http://www.hydepark.co.il/topic.asp?whichpage=3&topic_id=1410320&forum_id=14109#R_1

יש מצוות מרכזיות (קרבן פסח) שגם בהם מצאנו טעות בהלכה הנפוצה.
יש מצוות יום יומיות (תפילין) שגם בהם מצאנו מחלוקת בפרטי ההלכה שלהם
יש ביאורים למצוות בתנ"ך, והם בצורה מוחלטת שונים מחז"ל, ואין טעם לחלוק על ביאורי התנ"ך.

ההיגיון אומר שלמרות שיתכן שתהיה מסורת חלקית, אבל השכחה של המצוות היום יומיות או המרכזיות, היא הוכחה מוחלטת שאין כאן מסורת, אלא במה שלא נחלקו זה משום שהסכימו.

היו חכמים מרכזיים שערכו את המצוות וכעת כולם נהו אחריהם ואחרי סמכותם, כמו רבי עקיבה, וכמו רבי, אבל מכאן ועד להוכיח מסורת, אין הוכחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 18:16 לינק ישיר 

ירוחם, בימי השופטים היה משכן שילה שהיה מרכז רוחני. גם אם השופטים הכירו זה את זה וגם אם לא. ראה בספר יהושע על היחס לתורה, כיצד מצטוה יהושע והגית בו יומם ולילה לא ימוש ספר התורה הזה מפיך, בזמן יהושע היו זקנים, ותמיד היו זקנים שזה היה המקצוע שלהם, כך התנהל העולם אז. גם אם היום הזקנים משועממים ועושים דברים אחרים. קח זקן משבט פרימיטיבי ושאל אותו על עקרונות הדת שלהם, הוא ישפריץ לך כמו זרם כל מה שידוע לו. התורה אינה כה פרימיטיבית והמסורת שסביבה היתה מתאימה לרמה של ספר התורה. (וכמובן הדברים האלו אמורים למי שמאמין במתן תורה ובספרי הנביאים).
בזמן שאמר אליהו "אני נותרתי לבדי נביא לה'" התחבאו ארבע מאות נביאים במערה. ובממלכת יהודה היה בית המקדש.
לא באתי להוכיח מכך שהיתה תושבע"פ, רק שאין להוכיח שלא היתה, ואין לטעון שלא היה מרכז רוחני.

טבעו של עולם וטבעה של דת שיש לה כללים ומסורות והמון העם דבקים בהם ודורשי ה' מתענינים בהם מאד, זה דבר טבעי שנהג בכל הדתות הקדומות שהיו בני האדם לוקחים אותם ברצינות.

דרום טוען שלא ייתכן שיעברו חוקים במשך 1000 שנים, ואין טעם לפרוש כאן שוב את כל הויכוח שכבר התנהל שם. הכניסה שלי לכאן היתה רק על בסיס קאסוטו. וגם כדי להכניס הודעה בכמה צבעים.

אני לא מתוכח שיכול להיות שנפל טעות כאן, ומחלוקת כאן, ושכחה כאן. ברור שכטבעו של עולם לא עוברים כל הפרטים בצורה ברורה ויש שכחה ובלבולים ונפילות, ולכן יש כל כך הרבה ספקות ומחלוקות, אבל האם מכאן יש להסי'ק כי אין ולא היתה מעולם שום תושבע"פ?  אני רק מבקש ממי שטוען שלא היה שום תורה שבעל פה, ושלא ייתכן דבר כזה, שירד מהעץ הגבוה או שינסה לבסס את הדברים בצורה יותר רצינית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 18:19 לינק ישיר 

בעל בעמיו, נוסח ברכת המזון הוא מדרבנן, ובודאי לא היה שוה בכל הדורות. האם ידוע לך מתי נתקן שאתה תמיה בדיוק מימי ינאי המלך? מה זה שייך למסורת על תושבע"פ דאוריתא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 18:30 לינק ישיר 

דינוזאורוס

אתה שוב אינך מבחין, ואינך מדייק.

לא יתכן שיעברו חוקים מפורטים במשך 1000 שנים בע"פ.

מפורטים זה תושב"ע, אימתי מניחים תפילין, האם גם בלילה, אימתי נשחט הפסח, בשש ומחצה או בשקיעת החמה, אבל ר"ה יום דין אינו חוק מפורט, אלא חג מפורסם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2009 18:35 לינק ישיר 

לא זכור לי שהוכחתי מכח ראש השנה משהו שקשור לחוקים מפורטים???? הסברתי שהדוגמא הזו רק באה להראות שגם בספרו של קאסוטו שציטטת יש התיחסות למסורת.
אגב, האם תפילין נוהגות בלילה או לא זה דבר מפורט שהמון העם לא יכולים לדעת??? אתמהה??

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כיצד נכתב ספר בראשית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 17 18 19 ... 24 25 26 לדף הבא סך הכל 26 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.