|
|
| נשלח ב-22/11/2005 11:29 |
|
| |
בבא
תציין בבקשה נבואה אחת שיש בה עניין או מסר או לימוד עבורינו היום .
( נבואות אחרית הימים אינן מובנות אינם מציינות תאריך ואינם אומרות לנו כלום כך שגם לו לא נכתבו לא היה משנה דבר ).
אם ברצונך להתעסק בלימוד התוספתא - לחיי, יש ספר מעמיק על התוספתא של ר' חיים שמולאביץ .
לימוד מתמתיקה אינה לימוד תורה . ( אמנם הרמב"ם במורה מצדד שלימודי מדעים נחוצים לידיעת הבורא )
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 11:35 |
|
| |
תלמיד,
מה רלבנטי בספר בראשית? אתה מתחיל את קריאת התורה ב'החדש הזה לכם'?
האם אתה מדלג על דפי האגדדתא בתלמוד?
או שמא אין אתה לומד ספרי כיוון שנאמר שם שאם רצונך להכיר את מי שאמר והיה העולם למד אגדה?
האם אתה באמת חושב שההלכה לבד מקיפה את כל העולם היהודי? משום מה הרמב"ם ללא חשב כמוך (אם למדת בישיבות מוסר וודאי אתה מכיר את חובות הלבבות על אלו שעוסקים בשאלות זרות בגיטין)
לא ידוע לי שר' חיים כתב על התוספתא, יש חזון יחזקאל של הרב אברמסקי ותוספתא כפשוטה של ר' שאול ליברמן.
תוקן על ידי - אריק123 - 22/11/2005 11:36:51
תוקן על ידי - אריק123 - 22/11/2005 11:37:56
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 11:42 |
|
| |
אין לי דוג'.
אולם לשיטתך אתה צריך להסביר לי למה הם נכתבו !
למה אתה לא קם ותולש אותם מהתנ"ך ? בגלל מוסכמה חברתית ? אתה מפחד שתקבל זאפטה מהשמיים ? אתה מפחד ממשטרת המחשבות ?
אתה מתחמק.
א. טענתי שיש בהם אתגר אינטלקטואלי. אתה מכחיש ?
ב. תמהתי לפי דבריך שקריטריון ללימוד הוא שיהיה בו אתגר אינטלקטואלי, למה שלא נחזיר את התורה ונשב ללמוד רק מתמטיקה ???
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 11:52 |
|
| |
אריק
מה רלוונטי בבראשית ברא ? אתה צודק . אך מה רלוונטי ב" החדש הזה לכם " ?
מה שרלוונטי זה המשנה : " ארבעה ראשי שנים " !!!
ולכן כתבתי כי התורה עבורינו מהווה מכשיר לקיום מצוות קריאת התורה וקיום מצוות זכירת עמלק.
מה שאנו מקיימים זה התורה שבע"פ .
ספרי המוסר והאגדות שבתלמוד אינם חלק מהתורה ולכן אינם מחייבים אותנו , אין אלו אלא רעיונות שעלו במוחו של האומרם, ומי שרוצה וחושב כי הם רעיונות טובים ונכונים - שיעשה כך. ומי שחושב שיותר מוסרי לנהוג אחרת שיעשה כהבנתו.
לגבי התוספתא אתה צודק נתחלפו לי ר' חיים שמולאביץ בר' יחזקאל אברמסקי , ותודה על התיקון.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 12:00 |
|
| |
בבא
למה לקלקל את התנ"ך שאצלי בבית ? ואילו את התנ"ך שלך הרי איני רשאי לקלקל אותו .
יעמוד התנ"ך במקומו , הוא בין כה וכה אינו אומר לנו דבר. אין אנו מקיימים שום דבר שכתוב בו .
( הנוצרים - שכפרו בתורה שבע"פ הם שקידשו את התנ"ך ).
לגבי האתגר האיטלקטואלי שבלימוד הגמ' - אין ספק שהשימוש בגירוי הזה טוב וראוי למען התלמידים בישיבות ולמען חיבוב לימוד התורה והעיסוק בה .
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 12:14 |
|
| |
שוב אתה מתחמק.
אם לשיטתך אין לך ממה ללמוד מזה זה לא רלבנטי בשבילך וזה לא דבר ה' (!), למה אתה לא תולש את זה ?
מה משלושת האפשרויות היא הסיבה שבגללה אתה נמנע מלעשות מעשה ? לא רוצה לקלקל את התנ"ך שלך אעלק !!!
אם אני אביא לך תנ"ך אחר כן תתלוש ?
אני אתן לך דוג' אישית, אם יתברר לי (!) שהזוהר הוא בלוף ולא מדובר בתורת ה', אזי אני לא אהסס לקרוע אותו לחתיכות או לשרוף אותו באש, גם אם יכנו אותי כופר.
למה אתה לא מוכן לנהוג ככה ?
"לגבי האתגר האיטלקטואלי שבלימוד הגמ' - אין ספק שהשימוש בגירוי הזה טוב וראוי למען התלמידים בישיבות ולמען חיבוב לימוד התורה והעיסוק בה".
מה שאתה טענת קודם שהתנאי ללימוד של חלק כלשהוא בתורה זה שיהיה בו אתגר אינטלקטואלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 12:35 |
|
| |
בבא
אני גם סבור שהזהר נכתב ע"י משה די ליאון ובכ"ז איני קורע אותו לגזרים. אין אני נמנה על שורפי הספרים שאיני מסכים עם מה שכתוב בהם .
לגבי האתגר האיטלקטואלי בלימוד הגמ' , לא כתבתי כי הוא מהווה תנאי ללימוד . אלא כי העדרו הוא הסיבה שלא לומדים אותם במציאות בישיבות .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:01 |
|
| |
.
האם מותר לשרוף את הספר "פרנהיט 451" ?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:22 |
|
| |
כיון שאין אתה נמנה עקב ערכיך המוסריים על שורפי ספרים, האם תסכים לדרוך עליהם ?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:38 |
|
| |
באבא,
לשאלתי, ענית לי: "אני לא מכיר (ביקשתי שאם יש בבקשה להראות לי) עמדה מוצהרת (!) כסיפא שבדבריך שטוענת שיש חלקים מהתורה שנבחרו לקרב ושיש חלקים מהתורה שהם קצת מחוץ לתחום."
דומני כי לא הבהרתי עצמי כראוי - לא זו היתה טענתי.
העובדה שיש ספרים מסויימים שנכנסו לתוך הדיון ההלכתי במהלך הדורות, והפכו לחלק בלתי נפרד ממנו, ולעומתם יש אחרים שלא נכנסו אליו (ואיני מדברת על כאלה שהודרו ממנו בכוונת מכוון, אם משום סלידה ערכית מדבריהם ואם משום סיבות אחרות), היא הנחת יסוד. השאלה מדוע קורים תהליכים כאלה של קירוב וריחוק, היא שאלה חשובה ומעניינת, ואני בטוחה שניתן לענות עליה מכיוונים שונים (סוציולוגיים, היסטוריים, פוליטיים וכו').
בדברי לא התייחסתי אל השאלה הזו כלל, אלא ניסיתי להבין האם יש כאן שתי עמדות חולקות (שלך מחד ושל כולי עלמא מאידך ), לגבי סמכות ההכרעה מהי "תורה" ומהי "הלכה": האם ה"תורה" היא מה שנאמר ע"י חז"ל בכל כתביהם המוכרים לנו (כולל התוספתא, המדרשים והירושלמי, וכולל כל מה שאולי היה קיים אך לא נשתמר בידינו ), או שמא, "התורה" היא מה שחכמי ישראל לאורך הדורות קראו לו "התורה" - קרי: בבלי, ראשונים (ומי נכלל בהם? האם כל חכמי הדורות ההם נכללים בהגדרה 'ראשונים'? ומדוע לא?) וכו'.
[ושאלתי בעינה עומדת...]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:39 |
|
| |
בבא
מה קרה לך ? תפסיק לשפוך את חמתך על עצים ואבנים ( ספרים ).
לא טענתי מעולם נגד החובה לנהוג כבוד בספרי הנ"ך . אנו מתייחסים לכתוב בהם כאל דברי הנביאים . אולם אין בכתוב בהם כל רלוונטיות עבורינו.
גם הזוהר שוכן כבוד בארון הספרים שלי ואפילו בתקליטור המחשב . והוא מהווה חלק מהיצירה של הוגי הדעות היהודיים.
ההתנהגות בחיי היום יום שלי - לפי פסקי השו"ע,
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:49 |
|
| |
תלמיד
"לגבי האתגר האיטלקטואלי בלימוד הגמ' , לא כתבתי כי הוא מהווה תנאי ללימוד . אלא כי העדרו הוא הסיבה שלא לומדים אותם במציאות בישיבות".
בסדר, פשוט קודם הבנתי את דברים כר"ל שתנאי ללימוד התורה הוא הרגשת סיפוק אינטלקטואלי.
ועל עצם הדברים יש להשיב.
א)שוב אומר, שמדובר בקשקוש מוחלט (להמחשה עיין בדפי מידה טובה של הרב מיכי)
ב)על מי שסובר כך יש להמליץ (כמו שהזכרתי קודם):
"דמר רבי מנא כי לא דבר רק הוא מכם ואם דבר רק הוא מכם למה שאין אתם יגיעין בו" (ירושלמי שבת פ"א ה"ב)
בקשר לדברי הנביאים - אולי תענה לי סוכ"ס, אז לשם מה הם נכתבו ???
אמשלום
אני לא בטוח שהבנתי אותך אבל אני אנסה.
<או שמא, "התורה" היא מה שחכמי ישראל לאורך הדורות קראו לו "התורה" - קרי: בבלי, ראשונים (ומי נכלל בהם? האם כל חכמי הדורות ההם נכללים בהגדרה 'ראשונים'? ומדוע לא?) וכו'>
לא יודע.
אבל אני יוצא מנקודת הנחה, שבין אם כאפשרות הראשונה בין כאפשרות השנייה, שחכמי ישראל לאורך כל הדורות כן (!) קיבלו את הנ"ל כתורה בתור יחידה אורגנית אחת שלמה, והשאלה היא מדוע לא שמו לב אליהם מספיק.
עניתי לך ?
תוקן על ידי - הבאבא_תור - 22/11/2005 13:50:38
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 13:59 |
|
| |
תלמיד,
מי חייב אותך לשמור את פסקי השולחן ערוך? פסקיו של מיסטיקן שחי בצפת רווית המיסטיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 14:01 |
|
| |
באבא,
ענית לי. תשובה מתחמקת מעט, או לפחות כזו שעושה הרמוניזציה בין שתי עמדות מנוגדות (לטעמי) - מחד, אתה טוען שאתה מקבל את הכרעת חכמי הדורות בדבר התכולה של המושג "תורה" (במובן המחייב הלכתית), ותוך הבנה שהתוספתא והירושלמי נמצאים בתוכו, אך מאידך אתה קובל כלפי אי הכללת הנ"ל באופן מספק בעיון ובדיון...
ומדוע זו סתירה פנימית? כיוון שלענ"ד, לו היו התוספתא והירושלמי חלק אינטגרלי ממשי מאוצר הידע והלימוד לאורך הדורות, לא היתה לך סיבה להתרעם עכשיו. מכאן, שהם לא נכללו בהגדרת "תורה" של חכמי הדורות, לפחות לא באופן מחייב והכרחי כבבלי והראשונים.
[אין לי בעיה עם סתירות פנימיות שזוכות להרמוניזציות אישיות (להיפך - אני מכבדת זאת מאוד, ונוטה להשתמש בהן לא מעט ) אבל במקרה הזה, אני חוששת שאתה חושש מ"ללכת עד הסוף" עם הטענה שלך...]
תוקן על ידי - אמשלום - 22/11/2005 14:08:21
|
|
|
|
| נשלח ב-22/11/2005 14:10 |
|
| |
אריק
מה אתה אומר ? . פסקי המיסטיקן הזה שגר בצפת הינם הכרעה בין פסקי הרמב"ם הרי"ף והרא"ש. ופיסקיהם מבוססים על דברי הגמ' כל אחד לפי מה שלמד אצל רבותיו - כיצד הם למדו את הסוגיות . דברי הגמ' הינם סיכום הדברים שנמסרו לנו ע"י משה רבנו מפי הגבורה איש מפי איש.
אין דברי אף אחד - אפילו יהיה צדיק נביא או תנא , - אם נאמרו מדעתו ( ככל שתהיה רחבה ) - אינם מחייבים איש !!! .
ולכן אני מקיים את מה שנפסק בשו"ע ( בלא הפסקים המבוססים על הקבלה כמובן )
|
|
|
|
|