| נשלח ב-27/11/2005 10:10 |
|
| |
אליעזר ורבקה - סיפורי מופת בעיתיים
בפרשת השבוע שלנו מופיע הסיפור של אליעזר ורבקה.
דרשנים מודרניים נוהגים להרבות בשבחה של רבקה על ידי הגדלת המעשה בכך שהם מתארים איך אליעזר החסון עומד לידה ומסתכל תוך שילוב ידיים איך הנערה הקטנה ממלאת עשרות דליים לו ולכל גמליו.
ככל שהתיאור הוא יותר חזק הוא מעורר אצלי באופן יותר חריף את השאלה - האמנם המעשה של רבקה היה מעשה נכון.
נראה לי באופן פשוט שאם אני אשמע שבתי עשתה מעשה דומה ונתנה חסד מאוד גדול וקשה לאדם שעמד לידה בשילוב ידיים ולא עשה לטובת עצמו דבר למרות שיכל - הייתי אומר לבתי היקרה שתלמד לעמוד על כבודה העצמי הבסיסי ולא תתן לאחרים לנצל אותה.
את הסיפור של אליעזר ורבקה אפשר למתן, ולהפוך אותו לחסד גדול, בגבולות הסביר.
אני מוטרד מדרשות כמו אלו שהבאתי. מעבר למסר החינוכי הבעייתי במקצת שמובע בהן, הם מהוות פתח לדרשות רבות או סיפורי חסידים או סיפורי גדולים שאנו מספרים לילדנו, כאשר אנחנו איננו מאמינים באמת שכך צריך לחיות. לדוגמא סיפורים על סגפנות מוגזמת וכדומה.
נדמה לי שהמסר שהילדים קולטים מסיפורים כאלו הוא שהסיפורים הללו הם סיפורים לילדים, וכשתבגרים יודעים שסיפורים לחוד ומציאות לחוד ולא נשאר דגם שלאורו ניתן לבנות את החיים. מעין סיפורי אגדות או דיסני שהם נחמדים ומביעים רעיונות תמימים לילדים אך לא יותר מזה.
זכורני מישהו זסיפר לי שהוא היה עם בתו בהצגה על דג הזהב ושלושת המשאלות, כאשר המסר של הסיפור הוא שלא טוב לבקש יותר מדי. תוך כדי ההצגה היו רמזים צינים מצד השחקנים להורים ששרמזו שזהו סיפור נחמד לילדים אבל כולנו יודעים שבאמת אנחנו רוצים להיות הכי עשירים בעולם.
האם סיפורי הגדולים הם לא דומים לכך?
אושר ע"י מואדיב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 11:58 |
|
| |
שומע?
איך אפשר להשוות בין שני הסיפורים בכלל?
בראשון מדובר על מסר שבחשיבות הערך,ובשני מדובר על צורך . ערך הוא דבר שאדם אינו צריך לו לקיומו הפיסי, ובזה הוא נבדל מהצורך, ומעלה אותו לדרגה רוחנית.
ומילת המפתח בהבדלים בין המסר שאותו יש להפיק טמונה בהבדלים בין ערך לצורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 14:33 |
|
| |
שומע,
פעם שמעתי מהרב פינקוס זצ"ל שהסביר שזה טיבהשל מידת החסד. חסד אין פירושו בהכרח הטבה, אלא פעולה מחוץ לחוקים ולדינים (חסד ודין הם ניגודים בקבלה. פריעת בעל חוב היא פעולה על פי הדין: הוא חייב ופורע את חובו. ניתנה ללא מחויבות קודמת היא פעולה של חסד). לכן גם שוכב עם אחותו קרוי במקרא 'חסד', שכן זה נגד החוקיות הטבעית. לכן גם נס הוא חסד, שכן הוא נגד חוקי הטבע.
גם אברהם שחט שלושה עגלים כדי לתת לישמעאלים שלושה לשונות בחרדל. אם בני היה עושה כן הייתי שוחט אותו אפילו בלי לתת את לשונו למאכל (אלא אולי לעוף השמים).
הסיפורים הללו לא באו לשם חיקוי, אלא כדי להגדיר צורות פעולה יסודיות בבריאה. אברהם היה מידת החסד, לא בגלל שהוא ניחן בפעילות של חסד. הוא עצמו היה חסד, התגלמות מידת החסד התיאורטית (=האידיאה האפלטונית של חסד). הוא היה חסד כשם עצם, ולא רק שהתואר שלו היה איש חסד.
אנחנו כיצורים ברואים מן המנין, מורכבים מכל המידות היסודיות, ואמורים לפעול על פיהן במשקל ובמידה. התורה אמורה ליצור אצלנו את האיזון הזה, שיש שיקראו לו 'דרך האמצע'. אך יש אנשים שעניינם בעול םהוא גילום של אידיאה (אולי אפילו לא ממש בבחירתם. ראה מהר"ל בפי"א מנצח המפורסם. כפי שאברהם בחר בחסד בלא חוק או סיבה, כך הקב|ה בחר בו בלא סיבה. ולכן הוא נקרא 'צור', דומיא דהקב"ה). ואכ"מ להאריך עוד.
באמת צריך להיהר מקריאת התורה כמודל פשוט לחיקוי. וזה עיקר החידוש כאן.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 14:41 |
|
| |
שומע, זוהי הזדמנות טובה לפרוק משהו שרובץ על לבי זמן רב:
אנשים כותבים הרבה ברוח מה שגם אתה כתבת, כלומר שברור שכולנו אנוכיים, וברור שכולנו רוצים להיות הכי עשירים בעולם, וברור שכולנו לא היינו מרוצים לו הבת שלנו היתה משקה עשרה גמלים, בעוד האדם הנוהג בהם יושב בצד ואינו עושה דבר לעזור, ושלו אני אמה של חנהל'ה, הייתי כועסת שלכלכה את שמלת השבת הלבנה שלה.
זוהי פרוייקציה מן הסוג הפשוט ביותר, של אנשים קטנים החושבים שכל העולם מלא אנשים קטנים כמותם.
אני אשה ממוצעת לגמרי, בעלת תכונות שאינן תרומיות במיוחד, לא צדיקה במיוחד, סתם. ואיני רוצה להיות הכי עשירה בעולם, סתם מספיק, ללא דאגות כלכליות, די לי. ואיני אנוכית במיוחד, even if I say so myself , אני מאמינה באופן עמוק ואמיתי בחובה לדאוג לחלשים ובצדקה כמכשיר דתי וחברתי.
אם בת שלי היתה משקה את הגמלים של אליעזר, ללא כל עזרה מצידו, ולאחר שבקש מים לעצמו בלבד, הייתי שמחה על מידותיה, רגישותה והליכותיה, ולא היתה לי שום בעיה עם הדרך בה נהגה, נהפוך הוא. אולי היתה לי ביקורת על אליעזר ועל כך שלא נקף אצבע, אולם – כפי שאני מלמדת את בנותי – העובדה שלאחרים אין מידות ואינם מתנהגים כיאות אינה תירוץ להורדת הסטנדרטים שלהן.
אני מכירה עוד אינספור אנשים ונשים שכמותי, מה שנותן מקום לסברה שאתה רואה מהרהורי לבך ושכמותך בלבד, ושאין מדובר באמת אוניברסלית או אפילו רווחת מאד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 14:48 |
|
| |
רק להמחשה - כמה שותה גמל כ300 - 400 ליטר.לעבד אברהם היו 10 גמלים כ3000 ליטר. עם כד ילדה בת 3 -לפי דברי ח"זל. רב מיכי. איפה בתורה התגלה מידת החסד של אברהם ושרה? בגירוש הגר? או בהתעללות בה עד כדי הפלת ולדה? או אולי בגירוש ישמעאל?למדבר למות. אלמלאי ההצלה עלידי ה,
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 14:55 |
|
| |
.
תנוח דעתך,
חבצלת לא היתה שולחת את בתה בת השלוש עם כד ריק כדי להחזירו כבד ומלא מים הביתה.
( היא היתה מתקנת את הברז)
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 15:45 |
|
| |
ירוחם,
מי דיבר על שרה? דיברתי על אברהם שכזכור סירב לשלח את הגר, ולבסוף עשה זאת רק בגלל ציוויו של הקב"ה לשמוע בקול שרה.
חוצמזה, הגדרתי בדבריי 'חסד' כפעולה שלא על פי חוקים, גם לרוע. אז לבחירתך.
כדאי לקרוא (את התורה, ואולי גם את דבריי) לפני שמשתלחים (באברהם, לא בי).
חבצלת, בכל זאת למיטב השגתי יש גבול כלשהו לסיוע למי שאינו מסייע לעצמו (אלא אם יש לו סיבה טובה לכך). בכל אופן, אני מצדיע למידותייך התרומיות בהחלט.
אני חייב לומר לך שלדעתי כמעט אף אדם סביר לא היה עומד מן הצד כשבתו בת השלוש שואבת אלפי גלונים למען מישהו שלא מסייע במאומה.
אין בכך כדי לומר שלא הייתי מעריך את רגישותה של בתי ושמח בה, אבל לענ"ד זה אינו מודל חינוכי מאוזן ונכון. לגבי המיליונריות ניתן להסכים, אבל גם כאן דומני כי בכ"ז יש משהו בזיוף תוך קריצה שהצביעו עליו כאן.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 15:58 |
|
| |
בכוונה לא נכנסתי לפרטים של הסיפור. כלומר – אני חייבת להודות שכשבנותי היו בנות שלוש, הן לא רק שלא נשלחו לבאר, אפילו להשקות את הגמלים של האורחים שהגיעו עד דלת הבית לא התבקשו... זו אינה הנקודה, כמובן. רק הקריצה הזאת של כולנו רשעים, כולנו חושבים רק על עצמנו, כולנו עושים טוב, או אמורים לעשות טוב, אבל בעצם מחפשים את הדרך הקלה החוצה, חפיפניקיות אגואיסטית ילדותית שכזאת, מעלה אצלי את הסעיף. מה שכמובן מהווה הוכחה נוספת לחוסר התרומיות שלי..

|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 16:10 |
|
| |
המעשה כולו קורא להשוואה מפורטת עם מעשה יעקב ורחל, שם משקה יעקב את צאנה של רחל, ואולי אזכה ויהיה ליזמן לערוך השוואה כזו.
אגב, גמל אינו שותה שלוש מאות ליטר בפעם אחת, הוא מסתפק בכ-75 ליטר. ראו כאן:
http://www.loc.gov/rr/scitech/mysteries/camel.html
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 16:58 |
|
| |
גם וגם. תודה על האנפומציה. אגב גלון זה 4.5 ליטר. רב מיכי: מחילה לא השתלחתי לא באברהם ולא בך. בהשתלחות עסקינן הכתובת היא הרנב"ן. והרד"ק. לגופו של ענין. ההתעללות של שרי בהגר לא היתה באישור אלוקי רקבהסכמתו המלאה של אברם: עשי בה כטוב בעניך. וגם הגרוש של הגר וישמעאל שנעשור באשור. היה אפשר לעשות את זה [דמות של מידת החסד] כפי שעשה את בוף פ, חיי שרה; וַיְשַׁלְּחֵם מֵעַל יִצְחָק בְּנוֹ, בְּעוֹדֶנּוּ חַי, קֵדְמָה, אֶל-אֶרֶץ קֶדֶם. לא גרש אלא שלחם
מודה ועוזב
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2005 17:03 |
|
| |
גלון אמריקאי הוא 3.785 ליטר. גלון בריטי (Imperial Gallon) הוא 4.545 ליטר. האתר שהבאתי הוא אתר אמריקאי, לכן, מן הסתם, הוא מתיחס לגלונים אמריקאיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2005 09:40 |
|
| |
חבצלת,
לא התכוונתי לקרוץ שכולנו רשעים. בעיני יש חשיבות גדולה מאוד ללמד את סיפור רבקה ואליעזר לבנותי כדי שהן ילמדו לגמול חסד עם אחרים. דווקא הנסיון להדגיש את החסד בצורה מוגזמת יוצרת אצלי תחושה שלפעמים אנחנו מעבירים לילדינו דברים שאנחנו לא ממש מאמינים בהם.
אני מעוניין לחנך את ילדי למידות טובות, אבל אני לא מעוניין להציג בפניהם עולם שבו הטוב הופך כבר למעוות ולכן אני לא רוצה אותו.
החשש שלי אינו שהילדים שלי יקלטו את המסר המעוות וינהגו לפיו, לזאת איני חושש. אני חושש שגם את המסר הטוב שטוען שצריך לגמול חסד הן לא יבצעו.
כשהייתי צעיר אחד ממחנכי ניסה להחדיר בי את מידת החשיבות של הדבקות בתורה ובקב"ה על ידי סיפורים על גדולי מוסר שזנחו את משתחותיהם כדי ללמוד תורה ולדבק בקב"ה, ואפילו כשהודיעו להם שילדיהם מתים ברעב הם לא הפסיקו לעשות כן - זו דוגמא קיצונית.
לא מזמן נתקלתי בסיפור על מידת ההקשבה של אחד מגדולי ישראל שלא הפסיק לדבר עם תלמיד למרות שידע שבאותו זמן אשתו סיימה את לידתה בחדר הסמוך ולא הלך לראות את שלומה ושלום הילד עד שסיים את השיחה.
נדמה לי שכולנו מכירים סיפורים בסגנון הזה.
מיכי,
טענתך שהסיפורים מלמדים את עצם צידת החסד שהיא ללא גבול היא יפה. אני דן בהשלכות החינוכיות שיש להדגשת סיפור כזה לילדים.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2005 10:00 |
|
| |
חבצלת 
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2005 10:47 |
|
| |
בעיני הסיפור ממש לא בעייתי.
מה שבעייתי הוא קטנות הראיה של בני דורינו (כולל כאלו המתהדרים בנוצות של ת"ח) שלא מסוגלים להביט בטובים מהם ולנסות ללמוד מכך את הלקח המתאים להם.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2005 10:51 |
|
| |
שומע,
המדרש מספר על רבקה (ב"ר ס'ה)
"כל הנשים יורדות וממלאות מן העין וזו כיוון שראו אותה המים מיד עלו" המים עלו לקראת רבקה - כל עניין השאיבה היה לה עניין של מה בכך - כשאדם עושה חסד הוא גם מקבל כוחות שלא ידע שטמונים בו.
מזכיר לי, בשנות השבעים היה להיט של הביג'יז (נדמה לי) והוא נקרא "הוא אינו כבד, הוא אחי"
הרקע לכתיבת השיר הוא שבמהלך מלחמה הפגיזו האמריקאים כפר נידח ביערות ויטנאם, ובבית קטן בו חיו משפחה בת עשרה נפשות, נותרו בחיים, ילדה כבת חמש ואחיה בן השלוש. היא פשוט וקל, סחבה אותו על גבה במשך שלושה ימים לאורך עשרות קילומטרים מיותר לספר בלי מזון ובלי מים.
כשהחיילים שאלו אותה, לא היה לך כבד? היא ענתה שלא, כי הוא אחיה
לא נראה לך שלספר את הסיפור הזה כסיפור מופת, ייראה קצת מוגזם?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/11/2005 11:45 |
|
| |
איש ציפור אודה לך על הסבר דבריך. מה בדיוק אנו לא מבינים. זה שאנחנו קטנים מפורסם.-- אם הראשונים כבני אדם- אז אנחנו {בהתחשב בזמן שעבר מאז נאמרו הדברים}פחות ממיקרוב. ומה לעשות כולנו עמדנו בהר סיני. וכל אחד קיבל את התורה לפי הבנתו אפילו אם הוא חמור. דיברה תורה בלשון בני אדם. והתורה נצחית ונתנה גם לדור נחות. כך אנו הקטנים מבינים וגם קטנים צריכים הסבר. אברהם ושרה לפי דברי ח"זל גיירו אנשים. לפי דברי הרמב"ם מעל עשרת אלפים אנשים עלו אתו ארצה. והנפש אשר עשו בחרן.וגם בארץ כנען החזירו אנשים בתשובה.{ אגב בין כל אותם בעלי תשובה לא מצאה שידוך לבנו? האם גם את זה למדנו מאברהם לא להשתדך עם בעלי תשובה{ אברהם ושרה החזירו את כולם בתשובה. רק אצלם בבית לא יכלו להחזיר את ישמעל בתשובה. איאפשר היה לשלוח אותו לסמינר בערכין או אולי לישיבה של שם ועבר? { אגב אני מכיר את התוספתא{
מודה ועוזב
|
|
|
|
|