אסור לשאול בעל אוב או בעל יידעוני, שנאמר "לא יימצא בך . . . ושואל אוב ויידעוני" (דברים יח,י-יא).
-------------------------------
ומה הוא אותו "ידעוני"?
זו היא חיה מיוחדת שנקשרת בטבורה לארץ וקשה מאד לצוד אותה.
אך עשו הצליח לצוד אותה על ידי שקרע את טבורה כשקלע בה חץ מקשת.
ואת העצם שלה לוקחים ושמים בתוך הפה ואז נעשה מעיין כישוף והפה מתחיל לומר עתידות.
וככה עשו היה אומר ליצחק עתידות ומרמה אותו ויצחק היה חושב שיש לעשו רוח הקודש.
נשלח ב-30/11/2005 01:08
לכלכו, לכלכו עליו... יופי לכם.
וכי מה? לא די שרימו אותו, לא די שסידרו אותו ועזבוהו כלי ריק, לא די שהיתה בו גדולת-הלב לסלוח לאחיו וליפול על צוואריו בשעה שזה היה מלא וגדוש בנשים, עזים וכבשים, ילדים וחשדנות - עכשיו עוד תוציאו <אותו> כהרמאי.
לבריאות לכם. הרי לא ייתכן שיצחק המיוחד כל כך אהב את עשיו על פשטותו, על ריחו הטוב, על יושרו ומגושמותו - והעדיף אותו על פני אותו תחמן נבון ומחושב, המסתובב בין שמלות אימו ובאוהל הנשים כל הימים, בעוד אחיו מסכן את חייו בציד בחוץ ועושה עבודת גברים... בטוח שהיה בו משהו לא בסדר - וכי אחרת, על מה אהבו יצחק?
אז אם אין בכתובים, נעמוד ונמציא מההפטרה אגדות מלוכלכות שלא היו ולא נבראו, נהפוך את התם לרמאי ואת הרמאי לעושה חסד, והכל יהיה לנו שוב מסודר...
(שאלתם את עצמכם פעם באמת מנין הביטחון והמיומנות הזו של יעקב, וההבנה הגדולה הזאת בנשים, שדפק להיא נשיקה על שפתיה בשנייה הראשונה שראה אותה, עד שלא ידעה להבדיל בין ימינה ושמאלה? )
תוקן על ידי - מגי_אדם - 30/11/2005 1:29:35
נשלח ב-30/11/2005 09:17
ידעתי שתגיעי. וגם ידעתי מה תרגישי ותגיבי.
את כותבת שרימו אותו
ואני אומר שהוא מכר את הבכורה מרצונו החופשי.
וזה היה כך: יעקב ידע מהיכרות אישית שעשו הוא רשע.
ולפי שעבודת הקרבנות היא על ידי הבנים הבכורים.. לא רצה יעקב שהעבודה תיעשה על ידי רשע.
ולא רק בגלל שהוא מקנא לעבודת ה' שתיעשה על ידי צדיקים וטהורים בלבד.. אלא שגם חייו של עשו היו בסכנה.. שכן, אסור להקריב קורבנות שתויי יין או פרוע שער [שלא הסתפר חודש].. והוא הסביר לעשו וכשעשו ראה שחייו בסכנה [כי הוא לא ממש מתכוון לשמור על הכללים] אז הוא החליט לשמוע לעצת אחיו ולמכור את הבכורה.
ולא רק זה אלא שבפסוק שאחרי המכירה כתוב:
"ויבז עשו את הבכורה", היינו שגם הפשט מעיד על זלזולו בעבודת ה'.
וממשיך הכתוב [בראשית כ"ו פסוק לד], לספר גם על הנשים שאיתן התחתן עשו
"ותהיינה מורת רוח ליצחק ולרבקה" ואולי לא צריך להרחיב כאן על חגיגות עבודת האלילים שלהם והקטרת הקטורת שפגעה בראייתו של יצחק.
ואחר כך, כשעשו מגיע מהשדה לקבל את הברכה
שואל אותו יצחק "מי אתה?"
ועשיו השקרן עונה "אני בנך בכורך"
ואז הכתוב אומר "ויחרד יצחק חרדה גדולה עד מאד"
רק אז הבין יצחק שכל הזמן הזה הוא טעה לגבי עשו.
המכירה היא מכירה שקיימת על פי התורה ועשו מתכחש לה!!!
ולמרות שיש עוד הרבה שאלות מצויינות לשאול מכל הכיוונים אני מאמין שמה שקרה ליצחק יקרה בסופו של דבר לכל אחד.
גם יצחק חשב כל השנים שעשו צדיק, עד שהתפכח.
ודווקא רבקה כבר מהבטן הרגישה שיש כאן משהו מסריח "בצדיק" שלנו עשו.
וגם היא היתה בבלבול גדול בהתחלה עד שהיא הלכה לשם [בנו של נח] שיסביר לה את פשר התופעה.
נשלח ב-30/11/2005 13:18
בראשית כ"ה פסוק כ"ח:
"ויאהב יצחק את עשו כי ציד בפיו, ורבקה אוהבת את יעקב"
נשלח ב-30/11/2005 14:48
עמית,
תחילה מה המקור לסיפור שהבאת?
שנית,רש"י מבאר כי עשו גנב אתיצחק בפיו,ע"י התחזות לצדיק ע"י מעשיו הטובים,ולא ע"י השגות רוחניות של רוח הקדש.
הסיבה שרש"י נמנע מלהביא את הפרשנות הזאת,היא מפני שמן הסתם היה יודע יצחק להבדיל בין צפיה ברוח הקדש לבין ניחוש ומעשה ידעוני.(ראה ברמב"ם שעמד על זה)
חוזים והוזים למיניהם לעולם לא נחשבו לבעלי מדרגה ביהדות אלמלא שקדמה להם הכשירות המוסרית במידות ובמעשים.
לכן רש"י בחר לציין דווקא את גניבת הדעת של המידות והמעשים שנקט בהם עשו,ולא שום חכמה אחרת.
נשלח ב-30/11/2005 14:58
המקור הוא ר' נתן אדלר
שים לב לאות ו' החיבור:
ר"שי: "יודע ציד" = לצוד ולרמות את אביו בפיו ושואלו, אבא היאך מעשרין את המלח ואת התבן כסבור אביו שהוא מדקדק במצוות"
זאת אומרת שאחרי שהוא הראה לאביו את ידיעותיו את העתיד, הוא גם בנוסף לכך [ו' החיבור] הוביל את יצחק [ברמאות] לסבור שהסיבה ל"רוח הקודש" הזו היא דקדוק במצוות.
נשלח ב-30/11/2005 16:11
אני חושב שרש"י כלל לא מתכוין למה שכתבת.ודקדוקך מרש"י הוא דקדוקי עניות.אחר אלף מחילות ונשיקות עפר רגליך הקדושות.(לא כל וא"ו היא וא"ו החיבור)
דברי רש"י ברורים."כסבור שהוא מדקדק במצוות" זו הפואנטה.לא שום דבר אחר.
נשלח ב-1/12/2005 08:56
רש"י אכן לא מתכוון למה שכתבתי בשם ר' אדלר.
רש"י בפירושו על התורה בא בכלל לצורך אחר, בכדי להבהיר לילד בן חמש את מה שאתה הבנת.
אלא שרש"י ידע גם ידע את דברי ר' אדלר, וזה ניכר גם בכך שאת פירושו הוא כתב באופן המתאים ביותר לזה.
במילים אחרות, גם אם רש"י לא אומר את זה ישירות. מי שיודע את זה רואה את זה גם משתרבב היטב בדברי רש"י.
[ואחרי כל כך הרבה נשיקות ברגלי הקדושות כבר שכחתי לגמרי את החימה שאחזה אותי בשעה שהעזת להקשות על דברי מקלדתי הכשרה למהדרין מן המהדרין, שאת עיני אני מרים ממנה רק אל המסך וחזרה]
נשלח ב-1/12/2005 09:03
עמית,
אנא ימחל לי כת"ר על שמעז אני ,ומחציף פניי למול הדרת כבוד גדולת קדושתו.(וכאן אני דופק עוד נשיקה על אבק רגלי הדרתו)
האם רבי נתן אדלער זצ"ל,אומר שזה כוונת דברי רש"י?
ועל הגדרה כללית כמו תחילת דברי רש"י,אפשר לשרבב עוד אלפי מדרשים אגדות ומעשיות,אך אין לומר שזוהי כוונת דבריו כאשר הוא מבאר את כוונתו ואומר "כסבור שהוא מדקדק במצוות" ועוד נותן דוגמאות לשאלות של עשו הרשע זט"ל.
אוי נא לנו כי חטאנו בעזות פנים והחצפת מח.
נשלח ב-4/12/2005 12:17
תגידו,
למה בכלל יעקוב ביקש שימכור לו את בכורתו תמורת אוכל?
הוא לא יכל לתת לו לאכול ללא תמורה?
נשלח ב-4/12/2005 12:26
זו היתה פשוט ההזדמנות הראשונה - כנראה כבר ניסה לפני זה כמה פעמים עד שהוא תפס אותו ברגע של חולשה.
נשלח ב-4/12/2005 14:29
סניפר בני אהובי,
רש"י בעצמו בפירושיו על החומש טורח לומר שוב ושוב את המילים "ואני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא", וגם כשהוא "נאלץ" להביא דברי אגדה הרי זה בכדי להקל על קושי מסויים בפשט, קושי של ילד בן חמש שלומד מקרא. ובמקרה שלנו אין צורך לרש"י לספר לנו את הנידון דידן.
את זה ר' אדלר וגם אני [וגם אתה כנראה] יודעים.
מה שנחמד כאן בכל הקטע הוא שרש"י ידע גם ידע להתבטא באופן כזה שישנם עוד הרבה דברים שיתאימו למילים שהוא כתב.
והנה בחדידותך הרבה הבאת אותנו להכיר באמת לאמיתו שאכן רש"י לא הוא זה שהתכוון לומר ישירות ולספר לנו את דברי אגדה אלו. [אגב, סו וואט?]
ועל זה נאמר "עם קשה עורף" למעליותא. ונצחוני בני נצחוני.
-------------------------
ניינוי,
יום המכירה היה יום פטירתו של אברהם אבינו עליו השלום.
ובישל יעקב אבינו עדשים בכדי להאכיל את משפחת האבלים [כנהוג לאכול עדשים שדומות לגלגל לרמז על כך שהאבלות היא גלגל שחוזר בעולם וגם לעדשים אין פה וגם האבל אסור לו להשיב "שלום" לאף אחד בשלושת ימי האבל הראשונים, ובוודאי לא לפתוח בשאלת "שלום". ואחרי שלושת הימים עד סוף השבעה מותר לו רק לענות "שלום" אבל לא להתחיל]
וכל נושא המיתה בנראה היה על הפרק ויעקב הבהיר זאת לעשו שחייו בסכנה:
"ויאמר יעקב מכרה כיום את בכורתך לי...ויאמר עשו הנה אנוכי הולך למות ולמה זה לי בכורה?"
ובכדי שתהיה מכירה אז צריכה להיות החלפה מסויימת והנה ההחלפה שלנו היא סמלית מאד.
נשלח ב-5/12/2005 12:10
אני חושבת שזה לא יפה שהוא רצה לקנות את בכורתו תמורת אוכל...( אגב, אני בכלל לא מבינה איך אפשר למכור את בכורתך מלכתחילה...??? )
" הנה אנוכי הולך למות,ולמה זה לי בכרה? "
לפי פירוש אחר של רש"י :
"אני נוטה למות מרוב עייפות ורעב,ואני נכון לתת הכל בעד אוכל,אפילו בכורתי."
לי זה נראה כמו סחיטה...מה דעתכם?
נשלח ב-5/12/2005 12:18
יעקב הציל את חייו פעמיים
אחת על ידי ההאכלה
שתיים על ידי לקיחת הבכורה שאיננה מתאימה לעשיו וסביר להניח שתגרום למותו בקרוב.
על מה הרעש?
נשלח ב-5/12/2005 12:29
איך אפשר בכלל לקחת בכורה...?
זה לא ברור לי
נשלח ב-5/12/2005 12:31
ומה זה אומר שהבכורה לא מתאימה לו?
זה לא בעניין בחירה...