בתל אביב, ש"ס היא מושיעת נוער השכונות
בתל אביב, ש"ס היא מושיעת נוער השכונות
מאת: תמר רותם, הארץ
גם בשנים שלה באופוזיציה, המשיכה ש"ס לגייס תמיכה דרך קירוב נערים במצוקה לדת. בדרום ת"א יצביעו רבים כמצוות הרב עובדיה
שלומי ישראל, במכנסי טרנינג של "פומה" וחולצה שחורה צמודה, מאזין לרב איתן טסה ברוב קשב. הוא בן 22, סטודנט להוראת ספורט במכללת וינגייט. תספורתו עדכנית, כיפה שחורה לראשו. ערב ערב הוא מגיע לכאן, לשיעור המתקיים ב"בית הכנסת המרכזי" שבשכונת קרית שלום. החדר מלא מפה לפה. כחמישים צעירים עד גיל 30 מגיעים בקביעות לשיעור המוסר הזה. הם קשורים ומחויבים לרב טסה, מכבדים את רבו, שמעון אשר, שהוא גם הרב הוותיק של השכונה. אבל יותר מכל הם מעריצים את הרב עובדיה יוסף. בדרום תל אביב הרב עובדיה הוא נציגו של אלוהים עלי אדמות, לא פחות.
צעירים אלה גדלו כאן בקרית שלום. רובם נשלחו בלית ברירה ל"רוגוזין", הנחשב לפחות בזמנם לירוד בתיכוני העיר. המצליחנים, כישראל למשל, שהיו מסוגלים לעמוד בדרישות לימודיות גבוהות יותר, הרחיקו עד "ליידי דייויס" שבצפון העיר, אך לעתים סבלו מהניכור בתיכון העצום בגודלו. כולם בנים למשפחות מסורתיות, שעם השנים, מי יותר ומי פחות, החלו לקיים אורח חיים דתי. בז'רגון החרדים הם נקראים "מתחזקים" או "מתקרבים". רק מקצתם השלימו את התהליך והיו לחרדים.
"שלומי לא ממש מייצג את הצעירים שמגיעים לפה, כי הוא היה מחוץ ל'בלגנים'", אומר שחר בקשי, הגבאי של בית הכנסת המרכזי, בן 30, מתחזק לשעבר. "בלגנים" היא מלת קוד שתצוץ פעמים רבות בסיור במוקדי ש"ס, בשיעורי התורה ובכוללים המתחדשים שבדרום תל אביב. בהגדרה רחבה זו נכללת פעילותם בעבר ובהווה של מקצת המשתתפים בהם: מבעיות התנהגות בבית הספר, עבריינות נוער, זעירה או חמורה, גניבות קטנות של רכוש או רכב, ונדליזם, ועד סמים קשים.
"אל המעיין" חיה ונושמת בתל אביב
שוק התקווה. היכן שדרים זה בצד זה העובדים הזרים, העניים והעולים החדשים, פועלת תנועת ש"ס בשנים האחרונות בכוחות רעננים (ספק: ישראל סאן)לתל אביבי המצוי זוהי ארץ לא נודעת. במחוזות הסהרוריים סביב התחנה המרכזית החדשה, שוק התקוה, או בפאתי יפו, היכן שדרים זה בצד זה העובדים הזרים, העניים והעולים החדשים, פועלת תנועת ש"ס בשנים האחרונות בכוחות רעננים. בעוד שהפוטנציאל של מצביעי ש"ס בערי הפיתוח מוצה, זוהי החזית החדשה. פעילי התנועה רושמים הצלחה גדולה בפריפריה שבדרום העיר כולה: במרחב שבין יד אליהו, שכונת התקוה ואחיותיה מדרום, כפיר, מחניים וכפר שלם, ועד תל כביר ונוה עופר שביפו, דרך השכונות שפירא וקרית שלום, מתרחש תהליך סוחף של התקרבות לדת, בעיקר בקרב צעירים ונוער. עוטים כיפות סרוגות גדולות, לבנות או כחולות כהות בסגנון הברסלבי עם הכיתוב נ-נ-נחמן-מאומן, הצעירים מסתופפים סביב דמויות נערצות כרבנים מקומיים ופעילי שטח, שבעבורם המצוקות, ההזנחה והניכור הם הקרקע הטבעית לפעולה. פעילים אלה, שכולם מזוהים עם ש"ס, מאמינים באמת ובתמים שהם מצילים את הנוער, שהרשויות ומערכת החינוך זנחו, מהידרדרות לפשע. במקרים רבים הם לא רחוקים מהאמת.
גוף התרבות התורנית של ש"ס, אל המעיין, העומד כיום על סף סגירה ונחלש בכל רחבי הארץ, חי ונושם כאן: במסגרתו פעילים כמאה בתי הכנסת בשכונות הדרום, ושיעורים ניתנים בהם כל ערב. בד בבד, עשרות שיעורי תורה לנשים מועברים בבתים פרטיים. בעקבות פעילות זו שכונות אלה שינו את צביונן לצביון דתי. בתי כנסת גדולים מוקמים וילדי השכונות עוברים לבתי הספר שפותחים הרבנים השכונתיים.
בבית כנסת החדש "אלגריבא", שהוקם בשכונת כפיר, מעביר הרב הנערץ שמעון חיררי שיעור ברמקול לקהל העצום הנוהר אליו. לפני הרצאתו יש הופעת חימום - הרצאה של רב צעיר יותר. ילדיהם של הנוכחים לומדים במוסדות השונים של עמותת "פיתוחי חותם" (המקורבת לש"ס), בנשיאות הרב חיררי - שבהם כבר רשומים כאלף תלמידים, בנים ובנות בנפרד.
קודם לצאת מהסמים ומהרחוב, אחר כך נגיע לדת
בדרום ת"א מתרחש תהליך סוחף של התקרבות לדת, בעיקר בקרב צעירים ונוער (צילום אילוסטרציה: נגה משל)"שיעורי הילדים", פעילויות לילדים בגיל בית ספר יסודי, מתקיימים כל יום אחר הצהריים בארבעה מקלטים עירוניים. לנוער מוצעים שיעורים בבתי כנסת האמורים לפנות ללבם של בני 12 ו-13 ועד תיכוניסטים. כך, למשל, באחד הערבים בשעה שבע וחצי נראה ליד מפתן בית הכנסת הקטן "מאור הגולה", הסמוך לתחנה המרכזית, ילד בן 13 בכיפה סרוגה גדולה לראשו. הוא סיפר שהוא ממתין לאביו שיבוא לקחת אותו מהשיעור, שגילם של רוב המשתתפים בו היה כפול מגילו. הוא מגיע לשיעור "בגלל הרב בועז דניאלי", אמר במבט מעריץ.
"המטרה הראשונית שלנו היא להוציא את הילדים מהסמים ומהרחוב", אומר בקשי. "בשלב שני נגיע לדת. זה לא ממש כמו תנועת הצופים עם א"ש לילה, אבל הרעיון הוא ליצור חוג חברתי סביב שיעורי מוסר. אנחנו גם לוקחים אותם לפעמים לסיורים בקברות צדיקים". לפני כארבע שנים, הוא מספר, נהג לסייר בגינות עם הרב טסה. "היינו יודעים שהם מעשנים שם סמים. היינו עוצרים לידם ושואלים מה נשמע. מזמינים אותם לבוא לבית הכנסת. היום הם באים אלינו מרצונם, בשיטת חבר מביא חבר".
בקשי סבור שההורים מרוצים מהשיפור שהם מאבחנים בנוער ומספר שרובם התחזקו דרך הילדים: "מאה אחוז מהצעירים שהגיעו נעשו שומרי שבת ושמו כיפה. ההורים אחריהם. זה בדוק. אבל אין פה פנאטים. 85% הלכו לצבא והיום עובדים. מעטים הלכו לכולל ללמוד תורה".
"החלום שלהם זה להיות זאה רוזנשטיין"
הפעיל פחות מזועזע מכך שהנערים אנאלפביתים מאשר מכך שאינם יודעים מיהו הרמב"םירון בן צבי, פעיל ש"ס, הוא בחור דתי שהתחזק ונעשה אברך ובשנה האחרונה החל לפעול בשכונת מגוריו, תל כביר שבגבול יפו. הוא מראה תצלומים של "הילדים שלו" בפעילות בבית הכנסת: "זה נתפש בגניבה, זה זרק כיסא על מורה. ולכולם, לכולם יש תיק במשטרה", הוא אומר. ללא הכשרה מקצועית, הוא פועל כעובד נוער: "אני הולך ברחוב, תופס את המנהיג. הוא בן 14 בערך, הילד הבעייתי ביותר בשכונה ובבית הספר. אני אומר לו 'אני מצ'פר אותך אם תביא לי ילדים לשיעור'. עכשיו יש לו תפקיד, והוא מוכן לעשות בשבילי הכל". מה הצ'ופר? "כשהייתי ילד היו נותנים לי ממתקים. היום זה לא מספיק. אני נותן לו כסף, לא הרבה, שיקנה לעצמו משהו".
בן צבי הצליח לאסוף כשישה בני נוער, בני 14-16. "הייתי רואה אותם מסתובבים, מציקים לאנשים. אין להם מה לעשות עם עצמם. לאחד יש הורים נרקומנים, אבא של השני שומר ראש במשפחת פשע". לדבריו, שלושה מהם לא יודעים קרוא וכתוב. בש"ס מכנים את הקבוצות הקטנות האלה "חממות". בן צבי פתח עוד שתי קבוצות כאלה ביפו, שם לדבריו, בגלל התושבים הערבים, הצעירים מחפשים את זהותם היהודית.
הוא נשמע פחות מזועזע מכך שהם אנאלפביתים מאשר מכך שאינם יודעים מיהו הרמב"ם או מה זו קריעת ים סוף. ואולי בסדר העדיפות הזה נעוצה הבעייתיות של פעילות ש"ס: בן צבי חושב כיצד ללמד מיהו הרמב"ם ומזניח קריאה וכתיבה. אך טענתו המהותית כנראה נכונה: זנחו אותם. "הם מיני-עבריינים שהחלום שלהם הוא להיות זאב רוזנשטיין. כשביקרתי בבית הספר של הילדים ראיתי שהרימו שם ידיים. המנהלת הזמינה אותי לתת שם הרצאות לפני ראש השנה. כמו הוריהם, שקוראים לי כל פעם שילד לא רוצה לקום לבית ספר, גם היא מרוצה מכך שיש מישהו שהם שומעים לו.
"אני נותן להם אהבה. מדבר אתם. הם אוהבים בשר על האש? אז אנחנו עושים על האש ומשלבים דברי מוסר". מעודד מהצלחתו, לפני כשבועיים פתח בן צבי קבוצה המיועדת דווקא למחוננים. לדבריו, אלה צעירים שהתקבלו לפרויקט "פסגות", המתגבר ילדים מוכשרים משכונות מצוקה בלימודים. שישה הגיעו השבוע ולמדו אתו גמרא במקלט של אחד הבתים.
לא פעילים פוליטים אלא עוזרים לתושבים
הפעילים אפילו היו רוצים שש"ס תקבל פחות מנדטים כדי שיחזירו את אריה דרעי (ספק: הארץ)"בכל שכונה פועל פעיל תותח. אני עדיין קטן", מצטנע בן צבי. לדבריו, כדאי להתרשם מהפעילות בשכונת התקוה - "זו ממש אימפריה". כתמיד, האימפריה של ש"ס פועלת בחלקה בתנאים לא תנאים, במבנים בנויים למחצה ובבתים מטים לנפול. אבל היא תוססת מתמיד. לבקשי, לבן צבי ולפעילים אחרים חשוב להדגיש שהם אינם עושים פעילות פוליטית. לשיטתם הם עוזרים לתושבים. במשרדי סיעת ש"ס בעיריית תל אביב מרכזים פניות בענייני חניה, טאבו, ארנונה. "אנחנו עוזרים לכולם", מספרת פעילת ש"ס, "היתה זקנה מרחוב מזא"ה שעזרתי לה עם קביים. היא לקחה 13 חברים שלה להצביע (בבחירות העירוניות) בשכונה אחרת. אנחנו עושים את ההשתדלות שלנו עבורם, ובבוא היום הם זוכרים את היחס ויצביעו לנו". אבל באותה נשימה אומרים הפעילים, שלפני הבחירות הם סרים למרותו של הרב עובדיה.
תיאורם מבהיר עד כמה קולע הקמפיין החדש והנקי של ש"ס, "מי לה' אלי", שבו מציבים את הרב עובדיה כדמות המרכזית. לדברי בקשי, למרות המחלוקות הפנימיות והכמיהה שלו ושל מקצת הפעילים שאריה דרעי יחזור, הוא יתייצב ויצביע ש"ס. "אני מכיר פעילים שמשלשלים את הפתק עם דמעה. הם לא מאמינים באלי ישי ואפילו היו רוצים שש"ס תקבל פחות מנדטים כדי שיחזירו את אריה. אבל כולם עד אחד מתייצבים מאחורי מה שהרב אומר. יכול מאוד להיות שאחרי 120 של הרב ש"ס תתרסק, אבל לא בבחירות האלו".
 |
|
|