|
|
| נשלח ב-13/12/2005 11:07 |
|
| |
מיימוני.
כנראה שלתשובות רבי יהודה בן הרא"ש אלו היתה כוונתך:
"... ובענין עונש שאול יראה לי שראוי להיות על א' מה' דרכים לפי מה שרגילין עתה לדון בדיני נפשות אם תתקיים עדות משה ואברהם שראוי להרג ואם תתקיים עדות אחד מהם עם עדות יוסף או יצחקשראוי לחתוך שתי ידיו ואם תתקיים עדות א' מהם ותתבטל עדות יוסף ויצחק שראוי לחתוך ידו הימנית בעדות משה או אברהם לבד עם מה שנתפרסם עליו שהוא הכהו ההכאה שמת ממנה ואם תתבטל עדות משה ואברהם ותתקיים עדות יוסף ויצחק שראוי לחתוך ידו השמאלית בעדות אחד מהם וגם מה שנתפרסם עליו שהכהו ואם יתבטלו כל העדיות שראוי לחייבו גלות על שנתפרסם עליו שהוא הרגו לקיים מה שנאמר ובערת הרע מקרבך". (שו"ת זכרון יהודה סימן נח).
"... ובנדון זה אני אומר אפילו לא היה דיין והיה אדם מכה אותו באישון לילה בסכין מכת אכזרי והוא הולך בטח לב"הכ ובכניסתו בה ארב לו וקם עליו והכהו פתאום הי' *אוי לחתוך ידו*די לשבור זרוע רשע ואם היה מכה הכאה כזאת לשלוחא דבי דינא על עסק שהיה רוצה להשלים בו ציווי הדיין הי' ראוי להענישו יותר ויותר עאכ"ו לדיין שדן דין אמת ומשפט וארב לו וקם עליו והכהו מכת מות ושנה לו והכהו בפניו עד שנשחת הדרת פניו שראוי לעונשו עונש גדול מאד גם כי אין עדים שהכהו מ"מ הוחזק בעיר בקלא דלא פסיק שהכהו וגם יש אמתלאות והוכחות ועד מפי עד וגם יש עדים שראוהו יושב במארב מכוסה עיניו בבגדיו שלא יוכר במקום שהוכה הדיין ועוד אחר שהוכה הדיין ברח ולא נראה עוד בעיר גם כי החרימו שיצא להשלים יתאמת לכל שהכהו כאילו ראו אותו בעיניהם נ"ל שראוי ליסרו כאילו יש עדים שראוהו שהכהו כיון שהעונש כדי לגדור הפרצה הזאת שיהיה כל דיין רשאי לדון האמת ולא יירא מבעלי הדינין ודאי אדם שחייב עונש על עבירה שעשה ואין בו צורך לגדור גדר כמו ההורג מתוך מריבה וכיוצא בו אין להענישו רק בעדים אבל כל דין ועונש שעושים ב"ד לצורך השעה כאשר יתאמת יענישוהו עונש שיראה לב"ד ובלבד שתהיה כוונתם לרדוף הצדק והאמת בלבד אמנם בנדון זה לא הייתי מסכים להרגו בלא שתוף כוונה אחרת מפני שאין עדים בדבר ומכיון שאין עדים בדבר לא הי' חייב מן הדין מיתה ואם כדי ליסר הנשארים יותר יתיסרו אם יענישוהו עונש גדול בגופו וישאר חי ממה שיתיסר אם יהרגוהו כענין שנאמר אל תהרגם פן ישכחו עמי ונ"ל שאם ח"ו יארע דבר כזה כאן בטוליטולה והיו הת"ח והזקנים יצ"ו מסכימים לחתוך שתי ידיו* בשביל ב' הכאות שהכה לדיין אשר שפטו משפט צדק וגרם להרגו וארב לו וקם עליו באפילה בכניסתו לב"הכ והכהו מכת מות בכתפו וחזר והכהו והשחית הדרת פניו הייתי מסכים עמהם והעם ישמעו וייראו וגם לא ישאר לו במה שיוסיף לעשות כדבר הרע הזה עוד ונשאתי ונתתי בענין עם הת"ח והזקנים ואנשים נכבדים ורובם הסכימו שאם ח"ו יארע כזה במקומנו לחתוך לו השתי ידים ואני מסכים עמהם וה' ברחמיו יצילנו מעונש הדין". (שו"ת זכרון יהודה סימן עט).
ויש להוסיף גם את תשובות אביו - הרא"ש:
"ישמרכם השומר אמת לעולם, הקהל הקדוש אשר באלאבילה; וברוך אשר הניחכם מעצבכם ומרגזכם והשבית מכם נוגש ומדהבה. כאשר ירד /בדפוס ויניציאה שס"ז: הורד/ לשאול תחתית, אל ירכתי בור, המרשיע /בדפוס ויניציאה שס"ז: המסור/, אשר שם אור למחשך, המכונה נהוראי. כי מלאו אזני חלחלה, לקול המולה גדולה, אשר שחת וכלה, הן יחיד הן רבים. ברוך המקום שעקרו, ותעבור הרנה במחנה, כי נחה שקטה כל הארץ; וכן יאבדו כל אויביך י"י. והכל חייבין בתשלום הוצאת ביעור הרע מקרבכם, כי היא תקנת ישוב העיר; כי הנשארים ישמעו וייראו, ולא יצאו עוד מקרבם בני בליעל להדיח את יושבי עירם. ובני העיר כופין זה את זה לבנות חומה דלתים ובריח וכל דבר שהוא צורך העיר; ואין לך צורך העיר גדול מזה, להתם את העיר ולכלות המורדים ולבער עושי רשעה. ולפיכך, כל הדרים בעיר, בין שפורעין מס במקום אחר בין שפורעין מס בעיר, חייבין ליתן חלקם לכל מה שהוציאו בביעור אותו רשע מן העולם: ואין שום אדם בעולם יכול לסלק עצמו מפרעון זה. נאם הכותב אשר בן הרב רבי יחיאל ז"ל". (שו"ת הרא"ש כלל ו סימן כב).
"... תשובה: ישאו רוב שלומים, הנעימים והתמימים הנחמדים והנכבדים. הפלאתם לשאלני בדיני נפשות; כי בכל הארצות ששמעתי עליהם, אין דנין דיני נפשות, לולי פה בארץ ספרד. ותמהתי מאד בבאי הלום, איך היו דנין דיני נפשות בלא סנהדרין, ואמרו לי כי הורמנא דמלכא הוא. וגם העדה שופטים להציל, כי כמה דמים היו נשפכים יותר אם היו נדונים ע"י הערבים, והנחתיה להם כמנהגם, אבל מעולם לא הסכמתי עמהם על איבוד נפש. אמנם, אני רואה שדעת כלכם מסכמת לבער זה הרע מקרבכם. ובודאי חלל השם בפרהסיא, וכבר נשמע הדבר בין הישמעאלים, והם מחמירים מאד במדבר נגד דתם ואמונתם. וניתוסף החילול אם לא יעשו בו כדין בשביל מיגדר מילתא, וגם כן ראוי הוא שיתקדש השם בענש הרשע הזה. /בדפוס וניציאה שס"ז במקום הקטע: אם לא יעשו בו כדין וכו' עד סוף המשפט, כתוב: אם לא יעשו בו נקמה. ומצינו דמי שיתקדש שם שמים שלחו יד בבני מלכים בשביל גרים גרורים והלינו נבלתם על העץ וגם בשביל מיגדר מילתא הקלו למי שרכב על סוס בשבת וגם כן ראוי הוא שיתקדש השם באיבוד הרשע הזה. ועשו בו כטוב בעיניכם ואם הייתי בהסכמתכם דעתי היתה נוטה שיוציאו לשונו מפיו ויחתכו רוב המדבר שבלשונו ותאלמנה שפתותיו ובדבר הזה ימודו לו כפעלו וזאת היא נקמה מפורסמ' הנראית בכל יום לעינים./ ואתם עשו לפי הענין ככל אשר יראה טוב בעיניכם, כי ידעתי אשר כונתכם שיתקדש שם שמים; וחפץ השם יצלח בידכם. נאם הכותב אשר בן ה"ר יחיאל זצ"ל". (שו"ת הרא"ש כלל יז סימן ח).
תוקן על ידי - נישטאיך - 13/12/2005 11:21:05
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/12/2005 21:03 |
|
| |
נישטאיך
אני תוהה על עצמי. עברתי על השו"ת בפרוייקט השו"ת ומשום מה לא מצאתיו, למרות שזכור לי שהוא מופיע בסוף.
יישר כוח.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-14/12/2005 13:36 |
|
| |
מיימו' אכן הגיע הזמן להתעמת עם המציאות המרה
היא קימת בפנים אלו ואחרות גם היום
צריכים להבהיר את התופעה
איה היא קימת ? בכל סגנון סגירת החשבונות בקהילה החרדית בצורה עקיפה , כמו העלמות ידיעות , או דעות של רבנים , שלא מתאימים - לגבירי וגברי הקהל, אם בעיתונות ואם במעשי אנשי דלא מעלי אחרים הנעשים "בשם רבנים" , וכן בהחלט הפצת הודעות שקר והחלט לא רק בפעשקווילים אלא בבתי הדין ובמימסד רבני האחר , מה מקורה של תופעה ?
'פנקסנות' קוראים לזה ?
תוקן על ידי - לעצטע_ניעס - 14/12/2005 13:37:55
|
|
|
|
| נשלח ב-14/12/2005 13:52 |
|
| |
חדשות אחרונות
כמדומה שיש הפרש ניכר בין הנושא שהעלית, שהוא הזמנה למחקר היסטורי והלכתי - היכן היתה התופעה, מה היו ממדיה, וכן - האם זה מוצדק מצד ההלכה - לבין המסקנה שאתה מוציא לגבי מה שקראת "פנקסנות".
בוודאי שהחברה החרדית היום מפעילה, לדוגמא, צנזורה. גם בעניני מחשבה, גם בעניני פוליטיקה, וגם בתחומים אחרים. הערות על זה הופיעו בפורום, הכל לפי הענין.
אני סבור שדיון בנושאים אלו בחברה היהודית של ימינו מצדיק אשכול נפרד.
כמו כן, אני למד מדבריך שאתה חפץ לתקן את המצב. זו שאיפה ראויה מאד.
אנא פתח אשכול ונדון אם זה בכלל אפשרי...
(ואין לזלזל בכוח האינטרנט, שאיפשר להקים עיתון חרדי אמיתי, הוא חדרי חרדים - לטוב ולרע שבו - וכן את עצור חושבים, ואני מזכיר את השבח שחלק לנו ד"ר בני בראון, שאיבחן כי כאן קמה לתחיה יהדות שאינה מסתפקת ב"אמונה תמימה" או "מיתממת".
אבל הבה נשאיר זאת לאשכול חדש.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 14:45 |
|
| |
חדשות אחרונות אז להתחיל מהאחרון אחרון , אני חושב שאתה די נאיבי אם אתה חושב שבגלל האנונימיות של האינטרנט יש מעליתא כל שהוא , לתיקון איזה שהוא מצב , או לא , הלא אם לא בגלל האנונימיות , איזו סיבה תגרום לך לחשוב כן , וכי מה המעלה של האנטרנט , בגלל שאתה הוא מי שכותב בו ? ובעיתון , או בכל מדיה אחרת אין לך יד ורגל , לא הבנתי את סוף דבריך , תן דוגמא .
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2009 17:38 |
|
| |
האם מוסד "הרודף הנעלם" היה שלילי? בקיסרות הרוסית היהודים היו מופלים לרעה, נתונים לרדיפות ועלילות דם ובחלק מהמאה ה19 בניהם היו עלולים להיחטף על ידי השלטונות, בתנאים אלו זה לא לגיטימי מצד הקהילה לנסות להגן על עצמה ולמנוע הלשנות ושיתוף פעולה עם רודפיהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2009 22:33 |
|
| |
באותו חלק מהמאה ה-19 , החוטפים היו אותם שגם פיקדו על הרודף הנעלם .
|
|
|
|
|