בית פורומים עצור כאן חושבים

הרב עובדיה יוסף ו'עולם התורה'

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/12/2005 06:29 לינק ישיר 
הרב עובדיה יוסף ו'עולם התורה'

ככל שזכור לי, טרם נדונה בפורום דמותו של הרב עובדיה יוסף, מחשובי הפוסקים בדורנו אם לא החשוב שבהם.

הרושם שלי הוא שהרב עובדיה אינו זוכה בכבוד שהוא ראוי לו בקרב חלקים נרחבים של ציבור בני התורה לגווניו. יתכן שהדבר הוא פועל יוצא של ביקורת 'למדנית', פוליטיקה, ביקורת על היבטים מסויימים באישיות או אולי סתם גזענות.

התופעה רווחת במיוחד בקרב חוגי הישיבות הליטאיות, ואולי גם בחסידות גדולה מסויימת שבעבר נאסר להזכיר את שמה בפורום. זכיתי בימי חיי לשמוע כמה וכמה ביטויים די קשים כנגד הרב עובדיה מפי בחורים בישיבות אלו (מאידך, התחושה שלי שברוב החסידויות מתייחסים אליו ביראת כבוד). היחס המסתייג חדר גם לישיבות ספרדיות שהוקמו ע"י ת"ח ספרדיים בוגרי ישיבות ליטאיות המנסים להציב את דמות הגדול הליטאי כמודל לחיקוי (אם כי מטבע הדברים, בישיבות כאלו לא יעזו להתייחס בזלזול לרב עובדיה אלא לכל היותר לא יראו בו מודל מרכזי לחיקוי, וגם זה רק אצל חלק קטן מהתלמידים).

ואולם, טרם זכיתי לשמוע טענות עקרוניות כנגד פסיקות ספציפיות או מהלכים שהביאו לגיבושן. האם העובדה שהרב מרבה לצטט מקורות מעידה בהכרח על שטחיות? אם לא, מה בדיוק שטחי אצל הרב עובדיה? במה עולה כוחו של פסק הלכה של פוסק פלוני מאשר אלו של הרב עובדיה? כיצד אפשר להאשים את מחבר היביע אומר בשטחיות, ובד בבד פתח תעשייה שלימה של רסיסי פסקים של גדולי תורה שהם לא יותר מציטוט רסיסי משפטים שהללו אמרו בהזדמנויות שונות?

באם למי מלמדני הפורום טענות עקרוניות שכאלו לגופה של פסיקה - זוהי השעה וזהו המקום להעלותן (איני מתכוון למשפטים סתומים בסגנון:"קראתי פעם תשובה שלו והוא לא למדן", אלא לדוגמאות והסברים).

בשלב זה אני מבקש לדון ברב עובדיה אך ורק כפוסק הלכה, ולא כמנהיג ציבור דתי (לכך בכוונתי להקדיש דיון אחר). טענות בדבר אופי דרשות מוצ"ש בביה"כ היזדים, ביקורת פילולוגית על הביטוי 'תצא בחוץ', מחאה על תמיכת שס בהסכמי אוסלו א' או קובלנה על הליך בחירת הרב הראשי לישראל נא לשמור לאשכול האחר ו/או לפורום השכן. מן הסתם הם יתקבלו בו בברכה ואולי אף יצוטטו באיזו פינה לענייני חרדים באחד מעיתוני סוף השבוע.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 06:51 לינק ישיר 

ממללא,
רק הערה מתודולוגית, עוד לפני הדיון לגופה של שאלה. בישיבות יאשימו כל פוסק בשטחיות (גם אם לא תמיד מודים בזה), ולמעשה פסיקת ההלכה נעשית בד"כ בשטחיות (קיבוץ פסקים מפי סופרים וספרים, לקוטי בתר לקוטי). היום זו כבר אידיאולוגיה שחייבים לפסוק בשטחיות (זו תופעת 'פוסקי המשנה ברורה', שכל עניינם הוא יישוב סתירות במ"ב וכך הם פוסקים הלכות ב'עיון').
אלא שישנם מן הפוסקים שכותבים גם מאמרים למדניים (=חידושים), ובזאת הם מוכיחים שהם לא רק פוסקים (=שטחיים) אלא גם למדנים, ולכן יתייחסו לפסקים שלהם ביתר כבוד. ישנם גם פוסקים (נדירים) שגם התשובות ההלכתיות שלהם הן פנינות למדניות, כמו הגרש"ז אויערבאך זצ"ל.
והנה אצל הרב עובדיה, כל כתביו (ההלכתיים) הם פסיקת הלכה, ולכן אין לו אפשרות להיחשב בישיבות כלמדן. הפסיקה שלו בד"כ אינה מבוססת על ניתוח מושגי-משפטני אלא על סקירת ספרות מקושרת בחילוקים, בד"כ לא דקים מדי.

והנה לענ"ד צודק הרב עובדיה, שאל לנו לחלק בין פסיקה ללימוד, והכל צריך להיעשות בשכל ישר ובעומק (ואין סתירה בין הדברים). הלימוד בעיון צריך להיעשות כדי להגיע למסקנות הלכתיות מהסוגיא, וכך גם יש לנהוג למעשה.
ההבחנה בין פסיקת הלכה, שהיא חייבת להיעשות בשטחיות (ח"ו לפסוק בעצמך באופן אוטונומי מתוך סוגיות הש"ס והראשונים ולא מתוך ליקוטים), לבין למדנות, שהיא חייבת להיות עמוקה, היא שורש השערוריה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 06:51 לינק ישיר 

בטרם דיון, אנסה להציע כיוון אפשרי ליחס השלילי כלפי הרב עובדיה. איני בטוח, בלשון המעטה, שזהו המניע המרכזי ליחס הזלזול כלפיו, ואולם דומני שפורומנו יוכל למצוא בו כשלעצמו עניין. אני סבור שהרב עובדיה מגלם בדמותו כפוסוק הלכה מספר 'מאפיינים עצכחיים', כדלקמן:

א. חתירה מתמדת לפסיקה כשו"ע (ובעקיפין, ברב העניינים, כרמב"ם). במקביל, התנגדות לפסיקה כ'בן איש חי' - אותו העדיפו מספר פוסקים ספרדיים מרכזיים בדורות האחרונים אף ביחס לשו"ע, גם כאשר הוא נוקט לחומרה כרמ"א או כחכמי הקבלה (בעוד שלשיטת הרב עובדיה אין פסיקת הבא"ח מיועדת לכלל כיון ד'חיסדאין מיליה').

ב. חתירה לפסיק הלכה מקילה ולא חיפוש חומרות אובססיבי "...דאין להכביד עוד על ההמון דחיישינן לקלקולא". זכורני איך באחד מטקסי מינוי הרבנים הראשיים, כשהגיעו שני הרבנים החדשים לקבל את ברכתו, הדגיש בפיהם הרב עובדיה שלא ישכחו כרבנים ראשיים ש'כח דהיתירא עדיף'. ידועות הפסיקות המקילות של בדיני נידה (אף ביחס לפוסק ספרדי המקורב לחוגי המיזרחי - הרב אליהו), הלכות פסח (רוב הפוסקים הספרדיים בימינו אוסרים אכילת מצה עשירה - בעוד שהרב עובדיה דאג לתת הכשר חד פעמי בשמו שלו למפעל המייצר אותן) ותמיכתו בהיתר מכירת קרקעות בשמיטה (שקומם עליו בשעתו את הסטייפלר בגלל שהרב עובדיה העביר שיעור בנושא בבני ברק, עירו של החזו"א).

ג. למרות שהרב עובדיה מכיר בתורת הקבלה (למצער ספר הזוהר וקבלת האר"י) כחלק אינטגרלי של התורה, הוא סבור שאין להן עליונות על מקורות ההלכה הקלאסיים 'שבכל מקום שהזוהר ובעלי הקבלה חולקים על הגמרא, הלך אחר הגמרא והפוסקים', וזאת בניגוד לשרשרת פוסקים ספרדיים. הרב עובדיה אינו מקבל את הטענה שרווחת בקרב פוסקים ספרדיים, שלו מרן היה רואה את דברי האר"י היה פוסק כמותו, "והרי עם כל הכבוד לרבינו האר"י ז"ל, עטרת בראש כל אדם, אנן קיימא לן 'לא בשמים היא', ומהיכי תיתי להניח דברי הפוסקים המפורסמים, ולתפוס דברי האר"י כהלכה למשה מסיני?'

ד. צמצום (עד כדי העלמה) של 'הלכות שדים ורוחות' – "ומה שאין אנו נזהרים עכשיו מזה, לפי שאין רוח רעה מצויה בינינו, כמו שאין אנו נזהרים על הזוגות ועל הגילוי". וכן ביחס לצואת רבי יהודה החסיד, סבור הרב עובדיה כהחת"ם סופר בשעתו שקרא עליה את דברי הגמרא 'מאן דלא קפיד, לא קפדי בהדיה'.

ה. הרב עובדיה אינו מתכחש 'דתית' לקיומה של המדינה וסובר שיש להלכה 'מה להגיד' גם בנוגע להלכות מדינה (זהו אינו מאפיין עצכחי, אך הוא בעיני מאפיין 'לא-חרדי' מובהק).

יש לסייג ולומר שהרב אינו עקבי במאת האחוזים אף במאפיינים הנ"ל. כך למשל הוא מצדד במנהג הכפרות בתרנגול חרף התנגדות השו"ע וכיו"ב.

כמובן......

עלי לתת קרדיט לרב ד"ר בני לאו שקריאת ספרו 'ממרן עד מרן' דרבנה אותי לכתות את הנ"ל, וסייעה לי בהעלאת הנקודות דלעיל.

תוקן על ידי - ממללא - 06/12/2005 6:53:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 06:57 לינק ישיר 

ר' מיכי,

א. האם תוכל בזמנך הפנוי להביא דוגמא לפסיקה שהיא גם פנינה למדנית של הרש"ז?

ב. האם הרש"ז שהיה גם (ואולי קודם לכן?) ראש ישיבה וגם פוסק אינו יוצא דופן? מה לגבי דמויות אחרות של 'פוסקי הדור' ודייניו?

ג. אגב אורחא - לפני מספר שנים יצא ספר ובו פסקי תשובות של הרב בן ציון אבא-שאול ז"ל, מי שהיה ר"י פורת יוסף, חברו של הרב עובדיה אך גם בר פלוגתא שלו שביכר את פסקי הבא"ח. לא מזמן ראיתי בבי"כ של בעלי תשובה ספרדיים בניו יורק שקבעו שיעור הלכה יומי דוקא בספר הזה (הרב הוא 'ליטאי-ספרדי'). ר' בני לאו כותב בספר שלרב עובדיה היתה ביקורת כנגד הספר - חלקה הוא ייחס לרשלנות המלקטים, וחלקה לכך שהרב אבא שאול היה שקוע רוב הזמן בהוראת תלמוד בישיבה ולכן פסיקותיו אינן מדוייקות (דומני שהמקור לכך הם דברי בנו של הרב עובדיה, הרב יצחק יוסף , לרב בני), וזאת למרות שבפורת יוסף מלמדים בשיטה הספרדית.

תוקן על ידי - ממללא - 06/12/2005 7:22:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 07:34 לינק ישיר 

אני לא מבין מה הגדולה שלו בכך שהוא הפך את פסיקת ההלכה לעניין טכני ?!

ובקשר לסעיף ג - יחסו לקבלה. מדובר במיתוס לא נכון, באשכול דומה בח"ח הבאתי דוג' לדבר:
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?whichpage=5&topic_id=1577954

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 08:00 לינק ישיר 

הבאבא -

המשפט הראשון שלך הוא בדיוק סוג המשפטים שהייתי מעדיף להימנע מהם (אא"כ יש בכוחך להראות לנו איך הייתה פסיקת ההלכה לפני בואו של הרב עובדיה, ולמה הוא הפך אותה).

לגבי הסיפא - ציינתי בדברי לעיל שהוא לא עקבי במאת האחוזים. ובכל זאת, הדוגמאות של ציצית וכפרות הן יוצאות מן הכלל שאינן מעידות על הכלל, ובשניהם הוא מציין את מנהג רבני ספרד ומנהג הגאונים (בהתאמה) כסיבה לסטייה מהשו"ע, ולא בגלל המרכיב הקבלי (עיין בספר של הרב לאו), מה גם שהרב עובדיה עצמו חוזר ומדגיש בתשובות רבות עניין זה, וחלק ניכר מהרבנים הספרדים שיצאו נגדו יצאו נגדו בדיוק בגלל זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 08:29 לינק ישיר 

מיכי,

האם הגישה הטוענת לשטחיות של פוסקי ההלכה באופן כללי, נובעת גם מאידיאולוגה הרואה את ההלכה "במיטבה" כשהיא מנוסחת ונלמדת ברמת התיאוריה (במובן של "בשַׁמים"), וכאשר היא "יורדת" לפתרון התמודדויות ארציות ויומיומיות היא נפגמת, או מוּזלת?

[ממללא, אני מתנצלת אם שאלתי מסיטה את הדיון. היא מציקה לי זמן רב, ודברי מיכי זימנו למקלדתי את האפשרות להעלותה כאן...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 08:43 לינק ישיר 

אמשלום

סליחה שאני מתערב, וסליחה שאני מסיט את נושא האשכול.

אבל פוסקי ההלכה נחשבים שטחיים, כי בישיבות התפתחה לה שיטת למדנות המתיימרת לישב סתירות בתלמוד בצורה מפולפלת, ואילו הפוסק מתעלם מכל זאת, כך שהוא שטחי.

כאשר יקומו פוסקים, שיהדפו את התירוצים הלמדנים, ויוכיחו איך כל אותם שאלות מתישבות עם פשוטו של פסק, יסור קלון זה מהפוסקים.

לדעתי הרב עובדיה סובר כפי איך שכתבתי, והשאלות הלמדניות מתיישבות בפשוטו של פסק, רק שלא תמיד הוא מבאר את דבריו, ולא תמיד הלמדנים רגילים לחשוב בצורה פשוטה והגיונית, ולכן גם עליו אמרו שהוא שטחי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 08:48 לינק ישיר 

אמשלום,
אני לא חושב כך. זה לא הבדל בין תיאוריה לבין יישומה, שכן לדעתי היישום בד"כ מורכב יותר מהתיאוריה. היופי בהלכה (בעיניי) הוא הורדת ההפשטות העיוניות למציאות, וקביעת אופן ההתנהגות הפרקטי לאורן. עושים זאת על ידי ניתוח של המציאות עצמה בקטגוריות הללו (כמאמר הגרי"ד סולובייצ'יק שהגר"ח הוציא את חלק יו"ד של השו"ע מהמחבתות במטבח).
ההבדל עליו כתבתי הוא ההבדל בין פסיקה שהיא תולדה של עיון בסוגיא לבין פסיקה שהיא תולדה של עיון בספרי פסק וליקוטים. ועל כך כבר אמר המהר"ל בנתיב התורה שעדיף בעיני הקב"ה מי שפוסק מתוך עיונו והוא טועה על מי שפוסק מתוך ספרי פסק והוא צודק (זה בד"כ המצב, שכן בד"כ הפוסקים שכתבו את ספרי הליקוטים היו מומחים יותר מלומד מצוי. ע"ע ר' יוסף קארו, רמב"ם וכדו').
אגב, המלקטים עצמם אינה נשוא הביקורת הזו. הם אמורים לעשות עבודה טובה ויסודית ולהציג את המסקנות באופן שיטתי ובנוי. הבעיה היא עם מי שפוסק מתוך הסתמכות על אותן מסקנות לא מנומקות.

רק כדי למנוע אי הבנות ולזות שפתיים, אוסיף שאני ממעריציו הנלהבים של הרב עובדיה (גם אם לא תמיד אני מסכים בעוניי לשיקול דעתו). ובכל זאת, נכון שקשה למצוא בספריו הפשטות עיוניות שיורדות לקרקע המעשה. העיון הוא יחסית פרקטי, ומה שמאפיין אות והוא יותר סדר ושיטתיות (מדהימה בעוצמתה והיקפה) מאשר הפשטות עיוניות תיאורטיות (שהרב עובדיה עצמו מכנה אותן 'פלפולים' - אותיות פ"א לא דגושות).

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 08:52 לינק ישיר 

ממללא,
בישיבות הליטאיות התפשטה בדורות האחרונים זלזול בפסק. הדוגמא הבולטת היא ר' חיים שמחזיק את ר' שמחה זעליג, ומבקש מר' יצחק אלחנן תשובות ללא נימוק. בישיבות הליטאיות מי שביקש ללמוד יו"ד היה צריך להסתתר בעליית גג. בישיבות הליטאיות לא העריכו במיוחד את הבקיאות ויותר מזה העריכו את הסברא המופשטת. הם הפכו את לימוד התורה למדע טהור שמנותר מהחיים מה שהגיע לכלל קיצוניות בהגדרת הקונסטרוקציות המתמטיות של הרב סולובייצ'יק. ובהשפעת בריסק והחזו"א התחילו להעריץ את הנטיה לחומרא כמשהו הירואי. גם הזלזול בבעלי בתים תרם את שלו ולכן יכול להיות מצב אבסורדי שרב חרדי בכלל לא מוטרד ממצב העירוב בעירו, כי הוא ממילא לא מטלטל ולבעלי בתים מספיק מה שיש. בכל התחומים האלו הרב עובדיה חולק עקרונית.
ניתן כמובן לדון על גישת הפסק של הרב עובדיה, אך אין זה משנה את העיקר.
נוצר מצב שראש ישיבה שבחיים לא פסק ולא התמודד עם מורכבות החיים יש לו יותר דעת תורה מאשר פוסק מובהק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 09:05 לינק ישיר 

דר"ח, מיכי ואריק,

תודה רבה. כולכם עניתם לשאלתי, והתשובות השונות מלמדות הרבה יותר מתשובה אחת נחרצת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 10:15 לינק ישיר 

שתי הערות:
1. לאריק, החזו"א אינו מקור להחמרה. זוהי טעות שגורה. החזו"א הוא מקור לעצמאות בפסיקה ולהקפדה (ולאו דווקא חומרא) על הלכה. תלמידיו מן הסוג הראשון (פעם הגדרתי באחד האשכולות שני סוגי חזונאישניקעס: אלו שפוסקים עצמאית, כמו שעשה החזו"א עצמו, וכפי שהוא מורה לתלמידיו. ואלו שפוסקים ככתוב בספרי החזו"א, שלא כפי שהוא עצמו היה מורה לעשות) הם המקור לעליונות ההחמרה ההלכתית.
2. ולחוקר מן הדרום, הטענה שאין אצל הרב עובדיה כמו גם אצל רוב הפוסקים, הפשטות עיוניות אינה שיפוטית. אין לי בעיה עם זה, אך דומני שהעובדה כשלעצמה היא נכונה.
לגבי השאלה מה נכון יותר, ניתן אולי להתווכח, אך לא זו הנקודה. השאלה היתה מדוע יש סטיגמה של שטחיות, ועל כך ניסיתי לענות.
רבים מבקרים את הלמדנות הישיבתית על 'עומק' מפולפל שנוטה מפשט הדברים, וביניהם גם הרב עובדיה עצמו. הויכוח הזה הוא אופרה אחרת, ועניין לאשכול אחר. כפי שהבנתי את ממללא, כאן לא עוסקים בשאלה מה האמת, אלא מה שטחי ומה עמוק. כללית אומר שבעיניי: אלו ואלו דברי אלוקים חיים.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 11:14 לינק ישיר 

שתי סיבות הידועות לי על יחס עולם הישיבות לר' עובדיה.

1. ביטויים שלו על גדולי הדור מדורות שעברו כולל אפילו הרמ"א. על זה היה כתבה אורכה באחד מגליונות "לחושבי שמו".

2. טוענים שהוא שטחי. כשהייתי צעיר קבלתי טענה זו כמשה מפי הגבורה ואף ידעתי לציין כמה תשובות שבהם נראה כשטחי. (האם מותר לומר ברכות מתחת לחופה כשלידו נשים לא צנועו או שחייב לעצום עיניו? אפשר להסתכל בסידור, כמו דאשכחן בתפילה שחייב לעצום עיניו אם לא שמסתכל בסידור.) היום אני פחות בטוח שזה נכון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 11:55 לינק ישיר 

ממללא,

לגבי סעיף א, נקודה אותה העלה דרום חוקר, בנוגע לחתירתו המתמדת של הרב עובדיה לפסיקה כשו"ע (ובעקיפין, ברב העניינים, כרמב"ם). במקביל, התנגדות לפסיקה כ'בן איש חי' - אותו העדיפו מספר פוסקים ספרדיים מרכזיים בדורות האחרונים אף ביחס לשו"ע, גם כאשר הוא נוקט לחומרה כרמ"א או כחכמי הקבלה (בעוד שלשיטת הרב עובדיה אין פסיקת הבא"ח מיועדת לכלל כיון ד'חיסדאין מיליה').

לדעתי, מה שמנחה הרב עובדיה הוא העיקרון המובא על ידי הרב יוסף קארו בהקדמתו לפירושו "כסף משנה" על "משנה תורה"

"ואני אומר, שטעם רבנו הרמב"ם(שסתם את ההלכה וכתב בקיצור): שאילו היה רוצה ללכת בדרך המחברים שקדמוהו - מה יתרון היה לו להוסיף על דברי הרב יצחק אלפסי שברוב המקומות פוסק כמותו? ולפיכך בא לחדש פסק הלכה בלשון צח וקצר כמו המשנה, ויכול כל חכם לב מהבאים אחריו לסמוך על ברירתו של רבינו. ואם ימצא איזה גדול שלא ירצה לעמוד על ברירתו עד שישקול גם הוא במאזני שכלו - מי מעכב על ידו מלעיין בספרי הגמרא והמחברים? נמצא שדרך זה שדרך רבינו - תיקון לכל העולם, זולתי לחד בדרא באותו זמן.
וגם לו הוא תיקון: אם יהיה נחפז לפסוק (הלכה) - יסמוך על דעת רבינו: וגם כשלא יהיה נחפז - לא מילתא זוטרתא היא לדעת סברת רבינו"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 11:57 לינק ישיר 

מיכי,
כתבת:
<החזו"א הוא מקור לעצמאות בפסיקה ולהקפדה>
מדוע תמיד הגישה הזו מובילה להחמרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/12/2005 14:24 לינק ישיר 

ממללא

לגבי הרישא, אני לא מבין מה כל כך הפריע לך במה שאמרתי, ההשענות על "כללי הפסיקה לפי השו"ע" זה חידוש שלו, ולדעתי זאת נקודה בעיתית בגישה שלו.
האם ככה מכוונים לאמיתה של תורה ???

לגבי הסיפא, אולי תיתן לי אתה דוג' נגדיות שבהם הוא דוחה את דברי הזוהר והקבלה ?
מה גם שבמקרים שהוא עושה את זה, אזי זה לא באופן מוחלט וגורף, להציג אותו בתור מישהוא שמתנגד לפסיקה עפ"י הזוהר זה לא נכון. [בל"נ אם אמצא עוד דוג' אביא]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרב עובדיה יוסף ו'עולם התורה'
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext