בית פורומים עצור כאן חושבים

הלכות ישיבה בממשלה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/12/2005 20:45 לינק ישיר 

לגבי הצבעת אמון בממשלה שמצהירה שהיא הולכת לעשות דברים נגד התורה - ייתכן שיש בכך איסור חנופה לרשעים; הנה כמה מקורות בנושא זה (מתוך מאמר של הרב ישראל אריאל):

כבר אמר החכם מכל אדם: משלי כט, יב: 'מושל מקשיב על דבר שקר כל משרתיו רשעים', ומפרש רלב"ג: 'הנה, כשהיה המושל מקשיב [לעצה] על דבר שקר, אז יהפכו כל משרתיו להיות אנשי רשע. כי המשרתים ישתדלו לעשות רצון אדוניהם, וכאשר יראו כי רצונו ברשע - יתנהגו אף הם בתכונת הרשע'. כך מהללים המשרתים ומשבחים את חכמת השליט כי רבה, ואפילו מעשים מעוררים תמיהה מוסברים כאילו גנוזה בהם חכמה עמוקה, והם התגלמות הצדק והיושר...

בענין איסור החנופה, כותב בעל ספר יראים סימן רמח: 'לא תחניפו: ציוה יוצרנו בפרשת ואלה מסעי: לא תחניפו את הארץ. ותניא בסיפרא: הרי זו אזהרה לחנפים. והריני מפרש פירוש חנופה שהזהירה עליה התורה: כל השומע דבר עוולה ושאינו הגון, או רואה דבר רע ואמר: טוב הוא!… עובר בלא תחניף. כדתנן בסוטה באלו נאמרין (מא, א): אמרו לו: אל תירא אגריפס המלך, אחינו אתה! אחינו אתה! ואמרינן בגמרא: באותה שעה נתחייבו שונאיהן של ישראל כליה שהחניפו לאגריפס. ואפילו בשתיקה נקרא חנף… והאומר לרע – טוב, נקרא חנף… שנאמר: אומר לרשע - צדיק אתה יקבוהו עמים!… ויזהר אדם מן החנופה. דאמר ר' אלעזר: כל עדה שיש לה חנופה לסוף גולה'.

וכתב בשערי תשובה לרבינו יונה ג, קפז: 'זה דבר כת החנפים… החנף לא די שנמנע מלהוכיח את חבירו על רשעתו… עוד יוסיף לחטוא, באומרו: לא חטאת!… כל שכן אם העוול גלוי לרבים, והחנף מכריז לפני בני אדם: זך אתה בלי פשע! בכך חילל וביזה את התורה'.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/12/2005 20:55 לינק ישיר 

דעת הרבי מליובאוויטש בעניין היתה

1. הצבעה לכנסת (וכנראה השתתפות בה) - חובה ומצוה (שכן אי הצבעה כהצבעה לצד שכנגד)

2.השתתפות בקואליציה - שאלה (שכן יש חברי קואליציה שאינם מכפיפים עצמם להלכה)

3. השתתפות בממשלה - איסור חמור (שכן נושא באחריות לפעולות שנגד ההלכה, כגון מימון כנסיות - בתי עבודה זרה)

תוקן על ידי - jebo - 18/12/2005 20:56:58

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/12/2005 23:18 לינק ישיר 

אני מניח שדעת הרבי מלובביץ' שציטט ג'בו חלה על השתתפות בממשלת ישראל. מעניין מה ההלכה בדבר השתתפות בממשלה אחרת (נניח ממשלת ארה"ב).

1. הצבעה - אותו שיקול
2. אין שם קואליציה. מי שנבחר מטעם המפלגה הדמוקרטית נמצא ב"קואליציה" אם הנשיא דמוקרטי.
3. הממשלה עלולה לממן כנסיות למרות ההפרדה בין דת ומדינה שנהוגה שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 09:01 לינק ישיר 

אבהו,
בארה"ב אין אחריות קולקטיבית, והאחריות לפעולות הממשלה כולה היא על הנשיא. לכן, שר יהודי יהיה אחראי רק לפעולות המשרד שהוא ממונה עליו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 11:47 לינק ישיר 

גם וגם,

ג'ו ליברמן, יהודי שומר מצוות, היה קרוב (מאד) למשרת סגן הנשיא, שבשיטתם יכול להתמנות לנשיא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 11:55 לינק ישיר 

ואילו היה מגיע, היתה לו בעיה מסוימת. דומני שקראתי פעם שהוא נוהג להשתתף בהצבעות בסנאט גם בשבתות משום שהוא סובר שכרוך בזה פקוח נפש, אבל הוא מגיע לשם ברגל ואינו עוסק בשום פעילות אחרת. אגב, לפני כמה שבועות נכחתי בבית כנסת בירושלים בערב שבת בדיוק כשהוא היה בארץ והגיע להתפלל שם, ובמשך התפילה כולה עמד בחוץ רכב השגרירות המשוריין והמתין לו - וגם כאן יש שאלה: נניח שאכן יש סיכון לחייו ברמה של פקוח נפש, האם רשאי אדם להכניס עצמו לסיכון כזה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 16:02 לינק ישיר 

גו"ג, נראה לי פשוט שלא. אני לא יודע עד כמה הוא מקפיד על ההלכה, אבל על פניו זה נראה מאד בעייתי.
אמנם שיקול אפשרי הוא שאם הוא לא יכול כלל לנהל אורח חיים נורמלי בגלל המגבלות הללו, ולעולם לא יגיע לבית כנסת בלי זה, אז נראה לי מסברא שיש מקום להקל באמירה לנכרי. זה עצמו שיקול ששווה דיון, ואכ"מ.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 16:45 לינק ישיר 

הדיון שהעלה לאויר גו"ג שווה אשכול בפני עצמו.

אעיר רק, שבשיטת מיכי - אסור מכל וכל - אסור גם למיכי ללכת בשבת לבית הכנסת שלו. גם על בית הכנסת הזה שומר יהודי (שם, במרחק של רחוב או בגבול הצפון; מה ההבד? האם שוב יקראו למיכי למצוא לו אי בודד? לפחות שיהיה שם אינטרנט מהיר!).

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/12/2005 17:03 לינק ישיר 

שכן, ממש לא.
השומר אינו עושה זאת בגלל שאני הולך לביהכ"נ, אלא בגלל שאני חי כאן במדינה. אם הייתי נשאר בבית הייתי זוקק שמירה באותה מידה. ולא נדבר על הלכות ציבור ורבים, השונות מהלכות יחיד, ועוד.
ניתן להביא דברים לקיצוניות, אבל טענתי במקומה עומדת. ושוב, לא טענתי לאסור אלא רק שהדברים לא פשוטים ודורשים שיקול דעת.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 19:13 לינק ישיר 

בישראל יש כיום אבטחה על חיי הרמטכ"ל. יתכן בהחלט שימונה רמטכ"ל דתי בעתיד הנראה לעין, ואם כך יש לו בעיה דומה לזו של הסנאטור/ סגן הנשיא ליברמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/12/2005 20:48 לינק ישיר 

מיכי,
ביקרתי פעם במדינה רחוקה, שבה יש קהילה יהודית קטנה. הקהילה שלחה כמה צעירים לארץ. צעירים אלה עברו קורס אבטחה במסגרת השב"כ וחזרו לארץ מוצאם. בשבת, כאשר הרב המקומי צועד מביתו אל בית הכנסת ובחזרה (כשני ק"מ בכל כיוון) מלווה אותו מכונית ובה שניים מצעירים אלה. בהנחה שהדבר נחוץ כדי לשמור על בטחונו, האם, לדעתך, מותר לרב לכהן בתנאים כאלה? האם העובדה שללא רב תתפרק הקהילה לחלוטין משפיעה באופן כלשהו על התשובה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2005 00:32 לינק ישיר 

וזאת למודעי, שאינני מוסמך לרבנות, למדתי שתי הלכות בכל יום, אבל הפסקתי למחרת, והידע שלי בהלכה מסתכם בטלפון של גיסי. יש לו סמיכה לרבנות.

עם זאת, אחווה דעתי הקטנה בשאלה ההלכתית הזו:

שיטת מיכי (בהקצנה), ולפיה כל גרימת חילול שבת אסורה, אכן תגרום לרב של גו"ג להשאר בבית. ולרמטכ"ל הדתי לארגן מנין פרטי בסלון. ולדעתי, לא רחוק היום וההחמרה תביא גם לסגירת כל המדינה בשבת, בשביל למעט חילול שבת של חייל אחד.

כשהיינו בצבא והתעניינו בדבר, עלו התשובות הקלאסיות. למיטב זכרוני, פיתח את השיטה הרב גורן. האם מותר לאבטח מטיילים בשבת? האם מותר לשבת בש"ג בקיבוץ לא דתי בשבת? וכו'. אני אישית הוטרדתי בשאלה, האם מותר לערוך סיורים וביקורות שונות במתקנים אזרחיים ערביים. למשל, ללוות פקיד משרד החינוך הירדני שבא לבקר בבית ספר דווקא בשבת.

התשובה הקלה היא, אל תעשה. שב בבית. בדוגמא דלעיל - אל תתגייס. מי יכול לערוב לחייל המגייס, שלא יעמוד בפני השאלה, האם חילול השבת הודאי יש לו קשר כלשהו אם פיקוח נפש? גם לעבוד בחברת החשמל לא מומלץ. ובמקורות גם. גם לא לשרת בשב"ס, להחזיק במניות של תדיראן או להיות שר התיירות. שר התיירות אחראי על הטיולים לכפר נחום, שזה עבודה זרה (גם פאות זה עבודה זרה, אבל אין לזה שר מיוחד).

א קיצר, זהו הרעיון החרדי בטהרתו - נסתגר, נתחפר, נתנתק מהכלל החילוני. נגור בין בארץ ובין בחו"ל, אבל רק בקרב אנ"ש, ושהשאר יקפצו.

הנימוק הוא הלכתי טהור, התוצאה השקפתית עכורה.

בשאלה האם לאבטח מטיילים, ענו רבני ההסדר השונים (לפי תשובה של הרב גורן, ככל שזכור לי) - "כן". האם לשבת בש"ג של הקיבוץ החילוני - "כן". לי, באופן אישי: האם מותר להשתתף בפעילות שאין בה כל צורך צבאי-בטחוני? תשובת הרב צפניה דרורי אלי - "כן".

התוצאה הרחוקה, הסופית, צריכה לעמוד לנגד עיני הפוסק. לא פחות מהשאלה לגבי חילול השבת המיידי. מה יקרה אם כל הדתיים יודרו ממגוון תפקידים בצבא, במשק, בשלטון? איך תראה המדינה, ואיך תראה החברה הדתית? לשאלות הללו לא ניתן להשיב מתוך דיני השבת, הכשרות ודומיהן בלבד.

נוהל שכן
זה כאן!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/12/2005 01:17 לינק ישיר 

האמת שגרוני כבר מתחיל להיות ניחר.
אז בפעם האחרונה אפנה את תשומת ליבכם להודעותיי החוזרות ונשנות דלעיל. אמרתי כבר שהשיקול של ניהול חיים תקינים הוא שיקול הלכתי נכבד וחשוב. טענתי היתה שהוא לא אוטומטי וגורף, ושיש הבדל בין ציבור ליחיד בעניין זה.
אכן אני חולק, ובתוקף, על כמה מהפסקים שצוטטו אצלכם, שכן לדעתי יש כאלה שעושים את החשבון ארוך הטווח עם אצבע קלה מדי על ההדק ההלכתי. וידועים גם הפסקים של מורי ההלכה שהיו קצינים בצבא שמתירים כמעט הכל, שלא בצדק לדעתי, ואכ"מ.
אחת התוצאות של הפסקים מן הסוג הזה היא הגישה שבאה לידי ביטוי באשכול זה, שאתם לא מצליחים אפילו לראות את הבעייתיות לפני שאתם מתקוממים נגדה.
תוצאה אחרת היא שהצבא אינו מוכן להתחשב בבעיות ההלכתיות, ונוצרת תחושה שהפוסקים הם עבדי הצבא, ותפקידם למצוא היתר לכל גחמה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/12/2005 12:33 לינק ישיר 

לגבי שבת כבר היה דיון מפורט בנושא:
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1069950

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/12/2005 18:48 לינק ישיר 

האם מותר ללכת לכותל בשבת?
יש שמירה לאורך הרחובות המחברים את הכותל לשער שכם ולשער יפו שכנראה מוגברת עקב הנהירה הגדולה יותר בשבתות.
האם מותר ללכת בשבועות בבקר לוותיקין? אז השמירה מתוגברת בכפל כפלים.

תוקן על ידי - בעלבעמיו - 20/12/2005 18:51:25

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הלכות ישיבה בממשלה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.