| נשלח ב-20/12/2005 19:43 |
|
| |
ספר מזויף מתוכו
אני מעלה כאן נקודה לדיון ואשמח לשמוע את חוו"ד.
לו יצויר שנמצא כת"י על שמו של הרמב"ם (לא עצכי"ק כמובן)
ובו יהיה כתוב למשל (וסליחה על הבוטות, אני רק מתכוין לחדד את הענין) כי יש"ו הוא המשיח, או שאלוקים אין אחד אלא שלש.
הרי שבודאי כולם היו אומרים: מזויף ! מישהו תלה בוקי סריקי ברמב"ם. וכמאמרם הרוצה ליחנק וכו'.
דומה שבכה"ג אפילו איש אקדמיה היה טוען כי אין מנוס מלטעון שזהו ספר מזויף. ואי"ז מגיע מצדקות. אלא מהגיון פשוט כי לא ניתן ליחס לרמב"ם דעות המנוגדות לו וכמו שלא ניתן ליחס לאריסטו (להבדיל אא"ה) אמונה בתורה מן השמים... (כן, גם אני קראתי את האגרת בה מספר אריסטו על גיורו )
אבל שימו לב, כאשר טוען רב (אני מדבר על מישהו בסדר גודל, וכפרשת מרן הגר"מ פינשטיין והספר המיוחס לריה"ח עה"ת) כחי לאור המצאותן של דברי כפירה נגד חז"ל בספר המיוחס לחכם קדום וחשוב, הרי היא שיש לקבוע כי הספר מזויף, אז זה כבר נחשב כחוסר קידמה, כסתירה למדע הטהור והמדויק, כי תירוצים דחוקים וקלושים. (וכל מה שכתבו והטיחו בר' משה בענין ההוא).
אכן, לאמור, יוצא שאין כאן ויכוח אקדמאי איך להתיחס לכת"י, והאם הטענה של מזויף היא במקומה. אלא יש כאן ויכוח תורני - אמוני. האם הדברים הזרים המופיעים בספר הינם חמורים כ"כ עד כדי שהגיוני לטעון מזויף.
כל הכותבים העוסקים בענין זה משום מה מתעלמים מאבחנה זו.
אשמח לקבל את תגובתיכם.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 20/12/2005 19:44:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 20:43 |
|
| |
אין לי שום דרך לענות לך. פשוט כי לא אמרת כלום. אם היית מציין את כתב היד, החכם אליו הוא מיוחס, הפסקה הבעייתית, הוכחות ברורות שזה אכן דעה שהינה הפך התורה המסורה לנו, אז הייתי יכול להגיב. כרגע אני כותב מילים בעלמא.
באופן כללי, האופציות למקרה תיאורטי כזה הינן לנסות לתרץ את הכתוב, מבחינת "שערי תירוצים לא ננעלו"; להתייחס אל כתב היד כמיוחס לאדם הלא נכון/מכיל טעויות סופר/נקרא בצורה משובשת ע"י המהדיר/מזויף; אפשרות אחרונה היא לקבל את הכתוב ולהתייחס למחבר כמו אל אלישע בן אבויה או מנשה, שעם כל גדלותם בתורה (כמסופר במקורות) עדיין נחשבים כופרים.
ושוב, אלו מילים בעלמא, עד שלא תספר לנו על מה יצא הקצף אין אפשרות לדיון אמיתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 20:47 |
|
| |
במחילה, אין כאן שום השוואה כלל.
כל דבר מודדים לפי סגנון המחבר, לפי סגנון בית מדרשו, מקבילות מאסכלותו או מה שכתב במקום אחר ולפי זה שופטים.
על המקרה של כתב יד רבי יהודה החסיד שהגר"מ פיינשטיין טען זהיא כפירה ולא יצא מבית מדרשו אלא מידי זייפן כופרני. הרי עובדה היא שמבית מדרשם של חסידי אשכנז יש הרבה מקבילות לרעיון האמור ואין זה כלל ביטוי חד פעמי, וההתעלמות מזה מתמיהה מאד, אם כי טיפוסי להגר"מ פיינשטיין. עובדה היא שב"ציוני", ספר מאסכולת חסידי אשכנז המקובל מזה דורות כבר נדפסו הדברים, וכן יש כמותו בכתבי יד בספרות חסידות אשכנז, והטיעון שזה מזויף הוא מגוחך.
ואין הדבר דומה כלל לדוגמא הבוטה שהבאת, שכן זה דבר רחוק מכל אסכולת היהדות. אך בוודאי באם נמצא שבמקום חדש מכתב יד הרמב"ם טוען שהנצרות אינה ע"ז, לא נפסול את זה אוטמטית. כמו כן באם נמצא הרמב"ם אינו שולל קדמות העולם בוודאי שזה לא רחוק מאסכולת הרמב"ם למרות קביעתיו במו"נ, ובוודאי לא נוכל לטעון שזה מזוייף. בוודאי משפט חד פעמי מתמיהה ומוזר נגד התורה, גם ה"חוקר" יטעון שזה מזוייף, אך לא כאשר יש ראיות אחרות.
ולענ"ד אין בדבריך ממש.
תוקן על ידי - אתנחתא - 20/12/2005 20:52:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 21:22 |
|
| |
הצגת את הענין בבהירות ובחדות מרשימה.
אמנם בכל זאת אחדד דברי יותר (ואשאר בדוגמא של ריה"ח עה"ת):
ר' משה פיינשטין בתומו האמין שדבר זה הוא כפירה גמורה ומתנגד לי"ג עיקרים, כמוכח מלשנוותיו החריפים שם. ואת הציוני דבריו ומעמדו הוא לא הכיר (ואין לחשוד בו על התמצאות בספרות חסידות אשכנז...).
יוצא איפוא שלדידו זה בדיוק משול לדוגמא הבוטה שאני הבאתי.
היינו: אי אפשר לשפוט מכאן (כמו שהחוקרים הפכו פרשיה זו לאבן יסוד על היסטוגרפיה וביבלוגרפיה חרדית) על יחסו של רבי משה ללגיטימיות ולמקומה של טענת 'חלו בו ידים' וכו'.
שהרי לאור אמונתו היה ברור לו שזה חסר ההסתברות לחלוטין שזה אמיתי, כמו שיהיה ברור לחוקר שיתקל בדוגמאות שנקבתי.
ואגב מלבד הציוני היכן מצינו עוד מקבילות שכאלו? דבר נוסף, קראתי פעם באיזה מקום שהציוני י"ל מחדש באמריקה ושם הקדים המו"ל מבוא לבאר דברי הציוני ודלא כמו שהבינם הגרמ"פ. ראית את זה פעם? (כמדומה שנקרא צפוני הציוני)
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 20/12/2005 21:22:22
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 22:45 |
|
| |
כן יש לי את הספר צפוני ציוני, מהדרתו.
תא שמע פרסם מכת"י הרבה מקבילות כאלו מחוג הנ"ל, וכמובן שאין לבטל הדבר כלל וכלל. וזה נדפס בספרו כנסת מחקרים אשכנז. ובאמת מדובר בפליאה עצומה מאד!
על רבי משה יש בעי' אחרת, בקלי קלות הוא יכול לומר על רש"י בעייתי שכבר דנו עליו אחרונים וראשונים שזה טעות הדפוס, ומה הבעי' כאשר נתקל בכתב יד חדש. וזה מצוי ביותר בספריו.
וזאת הבעי' שיש לחוקר נגד גישה כמו רבי משה, שהם טוענים שתלמידי החכמים התורניים אינם מסתכלים על חוג רבי יהודה החסיד למשל או חוג המיימוניסטים למשל, או חוג הצרפתיים למשל מנקודת מבטם של זמנם ועולמם ואסכלותם. ת"ח תורני אפילו אינו מודע שיש נקודת מבט אשכנזי ונקודת מבט ספרדי, ושכל אחד ניגש לכל תרבות ההלכה מנקודת זוית מאד מיוחדת. (מה הי' רבי משה אומר על הקטע בתוס' הריד שנדפס לאחרונה סנהדרין קונטרס הראיות, שיש מהאמוראים שהאמינו בהגשמה של ה'? או מה אם הי' מוצא שירת אהבים של ר'שמואל למשל? ), אלא מודדים את הכל לפי מה שהתקבל אצלם כהסכמת היהדות בתקופה זו, וכל שאינו עולה לפי העיקריים העכשווים נחשב למזויף.
תוקן על ידי - אתנחתא - 20/12/2005 22:47:27
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 22:57 |
|
| |
דברי טעם.
מי זה ר' שמואל?
קראתי פעם מחקר של כשר שטוען כי מתנגדי הרמב"ם (חכמי ההר רבי משה תקו ועוד) שהואשמו ע"י תומכי הרמב"ם בהגשמה לא סברו ח"ו שהוא גוף. אלא לדעתם אפשר שיתגלה הקב"ה בעולם כגוף (נשמע נוצרי או... ) אבל זהו רק למראה האדם והוא עצמותו אינו גוף ח"ו. האם אפשר ליחס את זה גם בתורי"ד שם?
ג. ראיתי לאחרונה בספר תורת המנחה לר"י סקלי (בעל ילקוט תורה כ"י, אשר היה תלמיד הרשב"א ככל הנראה) שכותב בספרו תורת המנחה כנגד הרמב"ם (במו"נ) שכתב שכסא הכבוד אינו ממשות גשמית, והוא כותב שם שזו היא דעת הרמב"ם אשר נמשך אחרי הפילסופים וכו' אבל אנ מקובלנו לא כך, ומביא ראיה נצחת (לדעתו) לדבריו, מהא שבמסכת שיעור קומה נתנו מידות לכסא כמה אורכו וכמה רחבו ואם היה זה משל בלבד אי אפשר ליתן בו מידה.
מלבד שגוף דבריו לא מובנים שהרי יש שם גם שיעור של הקב"ה, וא"כ בודאי אינו כפשוטו, האם זה לא מפליא שכך יכתוב תלמיד הרשב"א?
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 20/12/2005 22:57:18
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 23:12 |
|
| |
צחוק הגורל:
ר' מנשה הקטן בטוח כי פסילת ה'ציוני' [בעקבות גזר הדין על פי' ריה"ח] לא יצאה ח"ו מתחת ידי הגרמ"פ, אלא תלמיד טועה, כנהוג, הכניס זאת בדבריו...
[ונא לא למהר לצחוק על תמימותו של בעל משנה הלכות, שהרי יתכן שתלמיד טועה כתב תשובתו זו].
בספר הזכרון לר"מ ליפשיץ נסקרת פרשה זו באחד המאמרים, ובנוסף מערער שם הכותב על אמינותו של הרב יצחק שמעון לנגה, מו"ל פי' ריה"ח ועוד ספרים. האם יש דברים בגו?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 23:16 |
|
| |
נכון שניתן לבאר שכך סבר הרי"ד שכך סברו האמוראים. אך תקח יהודי כמו ר' משה שלא בקיא בפנות הלא ידועות של מחשבת היהדות, אלא פותח רמב"ם ששם כתב שמי שאומר כך הוא אפקורס, וצא וראה שכאשר הראב"ד כתב שגדולים טובין ממנו סברו כך כמה קולמסים נשתברו להסביר שחלילה שהראב"ד יכתוב גדול ממנו והנה הרי"ד כובת שכך סברו חכמי הגמרא!
על התורת המנחה, לא עיינתי כעת בדבריו, אך נראה שהכוונה שלו שצריך להסביר הדבר על פי דעת המקובלים שכידוע נחלקו על הרמב"ם והרס"ג וחסידי אשכנז, שאין לומר שהשכינה היא אור הנברא, ויש להסביר הדבר על פי הספירות.
התכוונתי לר' שמואל הנגיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 23:27 |
|
| |
גם מבלי להבין קבלה , לא נראה לי שדבריך שייכים לדברי תורת המנחה.
וזה לשונו:
תורת המנחה דרשה נב.
דעת הרמב"ם בביאור ענין הכסא המיוחס לשם ית'
פסוק זה אמרו דוד המלך ע"ה והזכיר בו ד' דברים והם ד' מדות, צדק ומשפט חסד ואמת, וייחס הב' למכון הכסא, והב' למאור פניו. ותחלה יש לנו לדעת ענין הכסא מהו, אם הוא כסא ממש או לא. והרמב"ם ז"ל (מורה נבוכים א ט) כתב שלא נתייחס הכסא לשם ית' אלא לגודל מעלתו, כי הכסא מיוחס ומיוחד לגדולה לשם ולתפארת, לשרים ולסגנים ולמלכים, וח"ו שיש לו כסא ממש, שאם אתה אומר דמות כסא ממש באורך וברוחב וברגלים כמו שחשבו עניי הדעת, נמצא שהוא גוף, ואם הוא גוף גם הרוכב עליו גוף, כי אין כסא גופני אלא לדבר גופני וזה ידוע, וח"ו לומר כן, כי השם ית' אינו גוף ולא כח בגוף. וכל זה אמר כדי להרחיק הגשמות מהשם ית', ובהתרחק הגשמות יתקרב הייחוד ויתקיים הייחוד הנצחי והאריך הרבה בזה.
וזה אינו אלא לדעת חכמי המחקר שאינם מאמינים אלא הדבר שיוכל השכל לבררו ע"י מופת נחתך, אבל לפי התורה הנתונה לנו אשר כל ענייניה ומצותיה ולשונותיה הם בקבלה, אין ללכת בה ע"י החקירה וע"י מופתים נחתכים, אלא ע"י הקבלה. וכן אמר אריסטו ראש חכמי המחקר, כי הנפש הנבואית גדולה ויקרה ונכבדת מן הנפש הפילוסופית וע"כ אנו נלאים להשיג דברי הנביאים, וצוה לגעור במי ששואל מופת או טעם בדברי הדתות, וכל הדברים המקובלים יתקבלו על פי הקבלה, א"כ יש לנו לסמוך בתורה כולה על הקבלה, ונאמין בה למקבלי האמת שהם חכמי התורה. וע"כ הוצרכו להודיענו ז"ל היאך היתה הקבלה, משה קבל תורה מסיני ומסרה ליהושע וכו' פלוני קבל מפלוני, כדי שנדע מי היו בעלי הקבלה כדי שנסמוך עליהם ונאמין במה שמסרו לנו, שאין דברי תורה מושגים ולא תלויים בסברא, ופליאה דעת ממנו נשגבה לא נוכל לה.
דעת רז"ל בענין הכסא
והנה מצינו בדבריהם במסורת, במסכת היכלות ובפרקי היכלות דר' ישמעאל [עמוד 472] שאומר שזה הכסא יש לו מדה באורך וברוחב ובקומה, ואי אפשר ליתן מדת האורך והרוחב והקומה אלא לדבר שהוא גופני. וגם מצינו לרבן יוחנן בן זכאי במס' חגיגה שאמר שיש לכסא רגלים וגוף, ונתן מדה לאורך הרגלים ולגוף הכסא, כדגרסי' התם (חגיגה יג א) מן הארץ עד לרקיע מהלך ת"ק שנה כו' ורגלי הכסא כנגד כולם.
ואלו חסידי עליון היו ועשירי הדעת ומפיהם אנו חיים, וראוי לסמוך עליהם שזה הכסא הוא כסא ממש ברגלים ובאורך וברוחב ובקומה. ואינו קשה א"כ נחייב שהוא גוף, ואין גוף אלא לגוף - אינו כן - כי לא מחשבותיו מחשבותינו ולא דרכינו דרכיו, וכשם שאין אנו יכולים להשיג אמיתתו ית' ואין כח בשכלינו לדעת זה, כך אין כח בשכלינו לדעת מהות הכסא, כי מהות הכסא ודמותו כפי היושב והרוכב עליו.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 20/12/2005 23:26:44
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 23:40 |
|
| |
לב אהרן.
צחוק הגורל (כמו שאתה אומר)
בקובץ בית אהרן וישראל האחרון שהופיע אתמול. יצא כותב אחד להגן על כבודו של רבי משה פיינשטין שבזהו מונדשיין (שאני בטוח שהוא חבר של אתנחתא ) עי"ש. ושם הוא העתיק מדברי אותו כותב, שכתב בספר הזכרון לרבי משה ליפשיץ, (הוא מצטט שם מקובץ אור המזרח שם פרסם הכותב הנ"ל - רמ"ע פרידמן [מי זה אגב?] את דבריו בראשונה), על זיופים (פשוט כך !) של לנגה! לקרוא ולא להאמין עי"ש ותרוה צמאונך.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 20/12/2005 23:41:52
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/12/2005 23:48 |
|
| |
תודה (ואם יש לך סורק..)
היכן ביזה ר"י מונדשיין את רמ"פ?
חזרתי להוסיף: איני יודע מיהו רמ"ע פרידמן.
תוקן על ידי - לב_אהרן - 20/12/2005 23:48:27
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2005 00:01 |
|
| |
בקובץ בית אהרן וישראל קכא, אסף מונדשיין ארבע מקומות שבהם כותב רבי משה תלמיד טועה ביחס לכל מיני דברים. (ובינהם ריה"ח) ועל חלקם הוכיח שזה לא נכון מבדיקה בכתה"י.
על מונדשיין אפשר להגיד הכל, טיפש הוא לא. ואם כך מה בעצם תוכן כל המאמר שלו? מה בדיוק הוא רצה ללמד את המעיינים שם? האם זה חכמה ללקט ע"י תקליטור השו"ת של ב"א לשון תלמיד טועה מכל ספר שרוצים?
הוא פשוט רצה להעמיד באור מגוחך את רבי משה ! כל מי שיקרא את המאמר יחוש בכך תיכף ומיד. (ומדוע לא יראתם לדבר בעבדי במשה?).
בקובץ בית אהרן וישראל אמרו לי שהוא הכשיל אותם והם תפסו את זה רק אחרי ההדפסה הם קיבלו תגובות רבות והם מיצרים על המכשלה שנפלה תח"י.
בקובץ הנוכחי הגיב כותב אחד, ותו"ד שברוב המקומות לשון תלמיד טועה הוא לשון של כבוד כלומר שאין לתלות שיבוש זה במחבר וכו'. הוא כתב שם בהלצה כי הנסיון לבדוק לשון 'תלמיד טועה' ע"י בדיקה בכת"י זה כמו ללקט לשונות כי ניים ושכיב ולהביא ראיות מופתיות שהמחבר שעליו כוון לשון זה אמר זה בשעה שהיה ער ולא ישן...
ועוד הוסיף שם מדברי רמ"ע פרידמן שגילה שלנגה (שנחשב כאב טיפוס של יקה ...) נהג שם בזיוף בכמה מקומות. (מבלי קשר לדברים שעליהם יצא הקצף).
אין לי סורק. צר לי.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 21/12/2005 0:27:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2005 00:06 |
|
| |
יש שם נקודה נוספת מענינת. אחד המקומות שמנה מונדשיין זה דברי הגרמ"פ על היעבץ שכתב עליו הגרמ"פ תלמיד טועה כתבו.
הכתוב המחיש שם, שלשון תלמיד טעה היא לשון כבוד בעיקרה. שהרי ר' משה כמי שנשא המשרה על שכמו ולא נשא פנים במשפט כאשר נתקל בתשובה אחת מתמיהה ביותר של היעב"ץ בענין הפלה לעובר ממזר. כתב עליו לשונות חריפים ביותר. שאין להשגיח בדברים בטלים אלו, שרל"מ, וכיו"ב. עי"ש.
הרי שר' משה לא נרתע גם מלבטל את היעב"ץ, על כרחך שלשון תלמיד טועה פעמים הרי היא לשון של כבוד בעלמא.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 21/12/2005 0:24:48
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2005 01:07 |
|
| |
לא ראיתי את המאמר הנידון, אם כי אני שמעתי על המאמר ואני יודע שרצה להדפיס את המאמר ברבעון אחר, והעורך שהוא ידידי עוז, הכיר מיד את הסגנון ואמר לו שאינו יכול להדפיסו. מונדשיין עצמו רק לאחרונה סיפר לי על המאמר בעת דיון על סגנון ראוי ומכובד.
על אישיות החידתית של מונדשיין יש לומר שמדובר באדם בעל עקרונות של צדק שמסכים ללחום, לפעמים בעקשנות של פרד, על כך בכל מחיר ואפילו במסירת נפש, וממילא הוא לא נרתע משום דבר. גם בחב"ד הוא עצמאי בהרבה דעותיו. כמעט היחיד העצמאי בכל חב"ד. אופי ועוף מוזר. (וכמובן שההסתכלות הזאת של תראה מה שקרה לו, הרי האם זה מד להוכיח של מי הדרך הצודקת?)
לגופו של ענין יש לומר כמה דברים.
1)למרות גדלותו הענקית של ר"מ (ולדעתי הוא ממש כמעט חד בדרא), הרי דרכו לקבוע שיש גירסה מוטעת, תמוהה מאד מאד. לפעמים אף מקומם!
2)בעולם החסידי וההונגרי מעולם לא קיבלו את סמכתו של הגר"מ. (דוקא בחב"ד כן קבלו)
בענין תלמיד טעה כותבו יש כאן שוב התנגשות בין ההסתכלות המדעית, שטוען שהנה כך הוא בכתב יד, שחור על גבי לבן! לבין הדרך התורנית, שהביטוי תלמיד טעה כותבו זו דרך יפה לומר שאתה טוב והסברה זרה לרוח היהדות ונטהר אותך על ידי הטיעון שבעצם "התעבר" אצלך תלמיד והשביע את הקולמוס ונכתבה טעות, ובכך מפרידים בין האיש לבין כתיבתו: האיש הוא גדול ויצירתו היא טעות של תלמיד טעות שבקרב כל אחד ואחד.
על דוגמאות משעשעות על "תלמיד טעה" ראה בספרו של שפיגל עמודים בספר העברי ח"ב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2005 01:21 |
|
| |
כמה הערות.
כדי לכבד את ר' משה כת"ח אמיתי לא צריך "לקבל את סמכותו". צריך להיות ירא שמים.
עיקר הטענה על מונדשיין, שהרי הוא לא אדיוט, הוא מכיר היטב את השיח התורני ומונחיו, והוא יודע שתלמיד טועה זה לא ממש תלמיד טועה... אז מה כל ההתממות הזו שלא במקומה?
האמת חייבת להאמר ! מונדשיין שונא ליטאים מושבע ! כל מקום שהוא יכתוב ומה שהוא יכתוב תחוש בזה.
בזכרוני שבצעירותי קראתי את מאמרו בספר מגדל עז על הרוגצובר הוא הביא שם סיפור מספר קשת גיבורים של רב"צ שורין המספר כי בחור מטעלז הלך לקבל סמיכה מהרוגצבער, ואמר לו הגאון כי על מה בוחנים בסמיכה? על ש"ך ט"ז ופמ"ג? ואני הרי איני ידעם ומכירם. ע"כ. מונדשין כותב שסיפור זה אינו נכון. ואז מוסף בארס: פחות או יותר:
"ואם לא רצה לתת סמיכה לבחור מטעלז נימוקו עמו ודי לחכימא"
אני זוכר איך נעלבתי עמוקות בתור בחור צעיר כשקראתי דבר מרושע שכזה.
ועוד לא נגענו במאמרו המבעית על הגר"א בכרם חב"ד עפ"ל.
נ.ב. מזל שדיגטל נם את שנתו למישרים, אחרת הוא היה מוחק את דברי משום שהם בזיון ת"ח הרה"צ מונדשיין שליט"א...
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 21/12/2005 1:27:41
|
|
|
|
| נשלח ב-21/12/2005 01:28 |
|
| |
האם הקובץ בו נדחה מונדשין הוא אור ישראל מאנסי?
הוא הרי כבר פעם הפיל אותם פעם עם מאמרו הזדוני "הסכמות שתוקות מוולאזין"....
אוי, כמה שהמאמר הזה היה מקומם!!! בזמנו כתבתי תגובה הולמת,דבר דבור על אופנו. הם הסכימו לפרסמה אם אסכים למתנה.
לא הסכמתי...
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 21/12/2005 1:33:52
|
|
|
|
|