בית פורומים עצור כאן חושבים

הרהורים אחר ביקור אצל ה"כותל"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-30/12/2005 18:57 לינק ישיר 
הרהורים אחר ביקור אצל ה"כותל"

בקרתי בכותל המערבי, הייתי עד לתפילות מלאות רגש.
ראיתי שם חגיגות ושמחה של מצוה, ברקידות וניגונים משמחים.
היה לי חויה רוחנית מרימה את הנפש - באמת.

אבל..... עצרתי וחשבתי, "האם אמנם המקום מתאים לכך?"

הלא עומדים מול שריד מבניני בית המקדש החרוב (מבלי להתחשב בדעתם של המפקפקים בזיהוי המקום, מכיון שזה מקובל בעיני רוב העולם, ועכ"פ זהו דעתם של המבקרים שמה), ע"פ הלכה שולחן ערוך אורח חיים סימן תקסא "הרואה ירושלים בחורבנה, אומר: ציון היתה מדבר שממה; וכשרואה בית המקדש, אומר: בית קדשינו ותפארתנו אשר הללוך בו אבותינו היה לשרפת אש וכל מחמדנו היה לחרבה, וקורע".

נכון בני ירושלים נהגו שלא לקרוע, כנראה, בגלל שהיו שם בתוך ל' יום מעודם ומקטנותם, ולכן "נשתכחה" אצלהם הלכה זו.

אבל אני שואל "לשמחה מה זו עושה?" האם היה מישהו שש ועלז במצב שהוא חייב לקרוע?

אחלק את שאלתי לשלש נקודות:

א. האם הדבר נכון מצד עצמו? הן מנקודת מבט של ההלכה, והן ע"פ שכל הישר.
ואפילו בבית הכנסת רגיל, אני לא בטוח שרשאים לערוך שם "מנין קרליבך" האם זה לא סותר מורא מקדש...

ב. האם זה נובע מרגשי יאוש – או אי-רצון – לבנין בית המקדש העתיד? כלומר, שקבלנו את ה"כותל" כתחליף נצחי של "הרם-אל-שאריף".

ג. מתי התחיל זה? האם במקורות יש שהתפללו שם תפלות היום? דומה שבאו שם לראות הר ה' ומקום קדשו החרב, ולהתאבל עליו. כמו"כ באו שם ברגלים כזכר לעליה לרגל, ואבלם בלבם על ש"אין אנחנו יכולים לעלות ולהראות ולהשתחוות לפניך בבית הגדול והקדוש שנקרא שמו עליו", האם שרו אז שירים חסידיים?

באנגלית היה הכותל נודע בשם : THE WAILING WALL, ע"ש הבכיות של המבקרים שמה.

אשמח לשמוע דעתכם.

המלמד.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/12/2005 20:44 לינק ישיר 

מכות כד ע"ב

פעם אחת היו עולין לירושלים כיון שהגיעו להר הצופים קרעו בגדיהם כיון שהגיעו להר הבית ראו שועל שיצא מבית קדשי הקדשים התחילו הן בוכין ור"ע מצחק אמרו לו מפני מה אתה מצחק אמר להם מפני מה אתם בוכים אמרו לו מקום שכתוב בו (במדבר א) והזר הקרב יומת ועכשיו שועלים הלכו בו ולא נבכה אמר להן לכך אני מצחק דכתיב (ישעיהו ח) ואעידה לי עדים נאמנים את אוריה הכהן ואת זכריה בן יברכיהו וכי מה ענין אוריה אצל זכריה אוריה במקדש ראשון וזכריה במקדש שני אלא תלה הכתוב נבואתו של זכריה בנבואתו של אוריה באוריה כתיב (מיכה ג) לכן בגללכם ציון שדה תחרש [וגו'] בזכריה כתיב (זכריה ח) עוד ישבו זקנים וזקנות ברחובות ירושלם עד שלא נתקיימה נבואתו של אוריה הייתי מתיירא שלא תתקיים נבואתו של זכריה עכשיו שנתקיימה נבואתו של אוריה בידוע שנבואתו של זכריה מתקיימת בלשון הזה אמרו לו עקיבא ניחמתנו עקיבא ניחמתנו:

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/1/2006 18:55 לינק ישיר 

מלמד לאדם,

איני יודע מתי התחילו להתפלל בכותל. אני משוכנע שהכינוי של הכותל 'כותל הדמעות' הוא בין היתר גם בגלל שאנשים באו לשם לשפוך את ליבם וראו בו מקום התפילה האולטימטיבי, קרוב לשער השמים, ולא רק בגלל צער החורבן.

הפיכת התפילה לחוויה שמחה יותר היא בעיני תולדה של שתי תופעות:

א. החסידות כתנועה דתית שהכניסה את אלמנט השמחה והשירה בעבודת ה' מבלי לפגוע באורח החיים היהודי המסורתי.

ב. תודעת האדם המודרני שמכילה פחות פחד ויותר ביטחון, וממילא מייצרת סוג שונה של חוויה.

מה שמנייני קרליבך עשו, הם חיבור של אנשים לא חסידיים (מסוגים שונים של טיפוס ב' - החל מוודסטוקים וכלה בבורגנים מגבעת שמואל) לתרבות תפילה חסידית, ששומרה עד עתה בתוך קהילות חסידיות סגורות, מה שהיווה חסם כלפי אנשים מבחוץ לנהור אליהם (אם כי, תמיד היו וישנם פרטים חוץ-חסידיים שמרגישים בבית בחצרות חסידים אותנטיות, ובעיני אפילו הייתי עד למיני-מפגש פורום עצכח ספונטני לפני זמן מה באחת החצרות האלו ).

קרליבך הוא בעצם 'סוכן תרבות' (תודתי למנהלנו גם_וגם שציטט את הביטוי שטבע יהוידע עמיר ביחס לרי"ד סולוביצ'יק) של החסידות העממית בתוך ציבור דתי-מודרני-בורגני.

במניין קרליבך המקורי במנהטן, ניו יורק (ה'קרליבך שול') מתפללים יחד פליטי וודסטוק (עם 'לוק' של נערי גבעות בני חמישים) וכל מיני אקדמאים אמריקאיים מקומיים בעלי דוקטורט אחד או שניים.

אגב, לענ"ד 'תרבות ניגוני קרליבך' חודרת היום גם לחלקים בציבור הליטאי (לפחות בארה"ב או בשלוחות הליטאיות האמריקאית בא"י). אף כאן, ברגע שסוכן תרבות 'לגיטימי' (נניח זמר חסידי מרקע ליטאי) שר 'לכה דודי' של קרליבך או ניגון של בעלזא, הוא הופך את הניגון לחלק מהתרבות הליטאית הלגיטימית.

שאלתי לפני כמה חודשים קרוב משפחה שלי (בחור צעיר בישיבה ליטאית אמריקאית אם הוא מכיר את 'כי אורך ימים' של בעלז. לא היה לו מושג על מה אני מדבר והוא לא הבין מי שומע מוסיקה כבדה כזו, ומה למיזרוחניק מחוספס כמוני ולה בבחינת מה לקברן בבית הכוהנים. 'להפתעתי' שמעתי את הבחור שר את השיר הזה בהתלהבות על שולחן השבת לפני מספר שבועות. "מה זה השיר הזה?" שאלתי בהפתעה, "זה 'כי אורך ימים' של שוויקי, שיר נהדר, אתה לא מכיר אותו?'

תוקן על ידי - ממללא - 01/01/2006 19:11:35

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2006 19:12 לינק ישיר 

אשר - אולי הגמ' הנ"ל יותר מתאימה -
שבת יג:
ת"ר מי כתב מגילת תענית ? אמרו חנניה בן חזקיה וסיעתו שהיו מחבבין את הצרות. אמר רשב"ג אף אנו מחבבין את הצרות אבל מה נעשה שאם באנו לכתוב אין אנו מספיקין ד"א (דבר אחר) אין שוטה נפגע ד"א אין בשר המת מרגיש באיזמל .
לפי שלושת הפשטים.
ר"ע היה רואה למרחוק ואפילו חבריו הגדולים לא ראו כמוהו ובאמת בכו.ואי אפשר לומר שהיום המוני בית ישראל מסתכלים בהסתכלות של ר"ע למרחוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2006 20:09 לינק ישיר 

בקשר לתופעה המרתקת ששמה 'מניני קרליבך', ראוי לציין כי מי שהקים את המנין הראשון היה הגבאי 'מאיר גלזר' בביה"כ 'בירב' בצפת. והוא על פי עדותו מעולם לא ראה את קרליבך !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2006 23:42 לינק ישיר 

מלמל"א,

בשאלתך הנך מתייחס אך לפן שהמקום הוא כאילו ה"קבר" של בית המקדש, אך יש את הפן שהוא השארית של בית המקדש. זה לא דומה לקבר בו יש גוף שפרחה נשמתו ואין בו בפנינו כלום מהנשמה. אך הכותל הוא חלק מבית המקדש המקורי ש[עם כל מעלותיו] היה "עצים ואבנים" המסמלים את בית הווה בתוכינו וחלק זה של הכותל נשאר להתעוררות בזעיר אנפין.

לכן דומני כי אין כאן סתירה. אנו מקוננים בת"ב על הבית החסר אך בו בזמן נקרא ת"ב "מועד" כי הקינה מצהירה על זיקתנו לבית גם לאחר זמן כה מרובה וע"ז יש לשמוח. כך בנוגע לביקור במקום שריד הבית יש לנו לשמוח על שיש לנו במרכז חיינו את מקדש הווה ית' המיוצג לחלק מאיתנו גם על ידי הכותל [ושייך אף ביחס רציונלי וישר]. אנו משתמשים בו ליעודו המקורי להרגיש "קרבת אלוקים".

יש מי שבכל פעם שבא לכותל מפריע לו בנין הורדוס הלזה שהכריח אנשים לסחוב את האבנים הכבדות במחיר חייהם, אך בכל זאת הוא עדיין הולך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/5/2006 21:11 לינק ישיר 

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=1897318

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הרהורים אחר ביקור אצל ה"כותל"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext